Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
burekodsira

#826 Re: Android OS

Post by burekodsira »

account se moze mjenjati kod vecine* android telefona bez problema (*posto nisam svaki probo)
nije potreban nikakav reset sistema
mirche_

#827 Re: Android OS

Post by mirche_ »

Vjerovatno ovo sto cu ja pitati, vec negdje postoji medju hrpom postova, ali ako ima neko dobre volje da mi kratko objasni postupak sljedeceg : Danas sam kupila Samsung GAlaxy i7500, i pri prvom koristenju ne radi bluetooth ni mms ni internet, nit se spojiti na market i koliko sam vidjela trenutni Firmware mi je 1.5 ( predpostavljam najstariji posto je tel nov ). Sad mene zanima da li da ja sama pokusam ( da mi neko objasni ) update na posljednji firmware i onaj koji je pouzdan ili da ipak to odnesem nekom da mi uradi ? Pozdrav =)
burekodsira

#828 Re: Android OS

Post by burekodsira »

sve to mozes u postavkama aktivirati i tamo takodje imas opciju za update sistema. ako tvoj mob ne podrzava novije verzije javice da nema novih updatea, onda ti ne preostaje nista drugo do da ti neko nabaci neki custom rom. inace verzija 1.5 androida jer iz prahistorije, da Bog da da ti telefon podrzi jace

1.1
1.5 Cupcake
1.6 Donut
2.0 Eclair
2.1 Eclair
2.2 Froyo
2.3 Gingerbread
2.3.3 Gingerbread
2.3.4 Gingerbread
2.3.5 Gingerbread
3.0 Honeycomb
3.1 Honeycomb
3.2 Honeycomb
4.0 Ice Cream Sandwich

to su verzije pa skontaj
Gray

#829 Re: Android OS

Post by Gray »

burekodsira wrote:sve to mozes u postavkama aktivirati i tamo takodje imas opciju za update sistema. ako tvoj mob ne podrzava novije verzije javice da nema novih updatea, onda ti ne preostaje nista drugo do da ti neko nabaci neki custom rom. inace verzija 1.5 androida jer iz prahistorije, da Bog da da ti telefon podrzi jace

1.1
1.5 Cupcake
1.6 Donut
2.0 Eclair
2.1 Eclair
2.2 Froyo
2.3 Gingerbread
2.3.3 Gingerbread
2.3.4 Gingerbread
2.3.5 Gingerbread
3.0 Honeycomb
3.1 Honeycomb
3.2 Honeycomb
4.0 Ice Cream Sandwich

to su verzije pa skontaj

S tim da, koliko znam, ice cream sandwich još nije izišao a honeycomb je za tablete, tako da je gingerbread zadnja verzija za mobitele.
Last edited by Gray on 03/09/2011 00:40, edited 1 time in total.
kojeime

#830 Re: Android OS

Post by kojeime »

Mirche, iz prethodna dva odgovora na tvoj post i citajuci malo, moj prijedlog bi bio da se vratis u radnju i pokusas zamijeniti taj mobitel za neki koji ima 2.2 verziju Androida. Cak i uz tvoju doplatu. Bolje 2.3, ali 2.2 je dovoljno. To jeste, ako ti je Android bitan. Ako nije, mozda da zamijenis za neki mobitel koji nema OS (Android) vec sopstveni softver, a koji ima funkcije koje zelis (pretpostavljam da ti je bezicni internet zelja).

Jos jedna stvar kod Androida je vazna, a to ti je da tek od verzije 2.2 mozes aplikacije (programe, igrice itd...) instalisati na memorijsku karticu (micro SD). Verzija 2.1 i starije instalisu aplikacije samo na mobitel (unutrasnju memoriju mobitela), tako da ako imas recimo potrebu za aplikacijama koje ti zauzimaju 500 MB prostora, a mobitel ti ima recimo 256 MB ili ces od nekih aplikacija morati odustati ili ti slijedi cesto instalisanje i deinstalisanje aplikacija.

Ja sam razmisljao o necemu kao Nokia C3, ali odlucio sam se za Android, pa biram izmedju Samsung Galaxy Mini (250KM) i LG Optimus One (300KM). Mozda LG Optimus ME. Sva tri imaju Android 2.2, Optimus One je nesto bolji telefon ali Miniju duze traje baterija, a kako mi kamera i slicno nije previse bitno, prije ce biti da cu odabrati Samsung. Optimus ME je losiji od Minija a nije puno jeftiniji (oko 20KM jeftiniji) tako da on najvjerovatnije otpada. Ostali Android telefoni ili su jeftiniji ali imaju stare verzije Androida sto nije dobro, ili su mi skupi. Ili oboje :)

200KM za mobitel mi je OK, 250KM za mobitel mi moze proci, mozda ako se bas zaletim 300, preko toga mislim da je bolje kupiti mobitel od 50KM i netbook od 500KM :))
burekodsira

#831 Re: Android OS

Post by burekodsira »

Gray wrote: S tim da, koliko znam, ice cream sandwich još nije izišao a honeycomb je za tablete, tako da je gingerbread zadnja verzija za mobitele.
to sam ja samo slikovito pokusao docarati koliko je 1.5 zaostao tj ostario, prekopiro s wikipedije
Gray

#832 Re: Android OS

Post by Gray »

burekodsira wrote:
Gray wrote: S tim da, koliko znam, ice cream sandwich još nije izišao a honeycomb je za tablete, tako da je gingerbread zadnja verzija za mobitele.
to sam ja samo slikovito pokusao docarati koliko je 1.5 zaostao tj ostario, prekopiro s wikipedije

To se slažem. Kod mene je 2.2 pa se žalim što mi još nisu uradili update :D
Astrix

#833 Re: Android OS

Post by Astrix »

Treba mi jedan dobar savjet od vas koji koristite Android OS ili jos bolje SE Xperia ARC. Planiram da kupim taj tel, i mene sad zanima kakav je tel, kako se ponasa taj Android, imal ko kakvih finih iskustava sa njim itd itd.
Cuo sam da Ostale Xperie ne podrzavaju bas Symbian OS, kao ima dosta gresaka, kvari se valjda ga jedino Nokia nekako najbolje podrzava, pa sam zato trazio neki drugi tel i naletim na ovaj...
Kakve su preporuke :D :D
Gray

#834 Re: Android OS

Post by Gray »

Astrix wrote:Treba mi jedan dobar savjet od vas koji koristite Android OS ili jos bolje SE Xperia ARC. Planiram da kupim taj tel, i mene sad zanima kakav je tel, kako se ponasa taj Android, imal ko kakvih finih iskustava sa njim itd itd.
Cuo sam da Ostale Xperie ne podrzavaju bas Symbian OS, kao ima dosta gresaka, kvari se valjda ga jedino Nokia nekako najbolje podrzava, pa sam zato trazio neki drugi tel i naletim na ovaj...

Pa je li symbian ili android? U svakom slučaju, ako je symbian bježi od njega. Symbian je mrtav i nema nikakvog razloga kupovati symbian danas. I od Xperie Arc ima boljih mobitela za sličnu cijenu, Samsung Galaxy S ili LG Optimus 2X.

U svakom slučaju, Android je fenomenalan :D
shiljak

#835 Re: Android OS

Post by shiljak »

Gray wrote:
burekodsira wrote:sve to mozes u postavkama aktivirati i tamo takodje imas opciju za update sistema. ako tvoj mob ne podrzava novije verzije javice da nema novih updatea, onda ti ne preostaje nista drugo do da ti neko nabaci neki custom rom. inace verzija 1.5 androida jer iz prahistorije, da Bog da da ti telefon podrzi jace

1.1
1.5 Cupcake
1.6 Donut
2.0 Eclair
2.1 Eclair
2.2 Froyo
2.3 Gingerbread
2.3.3 Gingerbread
2.3.4 Gingerbread
2.3.5 Gingerbread
3.0 Honeycomb
3.1 Honeycomb
3.2 Honeycomb
4.0 Ice Cream Sandwich

to su verzije pa skontaj

S tim da, koliko znam, ice cream sandwich još nije izišao a honeycomb je za tablete, tako da je gingerbread zadnja verzija za mobitele.

ahahaha, cuj ice cream sandwich, imam osjecaj da ostaju bez ideja :D
stubborn_d0nkey

#836 Re: Android OS

Post by stubborn_d0nkey »

shiljak wrote:
Gray wrote:

1.1
1.5 Cupcake
1.6 Donut
2.0 Eclair
2.1 Eclair
2.2 Froyo
2.3 Gingerbread
2.3.3 Gingerbread
2.3.4 Gingerbread
2.3.5 Gingerbread
3.0 Honeycomb
3.1 Honeycomb
3.2 Honeycomb
4.0 Ice Cream Sandwich

to su verzije pa skontaj

ahahaha, cuj ice cream sandwich, imam osjecaj da ostaju bez ideja :D
Ne bi bas to rekao. Primjetio si vjerovatno da ide po abecedi, ali jesi li znao da je uvijek nesto slatko?
shiljak

#837 Re: Android OS

Post by shiljak »

to nisam skontao posto pola od ovog nisam znao sta znaci - evo sad sam preveo :D Da mi ti ne rece ne bih nikad skontao :D

Onda je ovo bas dobar fazon! :thumbup:
Astrix

#838 Re: Android OS

Post by Astrix »

Gray wrote:
Astrix wrote:Treba mi jedan dobar savjet od vas koji koristite Android OS ili jos bolje SE Xperia ARC. Planiram da kupim taj tel, i mene sad zanima kakav je tel, kako se ponasa taj Android, imal ko kakvih finih iskustava sa njim itd itd.

Pa je li symbian ili android? U svakom slučaju, ako je symbian bježi od njega. Symbian je mrtav i nema nikakvog razloga kupovati symbian danas. I od Xperie Arc ima boljih mobitela za sličnu cijenu, Samsung Galaxy S ili LG Optimus 2X.

Xperia Arc je android, i bas danas nesto razgledam za koji da se odlucim i naletim na nju, al prije toga sam isto trazio neki SE smartphone i svidjao mi se SE Vivaz i taj je OS Symbian, i kad sam kao vec odlucio bio da ga kupim, odvratise me od toga kao ne uklapa se nikako SE symbian, pa zato pitam...
Gray

#839 Re: Android OS

Post by Gray »

Astrix wrote:
Gray wrote:

Xperia Arc je android, i bas danas nesto razgledam za koji da se odlucim i naletim na nju, al prije toga sam isto trazio neki SE smartphone i svidjao mi se SE Vivaz i taj je OS Symbian, i kad sam kao vec odlucio bio da ga kupim, odvratise me od toga kao ne uklapa se nikako SE symbian, pa zato pitam...

Otiđi na www.gsmarena.com pa pogledaj recenziju Xperia Arc, ali pogledaj i par drugih mobitela, Samsung Galaxy S ili LG Optimus 2X.
Astrix

#840 Re: Android OS

Post by Astrix »

Znam za tu stranicu, bas sam juce tu razgledao i Xperiu, i ono sto sam tu vidio mi se bas svidjelo, a i ta dva mob takodje nisu losi, ali jedino sto ce vjerovatno presuditi da uzmem Xperiu je zato sto je to SE, zadnjih 4 telefona koja sam imao bili su SE, i trenutno samo njemu i vjerujem jer me je svaki sluzio bezprijekorno.

Nemam nista konkretno da me zanima, jedino kad kupujem tako skup i dobar tel bitno mi je samo da me dobro sluzi i ne kvari se, u kojoj si ga ti radnji kupila, imas li koju da preporucis, i jos nesto, sta si od opreme dobila uz njega :?
djes_ba

#841 Re: Android OS

Post by djes_ba »

mala pomoc
dali se iko susretao sa programima za otkrivanje radara
nasao sam ovdje neke
http://www.androidzoom.com/android_appl ... r+detector
e sad neko kaze radi neko ne
iskustva ?????? :mrgreen: :mrgreen:
GAU8

#842 Re: Android OS

Post by GAU8 »

djes_ba wrote:mala pomoc
dali se iko susretao sa programima za otkrivanje radara
nasao sam ovdje neke
http://www.androidzoom.com/android_appl ... r+detector
e sad neko kaze radi neko ne
iskustva ?????? :mrgreen: :mrgreen:
Ne radi za laserske mjerace brzine, ne pati se dzaba.
Uostalom radar detektor (pasivni) je kita, jer u momentu kad si ti skontao da te radas smeka, policija je vec davno snimila brzinu
LordRaven

#843 Re: Android OS

Post by LordRaven »

Jel ima ko u skorije vrijeme problema sa Market-om, unazad nekoliko dana skoro sve aplikacije se ne mogu skinuti jer prikaze da je neuspjelo skidanje ili na novijoj verziji marketa da je neispravna paketna datoteka :S Znal ko šta više o ovome? Inace Galaxy S, isprobao razne verzije (modovane i stock)rom-ova i sa svima isto inače JVR rom.
topcam
Vozim: uzbrdo

#844 Re: Android OS

Post by topcam »

Besplatno (jedno vrijeme)

Vollversion: AVG Mobilation Pro - Android App
Schützen Sie Ihr AndroidTM Mobiltelefon vor Viren, SMS-Scam und Spam
Sichern Sie Ihr Gerät gegen Diebstahl oder Verlust und orten Sie es über GPS
Schützen Sie Ihre Privatsphäre
12,99 €/Jahr3 (regularna cijena)

QR-Code (na dnu opisa)
http://www.chip.de/downloads/AVG-Anti-V ... 86690.html

AVG Mobilation™ Anti-Virus Pro

AVG Mobilation Pro adds performance controls to the existing features of Anti-Virus Free, to help keep your smartphone not only safe from loss and viruses, but also ensure that it is running at optimal performance.It is easy to use and works on all versions of Android OS, v1.6 onwards.
Rauber

#845 Re: Android OS

Post by Rauber »

Izasla verzija 2.3.5 za Galaxy S
http://www.samfirmware.com/apps/blog/sh ... -galaxy-s-
Skinuo, instalirao i preporucujem :) Bas je fino ispeglan, baterija odlicna :thumbup:
GAU8

#846 Re: Android OS

Post by GAU8 »

Rauber wrote:Izasla verzija 2.3.5 za Galaxy S
http://www.samfirmware.com/apps/blog/sh ... -galaxy-s-
Skinuo, instalirao i preporucujem :) Bas je fino ispeglan, baterija odlicna :thumbup:
Tek sad? :P :P
Rauber

#847 Re: Android OS

Post by Rauber »

Pa dobro kasnim 2 dana, ako je suditi po linku sa samfirmware.com :)
Vec neko vrijeme sam koristio darky-a 10.2 i bio sam svim zadovoljan osim sto mi bar jednom dnevno zaledi, kontao sam da je do odredjenih aplikacija ali nije. Tako da sam jucer odlucio skinuti drugu verziju i naletim na ovu 2.3.5, fakat odlicna, jedino mi malo fali sto bateriju ne mogu prikazati u procentima, ali sigurno ima neka aplikacija na marketu pomocu koje cu to nastimati.
new_york

#848 Re: Android OS

Post by new_york »

Da li je moguce prebacit playlistu sa jednog player (u mom slucaju stock player) na neki drugi player skinut sa marketa?
sabaa

#849 Re: Android OS

Post by sabaa »

Imam Samsung i9100. Da li je moguće ostvariti konekciju na bežični internet sa android OS?
Unaprijed Hvala
GAU8

#850 Re: Android OS

Post by GAU8 »

sabaa wrote:Imam Samsung i9100. Da li je moguće ostvariti konekciju na bežični internet sa android OS?
Unaprijed Hvala
da
Post Reply