Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
naja22

#826 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by naja22 »

Svi hoce da smrsaju, ja hocu da se udebljam :D
leo_

#827 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

naja22 wrote:Svi hoce da smrsaju, ja hocu da se udebljam :D
neces mi vjerovati, ali da mi je samo jedan dan da se nadjem u tvojoj kozi. uh, da sam mrsav, samo jedan dan, samo jedan sat. :D iiii naravno da treba da se udebljam. uh, gdje bi mi kraj bio.
naja22

#828 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by naja22 »

leo_ wrote:
neces mi vjerovati, ali da mi je samo jedan dan da se nadjem u tvojoj kozi. uh, da sam mrsav, samo jedan dan, samo jedan sat. :D iiii naravno da treba da se udebljam. uh, gdje bi mi kraj bio.
A vjerujem, svakome nesto fali ali ne treba se radi toga osjecati lose, treba se ponositi sobom :thumbup:
niko_niko_kao_ja

#829 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by niko_niko_kao_ja »

babyline wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:
babyline wrote:meni malo suhveli kada kze ne znam sto pije ovaj sok.....
i onda ispada to je sve svjeze cijedjeno i to povrce i voce...
ono bas wow! odjednom :wink:
da, a na par mjesta se javljaju na meniju neka gazirana pica :-)
sve je to ipak na bazi makrobiotike i kroasani su ultra sonicno razevi i dijetalni :D
:thumbup: :lol: :lol: :lol:
Papirna

#830 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Papirna »

Moja snicla, moji sokovi, moji krosani, moje prilagodjvanje zdravijem zivotu, sve moje...
Vi ste zavidni. :D

Sinoc sam citala neki blog o kupus dijeti. Pomislim, nije lose probacu.
Sigurno ste culi za tu dijetu.
Jutros je vaga kazala da mi se pola kile vratilo.
Skuham tu kupus corbu u namjeri da prezivim dan uz pomoc toga.
Ni sokovi, ni slatkisi.
Kafe se ne mogu odreci.
Sve je bilo dobro do sjednice na poslu. Osjecala sam se skroz ljuto, nervozno. Sve je to samo nedostatak secera i pomalo glad.
Na rucku svi jedu nesto fino, ja stavljam u mikrovalnu pecnicu onu corbu u nasoj maloj prostoriji za rucak.
Moja Raki, podize glavu i upitnim pogledom me pita sta mi je to, da nije sta zagorilo.
Nije, kupus je, kazem joj smireno.
Nisam znala da si u tolikom beznadju, dodaje ona.
Ona nasa vegeterijanka je htjela da proba tu corbu, veli fina joj.
Meni nije bilo fino.
Prezivjela sam dan sa tom corbom ali ne mogu zamisliti sebe da jedem to cijelu sedmicu.
Kupus dijeta- pisi propalo!
Last edited by Papirna on 16/11/2011 20:17, edited 1 time in total.
ema_

#831 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

Zašto spamanje? :-)

Cura piše o svom pokušaju da omršavi :zoka: .
Papirna

#832 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Papirna »

babyline wrote:dobro mi smo zavidini, a ti spamas temu :oops:
ne razumije, nije mi dovoljno bogat ovaj bosanski da bih razumijela sve :oops:
Papirna

#833 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Papirna »

ema_ wrote:Zašto spamanje? :-)

Cura piše o svom pokušaju da omršavi :zoka: .
Ema hvala, upravo o tome pisem. Mozda su neki na pogesnu temu upisali komentar. :-)
ema_

#834 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

@babyline

Pa dobro, ako bi moderacija dala mogao bi se otvoriti poseban topic samo za te "dnevnike" ko ima da piše, i svima dobro :-D
leo_

#835 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

za one koji bi blender, a ne daje im se puno para, ja maloprije u interexu naletio na moulinex (400w) za 45KM :D snizenje 50%. ostalo jos bruku, valjda im ne ide. :D
radenska

#836 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by radenska »

Ja samo treba da kupim potpuno ravnu kasiku i iskljucivo takvom da jedem
cava

#837 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cava »

leo_ wrote:
Kako mi je poznat taj osjećaj :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

@Radenska, ma može i ova obična, samo je probušiš ekserom :lol: :lol: :lol: :lol:

Šalu na stranu, odavno pratim temu i može se tu štošta dobro pročitati.

Cijeli svoj život vodim računa o količini i vrsti hrane. Uvijek sam bila sklona debljanju i pored silne fizičke aktivnosti.
Kao djevojka sam imala vreman da razmišljam o tome i da te kilograme držim pod kontrolom.
Onda dođe period kada ne znaš kako se zoveš, a ne šta, kad i koliko da jedeš, dobro je ako uopšte jedeš, i onda to postane stil života.

Meni su jedna prijateljica forumašica :skoljka: i ova tema okrenule život naopačke.
Na njen nagovor i pomoć naravno, počnem ja jesti pet puta dnevno. U početku sam se prisiljavala da doručkujem, jer organizam nije navikao na hranu u ranim jutarnjim satima, sada sam traži.
Ne vodim nekog pretjeranog računa šta jedem, jer nemam cilj smršati xx kg za xx dana.
Omakne se i neka večerica u kasnim satima i poneki kolačić, lažem... kolač, ali uz sve to kilogrami idu dole :-D :-D :-D :-D za tri mjeseca 6 kg, ali bez ikakvog razmišljanja, odricanja, bilo čega, e sad samo zamislite šta se sve može postići uz samo malo pažnje.

:D
skafiskafsnjak

#838 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

@cava, isti sam ti ... Znaci za 180 su mi se okrenule navike. Prije sam jeo kad sam stigao i koliko sam stigao. Sada razmisljam o svakom zalogaju koji pojedem, a pogotovo o slatkisima. Rijetko sam izlazio vani i nisam imao nikakvu fizicku aktivnost. Sada, sedmicno bar 4-5 puta ...teretana, trcanje ili nogomet...

Sve zahvaljujuci sa-x forrumu i ljudima na njemu :))))

btw. na -12kg sam, od trenutka otvaranja ove teme :)
cava

#839 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cava »

L00d wrote:@cava, isti sam ti ... Znaci za 180 su mi se okrenule navike. Prije sam jeo kad sam stigao i koliko sam stigao. Sada razmisljam o svakom zalogaju koji pojedem, a pogotovo o slatkisima. Rijetko sam izlazio vani i nisam imao nikakvu fizicku aktivnost. Sada, sedmicno bar 4-5 puta ...teretana, trcanje ili nogomet...

Sve zahvaljujuci sa-x forrumu i ljudima na njemu :))))

btw. na -12kg sam, od trenutka otvaranja ove teme :)

Pratim ja pratim, sve vas držim na oku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo kod mene je bez neke pretjerane fizičke aktivnosti.
skafiskafsnjak

#840 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

e u mene ima aktivnosti , itekako ! Bolje se skroz osjecam kada dodjem iz teretane ili s nogometa... ALi zbog toga sebi dozvolim i da prekrsim pravila i pojedem ponesto sto ne smijem :D
radenska

#841 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by radenska »

Kod vas barem ima neke aktivnosti, ja jedino sto mogu ustati sat ranije i pjeske do fakuleta. Sa alipasinogizdrzim do otoke hahah. Ne znam, pokusavam se drzati FIT FOR LIFE, ako nista vremenskih termina i voca ujutro. To mi mnogo pomaze zbog energije a i cisto karakterno sto sebe natjeram da izdrzim bez slatka do podne
leo_

#842 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

radenska wrote:Kod vas barem ima neke aktivnosti, ja jedino sto mogu ustati sat ranije i pjeske do fakuleta. Sa alipasinog izdrzim do otoke hahah.
pa to je dobra ruta, jos ako se trece-cetvrto jutro potrudis i hodas malo brze, kao kad kasnis, odlicna vjezba. :) odes tako i navecer, za dva mjeseca ces na faks dva put dnevno (pjeske :D ).
thea

#843 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by thea »

Evo i ja cu iznijeti svoje navike oko kvalitetnog odrzavanja tjelesne kilaze.
170cm 54kg konfeksija 34-36

Naime postoje nekoliko faktora koja se moraju uvaziti.

Naj vaznije stvar je dobra DISCIPLINA. disciplina ishrane

Zdrava Ishrana, ogranicena u gramima, eh sad zasto u gramima pa zato jer ako unosite u svakom obroku visak grama hrane, tijelo nema vremena da sve to obsorbuje, te procisti nego ga stokira u tijelo, ne prejedati se nikad da osijetite tegobu u zelucu, zato vam nije potrebno da unesete 100gr visak hrane jer ce te zaboga i sutra jesti.
Osim ako niste u Africi, pa kad se ulovi.
unositi mnogo tecnosti, vodu, cajeve, jesti vise voca i povrca no druge namernice. Fizicka aktivnost.

Biti u pokretu znaci, zivjeti. Onaj tko prestane da se krece te radi u zivotu znaci da je mrav covijek.

Od malih nogu kuham, kako su godine dolazile shvatila sam koliko je vazno zdravo jesti. A ne mozete dobro kuhati ako imate metrazne nokte, ne, zdrava hrana se jede uz jos bolju higijenu.
jako puno sam se informisala oko hrane, cak sam isla na razne forume ne samo nase nego inostrane koji tacno opisuju energetsku vrijednost odredene alimentacije.

SAVIJETI
1. Nikad ne kupuj konzervisanu hranu, ili vec nesto pripremljeno, to se moze onako nekad na brzaka 1 mjesecno.
Sve pripremaj sam, stedis novac, a energiju koju trosis tjekom kuhanja trosis i unesene kalorije.
jedino sto u svojoj alimentaciji imam tj. paradajz u konzervi talijanski onaj slatki duguljasti. to redovno jedem min 1x sedmicno zbog sosova.ect...

2. Poznavati samog sebe, LIcna spoznaja, studij tko si, sta volis, kako jedes, sve to zapisati napraviti listu prioriteta. Svaki covijek treba jesti po svojoj potrebi, od zavisnosti cime se bavi, ako radis u nekom birou, domacica, te fabrici, na gradevini, vrsta ishrane se daleko razlikuje a shvaticete zasto.

3. Pojedini ljudi, nutricionisti, preporucuju 5x dnevno malih obroka, samo se bojim da neko to ne zloupotrebljava pa tih 5x postanu veci i sve veci obroci. A u tim obrocima se jede svasta, nema cega nema!

ja osobno jedem 2x dnevno, da, da, samo dva i uzine, voce obavezno jedem neograniceno u meduobrocima a prirodno oko 4-5 sati imam potrebu nekad za kolacem. svaki dan mora varirati nekad pojedem bananu uglavnom sta mi se nade cak to moze biti cokolada mljecna.

4. Vrlo je vazno dati sebi do znanja, da ljudi koji kazu ja ne jedem puno a imam visak kg. To je notorna LAZ koju svako sebi treba reci. Covijek koji jede previse to se vidi i na tijelu,tj tijelo automatski pravi rezerve.
no vrlo je vazno napomenuti. Da kad kazu zene, pa i voda mi se prima, to nije tacno a prije tog, pojele 2 tanjira graha do iznemoglosti pa zalile vodom. Tu lezi problem.

Popijte 2 lita vode, u medu obrocima, ne tjekom, jedite kako ste do sad jele, kilogrami ce se polako tesati. Ali polako jer ste upravo ukljucili prvi faktor navikavanje zdravog zivota. Vrlo vazno je unositi tecnost, to vam je kao filter kad ubacite vodu-tecnost u vase tijelo ono ga cisti. vrlo jednostavno jer je nase tijelo puno fizike sve je povezano svaki organ ima svoju funkciju a nasa alimentacija ga hrani, i odrzava da ostane cist i zdrav.

Da, nase tijelo trazi da bude cisceno, i hranjeno kako bi odrzavavalo vitalnost.

Hormonalni balans oko tjelesne kilaze zavisi kakvu ste imali ishranu tjeko djetinstva, da , da idemo toliko daleko ali ovo je na nasu zalost velika istina.
Zato je lose djecu pretrpavati, nagovarati kako moraju jesti mnogo da bi porasli, a te rijeci zamijenili sa kvaliletno jesti za zdrav zivot.

Covijekovo tijelo ima barometar gojaznosti, koji se formira do puberteta, ako se ishranom prekoraci taj balans prede sa na visak, sto je uzrok kasnijeg lakseg dobijanja kila tjekom zivota.
sto ne znaci da se ne moze korigovati disciplinom, samo su ti ljudi osijetljivi cim pojednu 7 dana za redoom mnogo hrane taj balans koji se prekoracio do puberteta se lakse aktivira i HOP. 5 kg dobijes u roku 7 dana.

zato kad vidite neke ljudi cijeli zivot sa gotovo identicnom kilazom, ona u vecini slucajeva zavisi od te pravilne ishrane tjekom djetinstva. Kasnije u kasnoj dobi, obicno zene promijene konfekciju za 1 broj i taj balans je normalan poznat u prirodi.

5. Vrlo je vazno jesti povrce, na mom tenjiru mora biti nesto od povrca svaki dan, jednostavno to je zivotna navika.
ukljucite se, imat ce te bolju probavu, lakse ce te se osijecati nakon obroka, pogotovo sto takve namjernice sadrze visok postotak vitamina, hranjive su sto je u iskrani naj vaznije.

6. Vazno je jesti svaki dan nesto drugacije, varijativnost iskrane je naj vaznija, ne jedite nikad isto te da je repetitivno.

7. poznavati svoj mjesecni budzet, koliko izdvajas za hranu, zasto?
Sa odredenom sedmicno sumom, pravis plan sta kuhati porodici. Povrece , voce, sir, mljecni proizvodi, voda-tecnost kroz cajeve se unose svaki dan.

8. Crveno meso se po osobi jede 300gr sedmicno. Dakle ne vise!!!!! To zapamtite. ZAUVIJEK
bijelo meso- puretina, piletina, riba, 150-200gr po odrasloj osobi. Jogurt kiseli sa manje masnoce 1-2 case dnevno, ili 50-100gr u cvrstom stanju. Sir obavezan, njeguje zube, cuva kosti, zene u kasnoj dobi obole naj vise zbog tog jer nisu unosile dovoljno kalciuma a izgube cak svoj visak iz tijela tjekom trudnoce.
A potom ga nikad nisu nadoknadile.

Ako ste domacica, nemate novaca za fitnes klub, ili neki pilates sa zenama, uvijek ima jeftinija varijanta koje je po meni idealna od zatvorene sobe gdje se ljudi muce sa onim spravama.
Domacica je uvijek aktivna, oko doma, to je jako tezak rad, redovito sebi zadate bar jednom sedmicno 45 minuta sporta u vasoj sobi, dnevnom boravku. Vijezbe su vrlo jednostavne, meni su se posebno dopale one skorasnje lepe brene koje je pokazala tjekom jedne emisi dobro vece S

vidi video:
http://www.youtube.com/watch?v=5oYQDmIg7dk

Ako uzmes naviku na pocetku vjezbati sedmicno, ne zaboravite cure ovaj trenutak je samo VAS, ne moze vam ga niko uzeti, mislite na vasu vitalnost i na vas jer u suprotnom vasi muzevi sigurno nece.

Pisem vam dalje, ako neko ima ozbiljnih problema, ja cu rado pomoci, morate biti spremne na otvorenost. Ako imate bilo kakve druge probleme. pisite

SVE DOLAZI IZ GLAVE.

Za mene je svaka zena na ovom svijetu poput ruze, muskarci to nikako da shvate.

Mali los dodir njene latice odmah pocrni.
leo_

#844 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

5 dana vec ne jedem slatko. u 9 ujutru pravim shake. pola case nemasnog mlijeka, 5-6 badema, isto toliko ljesnika, te pola male kasike ili kasiku kikirikija od putera. malo zitarica, jedna banana, 5-6 grozdjica, 5-6 brusnica i jedan keksic (integralni). sve to bude otprilike za jednu casu od cedevite (narandzasta ona malo veca casa) i nemam vishe potrebe da jedem slatko, a zasiti toliko da ne bih morao ni slano jesti 4-5 sati nakon tog shake-a. cekam da mi stigne whey protein, pa cu onda malo drugacije praviti. svakako nekad dodam i pola kasike kafe, jer volim okus. svi komentari dobro dosli. znam da je keks ne zdrav i da su bademi, kiki riki i ljesnici masni, ali meni poprilicno odgovara u jutarnjem terminu, jer mi da energije za citav dan. :)
skafiskafsnjak

#845 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

leo_ wrote:5 dana vec ne jedem slatko. u 9 ujutru pravim shake. pola case nemasnog mlijeka, 5-6 badema, isto toliko ljesnika, te pola male kasike ili kasiku kikirikija od putera. malo zitarica, jedna banana, 5-6 grozdjica, 5-6 brusnica i jedan keksic (integralni). sve to bude otprilike za jednu casu od cedevite (narandzasta ona malo veca casa) i nemam vishe potrebe da jedem slatko, a zasiti toliko da ne bih morao ni slano jesti 4-5 sati nakon tog shake-a. cekam da mi stigne whey protein, pa cu onda malo drugacije praviti. svakako nekad dodam i pola kasike kafe, jer volim okus. svi komentari dobro dosli. znam da je keks ne zdrav i da su bademi, kiki riki i ljesnici masni, ali meni poprilicno odgovara u jutarnjem terminu, jer mi da energije za citav dan. :)

Pa kao prvo, kada ti dodje whey pravi samo sa mlijekom ili vodom. Bolje vodom ... Kikiriki puter izbaci, i to pola kasike. Za uzine jedi voca, i to jedna uzina jedna vrsta voca. Sav taj UH ( voce, keks itd itd ), ako je moguce, jedi u prvom dijelu dana (negdje do 13h). Neki badem, orah ili drugo orasasto voce moze ponekad jednu uzinu . Uglavnom, ja bih razdvojio to voce na po 2 uzine vise dana. Cisto da ti ne dosadi .

Btw. da li nesto treniras pa si uzeo whey ili onako ? dje si kupio? :P
ema_

#846 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

leo_

#847 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

L00d wrote:
leo_ wrote:5 dana vec ne jedem slatko. u 9 ujutru pravim shake. pola case nemasnog mlijeka, 5-6 badema, isto toliko ljesnika, te pola male kasike ili kasiku kikirikija od putera. malo zitarica, jedna banana, 5-6 grozdjica, 5-6 brusnica i jedan keksic (integralni). sve to bude otprilike za jednu casu od cedevite (narandzasta ona malo veca casa) i nemam vishe potrebe da jedem slatko, a zasiti toliko da ne bih morao ni slano jesti 4-5 sati nakon tog shake-a. cekam da mi stigne whey protein, pa cu onda malo drugacije praviti. svakako nekad dodam i pola kasike kafe, jer volim okus. svi komentari dobro dosli. znam da je keks ne zdrav i da su bademi, kiki riki i ljesnici masni, ali meni poprilicno odgovara u jutarnjem terminu, jer mi da energije za citav dan. :)

Pa kao prvo, kada ti dodje whey pravi samo sa mlijekom ili vodom. Bolje vodom ... Kikiriki puter izbaci, i to pola kasike. Za uzine jedi voca, i to jedna uzina jedna vrsta voca. Sav taj UH ( voce, keks itd itd ), ako je moguce, jedi u prvom dijelu dana (negdje do 13h). Neki badem, orah ili drugo orasasto voce moze ponekad jednu uzinu . Uglavnom, ja bih razdvojio to voce na po 2 uzine vise dana. Cisto da ti ne dosadi .

Btw. da li nesto treniras pa si uzeo whey ili onako ? dje si kupio? :P
hehe, treniram poprilicno, ali ne dizanje tegova. tri puta sedmicno imam treninge, s tim da nisam uvijek sva tri treninga tu. whey cu dobiti iz SAD-a. za kikiriki puter se ne slazem, gledam i onaj Drew ga koristi poprilicno, isto tako bademi su mu stalno na jelovniku, a citao sam da se preporucuje saka svaki dan. i za shake, isto tako praviti samo s mlijekom i vodom nema logike, jer ti ujutru trebaju UH ako mislis imati kvalitetan dan, a navecer poslije treninga (jer je meni navecer trening) se moze s dextrozom i vodom piti, jer se brzo razgradjuje i prija organizmu. voce uzimam preko dana, pravim sebi sok od narandzi, jabuka s mrkvom i sl. mislim da mi treba jos povrca i mesa da ubacim poprilicno. najvaznije je da se ovim tempom odviknem od slatka koje sam jeo poslije svakog obroka i samo patio organizam. kasnije ce poceti usavrsavanje. ipak hvala na komentaru. ako i ne prihvatim savjet, definitivno utice na razmisljanje covjeka. zna li neko koliko cesto treba provjeravati krv, tj. masnocu, secer i td. cisto prevencije radi i gdje se to moze kod nas raditi? pozdrav.
Last edited by leo_ on 20/11/2011 22:10, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#848 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Pa vidi, ja ne znam sta pokusavas. Smrsati ili dobiti na masi ili sta vec ? Ja sam radio nesto slicno sto sam ti rekao iznad i smrsao sam 12kg... znaci , provjereno :D
cls

#849 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cls »

Mrsanje-nacin? evo jednog odlicnog savjeta pritisnete na vasoj tastaruri alt+f4, kada se prozor otvori onda slovo U....e onda fino vani izaci i prosetati...... :lol:
skafiskafsnjak

#850 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

cls wrote:Mrsanje-nacin? evo jednog odlicnog savjeta pritisnete na vasoj tastaruri alt+f4, kada se prozor otvori onda slovo U....e onda fino vani izaci i prosetati...... :lol:
:lol: :thumbup:
Post Reply