Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sve na kvadrat

#826 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sve na kvadrat »

Bakir1 wrote:Jel moguce da je neko crijevo suplje one dlaka pukotine pa pod pritiskom izbija van?
Napuni sistem ozraci (pun lijevi pun desni) navuci auto na kanal i naci ces gdje curi...
Mada ako se sjecam dobro na nekoj seriji vw i boce su bile problem pa moze biti da ces imati lude srece.
Ne znam prijatelju gdje ulje otišlo al eto oko pumpe sve suho,letva i one gume suhe,provjerio crijeva,nigdje masti. Uglavnom kad sam vidio da je prazna,kupio novo,dosuo i od tad sve na normali. Mogu jedino to da isprobam. A ovo za bocu,i sama boca je suha s vana. Ne znam koji problem može biti oko boce. Da je do pumpe zujala bih,na volanu bih osjetio da nešto nije ok itd.
topcam
Vozim: uzbrdo

#827 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

mahalas505 wrote:
Bakir1 wrote:Valja onda nekad i tu kafu popiti ipak nas je malo a po tudjem misljenju smo velika govna :lol:
Na sta li je pisac ovdje mislio kad je ovo pisao?
Na contru kod Ibre, poslije dvije zice.
putnik2107

#828 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by putnik2107 »

Bakir1 wrote:Problem....
Probaj nasuti novo ulje i filter i moli Boga da je neki el gremlin
530i wrote:Može biti pravo ozbiljan problem, da ti ja ne savjetujem da uopšte pališ auto dok ne zamijeniš ulje + filter. Svakako prilikom zamjene pogledaj gdje curi i zašto jer izgubiti dvije kile ulja nije mala stvar. Ako motor troši toliko ulja, onda se spremaj na ozbiljnu popravku...
NediM17 wrote:Ako ti je falilo toliko ulja, postoji velika mogucnost da su dobili leteci, a mozda i radilica. Sto ti vec rekose, probaj promijeniti filter ulja i ulje, i moli Boga da se lampica pritiska ugasi. Ako se ne ugasi, naspi ulja od mjenjaca da ugasis lampicu i udaj ti to :mrgreen: , ili se spremi za obradu radilice, nove lezajeve... ili novu makinu. Nije da te plasim, ali tako ti je.
bitanga_sa_otesa wrote:da je tolika istrosenost lezaja culo bi se,motor bi promijenio zvuk i javilo bi se tupo udaranje ,prvo pregledaj indikator pritiska ulja koji daje impuls za lampicu , bilo bi dobro izmjeriti manometrom stvarni pritisak ulja.u svakom slucaju posjet mehanicaru ti je pozeljan
Samo da kažem, ne znam ima li neke veze, kad dadnem kontakt, gori lampica, ostale se ugase (prođe provjera) a od ulja ostane upaljena. kad upalim vozilo ta se lampica ugasi i više se ne pali.... ima li to neke veze? odmah nakon nove godine sam zakazan u majstora ali eto do tad da čujem vaše mišljenje...
usput, koje ulje da uzmem za clio 1.6 16v, kažu Elf 5W40??
direstraits0078

#829 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

To je potpuno normalno. Lampica za pritisak ulja mora da svijetli dok senzor ne izmjeri najniži dozvoljeni pritisak. Ako se gasi nakon paljenja motora, znači da je pritisak ok.

Nivo ulja provjeri šipkom na ravnom, na hladnom motoru. Ne smije biti preko maks oznake. Ulje je Elf 5w30, ili 5w40, Evolution SXR, odnosno Evolution SXR 900. Je li clio 3 ili 2 u pitanju?
Last edited by direstraits0078 on 29/12/2014 08:41, edited 1 time in total.
Bakir1

#830 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

sto nas predje....
direstraits0078

#831 Re: Pitamo Mehanicare ?

:lol:
putnik2107

#832 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by putnik2107 »

direstraits0078 wrote:To je potpuno normalno. Lampica za pritisak ulja mora da svijetli dok senzor ne izmjeri najniži dozvoljeni pritisak. Ako se gasi nakon paljenja motora, znači da je pritisak ok.

Nivo ulja provjeri šipkom na ravnom, na hladnom motoru. Ne smije biti preko maks oznake. Ulje je Elf 5w30, ili 5w40, Evolution SXR, odnosno Evolution SXR 900. Je li clio 3 ili 2 u pitanju?
Mislim da nije tako bilo prije. mislim da je prilikom gašenja lampice za benzin i ostalih (pri provjeri), da se i ta lampica gasila odmah, tj. prije paljenja vozila. u pitanju je clio 2, 2001. godina.
spreca

#833 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

putnik2107 wrote:
direstraits0078 wrote:To je potpuno normalno. Lampica za pritisak ulja mora da svijetli dok senzor ne izmjeri najniži dozvoljeni pritisak. Ako se gasi nakon paljenja motora, znači da je pritisak ok.

Mislim da nije tako bilo prije. mislim da je prilikom gašenja lampice za benzin i ostalih (pri provjeri), da se i ta lampica gasila odmah, tj. prije paljenja vozila.
Jok......koliki ti je vozacki staz?
direstraits0078

#834 Re: Pitamo Mehanicare ?

Jeste možda kod motora s električnom uljnom pumpom. Kod mehaničke nema pritiska bez okretanja radilice. Ergo, ne gasi se prije nego što nabije pritisak.
Ulje može i 10w40, btw.
putnik2107

#835 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by putnik2107 »

Sprča, ti mi se jednom javiš i odmah se dereš :? :? :D
direstraits0078 wrote:Jeste možda kod motora s električnom uljnom pumpom. Kod mehaničke nema pritiska bez okretanja radilice. Ergo, ne gasi se prije nego što nabije pritisak.
Ulje može i 10w40, btw.
isto, Elf?

Uglavnom, hvala svima na iscrpnim objašnjenjima i odlično što nije kvar, problem...
spreca

#836 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spreca »

putnik2107 wrote:Sprča, ti mi se jednom javiš i odmah se dereš :? :? :D
direstraits0078 wrote:Jeste možda kod motora s električnom uljnom pumpom. Kod mehaničke nema pritiska bez okretanja radilice. Ergo, ne gasi se prije nego što nabije pritisak.
Ulje može i 10w40, btw.
isto, Elf?

Uglavnom, hvala svima na iscrpnim objašnjenjima i odlično što nije kvar, problem...
ma ne derem se ba :roll:
Ned071

#837 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

tzv. crveni i plavi antifriz. kakva je razlika i ima li je uopce? hvala
funeral blues

#838 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by funeral blues »

Fiat Stilo 1.9 JTD, 4 zime kod mene me slušao odlično. Gorivo sam sipao na Energopetrolu i nikad problema. U zadnje vrijeme prešao na HIFU, hajd kontam malo da poguram domaće, ima i pumpa koja mi je usput kad idem na posao..Jucer ujutro da upalim, ne može. Kontam, akumulator..Bilo je oko -10 to jutro, a akumulatoru ovo peta zima. Kupim novi akumulator danas, pokušam, i opet isto. Malo kao uhvati, par sekundi i ne može da se "održi" rad motora. Ne znam puno oko auta, ali sve mi nekako liči kao da je gorivo zaledilo. U petak javljaju +2 popodene..Kakva je šansa da se samo odledi? Šta je najbolje da uradim?
Hvala na savjetima.
Bakir1

#839 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Sistem eliminacije flasu vrele vode po filteru goriva ako upali znas do cega je.
Ne mora biti do goriva moze biti da je filter prljav pa zbog toga ledi gorivo u istom
funeral blues

#840 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by funeral blues »

Hvala, probacu to dok malo popusti ovaj minus.
mayab

#841 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mayab »

Ned071 wrote:tzv. crveni i plavi antifriz. kakva je razlika i ima li je uopce? hvala
http://www.auto-delovi.org/saveti/savet ... -antifriz/
topcam
Vozim: uzbrdo

#842 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Kod mene je zuti.

Ne mogu se sjetiti tacno. Ali ima nesto kao, ako je crveni mozes dosuti samo crveni, ako je plavi dosipas koji hoces,
zuti, moze crveni.. nesto u tom smislu.
kokuz_sa

#843 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kokuz_sa »

kokuz_sa wrote:kako je ovo hladnije vrijeme ujutro auto teze upalim..
kontao akumulator..odem do elektricara..provjeri akumulator, kaze OK, puni fino daje dobru voltazu i amperazu..
i hajd reko grijaci..
odem prekjucer zamjenim grijace.sva 4..
nadjemo da su 3 grijaca izgorila..auto poslije zamjene pali na pola kljuca..lampica za grijace sa pa sad se ugasi..a prije znala po 15-20sec da radi
parkiram auto i nije se vozilo jedan dan..
jutros ona hladnoca tamo negdje oko pola 7, smrzlo sve..da upalim kad JOk
verglaj i verglaj i nista.. ni habera da se upali..
ostavim ga tako i odem na posao..sada sa posla udjem u auto..i nisam ni okrenuo kljuc kako treba kad upali.. :-)

sta mu je koji djavo..
dizel, punto 1.9 je u pitanju
najvjerovatnije da sam rijesio problem
nasao da je jedna klema na akumulatoru bila se vrtila (minusna) i zamijenio je novom..i eto promjenim jos i filter za gorivo..i auto pali iz prve na ovim minusima
dgL_

#844 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Pozz drustvo, ja jutros oko 2 h (doduse benzinjara) biloo je -13, -15 brat bratu, losiji mi jeakumulator malo, treca zima mu je kod mene i daje znake slabosti... al mi se nesto cudno desilo.

Udjem zaverglam okrenu 3-4 puta ono energicnije i samo spade skroz polako okrece, prestanem verglat, zaverglam opet, isto sporo okrece, ma reko nema sanse... izadjem iz auta kontam sta cu mozda minuticu, udjem u auto opet zaverglam.. upali auto ??

Hocel mi rec neko jel moguce da je do akumulatora (sa obzirom da znam da ako ne upali prvi put na ovom minusu, drugi nema sanse da ce sastavit, a ja iz trece upalio) ili je mozda zaledio alnaser ili gorivo... :S sipao EP i SELEX..
lajkujMe

#845 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lajkujMe »

dgL_ wrote:Pozz drustvo, ja jutros oko 2 h (doduse benzinjara) biloo je -13, -15 brat bratu, losiji mi jeakumulator malo, treca zima mu je kod mene i daje znake slabosti... al mi se nesto cudno desilo.

Udjem zaverglam okrenu 3-4 puta ono energicnije i samo spade skroz polako okrece, prestanem verglat, zaverglam opet, isto sporo okrece, ma reko nema sanse... izadjem iz auta kontam sta cu mozda minuticu, udjem u auto opet zaverglam.. upali auto ??

Hocel mi rec neko jel moguce da je do akumulatora (sa obzirom da znam da ako ne upali prvi put na ovom minusu, drugi nema sanse da ce sastavit, a ja iz trece upalio) ili je mozda zaledio alnaser ili gorivo... :S sipao EP i SELEX..
Igras se s vatrom :-) SELEX prosle godine bila zatvorena od inspekcije zbog dosipanja vode i ulja u svoje gorivo.
dgL_

#846 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

lajkujMe wrote:
dgL_ wrote:Pozz drustvo, ja jutros oko 2 h (doduse benzinjara) biloo je -13, -15 brat bratu, losiji mi jeakumulator malo, treca zima mu je kod mene i daje znake slabosti... al mi se nesto cudno desilo.

Igras se s vatrom :-) SELEX prosle godine bila zatvorena od inspekcije zbog dosipanja vode i ulja u svoje gorivo.
Nisam imao problema sa Selexom nikada... oni su imali problema sa Diselom, niska tacka peljenja i upravo to o cemu pricas, al barem koliko sam ja upucen, selex nije NIKAD imao problema sa benzinom.
preludezalude

#847 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Kod mene benzinjara i vec dvije godine cekam da mi crkne akumulator. Prije dvije godine je bio na 60% kapaciteta. Ali jutros na -19 pali jos uvijek isto kao i na +30. Manite se corava posla. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
dgL_

#848 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

a evo nam i malo toplijih dana, minus je malo spao, mozda uspijemo prefarbat auto iz ove bijele boje soli u neku vise atraktivniju :))
preludezalude

#849 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

dgL_ wrote:a evo nam i malo toplijih dana, minus je malo spao, mozda uspijemo prefarbat auto iz ove bijele boje soli u neku vise atraktivniju :))
:lol: :lol: :lol: :lol:
Mozda u neku smedjkastu tj boju korozije? :lol: :lol: :lol:
dgL_

#850 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

preludezalude wrote:
dgL_ wrote:a evo nam i malo toplijih dana, minus je malo spao, mozda uspijemo prefarbat auto iz ove bijele boje soli u neku vise atraktivniju :))
:lol: :lol: :lol: :lol:
Mozda u neku smedjkastu tj boju korozije? :lol: :lol: :lol:
hahaha :) pocincani lim to nece dozvoliti :))) hahah
Post Reply