Masinski fakultet Sarajevo?
-
soha96
#826 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Naisao sam na ovo
Od ove godine nema prijemnog na Mašinskom fakultet u Sarajevu. Prima se samo 120 studenata i od ove godine po prvi put ce biti redovni, redovni (samofinancirajuci) i vandredni studenti!
Cijene: Redovni (samofinancirajuci) 1200 KM, Vandredni 1800KM godina!
Rang lista ce biti sastavljena prema uspjehu iz srednje skole
Je li ovo nova ili stara vijest? Planiram upisati kao samofinansirajuci i interesuje li me postoje li tu neke liste i postoji li sansa da ne uspijem upisati kao samofinansirajuci.
Hvala
Od ove godine nema prijemnog na Mašinskom fakultet u Sarajevu. Prima se samo 120 studenata i od ove godine po prvi put ce biti redovni, redovni (samofinancirajuci) i vandredni studenti!
Je li ovo nova ili stara vijest? Planiram upisati kao samofinansirajuci i interesuje li me postoje li tu neke liste i postoji li sansa da ne uspijem upisati kao samofinansirajuci.
Hvala
-
Inman
#827 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
To ti je stara vijest, samofinansirajuće studente su uveli prije dvije-tri godine i još uvijek važi ovo što piše. Prijemi nije bio za ovu akademsku godinu, da li će biti za narednu ne znam, ali ne bih rekla da će ga ponovo uvoditi. Imaš liste i za samofinansirajuće studente, ali male su šanse da te ne prime jer se liste za samofinansirajuće prošire nakon što to ministarstvo odobri.soha96 wrote:Naisao sam na ovo
Hvala
-
Gejmerofil
#828 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Strašno je da svaka budala moze upast na fakultet bez prijemnog.Fuj. 
-
soha96
#829 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
@Inman hvala na informacijama 
-
Inman
#830 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Svi ti koji se upišu samo da bi upisali nešto, ili samo zato što nema prijemnog, ne doguraju do druge godine. Ponovaca ima skoro pa više nego redovnih studenata...Gejmerofil wrote:Strašno je da svaka budala moze upast na fakultet bez prijemnog.Fuj.
-
kenkki123
#831 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
pozzz
koliko je potrebno minimalno bodova za MEF ?
koliko je potrebno minimalno bodova za MEF ?
-
dark_killer
#832 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
nema minimum....al bi trebao imat preko 85 da bi bio siguran donekle(al opet, sve zavisi od konkurencije)
-
Amer996
#833 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
kako se sabiraju ti bodovi znam da ide matematika bosanski i fizika i sta se jos racuna !?
-
Denox
#834 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Boduje ti se matematika i bosanski,i uspjeh...
sad nisam siguran kako je isla procedura,al znam da mnogo bodova nose ova dva predmeta.
btw. da pitam inman ili nekog,ko su asistenti na elastostatici,jel isto ostaju dzanko i zlata ?
Evo moj post,dok sam se sjeco kako je islo
sad nisam siguran kako je isla procedura,al znam da mnogo bodova nose ova dva predmeta.
btw. da pitam inman ili nekog,ko su asistenti na elastostatici,jel isto ostaju dzanko i zlata ?
Denox wrote:Sad shvatam ono kad su mi rekli najlakse se upisati hahaha...
btw. Imas 8 smjerova,po smjeru primaju 20redovnih+sad ne znam koliko ce iduce godine biti samofinansirajucih,ove godine je bilo 12 po smjeru.
Neki optimalni prosjek koji ti je potreban da bi upao na budzet je oko 4,4(srednja ocjena kroz srednjoskolsko obrazovanje), s' tim da imas dobre ocjene iz matematike i bosanskog,sto se boduje,to nosi 80 bodova,20 bodova uspjeh, cini mi se i ostatak su diplome sto doprineses pri upisu. Postoji lista koliko se boduje koja diploma na osnovu nivoa takmicenja.
I vidi jos jednu stvar,imas smjerova gdje je bas navala,pa ako imas slabiji prosjek ganjaj ove na kojim se manje raje pise,jer ti je svejedno,prve dvije godine se grupe rade po abecedi,a u trecoj mozes se prebaciti koji ti smjer odgovara
-
Inman
#835 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Džanko, nažalost, nije asistent na elastostatici. Ovdje su ti asistentice: Zlata, Rejhana i Sandra, s tim što je i profesor držao vježbe jednoj grupi. On je održao veliki broj predispitnih vježbi i jedan je od rijetkih profesora koji radi zadatke na predavanjima, tako da se treba na tome bazirati za pripremu ispita. Od vježbi nema apsolutno nikakve koristi, ne zbog asistentica, već zato što vježbe uopće nisu usklađene s onim što dolazi na ispitima. Rade se zadaci tipa uvrsti u formulu, a ispit se dijametralno razlikuje od toga. Ja vjerujem da će tvoja generacija imati malo više sreće s ovim predmetom, tj. da će se profesor malo bolje organizovati pa će biti i bolja prolaznost.Denox wrote:Boduje ti se matematika i bosanski,i uspjeh...
btw. Imas 8 smjerova,po smjeru primaju 20redovnih+sad ne znam koliko ce iduce godine biti samofinansirajucih,ove godine je bilo 12 po smjeru.
Neki optimalni prosjek koji ti je potreban da bi upao na budzet je oko 4,4(srednja ocjena kroz srednjoskolsko obrazovanje), s' tim da imas dobre ocjene iz matematike i bosanskog,sto se boduje,to nosi 80 bodova,20 bodova uspjeh, cini mi se i ostatak su diplome sto doprineses pri upisu. Postoji lista koliko se boduje koja diploma na osnovu nivoa takmicenja.
I vidi jos jednu stvar,imas smjerova gdje je bas navala,pa ako imas slabiji prosjek ganjaj ove na kojim se manje raje pise,jer ti je svejedno,prve dvije godine se grupe rade po abecedi,a u trecoj mozes se prebaciti koji ti smjer odgovara
-
Inman
#836 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ako se dobro sjećam, fizika se nije bodovala. Možda i griješim.Amer996 wrote:kako se sabiraju ti bodovi znam da ide matematika bosanski i fizika i sta se jos racuna !?
Boduje ti se opći uspjeh, ocjene iz matematike i bosanskog jezika, za to sam sigurna, za fiziku nisam 100%, ali mislim da se ne boduje.
-
Denox
#838 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Inman wrote:Džanko, nažalost, nije asistent na elastostatici. Ovdje su ti asistentice: Zlata, Rejhana i Sandra, s tim što je i profesor držao vježbe jednoj grupi. On je održao veliki broj predispitnih vježbi i jedan je od rijetkih profesora koji radi zadatke na predavanjima, tako da se treba na tome bazirati za pripremu ispita. Od vježbi nema apsolutno nikakve koristi, ne zbog asistentica, već zato što vježbe uopće nisu usklađene s onim što dolazi na ispitima. Rade se zadaci tipa uvrsti u formulu, a ispit se dijametralno razlikuje od toga. Ja vjerujem da će tvoja generacija imati malo više sreće s ovim predmetom, tj. da će se profesor malo bolje organizovati pa će biti i bolja prolaznost.Denox wrote:Boduje ti se matematika i bosanski,i uspjeh...
Imas li ti sta knjiga prodati sto treba za drugi semestar
-
Ella656
#839 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Na kojim smjerovima je najmanja navala? Upisala bih procesno grijanje, ali mi je spletom okolnosti prosjek u prvom raz 3.9, sad će vjerovatno biti 4.6, pa me malo strah
-
Denox
#840 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ja sam bez problema upao na odbrambene i nisam imo nesto jak prosjek,4,6 suma.
Mada imao sam koliko dobre ocjene iz mat,toliko i lose iz bosanskog. Pokusaj zaobici masinski proizvodni,energetiku,donekle i motore,tu imas bas jakih prosjeka,mada ja mislim da oni rade sumu svih studenata bez obzira na smjer,jer kada upisujes postavljas i alternativni,na koji te prebace ako nisi uspio uci u redovne na svoj primarni. Smjerovi su samo puka formalnost,prve dvije godine.
Toliko,sretno ti ako si odabrala ovaj fax za svoje zivotno zanimanje
Mada imao sam koliko dobre ocjene iz mat,toliko i lose iz bosanskog. Pokusaj zaobici masinski proizvodni,energetiku,donekle i motore,tu imas bas jakih prosjeka,mada ja mislim da oni rade sumu svih studenata bez obzira na smjer,jer kada upisujes postavljas i alternativni,na koji te prebace ako nisi uspio uci u redovne na svoj primarni. Smjerovi su samo puka formalnost,prve dvije godine.
-
Amer996
#841 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Denox wrote:Ja sam bez problema upao na odbrambene i nisam imo nesto jak prosjek,4,6 suma.
jel znas jel bude navale na masinske konstrukcije smjer i imal problema s prosjekom 4.8 ?
-
Denox
#842 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ne bi trebalo biti problema
-
sonmoho
#843 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ljudi oko smjerova, zna li neko na kojem ima najvise matematike, a najmanje crtanja? Bas me zanjima, a nigdje ne mogu dobit precizan odgovor 
- Ludzak
#844 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
kakvo ti je to pitanje? Na svakom smjeru ima matematike i crtanja. Mašinstvo bez toga ne može.sonmoho wrote:Ljudi oko smjerova, zna li neko na kojem ima najvise matematike, a najmanje crtanja? Bas me zanjima, a nigdje ne mogu dobit precizan odgovor
-
Denox
#845 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Matematike imaš uvijek, kroz svaki predmet , a i samostalno.
A što se tiče crtanja, (pošto sam brucoš) koliko sam upućen "ručnog" nema skoro nikako, osim prva dva projektna na tehnickoj dokumentaciji koje su nas tek od ove godine poceli tjerati da radimo strogo rucno, sto je vrlo zamarajuce, mreze,krive i ona *ranja moraš ručno raditi, onda podebljavati na odredjenu debljinu rapidografom itd, uglavnom dosadan i mukotrpan rad. Mislim da je to uvedeno zbog nekog balansa izmedju studenata ,npr. ovih iz tehnickih skola koji su vec naucili raditi u CAD-u i gimnazijalaca od kojih vecina po prvi put otvara isti, ali iz zbog popularnog copy-paste "sistema".
Zaboravio sam spomenuti da na prvoj godini imaš dva predmeta koji zahtijevaju rucni rad,tj. crtanja nekih dijelova i pisanja izvjestaja sa vjezbi.
A što se tiče crtanja, (pošto sam brucoš) koliko sam upućen "ručnog" nema skoro nikako, osim prva dva projektna na tehnickoj dokumentaciji koje su nas tek od ove godine poceli tjerati da radimo strogo rucno, sto je vrlo zamarajuce, mreze,krive i ona *ranja moraš ručno raditi, onda podebljavati na odredjenu debljinu rapidografom itd, uglavnom dosadan i mukotrpan rad. Mislim da je to uvedeno zbog nekog balansa izmedju studenata ,npr. ovih iz tehnickih skola koji su vec naucili raditi u CAD-u i gimnazijalaca od kojih vecina po prvi put otvara isti, ali iz zbog popularnog copy-paste "sistema".
Zaboravio sam spomenuti da na prvoj godini imaš dva predmeta koji zahtijevaju rucni rad,tj. crtanja nekih dijelova i pisanja izvjestaja sa vjezbi.
-
sonmoho
#846 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Hoće li biti nekom problem da napiše nešta o smjerovima? Čitao sam dosta puta opise smjerova na stranici faxa, ali nema ništa konkretno
tj. šta se uči na kojem, koliko koji smjerovi su povezani sa privredom, kako izgleda praksa na pojedinim, gdje se može raditi nakon kojeg, prednosti i mane i tako to...
- vješalica
#847 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
u tehničkim školama,sa posebnim naglaskom,na ručni rad,niko nije i neće biti normalan da čita klinasto pismo jednog inženjera,jer neurednost i neizvježbana ruka,nema ništa gore...ni prismrditi nekadašnjim studentima i inženjerimaDenox wrote:Matematike imaš uvijek, kroz svaki predmet , a i samostalno.
izgleda da još nekima nije baš najjasnije koliko je bitno znati crtati bez računara
-
noDiscussion
#848 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Interesuje me koliko bodova je minimalno potrebno za upis? I cuo sam da skoro nikad se ne popuni broj studenata na upisu,da li je to istina? i ako ima neko sliku rang liste primljenih od prethodnih godina bio bi zahvalan
!
-
dark_killer
#849 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
noDiscussion wrote:Interesuje me koliko bodova je minimalno potrebno za upis? I cuo sam da skoro nikad se ne popuni broj studenata na upisu,da li je to istina? i ako ima neko sliku rang liste primljenih od prethodnih godina bio bi zahvalan!
nema minimalno...predas i ako te prime.Ako hoces u redovne treba bi da imas oko 80 bodova otprilike, tako se krece granica, ali ona varira. A primaju bas puno i ovih koji ne upadnu u redovne, msm da ih je ove godine isto kao i nas.
-
Amer996
#850 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Jel ima gdje podataka sto se tice upisa ove godine kad sta kako oko prijemnog i to ?