OpusDei wrote:Corto Maltese wrote:
A Ivo Andrić je ostavio traga kao istoričar, diplomata ili nešto treće? Mislim, bio je on i to, kao što je Kolumbo bio trgovac vunom, a Darvin geolog. Međutim, kada govorimo o Kolumbu i Darvinu, ne spominjemo ih po tim njihovim zanimanjima, već po onome po čemu se pamte. Ivo Andrić je privatno mogao marisat ženu, loviti dječake po parkovima ili nešto treće, ali to ostaje nebitno. Uostalom, kao što ni sam Andrić nije previše bitan. Bitna je književnost koje je ostavio. A pokušaji da se ta književnost negira pomoću nekih njegovih neknjiževnih djela su jalovi i uzaludni.
Jednako jalovi kao što bi jalovo bilo negiranje Wagnerovih opera, kad si ga već, tako prigodno, spomenuo.
Zar stvarno moram opet da ponavljam da se ova tema nalazi na pf historije i da zbog toga trenutno mozemo slobodno diskutovati Andrica kao historijska licnost?

Vjeruj mi, ne mozes otvoriti temu o Wagneru na njemackom forumu ili Hamsunu na norveskom bez da se spominje njihove stavove o Jevrejima. Nijedan Norvezanin ili Nijemac nece reci da je Wagner bio los muzicar ili Hamsun los pisac, ali nijedan Norvezanin ili Nijemac nece ni poreci da su njihovi stavovi o Jevrejima bili neprihvatljivi, niti ce oni insistirati da se o tome ne prica. Ipak su ljudi i ljudske sudbine (i Jevreja i albanskih muslimana) u pitanju.
Iskreno receno, tema o Andricu je ili za knjizevnosti ili politike(zahvaljujuci onima koji bi uvodili cenzure i politicke podobnosti). A ovdje bi neki Andrica ocjenili samo kroz historijski kontekst i po tom kriteriju odlucili jeli za lektire ili ne. Pa lektira se odredjuje na osnovu knjizevne kvalitete a ne historijske licnosti i sl. U protivnom bi danas izbacili iz lektire sve pisce koji su zivjeli u doba komunizma i imali sami takve izjave, ideale,..
O Andricu kao historijskoj licnosti ne mozemo raspravljati a da zanemarimo period historije u kojem je zivio i standarde koje je kao vecina ostalih imao. Da - bivsa YU je bila i komunisticka i prije kraljeva diktatura, sve ideologije i standardi koji su tu postojali su iskljucivali ili diskriminirali sve neslavene. Misao, teza, ideja,.. o protjerivanju Albanaca je bilo nesto posve normalno i sam sam je cuo nebrojeno puta,.. iskreno receno nije me ni nisto vrijedjala posto su neprestano u medijima bili eksponirani kao negativci. Antialbanska izjava moze biti samo mrlja na Andricu i njegovom cijelom djelu i opusu - ali nikako ne glavna stvar. Cjelokupan andricev opus nije niti antiislamski niti antibosnjacki - to zna onaj ko ga je citao.
Jer historija ipak pamti ljude po drugim stvarima. Nece se pamtiti Bora Corba samo kao cetnik, Freddie Mercury samo kao peder, takodjer i pederska sumnja za Leonadra da Vincija, Aleksandra Makedonskog, Franjo Tudzman kao uzoran komunista i jugosloven i to nekoliko decenija, Dzoni Stulic kao matori serator, Branko Copic kao komunjara i samoubica, Mak Dizdar, Safet Basagic, Musa Catic,.. kao Hrvat, Mesa Selimovic i Kusturica kao Srbin koji se vratio vjeri, Ivo Andric kao shupak i ekstreman slavenofil, ZavnoBiH samo po komunistickom naboju i atmosferi u kojem je nastao,.....
Tako i ovi vasi politicki napadi na Andrica prozeti anakronizmom i etiketiranje neistomisljenika ne piju puno vode.
Jer u ovom trenutku je Andric ipak dio lektire i ipak itekako postovan i priznat u Bosnjaka, i protiv njegove cenzure je vecina nasih vodecih zivucih politicara, intelektualaca, knjizevnika,..
Sva se halabuka na njega svela na par SDA kontrareakcija, hodzinskih zapisa i forumaskih tema.