Ivo Josipovic i odnos prema BIH
-
radostan dan
#826 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.

-
hercegovac_pravi
#827 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Čuj Mesić rasturač Jugoslavije....pa gdje vi živite ljudi božiji? Zar i danas uprkos ovolikog protoka i dostupnih informacija neko može odvaliti ovoliku glupost..za ne povjerovati.radostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
- Bosnolog
#828 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Covjek rekao nema vise Tugoslavije i da je obavio zadatak,sada je doticni frustriran sto su Zlobo i velikosrpska kuhinja to lose odradili i izgubili sve ratove te ga nakon sto potpisa kapitulaciju u Kumanovu nakon kosovske pobjede po drugi put isporucise u Hag kao i kompletan vojni i politicki vrh da tamo krepa kao pacov a Meske nakon dva mandata hrvatskog predsjedikovanja nastavlja da ga frustrira ovakvim izjavama,.....hercegovac_pravi wrote:Čuj Mesić rasturač Jugoslavije....pa gdje vi živite ljudi božiji? Zar i danas uprkos ovolikog protoka i dostupnih informacija neko može odvaliti ovoliku glupost..za ne povjerovati.radostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
-
radostan dan
#829 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Joj izvini, ja zaboravio da je sve počelo sa Miloševićem. Jok, sa Divcem. U stvari sa Rankovićem. Ne, sa Lolom Novaković, kad je dobila Ivu Robića na Beogradskom proljeću. Ili sa kraljem Aleksandrom? Upsss, ipak sa porodicom Topalović. Pardon.hercegovac_pravi wrote:Čuj Mesić rasturač Jugoslavije....pa gdje vi živite ljudi božiji? Zar i danas uprkos ovolikog protoka i dostupnih informacija neko može odvaliti ovoliku glupost..za ne povjerovati.radostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
Last edited by radostan dan on 14/01/2011 18:59, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#830 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Ti znaš da se ja ne protivim tvojim kvalitetnim zaključcima (a i kako bi, obzirom na argumenteBosnolog wrote:Covjek rekao nema vise Tugoslavije i da je obavio zadatak,sada je doticni frustriran sto su Zlobo i velikosrpska kuhinja to lose odradili i izgubili sve ratove te ga nakon sto potpisa kapitulaciju u Kumanovu nakon kosovske pobjede po drugi put isporucise u Hag kao i kompletan vojni i politicki vrh da tamo krepa kao pacov a Meske nakon dva mandata hrvatskog predsjedikovanja nastavlja da ga frustrira ovakvim izjavama,.....hercegovac_pravi wrote:Čuj Mesić rasturač Jugoslavije....pa gdje vi živite ljudi božiji? Zar i danas uprkos ovolikog protoka i dostupnih informacija neko može odvaliti ovoliku glupost..za ne povjerovati.radostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
-
hercegovac_pravi
#831 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Opet pogrešno...de se malo informiši, sakupi nekakvih dokumenata relavantnih insitucija, izjava svjedoka događanja u tom vremenskom periodu, pa se onda uredno vrati ako želiš nastaviti ozbiljniju diskusiju. Ovako blijedim pokušajem ironije i srakazma pokušavaš prikriti svoje neznanje.radostan dan wrote:Joj izvini, ja zaboravio da je sve počelo sa Miloševićem. Jok, sa Divcem. U stvari sa Rankovićem. Ne, sa Lolom Novaković, kad je dobila Ivu Robića na Beogradskom proljeću. Ili sa kraljem Aleksandrom? Upsss, ipak sa porodicom Topalović. Pardon.hercegovac_pravi wrote:Čuj Mesić rasturač Jugoslavije....pa gdje vi živite ljudi božiji? Zar i danas uprkos ovolikog protoka i dostupnih informacija neko može odvaliti ovoliku glupost..za ne povjerovati.radostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
-
radostan dan
#832 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Ne trebaju mi svjedoci i arhiva, obzirom na godine koje imam.
Još samo ovo - http://www.youtube.com/watch?v=jLaIDT8FZHw
Toliko o Stipici.
I još ovo, o Stipicinoj iskrenosti i dosljednosti kada je u pitanju BiH - http://www.youtube.com/watch?v=g9pn-RsrqZ8
Što se tiče g-dina Josipovića, dubok naklon spram dotičnog.
Toliko o Stipici.
I još ovo, o Stipicinoj iskrenosti i dosljednosti kada je u pitanju BiH - http://www.youtube.com/watch?v=g9pn-RsrqZ8
- Bosnolog
#833 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Dobro ti se urezalo sjecanje i dobro je da si zapamtio nabrojanao mada si dosta toga preskocio,sam vidis i znas da ima i drugih forumasa koji podsjecaju na sve to a teme su sarolike sa medusobno povezanom tematikom,Prisjecanja na proslost koju bi da prefarbate je najbolja skola protiv zaborava.Nego nam reci hoce li gedza nacije dobiti Nobelca???? Jes da je dvonogi politicki tuberan u fazi raspada ali je rasadnik ucino svoje da Serviji izgleda nema spasa bez gradanskog rata.Nego nam reci kakve su mu sanse da postane Nobelni otac nacije,. ???? Vidim da ga planirate nominovati u ime vasionske Servije kojoj je sve teze odrediti dijagnozu,morat ce se neki novi medicinsko fenomenalni epidemioloski termin uvesti oput Servogenocidnohellotitis -a ili Cososervoklizmotresnotitsis-a.......radostan dan wrote:
Ti znaš da se ja ne protivim tvojim kvalitetnim zaključcima (a i kako bi, obzirom na argumente), htjedoh napomenuti, nema ti u postu sledećih termina - vlažni snovi, gedža, kvazinobelovac Ivo Andrić, NDH - demokratski uređena država i društvo, Hašim Tači - UNICEF-ov ambasador dobre volje, itd, itd, pa samo da priupitam jel' sve OK?
-
hercegovac_pravi
#834 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Legendo pošli smo pričati o Mesiću kao "rušitelju" Jugoslavije. Ti si tvrdio da je Mesić srušio Jugoslaviju a ja sam tvrdio suprotno. E sada kakve veze ova dva video isječka imaju sa ovom tvrdnjom meni ostaje nepoznanica. Ali nije ni bitno, možemo pričati još 100 godina o upadu Miloševića u monetarni fond, o rušenju principa Ustava biše Juge od strane istog, o Banditerovoj komisiji i zaključcima koje je i sam Milošević prihvatio, o bukvalnom izgonu Slovenaca iz Skupštine i o još stotinu drugih stvari ali ti ćeš opet ponavljati da je Mesić srušio Jugoslaviju...hebi ga nije vrijedno rasprave..radostan dan wrote:Ne trebaju mi svjedoci i arhiva, obzirom na godine koje imam.
Toliko o Stipici.
-
radostan dan
#835 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Pa valjda je jasno kroz video uratke da je rušio SFRJ, a ne - branio je.
Ista se odnose i na njegovu iskrenost po pitanju BiH.
Po meni, jedina nejasnoća može biti u tome što sam ga nazvao rušiteljem SFRJ (dakle u jednini). On nije jedini i isključivi, ali kako se u nečijem postu pomenuo samo on, konkretno sam ga nazvao takvim - rušitelj.
O ostalima..., kad budu pomenuti. Svoj dio krivice i ulogu ne mogu izbjeći odnosno izbrisati.
Ok?

Po meni, jedina nejasnoća može biti u tome što sam ga nazvao rušiteljem SFRJ (dakle u jednini). On nije jedini i isključivi, ali kako se u nečijem postu pomenuo samo on, konkretno sam ga nazvao takvim - rušitelj.
O ostalima..., kad budu pomenuti. Svoj dio krivice i ulogu ne mogu izbjeći odnosno izbrisati.
Ok?
-
radostan dan
#836 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
4 Bosnolog -
tema je Josipović, kopiraj post i stavi na temu (tvoju omiljenu
), tamo ću ti odgovoriti.
tema je Josipović, kopiraj post i stavi na temu (tvoju omiljenu
- ultima_palabra
#837 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Smatrao sam te za malo objektivnijeg forumaša... Juga je propala prije nego je bilo ko od nas čuo za Mesićaradostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
-
hercegovac_pravi
#838 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Ma jok bola ultima....sad će on tebi objasniti kako je sve krenulo dolaskom Mesića na političku scenu..ultima_palabra wrote:Smatrao sam te za malo objektivnijeg forumaša... Juga je propala prije nego je bilo ko od nas čuo za Mesićaradostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
- ultima_palabra
#839 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Vala više se ne mogu pravdati da su informativnoj blokadihercegovac_pravi wrote:Ma jok bola ultima....sad će on tebi objasniti kako je sve krenulo dolaskom Mesića na političku scenu..ultima_palabra wrote:Smatrao sam te za malo objektivnijeg forumaša... Juga je propala prije nego je bilo ko od nas čuo za Mesićaradostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
-
radostan dan
#840 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Uhh, ne budi tako strog, zapeli smo oko Mesića, a ne oko početka kraja.ultima_palabra wrote:Smatrao sam te za malo objektivnijeg forumaša... Juga je propala prije nego je bilo ko od nas čuo za Mesićaradostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije, birvaktile, a trenutno izlapjeli starac, sa izgleda tankom peMzijom ili širokom zicomgu, pa bi malo u diplomate, one koji niš' ne delaju a ko fol se pitaju.
-
feral.tribune
#841 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Prvo nije istina a drugo , cak i da je , neka je , super . Pa sta onda ! Podnesi tuzbu protiv i njega i napisi da nije bio Stipana ne bi se deslia Srebrenica i Vukovar i logori .radostan dan wrote:Pa valjda je jasno kroz video uratkea ne - branio je.da je rušio SFRJ,
Ok?
-
Hipatija
#842 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Jugoslavija je urušavana i prije 1999.g.i prije dolaska S. Mesića u Predsjedništvo SFRJ.radostan dan wrote:Mesić je za mene rasturač Jugoslavije,
Upućeni se sjećaju urušavanja jugoslovenskih udruženja i institucija (Udrženje novinara, Sindikata, TV, ..., SKJ), rušenje Markovićeve vlade, jednostrana izmjena Ustava SFRJ, upad u platni sistem Jugoslavije. Kada je postalo očito da se gradi „Srboslavija“ tada više nisu postojale snage koje bi očuvale državu „od Triglava do Đevđelije“.
Politika "svi srbi u jednoj državi" , "gdje je srbina tu je i Srbija" , "ako ne umemo da radimo bar umemo da se bijemo, "Srbija gubi u miru a dobija u ratu", .., nije prevaziđena ni poražena.
Mnogo sam se naslušao u BiH parola "Slobo - slobodo", "samo sloga Srbina spašava", nagledao sam se slika Slobodana Miloševića i po Bosni ispisanih parola (krečom na zidovima) "ovo je Srbija"! Prije nego što je rat i počeo gledao sam iscrtane karte ( u TV Studio iz Novog Sada) podijeljene Bosne i Hercegovine!
Tek nakon toga je JNA išla da "razvađa narode", koristeći uglavnom artiljeriju, tek nakon toga su u Bosni počeli Hrvati i Bošnjaci "sami sebe da ubijaju", ..., protjeruju, ....
Ivo Josipović vodi ispravnu i zdravu politiku, dok se za B. Tadića to nemože kazati.
"Zlo" je rođeno u Srbiji, nabujalo i prelilo se preko granica Srbije. U Srbiji se mora i savladati!
Sadašnje "spišavanje" D. Čovića i M. Dodika je na tragu te Miloševićeve politike!
Sadašnji napadi na SDP, Bakira H., emisiju 60 minuta, i FTV je također u službi te politike ( samo se vodi i iz drugih ciljeva i potreba, vjerski, krimi-interesi,..., dokazivanje da zajednički život nije moguć, itd).
-
Alfa_Ze
#843 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
O Bosni i Hercegovini :
Ivo Banac vs Ivo Josipovic
Banac: Josipović je bio za treći entitet
Ivo Banac, hrvatski povjesničar, za sarajevsko Oslobođenje govorio je o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Prema njegovim riječima Dodikje dio problema, a Josipović je bio za treći entitet...
- Zaboravlja se da „regionalna suradnja" ne mora nužno biti pozitivna. „Regionalna suradnja" na račun trećih ne može biti dobra. Dok Srbija podržava Dodika i na mnoštvo drugih načina onemogućava uspostavu učinkovitog i demokratskog rješenja na liniji bh. cjelovitosti, uostalom kao i Hrvatska, nije dovoljno reći da Hrvatska podržava suverenu i cjelovitu BiH i smatra da je politički dogovor i uređenje odnosa u BiH isključivo stvar naroda i građana koji u njoj žive, kaže Banac.
- Ne možete nekomu vezati ruke, lomiti mu kičmu i onda veselo zacvrkutati: Hajde se dogovorite, dodao je.
Banac upozorava na ''retoričke egzibicije'' hrvatskih političara kada je u pitanju Bosna i Hercegovina te Hrvati u BiH.
- Vesna Pusić već neko vrijeme eksperimentira s vanjskom politikom, što je postao, kažu, njen uži interes. Sad joj se dogodilo da su njene nespretne i lakomislene izjaveo trećem entitetu obradovale stare manipulatore, pa sad Davor Butković ide u vatru za Josipovića, štiteći ga od optužbe da je on za treći entitet, što je doista u jednom trenutku rekao, da bi za isto optužio Vesnu Pusić. Mislim da je jasno kakve su posljedice ovakvih retoričkih egzibicija, koje štete stabilizaciji BiH kao najvažnijoj regionalnoj temi u ovom trenutku, rekao je Banac za Oslobođenje.
Smatra kako je Dodik najjača figura u Bosni i Hercegovini, ali i da je dio problema.
- Dodik je dio problema, a ne dio rješenja. Nemam ništa protiv toga da se razgovara i sa Kimom Jong-Ilom, ali moramo znati s kim razgovaramo. Koliko vidim, svi recentni kontakti s Dodikom jačaju njegovu poziciju. Dodik je „realan“, „poslovan“, „voli slobodno tržište“, „ima potporu birača“, „gradi ceste prema Zagrebu“, „navija za Hrvatsku“, itd. Za to ima mnogo razloga. Dodik je razradio svoj plan, kupio mnogo ljudi, uvjerio mnoštvo naivaca. No, ima još jedan razlog. Federacija je pluralna, puna raznih opcija, politika, kantona, vlada i stranaka, sukoba i rahatluka, vjere i razočaranja. Sve je to u vrtlogu, bez kraja i konca, a Dodik stoji „postojano“, baš kao znak stabilnosti. Što više, takvim se predstavlja, legitimira. Bolje bi bilo skinuti tu masku, pokazati da je riječ o šefu jednog klana što operira po načelima one poznate sicilijanske organizacije. Posljedica dobrih odnosa s Dodikom jest Dodik. Tadićeva veliko srpska brazda, kaže Banac.
( izvod iz intervijua )
Vi i gospodin Boris Tadic imali ste proele godine zapazen regionalni angazman, ko ji je cak i medju dijelom hrvatskih intelektualaca prokomentiran kao novo Karadjordjevo: kako odgovarate na optuzbe?
- Mislim da se taj "dio hrvatskih intelektualaca" koji su izveli taj meni nevjerojatan zakljucak, zapravo sveo uglavnom na jedno slovo, tj. na dr. Ivu Banca. Uistinu, ni uz najvecu mastu ne mo gu razumjeti kojim logickim postupkom je dosao do tog zakljucka. Dr. Ivo Banac u politickom smislu ne predstavlja nikoga u Hrvatskoj, neznam u kojem je svojstvu iznosio svoje stavove i zakljucke, pretpostavljam kao gradjanin.
Svatko ima pravo na svoje misljenje, ma koliko se meni cinilo nesuvislim. Ali mislim da pravi intelektualac ima odgovornost pazljivo razmisliti sto govori i kakve posljedice njegovi istupi mogu imati.
To sto govori gospodin Banac prije svega nije tocno, i predstavlja politicku besmislicu, koju jasno zelim nazvati trovanjem odnosa izmedju BiH i Hrvatske, trovanjem odnosa medju tri konstitutivna naroda uBiH.
Uostalom, otkud Bancu pravo da poziva nato da se s ljudima koji su dobili politicki legitimitet na izborima ne razgovara. Pa to je eklatantno mijesanje u unutarnje poslove susjedne drzave! Svi izabrani politicari, od kojih se, koliko znam, nitko nije ogrijesio u ratu o norme medjunarodnog humanitarnog prava, legitimni su predstavnici gradjana BiH. I eto Banca da ih etiketira, da kaze kako s njima ne treba razgovarati i suradjivati. Sto je sljedece ? Mozda poziv i da se zapuca po njima!? To sto cini Banac grubo je mijesanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine. Srecom, Banac je, valjda i zbog takvog nacina razmisljanja, propao u politici, pa je to sto govori uglavnom irelevantno.
SDP i ostali
Osobno, prije stupanja na duznosti, puno sam vise bio u kontaktima s ljudima iz SDP-a BiH ne go s drugim bosanskohercegovackim strankama. Ali, ako sam i u Hrvat skoj napravio otklon od stranacke politike, tim vise to moram ciniti kada je rijec o susjednim drzavama. Zato, kao sto ste vidjeli, razgovaram sa svima koji imaju izborni legitimitet. A razlike koje postoje medju politicarima i strankama u BiH rijesit ce se u BiH, bez popovanja sa strane, pa i bez neprimjerenog dociranja gospodina Banca.
Mislim da danas protiv pomirenja i suradnje mogu biti samo ljudi koji imaju koristi od sukoba, bilo da je ta korist politicke, materijalne, pa dopustam i emotivne prirode. Zato je Banac protiv pomirenja, protiv jednakopravnosti naroda i dobrosusjedskih, prijateljskih razgovora politicara iz BiH i Hrvatske,ne znam.
Meni je to potpuno neprihvatljivo – ne zanimaju me sukobi, zanima me suradnja. Zanima me kako da nam svima bude bolje, kako da ozdravimo od trauma koje su nam priredili razni tumaci proslosti, od uzasnog sukoba koji je svima donio nesrecu, kako da budemo zreli, pametni i odgovorni i prema svojoj i prema tudjoj buducnosti.
Na kraju da budem vrlo precizan i jasan – predsjednik Tadic i ja smo se bavili i bavimo se odnosima
Izmedju Hrvatske i Srbije. To je nas posao. A nasa odgovornost je i da odnosi izmedju nase dvije zemlje
budu od koristi i svim ostalim susjedima koji zive uz nas. Zato smo dobili podrsku cijelog civiliziranog svijeta. Zao mi je sto jos uvijek postoje ljudi, pa i intelektualci, koji nisu to u stanju prepoznati.
Ivo Banac odgovara Ivi Josipoviću: Čita li predsjednik svoje izjave
( 14/01/2011 )
U intervjuu koji je predsjednik Hrvatske dao Oslobođenju i koji je objavljen danas prozvan je Ivo Banac: evo njegova odgovora,Iznenađen sam niskom razinom odgovora predsjednika Josipovića u Oslobođenju, ali još više patvorinama u njegovom govorenju. Možda gospodinu Josipoviću nije važno što kao počasni građanin Sarajeva imam obvezu javno djelovati u prilog cjelovitosti Bosne i Hercegovine, upravo ono što sam 1990-ih radio i govorio dok je on šutio i spavao pod perinom.
Treći entitet
Ako je uvjeren u moje nepostojanje, nesuvislost, dociranje itd., zašto me uopće spominje? Ipak će biti da sam prvi progovorio o nečemu što će sutra biti opće mjesto. Tako je to bilo 1991., tako je i danas.
Ne dovodim u pitanje razgovore s bilo kojim od Josipovićevih sugovornika, kao i njihovu političku legitimaciju. To sam i rekao u Oslobođenju. Rekao sam, razgovarajte i s Kim Jong-ilom, ali budite svjesni s kim razgovarate i što su posljedice. No, Josipović misli da izborni rezultati legitimiraju ne samo politiku nego i mišljenje. Tako je mislio i Tuđman. Znamo kako je ta priča završila.
Što se miješanja u unutarnju politiku susjedne zemlje tiče, kako bi to izgledalo da Zlatko Lagumdžija kaže "Bosna i Hercegovina poziva sve sudionike u političkom životu Hrvatske, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku birača, da odgovorno i s punim uvažavanjem priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama"? Vjerojatno u Zagrebu ne bi dobro prošao. Ali g. Josipoviću je sve dozvoljeno.
Što se "trećeg entiteta" tiče, današnji naslov na jednom portalu glasi: "Josipović: Za svako sam rješenje koje podrži većina u BiH, bio to i treći entitet". Možda ga njegovi novi saveznici nisu dobro razumjeli, možda je samo riječ o dudi varalici? Za svaki slučaj, idemo klasičnim govorom iz mržnje na "irelevatne" profesore.
Verbalne egzibicije
Ne vjerujem da čak i Josipović doista misli kako sam "protiv pomirenja i suradnje" ili da potičem na nasilje. To su verbalne egzibicije čovjeka koji ne razumije kritiku. Kao što vidite, kultura dijaloga uznapredovala je u Hrvatskoj tijekom ove velike josipovićevske godine. Bojim se da ćemo još jednom ponavljati gradivo.
Ivo Banac, hrvatski povjesničar, za sarajevsko Oslobođenje govorio je o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Prema njegovim riječima Dodikje dio problema, a Josipović je bio za treći entitet...
- Zaboravlja se da „regionalna suradnja" ne mora nužno biti pozitivna. „Regionalna suradnja" na račun trećih ne može biti dobra. Dok Srbija podržava Dodika i na mnoštvo drugih načina onemogućava uspostavu učinkovitog i demokratskog rješenja na liniji bh. cjelovitosti, uostalom kao i Hrvatska, nije dovoljno reći da Hrvatska podržava suverenu i cjelovitu BiH i smatra da je politički dogovor i uređenje odnosa u BiH isključivo stvar naroda i građana koji u njoj žive, kaže Banac.
- Ne možete nekomu vezati ruke, lomiti mu kičmu i onda veselo zacvrkutati: Hajde se dogovorite, dodao je.
Banac upozorava na ''retoričke egzibicije'' hrvatskih političara kada je u pitanju Bosna i Hercegovina te Hrvati u BiH.
- Vesna Pusić već neko vrijeme eksperimentira s vanjskom politikom, što je postao, kažu, njen uži interes. Sad joj se dogodilo da su njene nespretne i lakomislene izjaveo trećem entitetu obradovale stare manipulatore, pa sad Davor Butković ide u vatru za Josipovića, štiteći ga od optužbe da je on za treći entitet, što je doista u jednom trenutku rekao, da bi za isto optužio Vesnu Pusić. Mislim da je jasno kakve su posljedice ovakvih retoričkih egzibicija, koje štete stabilizaciji BiH kao najvažnijoj regionalnoj temi u ovom trenutku, rekao je Banac za Oslobođenje.
Smatra kako je Dodik najjača figura u Bosni i Hercegovini, ali i da je dio problema.
- Dodik je dio problema, a ne dio rješenja. Nemam ništa protiv toga da se razgovara i sa Kimom Jong-Ilom, ali moramo znati s kim razgovaramo. Koliko vidim, svi recentni kontakti s Dodikom jačaju njegovu poziciju. Dodik je „realan“, „poslovan“, „voli slobodno tržište“, „ima potporu birača“, „gradi ceste prema Zagrebu“, „navija za Hrvatsku“, itd. Za to ima mnogo razloga. Dodik je razradio svoj plan, kupio mnogo ljudi, uvjerio mnoštvo naivaca. No, ima još jedan razlog. Federacija je pluralna, puna raznih opcija, politika, kantona, vlada i stranaka, sukoba i rahatluka, vjere i razočaranja. Sve je to u vrtlogu, bez kraja i konca, a Dodik stoji „postojano“, baš kao znak stabilnosti. Što više, takvim se predstavlja, legitimira. Bolje bi bilo skinuti tu masku, pokazati da je riječ o šefu jednog klana što operira po načelima one poznate sicilijanske organizacije. Posljedica dobrih odnosa s Dodikom jest Dodik. Tadićeva veliko srpska brazda, kaže Banac.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic za sarajevsko OslobodjenjeBanac:
Mislim da je jasno kakve su posljedice ovakvih retoričkih egzibicija, koje štete stabilizaciji Bosne i Hercegovine kao najvažnijoj regionalnoj temi u ovom trenutku...
Dodik je razradio svoj plan, kupio mnogo ljudi, uvjerio mnoštvo naivaca. No, ima još jedan razlog. Federacija je pluralna, puna raznih opcija, politika, kantona, vlada i stranaka, sukoba i rahatluka, vjere i razočaranja. Sve je to u vrtlogu, bez kraja i konca, a Dodik stoji „postojano“...
( izvod iz intervijua )
Vi i gospodin Boris Tadic imali ste proele godine zapazen regionalni angazman, ko ji je cak i medju dijelom hrvatskih intelektualaca prokomentiran kao novo Karadjordjevo: kako odgovarate na optuzbe?
- Mislim da se taj "dio hrvatskih intelektualaca" koji su izveli taj meni nevjerojatan zakljucak, zapravo sveo uglavnom na jedno slovo, tj. na dr. Ivu Banca. Uistinu, ni uz najvecu mastu ne mo gu razumjeti kojim logickim postupkom je dosao do tog zakljucka. Dr. Ivo Banac u politickom smislu ne predstavlja nikoga u Hrvatskoj, neznam u kojem je svojstvu iznosio svoje stavove i zakljucke, pretpostavljam kao gradjanin.
Svatko ima pravo na svoje misljenje, ma koliko se meni cinilo nesuvislim. Ali mislim da pravi intelektualac ima odgovornost pazljivo razmisliti sto govori i kakve posljedice njegovi istupi mogu imati.
To sto govori gospodin Banac prije svega nije tocno, i predstavlja politicku besmislicu, koju jasno zelim nazvati trovanjem odnosa izmedju BiH i Hrvatske, trovanjem odnosa medju tri konstitutivna naroda uBiH.
Uostalom, otkud Bancu pravo da poziva nato da se s ljudima koji su dobili politicki legitimitet na izborima ne razgovara. Pa to je eklatantno mijesanje u unutarnje poslove susjedne drzave! Svi izabrani politicari, od kojih se, koliko znam, nitko nije ogrijesio u ratu o norme medjunarodnog humanitarnog prava, legitimni su predstavnici gradjana BiH. I eto Banca da ih etiketira, da kaze kako s njima ne treba razgovarati i suradjivati. Sto je sljedece ? Mozda poziv i da se zapuca po njima!? To sto cini Banac grubo je mijesanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine. Srecom, Banac je, valjda i zbog takvog nacina razmisljanja, propao u politici, pa je to sto govori uglavnom irelevantno.
SDP i ostali
Osobno, prije stupanja na duznosti, puno sam vise bio u kontaktima s ljudima iz SDP-a BiH ne go s drugim bosanskohercegovackim strankama. Ali, ako sam i u Hrvat skoj napravio otklon od stranacke politike, tim vise to moram ciniti kada je rijec o susjednim drzavama. Zato, kao sto ste vidjeli, razgovaram sa svima koji imaju izborni legitimitet. A razlike koje postoje medju politicarima i strankama u BiH rijesit ce se u BiH, bez popovanja sa strane, pa i bez neprimjerenog dociranja gospodina Banca.
Mislim da danas protiv pomirenja i suradnje mogu biti samo ljudi koji imaju koristi od sukoba, bilo da je ta korist politicke, materijalne, pa dopustam i emotivne prirode. Zato je Banac protiv pomirenja, protiv jednakopravnosti naroda i dobrosusjedskih, prijateljskih razgovora politicara iz BiH i Hrvatske,ne znam.
Meni je to potpuno neprihvatljivo – ne zanimaju me sukobi, zanima me suradnja. Zanima me kako da nam svima bude bolje, kako da ozdravimo od trauma koje su nam priredili razni tumaci proslosti, od uzasnog sukoba koji je svima donio nesrecu, kako da budemo zreli, pametni i odgovorni i prema svojoj i prema tudjoj buducnosti.
Na kraju da budem vrlo precizan i jasan – predsjednik Tadic i ja smo se bavili i bavimo se odnosima
Izmedju Hrvatske i Srbije. To je nas posao. A nasa odgovornost je i da odnosi izmedju nase dvije zemlje
budu od koristi i svim ostalim susjedima koji zive uz nas. Zato smo dobili podrsku cijelog civiliziranog svijeta. Zao mi je sto jos uvijek postoje ljudi, pa i intelektualci, koji nisu to u stanju prepoznati.
( 14/01/2011 )
U intervjuu koji je predsjednik Hrvatske dao Oslobođenju i koji je objavljen danas prozvan je Ivo Banac: evo njegova odgovora,Iznenađen sam niskom razinom odgovora predsjednika Josipovića u Oslobođenju, ali još više patvorinama u njegovom govorenju. Možda gospodinu Josipoviću nije važno što kao počasni građanin Sarajeva imam obvezu javno djelovati u prilog cjelovitosti Bosne i Hercegovine, upravo ono što sam 1990-ih radio i govorio dok je on šutio i spavao pod perinom.
Treći entitet
Ako je uvjeren u moje nepostojanje, nesuvislost, dociranje itd., zašto me uopće spominje? Ipak će biti da sam prvi progovorio o nečemu što će sutra biti opće mjesto. Tako je to bilo 1991., tako je i danas.
Ne dovodim u pitanje razgovore s bilo kojim od Josipovićevih sugovornika, kao i njihovu političku legitimaciju. To sam i rekao u Oslobođenju. Rekao sam, razgovarajte i s Kim Jong-ilom, ali budite svjesni s kim razgovarate i što su posljedice. No, Josipović misli da izborni rezultati legitimiraju ne samo politiku nego i mišljenje. Tako je mislio i Tuđman. Znamo kako je ta priča završila.
Što se miješanja u unutarnju politiku susjedne zemlje tiče, kako bi to izgledalo da Zlatko Lagumdžija kaže "Bosna i Hercegovina poziva sve sudionike u političkom životu Hrvatske, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku birača, da odgovorno i s punim uvažavanjem priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama"? Vjerojatno u Zagrebu ne bi dobro prošao. Ali g. Josipoviću je sve dozvoljeno.
Što se "trećeg entiteta" tiče, današnji naslov na jednom portalu glasi: "Josipović: Za svako sam rješenje koje podrži većina u BiH, bio to i treći entitet". Možda ga njegovi novi saveznici nisu dobro razumjeli, možda je samo riječ o dudi varalici? Za svaki slučaj, idemo klasičnim govorom iz mržnje na "irelevatne" profesore.
Verbalne egzibicije
Ne vjerujem da čak i Josipović doista misli kako sam "protiv pomirenja i suradnje" ili da potičem na nasilje. To su verbalne egzibicije čovjeka koji ne razumije kritiku. Kao što vidite, kultura dijaloga uznapredovala je u Hrvatskoj tijekom ove velike josipovićevske godine. Bojim se da ćemo još jednom ponavljati gradivo.
-
naiskrenije
#844 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Kako vam ne dosadi da pronalizite te ipak marginalne likove kao što je Banac,Stjepan Mesić ,Čedomir Jovanović, Latinka Perović,Petar Luković...
-
cikafe
#845 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
ivo je mozak...Alfa_Ze wrote:O Bosni i Hercegovini :
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic za sarajevsko OslobodjenjeBanac:
Mislim da je jasno kakve su posljedice ovakvih retoričkih egzibicija, koje štete stabilizaciji Bosne i Hercegovine kao najvažnijoj regionalnoj temi u ovom trenutku...
Dodik je razradio svoj plan, kupio mnogo ljudi, uvjerio mnoštvo naivaca. No, ima još jedan razlog. Federacija je pluralna, puna raznih opcija, politika, kantona, vlada i stranaka, sukoba i rahatluka, vjere i razočaranja. Sve je to u vrtlogu, bez kraja i konca, a Dodik stoji „postojano“...
( izvod iz intervijua )
SDP i ostali
( 14/01/2011 )
Treći entitet
Verbalne egzibicije
-
Hipatija
#846 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Da nastavim niz: ..., Petar Stambolić, Nataša Kandić, Bogdan Abramović, Svetlana Cenić, Svetlana Broz, Slavo Kukić, Fra Petar Jeleč, Fra Franjo Komarica, ..., Nenad Aleksić, Dobrosav Petrović, ..., i mnogi drugi koji nisu zatrovani nacionalizmom ili kriminalom.naiskrenije wrote:Kako vam ne dosadi da pronalizite te ipak marginalne likove kao što je Banac,Stjepan Mesić ,Čedomir Jovanović, Latinka Perović,Petar Luković...
Važni su (nisu marginalci): Goran Hadžić, Milan Babić ,...i svi koji su složno išli za svojim "spasiocima" u formiranju svog "entiteta" ograđenog balvanima ( samo treba slijediti "legitimne" D. Čović, i pravac "balvan revolucija" do posljednjeg Hrvata ... u zaštiti velikog vožda).
Alfa_Ze wrote:Prije nesto vise od godinu dana mogli smo procitati : ''Što su Čović i Dodik tražili u Beogradu'' ??
Danas to vise nije tajna !!
Last edited by Hipatija on 15/01/2011 15:48, edited 2 times in total.
-
naiskrenije
#847 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
A što ih ponekad ne "konsultujete" za mišljenje o vahabizmu,korupciji,ekonomiji... to su sve univerzalni stručnjaciHipatija wrote:Da nastavim niz: ..., Petar Stambolić, Nataša Kandić, Bogdan Abramović, Svetlana Cenić, Svetlana Broz, Slavo Kukić, Fra Petar Jeleč, Fra Franjo Komarica, ..., Nenad Aleksić, Dobrosav Petrović, ...naiskrenije wrote:Kako vam ne dosadi da pronalizite te ipak marginalne likove kao što je Banac,Stjepan Mesić ,Čedomir Jovanović, Latinka Perović,Petar Luković...
-
Hipatija
#848 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Ne, nisu "univerzalni stručnjaci", već ljudi koji žele jednako dobro i tebi i meni i sebi! Njih treba slušati i slijedi, pa makar trenutno bili "marginalci" - jer su po idejama UNIVERZALCI.
-
naiskrenije
#849 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Prije bih rekao da su oni omiljeni među Bošnjacima jer se protive trećem entitetu,postojanju republike srpske i uopšte zalaganju za unitarnu BiH.To bi otprilike bio i jedini razlog njihovog pojavljivanja u bh javnosti.Hipatija wrote:Ne, nisu "univerzalni stručnjaci", već ljudi koji žele jednako dobro i tebi i meni i sebi! Njih treba slušati i slijedi, pa makar trenutno bili "marginalci" - jer su po idejama UNIVERZALCI.
-
radostan dan
#850 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH
Bla, bla, bla...
Ja napisah - Mesić je rasturač Jugoslavije, kasnije objasnih da nije jedini, pa potom objasnih da ne smatram da je kraj YU počeo sa Mesićem ( a sve u sklopu poređenja sa I. Josipovićem), al' džaba, profesionalni mješači baba i žaba i dalje vrte jednu te istu - tra la la la la.
Skoncentrišite se na temu, različita viđenja nisu razlog za prepucavanje već uslov za kvalitetnu diskusiju.

Ja napisah - Mesić je rasturač Jugoslavije, kasnije objasnih da nije jedini, pa potom objasnih da ne smatram da je kraj YU počeo sa Mesićem ( a sve u sklopu poređenja sa I. Josipovićem), al' džaba, profesionalni mješači baba i žaba i dalje vrte jednu te istu - tra la la la la.
Skoncentrišite se na temu, različita viđenja nisu razlog za prepucavanje već uslov za kvalitetnu diskusiju.
Last edited by radostan dan on 15/01/2011 17:14, edited 1 time in total.