Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
agent_zero

#826 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

I ja bih rado da vidim tu sliku i ako ima još koja vezana za ta 3 dana.

Naravno, osobe na njima se ne moraju imenovati.
Repetitor

#827 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

karanana wrote:ima jedna slika na ovoj stranici gore koja prikazuje transporter UN-a koji vojnik armije bih provjerava i gleda iskaznicu. od prvog juna 1995. pise da su se iskaznice i un poceli provjeravati jer su pristigli izvjestaji da su srpske snage uzele neku unovu opremu i tako ulazile u grad. zna li ko sta o ovome?
Znam ja (saznao naravno poslije rata) da su rusi/ukrajinci ulazili u Sarajevo i konkretno u Dobrinju,te sve ono sto bi vidjeli prenosili četnicima.Bio je jedan rus,koji je inace bio oficir KGB-a,dolazio je na punkt koji su drzali rusi na D4,oblacio UN uniformu i ulazio u SA,te kasnije izvjestavao cetnike o svemu onome sto je vidio.

Znaci 1000% tacna informacija,od ljudi kojima je taj rus podnosio izvjestaj.
Bosanac27

#828 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

@Repetitor

Jesi li dobio privatnu puruku?
Mladi_Patriota

#829 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Mladi_Patriota »

A može li neko ovdje napisati kakvo je stanje bilo u Dobrinji 3B, u Dobrinji 2, kakva je tamo situacija bila, pogotovo u 3B jer je pored Lukavičke a i bila je blizu njihovih položaja. Svi pišu o Aerodromskom i Dobrinji 1 :).
agent_zero

#830 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

Pa valjda zato što nas to više zanima jer je na prvoj liniji bilo. Mene bi zanimalo i kako je išlo formiranje linije na d1 i d4, kao i borbena dešavanja na svim linijama oko naselja.

A pogotvo ova dešavanja kad su Vikićevci došli. I kako to da su ovi bili kao na izletu u d1, to što se ovdje piše da niko na njih metka nije ispalio dok su se šetkali, pljačkali i izležavali po d1?
Dozer

#831 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Formiranje linije na D1 i D4 je islo po nekom automatizmu, kao uostalom i na svim ostalim sarajevskim linijama. Oni su zauzeli odmah u startu sta su zauzeli (Grbavica, Ilidza, Nedzarici, dio aerodromskog, sva brda oko grada, itd.), i manje-vise to su linije koje su takve bile od pocetka do kraja.
Na D1 i D4 je situacija bila malo drugacija u tome sto dio D1 o kojem pricamo nije bio zauzet odmah u aprilu ili maju, nego tek 20.06. ulaskom cetnika u taj dio naselja iz pravca Lukavice/Kule. Nazalost, ljudi u tim zgradama nisu imali cime da se brane jer je Dobrinja vec tada, tacnije od aprila, bila odsjecena od ostatka grada (ulazi pokriveni iz Nedzarica) i dopremanje bilo cega (mts, hrana) je bilo skoro nemoguce cestom, pa se to vecinom radilo pjeske preko brda Mojmilo. Jasno, na taj nacin se nije moglo nesto pretjerano unijeti na Dobrinju, pogotovo sto se hrane tice.

Upravo je ovo razlog opustenosti cetnika nakon ulaska u D1 - kada su ulazili na njih nije pucano jer ljudi jednostavno nisu imali cime. Kako sam cuo od ljudi tamo par dana kasnije, stanovnistvo je skakalo i kroz prozore sa drugog sprata da bi pobjegli. Onda, 21.06., dan nakon sto su zauzeli taj dio D1, na njih i dalje niko nije pucao tako da su se opustili iz ocitih razloga, a onda su to korisitli da opljackaju sve stanove.
I tu smo stigli mi na D1, 22.06., kada je za njih i poceo neocekivani haos koji su docekali vise nego nespremni.
Na D4 je par dana ranije stigao nas drugi vod, i iz tog voda su na D1 dosla ta 4 covjeka koje spominje XXS. Medjutim, vise nije ni moglo doci u bilo kakvu ispomoc jer bi tada D4 ostala nebranjena. Treba imati na umu da je nasa specijalna u tim momentima imala svega 3 voda, i to formacijski nepotpuna u brojcanom smislu (ni jedan vod nije imao vise od 25 ljudi, od cega je svaki imao par ranjenih, tako da su vodovi brojali max. 21-22 covjeka), tako da jednostavno nismo mogli stici na sva moguca desavanja po gradu i bili smo vise nego rastrzani. U to vrijeme je Dobrinja ocijenjena kriticnom zonom i zato smo imali dva voda tamo, a treci je drzao potez M. Dvor - Pofalici.
juzna_strana

#832 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Dozer wrote:Formiranje linije na D1 i D4 je islo po nekom automatizmu, kao uostalom i na svim ostalim sarajevskim linijama. Oni su zauzeli odmah u startu sta su zauzeli (Grbavica, Ilidza, Nedzarici, dio aerodromskog, sva brda oko grada, itd.), i manje-vise to su linije koje su takve bile od pocetka do kraja.
Na D1 i D4 je situacija bila malo drugacija u tome sto dio D1 o kojem pricamo nije bio zauzet odmah u aprilu ili maju, nego tek 20.06. ulaskom cetnika u taj dio naselja iz pravca Lukavice/Kule. Nazalost, ljudi u tim zgradama nisu imali cime da se brane jer je Dobrinja vec tada, tacnije od aprila, bila odsjecena od ostatka grada (ulazi pokriveni iz Nedzarica) i dopremanje bilo cega (mts, hrana) je bilo skoro nemoguce cestom, pa se to vecinom radilo pjeske preko brda Mojmilo. Jasno, na taj nacin se nije moglo nesto pretjerano unijeti na Dobrinju, pogotovo sto se hrane tice.

Upravo je ovo razlog opustenosti cetnika nakon ulaska u D1 - kada su ulazili na njih nije pucano jer ljudi jednostavno nisu imali cime. Kako sam cuo od ljudi tamo par dana kasnije, stanovnistvo je skakalo i kroz prozore sa drugog sprata da bi pobjegli. Onda, 21.06., dan nakon sto su zauzeli taj dio D1, na njih i dalje niko nije pucao tako da su se opustili iz ocitih razloga, a onda su to korisitli da opljackaju sve stanove.
I tu smo stigli mi na D1, 22.06., kada je za njih i poceo neocekivani haos koji su docekali vise nego nespremni.
Na D4 je par dana ranije stigao nas drugi vod, i iz tog voda su na D1 dosla ta 4 covjeka koje spominje XXS. Medjutim, vise nije ni moglo doci u bilo kakvu ispomoc jer bi tada D4 ostala nebranjena. Treba imati na umu da je nasa specijalna u tim momentima imala svega 3 voda, i to formacijski nepotpuna u brojcanom smislu (ni jedan vod nije imao vise od 25 ljudi, od cega je svaki imao par ranjenih, tako da su vodovi brojali max. 21-22 covjeka), tako da jednostavno nismo mogli stici na sva moguca desavanja po gradu i bili smo vise nego rastrzani. U to vrijeme je Dobrinja ocijenjena kriticnom zonom i zato smo imali dva voda tamo, a treci je drzao potez M. Dvor - Pofalici.
Cijelo vrijeme ste bili na kecu i hvala vam do neba na tome..
Zelio bih spomenuti i rahmetli Lemu koji mi je u momentu dolaska 92-e djelovao kao lik iz Americkih filmova..
Visok,stasit,meni bas upecatljiv.. Kao i rahm.Dzeki,uvijek sutljiv,povucen ali damu do poda..
Sjajni momci..
juzna_strana

#833 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Mladi_Patriota wrote:A može li neko ovdje napisati kakvo je stanje bilo u Dobrinji 3B, u Dobrinji 2, kakva je tamo situacija bila, pogotovo u 3B jer je pored Lukavičke a i bila je blizu njihovih položaja. Svi pišu o Aerodromskom i Dobrinji 1 :).
Na Dobrini 3B je bila jedna ludo hrabra ekipa. Mladi,opiceni.
Neki od njih su moji prijatelji i redovno se vidimo na kafi,cesto se i o tim danima prica.
Svakakvih anegdota ima.. Od gadjanja oklopa s krova na samoj liniji pa dalje.
I na dvojci je bilo zeznuto jer je nasa linija ulazila u klin,na prostoru danasnje skole Osman Nuri Hadzic (bivsa Dusan Pajic Dasic ) i garaze uz Dobrinju 4.
Ljudi koji su bili tu kazu da nije bilo jednostavno..
hamza_sa

#834 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

juzna_strana wrote:
Mladi_Patriota wrote:A može li neko ovdje napisati kakvo je stanje bilo u Dobrinji 3B, u Dobrinji 2, kakva je tamo situacija bila, pogotovo u 3B jer je pored Lukavičke a i bila je blizu njihovih položaja. Svi pišu o Aerodromskom i Dobrinji 1 :).
Neki od njih su moji prijatelji i redovno se vidimo na kafi,cesto se i o tim danima prica.
I na dvojci je bilo zeznuto jer je nasa linija ulazila u klin,na prostoru danasnje skole Osman Nuri Hadzic (bivsa Dusan Pajic Dasic ) i garaze uz Dobrinju 4.
Bilo je slicno kao i na drugim linijama.

Ali, da je bilo jednostavno nije. Na tom potezu sam ranjen 3 puta u periodu od 28. maja do 23. septembra 1992. godine. Dva puta lakse, ali jednom Boga mi i tesko. :-D
veljaca

#835 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

juzna_strana wrote:
Bio sam tamo - i nije bilo jednostavno, pogotovo dok se nisu iskopali transeji ....
juzna_strana

#836 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Svaka vam cast obojici.
Zao mi je sto ljudi danas zaboravljaju tu muku i ne respektuju zasluge ljudi poput
vas da bi mi danas zivjeli u miru. A trebalo je tada stisnuti petlju,i to dobro..
Pogotovo u tom klinu,izmedju D1 i D4.
Nekako s proljeća

#837 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

:D
Kako neće zaboraviti, kada nisu ni zapamtili. Već ih puca neki filing tamo ''od Aljaske do Australije..'' :D ,

Ali , no sikiriki...nismo svi ubijeni, oboljeli od PTSP-a, ovisnici o alkoholu i drogama, informatički nepismeni, stranačkom manipulacijom istureni, učahureni u korumpirana boračka udruženja...bla bla bla

A rijeke i dalje teku...pa tako i ona kroz Dobrinju. :wink:
Tea lana

#838 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

:thumbup:
Nekako s proljeća wrote::D
Kako neće zaboraviti, kada nisu ni zapamtili. Već ih puca neki filing tamo ''od Aljaske do Australije..'' :D ,

Ali , no sikiriki...nismo svi ubijeni, oboljeli od PTSP-a, ovisnici o alkoholu i drogama, informatički nepismeni, stranačkom manipulacijom istureni, učahureni u korumpirana boračka udruženja...bla bla bla

A rijeke i dalje teku...pa tako i ona kroz Dobrinju. :wink:
:thumbup: :thumbup:
karanana

#839 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

ima li neko volje i znanja da eventualno onu prvu mapu koju imamo na ovoj temi malo "pomjeri ulijevo" pa da mozemo vidjeti i linije na nedjarickom ratistu prema oslobodjenju, vojnickom i alipasinom kao i tamo dijelove ilidza-kasindolska-stup/stupsko brdo.

cisto me zanimaju linije na tim predjelima mada su koliko znam chetnici imali uspjeha u 92. godini a mozda i 93. u uzimanju dijelova stupa i sirenju tog njihovog "koridora" prema nedjaricima iz pravca kasindolske
Dozer

#840 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Moze se napraviti, ali ce biti presitna i neces bas moci vidjeti kako je to tacno izgledalo. Pogotovo Stup, Stupsko brdo i Aerodromsko naselje, jer su tu linije bile bukvalno medju kucama i dijelile su ih ulice siroke 15-20m.
juzna_strana

#841 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

@Sarajmen

Druze jesu li ovi objekti na slikama prekoputa 'pancirke' na mojmilu ?
Od doma zdravlja pa prema Dobrinji 5.
karanana

#842 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

po meni stup sa ove strane glavne ceste, stupsko brdo i nedjarici vise potpadaju pod ovu temu. a uspjehe vojske republike srpske temeljim na dolasku/bijegu moje rodbine sa stupskog brda kod mene krajem 92 ili je mozda bilo pocetkom 93 iz sadasnjih ulica stupska (izmedju trznog centra tus/merkur i tibra nukleus 2) i dobrinjska (u pozadini danasnje OMV pumpe).
juzna_strana

#843 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

@Sarajmen
Kontam to,dimnjak toplane,zgrade B faze,jedino nisam mogao ocijeniti
jesu li blize Dobrinji 5 ili Vojnickom Polju. Po kuci na padinama Mojmila,pretpostavljam ovo prvo.
Hvala ti.
smurf

#844 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Ma petici, plava zgrada u lijevom cosku je prekoputa V.polja.
Repetitor

#845 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

juzna_strana wrote:@Sarajmen

Druze jesu li ovi objekti na slikama prekoputa 'pancirke' na mojmilu ?
Od doma zdravlja pa prema Dobrinji 5.
Aerodromsko naselje,slikano vjerovatno od strane UN-a sa aerodroma...
smurf

#846 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

U pravu si Repetitor, tek bolje pogledah slike i fino se vide zgrade kojih u "selu" nije bilo.
A jest me malo zbunila ova ograda, opet kontam mozda je nekad nakon svega slikano pa neko ogradio...
juzna_strana

#847 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

@Smurf
@Repetitor

Neobican ugao,u pravu je repetitor. Vjerovatno slikano s njihovog kampa,gdje se nocu islo 'na palete' :)
Hvala vam obojici.
Repetitor

#848 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Ako dozvolite pojašnjenje postavljene slike...

Image

Siva kuca na lijevoj strani slike,bila je zaposjednuta od strane četnika.U prizemlju kuce nalazio se ukopan bunker,a u potkrovlju snajpersko/mitraljesko gnijezdo.Istina je da su četnici iz te kuće zadavali mnogo problema našim po liniji,jer imali su pregled oko 50% linije sa te kuće.Bilo je par ranjenih dejstvom iz nje,od dejstva snajpera kao i jedan poginuli naš vojnik,koji je u po bijela dana izašao na čistinu da bere višnje sa jednog drveta,i ovaj ga otamo pogodio.Takodje je bilo par ''razradjivanih'' naših taktika kako da se zauzme ta kuca,ali do realizacije istih nikad nije došlo.Ne znam ni sam zašto.
S druge strane pouzdano znam(gledao lično),da je mnogo više četnika zijanilo kod nje,nego što su oni nama belaja pravili.Žuta strelica pokazuje dejstvo našeg snajpera na prostor koji se nalazio izmedju te sive kuce i jos jedne kuce koja se ne vidi na slici,ali se nalazila pored sive,bila je u četnickim rukama,ali njihovo pretrčavanje izmedju te dvije kuce vjerujte mi da je bilo zadnje nesto za mnoge četnike sto su uradili.Ovi koji su bili dole na liniji,mozda se sjećaju četnika u smb uniformi,koji je poginuo pored te kuce i dugo je ostao da visi previjen preko ograde.Par dana je tako visio,nisu ga smjeli izvuci(krenuo da nas gadja RB-om,i tu je zagin'o).Kasnije su oni tu kucu odakle smo mi dejstvovali snajperom,bukvalno sravnili sa zemljom.Mada je za mnoge od njih odvec bilo kasno.
Kuće označene plavom bojom su bili ''ničija zemlja'',zelena boja označava kao što rekoh kuće u kojima smo se mi nalazili...

I da,umalo da zaboravim.Crni mali pravugaonik,tu je isto povaljen jedan četalj,od kojeg sam uspio tokom borbi kasnije da se privučem i uzmem jednu zolju,drugu koju je imao uza se,bila je oštećena,neupotrebljiva...
Mladi_Patriota

#849 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Mladi_Patriota »

juzna_strana wrote:
postoji li šansa da čujemo neke od tih anegdota? :)
Dozer

#850 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Anegdota je bilo more :). (Slika pokazuje pravce djelovanja na obje strane. Crvena - nasi, zura - njihovi)
Poput - dodje BVP na D1 da pokupi 20-ak povaljenih u parku medju zgradama (dno slike), a mi totalno smetnemo s uma da imamo i zolje i ose. I umjesto da ga sprzimo, mi ga opalimo sa 2-3 metka, on se okrene i ode :D. I tako par puta. E, nakon 2-3 dana, kad je vjetar pcoeo nanositi smrad nama, nadjemo neku muzicku liniju, zvucnike i nekakav mikrofon, pa ih pozovemo da ih sklone i obecamo da necemo pucati :). Kasnije smo taj BVP sprzili zoljom iza zgrade u lijevom donjem cosku slike. Pucali iz sobe.

Ili - jedno jutro iza crkve, ispred onog sumarka, stoje parkirane tri 55-ice. Frka, trka, daj osu...odakle cemo pucat...ne vide se sa zemlje, na krov se ne moze... Ma, opleti iz sobe, reko'! Osadzija stao na sred sobe (3x4m :D), rep ose okrenuo prema zidu pod uglom, jedan legne na pod i obgrli mu noge (da ovoga mlaz ne izbaci kroz prozor vani), dvije optike se montiraju sprat vise da poklope ako ko izleti...i onda - dumanje. Daljina 600m...krajnji efikasan domet ose. Hocemo li, necemo li...isplati li se pokusati...ipak je predaleko... Ma, @ebi je - opleti, pa sta bude (puca se s drugog sprata, iz sobe u zgradi iz koje idu 3 crvene linije, jedna prema crkvi i sumarku). Nisanjenje...BUM! Osa pogadja tacno dno kupole srednjeg tenka! I odbi se k'o ping-pong loptica i pade na zemlju...nije se aktivirala! A u p...mat..., koje sranje! Iz tenkova pocese iskakati...2,3,6...sedmorica, bjeze iza tenkova, u sumarak...stizemo dvojicu, jedan pada iza tenka i ne vidimo ga vise, drugi u grmlje na ivici sumarka, batrga nogama i nestaje u grmlju... Jebi ga...
Silazimo dole, osadzija bijel k'o da se valj'o u brasnu, deremo se jer nas nista ne cuje (zaboravio sreco staviti antifone :D), ledja i njemu i drzacu nogu oprljena (mlaz se odbio od 3 zida i malo ih sprzio), svi @ebemo sve redom... steta ose... Al', sta se moze. Tenkovi su stajali na istom mjestu cijeli dan i tek kad je pao mrak culi smo kako ih pale i odlaze :).

Image
Post Reply