Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ice2cube

#826 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by ice2cube »

Jutros se probudim i boli me zub na dodir, znaci nemam bola osim toga mada me je u jednom dijelu dana malo zabolilo ili sam to umislio. Vjerovatno je za popravljanje, mada ako se dobro sjecam ovaj sam zub nedavno i popravljao, sta moze biti da nije fino popravila ?
seneka

#827 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by seneka »

doktornesto wrote: Kad si vec kod DM-a pogledaj ove nove ljubicaste colgate paste PRO GUM HEALTH.
Eh sad je li lobiranje ne znam, al znam da ih hvale stomatolozi u zadnje vrijeme.
Hvala na infu ;)!
mp3problem

#828 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mp3problem »

Na donjoj desnoj petici imam cistu na zubu koju moram operirati. Medjutim,prije 7 dana mi se s vanjske strane, na dijelu gdje mi je taj zub pojavio kao potkozni pristic, koji ne raste, nije zagnjojen, ne prolazi, ne boli, kao izraslina neka koja izgleda kao prištić, ali nije. Ne boli me,nijenateknuto,znaci nista. Pretpostavljam da je od zuba na kojem imam cistu to se pojavilo, zanima me je li to moguce, odnosno je li moguce da se ta reakcija ispolji na vanjskoj strani i kojem doktoru trebam otici, stomatologu ili?
Ima li neko preporuku kojem oralnom hirirgu otici da operiram tu cistu?
Moze li se problem rijesiti vadjenjem zuba?
Hvala
Deriguz

#829 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Deriguz »

Ma sto prije otici doktoru, zubaru provjerenom, ili oralnom hirurgu, da te uputi dalje. Mnogo je stvari koje pokvaren zub moze napraviti sa strane, od srcanih problema do tako nekih pristica, afti, i sl...
irac300

#830 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by irac300 »

mp3problem wrote:Na donjoj desnoj petici imam cistu na zubu koju moram operirati. Medjutim,prije 7 dana mi se s vanjske strane, na dijelu gdje mi je taj zub pojavio kao potkozni pristic, koji ne raste, nije zagnjojen, ne prolazi, ne boli, kao izraslina neka koja izgleda kao prištić, ali nije. Ne boli me,nijenateknuto,znaci nista. Pretpostavljam da je od zuba na kojem imam cistu to se pojavilo, zanima me je li to moguce, odnosno je li moguce da se ta reakcija ispolji na vanjskoj strani i kojem doktoru trebam otici, stomatologu ili?
Hvala
Moj prijatelj je imao isti takav problem, cistu na donjem zubu. Poslije nekog vremena mu i s prednje strane iskočilo kao neki čir, i znam da je išao stomatologu specijalisti koji mu je izvršio operaciju i unutar usne šupljine, i iz vana (odstranio mu taj čvor na bradi). Tako da bi i ti trebao pod hitno otići, jer nije se igrati s takvim stvarima.
azurna_obala

#831 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by azurna_obala »

mp3problem wrote:Na donjoj desnoj petici imam cistu na zubu koju moram operirati. Medjutim,prije 7 dana mi se s vanjske strane, na dijelu gdje mi je taj zub pojavio kao potkozni pristic, koji ne raste, nije zagnjojen, ne prolazi, ne boli, kao izraslina neka koja izgleda kao prištić, ali nije. Ne boli me,nijenateknuto,znaci nista. Pretpostavljam da je od zuba na kojem imam cistu to se pojavilo, zanima me je li to moguce, odnosno je li moguce da se ta reakcija ispolji na vanjskoj strani i kojem doktoru trebam otici, stomatologu ili?
Hvala

Meni se to pojavilo na nepcetu, a cistu sam imala na gornjoj jedinici. Mene je užasno boljelo, otišla kod zubara, on to samo iglom probio, bilo je puno krvi i gnoja :roll: Ubrzo sam to operisala kod oralnog hirurga u Aerodromskom naselju, dr. Bejtović, koliko se sjećam. Ordinacija je odmah pored Azel Francea. Danas sve fala Bogu odlično fercera.
mp3problem

#832 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mp3problem »

azurna_obala wrote:
Hvala

Meni se to pojavilo na nepcetu, a cistu sam imala na gornjoj jedinici. Mene je užasno boljelo, otišla kod zubara, on to samo iglom probio, bilo je puno krvi i gnoja :roll: Ubrzo sam to operisala kod oralnog hirurga u Aerodromskom naselju, dr. Bejtović, koliko se sjećam. Ordinacija je odmah pored Azel Francea. Danas sve fala Bogu odlično fercera.
Koliko te je novaca izašlo i jesi li morala prije piti antibiotike?
Ja sam operirala već jednom cistu, prije sam morala liječiti zub i piti antibiotike i operirala sam tek nakon mjesec dana.
Imam zdravstveno osiguranje, tako da ako ima neko prijedlog gdje bih ovo mogla riješiti a da pokriva zdr. osiguranje, super bi mi bilo?
Hvala
Bronco_Billy

#833 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bronco_Billy »

Ako imas zdravstveno najbolje ti je rijesiti na stomatoloskom fakultetu ;-)
mp3problem

#834 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mp3problem »

Bronco_Billy wrote:Ako imas zdravstveno najbolje ti je rijesiti na stomatoloskom fakultetu ;-)
preporučuješ li nekog doktora posebno na stomatologiji, da ganjam to?
Bronco_Billy

#835 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bronco_Billy »

Ne rade tako nego po sistemu da radi onaj koji je dezurni.. al kako sam skontao svi su vrhunski doktori.
Meni je operaciju (1,5 sat) radila doktorica Ziba - sve 5 :thumbup:
mp3problem

#836 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mp3problem »

Bronco_Billy wrote:Ne rade tako nego po sistemu da radi onaj koji je dezurni.. al kako sam skontao svi su vrhunski doktori.
Meni je operaciju (1,5 sat) radila doktorica Ziba - sve 5 :thumbup:
Jesi li se dugo prije najavio i jesi li išta platio?
Meni zakazali za 2 mjeseca, mislim WTF?
Bronco_Billy

#837 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bronco_Billy »

Ha? :shock:

Prvi dan kad sam otisao gore, uslikao zube.. sacekao red i upao na hirurgiju. Htjeli mi odmah taj dan vaditi al rek'o aj sutra i tako bi. Kazem ti jedan zub vadio 15-tak minuta neki mladji "doktor" a kad se malo iskomplikovalo sa drugim onda je preuzela doktorica Ziba i presao sam u operativni blok gdje je radila nekih 1,5 sat - primio 4 anestezije ukupno :D

Sve tablete sto su mi propisali nisam platio. Antibiotike i brufen, a ove protiv oticanja sam morao platiti 8-9 km kao neki dodatak prehrani.
E sad, zasto si ti narucen za 2 mjeseca ne znam.. trebao si pitati. Mozda je komplikovanija operacija, mozda postoji lista cekanja?
mp3problem

#838 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by mp3problem »

Hvala ti na iscrpnom odgovoru, živio ti meni :D
indijana dzons

#839 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by indijana dzons »

Koji su simptomi ostecene zubne cakline?
FrozenCastle

#840 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by FrozenCastle »

Imam 2 osmice koje rastu u doljnoj vilici. Stomatolog kaze da sam ih trebala izvaditi dok jos nisu narasli jer ce mi napraviti guzvu. Jedinica mi je oko 3 mm prema naprijed krenula, kaze da je to od osmica. E sad, stomatolog govori da to ide preko stomatološkog hirurga. Dx Moram li baš hirurgu ići?
Da li mi je pametnije čekati da izrastu pa izvaditi nego da mi sjeku i čupaju? DX Hoće li mi se zubi vratiti nazad kad se izvade osmice? Dx
Trenutno nemam problema sa osmicama, nista me ne boli i sl.
Oxygenn

#841 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Oxygenn »

šefica wrote:Imam 2 osmice koje rastu u doljnoj vilici. Stomatolog kaze da sam ih trebala izvaditi dok jos nisu narasli jer ce mi napraviti guzvu. Jedinica mi je oko 3 mm prema naprijed krenula, kaze da je to od osmica. E sad, stomatolog govori da to ide preko stomatološkog hirurga. Dx Moram li baš hirurgu ići?
Da li mi je pametnije čekati da izrastu pa izvaditi nego da mi sjeku i čupaju? DX Hoće li mi se zubi vratiti nazad kad se izvade osmice? Dx
Trenutno nemam problema sa osmicama, nista me ne boli i sl.
Da li rastu ili su izrasle, ako su izasle da se laicki izrazim iz mesa i ako je sve u redu s korijenom ja mislim da ces ih moci izvaditi bez operacije.

Oralnom hirurgiu se vecinom ide ako osmica udari u sedmicu pa ne moze da izraste kako treba ili ako se nogice od korijena iskrive(nepravilno rastu) pa bi se tradicionalnim cupanjem napravio belaj u vilici

Da li si isla na snimanje komplet vilice da se vidi u kakvom su polozaju osmice u odnosu na ostale zube
Bigtaurus

#842 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bigtaurus »

Zdravo,

Imam jedno pitanje a to je da sam prije 4 dana uradio cetri navlake i to na obe jedinice i obje dvice gornje.Sva cetri cupa su mi brusena a iz jedne dvice mi je izvadjen zivac,navlake su uradjene i privremeno ucvrstene na nekoliko dana a nakon 10 dana idem da mi trajno ih pricvrste.Moj problem je to jer imam konstantnu bol u gornjim desnima kao i u donjoj pa pijem tablete protivbolova.Bol je konstantna i ne pulsira i kad popijem tabletu umanji se bol al se opet kasnije vraca.Interesuje me jel to normalna reakcija i koliko traje ili ima definitivno neki problem koji moram rijesiti sa stomatologom?
sha_ba

#843 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by sha_ba »

pozdrav svima,
imala bih i ja jedno pitanje...
Naime radi se o osmici gornjoj... pukao mi je prije mjesec dana malo i bolilo me nekoliko dana i prestalo... od jucer boli al bas bas, malo kao da je oteklo da desnima :cry: i ispod uha jel zlijezda ili sta je vec malo otecena... bila danas kod zubara, asistentica mi dala termin 7. novembra :shock: hirurg ne moze prije... i rekla da kao ako me bude bas bas bolilo da ne mogu da podnesem da zovem i da dodjem hitno da saniraju do 7.11
e sad je mene malo strah, da li mi moze nesto strasno da se desi, da se zakomplikuje?? svasta sam cula, od nekih gangrena, kosti koja moze da struhne.... ako ima neko strucan molila bih da mi odgovori
unaprijed puno hvala :)
karabeli

#844 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by karabeli »

indijana dzons wrote:Koji su simptomi ostecene zubne cakline?
Preosjetljivost zuba uglavnom na temperaturne stimulacije(toplo-hladno),moze se desiti i na slatko-kiselo na mjestu ostecenja cakleni,a karakteristika je da bol kratko traje i brzo prestaje.
karabeli

#845 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by karabeli »

Bigtaurus wrote:Zdravo,

Imam jedno pitanje a to je da sam prije 4 dana uradio cetri navlake i to na obe jedinice i obje dvice gornje.Sva cetri cupa su mi brusena a iz jedne dvice mi je izvadjen zivac,navlake su uradjene i privremeno ucvrstene na nekoliko dana a nakon 10 dana idem da mi trajno ih pricvrste.Moj problem je to jer imam konstantnu bol u gornjim desnima kao i u donjoj pa pijem tablete protivbolova.Bol je konstantna i ne pulsira i kad popijem tabletu umanji se bol al se opet kasnije vraca.Interesuje me jel to normalna reakcija i koliko traje ili ima definitivno neki problem koji moram rijesiti sa stomatologom?

Vjerovatno je bol vec prestala...? Pretpostavljam da je uzrok ostecenje desni prilikom brusenja zuba.
karabeli

#846 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by karabeli »

sha_ba wrote:pozdrav svima,
Naime radi se o osmici gornjoj... pukao mi je prije mjesec dana malo i bolilo me nekoliko dana i prestalo... od jucer boli al bas bas, malo kao da je oteklo da desnima :cry: i ispod uha jel zlijezda ili sta je vec malo otecena... bila danas kod zubara, asistentica mi dala termin 7. novembra :shock: hirurg ne moze prije... i rekla da kao ako me bude bas bas bolilo da ne mogu da podnesem da zovem i da dodjem hitno da saniraju do 7.11
e sad je mene malo strah, da li mi moze nesto strasno da se desi, da se zakomplikuje?? svasta sam cula, od nekih gangrena, kosti koja moze da struhne.... ako ima neko strucan molila bih da mi odgovori
Naravno da je bolje da se problem sto ranije rijesi,pogotovo sto je kod tebe ocito upalni proces vec uznapredovao...trebali su da te barem rijese bola,da ti daju upute i da te zastite s antibioticima...
sha_ba

#847 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by sha_ba »

karabeli wrote:
Naravno da je bolje da se problem sto ranije rijesi,pogotovo sto je kod tebe ocito upalni proces vec uznapredovao...trebali su da te barem rijese bola,da ti daju upute i da te zastite s antibioticima...
hvala puno na odgovoru :)
posto ja vec 5-6 dana nemam nikakve bolove, rekose mi da ipak sacekam 7. novembar da se konsultujem sa hirurgom... s tim da ako opet bude bolilo da dodjem hitno... e sad ja ne znam, nikako da skontam, je li sad moguce da nesto moze naopako krenuti, jer stvarno nemam nikakvih bolova, sve je proslo... a nisam koristila antibiotike?? samo redovno perem zube, kao i do sad, i koristim tekucinu antibakterijsku za ispiranje...
hvala jos jednom :)
Simply_Red

#848 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Simply_Red »

eh ovako stomatolozi, imam jedan zub van pravilne linije, i to dosta. a vec sam u godinama da mi se ne da nositi aparatic, pa me zanima koliko se isplati da izvadim taj zub i da umjesto njega napravim mostic ili neko drugo rjesenje mozda postoji?
FrozenCastle

#849 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by FrozenCastle »

Oxygenn wrote:
Da li rastu ili su izrasle, ako su izasle da se laicki izrazim iz mesa i ako je sve u redu s korijenom ja mislim da ces ih moci izvaditi bez operacije.

Oralnom hirurgiu se vecinom ide ako osmica udari u sedmicu pa ne moze da izraste kako treba ili ako se nogice od korijena iskrive(nepravilno rastu) pa bi se tradicionalnim cupanjem napravio belaj u vilici

Da li si isla na snimanje komplet vilice da se vidi u kakvom su polozaju osmice u odnosu na ostale zube
Donje su izašle iz mesa. Nisam još slikala. Pitala sam stomatologa bi li ih on izvadio, međutim kaže da ne vadi osmice, već nudi opciju kod oralnog hirurga. Tako da se raspitujem koliko je to neophodno. xD
karabeli

#850 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by karabeli »

sha_ba wrote:
karabeli wrote:
hvala puno na odgovoru :)
posto ja vec 5-6 dana nemam nikakve bolove, rekose mi da ipak sacekam 7. novembar da se konsultujem sa hirurgom... s tim da ako opet bude bolilo da dodjem hitno... e sad ja ne znam, nikako da skontam, je li sad moguce da nesto moze naopako krenuti, jer stvarno nemam nikakvih bolova, sve je proslo... a nisam koristila antibiotike?? samo redovno perem zube, kao i do sad, i koristim tekucinu antibakterijsku za ispiranje...
hvala jos jednom :)
Ako je sve tako kako kazes,onda nemas razloga za brigu...redovno odrzavaj oralnu higijenu i cekaj 7. novembar.
Post Reply