Sam svoj majstor
-
Hakiz
#826 Re: Sam svoj majstor
Da neko ne pomisli da imam nešto protiv Einhella, imam njihove alate, udarni odvijač, Impact odvijač, tračnu brusilicu, fen, heftaricu/zabiječ čavlića i svi ti alati rade, odvijačem i impact odvijačem sam super zadovoljan. A i neki alati kao što su SDS električni čekići im imaju poprilično dobre ocjene.
Ali, alate kao što su preklopne, stone pile itd ću ipak kupovati bolje. I zbog kvaliteta i zbog preciznosti ali i zbog sigurnosti. Mislim, pitati se da li će otpasti poklopac oštrice ne zbog kvara nego zbog lošeg dizajna na mašini od 1.500 W koja se okreće brzinm 10 - 15.000 okretaja u minuti i njegovi komadi završiti u mom tijelu ili će mi ruka skliznuti ispod oštrice zbog neke mane u dizajnu su, ipak, stvari sa kojm neću rizikovati. Naravno, i kod ozbiljnih i skupih mašina se može desiti povreda, ali jedno je ako se povreda dogodi zbog slučajnog kvara inače dobro dizajnirane i napravljen mašine, a drugo je ako je mogućnost te povrede već "ugrađena" u dizajn mašine.
Pa sam zbog takvog razmišljanja kupio preklopnu pilu Metabo KGS 216 M za 500 KM, iako sam Einhellovu pilu sa sličnim karakteristikama na papiru mogao kupiti za oko 200 KM. A ako ikada budem imao prostor za stonu pilu, neću kupiti ni nešto kao Bosch GTS 10 XC nego nešto kao Dewalt DWE7492. Najvažnija stvar, a to je kvalitet i preciznost ograde, je po testovima koje sam ja gledao na youtubeu bolja nego kod Boscha. Gledao sam mnoge, ali dva ću postaviti da samo procjenite:
Da, ovo su takozvane "job-site" pile, ali prave radioničke su preskupe. I ove su nam skupe, ali lakše je dati 2.500 KM nego 10.000 i više. Uz to, job-site pile sa svojih 1.000 - 2.000 W mogu se koristiti na kućoj električnoj mreži, a za radioničku od 5.000 W i više i još uz grijalicu, usisivač itd treba jača mreža, a to znači i skuplja struja.
Ali, alate kao što su preklopne, stone pile itd ću ipak kupovati bolje. I zbog kvaliteta i zbog preciznosti ali i zbog sigurnosti. Mislim, pitati se da li će otpasti poklopac oštrice ne zbog kvara nego zbog lošeg dizajna na mašini od 1.500 W koja se okreće brzinm 10 - 15.000 okretaja u minuti i njegovi komadi završiti u mom tijelu ili će mi ruka skliznuti ispod oštrice zbog neke mane u dizajnu su, ipak, stvari sa kojm neću rizikovati. Naravno, i kod ozbiljnih i skupih mašina se može desiti povreda, ali jedno je ako se povreda dogodi zbog slučajnog kvara inače dobro dizajnirane i napravljen mašine, a drugo je ako je mogućnost te povrede već "ugrađena" u dizajn mašine.
Pa sam zbog takvog razmišljanja kupio preklopnu pilu Metabo KGS 216 M za 500 KM, iako sam Einhellovu pilu sa sličnim karakteristikama na papiru mogao kupiti za oko 200 KM. A ako ikada budem imao prostor za stonu pilu, neću kupiti ni nešto kao Bosch GTS 10 XC nego nešto kao Dewalt DWE7492. Najvažnija stvar, a to je kvalitet i preciznost ograde, je po testovima koje sam ja gledao na youtubeu bolja nego kod Boscha. Gledao sam mnoge, ali dva ću postaviti da samo procjenite:
Da, ovo su takozvane "job-site" pile, ali prave radioničke su preskupe. I ove su nam skupe, ali lakše je dati 2.500 KM nego 10.000 i više. Uz to, job-site pile sa svojih 1.000 - 2.000 W mogu se koristiti na kućoj električnoj mreži, a za radioničku od 5.000 W i više i još uz grijalicu, usisivač itd treba jača mreža, a to znači i skuplja struja.
Last edited by Hakiz on 15/10/2020 17:29, edited 1 time in total.
- Snake Eyes
#828 Re: Sam svoj majstor
Ima li ko kakvog iskustva sa kompresorima do 50l? Kompresor je u top 10 masina koje treba imati.
-
suspect_zero
#829 Re: Sam svoj majstor
Slažem se, višestruka primjena u kući/oko kuće....Snake Eyes wrote: ↑15/10/2020 17:39 Ima li ko kakvog iskustva sa kompresorima do 50l? Kompresor je u top 10 masina koje treba imati.
- Control panel
#830 Re: Sam svoj majstor
Imam ubodnu dobra pravo, plavi bosch. Hocu li onda sa njom moci kvalitetno izrezati ivericu, hoce li je puno iskrzati. Kao vodilicu cu koristiti jedan dio iverice po kojoj cu vuci ubodnu. Hocu neke police da pravim od nekog starog plakara, nemora biti bas 100% estetika ali bas i da ne bude ruzno. Taj odrezani dio isao bi do zida.Hakiz wrote: ↑15/10/2020 15:59U suštini su isti kao i "obični" cirkulari.Control panel wrote: ↑13/10/2020 15:44Citam, pratim, ucim... pa puno informacija pa ne znam ata bih uzeo. Za sta su oni uranjajuci?
Razlike su sljedeće:
1. Uranjajući su bolji od "običnih" cirkulara za rezanje dugačkih komada drveta, znači po dužini ne po širini daske.
2. Uranjajući su predviđeni da se skoro isključivo koriste sa vodilicama, ne da budu vođeni samo rukom, i kada se kupuju često se isporučuju sa nekom vodilicom.
3. Ne samo zbog vodilice nego i zbog dizajna same pile su precizniji, rezovi su precizniji pa često i "čistiji" od rezova "običnih" cirkulara.
4. Malo izgledaju sigurnije jer je oštrica skroz pokrivena, iako svaka oštrica koja se okreće velikom brzinom je opasna, bilo kod cirkulara, glodalice itd.
I razlika je ta da su skuplji od "običnih" cirkulara. Uranjajući nisu tako popularni kod hobista, malo su specifični pa nisu pogodni za nekoga kome treba jedan cirkular da reže sve šta zatreba.
Uopšte cirkulari su dobri kao treba velike komade drveta rezati na manje. Recimo kupiš ploču šperploče 1.200x2.400 mm pa da je izrežeš na manje komade. Ne na konačnu veličinu, nego na manje komade sa kojima je lakše manipulisati. Ili ti treba da izrežeš na brzinu puno dasaka itd, recimo poredaš 30 dasaka od paleta da ih sve odjednom izrežeš, ili režeš velike dužine recimo odsijecaš viškove na terasi u dužini 5 metara i slično, onda je cirkular dobar alat. Ali ako trebaš izrezati komad recimo 30x50 cm i imaš dobru ubodnu pilu, cirkular ti ne treba, za takva rezanja je ubodna bolja i jednostavnija za korištenje.
Ovo je napisano iz iskustva, kupio sam cirkular i opet se vratio na ubodnu pilu za rezanje do 1 metar dužine, jednostavnije mi je koristiti ubodnu nego cirkular. A i puno je sigurnija. Moja je i neprecizna, ali to nije jedini razlog, zaista je jednostavnije korstiti ubodnu za rezanja manjih dužina. Cirkular je, sa druge strane, puno brži.
-
kuli1961
#831 Re: Sam svoj majstor
za @hakiz-a (da ne quot-am dugacki post i ostale, koga zanima)- APSOLUTNO si u pravu sto se tice preciznosti (i vjerovatno) sigurnosti masina skupljih od Einhell-a.
Medjutim, ja nemam ama bas nikakvu racunicu davati 400, 500 ili vise KM za npr stoni cirkular. Ne radim apsolutno nista komercijalno, vec tu i tamo, ponesto za sebe i za sada- jednostavnije stvari, koje se mogu i mehanickim alatom rukom uraditi. Traje duze, ali moze. Dakle, sića.
Svjestan sam da su Einhell i slicni brand-ovi masine nepouzdanije i nepreciznije nego DeW.., Metabo, Milvaukee, Bosch...no rijec je o nepreciznosti koja kod mene ne igra ozbiljno veliku ulogu (sem, naravno firunga za cirkular- JOS JEDNOM VELIKO HVALA NA UPUTAMA). U znanju i radu, poslovima ti si spred mnogih od nas ovdje (naravno i ja se tu ubrajam), udaljen naprijed milion svjetlosnih godina, pa rado citam tvoje poslove, savjete- hints&tricks. To ujedno znaci da nam i potrebe i racunice nisu iste.
Primjera radi, odavno koristim jedan stari prastari B&D štuc- za neke sitnije stvari skratiti, tako da sam pri kupovini stonog cirkulara vec imao svijest koliko rotaciona elektricna ostrica (pila) jeste opasna. Zato, kada treba nesto da uradim na stucu, cirkularu- stonom ili rucnom- potpuno sam fokusiran na to sto radim, sve da bih izbjegao mogucu strasnu povredu. Pogotovo sto sam ljevoruk, pa mi to zahtijeva dodatni oprez (npr. na stonom cirkularu, otpadni komad po pravilu leti ulijevo i gore i sa lakocom probija rigips zid- ima zgodan video YT o tome..)
Einhell stoni cirkular sam kupio jer ne vidim svrhu da kupujem nesto bolje i da dam 2 ili vise puta novca, obzirom da sa drvetom
Ono sto sam usvojio jos prije 30-tak godina i sto i dalje redovno radim je da nakon upotrebe bilo kakvog alata- od viljuskastog kljuca 10x12 pa do accu alata, cirkulara, motorne pile, motornog trimera itd...dobro ga ocistim od necistoca, a nakon nekog vremena rada- provjerim (dotegnem ako treba), podmazem spojeve, pregibe - bas u pravcu izbjegavanja da me labavi dio takve alatke ozbiljno povrijedi ili NDB- ubije.
Od nekih drugih elektroalata volio bih imati debljacu, ali prema kolicini drveta koja bi prosla kroz nju, besmisleno mi je davati od 1,3 hiljada KM do 2,5 hiljade KM za Makitu, Metabo. Zato stisnem zube i sto mi treba provuci kroz nju, odem do lokalnog stolara, saslusam njegovu filozofiju i platim uslugu.
Medjutim, ja nemam ama bas nikakvu racunicu davati 400, 500 ili vise KM za npr stoni cirkular. Ne radim apsolutno nista komercijalno, vec tu i tamo, ponesto za sebe i za sada- jednostavnije stvari, koje se mogu i mehanickim alatom rukom uraditi. Traje duze, ali moze. Dakle, sića.
Svjestan sam da su Einhell i slicni brand-ovi masine nepouzdanije i nepreciznije nego DeW.., Metabo, Milvaukee, Bosch...no rijec je o nepreciznosti koja kod mene ne igra ozbiljno veliku ulogu (sem, naravno firunga za cirkular- JOS JEDNOM VELIKO HVALA NA UPUTAMA). U znanju i radu, poslovima ti si spred mnogih od nas ovdje (naravno i ja se tu ubrajam), udaljen naprijed milion svjetlosnih godina, pa rado citam tvoje poslove, savjete- hints&tricks. To ujedno znaci da nam i potrebe i racunice nisu iste.
Primjera radi, odavno koristim jedan stari prastari B&D štuc- za neke sitnije stvari skratiti, tako da sam pri kupovini stonog cirkulara vec imao svijest koliko rotaciona elektricna ostrica (pila) jeste opasna. Zato, kada treba nesto da uradim na stucu, cirkularu- stonom ili rucnom- potpuno sam fokusiran na to sto radim, sve da bih izbjegao mogucu strasnu povredu. Pogotovo sto sam ljevoruk, pa mi to zahtijeva dodatni oprez (npr. na stonom cirkularu, otpadni komad po pravilu leti ulijevo i gore i sa lakocom probija rigips zid- ima zgodan video YT o tome..)
Einhell stoni cirkular sam kupio jer ne vidim svrhu da kupujem nesto bolje i da dam 2 ili vise puta novca, obzirom da sa drvetom
ljeti, na placu (opet sića). A njihov ručni-slučajno sam ga kupio prije par godina, ona stara prica- sad mi ne treba, cijena je OK, neka ga, zatrebace. kad- tad. Početkom ove pandemije, u doba lockdown-a se pokazalo da mi koristi. Za sada ne bas nesto puno, ali me naredne godine ceka dosta posla oko brvnare, pa vjerujem da ce mi jos vise koristiti. Stoni cirkular ga polako izbacuje iz upotrebe, a vec mi je pomalo i dosadilo da svaki put štimam vodilicu za čist rez.čačkam
Ono sto sam usvojio jos prije 30-tak godina i sto i dalje redovno radim je da nakon upotrebe bilo kakvog alata- od viljuskastog kljuca 10x12 pa do accu alata, cirkulara, motorne pile, motornog trimera itd...dobro ga ocistim od necistoca, a nakon nekog vremena rada- provjerim (dotegnem ako treba), podmazem spojeve, pregibe - bas u pravcu izbjegavanja da me labavi dio takve alatke ozbiljno povrijedi ili NDB- ubije.
Od nekih drugih elektroalata volio bih imati debljacu, ali prema kolicini drveta koja bi prosla kroz nju, besmisleno mi je davati od 1,3 hiljada KM do 2,5 hiljade KM za Makitu, Metabo. Zato stisnem zube i sto mi treba provuci kroz nju, odem do lokalnog stolara, saslusam njegovu filozofiju i platim uslugu.
-
kuli1961
#832 Re: Sam svoj majstor
Control panel wrote: ↑15/10/2020 22:29Hakiz wrote: ↑15/10/2020 15:59Zavisi kakva ti je pila za drvo- sitniji ili krupniji zubi, zubi prema gore ili prema dole... Ako se ne varam, vecina pila sa zubima prema gore, krza gornju, vidljivu stranu predmeta rada.Control panel wrote: ↑13/10/2020 15:44
Imam ubodnu dobra pravo, plavi bosch. Hocu li onda sa njom moci kvalitetno izrezati ivericu, hoce li je puno iskrzati. Kao vodilicu cu koristiti jedan dio iverice po kojoj cu vuci ubodnu. Hocu neke police da pravim od nekog starog plakara, nemora biti bas 100% estetika ali bas i da ne bude ruzno. Taj odrezani dio isao bi do zida.
Najsigurnija bi opcija bila- isprobaj na nekom otpadnom komadu iste ili slicne iverice, ili na samom pocetku ploce koju rezes, probaj sa vidljivom stranom nagore. Ako je donja OK, tj, dno je Ok rez, okreni za 180 stepeni,izrezi i tada ce ti gornji rez biti cist.
-
Hakiz
#833 Re: Sam svoj majstor
Krzanje ne zavisi od pile nego od pilica koje staviš u pilu. Krzanje možeš umanjiti korištenjem pilica koje su pravljene za smanjeno krzanje, ali nećeš ga eliminisati 100 %. To je skoro nemoguće. Možeš rezati tako da stranicu iverice koja će biti vidljiva staviš prema gore tako da krzanje bude veće na sttranici koja će biti manje vidljiva.Control panel wrote: ↑15/10/2020 22:29Imam ubodnu dobra pravo, plavi bosch. Hocu li onda sa njom moci kvalitetno izrezati ivericu, hoce li je puno iskrzati. Kao vodilicu cu koristiti jedan dio iverice po kojoj cu vuci ubodnu. Hocu neke police da pravim od nekog starog plakara, nemora biti bas 100% estetika ali bas i da ne bude ruzno. Taj odrezani dio isao bi do zida.Hakiz wrote: ↑15/10/2020 15:59U suštini su isti kao i "obični" cirkulari.Control panel wrote: ↑13/10/2020 15:44
Citam, pratim, ucim... pa puno informacija pa ne znam ata bih uzeo. Za sta su oni uranjajuci?
Razlike su sljedeće:
1. Uranjajući su bolji od "običnih" cirkulara za rezanje dugačkih komada drveta, znači po dužini ne po širini daske.
2. Uranjajući su predviđeni da se skoro isključivo koriste sa vodilicama, ne da budu vođeni samo rukom, i kada se kupuju često se isporučuju sa nekom vodilicom.
3. Ne samo zbog vodilice nego i zbog dizajna same pile su precizniji, rezovi su precizniji pa često i "čistiji" od rezova "običnih" cirkulara.
4. Malo izgledaju sigurnije jer je oštrica skroz pokrivena, iako svaka oštrica koja se okreće velikom brzinom je opasna, bilo kod cirkulara, glodalice itd.
I razlika je ta da su skuplji od "običnih" cirkulara. Uranjajući nisu tako popularni kod hobista, malo su specifični pa nisu pogodni za nekoga kome treba jedan cirkular da reže sve šta zatreba.
Uopšte cirkulari su dobri kao treba velike komade drveta rezati na manje. Recimo kupiš ploču šperploče 1.200x2.400 mm pa da je izrežeš na manje komade. Ne na konačnu veličinu, nego na manje komade sa kojima je lakše manipulisati. Ili ti treba da izrežeš na brzinu puno dasaka itd, recimo poredaš 30 dasaka od paleta da ih sve odjednom izrežeš, ili režeš velike dužine recimo odsijecaš viškove na terasi u dužini 5 metara i slično, onda je cirkular dobar alat. Ali ako trebaš izrezati komad recimo 30x50 cm i imaš dobru ubodnu pilu, cirkular ti ne treba, za takva rezanja je ubodna bolja i jednostavnija za korištenje.
Ovo je napisano iz iskustva, kupio sam cirkular i opet se vratio na ubodnu pilu za rezanje do 1 metar dužine, jednostavnije mi je koristiti ubodnu nego cirkular. A i puno je sigurnija. Moja je i neprecizna, ali to nije jedini razlog, zaista je jednostavnije korstiti ubodnu za rezanja manjih dužina. Cirkular je, sa druge strane, puno brži.
Kao što sam rekao, nećeš skroz eliminisati krzanje, ali ga možeš smanjiti tolik oda kada išmirglaš iskrzane dijelove krzanje bude nevidljivo.
Pilice, oštrice, koje se stavljaju u pile se prave različite za razne namjene. Tako imaš pilice koje su namijenjene isključivo za brzo rezanje i njih koriste oni kojji trebaju brzo izrezati drvpo ne razmišlajjući previše o preciznosti i čistoći reza. Onda imaš pilice koje ne prave skroz čist rez, dakle krzaju, ali su pravljene tak oda im rez bude precizan. Njih ja korsitim. Imaš i pilice pravljene da što manje krzaju ali im je preciznost ili brzina rezanja manje bitna. Pa onda imaš posebne pilice ako želiš da režeš krive rezove, krugove, a ne ravne rezove. Imaš posebne pilice za laminat, za tvrdo drvo, meko drvo, i naravno posebne pilice za metal, plastiku itd.
Tako da odlučiš šta ti je najvažnije, brzina rezanja, čistoća reza, preciznost reza, ili nešto drugo, staviš pilicu pravljenu za tu namjenu, a sve ostele greške popravljaš naknadno.
Kao što sam rekao, meni je preciznost važna i korsitim pilice za precizno rezanje. Puno mi je lakše popravljati iskrzane ili čak i odvaljene komade drveta šmirglanjem ili smjesom za popunjavanje nego pokušavati popraviti neravan rez.
Tako da ja koristim ove pilice: https://www.bosch-professional.com/hr/h ... 38-ocs-ac/ i https://www.bosch-professional.com/hr/h ... 56-ocs-ac/
A tebi bi trebala neka iz serije "Clean for wood", recimo https://www.bosch-professional.com/hr/h ... 49-ocs-ac/
Kao što vidiš, pilice za precizno rezanje su deblje od pilica za čisto ili brzo rezanje upravo da se ne bi savijale i savijanjem rezale pod nekim uglom. Ali baš zbog debljine čistoća reza im je slaba strana.
Ne bi ti odgovarale pilice za meko drvo i neabrazivnu građu zbog toga što iverica nije kao meko drvo, po mom iskustvu bolje je ivericu obrađivati pilama za tvrdo drvo. Ja, na primjer, ivericu ne bušim borerima za drvo, posebno običnim, bušim je uglavnom borerima za metal. Ali malo radim sa ivericom, ne volim je.
Bosch pilice nisu preskupe, nisu najjeftinije ali nisu preskupe i dobre su. Jedini je problem što ih ne možeš kupiti pojedinačno nego u pakovanjima od 5 pilica iste vrste ili u setovima.
-
Hakiz
#834 Re: Sam svoj majstor
Hvala ti, ali nisam ja baš toliki stručnjak. Recimo, o stonim pilama ne znam skoro ništa.
Naravno, svako se snalazi u svojoj situaciji, ne mogu se na svakoga primijeniti isti recepti. Jedino šta možemo je pisati o onome šta znamo ili šta smo negdje naučili bilo praktično bilo teoretski, pa ako to nekome da neku ideju, dobro je.
- Snake Eyes
#835 Re: Sam svoj majstor
Kod krzanja jedne od strana materijala pomaze dodavanje dodatne daske na stranu na koju krza ivicu pa onda sjeces dvije daske/ploce zajedno. Ovaj metod se moze primjeniti ako nemas puno za rezati i ako imas otpadnih komada koje mozes zrtvovati.
Isti metod se koristi kod busenja rupa, dodas jos jedan komad drveta i busi, jer uvijek samo izlazna rupa bude provaljena.
Isti metod se koristi kod busenja rupa, dodas jos jedan komad drveta i busi, jer uvijek samo izlazna rupa bude provaljena.
-
Hakiz
#836 Re: Sam svoj majstor
Da, to je standardni metod. Ali, kolko ja znam, uglavnom se koristi kod bušenja. Ako režeš dužinu od metra moraš imati istu toliku dasku da podmetneš, a to bi bilo preskupo. Rijetko ćeš imati toliko otpadnog drveta da podmetneš kada režeš. A i postavljanje je puno teže jer sada moraš balansirati dvije dugačke daske.
Neke pile dođu sa pločicom koja bi trebala da spriječi krzanje. Uz moju ubodnu pilu je došla ova pločica za sprečavanje krzanja:

Neke pile dođu sa pločicom koja bi trebala da spriječi krzanje. Uz moju ubodnu pilu je došla ova pločica za sprečavanje krzanja:

- Snake Eyes
#837 Re: Sam svoj majstor
Da, zato sam napisao ako nemas puno rezati, recimo imas dva komada iverice koja hoces da prepravis ili slicno. To je dobra prirucna metoda za brz i ucinkovit rezultat.
Svakako da je bolje imati namjenski alat ili profesionalca da ti to isjece.
Svakako da je bolje imati namjenski alat ili profesionalca da ti to isjece.
-
Hakiz
#838 Re: Sam svoj majstor
Samo, nisam siguran koliko za rezanje pomoćna daska koristi. Jesi li praktično probao?
Bušenje je drugačije, svrdlo i oštrica pile i same procedure su različiti pa kod bušenja to funkcioniše. Za rezanje nisam siguran.
Nešto razmišljam pa mi se to ne čini kao solucija. Ali nisam praktično probao pa ne smijem ništa sigurno reći.
Bušenje je drugačije, svrdlo i oštrica pile i same procedure su različiti pa kod bušenja to funkcioniše. Za rezanje nisam siguran.
Nešto razmišljam pa mi se to ne čini kao solucija. Ali nisam praktično probao pa ne smijem ništa sigurno reći.
- Control panel
#839 Re: Sam svoj majstor
Imam i ja to. Nisam znao za sta je i kako se stavlja.Hakiz wrote: ↑16/10/2020 10:38 Da, to je standardni metod. Ali, kolko ja znam, uglavnom se koristi kod bušenja. Ako režeš dužinu od metra moraš imati istu toliku dasku da podmetneš, a to bi bilo preskupo. Rijetko ćeš imati toliko otpadnog drveta da podmetneš kada režeš. A i postavljanje je puno teže jer sada moraš balansirati dvije dugačke daske.
![]()
-
Hakiz
#840 Re: Sam svoj majstor
Na ovom videu počinje na otprilike 2:05 minuti.:
-
kuli1961
#841 Re: Sam svoj majstor
Na mojoj ubodnoj pili, taj plasticni dodatak se umece sa donje strane osnovne ploce pile. Tako da u kombinaciji-umetak, odgovarajuca pilica, traka ili pomocna letva + mogucnost regulacije brzine rezanja (bilo kao zasebni potenciometar ili preko prekidaca)- se uglavnom moze dobiti rezultat sa vrlo malo lomova, krzanja (chipping), barem mi je uspjelo..
Last edited by kuli1961 on 16/10/2020 11:50, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#842 Re: Sam svoj majstor
Kuli, super si se sjetio, zalijepiti traku na drvo i rezati preko trake je takođe dobar metod sprečavanja krzanja.
Vidio sam da ljudi zalijepe traku, probuše kroz traku rupu za tipl, zalijepe tipl u rupu, i kada odlijepe traku nemaju problem sa brisanjem ljepila koje izađe iz rupe za tipl.
Tako da i za rezanje i za lijepljenje traka je odlično pomagalo.
Još jednom
Vidio sam da ljudi zalijepe traku, probuše kroz traku rupu za tipl, zalijepe tipl u rupu, i kada odlijepe traku nemaju problem sa brisanjem ljepila koje izađe iz rupe za tipl.
Tako da i za rezanje i za lijepljenje traka je odlično pomagalo.
Još jednom
- Snake Eyes
#843 Re: Sam svoj majstor
Da, govorim iz iskustva, uzmi dva komada, stegni ih i testiraj. Nista ne kosta.Hakiz wrote: ↑16/10/2020 11:25 Samo, nisam siguran koliko za rezanje pomoćna daska koristi. Jesi li praktično probao?
-
Hakiz
#844 Re: Sam svoj majstor
Samo, ima jedan problem. Traka pomaže kod drveta koje ima dugačke ivere, kod punog drveta ili špreploče. Kod drveta koje ima kratke ivere, kao što su medijapan ili iverica možda i ne pomaže. Mislim da si tu dobre rezultate postigao zbog umetka za pilu a ne zbog trake. Uostalom, probati pa vidjeti, zar ne 
-
Hakiz
#845 Re: Sam svoj majstor
Snake Eyes wrote: ↑16/10/2020 11:53Da, govorim iz iskustva, uzmi dva komada, stegni ih i testiraj. Nista ne kosta.Hakiz wrote: ↑16/10/2020 11:25 Samo, nisam siguran koliko za rezanje pomoćna daska koristi. Jesi li praktično probao?
- Snake Eyes
#846 Re: Sam svoj majstor
A i ova plastika koja se dodaje na ubodnu radi na identicnom principu samo sto dodatna daska se moze koristiti i sa rucnim cirkularom
-
Hakiz
#847 Re: Sam svoj majstor
Ma, osim ako je furnir na površini daske koja se reže, svako krzanje samog drveta se da lako popraviti, nije to veliki problem. Ljudi koji rade sa punim drvetom nemaju toliki problem sa krzanjem, kao što sam rekao malo šmirglanja i popunjavanja to riješi. Najveći problem su medijapan i iverica ako nisu kupljeni čisti nego kantovani, sa furnirom preko. I to se riješi tako da se kupe čisti medijapan ili iverica, izrežu, poprave, pa onda oblijepe furnirom.
Korištenje odgovarajućih oštrica i sličnih pomagala ako i ne spriječi krzanje potpuno učini ga manjim problemom, otkidanje sitnih ivera se lako išmirgla da se ne primijeti i da ne pokvari ivicu drveta koje je izrezano. NIje to da je odvaljen iver od 10 cm dužine i 2 cm u dubinu pa da ga treba lijepiti nazad. To se češće dogodi sa blanjalicom ili glodalicom, pile ne prave tolike probleme.
Veći su problemi kada se uvrće šaraf bez predrupe pa se drvo rascijepi ili čak i obično bušenje, iako je najlakše spriječiti krzanje kod bušenja ljudi često zaborave staviti dasku ispod pa onda nasred ploče od 50x50 cm imaš pet iskrzanih rupa. Šmirglanje dovede do udubljenja na tim mjestima, a ko će skidati cijelu površinu na dubinu iskrzanog.
Ja najčešće radim sa lijepljenim pločama, ivericu i medijapan ne volim, šperploča mi je skupa zato što moram kupovati cijele ploče a često mi ne treba toliko, a klasično puno drvo ne mogu koristiti jer nemam mogućnost da koristim stonu pilu i debljaču, a bez te dvije alatke raditi sa punim drvetom kupljenim u pilani i na sličnim mjestima je skoro nemoguće.
Tako da najčešće radim sa upakovanim lijepljenim pločama od bukve ili jelovine, one koje se mogu kupiti u FIS-u, OBI-ju i Pennyju, kupim veličinu najbližu onoj koja mi treba pa izrežem kući na tačne dimenzije. Tako da mnogo stvari improvizujem a puno toga i ne znam. Moja iskustva su rad na balkonu u stambenoj zgradi što dovodi do izazova koji ljudi koji imaju individualne kuće i radionice ili garaže ili barem dvorište u koje mogu iznijeti mašine nemaju.
Tako da vjerovatno mnoge stvari koje pišem nemaju puno smisla onima koji imaju drugačije uslove i/ili rade sa drugim vrstama drveta, recimo palete nikada nisam koristio. Nemam gdje staviti predmete koje bih od paleta pravio, meni su palete super za predmete koji će biti korišteni vani ili ispod pagoda i nastrešica, nisu mi materijal za pravljenje premeta za stan i slično. Ne da ne može, nego meni nije po mom tabijatu.
Korištenje odgovarajućih oštrica i sličnih pomagala ako i ne spriječi krzanje potpuno učini ga manjim problemom, otkidanje sitnih ivera se lako išmirgla da se ne primijeti i da ne pokvari ivicu drveta koje je izrezano. NIje to da je odvaljen iver od 10 cm dužine i 2 cm u dubinu pa da ga treba lijepiti nazad. To se češće dogodi sa blanjalicom ili glodalicom, pile ne prave tolike probleme.
Veći su problemi kada se uvrće šaraf bez predrupe pa se drvo rascijepi ili čak i obično bušenje, iako je najlakše spriječiti krzanje kod bušenja ljudi često zaborave staviti dasku ispod pa onda nasred ploče od 50x50 cm imaš pet iskrzanih rupa. Šmirglanje dovede do udubljenja na tim mjestima, a ko će skidati cijelu površinu na dubinu iskrzanog.
Ja najčešće radim sa lijepljenim pločama, ivericu i medijapan ne volim, šperploča mi je skupa zato što moram kupovati cijele ploče a često mi ne treba toliko, a klasično puno drvo ne mogu koristiti jer nemam mogućnost da koristim stonu pilu i debljaču, a bez te dvije alatke raditi sa punim drvetom kupljenim u pilani i na sličnim mjestima je skoro nemoguće.
Tako da najčešće radim sa upakovanim lijepljenim pločama od bukve ili jelovine, one koje se mogu kupiti u FIS-u, OBI-ju i Pennyju, kupim veličinu najbližu onoj koja mi treba pa izrežem kući na tačne dimenzije. Tako da mnogo stvari improvizujem a puno toga i ne znam. Moja iskustva su rad na balkonu u stambenoj zgradi što dovodi do izazova koji ljudi koji imaju individualne kuće i radionice ili garaže ili barem dvorište u koje mogu iznijeti mašine nemaju.
Tako da vjerovatno mnoge stvari koje pišem nemaju puno smisla onima koji imaju drugačije uslove i/ili rade sa drugim vrstama drveta, recimo palete nikada nisam koristio. Nemam gdje staviti predmete koje bih od paleta pravio, meni su palete super za predmete koji će biti korišteni vani ili ispod pagoda i nastrešica, nisu mi materijal za pravljenje premeta za stan i slično. Ne da ne može, nego meni nije po mom tabijatu.
- Snake Eyes
#848 Re: Sam svoj majstor
Kada govoriš o ljepljenim pločama misliš na OSB ploče?
One su odlične, dostupne u raznim debljinama, cijenom pristupačne...

One su odlične, dostupne u raznim debljinama, cijenom pristupačne...

-
Hakiz
#849 Re: Sam svoj majstor
Ne, ne OSB.
Ove:

Najviše ima cinkovana jelovina i bukva. Vidio sam namještaj pravljen od hrasta ali same ploče od hrasta još nisam našao kupiti.
Te ploče dođu zapakovane u najlonska pakovanja i možeš birati širina recimo 200 mm pa razne dužine, onda širina 300 mm pa razne dužine, pa 400 pa 500 i 600. Dužine su najčešće 600, 800, 1000 i 1.200 mm. Hoću reći, kupiš na primjer zapakovanu ploču 200x800 mm. Ili 400x1.200 mm. itd.
Nisam vidio orah, trešnju itd, to po svoj prilici mora iz pilane, nema ovako pakovane, a onda trebaju stona pila i debljača...
Najveća prednost tih ploča je što je površina (uglavnom) ravna. Kod jelovine. kako je to meko drvo, može bit problema. A stranice bi trebale biti paralelne, ali iskustvo kaže da nije baš sigurno. Jedna ploča ima tačno 300x600 mm cijelom dužinom i širinom a druga ima na jednom kraju 302x600 a na drugom 299x602 mm pa nisu baš najpreciznije rezane.
Ali da se to popraviti i iskoristiti.
Ove:

Najviše ima cinkovana jelovina i bukva. Vidio sam namještaj pravljen od hrasta ali same ploče od hrasta još nisam našao kupiti.
Te ploče dođu zapakovane u najlonska pakovanja i možeš birati širina recimo 200 mm pa razne dužine, onda širina 300 mm pa razne dužine, pa 400 pa 500 i 600. Dužine su najčešće 600, 800, 1000 i 1.200 mm. Hoću reći, kupiš na primjer zapakovanu ploču 200x800 mm. Ili 400x1.200 mm. itd.
Nisam vidio orah, trešnju itd, to po svoj prilici mora iz pilane, nema ovako pakovane, a onda trebaju stona pila i debljača...
Najveća prednost tih ploča je što je površina (uglavnom) ravna. Kod jelovine. kako je to meko drvo, može bit problema. A stranice bi trebale biti paralelne, ali iskustvo kaže da nije baš sigurno. Jedna ploča ima tačno 300x600 mm cijelom dužinom i širinom a druga ima na jednom kraju 302x600 a na drugom 299x602 mm pa nisu baš najpreciznije rezane.
Ali da se to popraviti i iskoristiti.
Last edited by Hakiz on 16/10/2020 15:41, edited 1 time in total.
- Snake Eyes