Ja ću sendvičHAVANA wrote: Hosh na gemist sa mnom...? Ja vino ,ti kiselu
BOG vs NAUKA
- arzuhal
#826 Re: BOG vs NAUKA
- HAVANA
#827 Re: BOG vs NAUKA
Bloo wrote:šta sam propustila
- HAVANA
#828 Re: BOG vs NAUKA
arzuhal wrote:Ja ću sendvičHAVANA wrote: Hosh na gemist sa mnom...? Ja vino ,ti kiselu
Haj moRe,uzeću i ja sta nakoso.
-
hladan.preminger
#829 Re: BOG vs NAUKA
U pravu si kad je rijec o odnosima između ljudi. U principu "živi i pusti druge da žive". Toga se i ja drzim.arzuhal wrote:Najveći problem kod ljudi uopće, kod ljudi kao takvih, je u tome što, jednostavno rečeno, ne mogu ili neće ili ne znaju kako da se stave u kožu onog Drugog, ma ko on bio. Naravno, svi mi živimo svoje vlastito iskustvo, a ne nekog Drugog. I, naravno, mi ćemo često pogriješiti kada tog Drugog objašnjavamo i spoznajemo svojim, a ne njegovim iskustvom, jer drukčije nije ni moguće. Ali jednako kako mi držimo da je naša pozicija superiornija, naš stav jači, naš put realniji, itd. j e d n a k o tako to misli i onaj Drugi.
Ako se, na tren, stavim u poziciju nekog uviđavnog ateiste (pod uviđavnim mislim na nekog ko, recimo, prihvata činjenicu da pred njega postoji neki vjernik i ne nastoji da ga odvraća od vjere i ne vrijeđa...), onda vidim da taj čovjek želi sebi dobro. Njemu je njegov stav dobar i ispravan. Koliko god se neke stvari u njegovom životu ne slagale sa nekim vjerskim propisima i učenjima, on živi svoj život i nastoji da ga što kvalitetnije živi.
A tako isto bi mislio neki vjernik.
Dva čovjeka, vjernik i nevjernik, imaju identične namjere po pitanju svojih života, ali ih ne provode isto. Jedan smatra dobrim što izvršava vjerske propise - i stvarno mu je u tome dobro, kao njemu - a drugi smatra kako je njegov život kvalitetnije jer upravo ne radi ništa po vjerskim propisima - i njemu je u tome kvalitet njegova života.
Kada me neko, kao vjernika, ponudi alkoholom, ja to odbijem jer mi je zabranjen alkohol. Ali ostaje činjenica da taj čovjek koji me je ponudio (ukoliko nije provokacija) v o l i da popije, to se njemu sviđa i želi da i meni ugodi sa ONIM što se NJEMU dopada, ne uskraćuje mi to u čemu sam uživa, hoće da podijeli. A u mom životu je bilo takvih slučajeva (sličnih) i onda sam mogao vidjeti kako takve ljude bude stid što su nešto tako učinili (a ne da se vrijeđaju), pa onda ja moram da ih uvjeravam da je sve ok![]()
A moj brat @Ahmmed bi se tu kratko izrazio: Suviše smo mi slični jedni drugima, kao jaje jajetu...
Nijedan čovjek, tako vjerujem, bio on vjernik ili ne, na brani i ne zastupa svoje stavove zato što mu je loše, zato što crkava po načinu svog života. Nego obrnuto. Valja to dokučit i imati na umu. Međutim, često se dešava da, umjesto da neko pokuša razumjeti onog Drugog, nastoji a priori da ga omalovaži i razotkrije kao neautentični način života ''jer je to besmislica, jer je ovo promašaj...'', ''vidjet ćeš ti, vidjet ću ja..'', itd.
A to je, na žalost, uvijek bio lakši put.
Međutim kod pitanja "bog vs nauka" nisu u pitanju međuljudski odnosi već što se raznim blago receno stupidnim tezama pokusava osporiti nauka. Problem nastaje kad religija izađe iz svojih , hajmo reći, zadataka da ljude čini dobrim prema sebi i prema drugim, i krene tamo gdje joj nije mjesto, a to je domen nauke i naučnih istaživanja i dokazivanja.
- dr.Gonzo
#830 Re: BOG vs NAUKA
Kad vidis da se neko poziva na Haruna Yahyu u kontekstu teorije evolucije, odma mozes znati koliko je sati. Za njega je Osmanagic mala maca po pitanju fantazije. Semir mozda zaista tripuje i misli da je ono sto promovise istina, ali pored svih naucnih kritika upucenih na rad kreacionista kao sto je Yahya, moze se zakljuciti samo da ovi namjerno zavaravaju neuke mase, iz ko zna kojih razloga.
- arzuhal
#831 Re: BOG vs NAUKA
I tu ima svega. Meni, recimo, sam naziv teme bode i oči i razum. ''Vjerovanje u Boga vs. savremena naučna saznanja'' bi, vjerujem, bila određenija...hladan.preminger wrote: Međutim kod pitanja "bog vs nauka" nisu u pitanju međuljudski odnosi već što se raznim blago receno stupidnim tezama pokusava osporiti nauka. Problem nastaje kad religija izađe iz svojih , hajmo reći, zadataka da ljude čini dobrim prema sebi i prema drugim, i krene tamo gdje joj nije mjesto, a to je domen nauke i naučnih istaživanja i dokazivanja.
- fatamorgana
#832 Re: BOG vs NAUKA
U prilog nauke:
- NIN
#833 Re: BOG vs NAUKA
Upravo tako!arzuhal wrote: I tu ima svega. Meni, recimo, sam naziv teme bode i oči i razum. ''Vjerovanje u Boga vs. savremena naučna saznanja'' bi, vjerujem, bila određenija...
- fatamorgana
#834 Re: BOG vs NAUKA
Evo one bakterije što dođe iz svemira, ma baš je cakana, gili, gili ... : http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110307041
-
PeaceToAll
#835 Re: BOG vs NAUKA
Ovdje na forumu izgleda sve učenjaci
Ajde da vidimo šta kažu oni malo obrazovaniji, za koje je pritvrđeno da su VRH u svojim oblastima:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keith L. Moore
Dr. Moore je bivši predsjednik kanadskog Udruženja Anatomista i američkog Udruženja Kliničkih Anatomista. Odlikovan je od kanadskog Udruženja Anatomista sa prestižnom „J.C.B. Grant velikom nagradom“ a 1994.godine je postao počasni član američkog Udruženja Kliničkih Anatomista „za izvanredne doprinose na polju kliničke anatomije.“
"Posljednje tri godine sam radio sa Embriološkim Komitetom Kraljevskog Abdulaziz Univerziteta u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, pomažući im da interpretiraju mnoge izjave iz Kur'ana i suneta koje se odnose na ljudsku reprodukciju i prenatalni razvoj. Prvobitno sam bio iznenađen tačnošću izjava koje su zabilježene u 7. stoljeću, prije nego je nauka o embriologiji bila i ustanovljena. Iako sam bio svjestan veličanstvene historije muslimanskih naučnika iz 10. stoljeća i njihovom doprinosu medicini, ipak nisam znao ništa o religijskim činjenicama i verovanjima koja su sadržana u Kur'anu i sunetu.“
Na konferenciji u Kairu, dr. Moore je prezentovao svoj referat i dao izjavu:
„Za mene je bilo veliko zadovoljstvo dati svoj doprinos razjašnjavanju izjava iz Kur'ana o ljudskom razvoju. Za mene je očigledno da su ove izjave morale doći Muhammedu od Boga, ili Allaha, jer je većina ovih saznanja otkrivena tek mnogo stoljeća kasnije. Za mene je to dokaz da je Muhammed poslanik od Boga, ili Allaha.“
Profesor Moore je također konstatovao:
„...budući da je skala razvoja ljudskog embrija kompleksna jer se suočava sa kontinuiranim procesom promjena tokom svog razvitka, predlaže se da se razvije novi sistem klasifikacije na temelju termina koji se spominju u Kur'anu i sunetu. Predloženi sistem je jednostavan, sveobuhvatan i sukladan postojećem znanju o embriologiji."
„Intenzivne studije Kur'ana i hadisa u posljednje četiri godine otkrile su sistem klasificiranja razvoja ljudskog embrija koji je zadivljujući budući da je nastao još u sedmom stoljeću...opisi koji su sadržani u Kur'anu nisu mogli biti utemeljeni na naučnim dostignućima sedmoga stoljeća...“
Izvor: http://www.islamic-awareness.org/Quran/ ... tists.html
E. Marshall Johnson
Profesor i predsjednik Odjeljenja za anatomiju i razvojnu biologiju, i direktor Instituta Daniel Baugh, na Thomas Jefferson University, Philadelphia, Pennsylvania, USA.
Autor je preko 200 publikacija. Između ostalih dostignuća, bio je i predsjednik Teratološkog Udruženja. Profesor Johnson počeo se interesirati za naučne znakove iz Kur'ana na Sedmoj Saudijskoj Medicinskoj Konferenciji (1982) kada je formiran poseban komitet da istraži znanstvene znakove iz Kur'ana i hadisa. U početku, profesor Johnson je odbijao prihavtiti postojanje takvih stihova u Kur'anu ili u hadisima. No, nakon diskusije sa šejhom Zindanijem, prihvatio je sudjelovanje u projektu i svoje istraživanje je bazirao na unutrašnji i vanjski razvoj fetusa.
„...ukratko, Kur'an ne samo da opisuje stadije u spoljašnjoj formi, već naglašava također i unutrašnje stadije, stadije unutar embrija, njegov nastanak i razvoj, naglašavajući sve važne faze koje je priznala moderna nauka.“
„Kao naučnik, ja se mogu nositi samo sa onim što tačno mogu vidjeti. Ja razumijem embriologiju i razvojnu biologiju. Ali razumijem i riječi koje su mi prevedene iz Kur'ana. Kao što sam ranije dao primjer, ako bih se sad vratio u to doba, znajući ono što znam danas, ne bih bio u stanju opisati to na taj način...
Ne vidim nijedan dokaz koji bi ukazivao na to da je ova individua, Muhammed, dobijao ove informacije iz nekog drugog mjesta...stoga, ne vidim ništa što je ovdje u suprotnosti sa konceptom božanskog nadahnuća koje je prisutno u onome što je on pisao...“
T.V.N. Persaud
Profesor anatomije i profesor pedijatrije i dječijeg zdravlja na Univerzitetu Manitoba, Winnipeg, Manitoba, Kanada.
Autor je i urednik preko 20 knjiga, a objavio je preko 180 naučnih radova. Ko-autor je The Developing Human (5th Edition, with Keith L. Moore). Primio je J.C.B. Grant Nagradu 1991.godine.
„Meni se čini da je Muhammed bio običan čovjek, nije znao čitati, nije znao pisati, zapravo, bio je nepismen...
Ovdje govorimo o vremenu od prije 1400 godina, imate nepismenu osobu koja donosi prefinjene izjave koje su začuđujuće precizne, a naučne su prirode...
Ja osobno to ne mogu vidjeti kao slučajnost, previše je preciznosti i poput dr. Moore-a, ni ja nemam poteškoća u svom razumu u pomirenju s tim da je ovdje riječ o božanskom nadahnuću koje stoji iza ovih izjava...“
Joe Leigh Simpson
Profesor i predsjednik Odjeljenja za opstetriciju i ginekologiju na Baylor College of Medicine, Houston, Texas, USA.
Predsjednik je američkog Udruženja za produkciju. Dobitnik je brojnih nagrada uključujući i Javno priznanje od Asocijacije profesora opstetricije i ginekologije 1992.godine. Poput mnogih drugih, i profesor Simpson je bio iznenađen saznanjem da Kur'an i hadisi sadrže izjave koje se odnose na njegovo polje rada. Kad se susreo sa šejhom Abdul-Majeed A.Zindanijem, insisitirao je na verificiranju teksta koji mu je prezentovan iz Kur'ana i hadisa.
„ovi hadisi (kazivanja Muhammeda) nisu mogli biti utemeljeni na naučnim dostignućima koja su bila dostupna u doba „pisca“... Iz toga slijedi da, ne samo da ne postoji sukob između genetike i religije (Islama), već zapravo, religija (Islam) može biti vodič za nauku dodavajući objavljene stihove nekim od tradicionalnih naučnih pristupa... U Kur'anu postoje izjave koje su se stoljećima kasnije pokazale validnim što potvrđuje da znanje sadržano u Kur'anu potiče od Boga.“
Gerald C. Goeringer
Profesor i ko-ordinator za medicinsku embriologiju na Odjeljenju za ćelijsku biologiju na School of Medicine, Georgetown University, Washington DC, USA.
Šejh Abdul-Majeed A.Zindan sreo je profesora Goeringera i pitao ga da li u historiji embriologije postoji bilo kakvo spominjenje različitih stadija razvoja embrija, odnosno da li postoje bilo kakvi embriološki tekstovi iz Poslanikovog vremena. Šejh Zindani ga je također zamolio za mišljenje o terminima koje Kur'an koristi za opisivanje različite faze fetalnog razvoja. Nakon nekoliko dugih diskusija, profesor je prezentovao svoju studiju na 8. Saudijskoj medicinskoj konferenciji.
„U nekoliko ajeta (stihova Kur'ana) sadržan je sveobuhvatni opis ljudskog razvoja od vremena formiranja gameta do organogeneze. Takva jasna i kompletna bilješka ljudskog razvoja u smislu klasifikacije, terminologije i opisa, nije postojala nikad ranije. U većini, ako ne u svim slučajevima, ovaj opis stoljećima prethodi bilješkama različitih stadija ljudskog embrija i fetalnog razvoja koje su zabilježene u tradicionalnoj naučnoj literaturi.“
Alfred Kroner
Profesor na odjeljenju za geoznanosti na Univerzitetu Mainz, Njemačka.
Profesor Kroner je jedan od najpoznatijih svjetskih geologa koji je postao poznat među svojim kolegama naučnicima po svojim kritikama na račun teorija nekih od vodećih naučnika na njegovom polju. Šejh Abdul-Majeed A.Zindan sastao se sa njim i prezentovao mu nekoliko Kur'anskih ajeta i hadisa koje je on potom prostudirao i komentarisao.
„Razmišljajući o tome odakle Muhammed potiče...mislim da je skoro nemoguće da je on mogao imati znanja o stavrima kao što je porijeklo kosmosa budući da su naučnici tek u nekoliko posljednjih godina ustanovili veoma komplikovane i napredne tehnološke metode koji tretiraju ovu materiju.“
„Neko ko nije imao nikakva znanja o nukleranoj fizici, prije 1400 godina, nije mogao, mišljenja sam, biti u poziciji da na temelju samo svog promišljanja otkrije, na primjer, da zemlja i nebo imaju isto porijeklo, ili o mnogim drugim pitanjima o kojima raspravljamo ovdje....
Ukoliko posložite sve ovo i ukoliko posložite sve ove izjave iz Kur'ana koje se odnose na zemlju i formiranje zemlje sa naukom u cjelini, osnovano možete kazati da su ove izjave istinite na mnogo načina, a sada mogu biti potvržene i naučnim metodama, te na neki način, možete kazati da je Kur'an jednostavna naučna knjiga za jednostavnog čovjeka. Mnoge od ovih izjava koje su tu sadržane u prošlom vremenu se nisu mogle dokazati, no moderne naučne metode sada su u poziciji da dokažu ono što je Muhammed govorio prije 1400 godina.“
Yushidi Kusan
Direktor Tokio Opservatorije, Tokio, Japan.
Šejh Abdul-Majeed A.Zindan prezentovao mu je brojne Kur'anske stihove koji opisuju nastajanje kosmosa i nebesa, kao i vezu između neba i zemlje. On je iskazao svoje zaprepaštenje kazavši da Kur'an opisuje kosmos kao da ga posmatra iz najviše tačke opservacije, sve je precizno i jasno.
„Mogu kazati da sam jako impresioniran otkrivanjem pravih astronomskih činjenica u Kur'anu budući da mi, moderni astronomi, proučavamo jako mali dio kosmosa. Mi koncentrišemo naše napore na proučavanje njegovog jako malog dijela. Budući da koristimo teleskope, mi možemo vidjeti samo male dijelove neba bez razmišljanja o čitavom kosmosu. No, čitajući Kur'an i odgovarajući na pitanja, mislim da mogu pronaći materijal za moje daljenje istraživanje kosmosa.“
Profesor Armstrong
Profesor Armstrong radi za NASA-u i također je profesor astronomije na Univerzitetu Kanzas, Lawrence, Kansas, USA.
Profesoru Armstrongu su izloženi brojni Kur'anski stihovi koji se odnose na njegovo polje specijalizacije. Postavljeno mu je pitanje: „Vi ste vidjeli i lično otkrili pravu prirodu moderne astronomije uz pomoć moderne opreme, raketa i satelita koje je izumio čovjek. No, isto tako ste vidjeli kako se te iste činjenice spominju u Kur'anu prije četrnaest stoljeća. Dakle, kakvo je Vaše mišljenje?“
„To je teško pitanje o kojem razmišljam od početka naše diskusije ovdje. Impresioniran sam time kako izvanredno neki antički rukopisi odgovaraju modernoj astronomiji. Ja nisam dovoljno upućen naučnik u ljudsku historiju da bih bio upoznat pouzdano i u cjelosti sa okolnostima koje su vladale prije 1400 godina.
No sigurno, želio bih naglasiti da ono što smo vidjeli jeste izvanredno, ono možda može ili možda ne može biti priznato naučnim objašenjenjem ali je definitvno iza onoga što mi razumijemo kao obično ljudsko iskustvo da bi se njemu pripisali ovi tesktovi koje smo vidjeli.“
William Hay
Profesor okeanografije na Univerzitetu Colorado, Boulder, Colorado, USA.
Profesor Hay jedan je od najpoznatijih morskih naučnika u SAD. Šejh Abdul-Majeed A.Zindan sreo se sa njim i postavio mu mnoga pitanja o morskoj površini, razdjelniku između višeg i nižeg mora kao i o okeanskoj flori i morskoj geologiji.
„Nalazim da je jako zanimljivo da se ovakve informacije nalaze u antičkom tekstu Svetog Kur'ana i uopšte nemam nikakvog znanja o tome odakle one potječu. Međutim, smatram da je nadasve interesantno da su one tu i ovaj rad će se kretati u tom pravcu da ih objasni, da objasni značenje pojedinih pasusa.“
Kada je upitan o tome šta misli o izvoru Kur'ana, odgovorio je:
„Pa, ja bih kazao da izvor mora biti božanskog porijekla.“
Izvor:http://www.islamic-awareness.org/Quran/ ... tists.html
Durja Rao
Profesor morske geologije na Kralj Abdulaziz univerzitetu u Jeddah, Saudijska Arabija.
Šejh Zindani predstavio je profesoru Rao-u brojne stihove iz Kur'ana koji se odnose na njegovo polje specijalizacije i pitao ga: „Šta Vi mislite o postojanju naučnih informacija u Kur'anu? Kako je Poslanik Muhammed mogao biti upoznat sa ovim činjenicama prije četrnaest stoljeća?“
„Teško je zamisliti da je ovakva vrsta znanja postojala u to doba, otprilike prije 1400 godina. Možda su o nekim stvarima imali samo neke ideje, no opisati takve stvari sa preciznim detaljima je jako teško. Dakle, ovo definitivno nije prosto ljudsko znanje. Obično ljudsko biće ne može opisati takav fenomen sa preciznim detaljima. Stoga, ja mislim da su ovakve informacije morale doći iz nadnaravnog izvora.“
Profesor Siaveda
Profesor morske geologije , Japan.
Šejh Zindani postavio mu je brojna pitanja iz njegovog polja specijalizacije, a potom ga informisao i o Kur'anskim stihovima i hadisima koji spominju iste fenomene. Jedno od pitanja tretiralo je planine. Šejh Zindani postavio mu je pitanje o obliku planina: „Kakvo je Vaše mišljenje o onome što ste vidjeli u Kur'anu i hadisima a što se odnosi na tajne kosmosa koje naučnici tek sada otkrivaju?“
„Ja mislim da je to jako, jako misteriozno, gotovo nevjerovatno. Uistinu mislim da, ukoliko je ono što ste kazali tačno, ta knjiga je uistinu jako izvanredna knjiga, slažem se.“
Tejatat Tejasen
Predsjednik Odjeljenja za anatomiju i bivši dekan Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Chiang Mai u Tajlandu.
Profesor Tejasen je studiroa brojne tekstove koji se tiču odnosa Kur'ana i moderne embriologije. Proveo je četiri dana sa nekoliko naučnika, muslimana i nemuslimana, diskutirajući u fenomenima Kur'ana i hadisa. Za vrijeme 8. Saudijeske medicinske konferencije u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, on je ustao i rekao:
„Tokom protekle tri godine počeo me zanimati Kur'an... Iz mojih studija i onoga što sam naučio na ovoj konferenciji, ja vjerujem da sve što je zabilježeno u Kur'anu prije četrnaest stoljeća mora biti istina, što se može potvrditi i sa naučne strane.
Budući da Poslanik Muhammed nije mogao ni čitati ni pisati, Muhammed je morao biti poslanik koji je donio istinu koja mu je objavljena kao prosvjećenje od onoga ko je pravi kreator. Ovaj kreator je morao biti Bog, odnosno Allah.
Mislim da je ovo pravo vrijeme da kažem La ilaha illa Allah, ili nema Boga osim Allaha, i Muhammad rasoolu Allah, Muhammed je Allahov Poslanik...
Najvrjednija stvar koju sam dobio dolaskom na ovu konferenciju jeste La ilaha illa Allah i to što sam postao musliman.“
Dr. Maurice Bucaille
Rođen je 1920.godine i bivši je šef Hirurške klinike Univerziteta u Parizu, i dugo je godina bio zainteresovan za odnos između učenja Svetih Knjiga i moderne sekularne nauke.
Autor je bestselera „Biblija, Kur'an i nauka“ (1976). Njegove klasične studije o jezicima Svetih Knjiga, uključujući i arapski, u skladu sa njegovim znanjem o hijeroglifima, dozvolile su mu da zadrži multidisciplinirani pristup koji je, sa njegovim ličnim doprinosom kao doktora medicine, iznjedrio upečatljive argumente. Njegov rad „Mumije faraona – moderna medicinska istraživanja“ (St. Martins Press, 1990) osvojio je History Prize od Académie Française i još jednu nagradu od Francuske nacionalne akademije medicine.
Neka od drugih njegovih djela jesu „Koje je porijeklo čovjeka“ (Seghers, 1988), „Mojsije i faraon, jevreji u Egiptu“, (NTT Mediascope Inc, 1994); i "Réflexions sur le Coran" (Mohamed Talbi & Maurice Bucaille, Seghers, 1989).
Nakon studije koja je trajala deset godina, Dr. Maurice Bucaille se obratio Francuskoj akademiji za medicinu 1976.godine ukazujući na postojanje u Kur'anu određenih izjava koje tretiraju fiziologiju i reprodukciju. Njegov razlog da to učini bio je slijedeći:
„...naše znanje o ovim disciplinama je takvo da je nemoguće objasniti kako je tekst koji je nastao u doba Kur'ana mogao sdržavati ideje koje su otkrivene tek u moderno doba.“
„Navedena opservacija čini hipotezu onih koji Muhammeda vide kao autora Kur'ana neodrživom. Kako je mogao čovjek, koji je bio nepismen, postati najznačajniji autor, u literarnom smislu, cjelokupne arapske književnosti?
Kako je mogao izložiti istinu naučne prirode koju nijedno živo biće nije moglo otkriti u tom dobu, a sve to bez pravljenja pa makar i najmanje greške u izlaganju određene teme?“
Izvor http://www.islamic-awareness.org/Quran/ ... tists.html
Ajde da vidimo šta kažu oni malo obrazovaniji, za koje je pritvrđeno da su VRH u svojim oblastima:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keith L. Moore
Dr. Moore je bivši predsjednik kanadskog Udruženja Anatomista i američkog Udruženja Kliničkih Anatomista. Odlikovan je od kanadskog Udruženja Anatomista sa prestižnom „J.C.B. Grant velikom nagradom“ a 1994.godine je postao počasni član američkog Udruženja Kliničkih Anatomista „za izvanredne doprinose na polju kliničke anatomije.“
"Posljednje tri godine sam radio sa Embriološkim Komitetom Kraljevskog Abdulaziz Univerziteta u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, pomažući im da interpretiraju mnoge izjave iz Kur'ana i suneta koje se odnose na ljudsku reprodukciju i prenatalni razvoj. Prvobitno sam bio iznenađen tačnošću izjava koje su zabilježene u 7. stoljeću, prije nego je nauka o embriologiji bila i ustanovljena. Iako sam bio svjestan veličanstvene historije muslimanskih naučnika iz 10. stoljeća i njihovom doprinosu medicini, ipak nisam znao ništa o religijskim činjenicama i verovanjima koja su sadržana u Kur'anu i sunetu.“
Na konferenciji u Kairu, dr. Moore je prezentovao svoj referat i dao izjavu:
„Za mene je bilo veliko zadovoljstvo dati svoj doprinos razjašnjavanju izjava iz Kur'ana o ljudskom razvoju. Za mene je očigledno da su ove izjave morale doći Muhammedu od Boga, ili Allaha, jer je većina ovih saznanja otkrivena tek mnogo stoljeća kasnije. Za mene je to dokaz da je Muhammed poslanik od Boga, ili Allaha.“
Profesor Moore je također konstatovao:
„...budući da je skala razvoja ljudskog embrija kompleksna jer se suočava sa kontinuiranim procesom promjena tokom svog razvitka, predlaže se da se razvije novi sistem klasifikacije na temelju termina koji se spominju u Kur'anu i sunetu. Predloženi sistem je jednostavan, sveobuhvatan i sukladan postojećem znanju o embriologiji."
„Intenzivne studije Kur'ana i hadisa u posljednje četiri godine otkrile su sistem klasificiranja razvoja ljudskog embrija koji je zadivljujući budući da je nastao još u sedmom stoljeću...opisi koji su sadržani u Kur'anu nisu mogli biti utemeljeni na naučnim dostignućima sedmoga stoljeća...“
E. Marshall Johnson
Profesor i predsjednik Odjeljenja za anatomiju i razvojnu biologiju, i direktor Instituta Daniel Baugh, na Thomas Jefferson University, Philadelphia, Pennsylvania, USA.
Autor je preko 200 publikacija. Između ostalih dostignuća, bio je i predsjednik Teratološkog Udruženja. Profesor Johnson počeo se interesirati za naučne znakove iz Kur'ana na Sedmoj Saudijskoj Medicinskoj Konferenciji (1982) kada je formiran poseban komitet da istraži znanstvene znakove iz Kur'ana i hadisa. U početku, profesor Johnson je odbijao prihavtiti postojanje takvih stihova u Kur'anu ili u hadisima. No, nakon diskusije sa šejhom Zindanijem, prihvatio je sudjelovanje u projektu i svoje istraživanje je bazirao na unutrašnji i vanjski razvoj fetusa.
„...ukratko, Kur'an ne samo da opisuje stadije u spoljašnjoj formi, već naglašava također i unutrašnje stadije, stadije unutar embrija, njegov nastanak i razvoj, naglašavajući sve važne faze koje je priznala moderna nauka.“
„Kao naučnik, ja se mogu nositi samo sa onim što tačno mogu vidjeti. Ja razumijem embriologiju i razvojnu biologiju. Ali razumijem i riječi koje su mi prevedene iz Kur'ana. Kao što sam ranije dao primjer, ako bih se sad vratio u to doba, znajući ono što znam danas, ne bih bio u stanju opisati to na taj način...
Ne vidim nijedan dokaz koji bi ukazivao na to da je ova individua, Muhammed, dobijao ove informacije iz nekog drugog mjesta...stoga, ne vidim ništa što je ovdje u suprotnosti sa konceptom božanskog nadahnuća koje je prisutno u onome što je on pisao...“
T.V.N. Persaud
Profesor anatomije i profesor pedijatrije i dječijeg zdravlja na Univerzitetu Manitoba, Winnipeg, Manitoba, Kanada.
Autor je i urednik preko 20 knjiga, a objavio je preko 180 naučnih radova. Ko-autor je The Developing Human (5th Edition, with Keith L. Moore). Primio je J.C.B. Grant Nagradu 1991.godine.
„Meni se čini da je Muhammed bio običan čovjek, nije znao čitati, nije znao pisati, zapravo, bio je nepismen...
Ovdje govorimo o vremenu od prije 1400 godina, imate nepismenu osobu koja donosi prefinjene izjave koje su začuđujuće precizne, a naučne su prirode...
Ja osobno to ne mogu vidjeti kao slučajnost, previše je preciznosti i poput dr. Moore-a, ni ja nemam poteškoća u svom razumu u pomirenju s tim da je ovdje riječ o božanskom nadahnuću koje stoji iza ovih izjava...“
Joe Leigh Simpson
Profesor i predsjednik Odjeljenja za opstetriciju i ginekologiju na Baylor College of Medicine, Houston, Texas, USA.
Predsjednik je američkog Udruženja za produkciju. Dobitnik je brojnih nagrada uključujući i Javno priznanje od Asocijacije profesora opstetricije i ginekologije 1992.godine. Poput mnogih drugih, i profesor Simpson je bio iznenađen saznanjem da Kur'an i hadisi sadrže izjave koje se odnose na njegovo polje rada. Kad se susreo sa šejhom Abdul-Majeed A.Zindanijem, insisitirao je na verificiranju teksta koji mu je prezentovan iz Kur'ana i hadisa.
„ovi hadisi (kazivanja Muhammeda) nisu mogli biti utemeljeni na naučnim dostignućima koja su bila dostupna u doba „pisca“... Iz toga slijedi da, ne samo da ne postoji sukob između genetike i religije (Islama), već zapravo, religija (Islam) može biti vodič za nauku dodavajući objavljene stihove nekim od tradicionalnih naučnih pristupa... U Kur'anu postoje izjave koje su se stoljećima kasnije pokazale validnim što potvrđuje da znanje sadržano u Kur'anu potiče od Boga.“
Gerald C. Goeringer
Profesor i ko-ordinator za medicinsku embriologiju na Odjeljenju za ćelijsku biologiju na School of Medicine, Georgetown University, Washington DC, USA.
Šejh Abdul-Majeed A.Zindan sreo je profesora Goeringera i pitao ga da li u historiji embriologije postoji bilo kakvo spominjenje različitih stadija razvoja embrija, odnosno da li postoje bilo kakvi embriološki tekstovi iz Poslanikovog vremena. Šejh Zindani ga je također zamolio za mišljenje o terminima koje Kur'an koristi za opisivanje različite faze fetalnog razvoja. Nakon nekoliko dugih diskusija, profesor je prezentovao svoju studiju na 8. Saudijskoj medicinskoj konferenciji.
„U nekoliko ajeta (stihova Kur'ana) sadržan je sveobuhvatni opis ljudskog razvoja od vremena formiranja gameta do organogeneze. Takva jasna i kompletna bilješka ljudskog razvoja u smislu klasifikacije, terminologije i opisa, nije postojala nikad ranije. U većini, ako ne u svim slučajevima, ovaj opis stoljećima prethodi bilješkama različitih stadija ljudskog embrija i fetalnog razvoja koje su zabilježene u tradicionalnoj naučnoj literaturi.“
Alfred Kroner
Profesor na odjeljenju za geoznanosti na Univerzitetu Mainz, Njemačka.
Profesor Kroner je jedan od najpoznatijih svjetskih geologa koji je postao poznat među svojim kolegama naučnicima po svojim kritikama na račun teorija nekih od vodećih naučnika na njegovom polju. Šejh Abdul-Majeed A.Zindan sastao se sa njim i prezentovao mu nekoliko Kur'anskih ajeta i hadisa koje je on potom prostudirao i komentarisao.
„Razmišljajući o tome odakle Muhammed potiče...mislim da je skoro nemoguće da je on mogao imati znanja o stavrima kao što je porijeklo kosmosa budući da su naučnici tek u nekoliko posljednjih godina ustanovili veoma komplikovane i napredne tehnološke metode koji tretiraju ovu materiju.“
„Neko ko nije imao nikakva znanja o nukleranoj fizici, prije 1400 godina, nije mogao, mišljenja sam, biti u poziciji da na temelju samo svog promišljanja otkrije, na primjer, da zemlja i nebo imaju isto porijeklo, ili o mnogim drugim pitanjima o kojima raspravljamo ovdje....
Ukoliko posložite sve ovo i ukoliko posložite sve ove izjave iz Kur'ana koje se odnose na zemlju i formiranje zemlje sa naukom u cjelini, osnovano možete kazati da su ove izjave istinite na mnogo načina, a sada mogu biti potvržene i naučnim metodama, te na neki način, možete kazati da je Kur'an jednostavna naučna knjiga za jednostavnog čovjeka. Mnoge od ovih izjava koje su tu sadržane u prošlom vremenu se nisu mogle dokazati, no moderne naučne metode sada su u poziciji da dokažu ono što je Muhammed govorio prije 1400 godina.“
Yushidi Kusan
Direktor Tokio Opservatorije, Tokio, Japan.
Šejh Abdul-Majeed A.Zindan prezentovao mu je brojne Kur'anske stihove koji opisuju nastajanje kosmosa i nebesa, kao i vezu između neba i zemlje. On je iskazao svoje zaprepaštenje kazavši da Kur'an opisuje kosmos kao da ga posmatra iz najviše tačke opservacije, sve je precizno i jasno.
„Mogu kazati da sam jako impresioniran otkrivanjem pravih astronomskih činjenica u Kur'anu budući da mi, moderni astronomi, proučavamo jako mali dio kosmosa. Mi koncentrišemo naše napore na proučavanje njegovog jako malog dijela. Budući da koristimo teleskope, mi možemo vidjeti samo male dijelove neba bez razmišljanja o čitavom kosmosu. No, čitajući Kur'an i odgovarajući na pitanja, mislim da mogu pronaći materijal za moje daljenje istraživanje kosmosa.“
Profesor Armstrong
Profesor Armstrong radi za NASA-u i također je profesor astronomije na Univerzitetu Kanzas, Lawrence, Kansas, USA.
Profesoru Armstrongu su izloženi brojni Kur'anski stihovi koji se odnose na njegovo polje specijalizacije. Postavljeno mu je pitanje: „Vi ste vidjeli i lično otkrili pravu prirodu moderne astronomije uz pomoć moderne opreme, raketa i satelita koje je izumio čovjek. No, isto tako ste vidjeli kako se te iste činjenice spominju u Kur'anu prije četrnaest stoljeća. Dakle, kakvo je Vaše mišljenje?“
„To je teško pitanje o kojem razmišljam od početka naše diskusije ovdje. Impresioniran sam time kako izvanredno neki antički rukopisi odgovaraju modernoj astronomiji. Ja nisam dovoljno upućen naučnik u ljudsku historiju da bih bio upoznat pouzdano i u cjelosti sa okolnostima koje su vladale prije 1400 godina.
No sigurno, želio bih naglasiti da ono što smo vidjeli jeste izvanredno, ono možda može ili možda ne može biti priznato naučnim objašenjenjem ali je definitvno iza onoga što mi razumijemo kao obično ljudsko iskustvo da bi se njemu pripisali ovi tesktovi koje smo vidjeli.“
William Hay
Profesor okeanografije na Univerzitetu Colorado, Boulder, Colorado, USA.
Profesor Hay jedan je od najpoznatijih morskih naučnika u SAD. Šejh Abdul-Majeed A.Zindan sreo se sa njim i postavio mu mnoga pitanja o morskoj površini, razdjelniku između višeg i nižeg mora kao i o okeanskoj flori i morskoj geologiji.
„Nalazim da je jako zanimljivo da se ovakve informacije nalaze u antičkom tekstu Svetog Kur'ana i uopšte nemam nikakvog znanja o tome odakle one potječu. Međutim, smatram da je nadasve interesantno da su one tu i ovaj rad će se kretati u tom pravcu da ih objasni, da objasni značenje pojedinih pasusa.“
Kada je upitan o tome šta misli o izvoru Kur'ana, odgovorio je:
„Pa, ja bih kazao da izvor mora biti božanskog porijekla.“
Izvor:http://www.islamic-awareness.org/Quran/ ... tists.html
Durja Rao
Profesor morske geologije na Kralj Abdulaziz univerzitetu u Jeddah, Saudijska Arabija.
Šejh Zindani predstavio je profesoru Rao-u brojne stihove iz Kur'ana koji se odnose na njegovo polje specijalizacije i pitao ga: „Šta Vi mislite o postojanju naučnih informacija u Kur'anu? Kako je Poslanik Muhammed mogao biti upoznat sa ovim činjenicama prije četrnaest stoljeća?“
„Teško je zamisliti da je ovakva vrsta znanja postojala u to doba, otprilike prije 1400 godina. Možda su o nekim stvarima imali samo neke ideje, no opisati takve stvari sa preciznim detaljima je jako teško. Dakle, ovo definitivno nije prosto ljudsko znanje. Obično ljudsko biće ne može opisati takav fenomen sa preciznim detaljima. Stoga, ja mislim da su ovakve informacije morale doći iz nadnaravnog izvora.“
Profesor Siaveda
Profesor morske geologije , Japan.
Šejh Zindani postavio mu je brojna pitanja iz njegovog polja specijalizacije, a potom ga informisao i o Kur'anskim stihovima i hadisima koji spominju iste fenomene. Jedno od pitanja tretiralo je planine. Šejh Zindani postavio mu je pitanje o obliku planina: „Kakvo je Vaše mišljenje o onome što ste vidjeli u Kur'anu i hadisima a što se odnosi na tajne kosmosa koje naučnici tek sada otkrivaju?“
„Ja mislim da je to jako, jako misteriozno, gotovo nevjerovatno. Uistinu mislim da, ukoliko je ono što ste kazali tačno, ta knjiga je uistinu jako izvanredna knjiga, slažem se.“
Tejatat Tejasen
Predsjednik Odjeljenja za anatomiju i bivši dekan Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Chiang Mai u Tajlandu.
Profesor Tejasen je studiroa brojne tekstove koji se tiču odnosa Kur'ana i moderne embriologije. Proveo je četiri dana sa nekoliko naučnika, muslimana i nemuslimana, diskutirajući u fenomenima Kur'ana i hadisa. Za vrijeme 8. Saudijeske medicinske konferencije u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, on je ustao i rekao:
„Tokom protekle tri godine počeo me zanimati Kur'an... Iz mojih studija i onoga što sam naučio na ovoj konferenciji, ja vjerujem da sve što je zabilježeno u Kur'anu prije četrnaest stoljeća mora biti istina, što se može potvrditi i sa naučne strane.
Budući da Poslanik Muhammed nije mogao ni čitati ni pisati, Muhammed je morao biti poslanik koji je donio istinu koja mu je objavljena kao prosvjećenje od onoga ko je pravi kreator. Ovaj kreator je morao biti Bog, odnosno Allah.
Mislim da je ovo pravo vrijeme da kažem La ilaha illa Allah, ili nema Boga osim Allaha, i Muhammad rasoolu Allah, Muhammed je Allahov Poslanik...
Najvrjednija stvar koju sam dobio dolaskom na ovu konferenciju jeste La ilaha illa Allah i to što sam postao musliman.“
Dr. Maurice Bucaille
Rođen je 1920.godine i bivši je šef Hirurške klinike Univerziteta u Parizu, i dugo je godina bio zainteresovan za odnos između učenja Svetih Knjiga i moderne sekularne nauke.
Autor je bestselera „Biblija, Kur'an i nauka“ (1976). Njegove klasične studije o jezicima Svetih Knjiga, uključujući i arapski, u skladu sa njegovim znanjem o hijeroglifima, dozvolile su mu da zadrži multidisciplinirani pristup koji je, sa njegovim ličnim doprinosom kao doktora medicine, iznjedrio upečatljive argumente. Njegov rad „Mumije faraona – moderna medicinska istraživanja“ (St. Martins Press, 1990) osvojio je History Prize od Académie Française i još jednu nagradu od Francuske nacionalne akademije medicine.
Neka od drugih njegovih djela jesu „Koje je porijeklo čovjeka“ (Seghers, 1988), „Mojsije i faraon, jevreji u Egiptu“, (NTT Mediascope Inc, 1994); i "Réflexions sur le Coran" (Mohamed Talbi & Maurice Bucaille, Seghers, 1989).
Nakon studije koja je trajala deset godina, Dr. Maurice Bucaille se obratio Francuskoj akademiji za medicinu 1976.godine ukazujući na postojanje u Kur'anu određenih izjava koje tretiraju fiziologiju i reprodukciju. Njegov razlog da to učini bio je slijedeći:
„...naše znanje o ovim disciplinama je takvo da je nemoguće objasniti kako je tekst koji je nastao u doba Kur'ana mogao sdržavati ideje koje su otkrivene tek u moderno doba.“
„Navedena opservacija čini hipotezu onih koji Muhammeda vide kao autora Kur'ana neodrživom. Kako je mogao čovjek, koji je bio nepismen, postati najznačajniji autor, u literarnom smislu, cjelokupne arapske književnosti?
Kako je mogao izložiti istinu naučne prirode koju nijedno živo biće nije moglo otkriti u tom dobu, a sve to bez pravljenja pa makar i najmanje greške u izlaganju određene teme?“
Izvor http://www.islamic-awareness.org/Quran/ ... tists.html
- ismar92
#836 Re: BOG vs NAUKA
Nisam ništa čitao gore.. ali možda ovo ima nekog smisla.
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110307041
I ja sam za to 
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110307041
Code: Select all
Prema Hooverovom mišljenju meteoriti su proširili organizme po svemiru, a život na Zemlji je nastao iz bakterije u asteroidu koji je udario u našu planetu.-
PeaceToAll
#837 Re: BOG vs NAUKA
Možda od teksta zabole oči
Pogledajte pažljivo (open minded)
Pogledajte pažljivo (open minded)
-
Bušman
#838 Re: BOG vs NAUKA
VRH? Po cemu? Sto su strucnjaci u oblastima kojima se ne bave i nisu objavljivali naucne publikacije ili zato sto su skoro svi nabrojani u nekoj vezi sa izvjesnim sejhom Zindanijem koji dolazi iz zemlje koja je primjer jednoumlja.PeaceToAll wrote:Ovdje na forumu izgleda sve učenjaci![]()
"Znanje" koje se pojavljuje u svetim knjigama nije znanje. Sta meni znaci da li se Zemlja krece (kako je na nekoliko mjesta navedeno u Kur'anu recimo) ili stoji u mjestu (kako je na nekoliko mjesta takodjer navedeno u Kur'anu) ako taj proces nije detaljno matematicki modeliran, da to znanje bude stvarno znanje.
Znanje u nauci nije ono sto "ucenjaci" propovjedaju, nego nesto sto je jasno definirano. Citava jedna nauka se bavi samo znanjem (epistemologija).
Kazes precizno opisani stadiji razvoja embriona i fetusa. Jel pise negdje kada pocinje mozdana aktivnost kod fetusa? Naravno da ne. Pisu neke stvari koje su vrlo vjerovatno plod iskustva ljudi prije tog vremena, jer se radi o stvarima koje se mogu vidjeti golim okom - velicina fetusa, oblik, odredjeni artifakti i/ili neki jednostavni zakljuci bazirani na promatranim cinjenicama. Zasto ne pise kada pocinje mozdana aktivnost? Nije Bog htio da sve kaze? Ili nije znao? Da vjerujem u Boga sigurno moj Bog ne bi pravio takve propuste i vjerovao bih da su to ipak ljudi sve smislili.
- travar
#839 Re: BOG vs NAUKA
Ma ja ba, nema nigdje opisa punjenja kondenzatora preko diferencijalne jednačine pa mora da ne valja.
I što je najgore, i da ima takvog opisa u Kur'anu (hipotetički govoreći), neko bi tražio matematički model crne rupe, i eto ti opet belaja.
I što je najgore, i da ima takvog opisa u Kur'anu (hipotetički govoreći), neko bi tražio matematički model crne rupe, i eto ti opet belaja.
Last edited by travar on 07/03/2011 21:21, edited 1 time in total.
-
true
#840 Re: BOG vs NAUKA
ovo se nece dobro zavrsiti vec vidim banova ;D
polako ljudi argumentujte
polako ljudi argumentujte
- Optimus Prime
#841 Re: BOG vs NAUKA
Nisu trebali cak ni vrsiti takva opazanja.Bušman wrote: Kazes precizno opisani stadiji razvoja embriona i fetusa. Jel pise negdje kada pocinje mozdana aktivnost kod fetusa? Naravno da ne. Pisu neke stvari koje su vrlo vjerovatno plod iskustva ljudi prije tog vremena, jer se radi o stvarima koje se mogu vidjeti golim okom - velicina fetusa, oblik, odredjeni artifakti i/ili neki jednostavni zakljuci bazirani na promatranim cinjenicama. Zasto ne pise kada pocinje mozdana aktivnost? Nije Bog htio da sve kaze? Ili nije znao? Da vjerujem u Boga sigurno moj Bog ne bi pravio takve propuste i vjerovao bih da su to ipak ljudi sve smislili.
Ta sura koja opisuje stadije razvoja embriona je preuzeta iz Galenovih spisa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Galen
-
Bušman
#842 Re: BOG vs NAUKA
Ukratko, opisa koji su ispravni i nisu predmet necijeg individualnog razumjevanja (a cinjenica je da svaki stih Kur'ana moze imati vise tumacenja i tu se vec gubi ikakav smisao povezivanja sa naukom).travar wrote:Ma ja ba, nema nigdje opisa punjenja kondenzatora preko diferencijalne jednačine pa mora da ne valja.![]()
Ja nisam rekao da ne valja, u knjizevnom i filozofskom smislu Kur'an je sjajna knjiga, ali kao naucni dokument katastrofalan (bilo da se radi o prirodnim i drustvenim naukama) - od raznih tumacenja istih rijeci, nekonzistentnosti, do protivrjecnosti i nedorecenosti (zavisno od tumacenja).
- travar
#843 Re: BOG vs NAUKA
Kur'an nije naučni dokument (mada neke stvari možda ukazuju na to, zavisi kako ko gleda) i problem je što ateisti istom pristupaju kao naučnom dokumentu jer onda dobiju more "argumenata" za nevalidnost podataka Knjige.
Ne kažem da to svi rade ali dobra većina na ovom forumu da.
Koristeći gornju logiku onda je i "Đip u televizoru" naučni dokument jer se eto spominje svemir.
Kur'an je prvenstveno uputa ljudskom rodu koja kroz neke činjenice pokušava dočarati/približiti Božiju veličinu i umijeće stvaranja. Za običnog čovjeka uputa, za naučnika uputa+povod za istraživanje.
Koristeći gornju logiku onda je i "Đip u televizoru" naučni dokument jer se eto spominje svemir.
Kur'an je prvenstveno uputa ljudskom rodu koja kroz neke činjenice pokušava dočarati/približiti Božiju veličinu i umijeće stvaranja. Za običnog čovjeka uputa, za naučnika uputa+povod za istraživanje.
- BHF_Manijak
#844 Re: BOG vs NAUKA
Nisam znao da imas 1400 i kusur ljeta...Wooww...Optimus Prime wrote:Nisu trebali cak ni vrsiti takva opazanja.Bušman wrote: Kazes precizno opisani stadiji razvoja embriona i fetusa. Jel pise negdje kada pocinje mozdana aktivnost kod fetusa? Naravno da ne. Pisu neke stvari koje su vrlo vjerovatno plod iskustva ljudi prije tog vremena, jer se radi o stvarima koje se mogu vidjeti golim okom - velicina fetusa, oblik, odredjeni artifakti i/ili neki jednostavni zakljuci bazirani na promatranim cinjenicama. Zasto ne pise kada pocinje mozdana aktivnost? Nije Bog htio da sve kaze? Ili nije znao? Da vjerujem u Boga sigurno moj Bog ne bi pravio takve propuste i vjerovao bih da su to ipak ljudi sve smislili.
Ta sura koja opisuje stadije razvoja embriona je preuzeta iz Galenovih spisa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Galen
-
Bušman
#845 Re: BOG vs NAUKA
Ja kao ateista ne pokusavam uopce da omalovazavam necije vjerovanje (to valjda rade ovi agresivni ateisti). Pogledaj eto vecinu tema na Sa-X forumu vezanu za ovu tematiku. Svaka pocinje tezom da Kur'an govori nesto sto nauka otkriva kao tek sada. I tu nastaje problem mijesanja bukvalnog razumijevanja, parcijalnog tumacenja ili potpuno pogresnog tumacenja nekog dijela teksta. Bilo bi to sve fino da se ne radi o klasicnom quote miningu i takve teme vec u nekoliko postova se pretvore u otvoreno pljuvanje po bilo cemu sto ne pripada jednoumlju njihovih postavljaca. Bez uplitanja mene i meni slicnih na ovom forumu. Ono sto mene osobno iritira jeste konstatno ponavljanje citata iz Kur'ana, Biblije, Nostradamusovih prorocanstava (itd.) i njihovog predstavljanja kao apsolutne istine (u naucnom smislu, valjda ne znajuci da u nauci ne postoji apsolutna istina, cak i aksiom je stvar dogovora oko "ocitih" stvari - Peanovi aksiomi su super, ali sta je broj). Zasto? Pa zato sto je prema nekom tumacenju to identicno onome sto je nauka vrlo strogom metodologijom uspjela objasniti. Ako je sveta knjiga rekla da se kondenzator puni preko otpornika sto je opisano linearnom diff. jednacinom, ali na nacin da je ovakav kontekst izgubljen (recimo, "rijeka ce poteci prema utocistu, a vrag ce je odvracati od pravog puta"travar wrote:Kur'an nije naučni dokument (mada neke stvari možda ukazuju na to, zavisi kako ko gleda) i problem je što ateisti istom pristupaju kao naučnom dokumentu jer onda dobiju more "argumenata" za nevalidnost podataka Knjige.
Koristeći gornju logiku onda je i "Đip u televizoru" naučni dokument jer se eto spominje svemir.![]()
- crnokosa88
#846 Re: BOG vs NAUKA
Ateisti (pa i neki krscani) cesto tvrde da je Kur'an prepisan iz ove ili one knjige. Medjutim, kada im se kaze, skupite sve knjige za koje mislite da je Kur'an prepisan, pa prepisite sve dijelove knjiga za koje mislite da su prepisane u Kur'anu, pa kada to uradite uporedit cemo taj "prepisani" Kur'an sa Allahovim. Eh, od te tacke nerijetko pocinju prijetnje, vika, galama, ucjene, napadi, a i ja sam jednom literarno morala uhvatiti 
-
hladan.preminger
#847 Re: BOG vs NAUKA
Stvarno?? Ma daj.crnokosa88 wrote:Ateisti (pa i neki krscani) cesto tvrde da je Kur'an prepisan iz ove ili one knjige. Medjutim, kada im se kaze, skupite sve knjige za koje mislite da je Kur'an prepisan, pa prepisite sve dijelove knjiga za koje mislite da su prepisane u Kur'anu, pa kada to uradite uporedit cemo taj "prepisani" Kur'an sa Allahovim. Eh, od te tacke nerijetko pocinju prijetnje, vika, galama, ucjene, napadi, a i ja sam jednom literarno morala uhvatiti
- cartman
#848 Re: BOG vs NAUKA
Evo malo za @crnokosu88 , ovaj post sam napisao prije par mjeseci kad su se diskutovale price "malo" starijih civilizacija (sumericani,babilonci itd )
eh, hajmo lagano. noah/nuh, velika poplava:
Eridu Genesis (Sumerit), ziusudra kao noah
81'] That day, Nintur wept over her creatures
and holy Inanna was fill of grief over her people;
but Enki took counsel with his own heart.[1]
An, Enlil, Enki, and Ninhursaga
had the gods of heaven and earth swear by the names of An and Enlil.
[86] At that time Ziusudra was king and lustration priest.
He fashioned, being a seer, [a statue of] the god of giddiness
and stood in awe beside it, wording his wishes humbly.
As he stood there regularly day after day
[90'] something that was not a dream was appearing: conversation,
a swearing of oaths by heaven and earth, a touching of throats,[2]
and the gods bringing their thwarts up to Kiur.
Gilgamesh(Babilon),Ut-napištim kao noah
[19] Ea, the Prince, was under oath with them
so he repeated their talk to the reed house:
'Reed house, reed house! Wall, wall!
O man of Šuruppak, son of Ubar-Tutu [i.e., Ut-napištim]
Tear down the house and build a boat!
Abandon wealth and seek living beings!
Spurn possessions and keep alive living beings!
Make [the seed of] all living beings go up into the boat.
The boat which you are to build,
its dimensions must measure equal to each other:
its length must correspond to its width.
Roof it over like the Apsu.'
Atrahasis' Dream (Asirija) atrahasis kao noah
[iii.5] ... the storm
... were yoked
Anzu rent the sky with his talons,
He ... the land
[iii.10] and broke its clamor like a pot.
... the flood came forth.
Its power came upon the peoples like a battle,
one person did not see another,
they could not recognize each other in the catastrophe.
[iii.15] The deluge belowed like a bull,
The wind resounded like a screaming eagle.
The darkness was dense, the sun was gone,
... like flies.
[iii.20] the clamor of the deluge.
Sve tri civilizacije datiraju prije judeizma a kamo li ostale dvije religije
- avicena
#849 Re: BOG vs NAUKA
I želiš reći da Muhammed a.s. uzeo to i kopirao? Što ne kopira i one greške kojima se danas smijemo u koje su vjerovale te civilizacije? Mogao je reći da je naša planeta kako se onda vjerovalo, ali nije...zašto?cartman wrote:Evo malo za @crnokosu88 , ovaj post sam napisao prije par mjeseci kad su se diskutovale price "malo" starijih civilizacija (sumericani,babilonci itd )
eh, hajmo lagano. noah/nuh, velika poplava:
Eridu Genesis (Sumerit), ziusudra kao noah
81'] That day, Nintur wept over her creatures
and holy Inanna was fill of grief over her people;
but Enki took counsel with his own heart.[1]
An, Enlil, Enki, and Ninhursaga
had the gods of heaven and earth swear by the names of An and Enlil.
[86] At that time Ziusudra was king and lustration priest.
He fashioned, being a seer, [a statue of] the god of giddiness
and stood in awe beside it, wording his wishes humbly.
As he stood there regularly day after day
[90'] something that was not a dream was appearing: conversation,
a swearing of oaths by heaven and earth, a touching of throats,[2]
and the gods bringing their thwarts up to Kiur.
Gilgamesh(Babilon),Ut-napištim kao noah
[19] Ea, the Prince, was under oath with them
so he repeated their talk to the reed house:
'Reed house, reed house! Wall, wall!
O man of Šuruppak, son of Ubar-Tutu [i.e., Ut-napištim]
Tear down the house and build a boat!
Abandon wealth and seek living beings!
Spurn possessions and keep alive living beings!
Make [the seed of] all living beings go up into the boat.
The boat which you are to build,
its dimensions must measure equal to each other:
its length must correspond to its width.
Roof it over like the Apsu.'
Atrahasis' Dream (Asirija) atrahasis kao noah
[iii.5] ... the storm
... were yoked
Anzu rent the sky with his talons,
He ... the land
[iii.10] and broke its clamor like a pot.
... the flood came forth.
Its power came upon the peoples like a battle,
one person did not see another,
they could not recognize each other in the catastrophe.
[iii.15] The deluge belowed like a bull,
The wind resounded like a screaming eagle.
The darkness was dense, the sun was gone,
... like flies.
[iii.20] the clamor of the deluge.
Sve tri civilizacije datiraju prije judeizma a kamo li ostale dvije religije
Mislim na ovaj dio od treće do pete minute...
- Optimus Prime
#850 Re: BOG vs NAUKA
[quote="avicena"
I želiš reći da Muhammed a.s. uzeo to i kopirao? Što ne kopira i one greške kojima se danas smijemo u koje su vjerovale te civilizacije? Mogao je reći da je naša planeta kako se onda vjerovalo, ali nije...zašto?
[/quote]
Gdje su greske u starim spisima?
To si ti samo pogresno interpretirao
I želiš reći da Muhammed a.s. uzeo to i kopirao? Što ne kopira i one greške kojima se danas smijemo u koje su vjerovale te civilizacije? Mogao je reći da je naša planeta kako se onda vjerovalo, ali nije...zašto?
[/quote]
Gdje su greske u starim spisima?
To si ti samo pogresno interpretirao