BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nikimostar

#826 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by nikimostar »

strong69 wrote:
Qler wrote:Ja sam poslom bio u HEPOK-u, gdje prave one sokove sole mio. Od tada kupujem njihove sokove :D Vidio iz prve ruke kako se prave, gdje se cijedi jabuka i breskve (taj dan je to bilo) u glavnom pricao sa tehnolozima, malo razgledao... jos im i ja nesto radio :) tako da vjerujem da je sve dobro :)
Zar oni prave takve sokove? Jesu li skuplji od ovih standardnih, obicnih? Ja koliko sam upoznat oni kupuju koncentrate kao i svi ostali, cak znam i firmu od koje kupuju.

Koliko znam, Nihad Imamovic je negdje kod Sarajeva pokrenuo proizvodnju tih cijedenih prirodnih sokova od jabuke. Za Hepok nisam znao.
Ma naravno da prave,oni svaki dan 5 tona jabuka i breskvi iscijede,joj sto ne mogu ove propagande :roll:

Cuj cijede jabuke :lol:
Faraday

#827 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Faraday »

:thumbup:
Image
chuchumbamayumbe

#828 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by chuchumbamayumbe »

nikimostar wrote:
strong69 wrote:
Qler wrote:Ja sam poslom bio u HEPOK-u, gdje prave one sokove sole mio. Od tada kupujem njihove sokove :D Vidio iz prve ruke kako se prave, gdje se cijedi jabuka i breskve (taj dan je to bilo) u glavnom pricao sa tehnolozima, malo razgledao... jos im i ja nesto radio :) tako da vjerujem da je sve dobro :)
Zar oni prave takve sokove? Jesu li skuplji od ovih standardnih, obicnih? Ja koliko sam upoznat oni kupuju koncentrate kao i svi ostali, cak znam i firmu od koje kupuju.

Koliko znam, Nihad Imamovic je negdje kod Sarajeva pokrenuo proizvodnju tih cijedenih prirodnih sokova od jabuke. Za Hepok nisam znao.
Ma naravno da prave,oni svaki dan 5 tona jabuka i breskvi iscijede,joj sto ne mogu ove propagande :roll:

Cuj cijede jabuke :lol:
Pa neka prerada jabuka se vrši, logično?!
Osim ako ne kupuju prah iz Kine, pa ga "razgađaju"? 8-)
Pretpostavljam da je u HEPOKU proizvodni ciklus zaokružen, od ulaska sirovine do finalnog proizvoda?
Ako je tako, onda zaista prerađuju jabuke (cijede, melju, nazovite kako hoćete), obradom dobijaju bazu za daljnju proizvodnju...
Čisto sumnjam da se sok koristi u neobrađenom stanju i da HEPOK ima proizvodnju 100% prirodnog, nezaslađenog, bez dodatka šećera i vode, itd...soka. Takav sok je veoma skup.
Sve su to nektari, razlikuju se u % baze, ostalo je voda, šećer, itd...
karanana

#829 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by karanana »

cijedio sam sam svoj sok od jabuke par puta i niti jedan, pa ni hepokov mi nije bio ni blizu 100% cijedjenom soku kojeg recimo ja iscjedim. jednostavno po boji i teksturi se vidi da je mijesan sa necim. znaci kada ono pise 100% jabuka to ne znaci da je citava litra soka napravljena od jabuke.
e ovaj iz AS Jelah, on bi veoma lako mogao da bude bas jabuka bez ikakvih dodataka. fino se vidi na dnu boce i talog sto jabuke, sto dunje sto visnje, zavisno od cega je sok. jeste najjeftinija jabuka 3,50KM ali mislim da ima razloga zasto je toliko.
drndalo

#830 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by drndalo »

Faraday wrote: Image
Jest' al' kad bi se za*ebavali...
poznanik

#831 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by poznanik »

chuchumbamayumbe wrote:Pa neka prerada jabuka se vrši, logično?!
Pretpostavljam da je u HEPOKU proizvodni ciklus zaokružen, od ulaska sirovine do finalnog proizvoda?..
Ne znam za HEPOK-ove pogone, znam da "Prijedorčanka" ima kapacitete za obradu voća i proizvodnju koncentrata. Međutim, voća u BiH za proizvodnju koncetrata je jako malo. U BiH se uzgaja uglavnom konzumno voće, i ono je preskupo za koncentrate, za koje se koristi industrijsko voće, lošijeg kvaliteta i niže cijene, mada je i do takvog sve teže doći, jer ga proizvođači uspiju prodati trgovcima, a znatan dio ostaje za sopstvene potrebe, od čega se najčešće proizvode rakije.

Ovo sam naveo zbog tvog bezazlenog pitanja "osim ako ne kupuju prah iz Kine...". Da, upravo iz Kine se kupuje koncentrat za voćne sokove, najvećim dijelom. Srbija takođe ima razvijenu industriju u proizvodnji voćnih sokova, ali je i u njih situacija slična našoj.

Pravi prirodan sok na tržištu, u maloprodaji posebno, mora imati veoma visoku cijenu. Navodno da takve sokove proizvodi neko u Kaknju...
Mikado

#832 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Mikado »

Image
Qler

#833 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Qler »

Imam negdje kuci video snimao sa mobitelom, ako nadjem postavit cu. Hebi ga, ja sam vidio sta sam vidio, jos sam im postavio automatiku za pasterizaciju...

edit:

one prave prirodne sokove kupujem bas od tog nekog u Kaknju, oko 4-5KM litar...
Mikado

#834 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Mikado »

Image

Image

Image
StupskaBitanga

#835 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

Probao sam danas Farma pavlaku čak sam jutros maksuz otišao u Škafu i odlična je :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Samo nikada nigdje nisam vidio taj Alfa namaz od Milkosa u prodaji
Mikado

#836 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Mikado »

Hercegovački vinski podrumi :thumbup:

http://www.vinskacesta.ba
Mikado

#837 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Mikado »

So What! wrote:OK, ovdje ste naveli dobar dio domaćih proizvoda, ali većina njih ide za neku lokalnu distribuciju i nije dostupna u svim krajevima BiH tako da baš ne mogu komentarisati neki proizvode, ali evo jedno za sigurno znam. Neko je spomenuo Pingo sladolede, jesu domaći, ali meni nisu bolji od Leda, jednostavno ne posjeduju taj kvalitet.

A evo kako većina fas hvali proizvode i z svog kraja (kako i dolikuje) pa tako ću i ja malo svoj, tešanjski kraj. Uglavnom Tešanj je jak privredni centar, ali ta privreda se najviše sastoji iz uslužnih djelatnosti i trgovine. Sad ne mogu vam preporučiti da sipate gorivo na HIFI jer se ne razlikuje puno od ostalog goriva, ali tu i tamo ima nekoliko proizvoda koje bih vam mgoao preporučiti, a načinjeni su u Tešnju:

Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image

KOTEKS
Image
:thumbup: :bih:

:sax:
otherside

#838 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by otherside »

drndalo wrote:
upravo to i ja pomislih :D
ovi sokovi su odron...
1946-1987

#839 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by 1946-1987 »

otherside wrote:
drndalo wrote:
upravo to i ja pomislih :D
ovi sokovi su odron...
kako kome.. nekome su :thumbup:
Jedinstvo_Manchester

#840 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Jedinstvo_Manchester »

ovo je ubjedljivo najbolji BH proizvod široke potrošnje
Image
Prodaje se godinama, a narod nezasit kupuje li kupuje :lol: :lol:
art vandeley

#841 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by art vandeley »

Chischo wrote:Image

Mira AD Prijedor :thumbup:
Prije 10ak dana je otisla velika posiljka za Saudijsku Arabiju. Kako god , pouzdano znam da su tamo skroz oskudni sa tom vrstom robe.
art vandeley

#842 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by art vandeley »

Image

Licno bas i nisam ljubitelj odijela , ne osjecam se u nima bas ugodno ( za dobro odijelo je potrebna dobra linija :D ) ali mislim da Granoff zasluzuje jedan :thumbup:
JThomas

#843 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by JThomas »

brojler d.o.o. piletina, nikad nisam kupio da nije valjalo. i hrenovke valjaju.
Haettenschweiler

#844 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Haettenschweiler »

poznanik wrote:
Pretpostavljam da je u HEPOKU proizvodni ciklus zaokružen, od ulaska sirovine do finalnog proizvoda?..
Ne znam za HEPOK-ove pogone, znam da "Prijedorčanka" ima kapacitete za obradu voća i proizvodnju koncentrata. Međutim, voća u BiH za proizvodnju koncetrata je jako malo. U BiH se uzgaja uglavnom konzumno voće, i ono je preskupo za koncentrate, za koje se koristi industrijsko voće, lošijeg kvaliteta i niže cijene, mada je i do takvog sve teže doći, jer ga proizvođači uspiju prodati trgovcima, a znatan dio ostaje za sopstvene potrebe, od čega se najčešće proizvode rakije.

Ovo sam naveo zbog tvog bezazlenog pitanja "osim ako ne kupuju prah iz Kine...". Da, upravo iz Kine se kupuje koncentrat za voćne sokove, najvećim dijelom. Srbija takođe ima razvijenu industriju u proizvodnji voćnih sokova, ali je i u njih situacija slična našoj.

Pravi prirodan sok na tržištu, u maloprodaji posebno, mora imati veoma visoku cijenu. Navodno da takve sokove proizvodi neko u Kaknju...

Ja znam da su lani vršili otkup breskve. Mnoge je to veoma obradovalo jer se mogla iskoristiti sva breska koja nije našla kupca na pijaci. Otkupna cijena je bila 50 ili 60 feninga po kg u njihovu ambalažu. Interesovanje je bilo ogromno, ljudi su čekali po dva sata da predaju robu. Isplata na licu mjesta.
Što se tiče jabuke, nju sigurno nisu otkupljivali u Hercegovini.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#845 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Toto »

Haettenschweiler wrote:
poznanik wrote:

Ja znam da su lani vršili otkup breskve. Mnoge je to veoma obradovalo jer se mogla iskoristiti sva breska koja nije našla kupca na pijaci. Otkupna cijena je bila 50 ili 60 feninga po kg u njihovu ambalažu. Interesovanje je bilo ogromno, ljudi su čekali po dva sata da predaju robu. Isplata na licu mjesta.
Što se tiče jabuke, nju sigurno nisu otkupljivali u Hercegovini.
je li to ona Pirijina sokara pocela sa radom??
holowey

#846 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by holowey »

Mikado wrote:Image
muda pod bubrege..."feta" sa 50% biljne masnoce...haman margarin :-(
mirzarb

#847 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mirzarb »

holowey wrote:
Mikado wrote:Image
muda pod bubrege..."feta" sa 50% biljne masnoce...haman margarin :-(
Meni ima odličan ukus.. nisam gled'o sastav.
StupskaBitanga

#849 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

DON_eARL wrote:Image
Generalno ove Klas-New day je teško pronać i kupiti ali nisu loši
DON_eARL

#850 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by DON_eARL »

StupskaBitanga wrote:
DON_eARL wrote:Image
Generalno ove Klas-New day je teško pronać i kupiti ali nisu loši
Ja ih kupujem u DPu na Stupu, 1,55KM. :D
Post Reply