Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Pikaboo

#826 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

simbabimba wrote:Ej hvala sto pitas, zvali smo vet-a, radilo se o kontuziji korijena repa. Ruzno je doskocio sa te visine (smoto mali). Pretpostavljam da ga je bolilo ono kao kad mi padnemo na trticu. Bas ga je bolilo jer uopste nije pomijerao rep i visio je kao da nije njegov. Kako smo vec nekad imali macu kojoj je nakon loma karlice ostao paralisan rep, bas smo se prepali jer je identicno izgledalo. Sve u svemu na kraju hvala Bogu nije bilo tako strasno jer nije nista slomljeno ili potrgano pa je vec evo dva dana gospodinu rep opet "na ledjima" :)

Hvala jos jednom na interesovanju.

Kako si ti? Znam kroz sta prolazis, nas je u avgustu napustio 13-godisnji saputnik i drug :( :( :( a jedina utjeha mi je bila da je s nama ipak prozivio lijep dio zivota. Tog smo macka udomili nakon sto je na ulici ostao bez sape i onakav "copav" nama je bio najdrazi i najljepsi. Jos uvijek nam jako nedostaje, ali smo se odlucili pokusati utjesiti udomivsi macana za kojeg smo se evo sad bili zabrinuli.
Kazes da imas druge macice kcerkice od tvoje neprezaljene mace - neka te one utjese, mogu te uvijek podsjetiti na nju.
Hvala Bogu pa nije nista gore od toga.Neka ste doveli veta na vrijeme,jadnicka je bolilo.
Ja nisam ok nikako.Maca otrovana i od toga su joj otkazali bubrezi pa nakon toga i ostali organi.Bukvalno je ukradena od nas i jos smo uvjek u nevjerici.Stalno je ocekujemo,pricamo o njoj,a koliko placemo....Nek Bog sudi onome ko je ovo napravio.
Prije par dana ,macor od komsinice je pokazao iste simptome.Dolazio je veterinar,pokusao sve kao i sa mojom,ali je i ovaj macor uginuo u najgorim mukama kao i ostatak macaka ispred zgrade.Sve do jedne su nestale,a bilo ih je puno.Ja zvala policiju oni me uputili na krim sluzbu a ovi me ismijali sto se javljam sa takvom prijavom.Sada ove druge dvije mace jedva pustam vani,strah me da ih ko od komsija ne nahrani hapicom.
Pikaboo

#827 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

zijancer wrote:da li neko zna sta bi mogao biti razlog da se maca (perzijska u ovom slucaju,one su malo cudne) upiski u musku tenu? :-) :cry: da se radi o muzjaku vjerovatno bi imalo veze sa oznacavanjem teritorije, ali u pitanju je zenka. :?
Sjedimo mi neki dan pijemo kafu i gledamo nasu macu, gnjezdi se u tenu u hodniku.Popiski se cura! Mi sokirani,popadali od smjeha.Opet nakon toga namjestila se na papucu, ali taj put smo je omeli u piskenju ha ha ha.Nasa nikada to nije radila,a imamo je vec 8 godina.Vjerovatno ne znaci nista,samo je odnesi u pjesak ako je uhvatis kad se namjesta da piski.
poznanik

#828 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by poznanik »

Pikaboo wrote:....Maca otrovana i od toga su joj otkazali bubrezi pa nakon toga i ostali organi....Prije par dana ,macor od komsinice je pokazao iste simptome.Dolazio je veterinar,pokusao sve kao i sa mojom,ali je i ovaj macor uginuo u najgorim mukama kao i ostatak macaka ispred zgrade.Sve do jedne su nestale,a bilo ih je puno.Ja zvala policiju oni me uputili na krim sluzbu a ovi me ismijali sto se javljam sa takvom prijavom.Sada ove druge dvije mace jedva pustam vani,strah me da ih ko od komsija ne nahrani hapicom.
Ovakav primjer nije pokriven zakonima, predložićemo da se u zakon o zaštiti i dobrobiti životinja unese odredba koja će tretirati i podmetanje hrane za životinje sa otrovnim sastojcima, tako da i policija dobije osnov za pokretanje istraga.

Sličan slučaj bio je u Vilsonovom, prije 3-4 godine, neki psi su tada stradali :x
Pikaboo

#829 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

poznanik wrote:
Pikaboo wrote:....Maca otrovana i od toga su joj otkazali bubrezi pa nakon toga i ostali organi....Prije par dana ,macor od komsinice je pokazao iste simptome.Dolazio je veterinar,pokusao sve kao i sa mojom,ali je i ovaj macor uginuo u najgorim mukama kao i ostatak macaka ispred zgrade.Sve do jedne su nestale,a bilo ih je puno.Ja zvala policiju oni me uputili na krim sluzbu a ovi me ismijali sto se javljam sa takvom prijavom.Sada ove druge dvije mace jedva pustam vani,strah me da ih ko od komsija ne nahrani hapicom.
Ovakav primjer nije pokriven zakonima, predložićemo da se u zakon o zaštiti i dobrobiti životinja unese odredba koja će tretirati i podmetanje hrane za životinje sa otrovnim sastojcima, tako da i policija dobije osnov za pokretanje istraga.

Sličan slučaj bio je u Vilsonovom, prije 3-4 godine, neki psi su tada stradali :x
Zar to nije isto sto i ubistvo ili se mora tacno navesti nacin na koji je zivotinja umrla?
The Nightwatchman

#830 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by The Nightwatchman »

ljudi jel to samo do mene ili je stvarno istina da rane od macijih kandzi :D puno sporije zarastaju od bilo kojih drugih rana....

meni to traje po mjesec dana.... strasno.... nikako da se uhvati ona krasta i da ide onim svojim tokom kao kad se na primjer porežeš nožem....

ima tu nesto sigurno.... :)
luna09

#831 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

zijancer wrote:da li neko zna sta bi mogao biti razlog da se maca (perzijska u ovom slucaju,one su malo cudne) upiski u musku tenu? :-) :cry: da se radi o muzjaku vjerovatno bi imalo veze sa oznacavanjem teritorije, ali u pitanju je zenka. :?
Moja čupa ima ludu naviku da se namjesti u umivaonik i ko svi sretni istrese sadržaj svog mjehura,još se prednjim šapa drži za ivicu umivaonika da ne sklizne.Prvi put je bilo smješno ali sada je izbacimo na pjesak pa nek radi šta hoće.ali, ali, ali ne može se stalno hodati za njom :run: i ona luka lukava iskoristi priliku kad god joj se ukaže.
Ja nosam ogrebotine stalno od kad mi je ovaj čupavi stvor član porodice.Mislim da zarastaju sporije jer mala "dama" kad je ljuta zabode nokte pa mogla bi i do korejena i kako duboke brazgotine da brzo zarastu
SinjaD

#832 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Zdravo mačkoljubci!
Nema još ni deset dana da je jedno slatko mače stiglo u moj dom, a već ga volim najviše na svijetu :-D
Odmah sam se bacila na čitanje „životinjskih“ web stranica i foruma, oči su mi ispale i glava mi je puna raznih savjeta, često jako različitih. Stoga ipak moram, kao i mnogi prije mene, postaviti opet ista pitanja i zamoliti za odgovor i savjet.
Mače ima možda nekih mjesec i po (tako mi reče veterinar), živahno je, razigrano, umiljato, mazno. Moj muž ga je pronašao; zadnja nogica mu je bila sva rastrgana, kosti nije bilo skoro do butine, a koža, ono što je ostalo od nje, se sva krvava vukla za njim. Odmah smo ga odnijeli veterinaru, amputacija je urađena, svaki drugi dan smo išli na previjanje, jutros smo dobili neku kremicu da mažemo i već je dovoljna samo jedna gazica da se to zamota. Naravno primao je po dvije boce svaki put (antibiotik i još nešto) tako da je tek jutros dobio tableticu protiv parazita, a kad prestanemo s antibioticima dobiće i onu redovnu vakcinu.
A sad pitanja :)
Krenut ću od hrane:
1 . Kod veta smo kupili, po njihovoj preporuci, Royal Canin Babycat34 briketiće za bebe i stalno mu je dostupna ta hrana, odmah pored zdjelice s svježom vodicom. Kupili smo još kesice Friskies za juniore (u vrećici) i DM-ovu hranu za juniore (nije vrećica nego kao pakovanje za paštete) Davala sam mu 3 puta dnevno po supenu kašiku (odprilike) te mokre hrane. Otvoreno pakovanje sam držala u frižideru i svaki put izvađenu porciju držala na sobnoj temp. da se temperira. Dva puta sam mu kuhala rižu (dobro raskuhana s par komadića bijelog pilećeg mesa) i davala sam mu je umjesto mokre hrane iz vrećice. Kakica mu je ni tvrda ni meka. Čini mi se da mu je od ove DM-ove hrane bila malo žitkija nego od friskies. Čim jede trči u pjesak :-D Niti jednom se nije uneredio nigdje drugo.
(među vašim postovima našla sam savjete za pjesak pa sam kupila Natusan i još ga trošimo, a imam u pričuvi dm-ov, onaj kao extra light,10L– da i to probamo kad već hvalite )
Molim vas da mi kažete da li treba nešto dodati ili nešto oduzeti od ovog što radim?
Koliko hrane ustvari treba mače od 2 mjeseca? Neko kaže 2 puta dnevno, neko 3-4 puta dnevno.... ali niko ne spominje količinu? Znači suha hrana non-stop dostupna , a mokra – koliko puta i koliko grama po svakom obroku??? Također i koliko grama suhe ako se kombinira sa mokrom? Koju hranu preporučujete i zašto? Pročitala sam i da se preporučuje mladi sir, jogurt? Da ili ne, ako da – koliko gr i koliko često?
Ako vam je mrsko tipkati stavite link gdje se o tome već pričalo.

2 . Pasta koju spominjete (za iskašljavanje dlaka) – da li se treba davati i malom mačiću?
Ako npr. neće pastu i onu uzgojenu travu je li mu OK donijeti travu nabrane napolju?

3 . S koliko mjeseci uraditi kastraciju?

4 . Mačija metvica – gdje kupiti?

5 . Dobre prodavnice svega za naše ljubimce? (ako se ne smije reklamirati onda na pp molim vas)

Hvala unaprijed na odgovorima!!! Izvinjavam se na opširnosti ali lakše vam je odgovoriti kad znate malo više :)

Ovo je malac
Image
vox-populi

#833 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

Sto se hrane tice, daji mu koliko god moze pojesti. I to tako mozes praktikovati sve dok ne napuni 12 mjeseci, a obavezno bar do 7 mjeseca. Macke same regulisu koliko ce pojesti. Daji mu vise vlazne hrane nego suhe. Mi smo svojima davali ovako:

- 4-5 puta dnevno vlaznu hranu, koliko god moze pojesti
- nakon toga, stavimo suhe hrane, cisto da ima da gricka

Sto se tice tipa hrane, to ti zavisi od budzeta naravno. Relativno dobra a jeftina je DM hrana, Dein Bestes. Oni imaju tri vrste za macice, govedina, piletina i losos. Nas je recimo jeo najmanje 3 pakovanja dnevno, podijeljena u 6 obroka. Ali jeo je dosta manje suhe hrane. Otprilike ti je omjer 1:4, sto se kalorija tice, dakle jedna doza suhe hrane odgovara 4 doze suhe hrane.

Dakle, DM hrana (vlazna) po nasem iskustvu nije losa, Royal Canin takodjer. Mi smo, po savjetu veterinara izbjegavali Friskies i Whiskas, mada to ne mora znaciti da je ta hrana losa. Suhu hranu smo samo Almo Nature kupovali, ne znam da li je dostupna u BiH. Ako ne, Royal Canin je dosta dobra.

Sto se tice jogurta, mladog sira i sl, ja bih to izbjegavao. Macke ne mogu preraditi laktozu tako da mlijeko a i mlijecne proizvode treba izbjegavati. Generalno treba izbjegavati hranu za ljudotine jer ista ne sadrzi taurin, neophodni sastojak za ishranu macaka.

Ako nece pastu a ni travu za macke, onda je bolje ne davati nista. Hrana iz vana moze biti sa razlicitim bakterijama koje mogu donijeti vise stete nego koristi. Mada, jos nisam cuo da macke ne jedu pastu, svi je vole.

Kastracija smo mi uradili sa 7 mjeseci starosti. Sto kasnije to bolje jer hormoni koje nekastriran macak luci pomazu razvoju. Bitno je kastraciju uraditi prije nego sto macak zapisa stan, onda se moze desiti da to nastavi raditi cak i nakon kastracije. Najbolje posmatrati macka, vidjeti koliko je aktivan i gledati mu, khmm, onu stvar, da li je cesto u erekciji i sl. Takodjer, jos jedan znak da macka treba hitno kastrirati je promjena mirisa mokrace.

Eto to otprilike iz mog iskustva (imam dva macka), ako jos sta treba, pitaj.
SinjaD

#834 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

@vox-populi, hvala puno na iscrpnom odgovoru.
Nakon ovog tvog objašnjenja jasno mi je da mu trebam davati više vlažne hrane.
Pokušat ću to nekako smisleno rasporediti jer malo je nezgodno obzirom da smo većinu dana na poslu. Znači kad mu ostavim napunjene zdjelice vlazne i suhe hrane on će jesti koliko može i kad može. Dosad sam primjetila da nije neka poguzija, prosto ostavi u zdjelici i pola porcije (i to one minijaturne kako sam mu dosad davala :roll: )
Mislim da ću zaobilaziti Whiskas i Friskies, tako sam odlučila, imalo to smisla ili ne. Vidjet ću kako reaguje na dm-ovu vlaznu hranu, a suha neka ostane Royalova.
Ta dm-ova hrana za mačiće koju spominješ - je li u vrećicama ili je to baš ovo što sam i ja kupila, u kutijici koja se otvara kao naše paštete?
Samo još nešto @vox-p - napisao si omjer 1:4 suhe na suhu hranu - a mislio si ustvari...?

Glede paste svi pišu da im mace to obožavaju tako da vjerujem da će i moj malac to htjeti. Samo sam pitala, informacije radi, šta ako neće. Samo da ponovim pitanje - da li da to već počnem davati?

Pošto je jutros dobio tableticu protiv parazita da li bih trebala primjetiti išta u kakici?

Nadam se da će se i ostali mačkoljupci i znalci javiti s kojim savjetom!!
Hvala!
vox-populi

#835 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

@SinjaD

Omjer 1:4 znaci da 100 grama suhe hrane nahrani macku kao 400 grama vlazne. Ako ste oboje vecinom van, prvo sto bih ti preporucio je da nabavis jos jednog macka. Znam da ovo zvuci previse, ali macke su jako drustvene zivotinje i ne vole biti dugo same. Mi smo imali slican slucaj pa smo iz tog razloga nabavili jos jednog macka. Naravno, nemoj to jos uraditi, sacekaj da rana zaraste i da macak bude potpuno fit. Troskovi dva macka jesu nesto veci, posebno vakcine, ali vjeruj mi da ces macku uciniti veliku uslugu. U dvoje ce im biti super, igrace se zajedno --> manje ce grebati namjestaj i zavjese. Mi se uopste nismo pokajali.

Jos jednu bih ti stvar preporucio, nemoj ga pustati van stana, posebno uzimajuci u obzir da mu je jedna noga amputirana.

Dalje, nemoj niposto ukidati suhu hranu. Gledaj da ti osnova bude vlazna hrana, a ostavljaj punu zdjelu suhe. Kada dodjete s posla, vidjecete koliko je pojeo i tako onda mozes dozirati da mu bude taman. U svakom slucaju, visak je bolji od manjka, posebno dok je on jos beba. Nemoj da te brine to sto manje jede, mozda je jos pod stresom, jos uvijek se oporavlja i slicno. Bitno je da uvijek ima hranu na raspolaganju a on ce jesti onoliko koliko zeli. Naravno, ako primjetis da mrsa ili da se ne razvija, onda bi mu mozda mogla uraditi kontrolu krvi da vidis da li ima neke parazite. Mada, ja bih sacekao dok on potpuno ozdravi.

I vlazne hrane nemoj puno ostavljati jer nakon 30 minuta do maksimalno sat vremena ta hrana vise nije svjeza, samim time nije idealna za ishranu. Naravno, nece njemu nista biti, nece se otrovat ili slicno, ali vlaznu hranu je najbolje davati svjezu.

DM hrana, mislio sam na ovu:

http://www.deinbestes.de/cgi-bin/katze. ... 1291059511

Za macice, postoje tri:

- govedina (Rind) - crvene boje
- piletina (Huhn) - zelene boje
- losos (Lachs) - ljubicaste boje

Obavezno provjeri da li je hrana za macice (ne znam da li je DM hrana prevedena, ako nije onda treba pisati Katzenkinder). Od hrane za odrasle nece mu se nista lose desiti, ali hrana za odrasle sadrzi manje Taurina, Biotina i Inulina nego hrana za macice. Ovi sastojci su izuzetno bitni u razvoju. Inace kada kupujes hranu za macice, gledaj da je udio Taurina minimum 4 promila, to bi trebalo pisati na pakovanju.

Ako imas novca, onda mu mozes kupovati vlaznu hranu od Royal Canina. Ta hrana je jos kvalitetnija ali i dosta skuplja. Ako imas jos vise novca, onda mozes kupovati Hills hranu za macice. To je vec Premium hrana izuzetne kvalitete. Ali i izuzetne cijene, kosta 4 puta vise od DM hrane.

Sto se paste tice, ja bih sacekao dok prodju sve terapije, dakle dok maleni potpuno ne ozdravi. Koliko sam uspio primjetiti, dlaka mu bas i nije preduga tako da mjesec-dva cekanja nece napraviti neku razliku. A i premlad je da bi gubio puno dlake. Sto se tablete tice, zavisi koja je tableta i koliko je jaka. Mi smo za obojicu uzeli dosta jaku tabletu i jedino sto smo primjetili je da su bili uspavani i bezvoljni taj dana kada smo im dali tabletu. Vec sutra su bili ok. Dakle, nemoj da te zabrine ako malac promjeni ponasanje, ako bude samo kunjao ili ako bude malo sporije hodao. Mada, ako je u pitanju standardna tableta, onda ne bi trebalo biti nikakvih promjena.

Eto i sretno.
SinjaD

#836 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

@vox-p
Upravo na tu hranu sam i mislila (baš sam večeras išla da je kupim)

Nemam namjeru da puštam macu vani ni pod razno!!!

Tableticu je mačiću dao veterinar, ne znam kakva je ali jaka nije jer je on sasvim budan i razigran; i previše :))

Hvala još jednom!
Cholina_Lokica

#837 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

@sinjaD
nemam macu, ali imam psa bez noge, dobro pazite da se ne udeblja, sad dok je mali nece se toliko debljati, ali kasnije morate na to paziti, ne smije imati grama vise, jer nece moci nositi tezinu, i kako stari moze imati vise problema sa zglobovima, a obzirom da se zglobovi kod tronozaca vise trose nego kod cetveronozaca :) jos onda ako se doda visak sala, stvara se problem, i pokusajte da ga naucite da ne skace previse na visoko, vjerovatno ce moci se penjati, ali obuzdavajte ga, zbog istih problema kao i sa debljinom :)

samo da napomenem to :)
SinjaD

#838 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Dile wrote:@sinjaD
nemam macu, ali imam psa bez noge, dobro pazite da se ne udeblja, sad dok je mali nece se toliko debljati, ali kasnije morate na to paziti, ne smije imati grama vise, jer nece moci nositi tezinu, i kako stari moze imati vise problema sa zglobovima, a obzirom da se zglobovi kod tronozaca vise trose nego kod cetveronozaca :) jos onda ako se doda visak sala, stvara se problem, i pokusajte da ga naucite da ne skace previse na visoko, vjerovatno ce moci se penjati, ali obuzdavajte ga, zbog istih problema kao i sa debljinom :)

samo da napomenem to :)
Potpuno si upravu. I meni je to palo na pamet - problem debljine i skakanja s visogog namještaja. Nadam se da ćemo ga uspjeti obuzdati za njegovo dobro :)
Hvala Dile! Tronogo mače šalje jedan Mjauu tronogom kuci :)
Cholina_Lokica

#839 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

znam da je to haman kaosizifov posao, zabraniti skakanje, valjda uspijete ga bar malo obuzdavati :)

a nemaju istu nogu njih dvoje :)
duboka_misao

#840 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by duboka_misao »

Dile wrote:znam da je to haman kaosizifov posao, zabraniti skakanje, valjda uspijete ga bar malo obuzdavati :)

a nemaju istu nogu njih dvoje :)
nemas ti brige ono cudoviste se nikada nece udebljati od hiperaktivnosti svoje :D
Cholina_Lokica

#841 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

:lol: :lol: :lol: :lol:

suti ba, bila se udebljala prije jedno mjesec, pa je na dijeti :D imala je 19-20 kila :lol:
luna09

#842 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

svaka čast svima koji udome i spasu male invalide.nisam bila u prilici da se srećem sa tim hrabrim životinjica i iskreno ne znam bi li imala hrabrosti boririti se .ja sam i ovako isprepadana svakom promjenom raspoloženja ove moje čupavice.Sad me uhvatila panika jer mislim da moja čupa ne piški.Prije je išla svaki čini mi se sat il na umivaonik (ako je ne vidimo :-)) ili u pjesak ali evo par dana čini mi se skroz rijetko obilazi wc. Ponaša se normalno al mene strah :? .Ko zna kako često maca od 4 mjeseca treba piškiti.Trebam li zvati veterinara ili samo paničim bez veze
vox-populi

#843 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

luna09 wrote:svaka čast svima koji udome i spasu male invalide.nisam bila u prilici da se srećem sa tim hrabrim životinjica i iskreno ne znam bi li imala hrabrosti boririti se .ja sam i ovako isprepadana svakom promjenom raspoloženja ove moje čupavice.Sad me uhvatila panika jer mislim da moja čupa ne piški.Prije je išla svaki čini mi se sat il na umivaonik (ako je ne vidimo :-)) ili u pjesak ali evo par dana čini mi se skroz rijetko obilazi wc. Ponaša se normalno al mene strah :? .Ko zna kako često maca od 4 mjeseca treba piškiti.Trebam li zvati veterinara ili samo paničim bez veze
Pa ako je par dana u pitanju, onda sigurno nesto nije uredu. Da mozda ona ne piski negdje drugo? Pogledaj dobro po kuci, prati je malo. Koliko cesto joj cistis wc? Nadam se da nije nista ozbiljno, mozda je samo nasla neko drugo mjesto gdje to obavlja.
luna09

#844 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

hvala ti vox populi na brizi a i u pravu si u pitanju je novo mjesto.....gospođica to obavlja u kadi :skoljka:
terra_incognita

#845 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

Može li brzi savjet kako macu od pola godine naučiti da ne kopa zemlju iz saksija i ne skida sve sa polica što na istim stoji :roll:
vox-populi

#846 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

terra_incognita wrote:Može li brzi savjet kako macu od pola godine naučiti da ne kopa zemlju iz saksija i ne skida sve sa polica što na istim stoji :roll:
Sigurno joj je dosadno. Ima li ono drvo na koje se moze penjati, koje moze grebati i sl? Ima li igracaka? Macke trebaju konstatno nesto sto ce im drzati paznju, ako to nemaju onda stradaju zavjese, police, saksije....

Imas i nekih rjesenja koje ce mozda funkcionisati, recimo nabavis neki sprej na bazi limuna i naspricas mjesta na koja macka ne bi trebala ici. Vecina maca ne vole miris limuna, mozda upali.

U svakom slucaju, nabavi joj neke loptice, pera i slicne igracke za macke. Konopce, pertle i male igracke nemoj ostavljati macki bez nadzora jer iste moze progutati.
terra_incognita

#847 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

Ima miša i loptice ali više voli da ukrade dvije glavice luka i da ih ganja po kući. Čak imamo i rituale, ganjamo se po kući i on se krije iza zavjese na kadi i to, dakle trčimo non stop...ali čim se svjetla ugase-nastaje haos :-?
minjonja

#848 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ma prskanje vodom zakon :D
Felidae

#849 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

terra_incognita wrote:Ima miša i loptice ali više voli da ukrade dvije glavice luka i da ih ganja po kući. Čak imamo i rituale, ganjamo se po kući i on se krije iza zavjese na kadi i to, dakle trčimo non stop...ali čim se svjetla ugase-nastaje haos :-?

imam isti problem, valjda im dosade te igracke, moja obavezno vadi sve loptasto voce iz posude sa stola,a krompir bukvalno moram sakrivati po kuci. moja je stalno u kuci,pa joj i ne zamjeram puno, sta cu...
svako malo kad nam nestane upaljaca u kuci,pomjeramo kauce i regale...svu noc ih voza po kuci dok ih ne ugura negdje gdje nemoze vise dohvatiti.. :skoljka:
amar007

#850 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amar007 »

Image
Post Reply