Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#826 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by bitanga_sa_otesa »

Citros Buenos wrote:
Pričuvaj se i na ovoj temi ...
ne mislim se natezat s budalama,nek rade i za 200 maraka mjesecno ,njihov problem.....
madner

#827 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Poenta je da ko stedi 5 godina mora jos uvijek preci od A do B.

Ili izbjegavati situacije, tipa ne uzeti posao gdje se mora voziti svaki dan. Tako da je to jednostavno nerealan savjet. Gras je najbolji javni servis u BiH a realno potpuno beskoristan.
emko1234

#828 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

Sve je to vrlo individualno.
Ali činjenca je da i lošije i bolje situairane i porodice i pojedinci češće biraju kredit kao sredstvo finansiranja neke ozbiljnije kupovine nego keš.

Recimo imam za primjer čovjeka iz bliže familije. 2000 godine je uzeo novo auto, dzip jednog proizvođača koji je kupljen s nekim minimalnim iznosom keša dok je ostatak plaćen novcem od kredita. Pošto je u mogćnosti, to auto je vozio 4 godine i nakon njega uzeo novi model istog proizvđača. Išao je opcijom staro za novo, i ostatak na kredit. I čovjek tako za 15 godina promjenio 4 auta. Svaki put uzme novo, staro da u račun i doda para. Ali uvijek kredit. Kao lojalan klijent jedne banke s kojom je u ljubavi već 16-17 godina, dobiva ponudu koja je puno bolja nego da istrese sve pare koje je uštedio za kupovinu auta. Rata mu jeste pojaka, ali čovjek dobro zarađuje. Svjestan je da plaća kamate i stavio je na papir koliko ga to košta. Ali obzirom da je svjestan vrijednosti keša u današnjem vaktu i toga koliko se stvari mogu okrenuti preko noći, njegova logika je da je bolje ići na kredit opciju.
I sve je def pristupačnije uz kredit. Logika je da ako imaš za ratu koja je milja, onda ti nije problem platiti par rata više na kamate.
Danas su krediti osigurani, tako i da dođe do neke nepredviđene situacije s poslom, kredit može neko vrijeme vraćati osiguranje. Ali ti osiguranje neće plaćati život, hranu, režije i sve ostalo troškove života. Dok lova koju si mogo ukhat ko življak u auto a nisi jer si uzeo auto na kredit, hoće.
Tom logikom se vodi i pola zapada.
I na to sam mislio kad sam rekao da je kod njih još gore jer nema ugovora na neodređeno na poslu.
Citros Buenos

#829 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Citros Buenos »

bitanga_sa_otesa wrote:
Citros Buenos wrote:
Pričuvaj se i na ovoj temi ...
ne mislim se natezat s budalama,nek rade i za 200 maraka mjesecno ,njihov problem.....
Kod mene mogu raditi i meni plačati, baš jednog takvog tražim da zaposlim :-)
madner

#830 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Logicno, ako imam 25 000 i uzmem kredit na 25000 na 3 godine, od tog steka mogu placati kredit i zivjeti normalno ako izgubim posao.
Dok to ne mogu ako iskesiram ovih 25000 odmah.
ado-šampion

#831 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Citros Buenos wrote:
ado-šampion wrote:Ne moze se nesto tako generalizovati prostom ekomomskom racunicom.

Kredit je dobra stvar, ali ako ga neko moze otplacivati. Kod nas nazalost mnogi ljudi koji uzmu auto na kredit, odricu se previse stvari da bi mogli otplacivati taj kredit. Odredjeno odricanje mora postojati. Neko ko moze voziti auto od 20 hiljada a vozi od 10 jer nece da napravi racunicu i izbaci neke suvisne troskove koji u principu i ne popravljaju toliko kvalitet zivota, on je budala.
Sto se tice auta, uzmimo za primjer auto 18-20 hiljada, ne ulazeci u to koja cifra mjesecno treba da bi se mogao imati takav auto (da je ponavljamo opet pricu s jedne od tema). Po meni nema nista lose u tome da neko ko moze recimo 3 godine otplacivati kredit za jedno takvo auto i uzme to auto na kredit. Naravno usto ide i da je to auto uzeto srazmjerno s primanjima, odnosno da ga se moze odrzavati. Trosak su tu 2-3 hiljada na kamate, ali zato ne moras cekati 3 godine da skupis, sto nekom ne odgovara ili zbog potrebe ili zbog cejfa, nebitno. Kad skontas, te 2-3 hiljade neko ko sebi moze priustiti takvo auto potrosi za godinu danas jeduci splacine po sarajevskim fast foodovima i ascinicama.
Naravno da je bolje kupiti za kes, ali 'bolje' ko ima 30 hiljada pa da 18 za auto. E sad koliko treba da se skupi tih 30 hiljada. Zadnje pare za auto u Bosni moze dati samo onaj koji za dva mjeseca sebi hladno moze namaci 5 hiljada, uglavnom samci koji pravo dobro zaradjuju (za nase uslove) i uglavnom zive kod roditelja.

Vala svakakvih izjava ima na ovom forumu. Šta je poenta, moramo voziti što skuplje auto koje nam to naš standard dozvoljava ?
Niđe veze, po tome onaj "jado" Bill Gates ne bi nikada vozio Porsche 911 nego neko auto od dva miliona Dolara.
Nije poenta u autu, poenta je u bespotrebnim troskovima, koji kad malo covjek razmisli nista ne popravljaju standard zivota. To svugdje u normalnom svijetu znaci stednja a kod nas znaci stiskanje/cigancenje. A voziti porodicu u zastarjeloj ragi s 200-300+ hiljada na satu od 10 k maraka i modernom autu koje je preslo 2-3 puta manje ipak popravlja kvalitet zivota, moras se sloziti. Da ne govorim da se za taj iznos moze uzeti i novo. Eh sad jel se bolje 'stiskati' pa voziti novije auto (ili imati bilo sta bolje sto popravlja kvalitet zivota jedne porodice) ili je bolje biti gospodin pa se voziti u staroj ragi, na svakom je da procijeni.
emko1234

#832 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

madner wrote:Logicno, ako imam 25 000 i uzmem kredit na 25000 na 3 godine, od tog steka mogu placati kredit i zivjeti normalno ako izgubim posao.
Dok to ne mogu ako iskesiram ovih 25000 odmah.
Upravo, to i jest poenta ove sigurnosti koju pruži keš.
25k keša ti omogućava relativno normalan život i godina dana, uz plaćanje obaveza i paralelno traženje posla.
Ovako ostaneš bez posla, nemaš obaveze prema banci ali isto tako nemaš dinara. Neko ti se još razboli ne daj Bože, i šta onda?
Ko će ti u tom slučaju dati pozajmicu, kredit ili bilo šta?
Ne, ne. Bolje nemati dug prema banci, jer ubiće nas kamate.
Kakvo debilno razmišljanje, o Stvoritelju naš pomozi nam.
Citros Buenos

#833 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Citros Buenos »

ado-šampion wrote:
Citros Buenos wrote:
ado-šampion wrote:Ne moze se nesto tako generalizovati prostom ekomomskom racunicom.

Kredit je dobra stvar, ali ako ga neko moze otplacivati. Kod nas nazalost mnogi ljudi koji uzmu auto na kredit, odricu se previse stvari da bi mogli otplacivati taj kredit. Odredjeno odricanje mora postojati. Neko ko moze voziti auto od 20 hiljada a vozi od 10 jer nece da napravi racunicu i izbaci neke suvisne troskove koji u principu i ne popravljaju toliko kvalitet zivota, on je budala.
Sto se tice auta, uzmimo za primjer auto 18-20 hiljada, ne ulazeci u to koja cifra mjesecno treba da bi se mogao imati takav auto (da je ponavljamo opet pricu s jedne od tema). Po meni nema nista lose u tome da neko ko moze recimo 3 godine otplacivati kredit za jedno takvo auto i uzme to auto na kredit. Naravno usto ide i da je to auto uzeto srazmjerno s primanjima, odnosno da ga se moze odrzavati. Trosak su tu 2-3 hiljada na kamate, ali zato ne moras cekati 3 godine da skupis, sto nekom ne odgovara ili zbog potrebe ili zbog cejfa, nebitno. Kad skontas, te 2-3 hiljade neko ko sebi moze priustiti takvo auto potrosi za godinu danas jeduci splacine po sarajevskim fast foodovima i ascinicama.
Naravno da je bolje kupiti za kes, ali 'bolje' ko ima 30 hiljada pa da 18 za auto. E sad koliko treba da se skupi tih 30 hiljada. Zadnje pare za auto u Bosni moze dati samo onaj koji za dva mjeseca sebi hladno moze namaci 5 hiljada, uglavnom samci koji pravo dobro zaradjuju (za nase uslove) i uglavnom zive kod roditelja.

Vala svakakvih izjava ima na ovom forumu. Šta je poenta, moramo voziti što skuplje auto koje nam to naš standard dozvoljava ?
Niđe veze, po tome onaj "jado" Bill Gates ne bi nikada vozio Porsche 911 nego neko auto od dva miliona Dolara.
Nije poenta u autu, poenta je u bespotrebnim troskovima, koji kad malo covjek razmisli nista ne popravljaju standard zivota. To svugdje u normalnom svijetu znaci stednja a kod nas znaci stiskanje/cigancenje. A voziti porodicu u zastarjeloj ragi s 200-300+ hiljada na satu od 10 k maraka i modernom autu koje je preslo 2-3 puta manje ipak popravlja kvalitet zivota, moras se sloziti. Da ne govorim da se za taj iznos moze uzeti i novo. Eh sad jel se bolje 'stiskati' pa voziti novije auto (ili imati bilo sta bolje sto popravlja kvalitet zivota jedne porodice) ili je bolje biti gospodin pa se voziti u staroj ragi, na svakom je da procijeni.
Definiciju gospodina bih svakako izbjegao ovdje, bojim se društvenih nemira na forumu. Ali, za mene sigurno nisu gospoda oni što na silu kupuju auto broj ili dva veče nego što realno mogu.
supercali

#834 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

Emko madneru vi polazite od toga da taj neko ko kupuje ima osnovu za to u autu i u dobroj plati i treba mu kredita nekih 5-10 hiljada
Ja i konkretno goran govorimo o tome da je ludost uzimati 20 kredita na 7 godina samo da bi se imalo novo auto ili neko "luksuzno" polovno od 20
ado-šampion

#835 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Mislim da svi uzimaju prema sebi, cifre nisu bitne. Ko za isto vrijeme trajanja kredita ne moze skupiti isti iznos u kesu taj ide preko svojih mogucnosti s tim kreditom. Mislim da je to jasno.
golfiista

#836 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

supercali wrote:
golfiista wrote:
supercali wrote:Jeste li vi normalni goran je ovdje u pravu za vecinu ljudi u bih auto je luksuz bilo kakav
Dalje auto od 20 milja je luksuz i za one sa dobrom platom od 1200 do 1500 ako imaju porodice
Kredit je instrument gdje vecina zivi preko svojih mogucnosti ispunjavajuci svoje neke komplekse bilo da je rijec da se pokaze komsijama ili nadomjestiti velicinu cune
Zato nam u gradu na jedno potpuno ispravno dodje jedno 100 neispravnih ne racunajuci sluzbena auta
Ne govorimo ovdje o ekonomskoj situaciji, ni o tome je li potreba auto ili luksuz, govorimo o opravdanosti kredita ili štednje pri kupovini automobila. Pa tako jedni kažu, štedi i nakon x godina kupi automobil, dok su drugi za varijantu kredit i kupi odmah automobil. Polazna tačka je da su stambeno zbrinuti i zaposleni.
Ja samo znam da nakon pet godina štednje, toliko se navikneš na to, da ti ne pada na pamet istresti se za automobil, bez kojeg možeš, a što si sam sebi dokazao nakon pet godina bez istog. Posebno što nakon pet godina, u žiži interesovanja dođu neke druge stvari, ljudi, stanja i slično.
O cemu govorimo nego o ekonomskoj situaciji
Mnoras li odmah imati auto od 20 milja ako je polazna tacka stambeno zbrinut i zaposlen?
Za koliko se moze skupiti recimo 4000 pa kupiti nekog clia ili slicno malo auto pa onda stedjeti 5 godina za ono od 10 pa tek onda ono od 20
Poenta je ta da se ne isplati kredit ako su tolika odricanja da bi se imalo auto od 20 milja
Kad ja vec imam auto od recimo 10 pa mi treba nekih 10 kredit nije problem na 2 godine uzeti ili slicno
I čekaš petnaest godina na auto od 20K, kao da je 200k. i to sve zbog par hiljada KM kamata, :-)
Pa nisi macka sa devet života...
Bakir1

#837 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

motiku smo davno vrijeme je i za sefa...
meni svrha kupovine auta na kredit nije jasna, a kupovine auta na kredit koje ce godisnje preci 10-15 tkm ni najmanje, neko se vozi, vozari, prelazi 40 tkm godisnje, cijena opravki dovoljna za pokrice kamate za novo vozilo i par rata, kupis nov auto i kraj kredit lizing, imati auto samo da ga imas, i da se to svede na 20 odlazaka van grada godisnje suludo.
ali svakom svacije opet kazem, zaista ne vidim kako ce kvalitet zivota moje porodice biti veci ako se voze u autu od 20 HKM i onom sasvim ispravnom od 10 HKM
goran16v

#838 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

golfiista wrote:Ako je ta korpa 1800 KM sa svim potrebama četveročlane porodice, dakle sav višak primanja je opravdano kreditno se zadužiti ili štedjeti, pa šta ko voli. Je li to ta logika?
Šta ćemo sa ljudima koji imaju, recimo 50% veća primanja od te korpe, ako se zaduže preko iste, neko će kazati da nisu normalni jer su se zadužili 50% svojih primanja? Kredit je instrument, kako to neko već primjeti, za finansijski nedisciplinovane osobe, a takvi smo svi, jer na jednog štedišu, koji se u stanju finansijski kontrolisati, dođe deset sa slabom finansijskom disciplinom i naravno da je za takve kredit poželjan, jer htio ili ne rata ti se odbija redovno. Bolje dobar krediti nego nekontrolisana potrošnja.
Sta mislis zasto je prosjecna plata 850KM? Ako dvije prosjecne plate ne mogu pokriti ukupnu korpu, o kojem visu primanja ovdje govorimo?
golfiista

#839 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

Bakir1 wrote:motiku smo davno vrijeme je i za sefa...
meni svrha kupovine auta na kredit nije jasna, a kupovine auta na kredit koje ce godisnje preci 10-15 tkm ni najmanje, neko se vozi, vozari, prelazi 40 tkm godisnje, cijena opravki dovoljna za pokrice kamate za novo vozilo i par rata, kupis nov auto i kraj kredit lizing, imati auto samo da ga imas, i da se to svede na 20 odlazaka van grada godisnje suludo.
ali svakom svacije opet kazem, zaista ne vidim kako ce kvalitet zivota moje porodice biti veci ako se voze u autu od 20 HKM i onom sasvim ispravnom od 10 HKM
Dakle, prema tebi nije normalno da čovjek stremi ka boljem? Ako neko kaže, Hoću da imam dobar auto iako prelazim 15k godišnje, hoću i mogu. Ne kontam u čemu je problem? Nije problem što ljudi ne rade i nemaju za kifle, a imaju svaki dan za kafe, kladionice i cigareta pa sve to pomnoži sa pet godina ili 2000 dana, pa ćeš vidjeti. A ovamo čovjek ima primanja 3-4 hiljade KM i budala je neviđena ako 10% odvoji za automobil, jer može štekati pet godina i imati auto nakon pet godina i pri tome uštedjeti cijeli iznos svog mjesečnog primanja. Ne da ste smiješni, nego ste pravo smiješni.
GaRGa

#840 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by GaRGa »

bas se fino vidim problem drustva na ovoj temi
ima 25 hiljada i hoce auto od 50 hiljada
sa 25 hiljda trebao bi ganjat kakvo auto do 2 milje a ne od 50....
golfiista

#841 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

goran16v wrote:
golfiista wrote:Ako je ta korpa 1800 KM sa svim potrebama četveročlane porodice, dakle sav višak primanja je opravdano kreditno se zadužiti ili štedjeti, pa šta ko voli. Je li to ta logika?
Šta ćemo sa ljudima koji imaju, recimo 50% veća primanja od te korpe, ako se zaduže preko iste, neko će kazati da nisu normalni jer su se zadužili 50% svojih primanja? Kredit je instrument, kako to neko već primjeti, za finansijski nedisciplinovane osobe, a takvi smo svi, jer na jednog štedišu, koji se u stanju finansijski kontrolisati, dođe deset sa slabom finansijskom disciplinom i naravno da je za takve kredit poželjan, jer htio ili ne rata ti se odbija redovno. Bolje dobar krediti nego nekontrolisana potrošnja.
Sta mislis zasto je prosjecna plata 850KM? Ako dvije prosjecne plate ne mogu pokriti ukupnu korpu, o kojem visu primanja ovdje govorimo?
Pa ja govorim u procentima . Pa tako kažem, 10% ukupnih primanja odvojim, recimo, na kredit za auto, i onda ti pametan i kažeš, da sam, opet recimo, budala. Nonsens.
supercali

#842 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

Ko kaze da cekas 15 godina na auto od 20000
Evo uzmimo situaciju hipotetska
Sa 19 sam zavrsio skolu zivim sa roditeljima
Sa 20 se zaposlio i imam recimo 1200 primanja
Od tih 1200 mogu sigurno odvojiti 600 jer nemam nikaaakvih izdataka osim izlazaka jel jer sam kod roditelja oni me hrane moje je samo da kupim odjecu i obucu
Ciljam prvo auto sa nekih 4000-5000
Izdvajajuci po 600 to auto cu kupiti u roku od 10 mjeseci bez ikakvih kamata
Ako nastavim stediti po 400 maraka ista situacija imam 21
Neka stedim 4 godine to je vec cifra od 19200 a imao auto citavo vrijeme
Nek je bilo i nekih nepredvidjenih izdataka u 4 godine od 4000 to je 15000 a imas i u auto recimo 2000
To je znaci sve bez kamata a imas auto od 20000 i roku 4 godine znaci sa 25-26 godina
Bakir1

#843 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Bakir1 »

golfiista wrote:
Dakle, prema tebi nije normalno da čovjek stremi ka boljem? Ako neko kaže, Hoću da imam dobar auto iako prelazim 15k godišnje, hoću i mogu. Ne kontam u čemu je problem? Nije problem što ljudi ne rade i nemaju za kifle, a imaju svaki dan za kafe, kladionice i cigareta pa sve to pomnoži sa pet godina ili 2000 dana, pa ćeš vidjeti. A ovamo čovjek ima primanja 3-4 hiljade KM i budala je neviđena ako 10% odvoji za automobil, jer može štekati pet godina i imati auto nakon pet godina i pri tome uštedjeti cijeli iznos svog mjesečnog primanja. Ne da ste smiješni, nego ste pravo smiješni.
normalno je, nisi ti taj na koga se odnosi taj dio price, nego velika vecina koja to ne moze, 10% na auto je nista, ali koliko ima takvih?
supercali

#844 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

Prica broj 2
Ista situacija sa 20 hocu neko auto od 20 al da je neki zajeban bmw al moze i 25
Rata kredita je nekih 500 maraka (ne znam koliko dug je to period al sigurno je da nije kraci od 5 godina a vratis siguno nekih 3-4 milje kamata
madner

#845 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Odprilike 500 KM za 5 godina i oko 5000 KM kamate (8% rata).
Dobijes 25000.

Nakon 5 godina jos uvijek imas BMWa.
supercali

#846 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

Imas koji je tada stariji sigurno preko 10 godina dok u prvoj prici imas novo auto bez ikakvog placanja kamata klinaca palaca
madner

#847 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Imas, samo sto si od 20te do 25te imao BMWa a vamo Clia.
supercali

#848 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

Koji je bio sigurno veca krntija od tog clia kako god okrenes osim sto ti je cuna veca bila samo u glavi sa tim bmw-om a popravke za bmw-a da ne pominjemo
ado-šampion

#849 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Hoces da kazes ne daj Boze sudara isto je auto staro 10 godina s 4 (tadasnje) zvjezdice, dakle danas max 3 zvjezdice, i auto staro 3-4 godine s 5 danasnjih zvjezdica? Sasvim ispravno staro auto je kako se samo kaze - i dalje staro auto. To sto je sasvim ispravno uopste ne mijenja nista u cinjenici da je to auto s aspekta pasivne i aktivne sigurnosti pregazilo vrijeme.

Druga stvar je kad neko nema, razumijem, i ne ulazim u to. Nemam nista protiv toga da neko voza staro auto ako novije ne moze priustiti. Ali govoriti okolo da je sasvim ok vozati 10-25 godina staro i da je to isto kao 5 godina staro, samo dok te to staro potpurno ispravno (sta god to znacilo), to je besmislica. I ja vozim auto staro 18 godina, koje je preslo 130 pravih hiljada, to auto je kod mene od 5 godina starosti kad je imalo 50 hiljada na satu. Potpuno ispravno. Mislim li da je to auto isto kao auto 2007. godiste sa 150 hiljada na satu (dakle 20 vise od mog)? Naravno da ne mislim i naravno da nije.
supercali

#850 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

To da li je sigurnije auto koje ima sada vise zvjezdica nego neko tamo sa manje je sasvim diskutabilno
Danas clio 1 dobije 18 zvjezdica i da li je on sigurniji od volva nekog koji ima 20 godina i 4 zvjezdice?
Locked