Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mikado

#826 Re: Opsada turista

Post by Mikado »

Šaša. :mrgreen:
Mr.Penguin

#827 Re: Opsada turista

Post by Mr.Penguin »

ella20 wrote:Lijep pozdrav svima!

Nova sam na forumu, i možda se još ne snalazim dobro i nisam vidjela da postoji tema o turističkom obilasku Sarajeva. Za dva dana muž, beba i ja dolazimo u posjet Sarajevu (iz Hrvatske) koji već toliko dugo planiramo, iščekujemo i veselimo se....Čitala sam sve moguće teme, što vidjet, kamo otić, što obići, ali ako mogu zamolit da mi Vi (jer tko će bolje znati od Vas) predložite neka mjesta koja bi trebalo vidjet (odsjedamo u hotelu Terme Ilidža....)
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=97179
poznanik

#828 Re: Opsada turista

Post by poznanik »

Šta bi s glasanjem, kakvi su rezultati?
Mr.Penguin

#829 Re: Opsada turista

Post by Mr.Penguin »

poznanik wrote:Šta bi s glasanjem, kakvi su rezultati?
Ima jos jedna runda za prvo mjesto. Nije jos pocela.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#830 Re: Opsada turista

Post by Toto »

Mr.Penguin wrote:
poznanik wrote:Šta bi s glasanjem, kakvi su rezultati?
Ima jos jedna runda za prvo mjesto. Nije jos pocela.
ima li "visinskih priprema" za ucesnike
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#831 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/p ... /120324072

BBC-jev snimak Baščaršije iz 1915.g:

http://www.bbcmotiongallery.com/gallery ... s=sarajevo
Image

Fantastična besplatna reklama. Trebalo se odavno početi spremati za 100 godina WWI. Međutim, ...ništa.
Da barem onu promenadu oldtajmera ukrase lijepo obučenim damama i momcima kako su izgledali te 1914.g. ili nedaj-bože da kakva omladina inscenira repeticiju Atentata maksuz za turiste, pa onda da im poture šešire da turisti udijele....Eto omladini koja ''nema pametnog posla'' zanimacije, samo nekako da dobave kostime iz tog doba.
Last edited by PipiDugaDevetka on 24/03/2012 20:58, edited 1 time in total.
Mr.Penguin

#832 Re: Opsada turista

Post by Mr.Penguin »

PipiDugaDevetka wrote:http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/p ... /120324072BBC-jev snimak Baščaršije iz 1915.g.

Image

Fantastična besplatna reklama. Trebalo se odavno početi spremati za 100 godina WWI. Međutim, ...ništa.
Da barem onu promenadu oldtajmera ukrase lijepo obučenim damama i momcima kako su izgledali te 1914.g. ili nedaj-bože da kakva omladina inscenira repeticiju Atentata maksuz za turiste, pa onda da im poture šešire da turisti udijele....Eto omladini koja ''nema pametnog posla'' zanimacije, samo nekako da dobave kostime iz tog doba.
http://www.bbcmotiongallery.com/gallery ... p_16344601
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#833 Re: Opsada turista

Mr.Penguin wrote:
PipiDugaDevetka wrote:http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/p ... /120324072BBC-jev snimak Baščaršije iz 1915.g.

Image

http://www.bbcmotiongallery.com/gallery ... p_16344601
Pa, eto BBC najavljuje skoru godišnjicu - besplatna reklama za Sarajevo sa milionskim brojem pregledača. Čini mi se da je još samo jedan Amerikanac živ koji je učestvovao u WWI.

Mi, međutim, još pripreme nismo otpočeli. Čovjek se razlikuje od hajvana tako što zna djelimično predvidjeti budućnost. Gradonačelnik i premijer Kantona ...ništa.

Evo kako se to radi sve zarad turista.
PipiDugaDevetka

#834 Re: Opsada turista

Turista treba da je kao pješak na pješačkom prelazu = CAR! Sve podrediti turistima. Sarajevo ima orijentalni dio grada, a nemaju se gdje pogledati orijentalni plesove, čak se ne može smirom poslušati sevdalinka, jedna od turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

Turizam je izvozna grana privrede. Turizam je nešto kao brodogradnja,...mali milion firmi treba ukomponovati da se dođe do proizvoda...i još u turizmu turista putuje noseći svoje €€ da ih potroši kod nas.
guidoski

#835 Re: Opsada turista

Post by guidoski »

PipiDugaDevetka wrote:
Turista treba da je kao pješak na pješačkom prelazu = CAR! Sve podrediti turistima. Sarajevo ima orijentalni dio grada, a nemaju se gdje pogledati orijentalni plesove, čak se ne može smirom poslušati sevdalinka, jedna od turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

Turizam je izvozna grana privrede. Turizam je nešto kao brodogradnja,...mali milion firmi treba ukomponovati da se dođe do proizvoda...i još u turizmu turista putuje noseći svoje €€ da ih potroši kod nas.
Ako sve podrediš turistima (kao u Pragu) gubiš ono nešto što je naše i što se njima (govorim iz iskustva) sviđa. Dakle, na pitanje zašto im je super Sarajevo, dobiješ odgvor između ostalog: it's not too touristic!
Orijentalni ples koji spominješ je naš otprilike onoliko koliko i matrioške ili po naški :) babuške.
Dalje se ne bih složio da se nema gdje sevdah čuti -hint: Dubrovačke daire - Kuća Sevdaha.
PipiDugaDevetka

#836 Re: Opsada turista

Slijede Zimske olimpijske igre mladih, Sto godina Atentata i WWI, Sarajevo glavni grad kulture EU,...Sve 2014.g.

Dabogda i žičaru do tada naprave,...?
:(
Vitezanin

#837 Re: Opsada turista

Post by Vitezanin »

Orijentalni ples nema veze, nit' sa Sarajevom niti s BiH. Ako vec furamo turizam, onda trebamo furati ono sto je autenticno, a ne uvaljivati ono sto nije nase, pocev od nargile koja se npr predstavlja kao dio bh tradicije :-) ,a evo sad predlazes i orijentalni ples.
PipiDugaDevetka

#838 Re: Opsada turista

Vitezanin wrote:Orijentalni ples nema veze, nit' sa Sarajevom niti s BiH. Ako vec furamo turizam, onda trebamo furati ono sto je autenticno, a ne uvaljivati ono sto nije nase, pocev od nargile koja se npr predstavlja kao dio bh tradicije :-) ,a evo sad predlazes i orijentalni ples.
Dobro, ne treba nam orijentalni ples, ne trebaju nam babuške, ali gdje su narodne nošnje, kola narodna, sevdalinka se može poslušati izgleda samo u Muzeju. Ranije, prije rata su se smjenjivala KUD u hotelu Bristol, pa se znalo da se tamo mogu pogledati narodne nošnje i narodna kola svih naroda u BiH?

Sada to više nema.

Zašto nema nikakvih ''predstava'' za turiste kao što je ova prikazana na YT videu sa mačevanjem negdje na britanskom poluostrvu. Što se ne bi mladići i djevojke zamaškarili i inscenirali repeticiju Atentata, pa jedan da je zadužen da nakon prikaza sa šeširom/fesom pokupi donacije od prisutnih turista? Ideja za zaradu za ove što ''nemaju pametnog posla''! Zašto promenade oldtajmera koje budu svake godine ne bi bile urešene lijepim djevojkama i mladićima obučenim u odjeću skrojenu prema modi sa početka XX vijeka, sa onim suncobranima/kišobranima, plus narodne nošnje koje su kako vidim sa snimka iz 1915. bile svakodnevno nošene od strane stanovnika Sarajeva?

Čim se renovira bob staza, vratiti Vučko-splazalicu! Barem 5-6 demobilisanih bi moglo živjeti od te bob - splazalice od spec. PVC materije u obliku madraca ili gumenog čamca za rafting.

Muzej Tunel spasa hitno vratiti onima koji su ga i kopali-demobilisanim borcima=državi. Čini mi se da je porodica Kolar već pristala na taj povratak. Upristojiti makar toalet tamošnji i postavku tamošnje izložbe da uredi stručno lice.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#839 Re: Opsada turista

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:
Vitezanin wrote:Orijentalni ples nema veze, nit' sa Sarajevom niti s BiH. Ako vec furamo turizam, onda trebamo furati ono sto je autenticno, a ne uvaljivati ono sto nije nase, pocev od nargile koja se npr predstavlja kao dio bh tradicije :-) ,a evo sad predlazes i orijentalni ples.
Dobro, ne treba nam orijentalni ples, ne trebaju nam babuške, ali gdje su narodne nošnje, kola narodna, sevdalinka se može poslušati izgleda samo u Muzeju. Ranije, prije rata su se smjenjivala KUD u hotelu Bristol, pa se znalo da se tamo mogu pogledati narodne nošnje i narodna kola svih naroda u BiH?

Sada to više nema.

Zašto nema nikakvih ''predstava'' za turiste kao što je ova prikazana na YT videu sa mačevanjem negdje na britanskom poluostrvu. Što se ne bi mladići i djevojke zamaškarili i inscenirali repeticiju Atentata, pa jedan da je zadužen da nakon prikaza sa šeširom/fesom pokupi donacije od prisutnih turista? Ideja za zaradu za ove što ''nemaju pametnog posla''! Zašto promenade oldtajmera koje budu svake godine ne bi bile urešene lijepim djevojkama i mladićima obučenim u odjeću skrojenu prema modi sa početka XX vijeka, sa onim suncobranima/kišobranima, plus narodne nošnje koje su kako vidim sa snimka iz 1915. bile svakodnevno nošene od strane stanovnika Sarajeva?

Čim se renovira bob staza, vratiti Vučko-splazalicu! Barem 5-6 demobilisanih bi moglo živjeti od te bob - splazalice od spec. PVC materije u obliku madraca ili gumenog čamca za rafting.

Muzej Tunel spasa hitno vratiti onima koji su ga i kopali-demobilisanim borcima=državi. Čini mi se da je porodica Kolar već pristala na taj povratak. Upristojiti makar toalet tamošnji i postavku tamošnje izložbe da uredi stručno lice.
sta radi "miljenko cvitkovic"?? je li jos postoji? Sto ne udruze dramsku i folklornu sekciju? Odrade skec oko atentata a za kraj odplesu trusu i zaigraju becki valcer. :D Nek tako zaradjuju lovu za KUD.
iMujo

#840 Re: Opsada turista

Post by iMujo »

...
Last edited by iMujo on 27/03/2012 03:48, edited 1 time in total.
FrankSlade

#841 Re: Opsada turista

Post by FrankSlade »

x2

Cuj trbusni ples u Sarajevu :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Sevdalinke ima u Kuci Sevdaha a ljeti kolo na otvorenom ima tokom Bascarsijskih noci

iMujo

#842 Re: Opsada turista

Post by iMujo »

...
Last edited by iMujo on 27/03/2012 03:49, edited 1 time in total.
Jara

#843 Re: Opsada turista

Post by Jara »

iMujo wrote:Orijentalni trbušni ples je bio stvar orijentalnih dvorova i više kulture na orijentu - nije to bilo namijenjeno za pogranične "pravovjerne" kasabe kao Sarajevo, pa nema smisla da to i prikazujemo. To je isto kao kad bi prikazivao ples can-can svojstven za Pariz u nekoj zabačenoj francuskoj varoši.
Ima jedna dobra latinska o tome : Quod licet Iovi, non licet bovi.
Pricali mi moji stari kako su u kafani na Babića bašči bile trbušne plesačice, što domaće, što strane ( među stranima, kažu, najljepše bile Jermenke). Nejse... ;-) što da ne. Možda bidne a možda i ne bidne rentabilno. Obnoviše Evropu u bečkom štihu, a mogli bi i Babića bašču tako da bude kao nekad sa sve orijentalnim plesom.
A glede Jupitera i stoke krupnog zuba :D ( iliti - šta je kome primjereno a šta ne), u gradu ima toliko primjera neprimjerenosti da su trbušne plesačice malo janje za njih.
Mariella

#844 Re: Opsada turista

Post by Mariella »

Evo s obzirom da ovdje svi glasaju da nas poguraju, mozete i ovdje malo :D

http://glasnaroda.ba/rubrike/iz-trena-u ... na-svijetu
PipiDugaDevetka

#845 Re: Opsada turista

Da sam gazda, ja bih Azizu angažovao u matine predstavama:

Škola Belly dance Sarajevo:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=67898
PipiDugaDevetka

#846 Re: Opsada turista

Mariella wrote:Evo s obzirom da ovdje svi glasaju da nas poguraju, mozete i ovdje malo :D

http://glasnaroda.ba/rubrike/iz-trena-u ... na-svijetu
Kliknuo na ono francusko sunce, valjda sam pravilno glasao.
kojeime

#847 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

iMujo wrote:
Što se ne bi mladići i djevojke zamaškarili i inscenirali repeticiju Atentata, pa jedan da je zadužen da nakon prikaza sa šeširom/fesom pokupi donacije od prisutnih turista? Ideja za zaradu za ove što ''nemaju pametnog posla''!
Svakakvih se stvari ima za pročitati na ovom forumu, ali je ovo vrhunac MORBIDNOSTI I POHLEPE. Ljudi moji - hajmo posmatrati stvari sa ljudske strane. Atentat je političko UBISTVO, a ne nešto od čega bi se mogao praviti šou za turiste, ako ništa iz pijeteta i poštovanja prema Ferdinadu i Sofiji. Ti su ljudi ovdje ubijeni, i siguran sam da se njihova porodica ne bi složila da im se od smrti pravi šou program. I ja sam za atrakcije - ali se mora znati mjera. Kako bi se mi osjećali kad bi nekoj budali palo na pamet da inscenira Markale, jer je to zaboga historijski događaj koji je doveo do intervencije NATO pakta. Ostavimo mrtve na miru i mrtvima njihovo poštovanje.
Ova me diskusija podsjeti na jednog genijalca koji je prije nekoliko godina nudio turu na tragu Radovana Karadžića, dajući tom bolesniku reklamu i nekakvu važnost, a gdje je tu poštovanje prema žrtvama. Treba da se priča o žrtvama, a ne o krvnicima. Uostalom svi se sjećamo kulta ličnosti oko Gavrila Principa prije rata, što je takođe morbidno i bolesno. Ubica je ubica, ma koga da je ubio. Nema dobrih ubica, kao što nema ni "dobrih" ubistava oko kojih bi trebalo praviti šou.
Zašto promenade oldtajmera koje budu svake godine ne bi bile urešene lijepim djevojkama i mladićima obučenim u odjeću skrojenu prema modi sa početka XX vijeka, sa onim suncobranima/kišobranima, plus narodne nošnje koje su kako vidim sa snimka iz 1915. bile svakodnevno nošene od strane stanovnika Sarajeva?
Muzej Tunel spasa hitno vratiti onima koji su ga i kopali-demobilisanim borcima=državi. Čini mi se da je porodica Kolar već pristala na taj povratak. Upristojiti makar toalet tamošnji i postavku tamošnje izložbe da uredi stručno
Ovo su već bolje ideje, s tim da promenade oldtajmera na obali Kulina Bana i nisu baš realne, jer je to prometna žila kucavica naše kasabe, pa bi svakodnevne promenade izazvale saobraćajni kolaps.
Sa druge strane ako pogledas rekonstrukcije borbi katolika protiv muslimana u Spaniji, rekonstrukcije borbi iz 1. i 2. svjetskog rata i tako dalje vidis da takve stvari (rekonstrukcije istorijskih dogadjaja) nisu rijetke. Da li mislis da se ljudi koji iskrivljavaju cinjenice koje su se desile za vrijeme kada su katolici ponovo preuzimali vlast u Spaniji puno brinu o tome da li bi se muslimani mogli naljutiti zbog toga? Drugi je problem sto bi ovo sa Francom i Marijom moglo naljutiti Austriju.
kojeime

#848 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

PipiDugaDevetka wrote:Da sam gazda, ja bih Azizu angažovao u matine predstavama:

Kao prikaz autenticne Bosne i Hercegovine?
PipiDugaDevetka

#849 Re: Opsada turista

kojeime wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Da sam gazda, ja bih Azizu angažovao u matine predstavama:
http://www.youtube.com/watch?v=94bNNMBL_FU

Kao prikaz autenticne Bosne i Hercegovine?
Je li Narodno pozorište autentična bh. tradicija, ali neki turisti bogami dođu radi neke predstave ili SFF-a koji se u njemu održava.
Neki će Arapin crn i mlad, te bogat poželjeti da vidi i predstavu koja se odnosi na tradiciju njegovog naroda.

Dakle, pored SFF-a, Sarajevo mora imati i tu arapsku kulturnu baštinu (pretpstavljam da je arapska) ako želi da se predstavi svijetu i da Sarajlije jednom postanu :lol: kosmopolitanci .
:D
bull21

#850 Re: Opsada turista

Post by bull21 »

Ne vidjeh jel' iko stavio.

Vote
Image

Ne bi odmoglo da opet sa-x objavi kakav članak (ako već nije).
Post Reply