BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Duklja

#826 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

@ faruk

Uloziti novac ne treba drzava. Vec drzava se treba samo angazovati da privuce strane investitore. Zasto bi trebalo biti relativno lagano za BiH da privuce strane investitore:

1) Jeftina radna snaga.
2) Na dohvat ruke sva sirovina i industrija koja je osnov za vojnu industriju (zeljezara Zenica, rudnici pa cak i za neke dijelove Aluminij Mostar ako zatreba).
3) Znanje je prisutno i tradicija moderne vojne industrije je stara oko 70 godina.

Kao sto vidimo ministar Erdal Thulj je sa tim ciljem isao u Tursku prije 2 mjeseca i opet ide uskoro da privuce investitore. Drzava moze mozda malo pomoci koji milion ali da bi se Orkan osposobio za izvoz bi trebali Turske firme ubijediti da investiraju u BiH vojnu industriju. Kao sto je Njemacka firma investirala u Ginex par miliona Dollara u koncept Orkana bi trebalo par desetina miliona ako ne i vise...
Last edited by Duklja on 11/06/2012 16:27, edited 1 time in total.
shady

#827 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by shady »

Nije problem osposobiti proizvodnju Orkana, problem je naci trziste, ako cemo u EU i NATO ne mozemo tek tako prodavati naoruzanje Africi, a ostale NATO zemlje imaju pristup MLRS-u koji je znatno bolji.
madner

#828 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Americki sistem je inicijalno imao domet od 30 km i bio je inferioran naspram Orkana. Nakon toga su unaprijedili rakete i dosli do nekih 45 istim sistemom kao i Orkan, pa su bili bare bare.

Medjutim sistem su dalje razvijali i sada imaju balisticke rakete i navodjene projektile. Ali to je razvoj od 2006 do danas.
andromeda101

#829 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

shady wrote:Nije problem osposobiti proizvodnju Orkana, problem je naci trziste, ako cemo u EU i NATO ne mozemo tek tako prodavati naoruzanje Africi, a ostale NATO zemlje imaju pristup MLRS-u koji je znatno bolji.
Pa prodaju oružje Africi i oni. Svi od reda.
Duklja

#830 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

shady wrote:Nije problem osposobiti proizvodnju Orkana, problem je naci trziste, ako cemo u EU i NATO ne mozemo tek tako prodavati naoruzanje Africi, a ostale NATO zemlje imaju pristup MLRS-u koji je znatno bolji.

http://www.klix.ba/biznis/news/trhulj-t ... /120413115
"Turska trenutno ima jednu od najznačajnijih vojnih industrija u Evropi i imaju više od 12,5 milijardi eura izvoza pa nam je želja da uz pomoć Ministarstva odbrane Turske ponovo razvijamo našu namjensku industriju, a oni žele da nam tu pomognu kako kroz otvaranje tržišta na kojima oni plasiraju svoje proizvode, tako i kroz razvoj novih tehnologija u bh. fabrikama", rekao je Trhulj.

Eto ti trzista samo ih ubijediti da preuzmu te firme i da produkcija mora ostati uvijek u BiH te da nemaju pravo je nikada premjestati. Neka budu Turci 100% vlasnici to je i bolje posto su ovi nasi lopovi vecinom. :D Znaci 100% privatizirana firma pod blagim nadzorom drzave koja ce producirati moderniziranu verziju Orkana pod Turskim vlasnistvom... To bi tek bilo nesto.... :dance:

Prvi problem je naci investitora za modernizaciju Orkana i rakete za Orkana. A onda trziste trazi firma koja je ga modernizirala.
Last edited by Duklja on 11/06/2012 16:34, edited 1 time in total.
shady

#831 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by shady »

andromeda101 wrote:
Ne sporim, ali bitna razlika je da se njima "moze", dok bi nama to negativno uticalo na status u Svijetu, radi par miliona profita.
madner

#832 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Jesi ti normalan? Ti bi das industriji drzavi koja nas je prodala Austriji za 5 cokolada.

Saradnja svakako, odskok naravno, ali prodaja jok.

Ali ponavljam problem je sto smo mi '90 pravili stvarno dobre Golfove II koji su bili konkurentni. Od tada su drugi napredovali a mi stojimo.
andromeda101

#833 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

shady wrote:
andromeda101 wrote:
Ne sporim, ali bitna razlika je da se njima "moze", dok bi nama to negativno uticalo na status u Svijetu, radi par miliona profita.
Ma daj ne budi naivan.

Kakav status?

Gdje je narod poklan zbog embarga na oružje?

Ne kažem da se ide uz nos.

Ali biznis je biznis i opstanak je opstanak.

A bez namjenske nema nama opstanka.

Hoćemo li opet čekati na plave šljemove?
Duklja

#834 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

madner wrote:Jesi ti normalan? Ti bi das industriji drzavi koja nas je prodala Austriji za 5 cokolada.

Saradnja svakako, odskok naravno, ali prodaja jok.

Ali ponavljam problem je sto smo mi '90 pravili stvarno dobre Golfove II koji su bili konkurentni. Od tada su drugi napredovali a mi stojimo.
Pa nravno. Sutra da Turci dodju i kazu:"Evo 100 miliona dollara mi preuzimamo BNT Travnik idemo ovdje da pravimo Orkana po uzoru na nase Turske raketo bacace; ovo je sada nase."

Ti bi im branio? To je princip slobodnog trzista. Naravno da se trebaju naprviti jasni dogvori koje sam rekao. Recimo u ugovoru se potpise da je ta industrija od vitalnog nacionalnog znacaja za BiH i da se nemoze prodati. Za sve ostalo su Turci krivi.

A pravilo slobodnog trzista nam govori da ta privatna firma ce sve uciniti da orkan bude sto bolji jer oni od toga zive. Drugog nacina da se BiH industrija dalje razvija nema.
madner

#835 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Naravno da bi im branio. Ako zele nase neka plate i mi cemo rado napraviti po svim specifikacijama. Ako zele Tursko siroka im bila pa neka sami uloze koju godinu u razoj.
andromeda101

#836 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ima li još neko da misli da će ga ovaj čiko braniti?

Image

Ili u se i svoje kljuse i namjensku industriju.
Last edited by andromeda101 on 11/06/2012 16:53, edited 2 times in total.
Duklja

#837 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

madner wrote:Naravno da bi im branio. Ako zele nase neka plate i mi cemo rado napraviti po svim specifikacijama. Ako zele Tursko siroka im bila pa neka sami uloze koju godinu u razoj.
Ti imas pravo tako misliti ali BiH politicari misle kao ja. Erdalj Thulj je ministar i on se nesto pita i rekao je kako zeli da Turci investiraju. To znanje ne vrijedi nista ako se ne izvozi Orkan.

Enegoinvest je prodao dzaba svo znanje SHELLU koje je prikupio sto se tice NAFTE u Tuzli jer je to najpametnije. Inacer nikada nafta se nece crpiti. A ako SHELL zaista nadje nafte oni ce uzimati naravno svoj dio toga ali drzava ce svakako uzimati veci dio. :)

Tako da se iskreno nadam da Turci investiraju. Nemoraju Turci neka investira bilo ko je BiH za takvu investiciju nema para. To su ogromne investicije.
andromeda101

#838 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ugledajmo se na Izreal.

Namjenska industrija na prvom mjestu.

Nad nama genocid izvrše svakih 50-tak godina, od Karađorđa pa do Karadžića i Mladića.

"Nema rata, nema rata" pa genocid.

Pa opet "nema rata, nema rata" pa genocid.

Pa dokle više?!!
Last edited by andromeda101 on 11/06/2012 16:48, edited 1 time in total.
madner

#839 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Podanicki mentalitet. :roll:
r_faruk

#840 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by r_faruk »

prije svega pitanje je kakav je orkan danas......... koliko bi se isplatilo takve sisteme proizvoditi? da li bi iko uopste ulozio novac u nesto takvo.
Haettenschweiler

#841 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haettenschweiler »

madner wrote:Zato sto kupujes nov tenk koji kosta circa 5 miliona, dok je Njemacki polovan oko 1 milion. Turska pravi svoj tenk jer ne moze uvoziti sta zeli, posto tuce Kurde Njemci se kao prave da su moralni.
Slažem se, polovni Leopardi bi nas mogli služiti decenijama.
Odakle ti to sa Kurdima? Švabija bi veoma rado prodala Turcima najnovije Leoparde ali je problem što Turci žele da sami prave svoje tenkove. Negdje sam čitao da su zinuli par milijardi za transfer tehnologije iz J.Koreje. Za te pare su mogli kupiti nekih 50 najnovijih Leoparda koje Njemačka prodaje između ostalog i S.Arabiji. U Njemačkoj tu nema puno moralisanja jedino pitanje je da li će Netanjahu reći da ili ne.
Duklja

#842 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

@ Faruk

Pojma nemam treba privuci investitore ako je moguce. Postoji osnov a to je Orkan. Postoji tradicija u vojnoj hidraulici i u industriji topovnih cijevi u Travniku i postoji jeftina radna snaga i razvijena zeljezna industrija. Ono sto je potrebno je da se ideja orkana proda onome ko ima para i ko se vec bavi time.

Turska ima nekoliko varijanti missile launchera ali mozda bas postoji trziste za te osobine koje ima Orkan...
shady

#843 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by shady »

Hrvatska nije imala uspjeha sa prodajom M-84/M-95 tenkova, a za sebe ih proizvode jer su u znatno boljoj situaciji nego mi (industrija je vec tu, ekonomski su jaci). Koliko bi Orkan uspio da osvoji trzista, ne znam, ali mislim da tu vrstu naoruzanja kupuju samo ozbiljnije vojske, koje bi vjerovatno odabrale modernije zapadne ili Ruske/Kineske sisteme. Cak i Jugoslavija kao drzava nije imala puno izvoza vojne opreme.

Sto se tice rata, pa valjda ce nas NATO braniti kad budemo clan, a ako bi se eto i desilo da nas ne brane, onda nas vjerovatno napada Rusija ili Kina.

Moje misljenje...da je najbolje da skupa sa recimo Turskom udjemo u neku zajednicku proizvodnju nekog sistema (Orkan, neki njihov ili neki novi) :D
r_faruk

#844 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by r_faruk »

http://www.dtd.ba/portal/index.php?opti ... 0&Itemid=1

evo ga ovdje, na demilitarizaciji, mislim da je skoro svaki motor bio ispravan, odnosno odradio je i buster i marsevski RM.......

na zalost na snimku se ne cujekao i kada stojite 50 metara od njega :-D

sve u svemu djeluje nevjerovatno....
Last edited by r_faruk on 11/06/2012 17:40, edited 1 time in total.
Duklja

#845 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

shady wrote:Hrvatska nije imala uspjeha sa prodajom M-84/M-95 tenkova, a za sebe ih proizvode jer su u znatno boljoj situaciji nego mi (industrija je vec tu, ekonomski su jaci). Koliko bi Orkan uspio da osvoji trzista, ne znam, ali mislim da tu vrstu naoruzanja kupuju samo ozbiljnije vojske, koje bi vjerovatno odabrale modernije zapadne ili Ruske/Kineske sisteme. Cak i Jugoslavija kao drzava nije imala puno izvoza vojne opreme.

Sto se tice rata, pa valjda ce nas NATO braniti kad budemo clan, a ako bi se eto i desilo da nas ne brane, onda nas vjerovatno napada Rusija ili Kina.

Moje misljenje...da je najbolje da skupa sa recimo Turskom udjemo u neku zajednicku proizvodnju nekog sistema (Orkan, neki njihov ili neki novi) :D
Valjda ce nas NATO braniti?! Te price je pricao moj otac 1992. da ce nas Amerika braniti. A moja nana je pricala o nasoj "JNA vojsci" i ruzila moje roditelje sto protestuju protiv rata u Sarajevu:"Sta imaju oni da protestuju protiv nase vojske?."

Malo mi to zvuci naivno. Pa eno pogledaj malo naoruzanje OSBIH. Imamo Americke "Orkane" iz vietnamskog rata. Jeli to znaci da smo ozbiljna vojska?

Orkan nije nista drugo od mobilne vatrene moci. Ozbiljne vojske imaju krstaske rakete koje ispalis iz Italije i pogode dimnjak na kosovu koje navodi avion. Ili Patriot missile koje mogu raketu koja je ispaljena iz Irana unistiti u zraku. To je ozbiljna tehnologija. A Orkani i ala Orkani to je osnov svaki vojske bila to vojska BiH ili Amerike isto kao i oklopnjak, tenk itd. Najobicnija mobilna vatrena moc.
memnon

#846 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

koliko sam ja ovdje od ovih znalaca skuzio vojska se naoruzava donacijama, ja neznam ni jednu vojsku koja za sebe moze reci da je ozbiljna a da se naoruzava donnacijama. drzava nam uzima kredit od mmf-a da bi imala sebi za place a vi pisete elaborate o patrijama i degmanima.
@mba

#847 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

andromeda101 wrote:Ima li još neko da misli da će ga ovaj čiko braniti?

Image

Ili u se i svoje kljuse i namjensku industriju.

taj ciko i mnoge druge cike su objesiti, daj Boze da nikada vise ne dodjemo u tu situaciju da nas brane takvi kao on!
Duklja

#848 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

memnon wrote:koliko sam ja ovdje od ovih znalaca skuzio vojska se naoruzava donacijama, ja neznam ni jednu vojsku koja za sebe moze reci da je ozbiljna a da se naoruzava donnacijama. drzava nam uzima kredit od mmf-a da bi imala sebi za place a vi pisete elaborate o patrijama i degmanima.
Pises gluposti. Hrvatska je zaduzenija od BiH za cifru od 4 milijarde dolara. BiH je najnezaduzenija zemlja u regionu. Iz cistog razloga jer joj MZ to nije dozvoljavala.

Tako da neznam o cemu pricas? Za 4 milijarde dolara mozemo kupiti 2 nosaca aviona. :D

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ ... aatsschuld
neki

#849 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by neki »

Duklja wrote:
memnon wrote:koliko sam ja ovdje od ovih znalaca skuzio vojska se naoruzava donacijama, ja neznam ni jednu vojsku koja za sebe moze reci da je ozbiljna a da se naoruzava donnacijama. drzava nam uzima kredit od mmf-a da bi imala sebi za place a vi pisete elaborate o patrijama i degmanima.
Pises gluposti. Hrvatska je zaduzenija od BiH za cifru od 4 milijarde dolara. BiH je najnezaduzenija zemlja u regionu. Iz cistog razloga jer joj MZ to nije dozvoljavala.

Tako da neznam o cemu pricas? Za 4 milijarde dolara mozemo kupiti 2 nosaca aviona. :D

Zaduzenost neke zemlje se ne mjeri cisto u milijardama dolara nego u odnosu tih milijardi prema GDP-u.
U tom slucaju mi uopste nismo malo zaduzeni...
Duklja

#850 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Tacno tako. Hrvatska je zaduzena 55% od GDP-a u 2010. godini a BiH 39% od GDP-a. To je ipak velika razlika.

Mozemo i mi biti zaduzeni koliko je Hrvatska zaduzeno (u procentima od naseg GDP-a) i da imamo 300 novih Leopard tenkova i 50 najnovijih F16 aviona i jos bi nam ostalo para. Zato ovaj frajer ocito prica gluposti. :D

By the way. Srbija je zadudena 41,5% od GDP-a. Isto vise od BiH.
Post Reply