Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
Mrs.Zurbrigen

#826 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

sindzerveza wrote: Ma sada evropljani bjeze iz evrope.tokom prosle godine 40.000 njemadca se odselilo samo za Trursku,puno ih odlaze u Aziju kao Kina Tajvand itd. izvor der spigel,zato su i navalili sa integracijom jer njemci napustaju sve vise njemacku,stranci ostaju.Kapitalizam je propao.Samo je pitanje dana kad ce dozivjeti kolaps.Njemacka je u dugu koji iznso preko 1.500 milijardi eura...
jel to ona zemlja izmedju taiwana i thailanda? O_o

thailand i turska su migracioni cilj prije svega za penzionere.
u kinu idu tzv. expats, ljudi koji rade za velike evropske firme kao npr. siemens. ostaju po par godina, pa se vracaju.

ne da se bas usporediti sa familiennachzugom, koji je u medjuvremenu postao manje vise zadnji nacin migracije iz recimo turske. ne vjerujem da se mlade turkinje i turci ovdje udaju i zene za neke boomin' grannies i grandaddies. u ostalom migracija iz turske uopce nije problem. broj onih koji idu odgovara broju onih koji dolaze. jedina tragedija je da su strukture u velikom dijelu njemackih firmi jos vrlo zastarjele i ne diskriminiraju samo zene nego i strance ili njemce stranog porijekla. zato se mnogo mladih akademika turskog porjekla vraca (iako je to pogresan termin, u biti su i oni migranti, rijetko kad to nije vracanje, nego se sele po prvi put.) u tursku. sto je super za tursku, ali ne bas narocito dobro za svabiju.

a sto se tvoje ekonomske prognoze tice... daj malo vise statistike, ne samo neke "stammtisch"-parole.
Mrs.Zurbrigen

#827 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

Bosnolog wrote: Slazem se da se doseljenici trebaju integrisati u drustvo ali ne i asimilirati to je vec previse ocekivati da neko odbaci svoj jezikvjeru ,kulturu i tradiciju,......Americko drustvo ima sve vjere,rase i nacije sto postoje na svijetu i vlada harmonija i medusobni respekt jer su pred zakonom svi isti,......Ekstrema ce uvijek biti ali kada politicke stranke koriste i zloupotrebljavaju bolesnofasisoidno diskriminirajucu ideologiju da bi dosli na vlast to je vec opasna bolest i prijetnja civilizacijskim vrijednostima,.....

Imatu i drugih faktora kao sto je sve veci broj ateista i krscana slobodnom voljom na islam da ne kazem desetinama hiljada godisnje domicijelnog stanovnistva prelazi na islam u Njemackoj i drugim zemljama Evrope,.....http://www.youtube.com/watch?v=6vUGKl79 ... re=related sto u mnogim konzervativnim i vjerskim organizacijama vide kao opasnost da Islam zavlada i preuzme Evropu,iako na vjeru prelaze iskljucivo svojom dobrom voljom,To se desava svugdje od Australije do Amerike ......Nazalost vjera je bila cesto povod i uzrok mnogih ratova i stradanja jer su je zloupotrebljavali u politicke i ratne ciljeve pa je i taj elemenat najveci povod i razlog netrpeljivosti i islamofobije koja je sve prisutnija u Evropi,......
da ne kazes desetine hiljada...
nemoj reci. jer sve dok prelazak na islam ne postane birokratski akt koji se dokumentira, i dok se ne bude moglo voditi statistika, sve brojke su spekulacija. ali posto si postao video sa nasim omiljenim likom, pierrom vogelom, naravno si na sigurnoj strani sto se cinjenica tice... O_o

http://www.spiegel.de/politik/deutschla ... 44,00.html

here you go... pokusaj statistike kaze oko 4.000. sad bi se trebalo ponovo definirati pojam "desetine hiljada".
Last edited by Mrs.Zurbrigen on 28/10/2010 10:08, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#828 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mrs.Zurbrigen wrote:
sindzerveza wrote: Ma sada evropljani bjeze iz evrope.tokom prosle godine 40.000 njemadca se odselilo samo za Trursku,puno ih odlaze u Aziju kao Kina Tajvand itd. izvor der spigel,zato su i navalili sa integracijom jer njemci napustaju sve vise njemacku,stranci ostaju.Kapitalizam je propao.Samo je pitanje dana kad ce dozivjeti kolaps.Njemacka je u dugu koji iznso preko 1.500 milijardi eura...

u kinu idu tzv. expats, ljudi koji rade za velike evropske firme kao npr. siemens. ostaju po par godina, pa se vracaju.

ne da se bas usporediti sa familiennachzugom, koji je u medjuvremenu postao manje vise zadnji nacin migracije iz recimo turske. ne vjerujem da se mlade turkinje i turci ovdje udaju i zene za neke boomin' grannies i grandaddies. u ostalom migracija iz turske uopce nije problem. broj onih koji idu odgovara broju onih koji dolaze. jedina tragedija je da su strukture u velikom dijelu njemackih firmi jos vrlo zastarjele i ne diskriminiraju samo zene nego i strance ili njemce stranog porijekla. zato se mnogo mladih akademika turskog porjekla vraca (iako je to pogresan termin, u biti su i oni migranti, rijetko kad to nije vracanje, nego se sele po prvi put.) u tursku. sto je super za tursku, ali ne bas narocito dobro za svabiju.

a sto se tvoje ekonomske prognoze tice... daj malo vise statistike, ne samo neke "stammtisch"-parole.
Pa imaš emisiju mislim na PRO7 koja prati Nijemce iseljenike, uglavnom u Španiju, Švedsku, Norvešku, Australiju pa čak i u neke Afričke zemlje. Nije više ni Njemačka što je bila. Fascinantno je da jedan hirurg zarađuje dva puta više u Švedskoj nego u Njemačkoj, a sedmično ima manje radnih sati. Vremena se mijenjaju...al' bitno je da su Turci i Arapi problem. :oops:
Mrs.Zurbrigen

#829 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

Pa imaš emisiju mislim na PRO7 koja prati Nijemce iseljenike, uglavnom u Španiju, Švedsku, Norvešku, Australiju pa čak i u neke Afričke zemlje. Nije više ni Njemačka što je bila. Fascinantno je da jedan hirurg zarađuje dva puta više u Švedskoj nego u Njemačkoj, a sedmično ima manje radnih sati. Vremena se mijenjaju...al' bitno je da su Turci i Arapi problem. :oops:
omfg!!! jel ti meni sada ozbiljno nudis neke "auswanderer"-shows kao primjer za egzodus svaba iz svabije? O_O

znaci li to da cu morati poceti gledati neke sudske serije kao barbaru salesch kao objektivan primjer njemackog pravosudja?

ne, niko ni ne kaze da je njemacka ono sto je nekad bila. ali scenarije koje poneki forumas ovdje opisuje su daleko od stvarnosti... i na jednu i na drugu stranu...
Zlata M.

#830 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Zlata M. »

... islamofobija :-) ... islamofilija :-) ...OMG, nikad necu razumjeti ljude kojima je stalo da ih se voli ( u ovom kontekstu ), niti one koje fobija na bilo koji nacin pogadja.
Hocu reci, da filija malo vise boravi kod kuce :wink: , i fobija bi ... :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#831 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mrs.Zurbrigen wrote:
omfg!!! jel ti meni sada ozbiljno nudis neke "auswanderer"-shows kao primjer za egzodus svaba iz svabije? O_O

znaci li to da cu morati poceti gledati neke sudske serije kao barbaru salesch kao objektivan primjer njemackog pravosudja?

ne, niko ni ne kaze da je njemacka ono sto je nekad bila. ali scenarije koje poneki forumas ovdje opisuje su daleko od stvarnosti... i na jednu i na drugu stranu...
Pa sada, ja to ne posmatram kao šou tipa Big Brother, ipak se ovdje radi o stvarnim ljudima i njihovim realnim životima a ne namještenim scenarijima.
Mrs.Zurbrigen

#832 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

Pa sada, ja to ne posmatram kao šou tipa Big Brother, ipak se ovdje radi o stvarnim ljudima i njihovim realnim životima a ne namještenim scenarijima.
mhm, i njihov broj je reprezentativan. zato u svakoj drugoj epizodi pratimo gdju katzenbacher i onog tipa iz teksasa...

ne, ja ne kazem da ljudi ne migriraju iz njemacke. cak i ja znam svabe koji su otisli u svicarsku - omiljen cilj dobro kvalifikovanih njemaca - ali su otisli na odredjeno vrijeme. migracija kakvu je mi znamo, pogotovo nakon onog j+?@nog rata, dakle za stalno, nije jedina opcija. koliko ih ode pa se vrati nakon par godina? masa. kod mene u firmi ih ima ko "sand am meer". bili svuda i svakuda i vratili se. sigurno, ima i dosta onih koji ostanu vani. ali to ne znaci da je egzistencija cijele zemlje u opasnosti. mislim, sta bi sa bosnom bilo ili sa rvackom ili sa turskom, da se migracija smatra opasnoscu za opstanak jednje zemlje, kako je to skicirao user par postova iznad ovoga?

ja se slazem da ima migracije. ima je svugdje. a s obzirom na "freizügigkeit" u evropskoj uniji ima je jos i vise. ali se ne slazem sa ovim horror-scenarijima, koje ovdje citam. i pitam se, koja je motivacija usera da bas tako lose pisu o njemackoj, sta im je ta j+?@na njemaca uradila? jer ocigledno mora biti nesto, posto im je argumentacija precesto vrlo neobjektivna.
Bosnolog

#833 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

Mrs.Zurbrigen wrote:
Bosnolog wrote: Slazem se da se doseljenici trebaju integrisati u drustvo ali ne i asimilirati to je vec previse ocekivati da neko odbaci svoj jezikvjeru ,kulturu i tradiciju,......Americko drustvo ima sve vjere,rase i nacije sto postoje na svijetu i vlada harmonija i medusobni respekt jer su pred zakonom svi isti,......Ekstrema ce uvijek biti ali kada politicke stranke koriste i zloupotrebljavaju bolesnofasisoidno diskriminirajucu ideologiju da bi dosli na vlast to je vec opasna bolest i prijetnja civilizacijskim vrijednostima,.....

Imatu i drugih faktora kao sto je sve veci broj ateista i krscana slobodnom voljom na islam da ne kazem desetinama hiljada godisnje domicijelnog stanovnistva prelazi na islam u Njemackoj i drugim zemljama Evrope,.....http://www.youtube.com/watch?v=6vUGKl79 ... re=related sto u mnogim konzervativnim i vjerskim organizacijama vide kao opasnost da Islam zavlada i preuzme Evropu,iako na vjeru prelaze iskljucivo svojom dobrom voljom,To se desava svugdje od Australije do Amerike ......Nazalost vjera je bila cesto povod i uzrok mnogih ratova i stradanja jer su je zloupotrebljavali u politicke i ratne ciljeve pa je i taj elemenat najveci povod i razlog netrpeljivosti i islamofobije koja je sve prisutnija u Evropi,......
nemoj reci. jer sve dok prelazak na islam ne postane birokratski akt koji se dokumentira, i dok se ne bude moglo voditi statistika, sve brojke su spekulacija. ali posto si postao video sa nasim omiljenim likom, pierrom vogelom, naravno si na sigurnoj strani sto se cinjenica tice... O_o

Ja sam samo spomenu prelazak na islam kao jedan od razloga povoda sirenja islamofobije a dokaze o tome mozes naci na svim stranama,to kazu americki mediji http://www.youtube.com/watch?v=1hBmLJWy ... re=related kao sto kazu Francusi mediji http://www.youtube.com/watch?v=UfT8MKDv ... re=related i druge TV kuce,....http://www.youtube.com/watch?v=fSNpgl_e ... re=related
Mrs.Zurbrigen

#834 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

Bosnolog wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

Ja sam samo spomenu prelazak na islam kao jedan od razloga povoda sirenja islamofobije a dokaze o tome mozes naci na svim stranama,to kazu americki mediji http://www.youtube.com/watch?v=1hBmLJWy ... re=related kao sto kazu Francusi mediji http://www.youtube.com/watch?v=UfT8MKDv ... re=related i druge TV kuce,....http://www.youtube.com/watch?v=fSNpgl_e ... re=related
o pardon, dakle ako pises "da ne kazem", onda nisi ni kazao...

ja iskreno ne znam, zasto se sad na konverzije gleda kao na razlog za islamofobiju. kad je islamofobija fenomen star ko, sad mi ne pada na pamet nesto vrlo staro... evo na primjer sam jucer citala tekst iz 92. godine u kojem se citiraju pisma i tekstovi iz osamdesetih. tema je xenophobija. a tenor, i to me je zaprepastilo, je isti ko danas. ne zelimo postati orijentalna kultura. islam je drugaciji, ne pase nam. turci nas iskoristavaju. blabla... ne, ja ne vjerujem da su konverzije razlog za sirenje islamofobije.
a sto se tvojih videa tice: meni se cini da su dio instrumentarija jedne vrlo dosadne utrke...

edit: konverzije su sasvim prirodni fenomeni. ko kaze da moras cijeli zivot provesti u jednoj religioznoj zajednici. sto se konverzije na islam tice, nadam se da je to ipak pozitivni efekt komunikacije medju kulturama.
sto se mene tice, boli me religiozna opredijeljenost mojih sugradjana. stvarno mi je svejedna. samo se nadam, da ti sugradjani, kad vec koriste vjeru kao argument ili protuargument za diskusije o mogucnosti ili nemogucnosti suzivota barem znaju o cemu govore. a ne da samo ponavljaju neke stereotipe i propagandisticke parole.
Lunizz

#835 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Ljudi pomagajte vadite nas iz ove proklete Njemacke,ovo nije za izdrzati uzas zivi od skoro 90mil ljudi manje od 3 mil je nezaposleno,pomagajte propadamo.Covjece obnovise skoro sve ceste to nije humano sta radi stoka fasisticka,napravili su najduzu mrezu autoputa u evropi pomagajte nam molim Vas ako za Boga znate.Imam posao u drzavnoj firmi molim Vas vadite me odavde,drzava mi placa vise od pola stana daj ljudi nemojte dopustiti da vas molim sta mi rade fasisti i islamofobisti.

Image
nista novo

#836 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by nista novo »

[quote="Ratatata"]Ljudi pomagajte vadite nas iz ove proklete Njemacke,ovo nije za izdrzati uzas zivi od skoro 90mil ljudi manje od 3 mil je nezaposleno,pomagajte propadamo.Covjece obnovise skoro sve ceste to nije humano sta radi stoka fasisticka,napravili su najduzu mrezu autoputa u evropi pomagajte nam molim Vas ako za Boga znate.Imam posao u drzavnoj firmi molim Vas vadite me odavde,drzava mi placa vise od pola stana daj ljudi nemojte dopustiti da vas molim sta mi rade fasisti i islamofobisti.

[img]ht
tp://img408.imageshack.us/img408/1279/800pxflagofgermanysvg.png[/img]
[/qu

:thumbup:
sindzerveza

#837 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sindzerveza »

Mrs.Zurbrigen wrote: a sto se tvoje ekonomske prognoze tice... daj malo vise statistike, ne samo neke "stammtisch"-parole.
http://www.spiegel.de/politik/deutschla ... 63,00.html sto se tice onih koji napustaju njemacku istina da je su otisli na privremen boravak u izstranstvo.Ali zar nisu i gastarbeiteri dosli na privremen rad u njemacku.Pa izrodili i trece generacije tu.Njemci napustaju njemacku u tome je poenta jer u njemackoj ako hoces da zivis standradom koji si nekada zivio moras se zarikati u kredite.Sve je bilo drugaice dok je bila marka na snazi.Sinco na vjestima bas su pricali o trazenju rjesenja za spasenje eura i njegovoj stabilizacije,

Državni dug Nemačke 1.721 mlrd. EUR

Dug je skoro 30 milijardi evra veći nego krajem 2009. godine.

Savezni zavod za statistiku je naveo da "statistički gledano, svaki građanin Nemačke duguje 21.025 evra".

Najveći dužnik je federacija čiji dug iznosi 1.069,5 milijardi evra, pokrajine imaju dug od 536,9 milijardi evra, dok su dugovi opština i gradova narasli na 114,7 milijardi.

Savezno ministarstvo finansija je saopštilo da će ovogodišnje neto-zaduženje federacije iznositi, zbog povoljnog konjunkturnog razvoja, najviše 54 milijarde evra. Prvobitno je bilo najavljeno da će novo zaduženje u 2010. godini iznositi najmanje 84 milijarde evra.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=460796

njemacka da bi samo kamatu otplatila dugovima mora da se zaduzi svake godine.Jer su dnevne kamete milionske.A gdje je kredit.
Na koju foru moze otplatiti kredite osim pada citavog sistema.Ja ne porice da je socijalno pitanje jos do nekle ok.Ali svakodnevno uskracuju po neki euric i neko placenje.Kako u socijalnom tako i u zdrastvenom osiguranju.A radinicima povecavaju dazbine..
A kako rece neko gore 3 miliona ne zaposlenih.A znas li da se u broj ne zaposlenih ne uprajaju onu koji su na harz IV tj. zive od drzave a rade 1 euro job. ne placa im se penziono osiguranje a ne vode se u nezaposlene.I jos puno nekih grupacija koje su izbacene iz tog broja.Pa se tako drasticno smanjio od dolaska CDU na vlasti ,promjenili zakon cifra spala i kazu smanjio se broj nezaposlenih.A kako mo ze da se smanji na koju foru?Otvaraju se firme,fabrike?Koliko znam samo mozes da cujes da se nesto zatvorili,da je tu jos toliko radnika otpusteno i da se planira da se u narednih nekoliko godina odpusti.ILi grijesim?
zonbirile

#838 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zonbirile »

sindzerveza wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: a sto se tvoje ekonomske prognoze tice... daj malo vise statistike, ne samo neke "stammtisch"-parole.
http://www.spiegel.de/politik/deutschla ... 63,00.html sto se tice onih koji napustaju njemacku istina da je su otisli na privremen boravak u izstranstvo.Ali zar nisu i gastarbeiteri dosli na privremen rad u njemacku.Pa izrodili i trece generacije tu.Njemci napustaju njemacku u tome je poenta jer u njemackoj ako hoces da zivis standradom koji si nekada zivio moras se zarikari u kredite.Sve je bilo drugaice dok je bila marka na snazi.A sinco na vjestima bas su pricali o retung eura i njegovoj stabilizacije,ineminonosti u pronalazenju resenja.

Savezni zavod za statistiku je naveo da "statistički gledano, svaki građanin Nemačke duguje 21.025 evra".

Najveći dužnik je federacija čiji dug iznosi 1.069,5 milijardi evra, pokrajine imaju dug od 536,9 milijardi evra, dok su dugovi opština i gradova narasli na 114,7 milijardi.

Savezno ministarstvo finansija je saopštilo da će ovogodišnje neto-zaduženje federacije iznositi, zbog povoljnog konjunkturnog razvoja, najviše 54 milijarde evra. Prvobitno je bilo najavljeno da će novo zaduženje u 2010. godini iznositi najmanje 84 milijarde evra.

njemacka da bi samo kamatu otplatila dugovima mora da se zaduzi svake godine.Jer su dnevne kamete milionske.A gdje je kredit.
Na koju foru moze otplatiti kredite osim pada citavog sistema.Ja ne porice da je socijalno pitanje jos do nekle ok.Ali svakodnevno uskracuju po neki euric i neko placenje.Kako u socijalnom tako i u zdrastvenom osiguranju.A radinicima povecavaju dazbine..
A kako rece neko gore 3 miliona ne zaposlenih.A znas li da se u broj ne zaposlenih ne uprajaju onu koji su na harz IV tj. zive od drzave a rade 1 euro job. ne placa im se penziono osiguranje a ne vode se u nezaposlene.I jos puno nekih grupacija koje su izbacene iz tog broja.Pa se tako drasticno smanjio od dolaska CDU na vlasti ,promjenili zakon cifra spala i kazu smanjio se broj nezaposlenih.A kako mo ze da se smanji na koju foru?Otvaraju se firme,fabrike?Koliko znam samo mozes da cujes da se nesto zatvorili,da je tu jos toliko radnika otpusteno i da se planira da se u narednih nekoliko godina odpusti.ILi grijesim?
------------------------------------------
e moj skijaš,ne znaš ti dotičnu,sa rdugih tema,malo obiđi teme i vidječeš da gubiš vrijeme i živce.
Mrs.Zurbrigen

#839 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

sindzerveza wrote:
http://www.spiegel.de/politik/deutschla ... 63,00.html sto se tice onih koji napustaju njemacku istina da je su otisli na privremen boravak u izstranstvo.Ali zar nisu i gastarbeiteri dosli na privremen rad u njemacku.Pa izrodili i trece generacije tu.Njemci napustaju njemacku u tome je poenta jer u njemackoj ako hoces da zivis standradom koji si nekada zivio moras se zarikati u kredite.Sve je bilo drugaice dok je bila marka na snazi.Sinco na vjestima bas su pricali o trazenju rjesenja za spasenje eura i njegovoj stabilizacije,

da, ali ta slika nije specificno njemacka. mislim, francuska, austrija, velika britanija su u slicnom stanju. usa i kanada isto. skandinavci su malo bolji, to je istina. ali ja ne znam u kojoj zemlji momentano nema skracivanja socijalnih benefita i slicnih akcija...

de mi reci koji motiv vodi tebe i ostale koji ovdje samo traze podatke da stiliziraju njemacku kao najgoru zemlju na svijetu. koja je tvoja perspektiva? i sta je alternativa? i postoji li ta alternativa objektivno? sta ustvari i kome zelite reci? jel to briga onih kojih se tice zato sto zive u njemackoj? ili je samo objektivna deskripcija stanja u jednoj zemlji evrope? cekaj, to ne moze biti, u diskusiji ima previse subjektivnosti... jel motiv moza schadenfreude, kako bi svabo rekao? ali prema kome i zasto? sta vam je vec ta njemacka toliki trn u oku, da mi je znati...
ja71

#840 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

sindzerveza wrote: Pa se tako drasticno smanjio od dolaska CDU na vlasti ,promjenili zakon cifra spala i kazu smanjio se broj nezaposlenih.
ovdje si ofulo.
Tu fintu je jos Schroeder uveo u statistiku.
ja71

#841 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

Mrs.Zurbrigen wrote: de mi reci koji motiv vodi tebe i ostale koji ovdje samo traze podatke da stiliziraju njemacku kao najgoru zemlju na svijetu. koja je tvoja perspektiva? i sta je alternativa?
@Curbrigen
pogledaj naslov teme.
To je izjavila (ili bolje receno izvalila) kancelarka Njemacke a ne neki salabajzer iz NPD-a.
Strahovi su opravdani.
Bojim se da cemo za par godina imati losu klimu gdje cemo imati izbor izmedju asimilacije i pakovanja kofera.
Da li je alternativa potpuno se asimilirati ?
Vjeruj meni nije svejedno ako moje dijete za 10 god. ne bude vise pricalo nas jezik i bude se stidilo reci sta je i odakle je.
To JESTE nacionalizam.

Ta retorika mene podsjeca na 90-te godine kod nas.
Samo sto smo mi tada dodatno bil i privredno propali, sto Svabe nisu.

Ona mozda jeste u pravu kada kaze da je izgovorila cinjecu multikulturalni koncept propao.
Ali zbog cega ?
I da li su za propast multikuturalnog koncepta krivi oni koji ce zbog toga ispastati ?
luckypot

#842 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by luckypot »

evo vijest iz multinaopake evrope
Velika Britanija
Mohamed najčešće muško ime u prošloj godini

Mohamed najčešće muško ime u prošloj godini
Mohamed je najčešće muško ime dječaka rođenih u Engleskoj i Škotskoj u 2009. godini, prema zvaničnim podacima objavljenim u srijedu
Autor: FENA
Veličina teksta: A A A

Oliver je na čelu top liste od 10 imena koja dobivaju dječaci. Ako se uzme u obzir 12 ortografija pod kojima se pojavljuje Mohamed, onda to ime prednjači: Mohamed, Muhammad, Mohammad, Mohammed, Mohamad...
i jos jedna
STRAZBUR - Izgleda da se evropske zemlje suočavaju s drugom krizom osim budžetskog deficita - s raspadom ljudskih vrijednosti. Jedan od simptoma je rastuće izražavanje netolerancije prema muslimanima, tvrdi povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg u svom komentaru o stanju ljudskih prava objavljenom u četvrtak.

Švicarski referendum o zabrani gradnje minareta nije izuzetak. Ankete javnosti u nekoliko evropskih zemalja pokazuju strah, sumnju i negativne stavove prema muslimanima i islamskoj kulturi.

- Te islamofobske predrasude kombinovane su s rasističkim stavovima - usmjerene protiv osoba koje dolaze iz Turske, arapskih zemalja i južne Azije. Muslimani tog porijekla diskriminirani su na tržištu rada i u obrazovnom sistemu u brojnim evropskim zemljama. Ima izvještaja koji pokazuju da su muslimani meta policije u višestrukim provjerama identiteta i agresivnih pretraga. To je ozbiljan problem s ljudskim pravima, navodi Hammarberg u izvještaju.

Nedavni izbori pokazali su da su ekstremističke političke stranke napredovale nakon agresivnih islamofobičnih kampanja. Čak su i više zabrinjavajući inercija i konfuzija među etabliranim demokratskim strankama u takvoj situaciji.

- Kompromisi koji se čine izgleda da daju prostor za legitimitet sirovim predrasudama i otvorenoj ksenofobiji, navodi Thomas Hammarberg u svom izvješraju objavljenom u četvrtak.
da se ne zajebavamo - imamo problem :D

Ali je historijska ironija sto jest jest - isti holbrook koji je bosancima pod opsadom drzao govor kako treba "izraziti volju za mir i kompromis" danas za isti kompromis moli talibane (hebiga ne moze gore) pod uslovima

evropljani koji su se 90ih fola zgrazali nad "balkanskim primitivizmom, rastom desnicarskih snaga, nedostatkom kulture tolerancije" balbla samo 15 godina kasnije - surprise :D

ko zna, mozda je rat u bosni bio ko neka historijska mala predigra
SOMA

#843 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by SOMA »

ja71 wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: de mi reci koji motiv vodi tebe i ostale koji ovdje samo traze podatke da stiliziraju njemacku kao najgoru zemlju na svijetu. koja je tvoja perspektiva? i sta je alternativa?
@Curbrigen
pogledaj naslov teme.
To je izjavila (ili bolje receno izvalila) kancelarka Njemacke a ne neki salabajzer iz NPD-a.
Strahovi su opravdani.
Bojim se da cemo za par godina imati losu klimu gdje cemo imati izbor izmedju asimilacije i pakovanja kofera.
Vjeruj meni nije svejedno ako moje dijete za 10 god. ne bude vise pricalo nas jezik i bude se stidilo reci sta je i odakle je.
To JESTE nacionalizam.

Ona mozda jeste u pravu kada kaze da je izgovorila cinjecu multikulturalni koncept propao.
Ali zbog cega ?
I da li su za propast multikuturalnog koncepta krivi oni koji ce zbog toga ispastati ?
Ali ko trazi asimilaciju? Stvarno, ja da sam svabo, ja stvarno ne bih znala gdje, ko, sta, kome, cemu hoce?
Svabo kaze: integrisi se! Znaci: nauci jezik, postuj zakone i ustav, i super bi bilo da bi sve dao od sebe i nasao posao i sam sebe financirao - ako sa zadnjim ne uspijes, eto pogurat cemo te malo dok se snadjes (Sozialhilfe).
Mensch mit Migrationshintergrund :mrgreen: kaze: Jok ja, seri svabo sta hoces, ja necu da se asimiliram. (?) Hocu svom djetetu da dam ime koje JA hocu, hocu da uci svoj maternji jezik (je** se meni za njemacki - to misle pojedini), hocu da zivim svoju tradiciju u SVIM drustvenim sferama u BRDu. Posto eto, mrsko mi ucit njemacki (da djeca ne zaborave svoj maternji), malo mi je teze traziti a pogotovo dobiti posao. A tvoja Sozialhilfe je bas super. Ali svabo, roknu cu ti od glavu da si Nazi ako se jednom usudis da me pitas, odakle sam, jer pobogu, imam njemacki pasos.
Ko je u toj prici nacionalista?

By the way, sta bi vam bilo draze, da se pojavi jedan novi Hico sa nekom karizmom i koji je u stanju da zadovolji nezadovoljnu njemacku masu - koje bez diskusije ima - ili da vam demokratske partije kao CDU i SPD pocnu da diskutuju o integraciji i imigrantinam na jedan demokratski i kulturan nacin?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#844 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by plain vanilla »

Nama su uvijek drugi problem, nikada nismo mi uzrok problema.
Naši ljudi (naravno ne svi) U Njemackoj racunaju da im je isplatnije biti na socijali, pa fino leze po cijeli dan (ili rade na crno) , a zive na racun Nijemaca.
Ili npr, kad su otisli nasi ljudi u Svedsku, pa su primali posebnu pomoc dok se skoluju, namjerno su propadali, da ta pomoc duze traje :roll: i naravno, zive na racun Svedjana

Koliko ih je tamo u bilo kojoj zemlji Europe ili svijeta, da jos nisu naucili ni jezik? A nije da nisu imali uslove i priliku?
Nije cijeli svijet protiv nas, mi smo sami protiv sebe :oops:
Mrs.Zurbrigen

#845 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

ja71 wrote:
@Curbrigen
pogledaj naslov teme.
Strahovi su opravdani.
To JESTE nacionalizam.

Ali zbog cega ?
naslov teme je mulitkulti je propao. to je tocno.

ali puno postova u se odnosi na njemacku privrednu situaciju. i facit je: njemacka je zemlja u koju ne bi isao ni da mi plate. - koje to sad ima veze sa diskusijom o multikultiju?
ako sad neko kaze da privredne krize pripremaju tlo nacionalizmu i drugim ekstremima, i bice drugi holokaust i doci ce novi hitler i sta ja znam... ne vjerujem. njemacka je toliko uklopljena u "weltgemeinschaft", niko to nece dopustiti, pa makar morali intervenirati na neljubazan nacin. ali ni do toga nece doci.

ali sad i tebi pitanje? iz koje perspektive govoris? jesi li sada u njemackoj?
i sta je tvoja definicija multikulturalnog koncepta.

ja mislim, da ovdje niko nikome ne osporava da govori materinji jezik. samo trazi, da uz materinji jezik govori i jezik vecine.
"da kaze odakle je" - sta bi sad dijasporaska djeca u stvari trebala reci? recimo da su moja djeca rodjena u frankfurtu, ili u marseillu ili u copenhagenu ili u new yorku. tamo su i odrasla i pohadjala skolu i vecim dijelom socijalizirana. imaju svapske/francuske/danske/americke prijatelje. imaju i "nasih" prijatelja, koji su u istoj situaciji. i mozda jednom (ako su u new yorku), mozda dva ili tri put godisnje posjete bosnu. ostanu od jedne do cetiri sedmice i vracaju se nazad. zasto od njih ocekujemo da kazu da su bosanci? moraju li ti klinci uopce razmisljati u takvim kategorijama? sta fali ako kazu da su svabe, ili bosanske svabe? ili svapski bosanci? ili evropljani? ili ako kazu moj identitet ne bazira na jednom nacionalnom opredjeljenju?
luckypot

#846 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by luckypot »

ako procitate jos jednom izjavu merkelove, ispade da je multikulturalizam propao jer se gastarbajteri nisu vratili odakle su dosli...znaci privremeno rjesenje nije uspjelo - e sad ne daj boze da pocnu traziti konacno rjesenje :D
Bosnolog

#847 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

Mrs.Zurbrigen wrote: o pardon, dakle ako pises "da ne kazem", onda nisi ni kazao...

ja iskreno ne znam, zasto se sad na konverzije gleda kao na razlog za islamofobiju. kad je islamofobija fenomen star ko, sad mi ne pada na pamet nesto vrlo staro... evo na primjer sam jucer citala tekst iz 92. godine u kojem se citiraju pisma i tekstovi iz osamdesetih. tema je xenophobija. a tenor, i to me je zaprepastilo, je isti ko danas. ne zelimo postati orijentalna kultura. islam je drugaciji, ne pase nam. turci nas iskoristavaju. blabla... ne, ja ne vjerujem da su konverzije razlog za sirenje islamofobije.
a sto se tvojih videa tice: meni se cini da su dio instrumentarija jedne vrlo dosadne utrke...

edit: konverzije su sasvim prirodni fenomeni. ko kaze da moras cijeli zivot provesti u jednoj religioznoj zajednici. sto se konverzije na islam tice, nadam se da je to ipak pozitivni efekt komunikacije medju kulturama.
sto se mene tice, boli me religiozna opredijeljenost mojih sugradjana. stvarno mi je svejedna. samo se nadam, da ti sugradjani, kad vec koriste vjeru kao argument ili protuargument za diskusije o mogucnosti ili nemogucnosti suzivota barem znaju o cemu govore. a ne da samo ponavljaju neke stereotipe i propagandisticke parole.

Tacno je da islamofobija nije nesto novo,.....a brojevo konverta je jako tesko ustanoviti sto stvara jos vecu paniku i strah kod onih koji upravo sire islamofobiju kalkulisuci sa dozom straha koriste medije za sirenje propagande i veci stepen netrpeljivosti pa se onda nadu i politicki bolesnici koji svoje stranacke programe zasnivaju na mrznjama,rasizmu i vjerskoj netoleranciji prema drugim verskim zajednicama i doseljenicima,......
Mrs.Zurbrigen

#848 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

Bosnolog wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: o pardon, dakle ako pises "da ne kazem", onda nisi ni kazao...

Tacno je da islamofobija nije nesto novo,.....a brojevo konverta je jako tesko ustanoviti sto stvara jos vecu paniku i strah kod onih koji upravo sire islamofobiju kalkulisuci sa dozom straha koriste medije za sirenje propagande i veci stepen netrpeljivosti pa se onda nadu i politicki bolesnici koji svoje stranacke programe zasnivaju na mrznjama,rasizmu i vjerskoj netoleranciji prema drugim verskim zajednicama i doseljenicima,......
i onda jos uzmes nekoga kao pierra vogela i od njega napravis "novo lice njemackog islama" i gotova panika. sad fala bogu njemacka jos nema nekog wildersa, a rechts von rechts je mozda kod mase pozeljno, no ne mislim da ce se stvarno dogoditi.
Bitte_Halt_ja_ja

#849 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

jah, slomise se ateisti da predju na islam i onda jos postavi vehabiju kao potvrdu, istog onog sto zagovara serijat njemackim turcima da im sjeku ruke. Ali dobro ovakva propaganda ce uvijek naci plodno tlo, kao sto vidimo i kod pojedinaca ovdje. Ali svemu tome je alarmantna njemacka diskusija o emigrantima i poredjenje sa nacistima dok se ovaj bolesnik stavlja kao relevatan izvor.
Bosnolog

#850 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

Konacno da se i zvanicno prizna ono o cemu pisemo,.....
Vijeće Evrope

Hammarberg: Islamofobija u Evropi vodi raspadu ljudskih vrijednosti

Švicarski referendum o zabrani gradnje minareta nije izuzetak. Ankete javnosti u nekoliko evropskih zemalja pokazuju strah, sumnju i negativne stavove prema muslimanima i islamskoj kulturi.
28.10.2010. u 13:23
Vijeće Evrope

Izgleda da se evropske zemlje suočavaju s drugom krizom osim budžetskog deficita - s raspadom ljudskih vrijednosti. Jedan od simptoma je rastuće izražavanje netolerancije prema muslimanima, tvrdi povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg u svom komentaru o stanju ljudskih prava objavljenom u četvrtak.

- Te islamofobske predrasude kombinovane su s rasističkim stavovima - usmjerene protiv osoba koje dolaze iz Turske, arapskih zemalja i južne Azije. Muslimani tog porijekla diskriminirani su na tržištu rada i u obrazovnom sistemu u brojnim evropskim zemljama. Ima izvještaja koji pokazuju da su muslimani meta policije u višestrukim provjerama identiteta i agresivnih pretraga. To je ozbiljan problem s ljudskim pravima, navodi Hammarberg u izvještaju.

Nedavni izbori pokazali su da su ekstremističke političke stranke napredovale nakon agresivnih islamofobičnih kampanja. Čak su i više zabrinjavajući inercija i konfuzija među etabliranim demokratskim strankama u takvoj situaciji.

- Kompromisi koji se čine izgleda da daju prostor za legitimitet sirovim predrasudama i otvorenoj ksenofobiji, navodi Thomas Hammarberg u svom izvješraju objavljenom u četvrtak.
http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/hammar ... rijednosti
Post Reply