vala dobro si ga procitao... i ovaj provokator neki teski... Taman im (ili sebi nabacuju) nabacuje loptuAhmmed wrote:islam_bosna wrote:
Zenama po serijatu nije dozvoljeno pokazivati bilo sta o svog tjela osim face i ruke. Mada ima ucenjaka koji smatraju da treba i faca i ruke biti pokrivene. Sto se tice ulazak u cipelama, neznam sta ti mislis sa tim, ako mislis hodati sa cipelama, onda je to dozvoljeno tako da nerazumijem zasto bi po tebi to trebalo biti zabranjeno.
Ja mislim da je razlog sto oni nece zabraniti zenama koji nisu pokrivene da hodaju unutar centra jeste to da bi to onda bilo prevelik korak, tako da bi onda bilo previse reakcija i to nije cilj ovog centra. Tako da ide korak na korak, mozda ce nekad u buducem vremenu i to biti zabranjeno.
E samo si nam ti, hadžo, na ovoj temi trebao![]()
![]()
I to se mahsuz registriro....Ko da ti je onaj zornibile nešta u rodu
![]()
![]()
Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
-
MUNAFIK
#826 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
- vee-jay
#827 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
zasto?m1430 wrote:gorak ukus ironije je upravo ova izjavavee-jay wrote:...do sada bi se nakupilo love ali sta ce mi lova ako moram preko svojih principa
- vee-jay
#828 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
...hmmmm kao prvo zasto "vi"? ovo je moj prvi post na ovu temu i nemam nikakve namjere da uzimam stranu.m1430 wrote:Pa, prebacujete upravi BBI Centra što se odlučila da ne nudi alkohol, kladionice itd. Zar su trebali preći preko principa (islama) kojih se drže radi zarade? Sebe si pitao isto. Zato sam rekao, tvojim riječima da je "gorak ukus ironije upravo ova izjava".vee-jay wrote:zasto?m1430 wrote: quote="vee-jay"
...do sada bi se nakupilo love ali sta ce mi lova ako moram preko svojih principa
/quote
gorak ukus ironije je upravo ova izjava
ne, ja uopste nisam nikome nista prebacio (cak naprotiv), samo sam rekao da ja kao vegeterijanac ne bih mogao prodavati meso, a vjerovatno ne bih mogao prodavati ni cipele ili kozne jakne. nista manje nista vise.
- Op3r4t0r
#829 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Vidim da ovdje mnogi nemaju pojma o poslovanju, niti o zivotu konkretno a pametuju li pametuju, nigdje veze, privatni poslovni centri imaju svoja pravila i u to se ne ulazi, ako ti odgovaraju ides, ako ne odgovaraju zaobidjes, evo npr u mjestu gdje ja zivim jedan veliki lanac prodavnica prehrane ne prodaje pepsi niti dr. pepper sokove, ljudi bi ih kupovali ali ih nema za kupiti, nema ih jer coca cola placa puno vise ako se njeni konkurenti ne prodaju, i to je to, vlasnik odlucio tako, ako hoces pepsi ides u drugu prodavnicu, nema bune, nema pametovanja, tako odgovara vlasniku i tako i jest.
- zgembo_sa
#830 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Centar je za cistu desetku. Odlicna ponuda, lijepo uredjene prodavnice, predivna aritektura objekta. Napravili su mjesto gdje mozete provesti cijeli dan... Predivno. Najljepsi trzni centar koji sam vidio nadaleko...
Detektor neobrezanih cuna funkcionise. Vidio sam da su jednog neobrezanog izbacili naglavecke iz centra, pa eto pazite se
Detektor neobrezanih cuna funkcionise. Vidio sam da su jednog neobrezanog izbacili naglavecke iz centra, pa eto pazite se
- Topla voda
#831 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
kad ce ono kino dubrovnik proraditi,kao cekali su ove da otvore......to ce biti extra...ovaj multiplex
-
Bitte_Halt_ja_ja
#832 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Ko im dozvol ida ga uopste naprave? Jednu od najboljih lokacija u Sarajevu su prodali primitivcima. Dodik mi se sve nesto manje glup cini.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#833 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Op3r4t0r wrote:Vidim da ovdje mnogi nemaju pojma o poslovanju, niti o zivotu konkretno a pametuju li pametuju, nigdje veze, privatni poslovni centri imaju svoja pravila i u to se ne ulazi, ako ti odgovaraju ides, ako ne odgovaraju zaobidjes, evo npr u mjestu gdje ja zivim jedan veliki lanac prodavnica prehrane ne prodaje pepsi niti dr. pepper sokove, ljudi bi ih kupovali ali ih nema za kupiti, nema ih jer coca cola placa puno vise ako se njeni konkurenti ne prodaju, i to je to, vlasnik odlucio tako, ako hoces pepsi ides u drugu prodavnicu, nema bune, nema pametovanja, tako odgovara vlasniku i tako i jest.
de se malo naivan pravi pa ignorisi propagandu koja stoji iza ovoga. Jedno je konkurencija drugo propagiranje sherijata u centru Sarajeva, hoces da kazes da sad moram zaobilaziti cijeli ejdan dio Sarajeva jer zelim da zivim u modernoj demokratskoj drzavi, a ne zatucanom sherijatkom selu?
- Topla voda
#834 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
pa gdje si bio kad se kupovala lokacija,trebo si ti kupiti ,pa odredjivat pravila
- piupiu
#835 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Aaaaaa, sto se razvi tema!
Hajmo malo unazad, nije bas ni u socijalizmu bilo nekog strasnog kockanja, mislim, nije ga bilo skoro nikako (legalno) do pred rat. U prodajnim centrima sirom svijeta se rijetko alkohol toci svakako, osim ako nije neki restoran sa licencom. A sto se svinjetine tice, dobro, hajd', jest malo neobicno, al' niko gladan nece ostati.
Poenta za raju i koja napadaju i koja brane je da je uredjenje zivota po vjerskim pravilima pocelo ici na zivce onima koji nisu vjernici -- ili bar vjernici jedne vjere, i dosta toga s razlogom. Mozda je razlog tome sto je vecini nas koji smo odrasli i zivjeli u Sarajevu prije 1992.-e (ja, na primjer, na Carsiji, gdje svinjetine nikad nesto nije bilo u pretjeranim kolicinama, gdje je Bajram uvijek bio Bajram, i vazda se svih pet namaza culo), jasno da je promjena povelika i da mijenja temelje onoga u cemu smo mi odrasli. Posebno za one koji nisu muslimani i kojima je Sarajevo jednako pripadalo kao i onima koji to nisu. Oni koji ga se takvog ne sjecaju, njima ni ne nedostaje.
Realno gledano, nista tragicno sto jedan prodajni centar nece prodavati ovo ili ono, ove ili one usluge, sve dok se te usluge mogu dobiti negdje drugdje. Isto tako realno gledano, ljudi su osjetljivi na uvodjenje vjerskih pravila u svaku sferu zivota, i pitanje BBI-ja u ovoj raspravi nema veze s komercijalnim razlozima njihove odluke, nego s cinjenicom da je ljudima dosta trpanja religije (u ovom slucaju jedne) u svaku sferu zivota svih nas (dakle, i nereligioznih i onih drugih religija), u gradu gdje je nekada postojao veci (i za mene ljepsi i harmonicniji) odnos stvari. Nekima se to cini kao 'oslobodjenje', a drugima kao 'nametanje' i to je cinjenicno stanje stvari.
No, mogu se stvari i drugacije gledati. Globalizacija je proces u kojem se mijesanje kultura i promjene u kulturama svih naroda svijeta jako brzo odvija, posebno jer je kapital globaliziran, i ljudi u mogucnosti da se sele i mijesaju vise nego ikada ranije. Negdje to rezultira u super stvarima, negdje u malo manje super stvarima -- i natezanja oko nametanja i odbrane kulture od ovog procesa postoje svuda. Ovi sto se pozivaju na serijat, sto bi zamotavali i sve uredili po islamskim pravilima, itd, itsl ... njima stvarno daleko lijepa kuca, sto dalje od moje avlije. A za ostatak, neka bude svega. Nas Balkance jedino samaranje moze spasiti od nadmetanja, nametanja i sveopste drcnosti. Prodajni centar? Je l' lijep? Jest. Ima li sta zanimljivo za kupiti? Ima. Hajmo se tu zaustaviti.
Poenta za raju i koja napadaju i koja brane je da je uredjenje zivota po vjerskim pravilima pocelo ici na zivce onima koji nisu vjernici -- ili bar vjernici jedne vjere, i dosta toga s razlogom. Mozda je razlog tome sto je vecini nas koji smo odrasli i zivjeli u Sarajevu prije 1992.-e (ja, na primjer, na Carsiji, gdje svinjetine nikad nesto nije bilo u pretjeranim kolicinama, gdje je Bajram uvijek bio Bajram, i vazda se svih pet namaza culo), jasno da je promjena povelika i da mijenja temelje onoga u cemu smo mi odrasli. Posebno za one koji nisu muslimani i kojima je Sarajevo jednako pripadalo kao i onima koji to nisu. Oni koji ga se takvog ne sjecaju, njima ni ne nedostaje.
Realno gledano, nista tragicno sto jedan prodajni centar nece prodavati ovo ili ono, ove ili one usluge, sve dok se te usluge mogu dobiti negdje drugdje. Isto tako realno gledano, ljudi su osjetljivi na uvodjenje vjerskih pravila u svaku sferu zivota, i pitanje BBI-ja u ovoj raspravi nema veze s komercijalnim razlozima njihove odluke, nego s cinjenicom da je ljudima dosta trpanja religije (u ovom slucaju jedne) u svaku sferu zivota svih nas (dakle, i nereligioznih i onih drugih religija), u gradu gdje je nekada postojao veci (i za mene ljepsi i harmonicniji) odnos stvari. Nekima se to cini kao 'oslobodjenje', a drugima kao 'nametanje' i to je cinjenicno stanje stvari.
No, mogu se stvari i drugacije gledati. Globalizacija je proces u kojem se mijesanje kultura i promjene u kulturama svih naroda svijeta jako brzo odvija, posebno jer je kapital globaliziran, i ljudi u mogucnosti da se sele i mijesaju vise nego ikada ranije. Negdje to rezultira u super stvarima, negdje u malo manje super stvarima -- i natezanja oko nametanja i odbrane kulture od ovog procesa postoje svuda. Ovi sto se pozivaju na serijat, sto bi zamotavali i sve uredili po islamskim pravilima, itd, itsl ... njima stvarno daleko lijepa kuca, sto dalje od moje avlije. A za ostatak, neka bude svega. Nas Balkance jedino samaranje moze spasiti od nadmetanja, nametanja i sveopste drcnosti. Prodajni centar? Je l' lijep? Jest. Ima li sta zanimljivo za kupiti? Ima. Hajmo se tu zaustaviti.
- Op3r4t0r
#836 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Ne kaki, oni da propagiraju serijat onda bi zabranili i ulaz nepokrivenim zenama, muskarcima koji nose zlato, muskarcima u kratkim sorcevima kojih ce u toku ljeta biti itd, zato da ti opet kazem ne kaki!Bitte_Halt_ja_ja wrote:Op3r4t0r wrote:Vidim da ovdje mnogi nemaju pojma o poslovanju, niti o zivotu konkretno a pametuju li pametuju, nigdje veze, privatni poslovni centri imaju svoja pravila i u to se ne ulazi, ako ti odgovaraju ides, ako ne odgovaraju zaobidjes, evo npr u mjestu gdje ja zivim jedan veliki lanac prodavnica prehrane ne prodaje pepsi niti dr. pepper sokove, ljudi bi ih kupovali ali ih nema za kupiti, nema ih jer coca cola placa puno vise ako se njeni konkurenti ne prodaju, i to je to, vlasnik odlucio tako, ako hoces pepsi ides u drugu prodavnicu, nema bune, nema pametovanja, tako odgovara vlasniku i tako i jest.
de se malo naivan pravi pa ignorisi propagandu koja stoji iza ovoga. Jedno je konkurencija drugo propagiranje sherijata u centru Sarajeva, hoces da kazes da sad moram zaobilaziti cijeli ejdan dio Sarajeva jer zelim da zivim u modernoj demokratskoj drzavi, a ne zatucanom sherijatkom selu?
Svako u svojoj kuci moze da radi sta hoce sve dok s onim sto radi ne krsi zakon, a oni ga, bar se nadam da je to jasno svima, ne krse. Imaju mogucnost da izaberu da posluju izmedju ostalog i tako, njima to odgovara i oni su to i izabrali, ko si ti da im kazes sta da rade oni u svom objektu?
-
islam_bosna
#837 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Ja ne razumijem sta ti hoces da kazes. Sarajevo je bio uvijek muslimanski grad, od kada je stvoren, i preko 500 godina je vladao serijatski zakon u Sarajevu. Tako da ne treba te iznenaditi ako opet bude Sarajevo vladano sa serijatom. Ne zaboravi da je nekad bila monarkija pa je propala, pa je bio komunizam pa je propao. Pa sada evo sekularizma i demokratija, i ako Bog da i ona ce propast, sto skorije sto bolje.piupiu wrote:Aaaaaa, sto se razvi tema!Hajmo malo unazad, nije bas ni u socijalizmu bilo nekog strasnog kockanja, mislim, nije ga bilo skoro nikako (legalno) do pred rat. U prodajnim centrima sirom svijeta se rijetko alkohol toci svakako, osim ako nije neki restoran sa licencom. A sto se svinjetine tice, dobro, hajd', jest malo neobicno, al' niko gladan nece ostati.
-
MUNAFIK
#838 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Bitte_Halt_ja_ja wrote:Op3r4t0r wrote:Vidim da ovdje mnogi nemaju pojma o poslovanju, niti o zivotu konkretno a pametuju li pametuju, nigdje veze, privatni poslovni centri imaju svoja pravila i u to se ne ulazi, ako ti odgovaraju ides, ako ne odgovaraju zaobidjes, evo npr u mjestu gdje ja zivim jedan veliki lanac prodavnica prehrane ne prodaje pepsi niti dr. pepper sokove, ljudi bi ih kupovali ali ih nema za kupiti, nema ih jer coca cola placa puno vise ako se njeni konkurenti ne prodaju, i to je to, vlasnik odlucio tako, ako hoces pepsi ides u drugu prodavnicu, nema bune, nema pametovanja, tako odgovara vlasniku i tako i jest.
hahahahahaha jos jedan pacijent dosao....
- piupiu
#839 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Hocu da kazem da sam ja odrasla u jednom Sarajevu koje nije bilo opsjednuto religijskim uredjenjem zivota, kao i veliki broj ljudi koji ovdje komentarisu, i da promjene donose frustracije. Licno me jako zaboli sta je bilo prije ili tokom 450 godina kad ja nisam bila ziva. Zanima me sta je sada.islam_bosna wrote:
Ja ne razumijem sta ti hoces da kazes. Sarajevo je bio uvijek muslimanski grad, od kada je stvoren, i preko 500 godina je vladao serijatski zakon u Sarajevu. Tako da ne treba te iznenaditi ako opet bude Sarajevo vladano sa serijatom. Ne zaboravi da je nekad bila monarkija pa je propala, pa je bio komunizam pa je propao. Pa sada evo sekularizma i demokratija, i ako Bog da i ona ce propast, sto skorije sto bolje.
Ah, da, i jos da dodam da ti je malo falicna ta teorija da je Sarajevo uvijek bilo muslimanski grad. Procesljaj malo podatke o broju i sastavu stanovistva recimo 1991.-e, samo za pocetak. Sarajevo je uvijek bilo grad svih nas i, ako Bog da, i ostace (ili ce bar opet postati, ako to vise nije, kao sto dosta ljudi misli).
Last edited by piupiu on 07/04/2009 02:48, edited 1 time in total.
- addem
#840 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Slusaj pazi sta pricas, po tebi je serijat zatucan (da te Bog sacuva). Takve epitete ostavi za sebe nemoj da se vrijedjas jer ni tebe niko ne vrijedja.Bitte_Halt_ja_ja wrote:Op3r4t0r wrote:Vidim da ovdje mnogi nemaju pojma o poslovanju, niti o zivotu konkretno a pametuju li pametuju, nigdje veze, privatni poslovni centri imaju svoja pravila i u to se ne ulazi, ako ti odgovaraju ides, ako ne odgovaraju zaobidjes, evo npr u mjestu gdje ja zivim jedan veliki lanac prodavnica prehrane ne prodaje pepsi niti dr. pepper sokove, ljudi bi ih kupovali ali ih nema za kupiti, nema ih jer coca cola placa puno vise ako se njeni konkurenti ne prodaju, i to je to, vlasnik odlucio tako, ako hoces pepsi ides u drugu prodavnicu, nema bune, nema pametovanja, tako odgovara vlasniku i tako i jest.
-
islam_bosna
#841 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Pa, danas ako pogledamo 90 % od stanovnistva u Sarajevu su muslimani. Ovo od oni koji za sebe kazu da su muslimani. A to opsjednuto religijskim uredjenjem zivota, hoces da kazes da treba da se posao ne zaustavi za dzuma namaz, ili da se radnje ne zatvaraju za dnevnim namazima, ili da se vide polugole zene po gradu koji hodaju, ili da dzamije budu samo otvoreno za dnevnim namazima, ili da se ljudi smiju zenama koji pokrivaju lice i te tako, jel ovo sta ti hoces?piupiu wrote:Hocu da kazem da sam ja odrasla u jednom Sarajevu koje nije bilo opsjednuto religijskim uredjenjem zivota, kao i veliki broj ljudi koji ovdje komentarisu, i da promjene donose frustracije. Licno me jako zaboli sta je bilo prije ili tokom 450 godina kad ja nisam bila ziva. Zanima me sta je sada.islam_bosna wrote:
Ja ne razumijem sta ti hoces da kazes. Sarajevo je bio uvijek muslimanski grad, od kada je stvoren, i preko 500 godina je vladao serijatski zakon u Sarajevu. Tako da ne treba te iznenaditi ako opet bude Sarajevo vladano sa serijatom. Ne zaboravi da je nekad bila monarkija pa je propala, pa je bio komunizam pa je propao. Pa sada evo sekularizma i demokratija, i ako Bog da i ona ce propast, sto skorije sto bolje.
Ah, da, i jos da dodam da ti je malo falicna ta teorija da je Sarajevo uvijek bilo muslimanski grad. Procesljaj malo podatke o broju i sastavu stanovistva recimo 1991.-e, samo za pocetak. Sarajevo je uvijek bilo grad svih nas i, ako Bog da, i ostace (ili ce bar opet postati, ako to vise nije, kao sto dosta ljudi misli).
Jel razlika je da svak ima svoja prava, i razlika je da zakon bude serijatski zakon a ne ljudski zakon. Naprimjer po serijatu i krscani i jevreji ce imati svoja prava, i bit ce zasticeni. Ali ovo sto danas vidimo je sve korumpirano radi ovog sekularizma.
Tako da vidimo polugole zene koji hodaju po gradu, vidimo alkohol svugdje se toci, imamo zakone koje se suprotstavljaju Allahovi zakona kao sto je legalizacija alkohola, homoseksualizma, kamate i te tako. Cak i muslimani koji prakticiraju svoju vjeru nisu sigurni od gluposti danasnji sekularista koji ih nazivaju "vehabijama", "radikalnim", i svasta tako.
Pogotovo kad gledas FTV, federalnu televiziju, onda ces vidjet dokle je situacija dosla.
-
MUNAFIK
#842 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Samo nemoj reci da ces nas sve silom zamotavati?islam_bosna wrote:Ja ne razumijem sta ti hoces da kazes. Sarajevo je bio uvijek muslimanski grad, od kada je stvoren, i preko 500 godina je vladao serijatski zakon u Sarajevu. Tako da ne treba te iznenaditi ako opet bude Sarajevo vladano sa serijatom. Ne zaboravi da je nekad bila monarkija pa je propala, pa je bio komunizam pa je propao. Pa sada evo sekularizma i demokratija, i ako Bog da i ona ce propast, sto skorije sto bolje.piupiu wrote:Aaaaaa, sto se razvi tema!Hajmo malo unazad, nije bas ni u socijalizmu bilo nekog strasnog kockanja, mislim, nije ga bilo skoro nikako (legalno) do pred rat. U prodajnim centrima sirom svijeta se rijetko alkohol toci svakako, osim ako nije neki restoran sa licencom. A sto se svinjetine tice, dobro, hajd', jest malo neobicno, al' niko gladan nece ostati.
Mislim nemam nista protiv serijata, ali kada na zemlji bude vrijeme za to... ovakvi kakvi smo sada, mislim na sve ljude, mi serijat ne zasluzujemo i naravno necemo ga ni dobiti... serijat je nagrada za vjerne i dobre a ne kazna (ne ocekujem da svi ovo razumiju).... zato prestani to sve tako predstavljati...
A piu piu puno ovdje je onih kojima sve sto ima veze sa vjerom ide na zivce i to BEZ IKAKVOG RAZLOGA... Kriju se iza nekih rijeci poput tolerancije, gradjanstva, kulture, otvorenosti al sve su to samo rijeci... a ovda siju mrznju i frustraciju i vrijedjaju nas sve svojim kompleksima... za takve nema opravdanja
Neki govore nema ISLAMOFOBIJE.... prelistajte SAMO ovu temu i pojedini komentari su klasika...
- Vares City
#843 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Pa nije to situacija i samo sa Seherom,tako je manje -vise svugdje,...IHAVEDREAM wrote:Ali nikada vise ona Gospodska carsija.Vares City wrote:De je zapelo!
Ako ho's,ho's,ako ne's,ne's i vozdra.
Sta je sporno?
Bar evo u ova vremena imamo izbor da za svoju lovu kupujemo gdje je nama volja.
Mi potrosaci konacno sami odlucujemo gdje ce mo trositi zaradeno.
Investitor je imao viziju o gradnji objekta takvog karaktera i namjene,planirao,izgradio i pustio u promet.
Nema svinjetine,alkohola,kockanja i jel' to smak svijeta?
Nema u tom objektu,ali ima negdje okolo,....
Imal' u Banja Luci u svakoma granapu HALAL HRANE?
Ima u panjevima!!!!!!
Sarajevo je za Dodu i prije,dok nije bilo ovog objekta bilo TEHERAN,...sad ce vjerovatno postati ISLAMABAD,......
Seher bio Seher ost'o
Tjesimo se gorim,...
- piupiu
#844 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Ja necu nista. Nikome nista ne naturam, i ne ocekujem (i ne dozvoljavam) da neko nesto meni natura zato sto je njegova vjera bitnija od mog prava. To je poanta sekularizma. Svi imamo pravo da budemo sta jesmo, i da vjerujemo sta vjerujemo, niko nema pravo tjerati nekog drugog da radi i vjeruje ono sto i on, ili da zivi samo onako kako on hoce da zivi. Krscani i Jevreji imaju svoja prava i u ovoj drzavi, nema potrebe da im se garantuju prava po Serijatu, zakon vec postoji. Druga je stvar sto se neko ne uklapa u koncept sekularizma jer hoce da sve bude samo po njegovom. Postovanje i tolerancija su kljuc. No, tema je trzni centar.islam_bosna wrote:
Pa, danas ako pogledamo 90 % od stanovnistva u Sarajevu su muslimani. Ovo od oni koji za sebe kazu da su muslimani. A to opsjednuto religijskim uredjenjem zivota, hoces da kazes da treba da se posao ne zaustavi za dzuma namaz, ili da se radnje ne zatvaraju za dnevnim namazima, ili da se vide polugole zene po gradu koji hodaju, ili da dzamije budu samo otvoreno za dnevnim namazima, ili da se ljudi smiju zenama koji pokrivaju lice i te tako, jel ovo sta ti hoces?
Jel razlika je da svak ima svoja prava, i razlika je da zakon bude serijatski zakon a ne ljudski zakon. Naprimjer po serijatu i krscani i jevreji ce imati svoja prava, i bit ce zasticeni. Ali ovo sto danas vidimo je sve korumpirano radi ovog sekularizma.
Tako da vidimo polugole zene koji hodaju po gradu, vidimo alkohol svugdje se toci, imamo zakone koje se suprotstavljaju Allahovi zakona kao sto je legalizacija alkohola, homoseksualizma, kamate i te tako. Cak i muslimani koji prakticiraju svoju vjeru nisu sigurni od gluposti danasnji sekularista koji ih nazivaju "vehabijama", "radikalnim", i svasta tako.
Pogotovo kad gledas FTV, federalnu televiziju, onda ces vidjet dokle je situacija dosla.
-
islam_bosna
#845 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Tema sekularizma je velika tema i moze se pisati jako dugo o tome. Zato necu previse pisati o tome vecu cu samo reci da je sekularizam suprotno sa Islamom, i da mi kao muslimani moramo na sve nacine se boriti protiv sekularizma. Ako nemozemo fizicki, onda neka jezikom govorimo, ako nemozemo ni to, onda neka smo srcem protiv toga i neka osjecamo mrznju prema sekularizmu.piupiu wrote:Ja necu nista. Nikome nista ne naturam, i ne ocekujem (i ne dozvoljavam) da neko nesto meni natura zato sto je njegova vjera bitnija od mog prava. To je poanta sekularizma. Svi imamo pravo da budemo sta jesmo, i da vjerujemo sta vjerujemo, niko nema pravo tjerati nekog drugog da radi i vjeruje ono sto i on, ili da zivi samo onako kako on hoce da zivi. Krscani i Jevreji imaju svoja prava i u ovoj drzavi, nema potrebe da im se garantuju prava po Serijatu, zakon vec postoji. Druga je stvar sto se neko ne uklapa u koncept sekularizma jer hoce da sve bude samo po njegovom. Postovanje i tolerancija su kljuc. No, tema je trzni centar.islam_bosna wrote:
Pa, danas ako pogledamo 90 % od stanovnistva u Sarajevu su muslimani. Ovo od oni koji za sebe kazu da su muslimani. A to opsjednuto religijskim uredjenjem zivota, hoces da kazes da treba da se posao ne zaustavi za dzuma namaz, ili da se radnje ne zatvaraju za dnevnim namazima, ili da se vide polugole zene po gradu koji hodaju, ili da dzamije budu samo otvoreno za dnevnim namazima, ili da se ljudi smiju zenama koji pokrivaju lice i te tako, jel ovo sta ti hoces?
-
Ripicipi
#846 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Ovog @islam_bosna treba pod hitno banovati, prvo jer pise gluposti, a drugo jer raspiruje mrznju i netrpeljivost
A za ove "vjernike" sto kao imaju nesto protiv svinjetine, a za Bajram ili inace se "ubijaju" alkoholom, mogu samo poruciti da se pogledaju u ogledalo i shvatit ce koliko su dvolicni...
BBI centar zaista izgleda svjetski, a i otvaranje je bilo vise nego sjajno, bez ikakvih vjerskih obreda, jer to nije za shoping centre....
S' obzirom da su se svi koji su pratili ovaj topic mogli uvjeriti da se u Islamskom centru kakav je Dubai, u vecini marketa i shoping centara moze naci ono sto u BBI-u ne, onda nekako i pomislim da je uslucaju BBI-a nasa I.Z. imala upetljane prste
A za ove "vjernike" sto kao imaju nesto protiv svinjetine, a za Bajram ili inace se "ubijaju" alkoholom, mogu samo poruciti da se pogledaju u ogledalo i shvatit ce koliko su dvolicni...
BBI centar zaista izgleda svjetski, a i otvaranje je bilo vise nego sjajno, bez ikakvih vjerskih obreda, jer to nije za shoping centre....
S' obzirom da su se svi koji su pratili ovaj topic mogli uvjeriti da se u Islamskom centru kakav je Dubai, u vecini marketa i shoping centara moze naci ono sto u BBI-u ne, onda nekako i pomislim da je uslucaju BBI-a nasa I.Z. imala upetljane prste
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#847 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru
Eh, baš je bila opaka tema..ali eto