Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ami8

#826 Re: Raiffeisen banka

Post by ami8 »

Da ih "pohvalim", nisam odavno. Prije 10-tak dana zvoni fiksni telefon kući, javi se žena, nešto blijedo i bezizražajno sluša jedno pola minute i samo mi uvali slušalicu. Kad ono teta iz Raiffeisen banke, priča isto k'o govorni automat, eto vi ste naš dugogodišnji korisnik, bla,bla, bla,bla, pa shodno tome odlučili smo da vam poklonimo šoping karticu za koju do jula 2014. ne morate plaćati mjesečnu nadoknadu niti bilo kakve druge nadoknade. I još na kartici 500 KM a ako kupujem nešto na rate i sl.preko nje, jedino moram ratu uplatiti do 15. u mjesecu. Ja još jednom upitam jel nema baš nikakvih troškova i kolika je nadoknada od jula, kaže ona nema, potpuno džaba, poslije jula 4,64 KM nadoknada i ako hoću mogu je odjaviti. Haj' dobro reko' pošaljite.
I juče dođe poruka da je kartica stigla u banku pa da dođem da preuzmem. Odem kopiram ličnu i izvadim izvod iz CIPS-a jer mi je rečeno da to treba, dođem tamo jutros i čekam 45 minuta da bih došao na red, završim neku potvrdu o isplaćenom kreditu i dođe na red kartica. Prvo čekaj 10 minuta dok je donijela neke papire da popunim, ono na popisu stanovništva je mila majka kakvih gluposti tu ima, i nakon toga kaže moramo mjenicu popuniti. Kaže teta to se plaća 5 KM, ja njoj reko' nedam. Pa znate to je osiguranje, bla, bla. Rekoh:"Znate šta gospođo, ja nisam tražio tu karticu nego su iz vaše banke zvali da mi je poklone i jasno je rečeno da ništa ne plaćam a s obzirom da mi ista baš i ne treba lijepo je vi spakujte i vratite tamo odakle su je poslali. Doviđenja i prijatno."
Osta ona za šalterom k'o popišana.

Tako ja izgubih više od dva sata rijetkog slobodnog dana na *ajebanciju sa raiffeisenom. Mislim tih 5 KM mi stvarno ne predstavlja ništa u životu ali ako ćemo se držati principa i ako kažu da je džaba onda tako i treba biti. I onako bi to sve nadoknadili poslije jula 2014. ako ne i prije. Sreća im je pa isto mišljenje imam i o ostalim bankama u BiH inače bih odmah odjavio i karticu preko koje primam platu.
vjesticanametli

#827 Re: Raiffeisen banka

Post by vjesticanametli »

ja se vise ne javljam na njihove pozive jer su uzasno dosadni i stalno mi nude tu karticu
ne uzimajte to sranje samo se zavlacite :) a mjenica je mjenica :D 8) nema ĐŽabe ni u stare babe
Saka

#828 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Hehe čuj banka da ti nešto džaba da. To se odmah spušta slušalica.
Mehemed
Vozim: automobil

#829 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

6 dana oni nemaju papira u automatu za izvode, pa halo, 6 dana, pa nije da moraju naručiti papir IZ SVEMIRA, pa da su ga iz svemira naručili došao bi za 6 dana... To je sigurno sve u smislu da bi me navukli da uzmem internet bankarstvo, e hocu .!.
Skyfox

#830 Re: Raiffeisen banka

Post by Skyfox »

Otisao i ja iz RB. Nakon 7g mogao bi napisati manju knjigu kakvih sam sve peripetija imao s njima. Jos je rano za utiske o drugoj b. ne moze biti gora, mada je sve u 5dkg :)

Sent from my Lumia using Tapatalk
ljuspica

#831 Re: Raiffeisen banka

Post by ljuspica »

ami8 wrote:Da ih "pohvalim", nisam odavno. Prije 10-tak dana zvoni fiksni telefon kući, javi se žena, nešto blijedo i bezizražajno sluša jedno pola minute i samo mi uvali slušalicu. Kad ono teta iz Raiffeisen banke, priča isto k'o govorni automat, eto vi ste naš dugogodišnji korisnik, bla,bla, bla,bla, pa shodno tome odlučili smo da vam poklonimo šoping karticu za koju do jula 2014. ne morate plaćati mjesečnu nadoknadu niti bilo kakve druge nadoknade. I još na kartici 500 KM a ako kupujem nešto na rate i sl.preko nje, jedino moram ratu uplatiti do 15. u mjesecu. Ja još jednom upitam jel nema baš nikakvih troškova i kolika je nadoknada od jula, kaže ona nema, potpuno džaba, poslije jula 4,64 KM nadoknada i ako hoću mogu je odjaviti. Haj' dobro reko' pošaljite.
I juče dođe poruka da je kartica stigla u banku pa da dođem da preuzmem. Odem kopiram ličnu i izvadim izvod iz CIPS-a jer mi je rečeno da to treba, dođem tamo jutros i čekam 45 minuta da bih došao na red, završim neku potvrdu o isplaćenom kreditu i dođe na red kartica. Prvo čekaj 10 minuta dok je donijela neke papire da popunim, ono na popisu stanovništva je mila majka kakvih gluposti tu ima, i nakon toga kaže moramo mjenicu popuniti. Kaže teta to se plaća 5 KM, ja njoj reko' nedam. Pa znate to je osiguranje, bla, bla. Rekoh:"Znate šta gospođo, ja nisam tražio tu karticu nego su iz vaše banke zvali da mi je poklone i jasno je rečeno da ništa ne plaćam a s obzirom da mi ista baš i ne treba lijepo je vi spakujte i vratite tamo odakle su je poslali. Doviđenja i prijatno."
Osta ona za šalterom k'o popišana.

Tako ja izgubih više od dva sata rijetkog slobodnog dana na *ajebanciju sa raiffeisenom. Mislim tih 5 KM mi stvarno ne predstavlja ništa u životu ali ako ćemo se držati principa i ako kažu da je džaba onda tako i treba biti. I onako bi to sve nadoknadili poslije jula 2014. ako ne i prije. Sreća im je pa isto mišljenje imam i o ostalim bankama u BiH inače bih odmah odjavio i karticu preko koje primam platu.
Ista stvar se i meni desila. Nazvali su me na mobitel i rekli da su "slucajnim odabirom" izabrali mene jer sam placala kredit i bila pri kraju, a posto sam redovno placala kredit bila sam u A kategiji te sam automatski usla u to nekakvo njihovo izvlacenje bla bla bla, ispadoh bitna do bola...i kazu oni meni da li zelim tu bsplatnu karticu a ja ih pitam a sta to znaci? Oni mi isto objasne kao i tebi i ja im reknem gdje ce poslat i sta ako se predomislim da je ne zelim? Kaze nista ne morate je podic.I tak je i bilo. Kartica dosla, ja otisla u banku i rekla NE ZELIM JE VRATITE JE I UNISTITE i to potpisem.Nakon 1 mjesec stize meni nekakav odbitak od 5KM....ja odem u banku i pitam sta je to.Oni meni : sredce se...nakon rugog mjeseca ista stvar, ukupno duga 10 KM (ni za sta to ne trebam ni rec)...ja opet u banku i bijah malo drskija....oni isto reaguju... treci mjesec stize meni odbitak 15 KM...a ja iz istih stopa u banku (poludila) i reknem da je ovo usmena opomena i da pismenu opomenu saljem odmah sutra ako mi SAD ne rijese sve i daju napismeno da su rijesili, odbijaju mi nekakav novac za nekakvu karticu za koju nemam pojma nit sam je vidjela nit imala u rukama nit sam ista trosila....i onda je sve bilo sredjeno....sad sam mirna, a tu banku treba minirat, stvarno su bezobrazni, bave se svakakvim lopovlukom....
ami8

#832 Re: Raiffeisen banka

Post by ami8 »

Znači i ja mogu slično očekivati naredni mjesec. Prvi put kad mi odbiju nešto takvo biće i zadnji, halalit ću im to i odmah preći u drugu banku i odjaviti sve što imam kod njih, pa nisu bogom dati da mogu takve stvari raditi.
CaneBos

#833 Re: Raiffeisen banka

Post by CaneBos »

un1ted wrote:
Mehemed wrote:Mene je sluzbenica zvala, i rekla da ta akcija traje do 31.12. i kada odem da prijavim da samo kazem da su me zvali i dobiti cu popust... hah, ma jos cu razmisliti sto se tice toga :D
Jel koristis ovaj preko SMS tokena ?
Samo znam da je usluga sranje. Neki dan napravih nalog oko 15h, kaze samo se procesiraju nalozi do 14h :shock: Dalje, nemas real time izvoda, tj uvida u transakcije, nekada treba i do 2 dana da se prikazu, posebno vikendom. Ne mozes vidjeti detalje te transakcije, ko je uplatio, isplatio, opis transakcije, vec samo pise "Uplata XX KM"
Jeste bas..ne kontam sta je problem korigovati sistem da ukljuci detalje transakcije, ovako sranje. Pogotovo sto se ceka po par dana da vidis da li je uplata ili isplata sa racuna realizovana..tako da im je realtime uvid nepostojeci!

Ko zna kod koje banke je ovaj sistem sredjeniji? Da se prebacim tamo..
Walther

#834 Re: Raiffeisen banka

Post by Walther »

Mehemed wrote:Jesu li jos koga danas zvali za pogodnost (popust) za internet bankarstvo?
Meni kao popustaju sa 3.99 na 1.8x KM mjesecno... Napričala se ona ko' nikad...
jebiga, treba zabave&Samardzica platiti :D
Skyfox

#835 Re: Raiffeisen banka

Post by Skyfox »

malo je off topic ali vezano za banke,

da li je preporucljivo otvoriti stedni racun u banci u kojoj imas kredit ili je bolje otici u drugu banku u kojoj nemas zaduzenja?
motorola01

#836 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

Izasao je novi "zakon za zirante", tako da ako si na to mislio onda ti izadje na isto.
ljuspica

#837 Re: Raiffeisen banka

Post by ljuspica »

motorola01 wrote:Izasao je novi "zakon za zirante", tako da ako si na to mislio onda ti izadje na isto.
O čemu taj novi zakon govori?
motorola01

#838 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

ljuspica wrote:
motorola01 wrote:Izasao je novi "zakon za zirante", tako da ako si na to mislio onda ti izadje na isto.
Zirant je zadnji u naplati. Prvo duznik, imovina duznika, svi racuni duznika i to cini mi se u svim bankama tako da ako je na to sky mislio, onda mu je svejedno gdje ce stediti jer kad zaskripi sa otplatom kredita, opet ce uzeti pare sa drugog racuna iz druge banke.
Jest da im za to treba vremena(preko suda vjerovatno), tako da mozda opet moze podici pare iz druge banke dok ovi krenu u naplatu svojih potrazivanja. Valjda se javi jos neka blizi bankarskom poslovanju pa nam potvrdi/negira sve ovo.

edit: http://www.klix.ba/forum/objavljen-zako ... 58s50.html
ljuspica

#839 Re: Raiffeisen banka

Post by ljuspica »

Za taj novi zakon bas mi je drago da je tako. Poznajem par osoba koje su godinama otplacivale tudji dug. Evo sad se i ja hvatam za glavu kad rekoh PAR OSOBA, dakle ne radi se o jednoj ili dvije nego PaR OSOBA.
Nisam nikome zirant srecom, niti imam zirante na svom kreditu.
dinooh

#840 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

ljuspica wrote:Za taj novi zakon bas mi je drago da je tako. Poznajem par osoba koje su godinama otplacivale tudji dug. Evo sad se i ja hvatam za glavu kad rekoh PAR OSOBA, dakle ne radi se o jednoj ili dvije nego PaR OSOBA.
Nisam nikome zirant srecom, niti imam zirante na svom kreditu.
sami su krivi opet, niko ih nije tjerao da potpisu nesto sta nisu procitali ili da garantuju za neku osobu koju ne poznaju dobro. Ali je opet dobro sto je ovaj zakon usvojen.
Skyfox

#841 Re: Raiffeisen banka

Post by Skyfox »

motorola01 wrote:
ljuspica wrote:
Zirant je zadnji u naplati. Prvo duznik, imovina duznika, svi racuni duznika i to cini mi se u svim bankama tako da ako je na to sky mislio, onda mu je svejedno gdje ce stediti jer kad zaskripi sa otplatom kredita, opet ce uzeti pare sa drugog racuna iz druge banke.
Jest da im za to treba vremena(preko suda vjerovatno), tako da mozda opet moze podici pare iz druge banke dok ovi krenu u naplatu svojih potrazivanja. Valjda se javi jos neka blizi bankarskom poslovanju pa nam potvrdi/negira sve ovo.

OK tx za info, i logicno mi je bilo da je bolje stediti u drugoj b.
motorola01

#842 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

Skyfox wrote:
motorola01 wrote:

OK tx za info, i logicno mi je bilo da je bolje stediti u drugoj b.[/quote]
Pazi na ovaj boldani dio. Znaci nisam ni ja siguran (samo iznosim svoje misljenje na osnovu nekih informacija, a koje ne mora biti tacno), tako da ce se valjda neko javiti ko radi u banci pa da sve potvrdi ili negira.
drndalo

#843 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Skyfox wrote:malo je off topic ali vezano za banke,

da li je preporucljivo otvoriti stedni racun u banci u kojoj imas kredit ili je bolje otici u drugu banku u kojoj nemas zaduzenja?
Zavisi zasto pitas, ako mislis ne placati im kredit pa ih tako zajebat, a stednju imati u rugoj banci, mozes probati... S druge strane, najbolje je stediti gdje imas najbolje uslove...
Skyfox

#844 Re: Raiffeisen banka

Post by Skyfox »

drndalo wrote:
Skyfox wrote:malo je off topic ali vezano za banke,

Zavisi zasto pitas, ako mislis ne placati im kredit pa ih tako zajebat, a stednju imati u rugoj banci, mozes probati... S druge strane, najbolje je stediti gdje imas najbolje uslove...
apsolutno nista sto nije po zakonu. Pitam jer mi je neko davno rekao da je bolje razdvojiti stedni racun od banke u kojoj otplacujes kredit. Orocena stednja je ionako zakljucana tako da, sta god da se desi prije ce oni do nje nego ja.

Nasao sam banku koja nudi povoljne uslove za stednju.
drndalo

#845 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Hm, ne vidim zasto bi ti to neko rekao ako nije imao onakvo razmisljanje... :wink: Nema veze, tebi je bitnije da si ti sebi nasao nesto sto ti je bolje, posebno ako nije (a znajuci im kamate sigurno nije) Raiffeisen banka... :thumbup:

Tako sam i ja sebi nasao nakon njih ono sto mi vise odgovara, i bye-bye stednja u njih(A)...
Skyfox

#846 Re: Raiffeisen banka

Post by Skyfox »

drndalo wrote:Hm, ne vidim zasto bi ti to neko rekao ako nije imao onakvo razmisljanje... :wink: Nema veze, tebi je bitnije da si ti sebi nasao nesto sto ti je bolje, posebno ako nije (a znajuci im kamate sigurno nije) Raiffeisen banka... :thumbup:

Tako sam i ja sebi nasao nakon njih ono sto mi vise odgovara, i bye-bye stednja u njih(A)...
nije RB od njih sam prebjegao pred NG nakon 7g guljenja :D Ima akcija za stednju u Intesi odoh u pon da provjerim :)
m.m

#847 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by m.m »

Ja sam sad u januaru izvadio ovu shopping karticu, međutim nisam ništa kupovao do sada. Jučer mi stigao izvod iz banke i 4.99KM mjesečne provizije, što je puno. Sad ja kontam da je ipak ukinem. Još kad sam pročitao da u slučaju TV-a od 700 KM, i rate od 100KM mjesečno, ne možeš raspolagati sa ostalih 600KM još sam ubjeđeniji da bih je trebao ukinuti. Je li se može nakon mjesec dana prekinuti ugovor? Hoću li morati uplatiti 4.99 KM na račun prije ukidanja kartice? Ima li neko iskustva?
mirsek

#848 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by mirsek »

Jedno pitanje.
Kolika je kamata na dizanje keša sa rajfajzen soping kartice i kako se obracunava? Znam da je neisplativo ali ako mi hitno zatreba da znam.
Walther

#849 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by Walther »

charrrmed wrote:Pa na identican nacin djeluje i ova kartica. Banka prodavaocu plati cijeli iznos a ti placas rate...
De procitaj jos jednom... Ti platis (zamrzne ti se iznos), banka placa na kapaljke trgovcu i citavo trajanje kredita besplatno
okrece tvoj novac, posredno i novac trgovca. Jos ako tu "uslugu" naplati kakvom clanarinom ili stagod vec..... veselje 100% :lol:

Takve kartice se u (normalnom svijetu) koristi da se ubrza birokratski proces izdavanja kredita. Znaci dodjes na prodajno mjesto, dobijes ponudu, pa to ide u odobrenje, pa osiguranje i sve skupa traje 5 dana... Sam princip placanja je uvijek isti.
Uvijek se placa samo jedna rata tog kredita.

Ono gore opisano je :shock: :lol: :run:
Walther

#850 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by Walther »

m.m wrote:Ja sam sad u januaru izvadio ovu shopping karticu, međutim nisam ništa kupovao do sada. Jučer mi stigao izvod iz banke i 4.99KM mjesečne provizije?
60KM godisnje :lol: u drzavi gdje penzioneri primaju 300KM mjesecno :run: Sa druge strane jos sigurno finasiraju trgovca ili mu citav iznos isplate odma minus provizija. Trgovace se haman sili u dizanje cijena.
Post Reply