Istina o invalidima

Locked
slikarica

#826 Re: Istina o invalidima

Post by slikarica »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
slikarica wrote:pozz. 8.sekretar SKOJ-a .nemam skener pa zato nisam ništa ni pisala a sutra mi otac ide kod advokata pa ćemo vidjeti šta kaže ,.svejedno ti hvala na pomoći, javiću šta kaže advokat . drž se i ako je ikako moguće bez sikiracije pozz.
Dojavi, baš me zanima šta vaš advokat kaže. Mene je moja advokatica ubijedila da nema svrhe da ulažem tužbu u upravnom sporu jer se nisam bio žalio na pravu stvar u prvoj žalbi.
Bio je tata kod advokata .advokat pregledao papire, pa mu tata pokazao,,i naputak ,,što sam ja prepisala odavde sa foruma ,,post od Bajrin najmlađi,,.NAPUTAK što je ministar donio ,,kako se to već kaže,,upute za rad socijalnim službama ,naputak je čini mi se izašao odmah poslije ovog novog zakona .jedino tu ,,nigdje nisam više našla ,,je naglašeno da osobe koje su PRI PREDAJI ZAHTJEVA imale 65 da im se odbija TNJP, odnosno mogu ali preći na kantonalni buđžet, a to je piši kući propalo , nikad te pare ljudi neće dobiti. znači moja mama nije imala 65, a u rješenju navode 18d član , znaš već kako glasi. Inapokon da ja kažem šta kaže advokat ,kaže.. da po postojećim papirima trebala da dobije i TNJP. e sad se plaća tužba odmah 250mari , nema više na kraju po procentu kako se dogovorite. advokat kaže da uzima unapred kaže ko zna mogu i ja da umrem sutra. tako da nam nepreostaje ništa drugo nego riskirati i calisati 250 mari. pozz
holowey

#827 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

slikarica wrote:
slikarica wrote:pozz. 8.sekretar SKOJ-a .nemam skener pa zato nisam ništa ni pisala a sutra mi otac ide kod advokata pa ćemo vidjeti šta kaže ,.svejedno ti hvala na pomoći, javiću šta kaže advokat . drž se i ako je ikako moguće bez sikiracije pozz.
Dojavi, baš me zanima šta vaš advokat kaže. Mene je moja advokatica ubijedila da nema svrhe da ulažem tužbu u upravnom sporu jer se nisam bio žalio na pravu stvar u prvoj žalbi.
Bio je tata kod advokata .advokat pregledao papire, pa mu tata pokazao,,i naputak ,,što sam ja prepisala odavde sa foruma ,,post od Bajrin najmlađi,,.NAPUTAK što je ministar donio ,,kako se to već kaže,,upute za rad socijalnim službama ,naputak je čini mi se izašao odmah poslije ovog novog zakona .jedino tu ,,nigdje nisam više našla ,,je naglašeno da osobe koje su PRI PREDAJI ZAHTJEVA imale 65 da im se odbija TNJP, odnosno mogu ali preći na kantonalni buđžet, a to je piši kući propalo , nikad te pare ljudi neće dobiti. znači moja mama nije imala 65, a u rješenju navode 18d član , znaš već kako glasi. Inapokon da ja kažem šta kaže advokat ,kaže.. da po postojećim papirima trebala da dobije i TNJP. e sad se plaća tužba odmah 250mari , nema više na kraju po procentu kako se dogovorite. advokat kaže da uzima unapred kaže ko zna mogu i ja da umrem sutra. tako da nam nepreostaje ništa drugo nego riskirati i calisati 250 mari. pozz
mom ocu je 1984. konstatovan invaliditet, koji je i iza rata na brojnim revizijama potvrdjen (na zadnjoj reviziji potvrdjen 100% invaliditet)... do prije par mjeseci je imao dodatak za tudju njegu i pomoc koji je novim rjesenjem "ukinut" tj. prebacen na kanton koji ce to isplacivati "kad ne bude znao sta raditi sa parama"... napomenuo bih da je moj otac ove godine napunio 63 godine tako da ta dobna granica nije argument za ukidanje tudje njege i pomoci nego iskljucivo tanka kasa za socijalna davanja...
ako imas finansija i zivaca, drzim ti fige da uspijes u svojoj namjeri da pritisnes budzet, ali se plasim da ces na kraju biti razocarana...
daj boze da uspijes, te ako kojim cudom uspijes, pretpostavljam da ovdje ima dosta ljudi koji bi bili radi da sa njima podijelis korake tj. na sta se advokat pozivao u tuzbi...sretno :thumbup:
8. sekretar SKOJ-a

#828 Re: Istina o invalidima

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

holowey wrote:
slikarica wrote: Bio je tata kod advokata .advokat pregledao papire, pa mu tata pokazao,,i naputak ,,što sam ja prepisala odavde sa foruma ,,post od Bajrin najmlađi,,.NAPUTAK što je ministar donio ,,kako se to već kaže,,upute za rad socijalnim službama ,naputak je čini mi se izašao odmah poslije ovog novog zakona .jedino tu ,,nigdje nisam više našla ,,je naglašeno da osobe koje su PRI PREDAJI ZAHTJEVA imale 65 da im se odbija TNJP, odnosno mogu ali preći na kantonalni buđžet, a to je piši kući propalo , nikad te pare ljudi neće dobiti. znači moja mama nije imala 65, a u rješenju navode 18d član , znaš već kako glasi. Inapokon da ja kažem šta kaže advokat ,kaže.. da po postojećim papirima trebala da dobije i TNJP. e sad se plaća tužba odmah 250mari , nema više na kraju po procentu kako se dogovorite. advokat kaže da uzima unapred kaže ko zna mogu i ja da umrem sutra. tako da nam nepreostaje ništa drugo nego riskirati i calisati 250 mari. pozz
mom ocu je 1984. konstatovan invaliditet, koji je i iza rata na brojnim revizijama potvrdjen (na zadnjoj reviziji potvrdjen 100% invaliditet)... do prije par mjeseci je imao dodatak za tudju njegu i pomoc koji je novim rjesenjem "ukinut" tj. prebacen na kanton koji ce to isplacivati "kad ne bude znao sta raditi sa parama"... napomenuo bih da je moj otac ove godine napunio 63 godine tako da ta dobna granica nije argument za ukidanje tudje njege i pomoci nego iskljucivo tanka kasa za socijalna davanja...
ako imas finansija i zivaca, drzim ti fige da uspijes u svojoj namjeri da pritisnes budzet, ali se plasim da ces na kraju biti razocarana...
daj boze da uspijes, te ako kojim cudom uspijes, pretpostavljam da ovdje ima dosta ljudi koji bi bili radi da sa njima podijelis korake tj. na sta se advokat pozivao u tuzbi...sretno :thumbup:
I mene interesuje ovo što @holowey traži. Da nam skeniraš ili prepišeš način na koji je postupio advokat. Šta on vidi kao protivzakonito da bi tužbom oborio ukidajuće Rješenje? Naravno, interesuje me i krajnji ishod, nadam se povoljan po tvoju majku.

@holowey,
Pa, to onda znači da oni odokativno daju t.nj. i pomoć, a ne po zakonima. Kada Ministarstvo/Vlada nema para, onda moraju smanjiti koeficijent svima, a ne nekim onesposobljenim ukidati potpuno, a samo nekim isplaćivati u punom iznosu....Krše zakon. Eh, da hoće neko izdegenečiti onog Dobricu (tal. Benito) Jonjića,...
kojeime

#829 Re: Istina o invalidima

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 12:56, edited 1 time in total.
8. sekretar SKOJ-a

#830 Re: Istina o invalidima

kojeime wrote:Pazite kod tuzbi i zalbi.

Izasao je prije izvjesnog vremena u jednim dnevnim novinama clanak o covjeku koji je primao neku mizeriju (manje od 100 KM) i nije dobio jos neku sicu sto mu je pripadala. Podnio je zalbu i gle cuda. Nije znao da su dusmani donijeli propis koji kaze ako podnese zalbu, do rjesenja zalbe se obustavlja isplata i onoga sto je vec dobio. Tako da je ostao bez ikakvih isplata. I jadnik se patio dok mu neko nije savjetovao da povuce zalbu i kada je povukao ponovo je poceo dobijati onu mizeriju sa pocetka price. Dakle, oprez kod zalbi i tuzbi
@slikarice,
Obrati pažnju na ovo upozorenje! Ubice onesposobljenih su spremni i ovo uraditi. Samo razumiju silu kao što je upad invalida u Parlament.
:x
8. sekretar SKOJ-a

#831 Re: Istina o invalidima

Sisoje wrote:Sami smo krivi, mi smo postili fasiste, podrumase i izdajnike da vode drzavu, dok ljudi koji su krvarili za nju rove po kontejnerima. :x
Tako mi ''svemirske policije'' sa pet planeta ja nisam birao, a ni postavio Dobricu Jonjića i Pericu J., a još manje ministra za boračka pitanja!

Ovi novoizabrani još uvijek nisu pristupili izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a kaće, ne zna se.
8. sekretar SKOJ-a

#832 Re: Istina o invalidima

Sisoje wrote:Naravno da nisi ni ti ni ja, nego lopovi kao sto su i oni djele polozaje izmedju sebe, nas jeb... u zdrav mozak, dijele nas na 20 organizacija, prave neslogu izmedju majih i vecih invalida (mislim na procenat) terorisu nas sa stalnim revizijama, pa nije nekom irastao organ kojeg nema ili noga, ruka i sl. da ga treba stalno vucati po komisijama, onaj ko je platio i dobio to preko stele opet ce dobiti dok pravi invalidi ispastaju, ali nije niko kupio na pijaci potvrdu nego mu je to morao neko dati, i to vise osoba pa dok takvi nezaglave nema tu nista od price pravi, krivi i sl. svi mi imamo u mahali nekog invalida koji smrdi na mem podruma.
Ja nemam u komšiluku RVI koji je rat proveo u podrumu, a sada krade beneficije RVI.

Ako slučajno ti nekoga takvog poznaješ, izvoli anonimno prijaviti ministru lično:
KONTAKT

Adresa ministarstva:
Alipašina br. 41
71 000 Sarajevo
Tel.: +387 33 212-932, 212-933
Fax: +387 33 209-333
E-mail: [email protected]
http://www.fmbi.gov.ba/aktuelnosti/aktuelnost9.html
8. sekretar SKOJ-a

#833 Re: Istina o invalidima

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/101202052/komentari#komentari wrote: Vi pitate, Sarajevo-x.com odgovara

Muž umro, država supruzi ne isplaćuje njene pare

Redovna čitateljka našeg portala, čiji su podaci poznati redakciji, javila nam se preko rubrike Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara. Njema priča je potresna i željela je, prije svega, iz sebe izbaciti dio gorčine. Njen je muž umro od raka kostiju, a Federacija Bosne i Hercegovine joj još uvijek duguje 13 neisplaćenih invalidnina na ime njenog supruga.

Piše: A. Karadža

Kako nam je napisala čitateljka, njen suprug je umro u maju 2009. godine, a do tada nije primio nijednu invalidninu I grupe u mjesečnom iznosu od 255,60 KM. Nakon smrti, ona je naslijedila pravo na neisplaćeni iznos za 13 mjeseci.

Poslije smrti, proveden je ostavinski postupak, a naša čitateljka je svu dokumentaciju proslijedila kantonalnom Centru za socijalni rad u Sarajevu, odnosno Službi socijalne zaštite u Novom Sarajevu.

Neisplaćene naknade

S obzirom da nam se čitateljka sa svojim problemom javila u rubrici "Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara", pokušali smo potražiti odgovor u nadležnim ustanovama.

U Službi socijalne zaštite rekli su nam da su oni ovakve slučajeve dokumentovali i proslijedili federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, koji odlučuju o načinu isplate nerealizovanih rješenja za lične invalidnine.

Odgovor smo potražili i u nadležnom ministarstvu, koje nam je odgovor uputilo pismenim putem. U pismu se navodi da je primjenom odredaba Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji sa djecom stvoren dug FBiH za oko 25.000 korisnika, koji posjeduju prava, a isplate naknada niknada nisu izvršene.

Iz Ministarstva su se ogradili tvrdnjom da nisu u stanju isplatiti sve korisnike bez svoje krivnje, jer isplata zavisi isključivo od raspoloživih sredstava koja su osigurana u federalnom budžetu.

Prioritetni kriterij

Kako su nam rekli u Ministarstvu, u martu prošle godine na snagu su stupile Izmjene i dopune spomenutog zakona, te su u toku tekuće godine osigurana sredstva prioritetne isplate korisnika po novom Zakonu.

"Svakog mjeseca se dio preostalih preostalih novčanih sredstava do visine 1/12 ukupno osiguranih sredstava usmjerava i prema korisnicima po starom Zakonu. Pri odlučivanju koji korisnik treba primiti naknade, prioritetni kriterij je datum priznavanja prava.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je sačinilo prednacrt Zakona o izmirenju novčanih potraživanja nastalih primjenom Zakona o osnovama socijalne zaštite, kojeg je usvojila Vlada FBiH, ali koji još nije prošao parlamentarnu proceduru.

Tužite nas

Na kraju su iz Ministarstva dobronamjerno savjetovalo da svaki korisnik, koji posjeduje pravomoćno rješenje o priznatim pravima, a nije dobio isplatu naknada za isplatu prava, zaštitu svojih prava može tražiti sudskim putem.

Naša čitateljka navela je da joj je suprug bio oficir Armije BiH, koji je sa dva sina, od kojih je mlađi poginuo, stao u odbranu Sarajeva.

"Pitam se da li se ovako vraća dug braniteljima koji su za državu dali ono najdraže i ono nenadoknadivo", zapitala je naša čitateljka.
(Sarajevo-x.com)
slikarica

#834 Re: Istina o invalidima

Post by slikarica »

@ holowey , pozz meni nikako nije jasno zašto se niste žalili kad je bilo vrijeme za to .kod tvog oca je stvar jasna ko dan , po zakonu on mora dobijati ( s obzirom da mu je u rješenju i dalje priznata njega i pomoć) a nema 65 , znači svi stari korisnici ispod 65 god. 100% 1 grupe treba i dalje da dobijaju odfederacije.na šta to liči kaži ti meni.
slikarica

#835 Re: Istina o invalidima

Post by slikarica »

Sisoje wrote:Sami smo krivi, mi smo postili fasiste, podrumase i izdajnike da vode drzavu, dok ljudi koji su krvarili za nju rove po kontejnerima. :x
Tako mi ''svemirske policije'' sa pet planeta ja nisam birao, a ni postavio Dobricu Jonjića i Pericu J., a još manje ministra za boračka pitanja!

Ovi novoizabrani još uvijek nisu pristupili izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a kaće, ne zna se.
:lol: da ,,svemirske policije,,sa pet planeta ...hahaha da se od muke nasmijem:)))
slikarica

#836 Re: Istina o invalidima

Post by slikarica »

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/101202052/komentari#komentari wrote: Vi pitate, Sarajevo-x.com odgovara

Redovna čitateljka našeg portala, čiji su podaci poznati redakciji, javila nam se preko rubrike Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara. Njema priča je potresna i željela je, prije svega, iz sebe izbaciti dio gorčine. Njen je muž umro od raka kostiju, a Federacija Bosne i Hercegovine joj još uvijek duguje 13 neisplaćenih invalidnina na ime njenog supruga.

Kako nam je napisala čitateljka, njen suprug je umro u maju 2009. godine, a do tada nije primio nijednu invalidninu I grupe u mjesečnom iznosu od 255,60 KM. Nakon smrti, ona je naslijedila pravo na neisplaćeni iznos za 13 mjeseci.

Poslije smrti, proveden je ostavinski postupak, a naša čitateljka je svu dokumentaciju proslijedila kantonalnom Centru za socijalni rad u Sarajevu, odnosno Službi socijalne zaštite u Novom Sarajevu.

Neisplaćene naknade

S obzirom da nam se čitateljka sa svojim problemom javila u rubrici "Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara", pokušali smo potražiti odgovor u nadležnim ustanovama.

U Službi socijalne zaštite rekli su nam da su oni ovakve slučajeve dokumentovali i proslijedili federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, koji odlučuju o načinu isplate nerealizovanih rješenja za lične invalidnine.

Odgovor smo potražili i u nadležnom ministarstvu, koje nam je odgovor uputilo pismenim putem. U pismu se navodi da je primjenom odredaba Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji sa djecom stvoren dug FBiH za oko 25.000 korisnika, koji posjeduju prava, a isplate naknada niknada nisu izvršene.

Iz Ministarstva su se ogradili tvrdnjom da nisu u stanju isplatiti sve korisnike bez svoje krivnje, jer isplata zavisi isključivo od raspoloživih sredstava koja su osigurana u federalnom budžetu.

Prioritetni kriterij

Kako su nam rekli u Ministarstvu, u martu prošle godine na snagu su stupile Izmjene i dopune spomenutog zakona, te su u toku tekuće godine osigurana sredstva prioritetne isplate korisnika po novom Zakonu.

"Svakog mjeseca se dio preostalih preostalih novčanih sredstava do visine 1/12 ukupno osiguranih sredstava usmjerava i prema korisnicima po starom Zakonu. Pri odlučivanju koji korisnik treba primiti naknade, prioritetni kriterij je datum priznavanja prava.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je sačinilo prednacrt Zakona o izmirenju novčanih potraživanja nastalih primjenom Zakona o osnovama socijalne zaštite, kojeg je usvojila Vlada FBiH, ali koji još nije prošao parlamentarnu proceduru.

Tužite nas

Na kraju su iz Ministarstva dobronamjerno savjetovalo da svaki korisnik, koji posjeduje pravomoćno rješenje o priznatim pravima, a nije dobio isplatu naknada za isplatu prava, zaštitu svojih prava može tražiti sudskim putem.

Naša čitateljka navela je da joj je suprug bio oficir Armije BiH, koji je sa dva sina, od kojih je mlađi poginuo, stao u odbranu Sarajeva.

"Pitam se da li se ovako vraća dug braniteljima koji su za državu dali ono najdraže i ono nenadoknadivo", zapitala je naša čitateljka.
(Sarajevo-x.com)
znači oni DOBRONAMJERNO savjetuju da ljudi podnose tužbe , zato što nikome neće dati ni feninga
holowey

#837 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

slikarica wrote:@ holowey , pozz meni nikako nije jasno zašto se niste žalili kad je bilo vrijeme za to .kod tvog oca je stvar jasna ko dan , po zakonu on mora dobijati ( s obzirom da mu je u rješenju i dalje priznata njega i pomoć) a nema 65 , znači svi stari korisnici ispod 65 god. 100% 1 grupe treba i dalje da dobijaju odfederacije.na šta to liči kaži ti meni.
a sta bi bio osnov za zalbu? namazano su to uradili, nisu u rjesenju napisali da mu se ukida pravo nego prebacili za isplate na nosioca koji nema (ili ne da) para... raspitao sam se okolo, imam nekih kontakata... nazalost, nemamo prostora za manevre...
8. sekretar SKOJ-a

#838 Re: Istina o invalidima

holowey wrote:
slikarica wrote:@ holowey , pozz meni nikako nije jasno zašto se niste žalili kad je bilo vrijeme za to .kod tvog oca je stvar jasna ko dan , po zakonu on mora dobijati ( s obzirom da mu je u rješenju i dalje priznata njega i pomoć) a nema 65 , znači svi stari korisnici ispod 65 god. 100% 1 grupe treba i dalje da dobijaju odfederacije.na šta to liči kaži ti meni.
a sta bi bio osnov za zalbu? namazano su to uradili, nisu u rjesenju napisali da mu se ukida pravo nego prebacili za isplate na nosioca koji nema (ili ne da) para... raspitao sam se okolo, imam nekih kontakata... nazalost, nemamo prostora za manevre...
SLUŽBENE NOVINE
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
GODINA XVI – Broj 14
Srijeda, 11.03.2009. godine
SARAJEVO
ISSN 1512-7079

PARLAMENT FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

176
Na osnovu člana IV.B.7. a)(IV) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, donosim

UKAZ

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE SA DJECOM

Proglašava se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, koji je donio Parlament Federacije BiH na sjednici Predstavničkog doma od 24. februara 2009. godine i na sjednici Doma naroda od 5. februara 2009. godine.

Broj 01-02-119/09
4. marta 2009. godine Predsjednica
Sarajevo Borjana Krišto, s. r.

ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE SA DJECOM
Član 1.
U Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/99, 54/04.i 39/06) u članu 1. u alineji 2. riječi: "invalidskog udruženja" zamjenjuju se riječima: "udruženja lica sa invaliditetom".
Iza alineje 2. dodaje se nova alineja 3. koja glasi:
" - osnovna prava lica sa invaliditetom".
U alineji 4. riječ "osnovna" zamjenjuje se riječju "posebna".

Član 2.
U članu 7. stav 2. mijenja se i glasi:
"Pravo utvrđeno ovim Zakonom ne može ostvarivati lice koje isto pravo koristi ili može koristiti prema drugim propisima".
Iza stava 3. dodaje se novi stav 4. koji glasi:
"Prava utvrđena ovim Zakonom ne mogu ostvarivati lica koja nisu državljani Bosne i Hercegovine."

Član 3.
Član 18.b Zakona mijenja se i glasi:
"Radi ostvarivanja prava utvrđenih ovim Zakonom lica sa invaliditetom razvrstavaju se prema utvrđenom procentu oštećenja organizma u dvije grupe i to:
I grupa - lica sa invaliditetom sa 100% oštećenja organizma,
II grupa - lica sa invaliditetom sa 90% oštećenja organizma".

Član 4.
Član 18.c mijenja se i glasi:
"Lična invajidnina određuje se srazmjerno stepenu oštećenja prema nalazu, ocjeni i mišljenju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, izvršenim u skladu sa Pravilnikom o ocjenjivanju oštećenja organizma kod lica sa invaliditetom u postupku ostvarivanja prava prema Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom ("Službene novine Federacije BiH", br. 46/05 - u daljnjem tekstu: mišljenje Instituta) i propisom o nadležnim ljekarskim komisijama, načinu, postupku i drugim pitanjima ostvarivanja prava u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.
Mjesečni iznos lične invalidnine određuje se u procentu od osnovice definirane u članu 18.f Zakona, i to:
Grupa Procenat
I 40%
II 30%
Pravo iz stava 1. ovog člana ne mogu ostvariti lica sa
invaliditetom koja to pravo ostvaruju ili mogu ostvariti prema propisima o: pravima branitelja i članova njihovih porodica, zaštiti civilnih žrtava rata i propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju."

Član 5.
Član 18.d mijenja se i glasi:
"Radi ostvarivanja prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, lica sa invaliditetom razvrstavaju se u dvije grupe i to:
1. Prva grupa - lica sa invaliditetom koja, prema mišljenju Instituta, ne mogu sama udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama.
Pod osnovnim životnim potrebama, u smislu ovog člana, podrazumijeva se da se lice ne može samostalno kretati u stanu i izvan stana, uzimati hranu, oblačiti se i svlačiti, održavati ličnu higijenu, obavljati druge osnovne fiziološke potrebe, kao i slijepa lica čiji je ostatak vida na
oba oka ispod 0,05 sa korekcijom.
2. Druga grupa - lica sa invaliditetom koja, prema mišljenju Instituta, ne mogu potpuno udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama.
Pod nemogućnošću potpunog udovoljavanja osnovnim "životnim potrebama, u smislu ovog člana, podrazumijeva se da se lice ne može samostalno kretati izvan stana radi nabavke osnovnih životnih potrepština i korištenja zdravstvene zaštite.
Dodatak za njegu i pomoć od drugog lica određuje se u mjesečnom iznosu u procentu od osnovice iz člana 18.f ovog Zakona i to:
1) za I. grupu 100% od osnovice,
2) za II. grupu 50% od osnovice.
Pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica ne ostvaruje lice sa invaliditetom smješteno u ustanovu socijalne zaštite, na teret sredstava općinskog odnosno kantonalnog budžeta.
Lica sa invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života a kod kojih je, u skladu sa mišljenjem Instituta, utvrđena potreba za korištenjem prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ovo pravo ostvaruju u skladu sa propisom kantona."

Član 6.
Član 18.e mijenja se i glasi:
"Pravo na ortopedski dodatak imaju lica sa invaliditetom kod kojih je zbog tjelesnog oštećenja, utvrđenog u skladu sa mišljenjem Instituta, došlo do amputacije najmanje jednog ekstremiteta ili teškog oštećenja funkcije ekstremiteta, slijepa lica iz člana 5. Zakona, kao i lica sa enukleacijom jednog oka.
Ortopedski dodatak određuje se u mjesečnom iznosu u visini 7% od osnovice definirane u članu 18.f Zakona.
Pravo na ortopedski dodatak i na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica ne mogu ostvarivati lica sa invaliditetom koja takvo pravo ostvaruju ih mogu ostvariti prema propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica ili prema odredbama ovog Zakona koje se odnose na zaštitu civilnih žrtava rata."

Član 7.
Član 18.f mijenja se i glasi:
"Osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80% od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom."

Član 8.
U članu 18.h riječi: "nadležne ljekarske komisije određene propisom federalnog ministra rada i socijalne politike" zamjenjuju se riječima: "mišljenjem Instituta".

Član 9.
U Članu 18.i u stavu 5. riječ "ne" se briše.

Član 10.
Član 18.1j se briše.

Član 11.
Član 18.nj mijenja se i glasi:
"Troškovi postupka za ostvarivanje prava u prvom stepenu. padaju na teret podnosioca zahtjeva.
Ukoliko podnosiocu zahtjeva u skladu sa ovim Zakonom budu priznata prava, ima pravo na refundaciju troškova pregleda iz sredstava kantonalnog budžeta.
Troškovi drugostepenog postupka padaju na teret organa koji vodi postupak."

Član 12.
Član 18.o mijenja se i glasi:
"Za korisnike prava koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava iz ovog Zakona prava će se priznati od prvog dana narednog mjeseca od dana-podnošenja zahtjeva za priznavanje
tih prava."

Član 13.
Na zahtjev korisnika prava ponovni postupak, u skladu sa ovim Zakonom, može se pokrenuti nakon isteka roka od dvije godine od dana donošenja rješenja, izuzev ako se radi o novoj povredi ili bolesti kada se postupak pokreće i prije isteka ovog roka.

Član 14.
U članu 18.p riječi: "nadležnim ljekarskim komisijama" zamjenjuju se riječima: "načinu i postupku ostvarivanja prava prema ovom Zakonu".

Član 15.
U članu 23. u stavu 1. tačka 2) mijenja se i glasi:
"2) lice starije od 65 godina života".

Član 16.
Član 26. mijenja se i glasi:
"Novčanu naknadu za pomoć i njegu od drugog lica mogu ostvariti lica iznad 65 godina života, ako su stara i nemoćna lica kojima je zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć i njega od drugog lica za zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba.
Lica sa invaliditetom koja su pravo na dodatak za'njegu i pomoć od drugog lica ostvarila u skladu sa ovim Zakonom a prije navršene 65. godine života, ne gube to pravo ni nakon navršene 65. godine života a pravo će ostvarivati prema ovom Zakonu sve dok za to postoje zakonom propisani uvjeti.
Uvjeti i postupak u vezi sa ostvarivanjem prava iz stava 1. ovog člana uređuju se propisom kantona.
Sredstva za ostvarivanje prava iz ovog člana osiguravaju se u budžetu kantona."

Član 17.
Član 59. mijenja se i glasi: "Osnovica za obračun novčanih primanja za lica iz člana 56. ovog Zakona iznosi 70% od osnovice utvrđene u skladu sa federalnim propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica.
Lična invalidnina utvrđuje se u mjesečnom iznosu prema grupi oštećenja organizma iz člana 56. Zakona u procentu od osnovice iz stava 1. ovog člana kako slijedi:
I. grupa 100% od osnovice,
II. grupa 73% od osnovice,
III. grupa 55% od osnovice,
IV. grupa 43% od osnovice,
V. grupa 32% od osnovice,
VI. grupa 18% od osnovice.
Mjesečno lično novčano primanje za lica iz člana 54. stav 3. Zakona utvrđuje se u visini osnovice iz stava 1. ovog člana.
Sredstva za isplatu novčanih primanja iz ovog Člana osiguravaju se u omjeru 70% iz federalnog budžeta i 30% iz budžeta kantona.
Osnovica i mjesečni iznosi novčanih primanja u skladu sa ovim Zakonom usklađuju se na način kako se vrši usklađivanje novčanih primanja za korisnike prava prema propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica."

Član 18.
Član 70. se briše.

Član 19.
Iza člana 98. dodaje se novi član 98.a koji glasi:
"Član 98.a Lice, korisnik prava, koje postupi suprotno odredbama člana 24. ovog Zakona kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 100 do 400 KM."

Član 20.
Isplata novčanih primanja iz čl. 18.c, 18.d i 18.e Zakona prestaje nakon šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Član 21.
Korisnici prava iz 51. 18.c, 18.d i 18.e Zakona koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava prema odredbama ovog Zakona prava će ostvarivati od prvog dana narednog mjeseca nakon isteka roka iz člana 20. ovog Zakona.

Član 22.
Postupci za ostvarivanje prava koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ovog Zakona okončat će se prema odredbama ovog Zakona.

Član 23.
Ppstupći koji su okončani do dana stupanja na snagu Ovog Zakona a u kojima revizija nije okončana, rješavat će se prema odredbama Zakona koje su bile na snazi do dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Član 24.
Prava prema ovom Zakonu mogu se koristiti dok postoje uvjeti za korištenje tih prava propisanih ovim Zakonom.
Korisnik prava, prema ovom Zakonu, dužan je u roku od 15 dana od dana nastale promjene prijaviti svaku promjenu koja utiče na korištenje, obim i prestanak tih prava.

Član 25.
Lice kojem je isplaćeno novčano primanje prema ovom Zakonu a na koje nije imalo pravo, dužno je vratiti primljeni iznos ako je:
1. na osnovu netačnih podataka za koje je znalo ih moralo znati da su netačni, ili je na drugi protivpravni način ostvarilo novčano primanje koje mu, prema ovom Zakonu, ne pripada ili je ostvarilo novčano primanje u većem iznosu nego što mu pripada;
2. ostvarilo novčano primanje zato što nije prijavilo nastale promjene koje utiču na gubitak, prestanak ili smanjenje obima nekog prava, a znalo je ili moralo znati za te promjene;
3. primilo novčani iznos veći od iznosa koji mu je određen rješenjem.

Član 26.
Propise iz člana 4. stav 1. ovog Zakona federalni ministar rada i socijalne politike donijet će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Član 27.
Ovlašćuje se Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da utvrde prečišćeni tekst Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

Član 28.
Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajući Predsjedavajući
Doma naroda Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić, s. r. Safet Softić, s. r.
Treba samo da dokažeš da invaliditet/onesposobljenje tvoga oca NIJE NASTAO NAKON 65. GODINE ŽIVOTA.

Na koji su se propis pozvali kada su ukinuli naknadu za t.nj. i pomoć tvom ocu?
To mora pisati u ukidajućem Rješenju.

Medjutim, s obzirom na moje gorko iskustvo sa lešinarima i ubicama. Ništa ne radi bez advokata ili stručnog lica. Tolike su hinje da je to nevjerovatno.

Mnogo bolje je da ''potegneš'' i iskoristiš ta neka poznanstva i ''blizinu'' kompententnih ljudi. Nema tu nikakvog ustručavanja. Oni, država, tebi i tvom ocu ''oduzimaju pravo na naknadu na nezakonit način, a ti koristiš ''rupe'' u sistemu iste te države da bi ipak ostvario to što te po zakonu sljeduje.

Ponavljam, to su ubice, lukave ubice,...Sebi povećavaju plate na telefonskim zasjedanjima Vlade, a umirućim oduzimaju stečena prava na protivzakonit način i time ih dovode u situaciju da ne mogu plaćati dolaske ljekara u kućnu posjetu, lijekove i sve ostalo,...

Socijalna zaštita i naknada za t.nj. i pomoć nije socijalna pomoć, nego pravo!
slikarica

#839 Re: Istina o invalidima

Post by slikarica »

holowey wrote:
@holowey mene isto zanima šta su ,,oni,, naveli u tom tvom riješenju , jesu naveli neki član iz zakona , šta ti konkretno piše u rješenju? dole ti je ,,sekretar 8,, naveo ovaj novi zakon i u članu 16 ti sve piše ., vezano za tvoj slučaj
8. sekretar SKOJ-a

#840 Re: Istina o invalidima

Prošli mjesec oktobarske neratne, civilne naknade za onesposobljenost i t.nj. su legle 5. novembra.
Hoće li uskoro novembarske isplate?
8. sekretar SKOJ-a

#841 Re: Istina o invalidima

Podigao svoje naknade za onesposobljenost i t.nj. u BBI banci - Kanton Sarajevo. Kaze Šalter-aga da su legle još juče civilne neratne naknade.
8. sekretar SKOJ-a

#842 Re: Istina o invalidima

kone

#843 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

Samo da prijavim da je ZE-DO kanton poceo sa isplatom onih 140KM uplacenih na ime nove revizije..Znaci sa novembarskom invalidninom vracaju i ovaj novac.
*malena*

#844 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,
nisam bila 15 dana pa evo pročitah ove postove i iznenadih se.
Ljudi dragi,ovo je katastrofa samo to mogu reći.Jeste krenuo je povrat novca(ZE-DO)moja nana je dobila nazad onih 94KM koliko je uplaćeno još prošli mjesec,ali nije nikada zaostatak iako je prošla sad ovu reviziju i šta reći,do da naša "GOSPODA" ČEKA DA NAROD UMRE I NIKADA NE ISPLATI ZAOSTATKE.pozz
kone

#845 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

*malena* wrote:Pozz za sve,
nisam bila 15 dana pa evo pročitah ove postove i iznenadih se.
Ljudi dragi,ovo je katastrofa samo to mogu reći.Jeste krenuo je povrat novca(ZE-DO)moja nana je dobila nazad onih 94KM koliko je uplaćeno još prošli mjesec,ali nije nikada zaostatak iako je prošla sad ovu reviziju i šta reći,do da naša "GOSPODA" ČEKA DA NAROD UMRE I NIKADA NE ISPLATI ZAOSTATKE.pozz
Isti slucaj i kod "mene".Nikad nije dobila one zaostatke,a po rjesenju je 100 posto invalid od aprila ili maja 2007.Mada je zena invalid od novembra 2006.,ali mi to nismo ni ganjali odmah.Tacnije nismo ni znali da ima pravo na to.Rekla nam neka zena da se predaju papiri i od aprila ili maja je dobila rjesenje.Mada cisto sumnjam da ce ona to i docekati jer ima 93 godine..Znaju oni za to i cekaju sigurno da zena umre,pa da im se dostave papiri da je umrla i tek onda nema nade da ce dobiti te pare.
A ti zaostatci se isplacuju mislim svaki mjesec,samo ih vjerovatno dobijaju vecinom stele,a sigurno se zalomi i onaj sto nije nista stelio,a takvih je vjerovatno jako malo.Uglavnom oni isplacuju i sad te zaostatke,to je sigurno...
8. sekretar SKOJ-a

#846 Re: Istina o invalidima

@malena i @kone,
Oni izgleda očekuju da ih tužite, pa da tako prebace krivicu na sudove što ne rade:

Jedan od komentara na ovu vijest:
Bardo wrote: 02.12.2010. u 23:19

Krajnje je licemjerje savjetovati ljude koji imaju pravo 100% utemeljeno na zakonu, da svoje pravo utvrdjuju sudskim putem.
Inace ako je ikome od koristi, rjesenje centra za socijalni rad sa konstatovanom pravosnaznoscu moze se koristiiti kao izvrsna isprava, odnosno ne mora se utuzivati, sto bi trajalo godinu-dvije, vec se sa rjesenjem odmah ide na izvrsenje i to na budzetska sredstva federacije. To je i savjet ovoj citateljki, s obzirom da sa sigurnoscu mogu potvrditi slucajeve iz sudske prakse gdje su neratne invalidnine naplacene na ovaj nacin. To sve traje tek par mjeseci, iako centri i ministarstvo soc. politike, mnogo opstruiraju citav postupak ne izdavanjem klauzula pravosnaznosti i izvrsnosti, medjutim sve to nije prepreka gore navedenom postupku
.
kone

#847 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

Ne znam da li se sjecas,ali ja sma medju prvim komentarima na ovoj temi i spomenuo da je izgleda najbolje tuziti,jer se samo tako mogu dobiti pare.Da smo tuzili tada(mislim prije nekih godinu dana,sad bi bili blize tom rjesenju za tu godinu.A ovako valja cekati,a bice prije da se nece nikad ni docekati..
A ovo dole drugo blodirano ne shvatam.Kome otici sa tim rjesenjem o invalidnosti?Moguce da i ove isplate koji oni vrse po starim rjesenjima(zaostatci)svaki mjesec,d ai one idu tim nekim "novim putem"...Ja znam sigruno da se vrse isplate mislim svaki mjesec,jer znam nekoga ko radi u banci i u toj banci stizu spiskovi ljudi kojima treba prebaciti novac na njihov racun i to su sve cifre po nekoliko hiljada maraka(znaci zaostatci po starim rjesenjima)..
8. sekretar SKOJ-a

#848 Re: Istina o invalidima

kone wrote:Ne znam da li se sjecas,ali ja sma medju prvim komentarima na ovoj temi i spomenuo da je izgleda najbolje tuziti,jer se samo tako mogu dobiti pare.Da smo tuzili tada(mislim prije nekih godinu dana,sad bi bili blize tom rjesenju za tu godinu.A ovako valja cekati,a bice prije da se nece nikad ni docekati..
A ovo dole drugo blodirano ne shvatam.Kome otici sa tim rjesenjem o invalidnosti?Moguce da i ove isplate koji oni vrse po starim rjesenjima(zaostatci)svaki mjesec,d ai one idu tim nekim "novim putem"...Ja znam sigruno da se vrse isplate mislim svaki mjesec,jer znam nekoga ko radi u banci i u toj banci stizu spiskovi ljudi kojima treba prebaciti novac na njihov racun i to su sve cifre po nekoliko hiljada maraka(znaci zaostatci po starim rjesenjima)..
Ne radi se, izgleda ovdje o Tužbi na sudu, nego o Tužbi u upravnom sporu. Ja nisam advokat niti pravnik, pa ovo samo nagađam. Valjda u Zakonu o upravnim sporovima ima to definisano kada se možeš obratiti Sudu za direktno izvršenje preko budžeta FBiH. Prilikom obraćanja Sudu u upravnom sporu Sud NE NAPLAĆUJE SUDSKE TAKSE u slučajevima koji se odnose na socijalnu zaštitu i ti predmeti su nekakav prioritet u sudovima.

Znači, advokatu dati 250 KM kao što je to uradila @slikarica, pa za nekoliko mjeseci očekivati isplatu.
kone

#849 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

kone wrote:Ne znam da li se sjecas,ali ja sma medju prvim komentarima na ovoj temi i spomenuo da je izgleda najbolje tuziti,jer se samo tako mogu dobiti pare.Da smo tuzili tada(mislim prije nekih godinu dana,sad bi bili blize tom rjesenju za tu godinu.A ovako valja cekati,a bice prije da se nece nikad ni docekati..
Ne radi se, izgleda ovdje o Tužbi na sudu, nego o Tužbi u upravnom sporu. Ja nisam advokat niti pravnik, pa ovo samo nagađam. Valjda u Zakonu o upravnim sporovima ima to definisano kada se možeš obratiti Sudu za direktno izvršenje preko budžeta FBiH. Prilikom obraćanja Sudu u upravnom sporu Sud NE NAPLAĆUJE SUDSKE TAKSE u slučajevima koji se odnose na socijalnu zaštitu i ti predmeti su nekakav prioritet u sudovima.

Znači, advokatu dati 250 KM kao što je to uradila @slikarica, pa za nekoliko mjeseci očekivati isplatu.
Hvala ti na informaciji :) ..Nisam ni ja pravnik,tako da i ja se ne razumijem u ove stvari.Ispitat cu jos sve ovo,pa vam javim sta je bilo..
crni12

#850 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

zna li netko da li je bilo uplate za SBK
Locked