Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
Alfons Kauders

#826 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

veljaca wrote:Neka ste se vi nadovezali na stamparsku gresku - treba li ĐŽ ili DŽ - ( mislim da je greska pri kucanju ) a ne na to na kakav je nacin neko otpusten sa posla ..... fuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjj.
ĐŽ ne moze trebati da ga jebes... :D jer ne postoji... :D
Anđeo

#827 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Anđeo »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Poštujem vaše komentare i hvala vam što ste to primijetili.. :lol: :lol: :lol: :lol: i što ste uočili na nečemu
što ne postoji :lol: :lol: :lol:
Samo ću vam reći bolje da ne komentarišete gluposti pisanja :lol: :lol: :lol: Neznam zašto niste komentarisali na riječ"bona" :lol: i "velim" :lol: .
Dakle moželi mi neko odgovoriti na moje pitanje"ko je veoma pametan na ovim forumima što sam to zapazila"dali će se javiti neko sa pravim i iskrenim odgovorom....

Pozdrav od "Pilavdžić" nikad nije kasno da se naučim :lol: :lol: :lol:

NA GREŠKAMA SE UČI"JELI TAKO" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
amrica

#828 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by amrica »

Jos jedan nepismeni uposlenik IT..... :run: Pa je li iko tamo znao napisati sastav bar za tricu u osnovnoj skoli?
A zarez, razmak prije i(li) poslije znaka interpunkcije..... nepoznate stvari.
A nesto tukne i na neke prijasnje, bar po nacinu izrazavanja.
Gadja se smajlicima, a pise u imeparativu, sto je zajednicka karakteristika svih braniteljica lika i djela ns. Ili je to jedna jedina klonirana spodoba? :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#829 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Pera Trta »

amrica wrote:Jos jedan nepismeni uposlenik IT..... :run: Pa je li iko tamo znao napisati sastav bar za tricu u osnovnoj skoli?
A zarez, razmak prije i(li) poslije znaka interpunkcije..... nepoznate stvari.
A nesto tukne i na neke prijasnje, bar po nacinu izrazavanja.
Gadja se smajlicima, a pise u imeparativu, sto je zajednicka karakteristika svih braniteljica lika i djela ns. Ili je to jedna jedina klonirana spodoba? :D
Iz nekog razloga, svaka druga riječ joj je pod navodnicima :D
veljaca

#830 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by veljaca »

Alfons Kauders wrote:
veljaca wrote:Neka ste se vi nadovezali na stamparsku gresku - treba li ĐŽ ili DŽ - ( mislim da je greska pri kucanju ) a ne na to na kakav je nacin neko otpusten sa posla ..... fuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjj.
Cuj ne moze ????? Zar ne postoji slovo Đ i slovo Ž, kao i slovo D i slovo Ž :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#831 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Pera Trta »

veljaca wrote:
Alfons Kauders wrote:
Cuj ne moze ????? Zar ne postoji slovo Đ i slovo Ž, kao i slovo D i slovo Ž :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
E haj' sad izgovori Đ i Ž zajedno, ali naglas :lol:
Anđeo

#832 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Anđeo »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ja nisam ovdje ničiji branitelj a niti napadač..... :lol: :lol: :lol: :lol: a ma ljudi zar se ne posvećujete svojim problemina....

Još nisam pročitala pametni komentar na moja pitanja????????Gdje su oni branitelji koji dobro razumiju ovo što pišem......

A vi mislite šta god hoćete i da komentarišete.......Očito da ne razumijete o čemu je riječ..... :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Da nebi pomislili da sam bila ranije na ovom forumu"NISAM"

Ja se ne krijem,nego se potpisujem!
melb26sa

#833 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by melb26sa »

Anđeo wrote::thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ja nisam ovdje ničiji branitelj a niti napadač..... :lol: :lol: :lol: :lol: a ma ljudi zar se ne posvećujete svojim problemina....

Još nisam pročitala pametni komentar na moja pitanja????????Gdje su oni branitelji koji dobro razumiju ovo što pišem......

A vi mislite šta god hoćete i da komentarišete.......Očito da ne razumijete o čemu je riječ..... :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Da nebi pomislili da sam bila ranije na ovom forumu"NISAM"

Ja se ne krijem,nego se potpisujem!
Andjeo,

posto vjerujem da trazis novi posao - malo uzmi gramatiku u ruke pa vidi za pisanje ne bi, moze li, je li i slicno. Takodjer, znaci interpunkcije - imas koji upitnik viska kao i koju tacku. I sta je sa silnim znacima navoda? Bona i velim su nase rijeci i odavno se koriste.

A za tvoje pitanje - inspekcija rada za nelegalno otpustanje - imas svoj primjerak ugovora, imas ono sto su oni napisali zasto si otpustena - uporedbom ce se doci do istine. Ako su kako kazes dobivali poticajna sredstva od PIO za tvoje uposljavanje onda se obrati i njima. Ne znam sta mislis postici ako je firma propala - jedino mozda neku moralnu satisfakciju da dobijes.
Anđeo

#834 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Anđeo »

Hvala za gramatici,inače ja pazim na pisanje ali stres mi je od ovog foruma pa možda ne svjesno griješim..
Davno sam ja odustala od toga samo sam se prisjetila šta mi je urađeno!A naravno imam kod sebe to se ne baca :)A za bona meni je ta riječ draga :)A mnogi su ovdje pisali svašta.
BarbaDue

#835 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by BarbaDue »

Sta je ovo?

Dopunska nastava iz Bosanskog jezika!?
Anđeo

#836 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Anđeo »

TOPUNSKA NASTAVA ZA SVE ČLANOVE OVOG FORUMA :lol: :lol: :lol:
amrica

#837 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by amrica »

BarbaDue wrote:Sta je ovo?

Nije dopunska nastava, nego ukazivanje na dilemu:

1. da su svi zaposlenici IT computers ELEMENTARNO NEPISMENI (ukljucujuci i one forumasice koje su bile sefice, zaradjivale brdo para, zivjele kao bubreg u loju... 8-) )
ili
2. da su svi ovi postovi djelo samo jedne jedine nepismene osobe....

:zzzz:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#838 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Chmoljo »

Anđeo wrote:Hvala za gramatici,inače ja pazim na pisanje ali stres mi je od ovog foruma pa možda ne svjesnogriješim..
Davno sam ja odustala od toga samo sam se prisjetila šta mi je urađeno!A naravno imam kod sebe to se ne baca :)A za bona meni je ta riječ draga :)A mnogi su ovdje pisali svašta.
de šavase :D :D
Anđeo

#839 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Anđeo »

Nepismenih je bilo mnogo :D.Vi ste stvarno pukli od ove teme! :-)
Oni koji su griješili do sada uživali su uništavajući druge.
Ja vas napuštam jer sam se prijavila samo iz jednog razloga?
Vidjela sam temu na facebooku i ovaj
forum.

Lijepo se pozdravljam sa svim članovima :lol: :lol: :lol:
BarbaDue

#840 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by BarbaDue »

amrica wrote:

1. da su svi zaposlenici IT computers ELEMENTARNO NEPISMENI (ukljucujuci i one forumasice koje su bile sefice, zaradjivale brdo para, zivjele kao bubreg u loju... 8-) )
ili

pa rijesil tu dilemu, trilemu ili sta je vec...
marija 29

#841 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by marija 29 »

BarbaDue wrote:
amrica wrote:

ili

pa rijesil tu dilemu, trilemu ili sta je vec...[/quote

Nihad Softić, IT Comupters: U stečaj smo otišli zbog visokih kamata
Petak, 05 Juni 2009

Prije dvije sedmice u bh. poslovnim krugovima vijest je odjeknula kao grom iz vedra neba: IT Computers, kompanija koja je bila tržišni lider u prodaji računara u BiH, pokrenula je zahtijev za stečaj. Tim povodom smo kontaktirali Nihada Softića, vlasnika i direktora IT Computersa.

INVESTITOR: Gospodine Softić, šta se zapravo desilo i zbog čega je IT Computers pokrenuo zahtijev za stečajem?

SOFTIĆ: IT Computer je moja priča. Priča o snu i viziji da se stvori najjači brand u BiH i u regionu. IT Computers nije nikada bio zamišljen da bude samo obična trgovina i prodaja računara, a vremenom je postao institucija. Svaka faza razvoja bila je podjednako i teška i bolna i uspješna. 2007.godine, kada smo dostigli rekordan promet i rekordan broj prodavnica i uposlenih, shvatio sam da retail prodaja polako počinje biti out i da moramo preći na nove i drugačije kanale distribucije. Tada pokrećemo tri sasvim nova kanala prodaje: Call centar, odnosno prodaju i zakazivanje prodajnih sastanaka preko telefona, zatim terensku ili direktnu prodaju i business solutions, jako ambiciozan projekat koji nudi kompletna poslovna rješenja za mala i srednja preduzeća razvojem softvera i sistemom integracija. Napominjem da je ovo bio jako dobro isplaniran, razrađen projekat koji je pokrenut vlastitim kapacitetima, baziran na velikom iskustvu,istraživanju i edukaciji. Uposleno je i edukovano 45 djevojaka za call centar, 80 komercijalista za rad na terenu, obezbijeđena brendirana auta, kupljena profesionalan oprema za call centar, uvedene besplatne info linije za kupce, pojačana služba za podršku kupcima, uveden besplatan info telefon za servis online, krediti su se radili on line sa bankom tako da kupci nisu banku ni vidjeli. Bukvalno rečeno, prodaja po principu „iz udubnosti Vašeg doma“... Kampanja „Pozovi broj i kompjuter je tvoj“ je bila jako zapažena i dala je odlične rezulatate. Ovim načinom rada planirano je zatvaranje maloprodajnih objekata i smanjenje troškova za 70 posto, čime bi se opravdala velika ulaganja u ovaj projekat, a sam rezultat u prodaji je trebao da bude veći.

Svi smo bili entuzijasti u pogledu sva tri projekta i svjesni da za kompletan razvoj je potrebno najmanje dvije do tri godine. U drugoj polovini 2008. sva tri projekta počinju da daju prve rezultate. Zadovoljni kupci, partneri, banke, uposleni. Iako je već kraj 2007. i cijela 2008. godina bila obilježena težim poslovanjem, mi smo uvođenjem novih proizvoda, stalnim inovacijama i motivacijama te žestokim i prepoznatljivim marketingom uspješno odolijevali svim problemima. No, u oktobru počinju da se dešavju zaista nevjerovatne stvari: problem sa povlačenjem štednja iz banaka, medijski pritisak na građanstvo zbog krize, sveopšta panika, depresija i strah kod građana, te maćehinski odnos banaka prema tržištu što je dovelo do potpunog preobrata situacije. Interes kupaca bio je sve manji za sve što je luksuz i što se kupuje na kredit, pooštreni ili gotovo nemogući uslovi finansiranaja potrošačke potrošnje, veliki broj otkaza itekako utiče na samu prodaju. No, najveći uticaj na potrošnju čini jedna stvar koja ozbiljno utiče na rast ekonomijeu svkoj zemlji, a nije ekonomski parametar - optimizam.Trenutno ga nema ni u BiH , a ni u čitavom svijetu.

Zbog svega ovog situacija kod nas naglo postaje sasvim drugačija. Sva tri projkekta se pomjeraju (uloženi novac nije vraćen), firma se reorganizuje, smanjujemo maksimalno troškove zatvaranjem svih nerentabilnih prodavnica, smanjenjem broja uposlenih u administraciji, smanjujemo zalihe, nabavke, marketing. Angažujemo stručnjaka koji uz detaljnu analizu poslovanja i same reorganizacije predlažu drastične mjere za prilagođavanje novonastaloj situaciji. Mjere su oštre i bolne ali jedine moguće u datom momentu. Interne rezerve su iskorištene maksimalnim kapacitetima. Troškovi su smanjeni drastično,ali takođe i pad prodaje je drastičan.

INVESTITOR: Da, objavili ste da je promet pao za 90 posto?

SOFITĆ: Suština problema je pad prodaje što je činilo 95 posto ukupnog prihoda IT Computersa. Većinom prodaja robe putem robno potrošačkih kredita putem poslovnih banaka. Obzirom na situaciju na tržištu, prezaduženost ljudi, pooštrenih kriterija i odobravanja kredita, straha ljudi od „recesije“ - sve je to dakle dovelo do toga da od 10 zahtjeva u banci prolazi jedan. Krah bankarskog sistema u svijetu je i doveo do krize, ali za moju cjelokupnu situaciju ne mogu direktno okriviti banke. Indirektno, pooštreni kriteriji odobravanja kredita kupcima, povećane kamate i sporost na restruktuiranju kredita su imale uticaj i na nas. Iz mjeseca u mjesec situacija sa prodajom je bila sve lošija. Hronologijom događaja od oktobra do maja kompanija je prošla zaista sve faze negativnog poslovanja od panike, nelikvidnosti, nesolventnosti pa do stečaja. Iako teško priznati i sebi i javnosti, ja sam u jednom momentu donio odluku da obavijestim javnost o stečaju IT Computersa.

INVESTITOR: Da li je bilo kakvih ponuda da se pomogne kompaniji da prevazidje probleme?

SOFTIĆ: Ako mislite na pomoć države, mišljenja sam da je ona ovako uređena i nepripremljena sada zabavljena sama sobom. Međutim, smatram da za sve ostale privrednike koji su u sličnoj situaciji, a još se nisu odlučili na naš korak, mogu učiniti mnogo, ukoliko smanje doprinose, podstaknu domaće firme, omoguće moratorije na kredite, stvore rezerve iz kojih bi moglo pomoći kompanijama kada se nađu u krizi, a imaju perspektivu, te razmisle o uvođenju različitih stopa PDV-a. Što se tiče pomoći banaka i naših povjerilaca, i oni sami su dio ovog tržišta i bore se sa svojim problemima i optimalizaciju svog poslovanja, što nije nimalo lako.

INVESTITOR: Kakva je procedura po našem zakonu u slučaju stečaja? Da li vam se čini prekomlikovanim ili mislite da se tu nešto može popraviti?

SOFTIĆ: Zakon o stečajnom postupku je takav kakav je. Nakon što smo mi predali zahtjev o pokretanju stečajnog postupka, rješenje donosi stečajni sudija i imenuje stečajnog upravnika. To je uobičajena procedura, slična svugdje u svijetu, jedino što se kod nas još uvijek smatra da je stečaj istovremeno i likvidacija društva, što ne mora biti slučaj. Dalji koraci su na stečajnom sudiji i stečajnom upravniku. I, kako rekoh na početku, kod nas se o ovim stvarima još uvijek „šuška“ i ne izgovara se naglas, kada je neko pred stečajem. Mi smo se odlučili za drugu varijantu i javno objavili našu prijavu za stečaj. Kompaniju IT Computers sam ja osmislio, ja je izgradio, no zakoni tržišta su joj odredili drugačiji tok. Šta bi bilo kad bi bilo, tojeste da li sam neke odluke mogao i drugačije da donesem, možda, ali znam da sam sve poteze povlačio isključivo jer sam ih dobro prostudirao, isplanirao, pripremio. Međutim, kako rekoh, tržište ponekada odredi drugačiji tok i sve poremeti.

INVESTITOR: Kakvi su vam planovi za budućnost, odnosno šta dalje planirate?

SOFTIĆ: Mi, nažalost, živimo u BIH gdje je stečajni postupak se smatra gašenjem kompanije, što u zapadnim zemljama stečaj može značiti restruktuiranje i ponovni početak rada kompanije. Naš prijedlog za stečajni postupak izričito je naglašavao mogućnost restruktuiranja kompanije kako bi nastavila dalje sa radom. Toliko ideja, posla i projekata je ostalo nedovršeno. Sam brand IT Computersa je bio zaista najvredniji. Procjena goodwilla IT Computersa, odnosno vrijednosta branda, se procjenjuje na 6.000.000 KM. U vrijednost su uključeni svi razrađeni projekti biznis modela koji smo naveli, svi profitnih centara i pozicija brenda na tržištu.

Kao što sam već naglasio, san mi je bio napraviti najveći brand u regionu i BiH. Kada sam počeo shvatati da se taj brand počeo urušavati i da kompanija ima veliku mogućnost da postane nešto što se ne uklapa u norme koje jedan brand iziskuje nove ideje, nove proizvode, odlične cijene i uslugu odlučio sam da za sada pokrenemo stečajni postupak. U situaciji kada svoj cijeli život, vrijeme, znanje, novac i ljubav poklonite stvaranju firme, branda kroz sve poslovne faze sam prolazio i emotivno. Panika, depresija, gubitak samopouzdanja i hronični stres za sada mi ne daju dovoljno snage da sada o tome racionalno razmišljam, ali je IT zaista nešto za šta se vrijedi nastaviti boriti.
nonca

#842 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by nonca »

:P :P

u ovaj intervju moze povjerovat samo seljak ili nestrucan neznalica.

cuj Softic procijenio da je goodwill 6 mil. KM BUHAHAHAHA

pljuc pljuc :D :D
blackground

#843 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by blackground »

Ljudi,propao nije IT comp, propali su jadni radnici kojima su do tolike mjere isprali mozak kao sto je rekao bivsi radnik svake subote na seanse tako da su radili fanaticno kao da je njihova firma kao da ce vjecno ostati tu a svima je poznato da su u IT rijetki ostajali vise od 1 godine, dakle samo potrosni materijal kako kaze Nihad S. potrosi se familija a to je da uvalis svojoj familiji robu po perverznim cijenama e kad to odradis letis sine vanka osim ako si jedan od njegovih igraca
Brki-Brle

#844 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Brki-Brle »

Greška, ispravka dole...
Last edited by Brki-Brle on 17/07/2009 09:04, edited 1 time in total.
Brki-Brle

#845 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Brki-Brle »

Identičan tekst i u BH Danima. Vrlo vjerovatno se radi o plaćenom oglasu. Namjena istog je da se dok držite pregorjelu napojnu jedinicu vašeg ljubimca u drhtavim ručicama, slučajno ne pomislite kako bi trebalo neko drugi da je popravi besplatno jer vi imate još 2 godine garancije.

A isto tako da nečijoj djeci, majkama i očevima ne padne na pamet otpremnina. Mudro.
veljaca

#846 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by veljaca »

Pera Trta wrote:
veljaca wrote:
Alfons Kauders wrote:
E haj' sad izgovori Đ i Ž zajedno, ali naglas :lol:
Izgovorio ..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
marija 29

#847 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by marija 29 »

amiraaa wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja sam dva puta sa novcem u novcaniku usao u IT Computers sa namjerom da kupim graficku kartu i drugi put zvucnike za racunar. Oba puta me odbila neljubaznost, nestrucnost i tupavost prodavaca. Ljudi jednostavno nisi bili u stanju reci dobar dan, kako vam mogu pomoci...neka su propali ko ih j***. :thumbup: U BiH treba da propadne svaka mutava kompanija i pojedinac koji nije u stanju shvatiti da samo radom, redom i stalnom nadogradnjom mogu opstati na trzistu.
molimte mozesli napisati u kojem gradu je bila ta poslovnica u kojoj je radila ta neljubazna osoba jer i ja sam radila u jednoj od it poslovnica hvala
Ja uopste ne znam kako mozes da pises takve stvari...I zasto si ti radila u ITComputersu kad ti je bilo tako lose....I zasto sad pokazujes bilo kakva interesovanja za tu firmu?Vasa svrha postojanja na ovom forumu je iskljucivo negativnog karaktera i prirode, da biste sto vise blatili firmu i ljude koji su radili u njoj..to smo vec shvatili.RECITE NAM NESTO NOVO O SEBI!!!!!
Brki-Brle

#848 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Brki-Brle »

marija 29 wrote:
amiraaa wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja sam dva puta sa novcem u novcaniku usao u IT Computers sa namjerom da kupim graficku kartu i drugi put zvucnike za racunar. Oba puta me odbila neljubaznost, nestrucnost i tupavost prodavaca. Ljudi jednostavno nisi bili u stanju reci dobar dan, kako vam mogu pomoci...neka su propali ko ih j***. :thumbup: U BiH treba da propadne svaka mutava kompanija i pojedinac koji nije u stanju shvatiti da samo radom, redom i stalnom nadogradnjom mogu opstati na trzistu.
molimte mozesli napisati u kojem gradu je bila ta poslovnica u kojoj je radila ta neljubazna osoba jer i ja sam radila u jednoj od it poslovnica hvala
Ja uopste ne znam kako mozes da pises takve stvari...I zasto si ti radila u ITComputersu kad ti je bilo tako lose....I zasto sad pokazujes bilo kakva interesovanja za tu firmu?Vasa svrha postojanja na ovom forumu je iskljucivo negativnog karaktera i prirode, da biste sto vise blatili firmu i ljude koji su radili u njoj..to smo vec shvatili.RECITE NAM NESTO NOVO O SEBI!!!!!
A Vaša svrha postojanja je da blatite ljude koji blate firmu? To je, kako bi ste Vi kazali, pozitivnog karaktera?
vjesticanametli

#849 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by vjesticanametli »

Loulou wrote:Ljuuudi...nije ona kriva....pisalo u uĐŽbeniku...

ĐŽe je vjesticanametli da vam ona REKNE šta je reć'? Ima ona finiJEh slika da dokaže. (ne mogu sad naći)
:mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: evo me i hvala ti sto siris znanje :D

ispravno je ĐŽ a temu imate na PF sarajevo :mrgreen:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... nase+djece
Ne pada mi na pamet

#850 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Ne pada mi na pamet »

amiraaa wrote:
Molim te, mozes li napisati u kojem gradu je bila ta poslovnica u kojoj je radila ta neljubazna osoba, jer i ja sam radila u jednoj od IT poslovnica. Hvala.
Locked