Poznat mi ovaj pravonellington wrote:Pošto nemam ideja, evo jedna lagana slika:
Kviz "Historija"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#826 Re: Kviz "Historija"
- nellington
#827 Re: Kviz "Historija"
Znam, samo nećeš da odgovaraš da ne moraš smišljati novo pitanje
Htio sam staviti jednog drugog bitnog tipa iz tog vremena, ali sam se opet na kraju odlučio za ovog, zbog... onog što se zove po njemu 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#828 Re: Kviz "Historija"
Ne, stvarno se ne mogu sjetitinellington wrote:Znam, samo nećeš da odgovaraš da ne moraš smišljati novo pitanjeHtio sam staviti jednog drugog bitnog tipa iz tog vremena, ali sam se opet na kraju odlučio za ovog, zbog... onog što se zove po njemu
Amerikanac je, vidi mu se na faci...sad, pošto se nešto zove po njemu..ili je političar ili izumitelj
- nellington
#829 Re: Kviz "Historija"
Ja izumitelje stavljam na kviz o nauci i tehniciPera Trta wrote:Ne, stvarno se ne mogu sjetitinellington wrote:Znam, samo nećeš da odgovaraš da ne moraš smišljati novo pitanjeHtio sam staviti jednog drugog bitnog tipa iz tog vremena, ali sam se opet na kraju odlučio za ovog, zbog... onog što se zove po njemu
![]()
Amerikanac je, vidi mu se na faci...sad, pošto se nešto zove po njemu..ili je političar ili izumitelj
-
Pera Trta
#830 Re: Kviz "Historija"
Znao sam da mi je poznat...
Woodrow Wilson
Woodrow Wilson
- nellington
#831 Re: Kviz "Historija"
Samo zbog šetališta sam ga stavio, inače sam mislio Lojd DžordžaPera Trta wrote:Znao sam da mi je poznat...
Woodrow Wilson
-
Pera Trta
#832 Re: Kviz "Historija"
nellington wrote:Samo zbog šetališta sam ga stavio, inače sam mislio Lojd DžordžaPera Trta wrote:Znao sam da mi je poznat...
Woodrow Wilson
Ja mislio zbog onih nekakvih 14 tačaka...ni na kraj pameti mi šetalište
Sad moram izaći...proći ću blizu pomenutog šetališta
Ako ti šta naumpadne, a nemaš šta pametnije raditi na ovako lijepom sunčanom danu
- bruce lee
#833 Re: Kviz "Historija"
hajd evo ja. nisam nasao bas zadovoljavajucu sliku, ali:

evropski politicar izmedju ratova i poslije drugog svjetskog

-
Pera Trta
#834 Re: Kviz "Historija"
Ko je da je, furo se na Brežnjevabruce lee wrote:hajd evo ja. nisam nasao bas zadovoljavajucu sliku, ali:
- bruce lee
#835 Re: Kviz "Historija"
ides u tacnom pravcu.. rodjeni su u isto vrijeme, samo sto je ovaj "zavrsio" dosta ranije od breznjeva, prije nego sto je ovaj dostigao svoj vrhunac
- Jazz_Junkie
#836 Re: Kviz "Historija"
Rudolf Slansky.bruce lee wrote:hajd evo ja. nisam nasao bas zadovoljavajucu sliku, ali:
- bruce lee
#837 Re: Kviz "Historija"
dzezar dodje, vidi i pobijedi
rudolf slansky, funkcioner čehoslovačkog kp-a izmedju ratova i generalni sekretar kpč od 1945. nakon što je staljin poslije raskola sa jugoslavijom počeo čistke u svim kom. partijama srednje i istočne evrope, optužen za izdaju i osudjen na smrt. kao i mnogi drugi pogubljeni, bio je jevrejskog porijekla.
džezeru, bonus pitanje: kao jedan od ključnih dokaza protiv komunističkih funkcionera je uzeto jedno pismo (ili ih je bilo više, ne znam, davno je bilo kad sam obradjivao tu temu na faksu), koje je navodno iz inostranstva poslato zapadnom špijunu sa specifičnim nadimkom, visoko pozicioniranom u češkom kp-u. ako se tačno sjećam je slanskom podvaljeno da je on bio ta osoba (što nije dokazano, meni se čini da je današnje mišljenje da je pismo bilo kontraobavještajna obmana zapadnih tajnih službi, ali možda i lupam lončiće). u svakom slučaju: koji je nadimak bio korišten u pismu?
rudolf slansky, funkcioner čehoslovačkog kp-a izmedju ratova i generalni sekretar kpč od 1945. nakon što je staljin poslije raskola sa jugoslavijom počeo čistke u svim kom. partijama srednje i istočne evrope, optužen za izdaju i osudjen na smrt. kao i mnogi drugi pogubljeni, bio je jevrejskog porijekla.
džezeru, bonus pitanje: kao jedan od ključnih dokaza protiv komunističkih funkcionera je uzeto jedno pismo (ili ih je bilo više, ne znam, davno je bilo kad sam obradjivao tu temu na faksu), koje je navodno iz inostranstva poslato zapadnom špijunu sa specifičnim nadimkom, visoko pozicioniranom u češkom kp-u. ako se tačno sjećam je slanskom podvaljeno da je on bio ta osoba (što nije dokazano, meni se čini da je današnje mišljenje da je pismo bilo kontraobavještajna obmana zapadnih tajnih službi, ali možda i lupam lončiće). u svakom slučaju: koji je nadimak bio korišten u pismu?
- nellington
#838 Re: Kviz "Historija"
Veliki čovjek koji mete 
tj veliki čistač
tj veliki čistač
- Jazz_Junkie
#840 Re: Kviz "Historija"
Nisam najbolje upucen u proces koji je podmetnut Slanskom, ali znam za to pismo. Da li je taj "zapadni spijun" mozda Noel Field? A to pismo koje spominjes je navodno djelo cehoslovaskih i sovjetskih tajni sluzbi. Pismo je kao bilo poziv Slanskom da predje na Zapad. No, odgovor ti je vec, mislim, dao nellington. Veliki cistac iliti Vel'ki metar.
- bruce lee
#841 Re: Kviz "Historija"
jest, tako je ipak bilo, podvala istočnih tajnih službi.. fieldu je isto podmetnuto koliko ja znam. svako ko je imao bilo kakav kontakt sa zapadom ili jugoslovenima je naj***, a kamoli amer. idemo daljeJazz_Junkie wrote:Nisam najbolje upucen u proces koji je podmetnut Slanskom, ali znam za to pismo. Da li je taj "zapadni spijun" mozda Noel Field? A to pismo koje spominjes je navodno djelo cehoslovaskih i sovjetskih tajni sluzbi. Pismo je kao bilo poziv Slanskom da predje na Zapad. No, odgovor ti je vec, mislim, dao nellington. Veliki cistac iliti Vel'ki metar.
- Giulia de Medici
#842 Re: Kviz "Historija"
Ko sada pita? Jazz_Junkie?
Evo mene: Ko je bio byzantiski vojskovodja koji je za svog cara ponovo osvojio Italiu i Spaniu (dio)?
Evo mene: Ko je bio byzantiski vojskovodja koji je za svog cara ponovo osvojio Italiu i Spaniu (dio)?
- Atticus Finch
#843 Re: Kviz "Historija"
Belizar? 
-
Pera Trta
#844 Re: Kviz "Historija"
Ne znam odgovor, samo pozivam Atticusa da navrati na filmove, oživjeli smo temu, a samo nas je dvojica trenutnoAtticus Finch wrote:Belizar?
- Giulia de Medici
#845 Re: Kviz "Historija"
Tacno!!Atticus Finch wrote:Belizar?
Belizar je takodjer i unistio kraljevstvo Vandala u sjevernoj Africi.
- Atticus Finch
#846 Re: Kviz "Historija"
evo nešto lagano: Rođen u Banja Luci, filozofiju završio u Zagrebu, teologiju u Dubrovniku. Omer paša Latas ga dao zatvoriti 1852.godine, nakon čega ga je otpremio u Carigrad, zabranivši mu povratak u Bosnu? On je?
-
Pera Trta
#847 Re: Kviz "Historija"
Ivan Frano Jukić.Atticus Finch wrote:evo nešto lagano: Rođen u Banja Luci, filozofiju završio u Zagrebu, teologiju u Dubrovniku. Omer paša Latas ga dao zatvoriti 1852.godine, nakon čega ga je otpremio u Carigrad, zabranivši mu povratak u Bosnu? On je?
- Atticus Finch
#848 Re: Kviz "Historija"
-
Pera Trta
#849 Re: Kviz "Historija"
Još jedan katolički svećenik, uglavnom poznat po svojim tezama da su Hrvati porijeklom Goti je...?
- Jazz_Junkie
#850 Re: Kviz "Historija"
Krunoslav Draganovic?Pera Trta wrote:Još jedan katolički svećenik, uglavnom poznat po svojim tezama da su Hrvati porijeklom Goti je...?