Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bez_ideje

#826 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by bez_ideje »

alica.k wrote:ma joj hemija ko hemija.
ko nije osetljiv na te stvari go ahead.

moje licno misljenje je da su ovi silikoni cista podvala zato sto taj silikon se zalijepi za dlaku svaki put kad ga stavis (da bi dao sjaj) i onda na kraju moras dubinsko pranje il kak se to zove praviti zato da bi sprao tu hemiju sa kose. dimethicon je polimer silice, iliti ga silikon koji daje lazni sjaj kosi i to je to, ispocetka je cini naizgled zdravom, kasnije ne. mada meni to izgleda masnjikavo a ne sjajno.
isto se nalazi i u farbama za kosu, al s toga ne mogu da se skinem nikako :(.

vitamin E iz sastava ne moze sam prodrijeti u dlaku, to je cinjenica. u dlaku slabo sta moze prodrijeti osim kokosova ulja. a kokosovo ulje ima vitamin E (izmedju ostalog) kojim onda obogacuje kosu.

sa uljima bez_ideje nikad ne treba pretjerivati. 2-3 kapi razmazi medju dlanovima i stavi na mokru kosu. neces sad litar ulja lijepit po kosi :S logicno da ce bit masna poslije. mozda ce ti i ove 3 kapi biti previse. kad nanosis na kosu pazi da krenes od vrhova, njima treba najvise, prema tjemenu. do tjemena kad dodjes trebale bi ti ruke biti skoro pa nenauljene vise, ako znas sta mislim. jer skalp je takav da on sam proizvodi sebum i generalno korijenu kose ne treba toliko masnoce jer je vec ima. kao maska kokosovo ulje se koristi za perut, efektno je, to sam probala.
i da, treba bit djevicansko kokosovo ulje, po mogucnosti organsko (good luck with that kod nas :))

valjda ima smisla ovo sto sam pisala, proguglajte malkice, ovo ti pisem po sjecanju jer ZNAM da sam u nekoj knjizi citala o kokosovom ulju i kosi i sve ovo, al ne mogu da se sjetim bas svih detalja.
Znam da ne treba pretjerivati...prvi put da stavljam na cistu kosu,pa nisam bila sigurna koliko da stavim XD
Aham....kokos u nas .....aham....Inace,meni kokos toliko gadno mirise da mi nije ni zao sto ga neJma
Ipak necu taj silikon.....nastavit cu s ovim svojim,sutra pranje pa novi pokusaj
zamzija

#827 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by zamzija »

alica.k wrote:
sa uljima bez_ideje nikad ne treba pretjerivati. 2-3 kapi razmazi medju dlanovima i stavi na mokru kosu. neces sad litar ulja lijepit po kosi :S logicno da ce bit masna poslije. mozda ce ti i ove 3 kapi biti previse. kad nanosis na kosu pazi da krenes od vrhova, njima treba najvise, prema tjemenu. do tjemena kad dodjes trebale bi ti ruke biti skoro pa nenauljene vise, ako znas sta mislim. jer skalp je takav da on sam proizvodi sebum i generalno korijenu kose ne treba toliko masnoce jer je vec ima. kao maska kokosovo ulje se koristi za perut, efektno je, to sam probala.
i da, treba bit djevicansko kokosovo ulje, po mogucnosti organsko (good luck with that kod nas :))
Nipošto se ne smije nikakvo ulje / silikon ili bilo šta utrljavati u tjeme jer to remeti prirodno mašćenje kose. Ako išta stavljaš od ulja i silikona - to se nanosi na DONJI DIO kose, ( isto kao maska i regenerator )dakle od uha do vrhova kose.
Silikon / ulje najbolje je samo na vrhove, jer je to najbolji način za masnu kosu, a suhe vrhove.
I mislim da je to opet od kose do kose, mojoj kosi silikon daje mekoću i lakše se vrhovi oblikuju kad je sušim, i primjetila sam da ljeti kad stavljam silikon na moru, uopšte mi vrhovi kose ne budu suhi...
Dakle ja sam za silikon, i meni je kosa godinama zdrava i super, jer tjeme tretiram samo šamponom i to ga fino utrljam dvaput operem kosu i dobro isperem i tek onda stavljam regenerator ali ga ne utrljavam u tjeme, samo ga stavljam na donji dio kose.
yellow cat

#828 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by yellow cat »

Je li taj ricinus siguran za suhe vrhove? Ja koristim silikon, mada čujem da je taj ricinus dobar za dlake :D
alica.k

#829 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by alica.k »

zamzija, imas pakunge za tjeme od cistih baznih ulja koja se kasnije ispiraju (ali u pravu si, ne utrljavaju se vec se samo nanesu), meni je moja frizerka stavljala kokosovo svaki put kad joj dodjem. i rijesila me peruti koja se nije vratila.

silikon nadam se da niko nije ni mislio utrljavati u tjeme, obzirom da ide na vec opranu kosu i naravno da ce bit masna poslije toga.
zamzija

#830 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by zamzija »

alica.k wrote:zamzija, imas pakunge za tjeme od cistih baznih ulja koja se kasnije ispiraju (ali u pravu si, ne utrljavaju se vec se samo nanesu), meni je moja frizerka stavljala kokosovo svaki put kad joj dodjem. i rijesila me peruti koja se nije vratila.

silikon nadam se da niko nije ni mislio utrljavati u tjeme, obzirom da ide na vec opranu kosu i naravno da ce bit masna poslije toga.
Ma jah, to sam i mislila, ne utrljava se :) Ali ja šta god stavljam na kosu ( osim šampona ) stavljam na donji dio kose
( od ušiju pa do vrhova ) jer mi onda težina povuče sve to, ( gusta je i teška ) kosa se opusti nema volumena, beživotna je, tako da izbjegavam na gornji dio glave :)
Mada mnogi pogrešno i peru kosu, nanose šampon kao pakunge uopšte ga ne utrljavaju, a ja baš "krvnički" trljam i izmasiram jagodicama cijelu glavu :D
Baš sam freak :lol:
VenomousV

#831 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by VenomousV »

ne utrljavati sampon?? :shock: :shock:

zar stvarno ima ljudi koji to ne rade?
zamzija

#832 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by zamzija »

Zavisi šta podrazumijevaš pod tim "utrljavati".
Ja ga nanosim sa dlanom i onda snažno utrljavam jagodicama prstiju. Ima onih koji samo stave šampon i onda uz pomoć vode naprave pjenu i rasporede po kosi i misle da je to dovoljno :-D
Jednom kad sam išla na more s nekim društvom, jedna je cura to radila i tako "prala" kosu svaki dan :D
VenomousV

#833 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by VenomousV »

zamzija wrote:Zavisi šta podrazumijevaš pod tim "utrljavati".
Ja ga nanosim sa dlanom i onda snažno utrljavam jagodicama prstiju. Ima onih koji samo stave šampon i onda uz pomoć vode naprave pjenu i rasporede po kosi i misle da je to dovoljno :-D
Jednom kad sam išla na more s nekim društvom, jedna je cura to radila i tako "prala" kosu svaki dan :D

mooooooooooooliiiiiiiiiiiim? :shock: :shock:

svakakvih ljudi :-)
zamzija

#834 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by zamzija »

VenomousV wrote: mooooooooooooliiiiiiiiiiiim? :shock: :shock: svakakvih ljudi :-)
ahaaaa :D ja stala, gledam je, ne mogu da vjerujem, pita ona mene a što me gledaš, rekoh ma ništa imaš diiivnu kosu :lol: :lol: :lol:
alica.k

#835 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by alica.k »

nekim ljudima to odgovara, sto da ne?
Partizzanka

#836 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Partizzanka »

znam moze vam zvucati ludo
ali jel prije sisanja onako par dana ... imate osjecaj da vam se odjednom ta vasa kosa svidja takva kakva jeste
ja imam

bas sam ludaca a??
alica.k

#837 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by alica.k »

je, mada ja onda sebi kazem...NARAST CE OPET!
Gospoda Ministarka

#838 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Gospoda Ministarka »

Partizzanka wrote:znam moze vam zvucati ludo
ali jel prije sisanja onako par dana ... imate osjecaj da vam se odjednom ta vasa kosa svidja takva kakva jeste
ja imam

bas sam ludaca a??
Ja kad sjednem na stolicu, i kad ona poceslja i pocne sa sisanjem, ja bih najradije ustala i otisla :D
LieToMe

#839 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by LieToMe »

mene interesuje da li je iko koristio ovaj palette ultra intezivni posvjetljivac??? zanima me jel djelotvoran na tamnosmedju boju kose. malo bih da posvjetlim (nijansu-dvije) ali bih da izbjegnem blansiranje, pramenove i slicno. pa ako ima neko iskustva bila bih zahvalna prije nego se podvrgnem experimentu :lol:
male_okice

#840 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by male_okice »

LieToMe wrote:mene interesuje da li je iko koristio ovaj palette ultra intezivni posvjetljivac??? zanima me jel djelotvoran na tamnosmedju boju kose. malo bih da posvjetlim (nijansu-dvije) ali bih da izbjegnem blansiranje, pramenove i slicno. pa ako ima neko iskustva bila bih zahvalna prije nego se podvrgnem experimentu :lol:

jel to ovo: http://www.palette.com.hr/nasi-priozvod ... etloplava/

hm...inace ja ne vjerujem bas u te proizvode koji ti kao posvijetle kosu za 5 nijansi a kao ama bas nista ne ostete kosu, ono mislim se ili ce je sprziti ili nece djelovati uopste, trece nema. Inace imam lose iskustvo sa pallete farbama unisitle mi jednom kosu, bila kao pregorena i dok nisam issisala taj dio kose nije bila normalna. Tako da pallete meni nikad vise ne dolazi do kose
zamzija

#841 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by zamzija »

Partizzanka wrote:znam moze vam zvucati ludo
ja imam

bas sam ludaca a??
:lol: Nisi :lol:
Meni ne, na mojoj kosi se BAŠ vidi kad mora na šišanje, krajevi su zapetljani, ispucani, postane teška, nemoguća, ne mogu da je osušim kako hoću, ne mogu da je počešljam. I onda se pogledam u ogledalo i kažem: mogla bih na šišanje :)
Pa za tri dana se opet pogledam : E stvarno bih mogla na šišanje!
Onda operem kosu, sušim je satima, raspetljavam, iznerviram i onda odem na šišanje - e tek tada odahnem :lol: :D
LieToMe

#842 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by LieToMe »

male_okice wrote:
LieToMe wrote:mene interesuje da li je iko koristio ovaj palette ultra intezivni posvjetljivac??? zanima me jel djelotvoran na tamnosmedju boju kose. malo bih da posvjetlim (nijansu-dvije) ali bih da izbjegnem blansiranje, pramenove i slicno. pa ako ima neko iskustva bila bih zahvalna prije nego se podvrgnem experimentu :lol:

hm...inace ja ne vjerujem bas u te proizvode koji ti kao posvijetle kosu za 5 nijansi a kao ama bas nista ne ostete kosu, ono mislim se ili ce je sprziti ili nece djelovati uopste, trece nema. Inace imam lose iskustvo sa pallete farbama unisitle mi jednom kosu, bila kao pregorena i dok nisam issisala taj dio kose nije bila normalna. Tako da pallete meni nikad vise ne dolazi do kose
eee da, to to ;-) ma ja nesto kontam u krajnju ruku, uzeti pa samo na vrh jednog pramena staviti trunku da vidim kako ce se ponasati, tako da ako se ispostavi da je promasaj imam varijantu ili da capnem vrh pramena ili da prefarbam.
ja sam dugo koristila casting neku smedju, ali sam primjetila da mi je u zadnje vrijeme pocela dobro izvlaciti crveni pigment kose, koji je evidentan. sad zadnji put sam uzela paletinu srednje pepeljasto smedju mislim 510 i ubila je sjaj izgleda pravo fino, nisam primjetila nikakvu pretjeranu razliku u odnosu na lorealovu izuzev u cijeni :lol:
LieToMe

#843 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by LieToMe »

male_okice wrote:

eee da, to to ;-) ma ja nesto kontam u krajnju ruku, uzeti pa samo na vrh jednog pramena staviti trunku da vidim kako ce se ponasati, tako da ako se ispostavi da je promasaj imam varijantu ili da capnem vrh pramena ili da prefarbam.
ja sam dugo koristila casting neku smedju, ali sam primjetila da mi je u zadnje vrijeme pocela dobro izvlaciti crveni pigment kose, koji je evidentan. sad zadnji put sam uzela paletinu srednje pepeljasto smedju mislim 510 i ubila je sjaj izgleda pravo fino, nisam primjetila nikakvu pretjeranu razliku u odnosu na lorealovu izuzev u cijeni :lol:
Lounge Act

#844 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Lounge Act »

i meni su farbe od palette uzas, isuse mi kosu pravo pa ih vise ne koristim, probala sam i loreal farbe, al mi nisu sad nesto bile extra. sad koristim garnier i zadovoljna sam. jednom sam zabunom uzela garnier kremu za kosu koja traje do 48 pranja i bila sam zadovoljna samo mi se cini da se kosa malo vise mastila nego inace, ali nista strasno. mnogo prije nego tih 48 pranja istekne imam porast pa mi ne smeta to trajanje i sad se nesto mislim da je opet uzmem.
sto se tice tog posvjetljivanja znam da loreal ima isto te posvjetljivace, a cini mi se da ih ima vise, ovisno koliko kosu zelis posvijetliti. u svakom slucaju bih ih izabrala prije nego palette, meni palette bas ne odgovara :zoka:
Partizzanka

#845 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Partizzanka »

joj zene znam reci cete ova je luda 100 na sat
ai ja vam se ne farbam (nisam zato luda) ali u posljednje vrijeme imam NEVIDJENO PUNO SIJEDIH u kosi .. ono cijele sijede ... postat cu satirana uskoro ... iako drugi ne kazu tako

prije kad sam imala njih par svi su mi rekli "ma to ti je sreca" i ja ih gajila tepala im
sad ujutro pincetu i na ogledalo i cupaj svake sedmice minimum po 5!
a one samo izviru!
VenomousV

#846 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by VenomousV »

ja ne znam ni imam li ih ko kad se odavno farbam :D
Partizzanka

#847 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Partizzanka »

pa te sto uspravno rastu su mi "omiljene" one prve odu ... i ove sve koje vidim hahahaa
aaaali ima onih nazad koje ne vidim pa me "bole odozada"
hahahaa

a mrsko mi se i nakaniti da se farbam ... jer znam da necu biti redovna i onda cu vazda sa nekim izrastkom hodati
a mislim da bi mi dobor stajala neka svjetlija boja kose moja je bas tamna (od ovog mraka potamnila aman)
bez_ideje

#848 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by bez_ideje »

Semalca bona zar ti nisi mladja od mene :shock:
suncokret_1984

#849 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by suncokret_1984 »

Partizzanka wrote:joj zene znam reci cete ova je luda 100 na sat
ai ja vam se ne farbam (nisam zato luda) ali u posljednje vrijeme imam NEVIDJENO PUNO SIJEDIH u kosi .. ono cijele sijede ... postat cu satirana uskoro ... iako drugi ne kazu tako

prije kad sam imala njih par svi su mi rekli "ma to ti je sreca" i ja ih gajila tepala im
a one samo izviru!
uh razumijem te potpuno :D pa ima jedno pola godine da se kanim ako nista pramenove uradit, ali mi se bas zbog tog sto necu bit redovna, i sto mi se svidja moja kosa i boja i sve, neda :roll:
zamzija

#850 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by zamzija »

suncokret_1984 wrote:
Partizzanka wrote:joj zene znam reci cete ova je luda 100 na sat

a one samo izviru!
uh razumijem te potpuno :D pa ima jedno pola godine da se kanim ako nista pramenove uradit, ali mi se bas zbog tog sto necu bit redovna, i sto mi se svidja moja kosa i boja i sve, neda :roll:
Pa to sam ja mislila da predložim, možeš s pramenovima probati, ne moraš se odmah farbati :-D
I vjerovatno samo ti vidiš sve te sijede, ovi okolo tebe ne vide :)
Post Reply