Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
chuchumbamayumbe

#826 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

laku wrote:pozdrav kolegama,puz se zove Anentome Helena-Clea Helena(assassin snail,kiler snail,puz ubica) :twisted: ,ja ih radim trenutno imam 20ak komada,puzevi su extra,ne jedu druge organizme kao sto su kozice, ribe itd.,ne jedu svoju vrstu znaci nisu kanibali,mogu se razmnozavati i nemaju veliki broj jaja,sporo rastu zato im je i cijena nesto visa,narastu maximalno 3- 4cm,100% rjesavaju problem drugih barskih puzeva(ramshorn,planorbis itd.),ne diraju odrasle jabucare ali jedu male,ne diraju ni nerite,kada pociste akvarijum mozete ih hraniti proteinskim granulama i tabletama za ribe,na 100l vode potrebna su vam min. 3-5 puzeva,imam ih vec dvije godine i extra sam zadovoljan,cijena maticnih kod mene(znaci mogu se odmah razmnozavati) 1kom=8KM,na vise od tri komada dajem popust,ja sam u Sarajevu moj tel.061 340 342 pa ako ima interesanata bujrum
Drug,
Gdje si u Sarajevu?
Ako ti je nekada usput (posto ja nisam u Sa, a zena ne vozi auto), da narucim 5 komada, a da ti dovezes do zgrade?
Mi smo na Alipasinom.
Javni mi sto prije!
corsa

#827 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Takashi Amano wrote:
Ja sam prije bacanja odvoio 3 ksife koje su bile oko 1cm i drzao sam ih jos u karantinu sigurno 2 mjeseca prije nego sam ubacio u glavni... Tako da po svojoj procjeni mogu rec da ti treba sigurno 3 mjeseca da ih mozes ubacit... exorcist mi je govorio hiljadu puta da ih hranim jacom hranom kao sto su jetrice (on ti bolje moze objasnit) i da tako brze buknu ali meni se jednostavno nije dalo... puno srece a ako hoces namrjestit cu ti ja ksife i gupya koliko hoces...

Ja sam ih polako poceo hraniti telecim srcem, pa cemo vidjeti kako ce rasti. Hvala tebi, ali ne treba mi vise, nego mi interesantno da ih ja uzgojim, pa makar da dva para uspiju. Ma volio bih da to bude sto brze, jer mi mrijestilica narusava estetski izgled akvarija! :D
laku

#828 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by laku »

ne jedu biljke :)
huxley

#829 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by huxley »

Akvarijum mi je u fazi ciliranja, i imam u planu da ubacim afričke ciklide (Mbune).

Pls javite mi gdje ste ih nabavljali (ako je problem javno, može i na PP), jer je sitacija po radnjama 'nako.

Što se našeg druga iz Vogošće tiče, upitan mu je kvalitet (a i zdravlje) riba, što sam iskusio i na vlastitoj koži.

Isto tako, ako ima neko voljan da udomi (ili proda) višak, neka se javi na pp. Lokacija Sarajevo.
uradi sam

#830 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

to Huxley:

slike mBune:

Image

Image

itd.....
uradi sam

#831 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

huxley wrote:Akvarijum mi je u fazi ciliranja, i imam u planu da ubacim afričke ciklide (Mbune).

Pls javite mi gdje ste ih nabavljali (ako je problem javno, može i na PP), jer je sitacija po radnjama 'nako.

Što se našeg druga iz Vogošće tiče, upitan mu je kvalitet (a i zdravlje) riba, što sam iskusio i na vlastitoj koži.

Isto tako, ako ima neko voljan da udomi (ili proda) višak, neka se javi na pp. Lokacija Sarajevo.
Ukrvljene vrste i mix to je to...
doktor78

#832 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

corsa wrote: Ja sam ih polako poceo hraniti telecim srcem, pa cemo vidjeti kako ce rasti. Hvala tebi, ali ne treba mi vise, nego mi interesantno da ih ja uzgojim, pa makar da dva para uspiju. Ma volio bih da to bude sto brze, jer mi mrijestilica narusava estetski izgled akvarija! :D
Prije 3 godine imao sam baby-boom u akvariju, tada sam pored ostalih vrsta drzao i ksife(imao sam 2 muzjaka i 3 zenke), i nekako s proljeca, mart-april je bio, u roku od 20-ak dana akvarij je bio pun mladih ksifa, sigurno ih je bilo 30-ak! E,sad, ono sto je zanimljivo je da to nije bio moj planirani uzgoj, jednostavno desilo se, ali akvarij je bio pun bilja, pa su skoro sve te mlade ribice i prezivile,imale su se gdje skrivati...
gefufna

#833 horor

Post by gefufna »

Ne znam kakva je situacija u sarajevu, ali ovo sto sam vidio u bingu gracanica me stvarno sokiralo.
Na samom ulazu sa lijeve strane imaju zoo shop, u kojem i nema se posebno sta vidjeti ni uzeti, ali hajd valjda je to zbog lokacije pa se drzi.
U produzetku se nalazi kafe restoran u cijem prolazu se nalazi cca200 Litarski akvarij.
Ljudi, unutra je ppomijesano zlatne, pleco, skalari, platice, sverti, samo ubaceno i ostavljeno. Nema rasvjete, bilja, samo sedra i komad umjetne biljke.
Ono sto je katastrofa je da sam na dnu vidio ostatke odraslog plece koji je bio vec istruho, kosti su virile iz raspalog tijela. Niko nije nasao za shodno da ga odstrani.
Sve ribice su u ocajnom stanju sa ispucalim i uvucenim perajama, lijeno plivaju bez zivosti. Toplo preporucujem obilazak u sirokom luku.
corsa

#834 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

doktor78 wrote:
corsa wrote: Ja sam ih polako poceo hraniti telecim srcem, pa cemo vidjeti kako ce rasti. Hvala tebi, ali ne treba mi vise, nego mi interesantno da ih ja uzgojim, pa makar da dva para uspiju. Ma volio bih da to bude sto brze, jer mi mrijestilica narusava estetski izgled akvarija! :D
Prije 3 godine imao sam baby-boom u akvariju, tada sam pored ostalih vrsta drzao i ksife(imao sam 2 muzjaka i 3 zenke), i nekako s proljeca, mart-april je bio, u roku od 20-ak dana akvarij je bio pun mladih ksifa, sigurno ih je bilo 30-ak! E,sad, ono sto je zanimljivo je da to nije bio moj planirani uzgoj, jednostavno desilo se, ali akvarij je bio pun bilja, pa su skoro sve te mlade ribice i prezivile,imale su se gdje skrivati...
Ma kod mene to nema sanse! Jucer sam cistio mrijestilicu i slucajno su mi 4 ribice upale u akvarij, pojeli su ih u roku sekunde. :sad: Sada ih imam jos samo sest, nadam se da ce prezivjeti.
uradi sam

#835 Re: horor

Post by uradi sam »

gefufna wrote:Ne znam kakva je situacija u sarajevu, ali ovo sto sam vidio u bingu gracanica me stvarno sokiralo.
Na samom ulazu sa lijeve strane imaju zoo shop, u kojem i nema se posebno sta vidjeti ni uzeti, ali hajd valjda je to zbog lokacije pa se drzi.
U produzetku se nalazi kafe restoran u cijem prolazu se nalazi cca200 Litarski akvarij.
Ljudi, unutra je ppomijesano zlatne, pleco, skalari, platice, sverti, samo ubaceno i ostavljeno. Nema rasvjete, bilja, samo sedra i komad umjetne biljke.
Ono sto je katastrofa je da sam na dnu vidio ostatke odraslog plece koji je bio vec istruho, kosti su virile iz raspalog tijela. Niko nije nasao za shodno da ga odstrani.
Sve ribice su u ocajnom stanju sa ispucalim i uvucenim perajama, lijeno plivaju bez zivosti. Toplo preporucujem obilazak u sirokom luku.
HE MOJ GEFUFNA PA I LJUDI UMIRU PO CESTAMA NIKO SE NE OBAZIRE..A KAMO LI ZIVOTINJE JA SE NADAM DA OVO JOS MALO GENERALO IDE U SUPER NOVU. :thumbup: ILI TI ZVJEZDANU PRASINU...INSHALA.
Op3r4t0r

#836 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Op3r4t0r »

Ja ne znam kako vi ali ja nikako ne mogu da drzim ribe u mrestilici, tako malo prostora imaju da mi ih je bas zao, probao jednom i ne mogu, bas lici nekako na zlostavljanje, ali imam srece, pogotovo sa jednom ribicom, koja svako malo daje mlade, nazalost nikad se nisam potrefio tu kad to radi pa ne znam koliko ih bude, kad ih ugledam po prvi put uvijek ih bude 1-4 komada koji i odrastu, da li ih bude vise pa ih pojedu ne znam, sve ribice su zivorotke

Posto i nemam nekog iskustva oko toga ne mogu reci da je do mene, jednostavno majka priroda, dok npr jaran pokusava sve i svasta i nikako da dobije bebice, kod mene svako malo nadje se neka :), ali uvijek nekoliko njih, nikad npr 20 komada :)
uradi sam

#837 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Op3r4t0r wrote:Ja ne znam kako vi ali ja nikako ne mogu da drzim ribe u mrestilici, tako malo prostora imaju da mi ih je bas zao, probao jednom i ne mogu, bas lici nekako na zlostavljanje, ali imam srece, pogotovo sa jednom ribicom, koja svako malo daje mlade, nazalost nikad se nisam potrefio tu kad to radi pa ne znam koliko ih bude, kad ih ugledam po prvi put uvijek ih bude 1-4 komada koji i odrastu, da li ih bude vise pa ih pojedu ne znam, sve ribice su zivorotke

Posto i nemam nekog iskustva oko toga ne mogu reci da je do mene, jednostavno majka priroda, dok npr jaran pokusava sve i svasta i nikako da dobije bebice, kod mene svako malo nadje se neka :), ali uvijek nekoliko njih, nikad npr 20 komada :)
Nabaci koju sliku Akvarija, da vidimo malo sta imas brate.... i neka si nam se pidruzio svaka cast :thumbup:
uradi sam

#839 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Pretumbavam Akvarije i bit ce nesto odraslih Malawi ciklida za podjelit.. pa ako je neko zainteresovan i garantuje da ce im biti Ok..neka se javi na tel 062 248 605...Dolaze mi jos neke vrste pa ih nemam gdje.
exorcist

#840 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by exorcist »

Pozz svima,ovo sto se tice mrijesta zivorotki i nije neki problem.Mrijestilica ili neki manji akv je potreban i nije nikakva patnja jer u suprotnom roditelji ili ostale ribe pojedu leglo.najbolje je napraviti neki manji akv sa dobrom aeracijom i nekim laganim spuzvastim filterom koji nece usisati mlade i to je to.Aako bas nemate ni jdno ni drugo pokusajte naci neku povrsinsku travu i ubaciti u akv da se mladi imaju gdje sakriti.I dajte kazite koje vrste zivorotki imate pa da vidimo
zdruzdjo

#841 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

uradi sam wrote:Pretumbavam Akvarije i bit ce nesto odraslih Malawi ciklida za podjelit.. pa ako je neko zainteresovan i garantuje da ce im biti Ok..neka se javi na tel 062 248 605...Dolaze mi jos neke vrste pa ih nemam gdje.

prijatelj se zahvaljuje a naravno i ja.
:-) :thumbup:
uradi sam

#842 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

zdruzdjo wrote:
uradi sam wrote:Pretumbavam Akvarije i bit ce nesto odraslih Malawi ciklida za podjelit.. pa ako je neko zainteresovan i garantuje da ce im biti Ok..neka se javi na tel 062 248 605...Dolaze mi jos neke vrste pa ih nemam gdje.

prijatelj se zahvaljuje a naravno i ja.
:-) :thumbup:
Ma nista samo ih cuvajte. :thumbup: Ona mala ekipa otisla je takodze u ruke kolege Huxley-a nesto smo trampili u glavnom neka se samo vrti pa sta bilo... u glavnom ja se nadam da ce ribama biti ok. Covjek ima Akvarij po mjeri a ne sumnjam da mu fali i znanja, bas me malo prosvijetlio sto se tice bilja i biljne Avanture.. itd..i boga mi pofino pogurao sa koje kakvim Dzidzama..:thumbup: .... slijedeca grupa malawi naravno sastojati ce se od Malawi Delfina...meni jako dragih stim da im hocu obezbjediti prije svega jedan dvometras od nekih 700-800 litri onako domacinski po mjeri.....
Evo i jedna slika Dzina iz jezera malawi

A imam nekih Akvarija viska trenutno jedan je 200 lit drugi je 110 lit. ovaj manji ima poklopac i lampe dok ovaj drugi veci nema......koje bih dao za neku simbolicnu lovu pa ako je neko zainteresiran bujrum ako ne nikom nista... :thumbup:

Image
Malawi rules :thumbup:
uradi sam

#843 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bio sam danas kod Armana i doslo je nesto bilja i riba sada o cemu se radi nisam ima priliku vidjeti, jer je on odmah poceo zvati neke havere, kao ovo ono da se uzme sta valja a sta nevalja da se raji prodaje po pasijoj cijeni itd...otisao sam maxus da kupim neke stvari, medzutim ono hladna usluga na jako niskom nivou tako da sam samo lovu jos dublje stekno u Dzep... :-D ... elem ima nesto koliko sama vidio Tanganjike ribe su 25 KM kvalitet onako...calvusi su u pitanju i koliko sam mogao vidjeti nesto ima i tropheusa....u glavnom Akvarijumi su u ocajnom stanju... cak je ogledni sa skalarima dobio jedno dva litra Bactopura :( zuti se...Alge nema kakve nema a cijano o tome je suvisno pricati, papagaji su na rubu ludila itd... ne znam nedavno sam nesto rekao i pisao o njemu kao da ide na bolje medjutim jako lose, prodao mi je nedavno dvije tri biljke po finoj cijeni koje evo vadim iz mrtvih daj boze da sta ostane ribe Red nose nisam dva dana gledao u Akvariju jedna je vec u vjecnim lovistima taraba itd itd...pa ko voli nek izvoli ja dole jok vise...hvala lijepo...

Onaj u drustvu kod mup-a ista riba isto sve ali bar su cisti akvariji i zdrava riba, i u glavnom jeftina...dolaze mu neon tetre uskoro pa eto javnem.

pa evo ovom prilikom jos da dodam od raje u Sa. ko ima viska bilja neka mi posalje na pp da se dogovorimo za placanje i primopredaju,a trazim i bocu co2 ko ima viska ili sema gdje se ima kupiti, jos me sijamski algari zanimaju pa ako ko kojeg ima da proda ili da mjenja za nesto bujrum. LP
Bekir_SA

#844 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:a trazim i bocu co2 ko ima viska ili sema gdje se ima kupiti
Otidji u Granulo, ali ne gore u prodaju nego u garazu ispod kod onih momaka sto rade, meni su bocu izvukli iz naftalina... ;)
strafna

#845 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Meni je iskren da budem uvjek bilo glupo da se tu na temi o akvaristici reklamiraju odredjene radnje poput pomenutih,kazem jer niko od njih to nije zasluzio ni sekunde ni kvalitetom ni ljubaznoscu ni nekom velikodusnoscu a ovjde se dosta pominju isti...ako nekog interesuje i ako nekog treba da savjetujete za ribe i ostalo ima brate fino pp i sve se rijesi.Ovu temu netreba korisiti u marketinske svrhe odredjenih radnji niti u slicne stvari...tu smo po najprije da razmjenimo iskustava u hobiju zvanom akvaristika da se snadjemo kao raja i da aBd sutra i organizujemo kakav skup raje kafa kafa....Par momaka koji se interesuje oko ciklida (iz sarajeva) su vec imali slicno ukupljanje i kao ucesnik mogu reci da je super bilo i fina se prica za sve sklopila...
Lijep pozz
Bekir_SA

#846 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Imam ja jedno pitanje, ako neko moze da mi da odgovor...

Zasto ne stavljati Aktivni Ugljen u filter biljnog akvarijuma??????

na netu sam nasao dosta o tome ali nisam nasao niti jedan neosporan dokaz da aktivni ugljen steti bilju...
zdruzdjo

#847 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

Bekir_SA wrote:Imam ja jedno pitanje, ako neko moze da mi da odgovor...

Zasto ne stavljati Aktivni Ugljen u filter biljnog akvarijuma??????

na netu sam nasao dosta o tome ali nisam nasao niti jedan neosporan dokaz da aktivni ugljen steti bilju...
ne steti mu nikako. nego je problem sto ugalj je medij koji skuplja hemiju iz akvariuma. samim tim i onu hemiju koja treba biljkama. znaci hranu biljkama. i onda dobijes malo "sterilnu" vodu i okruzenje iz kojih biljke nemaju sta da uzmu i onda pocne zaostajanje u rastu. znaci kontraproduktivno.
B34R

#848 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by B34R »

pozdrav raja, evo da se i ja prikljucim.
evo u prvom postu cu ponuditi kuglu koja mi je viska mozda nekome treba, precnik je 28cm cijena 20 maraka.

na nagovor jednog forumasa spustam cijenu na 10 maraka, nisam najbolje upoznat s cijenama pa se nadam da je sad ok i pristupacno jer meni stoji viska....
Last edited by B34R on 18/03/2010 15:20, edited 1 time in total.
Takashi Amano

#849 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Takashi Amano »

JUHUUUU LJUDI KUPIO SAM FILTER :D :D :D :D

napokon sada mogu da dovrsim svoj tank od 250l i da se kako treba zadam u aquascaping... ako ko ima kakvih iskustava sa ovim filterom volio bi cut jos koji negativan ili pozitivan komentar... eh sada

@zdruzdjo covjek kako malawci idu jesu li se adaptirali novom tanku... ma ti ces to sredit ko da gledam a i mali ce bit sigurno zadovoljan... pozz

@Huxley hvala i u moje ime na savjetima za biljne i sretno sa malawcima nesumljam da ce im bit dobro...

@uradi sam pomalo, pa pomalo :mrgreen: :mrgreen:

@strafna i treba ih napadat a jos bi bilo bolje bilo da i procitaju pojedini pa da im to malo pokrene valju za necim boljim jer ovo je ipak eben hobi i grdne se pare daju na sve ovo... na kraju krajeva mislim da je fer malo pripazit na higijenu kulture ophodjenja prema svemu sto akvarisitka cini ako nista barem iz onog gore navedenog a to je novac...
Last edited by Amazonka27 on 24/03/2010 00:54, edited 1 time in total.
Reason: Drzite se pravila - nema reklamiranja
doktor78

#850 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

@Takashi: Koliko si platio filter i gdje si ga kupio?
Post Reply