Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#826 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Chmoljo »

plain vanilla wrote:
Ko je prodat? SDP? ne kontam, pisi bolan cijele recenice

eto sad rade na ukidanju "dvije skole pod jednim krovom" a Hercegovaca nigdje
pa sta cemo onda ukidati?
one gdje se može :) u SB Kantonu... :) a i obrazovanje je samo od sebe partikularizirano po kantonima. :) od nečega se mora krenuti :)

da čekamo da se smiluju da pomiješaju jabuke i kruške? :oops:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#827 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote:
plain vanilla wrote:
Ko je prodat? SDP? ne kontam, pisi bolan cijele recenice

eto sad rade na ukidanju "dvije skole pod jednim krovom" a Hercegovaca nigdje
pa sta cemo onda ukidati?
one gdje se može :) u SB Kantonu... :) a i obrazovanje je samo od sebe partikularizirano po kantonima. :) od nečega se mora krenuti :)

da čekamo da se smiluju da pomiješaju jabuke i kruške? :oops:
koji djavo onda imamo federalno ministarstvo ako ce kantolna raditi tamo gdje se moze, a ostat ce kako jeste tamo gdje se ne moze?
Chmoljo

#828 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Chmoljo »

plain vanilla wrote:
koji djavo onda imamo federalno ministarstvo ako ce kantolna raditi tamo gdje se moze, a ostat ce kako jeste tamo gdje se ne moze?
koji klinac imamo onda vijeće ministara ako ono nije nadležno nijednoj entiteskoj Vladi? :-)
plain vanilla

#829 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote:
plain vanilla wrote:
koji klinac imamo onda vijeće ministara ako ono nije nadležno nijednoj entiteskoj Vladi? :-)
Joj Chmoljo
vazda se pozivamo na neke zakone, ustav, dayton

ustavni sud je proglasio rad 2 ministarstva neustavnim, a mi se pravimo blesavi
kad vec stede, sto nisu ukinuli ta dva ministarstva?

i ministar zna da nema nikakve ovlasti, ali eto malo koordinira
Chmoljo

#830 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Chmoljo »

zato što to nije jednostavno tako da dođe Neka i kaže: "Ukidaaaaaaaaaaam".

praktično - šta sa onima koji su zaposleni po ministarstvu? (maliciozne bih podsjetio da su to kadrovi bivših vlasti). entitetsko ministarstvo nije jednostavno ukinuti iz još jednog razloga, jako bitnog i političkog:
• Kako će biti provedena presuda u vezi sa nadležnostima FBiH u oblastima obrazovanja i kulture, hoće li biti ukidanja ministarstva obrazovanja i kulture?
- Koliko sam razumio te presude, Ustavni sud FBiH je našao da su u oblasti kulture i obrazovanja nadležni kantoni. Ustavni sud FBiH nije rekao da nije ustavan broj ministarstava u federalnoj Vladi. Tako da smatram da će taj broj opet ostati isti, ali potrebno je prvo da Vlada razmotri ovo pitanje i zauzme jedinstven stav šta uraditi kako bi se zadovoljile obje strane, da bude ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH i ostane propisani broj ministarstava u Vladi FBiH. Vlada ima 16 ministarstava i utvrđen nacionalni raspored, sad, da li će postojeća ministarstva obrazovanja i kulture ostati kao ministarstva bez portfelja ili će im se dati neki novi resor, o tome Vlada treba zauzeti stav. Uglavnom, odluke Suda se moraju provesti odmah. Prijedlozi svih pobrojanih zakona su spremni i mogu biti upućeni na Vladu, a potom i u parlamentarnu proceduru.
ovo je izjava Mikulića, ministra pravde, data prije nekih mjesec dana.

zato se Mašić i odmah jasno ograđuje, sve u namjeri da se podvuče da se poštuje odluka Ustavnog suda. probaj nekad da ne letiš pred rudu.
plain vanilla

#831 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote:zato što to nije jednostavno tako da dođe Neka i kaže: "Ukidaaaaaaaaaaam".

praktično - šta sa onima koji su zaposleni po ministarstvu? (maliciozne bih podsjetio da su to kadrovi bivših vlasti). entitetsko ministarstvo nije jednostavno ukinuti iz još jednog razloga, jako bitnog i političkog:
• Kako će biti provedena presuda u vezi sa nadležnostima FBiH u oblastima obrazovanja i kulture, hoće li biti ukidanja ministarstva obrazovanja i kulture?
- Koliko sam razumio te presude, Ustavni sud FBiH je našao da su u oblasti kulture i obrazovanja nadležni kantoni. Ustavni sud FBiH nije rekao da nije ustavan broj ministarstava u federalnoj Vladi. Tako da smatram da će taj broj opet ostati isti, ali potrebno je prvo da Vlada razmotri ovo pitanje i zauzme jedinstven stav šta uraditi kako bi se zadovoljile obje strane, da bude ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH i ostane propisani broj ministarstava u Vladi FBiH. Vlada ima 16 ministarstava i utvrđen nacionalni raspored, sad, da li će postojeća ministarstva obrazovanja i kulture ostati kao ministarstva bez portfelja ili će im se dati neki novi resor, o tome Vlada treba zauzeti stav. Uglavnom, odluke Suda se moraju provesti odmah. Prijedlozi svih pobrojanih zakona su spremni i mogu biti upućeni na Vladu, a potom i u parlamentarnu proceduru.

zato se Mašić i odmah jasno ograđuje, sve u namjeri da se podvuče da se poštuje odluka Ustavnog suda. probaj nekad da ne letiš pred rudu.
Ne leti ti pred rudu, ja nisam nista rekla za Masica licno..da nije on ministar, bio bi neko drugi :-)
O tome smo pricali neki dan, nisi sudjelovao u raspravi.
Sta je s onih nezaposlenih na birou? Iskreno, nije me briga sta ce biti sa onih zaposlenih u Ministarstvu, ako nemaju sta raditi, neka idu kuci.

Ja sam mislila da se moze doci i reci-Ukidammmm :mrgreen:
Chmoljo

#832 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Chmoljo »

:roll:

ne nisam pratio raspravu (hvala Bogu, za promjenu :| ), ali dobro znaš, kao i ja da je ovo prije svega političko pitanje, i da je najbitnija ta ruka ministra na sjednici Vlade. očigledno je da će se Vlada konkretnije postaviti glede ova dva ministarstva, i ne sumnjam da će Neka gledati da to bude što bolje, i za budžet, i za budući rad Vlade.

ali dotad je to sva priča u prazno, a Mašić neka radi ono što može. jer jesi rekla, eto ministar malo koordinira :-) ja koga si mislila nego na Mašića, nisi na mene :-)
plain vanilla

#833 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote::roll:

ne nisam pratio raspravu (hvala Bogu, za promjenu :| ), ali dobro znaš, kao i ja da je ovo prije svega političko pitanje, i da je najbitnija ta ruka ministra na sjednici Vlade. očigledno je da će se Vlada konkretnije postaviti glede ova dva ministarstva, i ne sumnjam da će Neka gledati da to bude što bolje, i za budžet, i za budući rad Vlade.

ali dotad je to sva priča u prazno, a Mašić neka radi ono što može. jer jesi rekla, eto ministar malo koordinira :-) ja koga si mislila nego na Mašića, nisi na mene :-)
pa to nema veze s njim, i da si ti ministar ili moj babo, isto bih rekla..i da je on odbio poziciju, bio bi neko drugi..elem, nema to veze s njim, dobio je posao gdje ima vezane ruke
kontas sad razliku?
postavili su ga za ministra cije je odluke Ustavni sud proglasio neustavnim
on sad samo moze supljirati, tj koordinirati :D
dokle ih mi placamo, imam pravo pitati koji ce nam
Chmoljo

#834 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Chmoljo »

pa pitaj, zar ti je neko zabranio? ili voliš dapostavljaš pitanja bez da dobiješ odgovor na njih?
plain vanilla

#835 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote:pa pitaj, zar ti je neko zabranio? ili voliš dapostavljaš pitanja bez da dobiješ odgovor na njih?
:roll:
Banksy

#836 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

Chmoljo wrote:
pa pitaj, zar ti je neko zabranio?
ili voliš dapostavljaš pitanja bez da dobiješ odgovor na njih?
laki je nervozan :mrgreen:
Banksy

#837 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

Chmoljo wrote:
- Koliko sam razumio te presude, Ustavni sud FBiH je našao da su u oblasti kulture i obrazovanja nadležni kantoni. Ustavni sud FBiH nije rekao da nije ustavan broj ministarstava u federalnoj Vladi. Tako da smatram da će taj broj opet ostati isti, ali potrebno je prvo da Vlada razmotri ovo pitanje i zauzme jedinstven stav šta uraditi kako bi se zadovoljile obje strane, da bude ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH i ostane propisani broj ministarstava u Vladi FBiH. Vlada ima 16 ministarstava i utvrđen nacionalni raspored, sad,
da li će postojeća ministarstva obrazovanja i kulture ostati kao ministarstva bez portfelja ili će im se dati neki novi resor, o tome Vlada treba zauzeti stav.

Uglavnom, odluke Suda se moraju provesti odmah. Prijedlozi svih pobrojanih zakona su spremni i mogu biti upućeni na Vladu, a potom i u parlamentarnu proceduru.
I, kad se očekuje zauzimanje stava, zna li se?
plain vanilla

#838 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by plain vanilla »

neko rece da do 1.6. trebaju dati program rada Ministarstva ili tako nesto..
Chmoljo

#839 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Chmoljo »

Banksy wrote:
Chmoljo wrote:
zbog? :?
plain vanilla

#840 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote:
Banksy wrote:
Chmoljo wrote:
zbog? :?
jer si uletio u raspravu k'o padobranac, pa ti smeta sto pitam ono sto me zanima
ako ti nemas odgovor, mozda neko ima :oops:
Chmoljo

#841 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Chmoljo »

idući put da ti se najavim?
plain vanilla

#842 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote:idući put da ti se najavim?
ne bi bilo lose :mrgreen:
zonbirile

#843 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by zonbirile »

Banksy wrote:
Chmoljo wrote:
- Koliko sam razumio te presude, Ustavni sud FBiH je našao da su u oblasti kulture i obrazovanja nadležni kantoni. Ustavni sud FBiH nije rekao da nije ustavan broj ministarstava u federalnoj Vladi. Tako da smatram da će taj broj opet ostati isti, ali potrebno je prvo da Vlada razmotri ovo pitanje i zauzme jedinstven stav šta uraditi kako bi se zadovoljile obje strane, da bude ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH i ostane propisani broj ministarstava u Vladi FBiH. Vlada ima 16 ministarstava i utvrđen nacionalni raspored, sad,
da li će postojeća ministarstva obrazovanja i kulture ostati kao ministarstva bez portfelja ili će im se dati neki novi resor, o tome Vlada treba zauzeti stav.

Uglavnom, odluke Suda se moraju provesti odmah. Prijedlozi svih pobrojanih zakona su spremni i mogu biti upućeni na Vladu, a potom i u parlamentarnu proceduru.
I, kad se očekuje zauzimanje stava, zna li se?
------------------------------------
kada dobiju prevod Kamasutre na sva tri službena jezika + engleski.
ReD aka Socijalista

#844 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ReD aka Socijalista »

Vlada radi p hin m :D
SARAJEVO - Federalna vlada je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela odluku s ciljem da zaštiti penzionere čiji je iznos penzija ostvaren pod povoljnijim uvjetima u isplati manji za mjesec maj od iznosa najniže penzije po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Na osnovu Odluke, vršila bi se isplata razlike izmedu najnižeg iznosa penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima i iznosa najniže penzije ostvarene po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Potrebna sredstva za ove namjene za mjesec maj u iznosu 470.000 KM osigurat će se u budžetu FBiH za 2011. godinu, a na osnovu isplate penzija za mjesec april 2011. godine, prema kojoj je penziju do iznosa najniže penzije od 310,73 KM, ostvarene po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju primilo 11.082 penzionera na osnovu propisa o povoljnijem penzioniranju.

VLADA FBiH PRELIMINARNO RASPRAVLJALA O PRIPREMAMA ZA REBALANS BUDŽETA

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu preliminarno raspravljala o pripremama za rebalans budžeta FBiH za ovu godinu.

- Kroz ovih pet mjeseci 2011. godine smo evidentirali da se prihodi u budžetu ostvaruju približno onim planiranim, međutim, poznato je da je usvojeni budžet usvojen s deficitom prihoda koji prelaze 250 miliona KM. S druge strane imali smo i razgovor s predstavnicima MMF-a od kojih smo saznali da ne možemo računati na izvor sredstava iz stand-by aranžmana i stoga moramo računati na izmjene u budžetu, rekao je danas na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade FBiH, federalni ministar finansija Ante Krajina.

Dodao je da je danas izvršen pregled svih budžetskih korisnika da bi se pronašle neke mogućnosti da se postignu uštede.

- Otprilike radi se o tome da će rebalans budžeta biti na visini onog budžeta koji je već usvojen, ali će biti određenih unutrašnjih prestrukturiranja, kazao je Krajina.

Također je istaknuo da Vlada razmišlja da deficit prikazan u budžetu pokrije kroz izdavanje vrijednosnih papira te da računa i na jedan dio sredstava od dobiti društava gdje je većinski vlasnik.

Na novinarski upit šta će se desiti s plaćama budžetskih korisnika, ministar Krajina je kazao kako to ostaje još otvoreno pitanje.

SAGLASNOST NA ODLUKE NO JP CESTE FBiH D.O.O. SARAJEVO

Vlada FBiH je danas dala saglasnost na više odluka Nadzornog odbora JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo.

U prvom slučaju riječ je o saglasnosti na Odluku Nadzornog odobora na izmjene i dopune Statuta ovog preduzeća, a u drugom o saglasnosti na Odluku kojom se nalaže prekid svih aktivnosti u postupcima zaključenja Ugovora JP Ceste FBiH sa izvođačima radova do 31. maja 2011. godine.

Ovo se naročito odnosi na zaključivanje i potpisivanje ugovora o Projektu rehabilitacije magistralnih cesta u Federaciji BiH.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je dala saglasnost i na odluke NO JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo o razrješenju Ljube Pravdića s dužnosti direktora preduzeća i o privremenom imenovanju (na period do 60 dana) Filipa Vujeva za v.d. direktora Uprave ovog preduzeća.

FORMIRANJE GARANTNOG DEPOZITA

Vlada FBiH današnjom je Odlukom dala saglasnost Razvojnoj banci FBiH za formiranje namjenskog garantnog depozita u iznosu od 10 miliona KM, a radi osiguranja kredita društva "Igman" d.d. Konjic.

Garantni depozit se formira iz dijela sredstava prikupljenih po osnovu naplaćene glavnice i kamate po kreditima plasiranim iz Komisione kreditne linije Saudijskog fonda za razvoj, kod Banke.

Sredstva garantnog depozita predstavljaju prvoklasni kolateral Banci, za osiguranje povrata kredita društva "Igman" d.d. Konjic, u iznosu od 10 milina KM.

U slučaju da društvo "Igman" d.d. Konjic ne ispunjava ugovorne obaveze u smislu povrata kreditnih sredstava, Banka će se namirivati iz sredstava namjenskog garantnog depozita.

Federalno ministarstvo finansija će s Razvojnom bankom (pravnim sljednikom Investicijske banke FBiH) potpisati aneks 2. Ugovora o komisionim poslovima zaključenog između Federacije Bosne i Hercegovine i Investicijske banke.

RASKINUTI UGOVOR O ZAVIDOVIĆKOJ KRIVAJI

Federalna vlada primila je danas k znanju Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizaciji Ugovora o zajedničkom ulaganju od 24. septembra 2008. godine i Anexa Ugovora o zajedničkom ulaganju od 29. septembra 2010. godine potpisanog između IP Krivaja d.o.o. Zavidovići i Ferimpex d.o.o. Zavidovići.

Vlada je saglasna da se raskinu Ugovor o zajedničkom ulaganju i Anex Ugovora, te je zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH da hitno pokrene sve aktivnosti vezane za njihov raskid, vodeći računa o maksimalnoj zaštiti državne imovine.

Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije danas je odobreno pokretanje procedure izdvajanja sredstava u iznosu od 500.000 KM iz Tekuće rezerve budžeta FBiH, koja će biti uplaćena Centru za socijalni rad Općine Zavidovići, kao pozajmica, radi isplate pomoći radnicima Krivaje zbog teške materijalne situacije nastale kao posljedica nerealizacije Ugovora o zajedničkom ulaganju i njegovog Anexa.

Zadužuje se Federalno pravobraniteljstvo da hitno pokrene postupak povrata sredstava koja su deponovana u Općinskom sudu Zavidovići temeljem Sporazuma o načinu izmirenja dugovanja IP Krivaja d.o.o. Zavidovići od 15.6.2010. godine i Sporazuma o izmjeni ovog Sporazuma od 20.12.2010. godine, kao i da poduzme sve aktivnosti u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa FBiH.

Vlada je zadužila Komisiju za kontrolu izvršenja obaveza iz Ugovora o zajedničkom ulaganju između IP Krivaja i Ferimpexa i Ugovora o osnivanju zajedničkog društva i rješavanju svih otvorenih pitanja o zajedničkom ulaganju da, u periodu od 13. do 16. juna 2011. godine, popiše imovinu Krivaje 1884 na dan raskida Ugovora i da taj spisak, zajedno sa listom imovine koju je IP Krivaja unijela u zajedničko društvo, dostavi Vladi Federacije najkasnije do 20. juna 2011. godine.

Agencija za privatizaciju će podnijeti zahtjev za hitan izlazak nadležne inspekcije i službenika nadležnog MUP-a da bi utvrdili opravdanost navoda o oštećenju državne imovine u dijelu zajedničkog društva "DC Namještaj 6 - Tvornica stolica".

Vlada Federacije BiH traži hitan ulazak Finansijske policije Federacije BiH i Federalne porezne uprave radi kontrole poslovanja Krivaje 1884 u periodu od sklapanja Ugovora o osnivanju zajedničkog društva do danas.

Zadužena je Uprava društva IP Krivaja d.o.o. Zavidovići da poduzme sve neophodne mjere u cilju zaštite od otuđenja imovine IP Krivaja, kao i imovine koju je IP Krivaja po potpisanom ugovoru unijela u zajedničko društvo, te da u slučaju otuđenja imovine to odmah prijavi nadležnom MUP-u.

Vlada FBiH zahtijeva od uprave Krivaje 1884 da u najkraćem roku uplati zarađene a neisplaćene plate svim radnicima koji su na to stekli pravo.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je danas donijela Rješenje kojim je imenovala Upravni odbor Fondacije za održivi razvoj na period od četiri godine u sastavu: Ante Krajina (predsjednik), Samir Kaplan, Vjekoslav Čamber, Adil Osmanović, Jerko Ivanković-Lijanović, Desnica Radivojević i Sanjin Halimović.

Nakon što je razriješen dosadašnji sastav Upravnog odbora Projekta razvoja ruralnog poduzetništva i Projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu, Vlada je u novi sastav imenovala ministre Jerka Ivanković-Lijanovića (predsjednik), Adila Osmanovića, Milorada Bahilja, Antu Krajinu i Branku Đurić (članovi), s tim što je za dva smanjen broj članova ovog tijela u odnosu na dosadašnji sastav.

Danas je za predsjedavajućeg Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje imenovan Džihad Berbić, čiji mandat prestaje istekom perioda na koji je imenovan Nadzorni odbor ovog zavoda Rješenjem od 10. augusta 2010. godine.

Danas je Vlada FBiH donijela rješenja o nominiranju za razrješenje dosadašnjeg i o nominiranju za privremeno imenovanje novog sastava Nadzornog odbora "Ceste" d.d. Mostar u sastavu Amer Zagorčić, Miroslav Galić i Zlatko Tomić.

Data je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora o razrješenju Envera Alibegovića s dužnosti generalnog direktora "Pretisa" d.d. Vogošća.

Drugom Odlukom je data saglasnost da na ovu dužnost privremeno, na rok do 60 dana, bude imenovan Hajrudin Pezo.

Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva "KTK Visoko" d.d. Visoko da se za vršioca dužnosti direktora ovog društva imenuje Senad Sefić do okončanja postupka izbora direktora na osnovu javnog konkursa.

Vlada FBiH je danas donijela rješenja o nominiranju za razrješenje dosadašnjeg sastava i o nominiranju za privremeno imenovanje članova Nadzornog odbora JP BH Pošta. d.o.o. Sarajevo.

Na period do 60 dana, odnosno do okončanja postupka kojim će se izvršiti imenovanje po postupku propisanom Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, nominirani su za imenovanje Suad Muminović, Tarik Nuhanović, Safet Trakić, Zoran Marković, Miralem Karić, Adil Spiljak i Dragan Rajić.

(Vijesti.ba/Fena)
mahalik

#845 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by mahalik »

Odlična vijest
07.06.2011.

Vlada Federacije BiH danas je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela Odluku kojom se smanjuju naknade za rad članova Nadzornog odbora ove banke.

Tako je određeno da mjesečna naknada za predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke bude 1.000 konvertibilnih maraka (umjesto dosadašnje dvije prosječne plaće u FBiH). Članovima Nadzornog odbora naknada je, po novom, 800 KM, dok je dosad iznosila 80 posto od dvije prosječne plaće.
vlada fbih
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#846 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Truba »

moj životni moto je
ako ne mogu zaraditi mogu uštedjeti :D
ReD aka Socijalista

#847 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Beli se beli moj beli golube...reci mu reci... :D :D
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je tokom sastanka s borcima u Sarajevu da je Federalna vlada, prilikom jučerašnjeg razmatranja prednacrta rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta, planirala ukupno povećanje za 47 miliona KM te povećanje stavke za boračke invalidnine, lične i porodične, s 291 milion na 326 miliona KM.
Zukan Helez
Zukan Helez
Također je kazao da najvjerovatnije neće biti četvrte tranše stand-by aranžmana od međunarondih finansijskih partnera. On smatra da to i nije loše jer će Federacija s 252 miliona KM, kao iznosa osiguranog vlastitim naporima, pokušati zaokružiti ovogodišnji budžet bez četvrte tranše. U protivnom, 2014. godine došla bi u situaciju da vraća više stotina miliona KM, rekao je ministar borcima.

On se sastao s koordinacionim tijelom više od 15 boračkih udruženja u FBiH, a za probleme koje su mu njihovi članovi kandidirali rekao da ih ni vlade Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Japana zajedno ne bi riješile za prvih sto dana, koliko će uskoro biti dosadašnjeg mandata nove vlade, odnosno resornog ministarstva.

Oko tri milijarde bi trebalo za rješevanje svih problema koji su mu danas kandidirani, izjavio je Helez i zamolio borce za strpljenje jer je u ovom resoru izrazito mnogo stvari, odranije nakaradno postavljenih, kako je kazao.

Na pitanja da li je počeo raditi na programima zapošljavanja demobiliziranih boraca, odgovorio je: "Nažalost ne, ali jedva čekam da krenem s pravim stvarima. Zasad ispravljam samo ono što je dosad nakaradno postavljeno".

Borci iz ove koordinacije su naročito reagirali zbog različitih kriterija za ostvarivanje vojnih penzija. To je posljedica činjenice da se penzioniranje vrši na osnovu više različitih uredbi, a krajnji ishod je da pojedinci, mada imaju iste uvjete i činove, imaju bitno različitu visinu penzija, rekli su.

Ministar Helez je odgovorio da komisija unutar njegovog ministarstva već radi u vezi s ovim problemom i da će borački predstavnici sigurno biti uključeni u cijeli proces, a potom će zajednička postava raditi na odgovarajućim zakonskim izmjenama.

"Najveće probleme ipak imaju demobilisani borci koji godinama ne primaju ni marku", naglasio je Helez.

Borci iz ove koordinacije, naročito pripadnici "Zelenih beretki" i Patriotske lige, kao i policije koja je na početku agresije na BiH pružila otpor, reagirali su što se druge boračke asocijacije nazivaju temeljnim i što ih tako nazivaju čak i zvaničnici u komunikaciji.

Neke asocijacije zamjerile su Helezu i što ih u dosadašnjem mandatu nije primio na razgovor mada su tražile.

"Ako ne napravimo zakon o udruženjima i fondacijama, ode ovo u beskraj", odgovorio je, misleći na razjedinjenost boračkih asocijacija i činjenicu da se 16 miliona KM izdvaja za rad različitih udruženja.

Obećao je sistemsko rješenje u kojem će se između ostalog znati i ko je bio organizator otpora, a za proces revizije na kojem radi njegovo ministarstvo, izjavio da će ustrajati kako bi boračka prava i dalje ostvarivali samo oni koji su ih zaslužili, a ukidanjem prinadležnosti dosadašnjim nelegalnim korisnicima, ne samo otklonila nepravda već i postigle budžetske uštede.

Na boračke primjedbe o vojnim stanovima koje potražuju oficiri bivše JNA, ministar je odgovorio da je taj problem poprimio internacionalne razmjere i da ga je stoga mnogo teže rješavati kad je uzeo maha.

Generalno, ministar je borcima obećao sistemska rješenja i predan rad na rješavanju njihovih problema, a zauzvrat zatražio malo strpljenja "dok se stvari ne poredaju", kako je rekao.
ultima_palabra

#848 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ultima_palabra »

mahalik wrote:Odlična vijest
07.06.2011.

Vlada Federacije BiH danas je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela Odluku kojom se smanjuju naknade za rad članova Nadzornog odbora ove banke.

Tako je određeno da mjesečna naknada za predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke bude 1.000 konvertibilnih maraka (umjesto dosadašnje dvije prosječne plaće u FBiH). Članovima Nadzornog odbora naknada je, po novom, 800 KM, dok je dosad iznosila 80 posto od dvije prosječne plaće.
vlada fbih
Al Džaferović ne mrda :-)
ReD aka Socijalista

#849 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

So lets greeeeeeeeeeeeeeeennnn babyyyyyyyy :lol: :lol:

Vjeruje domaćim proizvodima
Lijanović jeo domaće krastavce i paradajze

Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković-Lijanović, sa saradnicima, boravio je danas u Čapljini, gdje je posjetio jednoga od najvećih proizvođača povrća u zatvorenim prostorima – staklenicima, Društvo "Staklenici" d.d. Čapljina, te hladnjaču "Agrofructu".
Image
"Uvjerili smo se u ispravnost naših domaćih proizvoda, našega domaćega povrća, i slobodno mogu poručiti da nema bojazni za bilo kakav oblik konzumiranja", poručio je u Čapljini federalni dopremijer i resorni ministar Ivanković-Lijanović, što je i zorno pokazao prilikom obilaska spomenutih proizvođača, konzumiranjem njihova povrća.

Federalni dopremijer i resorni ministar Ivanković-Lijanović kazao je kako je svjestan teške situacije u kojoj se nalaze domaći proizvođači, zbog prevelikoga uvoza, ali i pada potrošnje.
Image
"Tražimo od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH da zaštite domaće proizvođače, odnosno tražimo žurno uvođenje sezonskih carina na uvoz povrća", poručio je Ivanković-Lijanović, dodavši kako će i ovo Ministarstvo, u sklopu svojih nadležnosti, učiniti sve kako bi se prevladala trenutačna situacija.

"Bh. proizvođači poštuju sve one mjere koje su potrebne i sve što je vezano za proizvodnju je pod stručnim nadzorom", kazao je Ivanković-Lijanović, ističući kako je to garancija da potrošači mogu konzumirati domaće povrće, bez straha za bilo kakve štetne posljedice.
Image
Pozvao je potrošače da kupuju domaće proizvode, naglašavajući, još jedanput, kako nema razloga od bojazni da nije zdravo ili da nije kvalitetno.

sarajevo-x.com
madner

#850 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

ReD aka Socijalista wrote:Beli se beli moj beli golube...reci mu reci... :D :D
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je tokom sastanka s borcima u Sarajevu da je Federalna vlada, prilikom jučerašnjeg razmatranja prednacrta rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta, planirala ukupno povećanje za 47 miliona KM te povećanje stavke za boračke invalidnine, lične i porodične, s 291 milion na 326 miliona KM.
Zukan Helez
Zukan Helez
Također je kazao da najvjerovatnije neće biti četvrte tranše stand-by aranžmana od međunarondih finansijskih partnera. On smatra da to i nije loše jer će Federacija s 252 miliona KM, kao iznosa osiguranog vlastitim naporima, pokušati zaokružiti ovogodišnji budžet bez četvrte tranše. U protivnom, 2014. godine došla bi u situaciju da vraća više stotina miliona KM, rekao je ministar borcima.
Ovo je daleko najbitnija stvar.
Post Reply