U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
nezavisni

#826 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nezavisni »

Citam ovu kolumnu A. Burica na http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100305070 gdje se izmedju ostalog kaze:
"JNA je, naime, učestvovala u napadu na Sarajevo, a to što je dio kolone u Dobrovoljačkoj napadnut, jeste bio zločin, koji nije procesuiran."
Dakle, tvrdi se da je to bio zlocin. Ovakav stav je inace poprilicno prisutan u siroj javnosti, a i na ovoj temi. Postavlja se pitanje: zasto je to napad na naoruzanu kolonu (tada de facto) agresorske vojske - ratni zlocin??? Zasto mi sami pristajemo da taj dogadjaj zovemo zlocinom, iako je i sud u Hagu odbacio to?
Ne radi se ovdje o Ganicu. Radi se o tome da se sudskim putem (kroz presudu Ganicu, ili bilo kome drugom), pokaze da je to bio zlocin. Bas kao sto je odbrana Tuzle 15. maja, presudom Jurisicu, proglasena zlocinom. Dakle, cilj je da se dvije, mozda i najvaznije bitke za odbranu BiH, proglase zlocinom. A onda historicari imaju pune ruke posla da se bave posljedicama takvih presuda...
Topla voda

#827 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Topla voda »

nezavisni wrote:Citam ovu kolumnu A. Burica na http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100305070 gdje se izmedju ostalog kaze:
"JNA je, naime, učestvovala u napadu na Sarajevo, a to što je dio kolone u Dobrovoljačkoj napadnut, jeste bio zločin, koji nije procesuiran."
Dakle, tvrdi se da je to bio zlocin. Ovakav stav je inace poprilicno prisutan u siroj javnosti, a i na ovoj temi. Postavlja se pitanje: zasto je to napad na naoruzanu kolonu (tada de facto) agresorske vojske - ratni zlocin??? Zasto mi sami pristajemo da taj dogadjaj zovemo zlocinom, iako je i sud u Hagu odbacio to?
Ne radi se ovdje o Ganicu. Radi se o tome da se sudskim putem (kroz presudu Ganicu, ili bilo kome drugom), pokaze da je to bio zlocin. Bas kao sto je odbrana Tuzle 15. maja, presudom Jurisicu, proglasena zlocinom. Dakle, cilj je da se dvije, mozda i najvaznije bitke za odbranu BiH, proglase zlocinom. A onda historicari imaju pune ruke posla da se bave posljedicama takvih presuda...
svaka ti cast :thumbup:
ahuseino

#828 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

Dado dijasporitus wrote:Moram reci da me cifra od 3000 iznenadila. Malo sta danas u politici privuce toliko raje. Danas 3 sutra 30 a prekosutra ko zna :D
Mislio sam ja da ce biti bar jedna nula vise, odnosno nadao se.

Ne zbog Ganica, jer on jeste iz jedne stranke rodom, nego zbog simbolike, zbog Ganica i Jurisica skupa, zbog '92, '93, '94, '95, zbog ruza, merhametluka.

Bojim se, ali ozbiljno, da ce se tek u slijedecih godinu - dvije vidjeti sta se to potpisalo u Novembru '95... Decembru...
ahuseino

#829 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

Zoome imas li municije...? :D
Miss RX

#830 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Miss RX »

nezavisni wrote:Citam ovu kolumnu A. Burica na http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100305070 gdje se izmedju ostalog kaze:
Bravo ,ovim je ukratko kazano ono sto svi mi koji bezrezervno voimo svoju jednu jedinu mislimo.
Po nekima izgleda da je zlocin da se ljudi brane od siledzija i nadasve ubica.I onih koji su nenaoruzane ljude,zene ,djecu bacali u jame....Koji su pucali na sve sto se krece po Sarajevu za vrijeme opsade....Koji su unistili i promjenili sudbine hiljade stanovnika....
Drago mi je da se organizovao ovaj skup podrske mada je mozda trebao biti i u vecem broju.
Voljela bi da svi oni koji podrzavaju hapsenje Ganica neka su bar na kratko prezivjeli ono sto su stanovnici Sarajeva prezivjeli,valjda bi nas tada bolje razumijeli.
Opet,ne daj Boze da se to ikome ikad ponovi......
ChataDodajStaHoces

#831 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ChataDodajStaHoces »

ratata wrote:e, ovaj put je bilo malo jache :mrgreen:

svaka cast studentima na organizaciji protesta od Ekonomije do ambasade VB-e, koji su tu i ostali, a onda smo u jednom trenutku bili na rubu prolaska kordona kod Srbijanskog bastiona u centru Sarajeva, medjutim uslijedilo je klasicno odbijanje specijalaca , nakon cega su se naravno javili "mirotvorci", a nekima je i pozlilo.

Rekoh ja fino, danas jedan, sutra dva, a onda ko zna :dance:

cestitke i Panjeti na odlicnim fotkama ;-)

FREE GANIC
Hvala na onakvoj podrsci danas, kao i prosli put prvi si bio na licu mjesta! :bih:

Sve u svemu protest je prosao fantasticno, ljudi su pokazali nevjerovatnu podrsku i nadamo se da ce poruka koju smo svi zajedno danas poslali, stici do onih kojih treba.

Zaista je proslo sve bez problema, mirno i dostojanstveno, na sta je kompletna skupina studenata ponosna...

HVALA :sax: :sax: :sax:
Hypo-Alpe-Adria

#832 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Hypo-Alpe-Adria »

Ja nisam baš tako impresioniran ovim protestom.
3000 ljudi za ovoliki grad ne znači apsolutno ništa. Čak ni 1% stanovništva glavnog grada, da ne govorimo države.
A toliko priče, osuda, izjava, pokliča, zaklinjanja, pisanja.....svega... i na kraju 3000 ljudi. Više se okupi na nekoj nogometnoj utakmici II lige.
Ljudi su licemjerni. Vole se busati u prsa, galamiti o nepravdi, iskazivati patriotizam... A s druge strane, kada ugase TV i PC zaborave na sve i okrenu se sebi i svojoj današnjici. Treba preživjeti do prvog. Vrhunsko umijeće.
I ovo pokazuje stav ljudi prema prošlosti, ali i jasnu poruku političarima da ovom ovom narodu polako počinje bivati svejedno, ali što, bojim se možda opet nije znak da ih neće iznevjeriti na jesenjim izborima i da će im pružiti još 4 godine da ih i dalje ponižavaju i pljačkaju.
ahuseino

#833 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

Nesto se veliko izgleda sprema Bosni... izabrda valja... Ineresuje me sta? Sta su igraci skontali, kakvu semu?

Poslao sam ovdje jednoj nasoj organizaciji da mozda napisu peticiju ovdje:

http://genocide.change.org/blog/view/ho ... de_charges

Vidjecu sta mi odgovore, pa ako ne, onda da ja napisem... samo zvucalo bi puno 'zvanicnije' da oni nego da ja...
harisson

#834 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by harisson »

Ovo je samo jedan u nizu pametnih poteza gosp Dodika i gosp Tadica i samo potvrda kakve namjere oni imaju vezano za buducnost Bosne i Hercegovine.. Nikakve ovo veze nema sa samim Ganicem ni sa Doborovoljackom..

I jednom i drugom je jasno da samo ovakvom politikom ,koja svakodnevno pogorsava odnose izmedju Srba i Bosnjaka , mogu dovesti BIH do svog konacno cilja.. A to je nefunkcionalna drzava , ispunjena jos vecom mrznjom i na kraju podijeljena.

Oni sve sto rade zadnjih godina rade mudro i politickim putem..Ovo je dobro isplanirana akcija koja ima samo jedan cilj , a to je ovaj gore...Stalno je tu prisutno nesto sto nas zavadja vise i vise...Vidite da ne prodje ni 3 mjeseca da se nesto ne desi, da ne bi neko slucajno pomislio , pa mozda mi mozemo ovdje ziviti zajedno..

Oni znaju da im ratna opcija ne ide u prilog i da bi sa tim jako puno izgubili..
Oni izazivaju unutrasnje nemire , i znaju do kojih granica da idu ,a da ne bi stvari izmakle kontroli i mozda dovele do rata...Ovo je politicka igra, sa katastrofalnim posljedicama za BIH.

Ja se samo nadam da ce politiku Srbije i Dodika prepoznati oni kojima nije u cilju takva BIH, a to su opet SAD i neke ostale evropske zemlje, prvenstveno Hrvatska koja ima jak uticaj na ovim prostorima...
Nase politicare i ne pominjem jer nisu vrijedni pomena..
feral.tribune

#835 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by feral.tribune »

harisson wrote:Ovo je samo jedan u nizu pametnih poteza gosp Dodika i gosp Tadica i samo potvrda kakve namjere oni imaju vezano za buducnost Bosne i Hercegovine.. Nikakve ovo veze nema sa samim Ganicem ni sa Doborovoljackom..

I jednom i drugom je jasno da samo ovakvom politikom ,koja svakodnevno pogorsava odnose izmedju Srba i Bosnjaka , mogu dovesti BIH do svog konacno cilja.. A to je nefunkcionalna drzava , ispunjena jos vecom mrznjom i na kraju podijeljena.

Oni sve sto rade zadnjih godina rade mudro i politickim putem..Ovo je dobro isplanirana akcija koja ima samo jedan cilj , a to je ovaj gore...Stalno je tu prisutno nesto sto nas zavadja vise i vise...Vidite da ne prodje ni 3 mjeseca da se nesto ne desi, da ne bi neko slucajno pomislio , pa mozda mi mozemo ovdje ziviti zajedno..

Oni znaju da im ratna opcija ne ide u prilog i da bi sa tim jako puno izgubili..
Oni izazivaju unutrasnje nemire , i znaju do kojih granica da idu ,a da ne bi stvari izmakle kontroli i mozda dovele do rata...Ovo je politicka igra, sa katastrofalnim posljedicama za BIH.

Ja se samo nadam da ce politiku Srbije i Dodika prepoznati oni kojima nije u cilju takva BIH, a to su opet SAD i neke ostale evropske zemlje, prvenstveno Hrvatska koja ima jak uticaj na ovim prostorima...
Ma zamisli , da ne bi ovo hapsenje Dodik bi ukinuo RS . Sto nas posvadise taman kada smo im halali Srebrenicu :evil: :P 8) :roll:
ahuseino

#836 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

harisson wrote:Ovo je samo jedan u nizu pametnih poteza gosp Dodika i gosp Tadica i samo potvrda kakve namjere oni imaju vezano za buducnost Bosne i Hercegovine.. Nikakve ovo veze nema sa samim Ganicem ni sa Doborovoljackom..

Slazem se, Ganic tu nije velika figura. Napadom na simbol se postize to sto kazes. Mislim da je jos i gore, drzava nikad nije ni funkcionisala, oni su vec korak dalje na fazi provociranja rata.

Dejtonom im je ozvaniceno etnicko ciscenje, druga faza je bila potpuna secesija. Rat im ne ide u prilog ako ga oni pocnu da ne budu vilani ponovo, te je provociranje i referendum to sto ce od nas napraviti vilana.

1. referendum
2. proglasenje nezavisnosti
3. rat

Dali ovo zvuci poznato?

Kakav bi bio ishod ovoga rata?
Spremnost???

Sudeci po proslom mi smo najspremniji...
ChataDodajStaHoces

#837 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ChataDodajStaHoces »

http://www.nytimes.com/reuters/2010/03/ ... ganic.html

Mislim da se ovim stvarima dokazuje da je cilj danasnjeg okupljanja i protesta ispunjen. Glas se mora sto dalje cuti, a NY Times je samo pocetak...

:bih:
trofej

#838 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by trofej »

Treba pažljivo pročitati saopćenje SDA (čiji je predsjednik pravnik po profesiji) sa Vanredna konferencija za medije u povodu slučaja Ejup Ganić (http://www.sda.ba/vijest.php?id=776) pa se dobro zamisliti nad vlastitom sudbinom.

Iz SDA saopćenjA: „Srbija je u periodu 1992-1995 godine Srbija izvršila brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu koja je time bila prisiljena voditi odbrambeni i antifašistički rat.“

(1) SDA vrhuška je (da ne kažem – namjerno, razlozi me uopće ne zanimaju) je prokockala priliku da na Sudu potvrdi ovo što tvrdi u prvom dijelu rečenice.
(2) Drugi dio je već tradicionalan manir SDA vrhuške, na štetu BiH i njenih građana. Upravo kadrovi te vrhuške su u ime BiH pristali da se ne sudi političkim vrhuškama za prvi u slijedu ratnih zločina – zločin protiv mira. Dalje, sa ovim „bila prisiljena voditi odbrambeni i antifašistički rat“, SDA vrhuška neposredno dokumentira upravo ono što se gospodinu Ganiću individualno stavlja na teret i, de jure i de facto, tereti gospodina Ganića za isto ono zašto ga tereti srbijansko tužilaštvo.

SDA vrhuška zna da će navedeno saopćenje imati baš onakav efekat kakav i očekuje njen izbornai uzorak, ali oni koji se strogo drže slova ratnog prava i ratne pravde.

Naravno, da nije u pitanju SDA vrhuška, moglo bi se spekulirati da je ovo samo plitičko saopćenje, ali ovo je njihov model ponašanja na svim nivoima vlasti i vladanja.
ribaribigrizerep

#839 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ribaribigrizerep »

http://www.rferl.org/content/Karadzic_T ... 75790.html

Interesantna teza o vezi sa Karadzicevom odbranom i kako je otpoceo odbranu sa Dobrovoljackom koja je u sustini razlog zasto su Srbi "reagirali" i eto tako rat poceo :D Neki govore da je ovo dio strategije da se ojaca Karadziceva odbrana.

ps: nisam procitao svih 36 stranica, pardon ako je bilo diskusije o ovome
Bosnolog

#840 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Samo obrazovana nacija ima buducnosti,..Ganiceva kcerka Emina je za ovo kratko vrijeme podrske i lobiranja uz pomoc svih nas demonstrirala zavidno vladanje i diplomatsko pravno znaje od kojeg ce BiH imati dodatne politicke koristi,nakon svog ovog ponizavajuceg maltretiranja od strane zlocinacko genocidne Srbije,kao i sramotntne posljedica blamaze VB koju je Srbija nasamarila....
Emina Ganić
"Ovo je težak diplomatski trenutak za Srbiju"

Viši sud u Velikoj Britaniji danas je prolongirao odluku o zahtjevu za puštanje Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kako bi sačekali da Srbija dostavi dokaze na osnovu kojih sumnjiči Ganića za zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Iako će odluka biti donesena 9. marta predstavnici Ganića tu odluku nisu shvatili kao poraz, već naprotiv kao pobjedu s obzirom da Srbija svih ovih dana nije sudu Britanije dostavila nikakve dokumente, pa čak ni zahtjev za ekstradiciju.
Piše: Tatjana Sekulić

Emina Ganić
"Sudija je bio posve zbunjen i iznenađen činjenicom da Srbija nije dostavila nikakve dokumente. Sudija je istakao kako oni moraju pretpostaviti Srbija ima neke posve nove dokaze jer u suprotnom načinili bi grubu povredu procesa pravde i tako krupnu zloupotrebu britanskih sudova. Sudija je istakao i to kako se nada da je razlog Srbije zbog kojeg traži da se Ganić zadrži u zatvoru častan i da ta mlada zemlja koja iskazuje želju da se pridruži evropskim integracijama i Evropskoj Uniji priprema neke nevjerovatne podatke koji će ići u prilog njihovom zahtjevu za zatvaranjem Ganića", kazala je za Sarajevo-x.com Emina Ganić, kćerka člana ratnog Predsjedništva koji je trenutno u zatvoru u Londonu.

Borba za sve građane svijeta

Ovaj slučaj pobudio je veliku pažnju svjetske javnosti, a podršku Ganiću dale su i brojne ugledne osobe iz Velike Britanije.

"Ono što nas trenutno ohrabruje je činjenica da su srpsko tužilaštvo i Srbija pomalo iznenađeni fokusiranjem naše pažnje i našim nevjerovatnim uspjesima, jer možda i mi nismo vjerovali da ćemo postići toliki uspjeh kroz naše diplomatske kanale. Napravili smo jednu nevjerovatnu situaciju u britanskom javnom mnjenju koje neprestano prati sve naše vijesti, sve naše portale i glasove naše javnosti, kao i naše diplomatske akcije", istakla je Emina Ganić.

Ona je dodala i to da ova borba bh. građana nije samo borba za Ejupa Ganića nego i za sve ljude protiv kojih se podižu kojekakve neutemeljene optužnice.

"Ovo je borba kako se ne bi uspostavio neki presedan po kojem bi građani BiH, ili bilo koje druge zemlje svijeta bili optuženi za zločine protiv čovječnosti koje nisu ni počinili. Uz to Srbija, koja nije potpisnica Ženevske konvencije, tuži mog oca za njeno kršenje, pa samo shvatite tu apsurdnu situaciju u kojoj se mi nalazimo", kazala je Ganićeva za Sarajevo-x.com.

"Oni koji optužuju su u kompleksnijim zatvorima"

Inače, profesor Ganić je premješten u drugo krilo zatvora u Londonu, gdje su smješteni optuženici za puno lakša krivična djela. Dozvoljene su mu i posjete, a već sutra bi ga trebala posjetiti kćerka Emina.

"Profesor Ganić je jako dobro i ne smijemo ovu priču srozati na nivo emotivnosti u kojoj govorimo o njegovom ličnom komforu. On je čovjek koji je hiljade prilika imao da bude na drugim mjestima u svijetu kada je bilo teško, no on je izabrao da u BiH provede ratne godine. To je čovjek koji je provodio dane u podrumu Predsjedništva dok su bombe i granate padale na naše građane. Trenutni diskomfort i lične neugodnosti će ga potresti, ali oni koji ga optužuju su vjerujte u puno kompleksnijem zatvoru od njegovog i prijete da sve svoje naredne potomke drže u tim zatvorima. Moj otac je trenutno slobodan čovjek bez obzira na to gdje se nalazi", istakla je Ganićeva.

Težak diplomatski trenutak za Srbiju

Odluka o zahtjevu za puštanje Ejupa Ganića bit će donesena 9. marta. Branioci bivšeg člana Predsjedništva BiH već su prikupili svu dokumentaciju među kojima i odluku Haškog tribunala koji je potvrdio da nema krivične odgovornosti Ejupa Ganića niti elemenata krivičnog gonjenja u slučaju Dobrovoljačka.

"Od trenutka kada je Srbija poslala zahtjev za hapšenje mi smo prikupili sve dokumente, a oni trenutno nisu dostavili apsolutno ništa. Ovo je slučaj kojim se oni bave od 1992. godine, a od 2009. godine kada su podigli optužnice protiv, ne samo mog oca već i drugih brojnih građana BiH, do sada su trebali imati prikupljenu dokumentaciju s obzirom da su tražili da se ti ljudi uhapse u zemljama koje su u mreži Interpola. Oni sada trebaju da pruže te "nove i začuđujuće" dokaze u suprotnom to će biti neugodan i težak diplomatski trenutak za Srbiju", kazala je Ganićeva nastavljajući.

"Ja se iskreno nadam, za budućnost te zemlje i budućnost mladih ljudi Srbije, da će u ovom trenutku njihova država pokazati neko zrno kredibiliteta i dati nešto što barem možemo pobiti u sudu, a ne samo da nam pokaže da je to jedna zemlja koja ne pokazuje poštivanje prema Međunarodnim pravnim aktima, nepoštivanje odnosa u koje sama stupa, te nepoštivanje vlatsitih građana. Tim ljudima je dosta poraza i možda njihova Vlada i politika trebaju da se okrenu i da tim ljudima ponude određene uspjehe i pokušaju izvući tu zemlju iz katastrofe u koju su je uveli u posljednjih 18 godina, a mi ćemo ovo preživjeti i pobijediti", istakla je Ganićeva za Sarajevo-x.com.

"Imamo publiku za ono što će se desiti"

Emina Ganić, se također zahvalila svim osobama koje su danas protestvovale pred ambasadama Velike Britanije i Srbije napominjući da to nije borba samo za njenog oca, nego za sve građane BiH, kao i za građane cijelog svijeta.

"Iznenađena sam i ponosna na ono što je BiH uspjela da uradi u prethodnih pet dana. Pokazali smo šta znači kada se ujedine politički akteri i kada se iskoriste kontakti i mogućnosti kao i diplomatski kanali. Mi smo u stanju da okrenemo cijelu svjetsku pažnju na nas i barem imamo publiku za ono što će se desiti naredne sedmice", zaključila je Ganićeva
.
trofej

#841 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by trofej »

Ribaribigrizerep, poddurmitorskom skotomu, Radovanu Karadžiću, glavni je adut "naoružani narod", a ne nikakva njegova klasična vojna formacija dok ga Muslimani i Hrvati svojim vojnim formacijama nisu prisilili na to. Zašto?

(1) Skotom spašava vlastitu kožu, na način da s "naoružanim narodom" negira ikakvu vezu sa JNA (čitaj: Miloševićevom srbonacističkom silom);
(2) Navođenjem 19. maja 1992. godine, kao dana formiranje njegove vojne formacije sračunato je na činjenicu da je Izetbegović svoju vojnu formaciju imao već 15. aprila 1992. godine (što je notorna laž, ali je ozvaničena kao istina);
(3) Skotom zna da je koncept "naoružanog naroda", od koncepcijskog do taktičkog nivoa bio razvijen jedino u SFRJ, te da ga svijet ne razumije, a iz iskustva sa dosadašnjim suđenjima nigdje ga ne potenciraju ni pri/pravnici koji formalno zastupaju interese RBiH.
(4) Skotom cijeni da ga neće potencirati ni dalje, jer u suprotnom ne bi ga spominjao, pošto bi mu bio na teret.

Taj koncept je na ustavnom nivou definiran ovako: "„Oružane snage SFRJ čine jedinstvenu cjelinu i sastoje se od JNA, kao zajedničke oružane sile svih naroda i narodnosti i svih radnih ljudi i građana, i od TO kao najšireg oblika organiziranog oružanog opštenarodnog otpora. Svaki građanin koji sa oružjem ili na drugi način učestvuje u otporu protiv napadača pripadnik je oružanih snaga SFRJ.“ (Ustav SFRJ). Zato skotom tvrdi da je njegov narod napadnut i da se morao braniti.

Na nižim nivoima "Naoružani narod" znači da su svi, od 15. godina pa dok su sposobni za to, pripadnici oružanih snaga SFRJ, odnosno i republika, općina, mjesnih zajednica, firmi, itd. Također ovo važi i za njihovu, kako privatnu tako i zajedničku imovinu (čitaj: sva imovina je vojna, odnosno u funkciji je oružane borbe). U situaciji u kojoj se zatekao poddurmitorski skotom, kada je imao oružja, tehnike i vojne opreme višestruko više nego svojih podanika, može se s razlogom postaviti pitanje a ko mu je to - civil? U suštini, on ih nije ni imao, ne samo do 16. aprila 1992. godine, nego ni do 1996. godine.

Da dalje ne zamaram, ratno pravo se tiče i načina ponašanja vojnih jedinica međusobno u oružanim sukobima, a ne samo prema civilima.
Last edited by trofej on 05/03/2010 19:54, edited 1 time in total.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#842 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Dado dijasporitus »

Mislim da sam napisao slicnu stvar prije jedno 15-tak stranica ali cini mi se da si ti to mozda malo bolje rezimirao. Inace pitanje je koliko su ova dva dogadjaja najvaznija za odbranu BiH. Definitivno su najpoznatija sto je vjerovatno i razlog sto se Beograd uhvatio za njih kao pjan plota jer je okvir propagandne manipulacije daleko veci. Znam za jedan slucaj, cini mi se blizu Gradacca gdje je VRS pokusala proboj fronta blindiranim vozom i naletila na zasjedu u kojoj je oko 300 vojnika VRS-a likvidirano, mahom mladji vojnici, gusteri kojima je to bio prvi put na front. Znam i kad je vijest procula Banjalukom da je stanje u gradu bilo pravo napeto. Slucaj je u istoj kategoriji sa Dobrovoljackom ali eto niko ne prica o tome jer je jasno da se radi o ratnim dejstvima i da onaj koji daje komandu za probijanje snosi posljedice i odgovornost ako proboj ne uspije.
sexstranka

#843 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by sexstranka »

Jedina primjedma gospodinu Ganicu(od mene) je ta sto je uopste i putovao u zemlju,koja nam je i u ratu stavljala lisice na ruke..a evo sada to isto radi i u miru 20 godina posle :x
BiH-a je postalo takvo "klupko" koje se nikada odmodati nece..
BiH-je postala kao neka igrica na pleystation i igra je kako tko hoce..
Netko zeli da nam toliko stegne ruke,da se nesmijemo ni braniti..
Neznam...tesko je danas biti pametan..
Bosnolog

#844 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Reakcije na Ganicevo Hapsenje!!!!
Anketa Dana
Reakcije na hapšenje prof. Ejupa Ganića

Dr. Carole Hodge,
autorica knjige Britain and the Balkans, Routledge, 2006.

Hapšenje bivšeg bosanskog lidera Ejupa Ganića 1. marta u Londonu koincidirajući s dugo očekivanim početkom procesa Karadžiću u Haagu, "Britanija u centru ekstradicijskog spora u vezi s bivšim bosanskim liderom Ejupom Ganićem", izazvalo je u britanskim medijima reakciju, koja običnom posmatraču sugerira izjednačavanje krivice u kompleksnom "građanskom" ratu - impresiju da je sam Karadžić, s velikim bolom iznosio svoje dvodnevno uvodno izlaganje. Tajming Ganićevog hapšenja ove sedmice od strane Scotland Yarda bio je vjetar u leđa Karadžićevoj odbrani, te se njegove eventualne posljedice ne smiju zanemarivati.

Dok je Radovan Karadžić optužen za genocid i devet drugih tačaka za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, Ganić je optužen na osnovu nedavnog beogradskog zahtjeva za ekstradiciju i to zbog njegove navodne uloge u strijeljanju vojnika bosanskih Srba u maju 1992., u vrijeme kada su masakri nesrba od strane srpskih snaga u Bosni i Hrvatskoj već brojali desetke hiljada žrtava.

Pojavljivanje i Karadžića i Ganića na TV ekranima širom Britanije 1. marta pobija činjenično stanje i hrani mnoge mitove orkestrirane iz Beograda, koji su 1990-ih rezultirali prešutnom saglasnošću Britanije i Francuske naspram genocidnog rata. Interesantno je da Karadžić u svoju odbranu slobodno citira riječi britanskih političara, diplomata i vojnika.

Postoji dokaz koji dovodi u pitanje generalno nagađanje da je britanska sramotna uloga na Balkanu dovela do poraza vlade konzervativaca. Stoga je, također u britanskom interesu da Ejup Ganić smjesta bude vraćen u svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu, radije nego u Srbiju, budući da je kompetentnost njenog sudskog sistema upitna.

Dr. Marko Attila Hoare,
Faculty of Arts and Social Sciences Kingston University, London

Kada su pripadnici Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine pucali na JNA u Dobrovljačkoj ulici (3. maja 1992.) bila je to defanzivna akcija usmjerena protiv legitimnih vojnih meta, odgovor na vojni napad JNA na glavni grad BiH. I to se desilo u vrijeme kada je JNA, pod kontrolom Srbije, osvajala ogromne dijelove BiH, od Kupresa do Zvornika, i sistematski ubijala ili protjerivala stanovnike nesrbe. Ganićevo hapšenje pokazuje da zvaničnici Srbije još uvijek vide bosanske napore da organiziraju samoodbranu od njihove agresije kao "zločin". Ovo pokazuje da Srbija još uvijek nije okrenula leđa agresiji i nacionalizmu iz Miloševićevog doba.

Sonja Biserko,
predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

U Haagu se vodi nekoliko procesa (Karadžić, Perišić, Stanišić, Simatović). Sve optužnice se odnose i na genocid u Bosni. Karadžićeva optužnica je proširena na još desetak opština u kojima se desio genocid, znači genocid se odnosi na celu Bosnu. Beograd je razradio svoju strategiju koja se svodi na ometanje suda (suđenje Karadžiću, Šešelju) kroz odugovlačenje, zatim kroz političku odbranu (Milošević, Karadžić, Šešelj), intimidaciju svedoka Tužilaštva, prikrivanje dokumentacije (dogovor sa Carlom del Ponte). Osim toga, Beograd čini sve da relativizuje svoju odgovornost kroz plasiranje teza da su "bosanski rat" počeli Bošnjaci. To dokazuju preko događaja u Dobrovoljačkoj ulici, u slučaju Tuzlanske kolone (izlazak JNA iz Tuzle). U tom smislu ovakve poternice imaju za cilj da se svi bosanski lideri iz tog vremena kriminalizuju. Hapšenje Ganića je primer koji će sutra da se primeni i na druge bošnjačke lidere. Radi se u suštini o borbi za interpretaciju rata u Bosni koji su, kako Beograd tumači, pokrenuli muslimanski fundamentalisti. Sve te poternice su deo šireg plana i bilo bi važno da međunarodna zajednica zaustavi takvo ponašanje Beograda i da izvrši pritisak na ICTY da obelodani sve zaštićene dokumente kako bi se i tako obelodanila istina o ratu u Bosni.

Profesor Francis A. Boyle,
bivši agent za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde

Hapšenje Ejupa Ganića od strane britanske vlade je u potpunosti političke prirode. Britanci su uvijek mrzili Ganića jer je bio jedan od bosanskih ratnih lidera koji je imao hrabrosti da im se javno odupre u javnosti, tako da je ovo sada osveta Britanaca protiv Ganića, Bosne i Bosanaca. Naime, Ganić mi je lično pomogao da dobijem autorizaciju od predsjednika Izetbegovića da tužim Britaniju na Sudu pravde za pomaganje i podstrekivanje genocida protiv Bosne. Ovo britansko hapšenje Ejupa Ganića je jednostavno nastavak genocidnih politika koje je Perfidni Albion uvijek vodio protiv BiH.

Dr. Ron Roberts,
Kingston University London. UK

Hapšenje profesora Ganića u Londonu jedan je u nizu sramotnih incidenata koji su dodatno pogoršali profil britanske vlade na međunarodnoj sceni. Vlada Velike Britanije je tokom rata protiv BiH (1992. - 1995.) efektivno pružala podršku za srbijansku ekspanziju. Ovu posljednju akciju, vrijednu svake osude, koju vode ljudi koji bi mogli biti osuđeni za ratne zločine u Iraku, trebalo bi smatrati uvredom za sve one koji podržavaju princip prava na samoodbranu koji je zagarantiran u Povelji UN-a.

Dr. Edina Bećirević,
FKKS, Univerzitet u Sarajevu

Hapšenje profesora Ejupa Ganića je školski primjer "uspješno" obavljene obavještajno-propagandne akcije. Tajming je toliko usklađen da je nemoguće pomisliti da se radi o pukoj slučajnosti: Dan nezavisnosti BiH i prvi dan iznošenja Karadžićeve odbrane u Haagu. I srbijanske obavještajne strukture, pretpostavljam, smatraju da je obavljen dobar posao. Međutim, smatram da će britansko pravosuđe profesora Ganića izručiti BiH jer Srbija nema apsolutno nikakvog osnova za jurisdikciju u ovom slučaju. Propagandu s kratkotrajnim efektima Srbija je pretpostavila popravljanju odnosa s BiH. Ali BiH nije jedna država s kojom Srbija ima loše odnose. Srbija ima loše odnose sa svim svojim susjedima. Srbija je, čini se, bila i ostala balkanska "odmetnička država" (rogue state). Ali posljedice ove konkretne propagandne akcije, koja za cilj ima skretanje pažnje sa stvarne uloge Srbije u BiH 1992. - 1995., najviše će se negativno reflektirati na samu Srbiju. Mislim da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica uoči koliko je za odnose u regionu, ali i za srpsko društvo pogubno izbjegavanje suočavanja s prošlošću

.
KBSA poziva na akciju zbog hapšenja Dr. Ejupa Ganića

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike najoštrije osuđuje najnoviju političko- obavještajnu provokaciju Srbije koja kontinuirano pokazuje da ne priznaje suverenitet BiH i njezinih građana. Izdavanje potjernice na osnovu koje je u Londonu uhapšen, bivši član Predsjedništva BiH, gosp.Ejup Ganić jeste još jedna potvrda Srbijanske bahatosti i siledžijskog odnosa prema Bosni i Hercegovini kroz pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora.

Za KBSA je neprihvatljivo i neshvatljivo da država koja je jedina u historiji osuđena za kršenje Međunarodne konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida ima pravo raspisati potjernicu za osobama koje su stale u odbranu svoje domovine i čije je pravo na samoodbranu zagarantovano kako Poveljom o ljudskim pravima tako i svim Poveljama UN i Međunarodnim konvencijama. Srbija je ovim potezom pokazala da joj je više stalo do destabilizacije situacije u BiH nego da se suoči sa vlastitim zločinima i zločincima koje je iznjedrila i brižljivo čuvala i čuva unutar svojih granica. Jednome od njih je u Hagu, upravo na dan hapšenja gosp. Ganića, počelo suđenje za počinjene zločine kakve Europa ne pamti nakon Drugog svjetskog rata.

Raspisivanje potjernice (pa evo sada i hapšenje gosp. Ganića) za članovima ratnog Predsjedništva BiH jeste direktni udar na suverenitet države BiH, njezinih organa, dužnosnika i građana koji su samo vršili svoju patriotsku dužnost i obavezu obrane domovine od napada i agresije. Cilj takvih potjernica i hapšenja nije pravo i pravda već politikantsko ponižavanje istinskih žrtava i pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora što najočitije ilustruje politička presuda gosp.Iliji Jurišiću. Država BiH ne smije dozvoliti da gosp.Ganić ili bilo koji drugi građanin BiH doživi istu sudbinu.

KBSA od državnih organa BiH zahtijeva jasnu i odlučnu reakciju koja treba rezultirati:
prekidom svih diplomatskih odnosa sa Srbijom i povlačenjem ambasadora BiH iz Srbije
zahtjev prvosuđa BiH da primjeni sistem reciprociteta i podigne optužnice protiv ratnog rukovodstva Srbije
upućivanje protestne note vladi Velike Britanije i traženje hitnog puštanja na slobodu gosp.Ganića. Brendan Simms je knjizi Najmračniji momenat: Britanija i destrukcija Bosne (Unfinest Hour: Britain and the Destruction of Bosnia) u izdanju Penguin Pressa opisao negativnu ulogu britanske vlade za vrijeme agresije na BiH. Hapšenjem gospodina Ganića se stavlja u sumnju namjera Velike Britanije u i prema BiH.
pokrenu proces protiv Srbije pri Europskom sudu pravde zbog laznih optuznica protiv građana BiH
Građane i patriote BiH, u BiH i dijaspori, pozivamo da:
u državama i gradovima gdje postoje Ambasade ili Konzulati Srbije (tako i Bosne i Hercegovine i U.K-a) organizuju mirne proteste i sa tih protesta upute pisma protesta vladi Srbije i UK, kao i poziv vladama zemalja i Međunarodnim i Evropskim institucijama da zaustave proces destabilizacije Balkana koju kontinuirano provodi zvanična politika i pravosuđe Srbije.
bojkotuju proizvode i servise kompanija sa sjedištem u Srbiji sve dok gosp. Ganić i gosp. Jurišić ne budu pušteni na slobodu
KBSA smatra da svaki zločin mora biti kažnjen ali ne prihvata tezu da su zločinci oni koji su branili svoje živote i svoju domovinu, posebno ako tu tezu zastupa država koja je osuđena što nije učinila ništa da spriječi zločin genocida mada je to mogla.
Srbija svoju katarzu neće doživjeti osudom bh patriota, to jedino može postići osudom onih koji su u njeno ime i u ime srpskog naroda činili zločine.
Upravni Odbor KBSA
exliberal

#845 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by exliberal »

Sve bi se ovo izbjeglo da je doslo do pravovremenog istraznog postupka u Sarajevu na sve ove optuzbe.
Ocito je da ili niko nema muda da to pokrene i istjera na cistac ili neko to politicki koci.
Malo mi je neralno da Srbi uporno prozivaju za neke zlocine a da je odgovor koji dolazi iz Sarajev sta ba vi hocete?....ako je sve cisto, ako niko nije nista uradio mimo zakona sto se neizvrse istrazne radnje pa im se onda zaljepi papir na celo jednom zauvjek?
Hag nije nasao dovoljno dokaza da se bakce sa ovim ili mu je to bilo previse mali zalogaj ali je prepustio da lokalni istrazni organi nastave ako ima indicija. Po izjavama tuzilastva predmet je otvoren prije par godina ali nije se mnogo uradilo....malo mi ovo smrdi da neko koci odredjene slucajeve i onda ih aktivira po potrebi...pogledajte Zuku ...koliko je godina trebalo da bude uhapsen.....
Sta je sad u pitanju neznam ali znam da Ganic nece biti isti kad ga puste ( poste su realno gledajuci male sanse da bude isporucen Srbiji).
VjecitiStudent

#846 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by VjecitiStudent »

Emina Ganić

Ovaj slučaj pobudio je veliku pažnju svjetske javnosti, a podršku Ganiću dale su i brojne ugledne osobe iz Velike Britanije.

Napravili smo jednu nevjerovatnu situaciju u britanskom javnom mnjenju koje neprestano prati sve naše vijesti, sve naše portale i glasove naše javnosti, kao i naše diplomatske akcije", istakla je Emina Ganić.
5th March 2010

Dnevni Avaz in Sarajevo reports that the UK court has ordered that Ejup Ganic stay in prison for a further week, apparently to give Serbia more time to present evidence against him for the Dobrovoljacka St massacre in 1992.

A protest demonstration is to be held outside the British and Serbian Embassies in Sarajevo.

Here in the UK the absurd and preposterous media silencefulness about this story is truly terrific.

As far as I can see:

Nothing more on the Telegraph website since 2 March.

Nothing more on the Guardian website since 1 March (Note: I mentioned this to the Guardian's Diplomatic Editor last night).

Nothing more on the Times website since 3 March.

Nothing more on the Independent website since 1 March.

Good grief.

A former European leader has been arrested and detained on a Balkan war crimes extradition rap, involving an attack on a UN convoy. The London court blunders its own procedures and brings the wrong prisoner to court. The issue stirs controversy and adds to Bosnia's already sharp political divisions.

Is all this and much more not in some way maybe ... newsworthy?
http://charlescrawford.biz/
BHCluster

#847 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by BHCluster »

Ja mislim da je Srbija uradila sebi medvjedu uslugu sa ovim, ne samo da je dodatno narusila i onako labave odnose sa Bosnom i Hercegovinom nego je i sama sebe obrukala u vanjsko politickom smislu. Kako? To je Srbija uradila sa samom cinjenicom da od kako je dr Ganic u pritvoru nije dostavila nikakav dokaz on njegovoj umjesanosti u slucaj sto se sada zove "Dobrovoljacka" ulica a kako i sami iznose po TV-u rade od 1992 pa sve do 2010! Pa zar je to moguce da se covjek moze optuzivati za neki zlocin bez ikakvh dokaza da podkrijepi se ta optuzba? Pa izgleda da moze najbolji je primjer Ilija Jurisic! Mozda poslije ovoga slucaj sa dr Ejupom Ganicem i neka pozitivna se stvar desi za jos jednog Bosanskohercegovackog patriotu Iliju Jurisica.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#848 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Chmoljo »

BHCluster wrote:Ja mislim da je Srbija uradila sebi medvjedu uslugu sa ovim, ne samo da je dodatno narusila i onako labave odnose sa Bosnom i Hercegovinom nego je i sama sebe obrukala u vanjsko politickom smislu. Kako? To je Srbija uradila sa samom cinjenicom da od kako je dr Ganic u pritvoru nije dostavila nikakav dokaz on njegovoj umjesanosti u slucaj sto se sada zove "Dobrovoljacka" ulica a kako i sami iznose po TV-u rade od 1992 pa sve do 2010! Pa zar je to moguce da se covjek moze optuzivati za neki zlocin bez ikakvh dokaza da podkrijepi se ta optuzba? Pa izgleda da moze najbolji je primjer Ilija Jurisic! Mozda poslije ovoga slucaj sa dr Ejupom Ganicem i neka pozitivna se stvar desi za jos jednog Bosanskohercegovackog patriotu Iliju Jurisica.
iskreno se nadam :(
and

#849 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by and »

Emina Ganić
"Sudija je bio posve zbunjen i iznenađen činjenicom da Srbija nije dostavila nikakve dokumente. Sudija je istakao kako oni moraju pretpostaviti Srbija ima neke posve nove dokaze jer u suprotnom načinili bi grubu povredu procesa pravde i tako krupnu zloupotrebu britanskih sudova. Sudija je istakao i to kako se nada da je razlog Srbije zbog kojeg traži da se Ganić zadrži u zatvoru častan i da ta mlada zemlja koja iskazuje želju da se pridruži evropskim integracijama i Evropskoj Uniji priprema neke nevjerovatne podatke koji će ići u prilog njihovom zahtjevu za zatvaranjem Ganića", kazala je za Sarajevo-x.com Emina Ganić, kćerka člana ratnog Predsjedništva koji je trenutno u zatvoru u Londonu.
čuj sudija bio zbunjen i iznenađen činjenicom da srbija nije dostavila nijedan dokaz,,a nije zbunjen i iznenađen činjenicom da bez ikakvih dokaza odlučuje da nekome produži boravak u zatvoru.
ja sam ,iako laik za pravo,jako zbunjen ponašanjem vb i ovog sudije,ali nisam iznenađen.znamo sramnu englesku ulogu u ratu u bih,pismo džona mejdžora,pa stvarno ne možemo biti iznenađeni ovakvim ponašanjem.
pa zar nedostatak dokaza nije najveći argument za puštanje čovjeka da se brani sa slobode?ali on to i ne razmatra,čeka da ovi smisle dokaze,momo opravdano odsutan,pa zaškripalo.možda nema ko napisati.
zato nek se ne pravi ni on budala i nek ne traži od nas da glumimo budale i da vjerujemo u njihovo kao pravo.pravo po kojem čovjeka drže,ne pritvorenog,već zatvorenog bez ikakvog dokaza na osnovu optužnice po kojoj je sarajevo u srbiji.
kamen spoticanja

#850 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kamen spoticanja »

haubica_i_to_teshka wrote:Vjerujesh li da su to bili momci koji su branili svoje zivote, zivote najmilijih, grad, drzavu..? Vjerujesh li ti da to nisu bili “mudzahedini”? Poshto nas je “nasha” armija izdala ,borili smo se kako smo znali i umjeli. Za goli zivot i opstanak.
Da je o toj kasarni boravio general kukanjac koji je izjavio da “armija nece ni mrava zgaziti”, a u isto vrijeme iz tih kasarni “nevini regruti” snajperima ubijali zene, djecu, da se prije toga jna zajedno sa srbima i cetnicima ukopala na brdima oko Sarajeva, granatirali,rushili grad NISHTA im nije bilo sveto ?!
Ti cesh i dalje da vjerujesh u ono u shta hocesh da vjerujesh . Lakshe je reci “i oni su krivi’, traziti opravdanja za sve shto se dogodilo za vrijeme agresije na jednu suverenu drzavu, skidati krivicu nego pogledati istini u oci. Manje boli.
Ovdje se ne radi o Ganicu kao fizickom licu, nego o tome kakvu je funkciju obavljao i koga je tada predstavljao.
Da su se tadashnja dogadjanja drugacije zavrshila i da su uspjeli da ostvare shto su naumili, siguran sam da danas ne bih imao priliku da ovo pishem.
Srecom, bili su MOMCI koji su imali srce i hrabrost da to zlo sprijece !!!
Sjeti se:
SREBRENICA, FOCA, OMARSKA, MANJACA...

p.s. poznata mi je bolesna opsesija i patoloshka mrznja prema Ganicu od jedne bivshe sds –ovke.
Nedavno je izashla (da bogdo nije) iz zatvora tako da se ne bih iznenadio da je ona pokrenula inicijativu , nikad mu nece ni oprostit ni halalit mnoge stvari. Zivi bili pa pisali i u vezi toga...uskoro
:thumbup: mnogo dobro
Locked