Pa plan je bio da pocnem raditi 01.07 ali smo pomjerili na 05.09. , pa sam sad ponovo potpisao ugovor i pomjerio datum za 04.10.Predao sam ugovor sa starim datumom pocetka, rekli su da ne treba potpisivanje novog, ako budu trazili dostavicu na uvid.clarion_ wrote:Imam puno primjera dobijanja vize na osnovu plave karte za 7-14 dana. Za duže nisam ni čuo. Predlažem da kontaktiraš ured za strance u Berlinu jer je to već previše. Kada ti prema ugovoru počinje radni odnos?tasmanian_devil wrote:
Ja sam napisao da meni nisu trazili saglasnost. Ovo za period dobijanja nije tacno, posto ja cekam od 29.07. zavrsio sam ETF znaci H+, dobio platu iznad prosjeka i idem u Berlin. Koliko sam cuo, postoji i razlika u koji se grad ide.
Vjerovatno si i za apostilni pecat u pravu, ja sam ovo napisao jer sam iz RS/a i drugaru koji je otisao prosle godine su to trazili, jer ustvari sud potvdjuje da je on ovlasten, a apostilni pecat je priznat svuda u svijetu (mislim takve sam ja informacije dobio).
Na salteru mi je rekla isto gospodja koja radi da ce biti maksimalno za 14 dana. Zvao sam info telefon ali ne daju informacije za statuse u obradi.
Mislim da je mozda sad avgust pa sezona godisnjih odmora.
Zavrsio sam ETF u BL, imam iskustva 6 godina itd ..
Nisam zivio prije u Njemackoj, niti imao bilo kakvih dugova. Cak je i firma zvala ovdje abmasadu, rekla ako bilo sta reba da se dostavi sa njihove strane da nije problem.budislav wrote:I ja bih se složio da je 6 sedmica možda predugo (iako postoje slučajevi gdje se čeka i do 6 mjeseci, ali nisam tako nešto čuo za ambasadu u Sarajevu).clarion_ wrote:Imam puno primjera dobijanja vize na osnovu plave karte za 7-14 dana. Za duže nisam ni čuo. Predlažem da kontaktiraš ured za strance u Berlinu jer je to već previše. Kada ti prema ugovoru počinje radni odnos?tasmanian_devil wrote: Ja sam napisao da meni nisu trazili saglasnost. Ovo za period dobijanja nije tacno, posto ja cekam od 29.07. zavrsio sam ETF znaci H+, dobio platu iznad prosjeka i idem u Berlin. Koliko sam cuo, postoji i razlika u koji se grad ide.
Samo koga kontaktirati? Možda bi bilo bolje napisati e-mail pravno-konzularnom odjelu ambasade na njemačkom jeziku.
Pretpostavljam da nisi živio u Njemačkoj nekada prije i da nema nekih "dugova".
Sve navode oko ranijih boravka u Njemačkoj moraju provjeriti. Ali i to bude gotovo za 20-tak dana .