Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ja-maja

#826 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

Nacekaces se, meni je parfem stigao nakon jedno dva i po mjeseca. Imaju povoljne cijene, ali im je isporuka grozna. Ja sam prije nekoliko dana ponovno narucila parfem i nadam se da ce stici negdje oko Nove godine. Jedino ako se sta u medjuvremenu nije promjenilo na bolje.
cute poison

#827 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

ja-maja wrote:Nacekaces se, meni je parfem stigao nakon jedno dva i po mjeseca. Imaju povoljne cijene, ali im je isporuka grozna. Ja sam prije nekoliko dana ponovno narucila parfem i nadam se da ce stici negdje oko Nove godine. Jedino ako se sta u medjuvremenu nije promjenilo na bolje.
Cuj 2 i po mjeseca :o, fkt nikad vise od njih necu nista naruciti, isto mi dodje i da ga kupim u Sarajevu kad se svi troskovi saberu. Koliko si platila carine?
kone

#828 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

cute poison wrote:
ja-maja wrote:Nacekaces se, meni je parfem stigao nakon jedno dva i po mjeseca. Imaju povoljne cijene, ali im je isporuka grozna. Ja sam prije nekoliko dana ponovno narucila parfem i nadam se da ce stici negdje oko Nove godine. Jedino ako se sta u medjuvremenu nije promjenilo na bolje.
Cuj 2 i po mjeseca :o, fkt nikad vise od njih necu nista naruciti, isto mi dodje i da ga kupim u Sarajevu kad se svi troskovi saberu. Koliko si platila carine?
Ne treba toliko..Meni je stiglo za 20-25 dana,a mislim da nisam jedini na ovom forumu kojem je stiglo u tom vremenskom periodu ;-) .Jedino sto bi te trebalo da brine je to da bi ti mogli naplatiti carinu i pdv,mada cisto sumnjam jer ti je narudzba samo 13 dolara(koliko se sjecam).Meni su na narudzbu od 120 dolara naplatili 67 KM(koliko se sjecam)...Znaci najvjerovatnije ce ti naplatiti onih 3,5 KM zbog otvaranja posiljke..
Edit: Ja sam od 13.09 mislio da je to cijena parfema,a tek sam sad vidio da je to datum narudzbe :D
Ipak mozes ocekivati priznanicu od postara da platis porez i carinu :(
ja-maja

#829 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

To je moje iskustvo, ako si ti dobio u tom roku (20-25 dana) jos bolje. Vidjet cu koliko ce im trebati ovaj put. Narucila sam 27.09. pa cu vidjeti.
Nisam platila carinu, samo one 3,50 KM. Cijena parfema je bila oko 40 USD. Meni se isplatilo cekati jer je isti parfem kod nas preko 100,00 KM.
cute poison

#830 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

kone wrote:
cute poison wrote:
Ne treba toliko..Meni je stiglo za 20-25 dana,a mislim da nisam jedini na ovom forumu kojem je stiglo u tom vremenskom periodu ;-) .Jedino sto bi te trebalo da brine je to da bi ti mogli naplatiti carinu i pdv,mada cisto sumnjam jer ti je narudzba samo 13 dolara(koliko se sjecam).Meni su na narudzbu od 120 dolara naplatili 67 KM(koliko se sjecam)...Znaci najvjerovatnije ce ti naplatiti onih 3,5 KM zbog otvaranja posiljke..
Edit: Ja sam od 13.09 mislio da je to cijena parfema,a tek sam sad vidio da je to datum narudzbe :D
Ipak mozes ocekivati priznanicu od postara da platis porez i carinu :(
47$ je sve bilo, ono shipping itd. to je otprilike 67KM + to otvaranje 3.50KM i nekih 20-ak KM carine, je 90KM. Tako to sto ustedim 10-20KM mi nista ne znaci jer evo cekam skoro mjesec dana, sto me bas nervira. :sad:
ja-maja

#831 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

47$ je sve bilo, ono shipping itd. to je otprilike 67KM + to otvaranje 3.50KM i nekih 20-ak KM carine, je 90KM. Tako to sto ustedim 10-20KM mi nista ne znaci jer evo cekam skoro mjesec dana, sto me bas nervira. :sad:
Kakav shipping, na fragrancex-u je shippping free? A valjda neces platiti carinu na taj iznos.
alica.k

#832 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

tako vam je to kad narucujete sa f-x, kad mozete fino naruciti s jagode. redovno dobivam posiljke od njih u roku 7-12 dana (radnih) i nikad jos carinu nisam platila.
cute poison

#833 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

ja-maja wrote:
Kakav shipping, na fragrancex-u je shippping free? A valjda neces platiti carinu na taj iznos.
Jeste free za podrucje Amerike, preko okeana je 15 dolara. Ne bi me cudilo jos i da platim carinu kad sam ovoliko cekao...
ja-maja

#834 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

Jeste free za podrucje Amerike, preko okeana je 15 dolara. Ne bi me cudilo jos i da platim carinu kad sam ovoliko cekao...
Ti si se dobro zeznuo. Nije samo za SAD, ne placa se shipping ni za BiH, samo moras ukucati code FREE.
Evo ti dio potvrde (dio sa iznosom i shipping) moje zadnje narudzbe. Vidis iz prilozenog da je free.

$34.84
Subtotal: $34.84
Shipping: $0.00
Tax: $0.00
Total: $34.84
cute poison

#835 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

ja-maja wrote:
Ti si se dobro zeznuo. Nije samo za SAD, ne placa se shipping ni za BiH, samo moras ukucati code FREE.
Evo ti dio potvrde (dio sa iznosom i shipping) moje zadnje narudzbe. Vidis iz prilozenog da je free.

$34.84
Subtotal: $34.84
Shipping: $0.00
Tax: $0.00
Total: $34.84
E odoh sad da se upucam... Ma meni je pisalo da izaberem kako cu da mi dodje, brzom postom ili normalnom. I odabrao normalnu, nije mi nigdje pisalo da ukucam taj code... :-)

edit:
evo vidjeh u mailu detalje:

Subtotal:$30.00
Shipping:$15.94
Gift Wrap:$2.95
Tax:$0.00
Total:$48.89

Ship Via: Worldwide Standard Shipping
Payment: PayPal
ja-maja

#836 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

Evo za buduce narudzbe, ovo ti pise sa lijeve strane kad biras shipping, u polje ispod ukucas FREE i to je to.

Have a coupon or gift certificate?
FREE
Coupon free applied
Remove Coupon
Utokkha

#837 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Utokkha »

Nemojte mi šta zamjeriti na lijenosti.
Par pitanja.

1. Praksa carinjenja pošiljki, je li od nedavno započela?
Kupovao sam putem Amazona i EBaya svašta. Sitne elektronike, knjige, časopise, vrijednosti od 10-500 dolara i ništa nije bilo carinjeno.
2. Gift wrap? Prolazi li to? Sve do sad što sam primao tražio sam da naznače jedno veeeeliko GIFT preko paketa.

Sutra mi dolazi Kindle, pa ću javiti da li je bio ocarinjen.
kone

#838 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Utokkha wrote:Nemojte mi šta zamjeriti na lijenosti.
Par pitanja.

1. Praksa carinjenja pošiljki, je li od nedavno započela?
Kupovao sam putem Amazona i EBaya svašta. Sitne elektronike, knjige, časopise, vrijednosti od 10-500 dolara i ništa nije bilo carinjeno.

2. Gift wrap? Prolazi li to? Sve do sad što sam primao tražio sam da naznače jedno veeeeliko GIFT preko paketa.

Sutra mi dolazi Kindle, pa ću javiti da li je bio ocarinjen.
Tacno tako..I ja sam ranije svasta nesto naurucivao i nisam placao ni carinu ni pdv..Recimo za patike sam platio samo ono otvaranje od strane poste(3,5KM),a sad da ih narucim zaracunali bi mi sigurno 30-50KM poreza i carine...Jedino placanje poreza i carine sam imao sa ovim parfemima i to mi ej mislim i poslejdnje narudzba i bila.Od tada ne narucujem nista preko neta,jer je stoka pocela da naplacuje sve zivo.Ovo je pakao od drzave..Jednostavno normalnom svijetu ne daju da dise i zivi.Svaki pokusaj olaksavanja zivota od strane normalnih ljudi ova drzavna stoka sasijece u korijenu.Jednostavno ti ne da da zivis normalno,nego moras po pravilima ove korumpirane stoke i ovih lopova sto drze prodavnice sve moguce robe...Tuse nam sve moguce kopije po cijenama originala..
Evo ja danima pokusavam zamijeniti nov telefon za neki drugi novi telefon.Evo konkretno nudim X6 za xperiu x10 mini pro.Cijene tih telefona u tim prodavnicama u kojima pokusavam izvrsiti zamjenu je sljedeca:x6 je mislim 480-510KM dok je ova xperia 450KM.I sad ja nudim znaci skuplji telefon za jeftiniji,ali gospoda trazi jos 100 KM nadoplate :-) pod izgovorom da on ima ogranicenu moc prodaje,jer je ovaj moj telefon kupljen u BHTelecomu :-) Isto da ce ovaj moj telefon prodavati u Japanu,a ne u Sarajevu :lol: Na kraju krajeva i taj telefon koji ce meni prodati,odnosno zamijeniti i on je dekodiran sa neke mreze,a ovaj moj telefon ukoliko zeli,moze ga dekodirati i prebacitian bilo koju drugu mrezu u BIH-a jer oni imaju te programe i oni vrse uslugu dekodiranja telefona...Bukvalno covjeka ostave bez teksta.Ovo je lopovluk gdje god se okrenes...
innovision

#839 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

da li je amazon poceo da salje za bih ikakvu tehniku (vecu)
Utokkha

#840 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Utokkha »

Carina, PDV, poštarina: 67 KM. Znači stari fol s giftom više nema prođu :sad:
innovision

#841 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

ne funkcionise vise ni da posiljalac napise cijenu ...
Michun

#842 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Michun »

Utokkha wrote:Carina, PDV, poštarina: 67 KM. Znači stari fol s giftom više nema prođu :sad:
Za kindl to nije puno...ovdje bi garant kupio za 50-60% vecu cijenu. Za lakove za nokte (kako napisah) je puno 55 KM carine. MiSSSim - kindle, lakovi za nokte (6-7 kom).
Traktor`

#843 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Traktor` »

joj ljudi pomozite ako ikako mozete... :D na amazonu sam nasao jednu duksericu oko 70% jeftinije nego na jednom drugom sajtu...eh zanima me, salju li odjecu za BiH?? ako ne salju, mogu li ja platiti svojom karticom, a adresirati na Njemacku da stigne kod prijatelja, a ostalo cu lako s njim zavrsiti...mada bi mi prva opcija vise odgovarala da mi posalju direktno u BiH...zna li neko??
alica.k

#844 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

mislim da mozes platiti svojom karticom pa da dodje u DE. ali ne znam dal salju u BiH odjecu, jer nekad to nije amazon koji prodaje vec selleri preko amazona od kojih zavisi da li salju u BiH ili ne.

najlakse ti je da probas. odma on kaze da li salju ili ne salju. ne da ti da platis ako ne salju, tako da za to se ne brini.
Traktor`

#845 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Traktor` »

alica.k wrote:mislim da mozes platiti svojom karticom pa da dodje u DE. ali ne znam dal salju u BiH odjecu, jer nekad to nije amazon koji prodaje vec selleri preko amazona od kojih zavisi da li salju u BiH ili ne.

najlakse ti je da probas. odma on kaze da li salju ili ne salju. ne da ti da platis ako ne salju, tako da za to se ne brini.
ma pokusao sam, ali nije mi dalo dalje...pa reko da slucajno neko ne zna jel' do mene ili ne salju inace... :D
respo

#846 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

kontaktiras tu "prodavnicu" na amazonu i pitas salju li
ako salju dobro je ako ne salju kazes prijatelju da on za tebe kupi posalje a ti mu samo proslijedis pare
cute poison

#847 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

Ima li neko dobru stranicu za satove, al' da nisu oni kineski :D
arte.fakt

#848 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by arte.fakt »

ja danas dobi posiljku 40 e carine , vrijednost robe preko 1000 e ... :shock: :-)
cappy_tempo

#849 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cappy_tempo »

jel se meni cini ili je postalo fuj kupovat preko interneta zbog carine drugim rijecima kupio ovdje ili tamo isto mi ga dodje? :D
innovision

#850 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

cappy_tempo wrote:jel se meni cini ili je postalo fuj kupovat preko interneta zbog carine drugim rijecima kupio ovdje ili tamo isto mi ga dodje? :D
zavisi kakva ti je sreca i kako sta ide ali u biti jos se isplati
Post Reply