LIBIJA

Post Reply
jeza u ledja

#826 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

Bosnohercegovac wrote:Evo član neprofitne RAND korporacije predlaže da se izvrši obuka i opskrba naoružanjem opozicije u Libiji na sličan način kao u ratu u BiH. On kaže da je američki State Department proveo program kojim je izvršena obuka i opskrbljavanje vojske Federacije 90ih. Preko tog programa su stigle stotine miliona dolara donacija iz muslimanskih zemalja koje su iskorištene za kupovinu naoružanja i plaćanje američkih stručnjaka koji su vršili obuku.

CNN
Procitao sam tekst, i ovo je suplja. Lik spominje "train and equip program" koji je uspostavljen tek 1996-e. Dakle, nakon sto je stao rat, potpisan mirovni sporazum, itd.
jefferson

#827 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:
jeza u ledja wrote:
jefferson wrote: Sta si kupio ti da je originalni kineski brend? TV? Jesi ali Samsung, LG ili Sony. Kompjuter? Jesi Dell, HP ili Apple. Znaci, oni su jos uvijek samo radna snaga.
Lenovo. :D
originalni Kineski brend ?
najbrzi voz na svijetu u redovnome saobracaju, najbrzi i najmocniji kompjuter, takodjer na svijetu
miloni naucnika i inzinjera i najbolji hakeri na planeti
svako malo upadaju u sisteme Pentagona i USA korporacija i kradu sta im je volja :lol:
Milioni naucnika od kojih 90% imaju diplome iz SAD! Delirijum, sve vise mislim da si na nekoj drogi!
To sto imaju najbrzi voz ne znaci da je drzva u blagostanju!
De mi samo reci da su kinezi sposobnija drzava od SAD i da zavrsimo pricu?
Lenovo? IBM je odlucio prodati laptop diviziju, i tako je nastao Lenovo!
nosara

#828 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
Bosnohercegovac wrote:Evo član neprofitne RAND korporacije predlaže da se izvrši obuka i opskrba naoružanjem opozicije u Libiji na sličan način kao u ratu u BiH. On kaže da je američki State Department proveo program kojim je izvršena obuka i opskrbljavanje vojske Federacije 90ih. Preko tog programa su stigle stotine miliona dolara donacija iz muslimanskih zemalja koje su iskorištene za kupovinu naoružanja i plaćanje američkih stručnjaka koji su vršili obuku.

CNN
Procitao sam tekst, i ovo je suplja. Lik spominje "train and equip program" koji je uspostavljen tek 1996-e. Dakle, nakon sto je stao rat, potpisan mirovni sporazum, itd.
To restore balance and create conditions for lasting peace in Bosnia, it was necessary to establish a capable Bosnian Federation army. A "train and equip" program was implemented by a small interagency group based in the State Department.
Gdje pise da je to program od prije 1996...?
jeza u ledja

#829 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

nosara wrote:
jeza u ledja wrote:

CNN
To restore balance and create conditions for lasting peace in Bosnia, it was necessary to establish a capable Bosnian Federation army. A "train and equip" program was implemented by a small interagency group based in the State Department.
Gdje pise da je to program od prije 1996...?
Pise na pocetku a autoru: "Angel M. Rabasa, a member of the Bosnia Train and Equip Task Force in the early 1990s".

Tekst implicira da se na slican nacin mogu pomoci pobunjenici u Libiji, ne uzimajuci u obzir da je rat u Bosni tada vec bio stao, a da rat u Libiji tek pocinje. Da bi se situacija mogla usporediti Gadaffi bi prvo trebao pristati na primirje i nekakav sporazum, na osnovu kojeg bi pobunjenici trebali dobiti podrsku u naoruzanju, kao sto je "train and equip program" uspostavljen na osnovu Daytona. Dakle, usporedba nema smisla.
Inace RAND korporacija upravo radi za interese americkog vojno-industrijskog lobija.
simpozijum delirijum

#830 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by simpozijum delirijum »

Francuski predsjednik Sarkozi je ljut na svoga jarana Gadafija
2007 Gadafi je bio u zvanicnoj posjeti Francuskoj , sve sa 4 aviona i 30 djevica tjelohraniteljica :D
te uz obavezni sator i kamile
jaranski dilovi su pali u vodu , Gadafi ce poslati na hiljade Africkih imigranata ka Evropi
link;

http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=23927
Liora

#831 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Liora »

polusvijet wrote:
Liora wrote: E, samo kad vidim kako sada ista ta Amerika, ljepotica i demokratska zemlja koja nam sada drži predavanje o demokratiji (a mi smo bili u bratstvu i jedinstvu, kada su se oni sjetili da je rasizam loš)
I onda se pojavila Oprah na televizoru, ostatak je legenda...
Da , i Jerry Springer. To ljudstvo ne smijemo zaboraviti. :D
erni3

#832 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by erni3 »

Jedna stvar mi nije jasna. Zasto demokratija? Zasto se zeli nametnuti ta propast, zasto je demokratija aksiom?
jeza u ledja

#833 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

erni3 wrote:Jedna stvar mi nije jasna. Zasto demokratija? Zasto se zeli nametnuti ta propast, zasto je demokratija aksiom?
Vjerovatno zato sto ona fercera vec 200 godina za ove koji je 'namecu'. I zato sto, bar teoretski, u njoj funkcionise najbolje kapitalizam, u kojem, opet kazem teoretski, svi, ili bar vecina pobjedjuju.

I usput, zato sto 'demokratija kao aksiom' postoji od kad je svijeta i vijeka maltene.

Kao sto sam ranije pisao, problem je sto je prosla americka vlada 'kidnapovala' taj aksiom za rad opravdanja invazija na Irak i Afganistan. Sirenje 'slobode i demokratije' fino prolazi kod glasaca. Na stranu to sto se nekad radilo suprotno, kao npr. u Cileu ili Nikaragvi, ili uostalom kao u mnogim drugim arapskim zemljama u kojima, da podsjetimo, se isto tako desavaju ili su se vec desile revolucije (kao npr. Egipat). Upravo primjer Egipta, Tunisa, Bahreina, Jemena s jedne, i Libije, Sirije, Irana s druge strane govori da ove revolucije nemaju veze sa 'sirenjem demoratije zapada', jer su diktatori u tim zemljama na suprotnim stranama americkog uticaja. Zato mi nije jasno kako ljudi ne mogu da shvate da je ljudima jednostavno dosta diktatora i da hoce sami da upravljaju svojom zemljom, a ne da su zaludjeni zapadnim obavjestajcima i slicno. Trgovac vocem na pijaci u Tunisu se posuo benzinom i zapalio i sad ja treba da vjerujem da ga je CIA natjerala na to?

Zapad je jednostavno nakdnadno uletio da potpiri vatricu i da brani svoje ekonomske interese. To je moje misljenje.
Last edited by jeza u ledja on 24/03/2011 21:07, edited 1 time in total.
cikafe

#834 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by cikafe »

erni3 wrote:Jedna stvar mi nije jasna. Zasto demokratija? Zasto se zeli nametnuti ta propast, zasto je demokratija aksiom?
Trenutno ne nudimo nista bolje! A ako si ti mudar dedera nam NOVI AKSIOM! 8-)
jefferson

#835 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

cikafe wrote:
I ja bi ernija takodje pozvao da nam predlozi bolje uredjenje!!!
jutarnji

#836 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jutarnji »

jefferson wrote:I ja bi ernija takodje pozvao da nam predlozi bolje uredjenje!!!
Mozda nostalgija za vremenima kad je bio samo bog i kralj. Rek`o bog kralju, kralj nama i razguli u pecinu.
Kakav je to rahatluk bio :lol:
jeza u ledja

#837 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

cikafe wrote:
Ako se ne varam, dugo godina je komunizam bio aksiom, pa su ga Sovjeti isto ovako sirili diljem planete, po Koreji, Vijetnamu, Kubi, itd. I jedni i drugi su sirili strateski uticaj, a demokratiju, kapitalizam, socijalizam, komunizam, nesvrstanost itd , samo koristili kao postapalicu za svoje vojne pohode.

No to ne znaci da ti sistemi ne valjaju, ili bar neki od njih.

Isto vazi i za Iran, koji koristi svoju ideologiju za strateski uticaj na Levantu, ili za Saudijce, koji misle da su bogom dani da sire svoju vjersku ideologiju sirom muslimanskog svijeta. Da ne govorimo o kojekakvim kraljevima i carevima kroz historiju, koji su sirili svoj oblik uredjenja pravdajuci ga kao najboljim, a u stvari zauzimajuci i okupirajuci druge zemlje (recimo Austro-Ugarska u Bosni).
sumirprimus

#838 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by sumirprimus »

yugi wrote:Ponovo ćemo biti u prilici da se podsjetimo na izraz "kolateralna šteta" :oops: Il su se u vremenu naučili biti malo precizniji :oops:
yugo, sad zasad,nikad precizniji,da ih ne ureknem.
lete ko leptiriĆi,bocaju ko pĆelice... :mrgreen:

p.s ova tema je zrela za promjenu naZIVA...NATO koalicija iznad Libije :idea:
Topla voda

#839 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Topla voda »

sta mislite je li moguce,a cuo sam to od nekih kineza,kad vec pomenuste njih i usa i moguce probleme u odnosima,hipoteticki vojni sukob medju njima i te stvari..

ne znam jesu li me zezali,a bas mi je to bilo fascinantno...da imaju rod vojske za predaju,tipa 10-20 miliona ljudi u slucaju rata, po vojnom rasporedu fino obuku uniforme,popenju se na livadu :D ,dignu bijelu zastavu i s podignutim rukama se predaju.

i sta da radis s 20 miliona zarobljenika?

ko ce to hraniti,obuci,pojavljuju se zaraze,ko ce ih cuvati u zatvorima,logorima?kako obezbijediti medicinsku njegu?kako obezbijediti cuvanje i obezbjedjenje?pa treba ti 200 hiljada strazara najmanje :D

ni pobiti ih ne mozes :D ,skupi meci,valja to pokopati,trositi naftu i zastititi podrucje od zaraze,hemikalije..svasta nesto..un konvencije i to :-)

fakat dobra fora :D

zamislite ,zaratimo mi s kinom i preda nam se 5 miliona kineza :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#840 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Truba »

pa to je jedan od razloga zašto su japanci izgubili rat
utopili se u moru seljaka
jeza u ledja

#841 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

Kineska i americka ekonomija su medjusobno ovisne. Eventualni prekid toga bi unazadio obje zemlje, a bojim se vise Kinu nego SAD. Druga stvar, Kinezi nisu jos uvijek jaka vojna sila da bi se mogli mjeriti sa Amerima. Rusija je i dalje tu No. 2.
Topla voda

#842 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Topla voda »

jeza u ledja wrote:Kineska i americka ekonomija su medjusobno ovisne. Eventualni prekid toga bi unazadio obje zemlje, a bojim se vise Kinu nego SAD. Druga stvar, Kinezi nisu jos uvijek jaka vojna sila da bi se mogli mjeriti sa Amerima. Rusija je i dalje tu No. 2.
ne bih rekao,svabe nisu usle u rusiju samo zbog kolaterale,odnosno ljudstva,a sve bi ispalo drugacije da su ga imali :D

u napadu na rusiju pogine 100 milja njemaca na prvom bojistu,300 milja rusa,ovi opet krenu,opet isto i tako par puta...na kraju,karikiram, milion svaba poginulo,4 miliona rusa....al nema svaba vise za napad :D

naravno da je ovo samo zezanje,al mislim da je kina no1,usa no2,ovi ostali koji imaju bombu no3..a svi ostali mogu samo gledat od koga ce se ogrebati da ga zastiti,pa razni biraju razne :)

uglavnom,interensantno :)
Cyrax

#843 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Cyrax »

Topla voda wrote:sta mislite je li moguce,a cuo sam to od nekih kineza,kad vec pomenuste njih i usa i moguce probleme u odnosima,hipoteticki vojni sukob medju njima i te stvari..

ne znam jesu li me zezali,a bas mi je to bilo fascinantno...da imaju rod vojske za predaju,tipa 10-20 miliona ljudi u slucaju rata, po vojnom rasporedu fino obuku uniforme,popenju se na livadu :D ,dignu bijelu zastavu i s podignutim rukama se predaju.

i sta da radis s 20 miliona zarobljenika?

ko ce to hraniti,obuci,pojavljuju se zaraze,ko ce ih cuvati u zatvorima,logorima?kako obezbijediti medicinsku njegu?kako obezbijediti cuvanje i obezbjedjenje?pa treba ti 200 hiljada strazara najmanje :D

ni pobiti ih ne mozes :D ,skupi meci,valja to pokopati,trositi naftu i zastititi podrucje od zaraze,hemikalije..svasta nesto..un konvencije i to :-)

fakat dobra fora :D

zamislite ,zaratimo mi s kinom i preda nam se 5 miliona kineza :lol:
Ratovali u Koreji i moze se reci da nisu ni jedni ni drugi dobro prosli.Kinezi zbog velikog broja zrtava a Ameri sto ih armija seljaka izgura sa pola Korejskog poluostrva. Hipoteticki vojni sukob...zapadna obala Amerike i sira okolica radioaktivna pustos, kompletna Kina takodje. Kad bi isli "na sake" :D Kinezi gube. Zasto? Tehnoloska inferiornost i manjak mornarice. Dzaba ti milioni ljudi kad su prikovani za Kinu.
zonbirile

#844 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by zonbirile »

simpozijum delirijum wrote:
jeza u ledja wrote:
jefferson wrote: Sta si kupio ti da je originalni kineski brend? TV? Jesi ali Samsung, LG ili Sony. Kompjuter? Jesi Dell, HP ili Apple. Znaci, oni su jos uvijek samo radna snaga.
Lenovo. :D
originalni Kineski brend ?
najbrzi voz na svijetu u redovnome saobracaju, najbrzi i najmocniji kompjuter, takodjer na svijetu
miloni naucnika i inzinjera i najbolji hakeri na planeti
svako malo upadaju u sisteme Pentagona i USA korporacija i kradu sta im je volja :lol:
--------------------------------------
voz Šangaj-aerodrom uradili Nijemci i njihov je i voz Maglev-Magnetna levitacija.Očito i ostali ne znaju i prodaješ po ko zna koji put muda pod bubrege.Ozbiljno tumačenje procvata Kine je samo, da je ona sada Novi svijet,ali bukvalno poput Amerike 16,17 stoljeća,pogodno mjesto za plasman nagomilanog,viška kapitala velikih igrača.
simpozijum delirijum

#845 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by simpozijum delirijum »

evo link sa videom najbrzega voza na planeti i nije u pitanju Maglev
vec lnija duga preko 1000 Km
http://www2.autoportal.hr/200912267232/ ... id-86.html

sto ste ljubomorni na explozivan razvoj Kine ?
zelim im svaku srecu , nije to jedini tehnoloski uspjeh , ima toga gomilu
michio

#846 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by michio »

Jeste kineski u saradnji sa Siemensom. Dodje ti na isto kao i sarajevski Golf :D
jefferson

#847 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:evo link sa videom najbrzega voza na planeti i nije u pitanju Maglev
vec lnija duga preko 1000 Km
http://www2.autoportal.hr/200912267232/ ... id-86.html

sto ste ljubomorni na explozivan razvoj Kine ?
zelim im svaku srecu , nije to jedini tehnoloski uspjeh , ima toga gomilu
Uopste niko nije ljubomoran. Ne znam sto bi bio ljubomoran na zemlju koja ima voz takav (imaju i amwrikanci od 255km/h vec 20g kada je 99% kineza na biciklima vozilo pa sta sad???) ali ti zato drzava odredjuje sta smijes a sta ne smijes gledati i citati na internetu!
Kina je savrseni primjer "patka" efekta u ekonomiji, ali posto ocito to ne mozes naci medju web stranicama teoreticara zavjere, uzmi knjigu Roberta Gilpina o medjunarodnoj ekonomiji (iz koje uce i kineski studenti) pa se javi!
jeza u ledja

#848 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jeza u ledja »

Jebo to sto ti zabranjuju internet, zato Kinezi imaju svoj voz, voz bolan eee!!! :dance:
fidoremilienko

#849 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by fidoremilienko »

jeza u ledja wrote:Jebo to sto ti zabranjuju internet, zato Kinezi imaju svoj voz, voz bolan eee!!! :dance:
:lol: :thumbup:
nosara

#850 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by nosara »

Smrt se zove Amerika

Objavljeno na blogu Vedrane Rudan

Pred neki mi se dan učinilo kako su Ameri odustali od “obrane civila” koji su se digli protiv Gadafija naoružani tenkovima. Nadala sam se da su američki političari koji su većinu svojih građana pretvorili u siročiće bez krova nad glavom, zdrastvenog osiguranja, mirovina i posla, odlučili prisiliti multinacionalke da malo olabave i dozvole da američko roblje dođe do daha.

Koja greška. Na američkim cestama prosvjeduju gladni Amerikanci, bez tenkova, na libijskim cestama su “borci za slobodu” naoružani do zuba. Tko ih je naoružao? Kakvo glupo pitanje. Zašto? Amerima, onom malom Mađaru koji misli da je Napoleon jer nosi cipele broj trideset i šest i ostalim američkim dečkim na terenu, treba nafta.

Rusija se suzdržala? Kina se suzdržala? Njemačka ne želi ratovati? Neki Arapi ne smiju Amerima reći ne. Krenuo je rat koji će u Libiji “civilima” donijeti mir. Koliko je libijskih civila već nakon prvih letova američkih i evropskih borbenih aviona izgubilo život ne znamo a nije ni bitno. Svi su poginuli da bi Libiji demokracija zakucala na vrata.

Vidjeli smo to stotinu puta. Ameri bi bili smiješni da nisu toliko opaki. Definitivno najveći zlikovci u povijesti čovječanstva. Dnevno se zadužuju dvije milijarde dolara, Kina ih je kupila, Rusi nisu goloruki a Arapi imaju i love i iskustva sa svojim dugogodišnjim “saveznicima”…Ipak je sve nekako uzalud.

Jezivo. Možda će svijetu donijeti sreću revolucija koja tinja u samoj Americi? Obični Amerikanci žive poput ljudi iz trećeg svijeta i sve im je jasnije da je besmisleno ginuti u Libiji i libijama da bi njihovi gospodari spremili milijarde dolara u vlastite džepove. Čak su prozreli i lutka koji im je svojom crnom kožom garantirao promjenu.

Sve je teže živjeti u ovakvom svijetu. Mi evropski bijednici postali smo NATO sinovi i kćeri. Kad plane Amerika krenut ćemo braniti američku demokraciju od Amera. U međuvremenu God Bless Libija.
Post Reply