Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sunshine_AK

#826 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

hej, ljudi, ne znam jel neko vec ovo pitao na ovom postu, sorry sto mi je mrsko citati cijeli post... :o
uglavnom, ako zna molim da mi odgovori, a ja cu svakako jos provjeriti na studentskoj sluzbi...

- s cim se sve moze kombinirati engleski jezik ?
dakle, da li se moze kombinirati sa jos nekim jezicima (osim BHS, to znam da moze, jer sam vec provjerila) i da li se moze kombinirati s nekim odsjecima?

caes

#827 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

selmischka wrote:ima li neko da ce sad upisati anglistiku? da se upoznamo hahaha :D jer cu i ja sad upisati (ak polozim prijemni, naravski), bilo bi mi lakse ako bi znala barem jednu osobu na prijemnom :)
ne znam kako vi zamisljate taj prijemni, ali evo da vam razbijem iluzije:
taj dan ce biti toliko buducih i potencijalnih studenata da necete moci da se popnete uz stepenice; prozivace vas i tako cete ulaziti (dakle, cak i da upoznas nekog, nista ti to ne znaci), a i velika je mogucnost da ovi sto apliciraju na anglistiku budu podjeljeni u 2 sale zbog velikog broja studenata, tako da su sanse da budes s nekim koga poznajes vrlo male, da ne kazem nikakve.

tako da .. u se i svoje kljuse sto se kaze, bice vremena za upoznavanjee ;-)
alica.k

#828 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Ambrozija wrote:Za vandredne je oko 900KM koliko ja znam a na principu je 3+2...
Baby Jane wrote:Dakle, zanima me, kako ide studiranje psihologije u Sarajevu za vandredne studente (ako postoje).
pa stvarno vise....

i ne, nema vanrednih na psihologiji koliko ja znam. sva su predavanja obavezna za sve. barem je prosle godine tako bilo.
sunshine_AK wrote:- s cim se sve moze kombinirati engleski jezik ?
dakle, da li se moze kombinirati sa jos nekim jezicima (osim BHS, to znam da moze, jer sam vec provjerila) i da li se moze kombinirati s nekim odsjecima?
engleski mozes kombinirat sa haman svim i svacim. nemoj provjeravat na studentskoj jer oni o tome nis ne znaju koliko bi trebali, provjeri na odsjeku za anglistiku.
suncica24

#829 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

Ambrozija wrote:Hvala puno na odgovoru, danas je bio ispit iz zimskog semestra i poprilicno sam dobro uradila ali vidjet cemo...daj Boze da prodjem.....

Za vandredne je oko 900KM koliko ja znam a na principu je 3+2...
Ja sam, pod injekcijama, isla polagati ispite (dva) koji su mi ostali, tako da ako bude taj naknadni rok, nekog cu zadaviti :D
sunshine_AK

#830 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

engleski mozes kombinirat sa haman svim i svacim. nemoj provjeravat na studentskoj jer oni o tome nis ne znaju koliko bi trebali, provjeri na odsjeku za anglistiku.
pa koga cu pitati na odsjeku za anglistiku? jel ima tamo opet neki salter ili imaju plakati?
innovision

#831 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by innovision »

Statistika i psihometrija nisu teske samo sto su ljudi koji predaju kompletni idioti
alica.k

#832 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

sunshine_AK wrote:
pa koga cu pitati na odsjeku za anglistiku? jel ima tamo opet neki salter ili imaju plakati?
pa sekretara odsjeka. zove se vedad lihovac, kad se popnes na zadnji sprat desnim stepenicama (tamo gdje je oglasna ploca za romanistiku, na suprotnoj strani od anglistike). on je stvarno fin onako i trebalo bi da ti moze pomoci.

pazi, oni dole na studentskoj imaju sve odsjeke, i naravno da ce ti i nesto pogresno rec, nesto nece znat, i eto ti problema, i onda se ljudi bune jer oni su kao neljubazni i blage veze nemaju. fino na odsjek i oni ce ti sve rec sto te zanima.
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#833 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Halleluhwah »

Na fakultetu postoji dijalog između svih odsjeka i također svih njih sa studentskom službom.
alica.k

#834 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Halleluhwah wrote:Na fakultetu postoji dijalog između svih odsjeka i također svih njih sa studentskom službom.
u teoriji, da.
u praksi, ti odes na studentsku a ona te otkaci, i posalje gore.
Halleluhwah

#835 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Halleluhwah »

alica.k wrote:
Halleluhwah wrote:Na fakultetu postoji dijalog između svih odsjeka i također svih njih sa studentskom službom.
u teoriji, da.
u praksi, ti odes na studentsku a ona te otkaci, i posalje gore.
Zapravo, meni se i nije (često) događalo nešto takvo. Nije savršeno, ali nisam nezadovoljan studentskom.
alica.k

#836 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Halleluhwah wrote:Zapravo, meni se i nije (često) događalo nešto takvo. Nije savršeno, ali nisam nezadovoljan studentskom.
pa nisam ni ja, ja njih volim. sta mi mogu pomoc, oni mi i pomognu, al me zimus slala sekretaru da vidim u vezi necega sto mi je trebalo, jer ona nije znala...
lala_sa

#837 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala_sa »

Sto se tice psihologije, ono za stelu je totalni mit. Ja sam je upisala sasvim regularno, i iskreno, ne znam ni za jednog studenta koji je primljen ili polozio neki ispit na stelu..
Psihologija kao nauka je jaaako interesantna, ima stvarno zanimljivih predmeta, za svaciji interes po nesto. Problem sa odsjekom je deficit kadra, tako da za odredjene predmete uopce nema predavaca. Studij je koncipiran kao 3 + 2, kada se sve to zavrsi titula je master psihologije. Prve dvije godine nisu narocito teske, od trece je malo zabibereno, ali moze se.. Ne znam kakvi te jos utisci interesuju, ako imas nekih preciznijih pitanja opali :)
Baby Jane

#838 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Baby Jane »

lala_sa wrote:Sto se tice psihologije, ono za stelu je totalni mit. Ja sam je upisala sasvim regularno, i iskreno, ne znam ni za jednog studenta koji je primljen ili polozio neki ispit na stelu..
Psihologija kao nauka je jaaako interesantna, ima stvarno zanimljivih predmeta, za svaciji interes po nesto. Problem sa odsjekom je deficit kadra, tako da za odredjene predmete uopce nema predavaca. Studij je koncipiran kao 3 + 2, kada se sve to zavrsi titula je master psihologije. Prve dvije godine nisu narocito teske, od trece je malo zabibereno, ali moze se.. Ne znam kakvi te jos utisci interesuju, ako imas nekih preciznijih pitanja opali :)
Hvala ti puno :) Zanima me, je li se mozes opredijeliti za odredjenu oblast ili je sve opci smjer do magistarskog? Takodje, je li moguce ne biti na predavanjima npr ako imas posao, i hoces povremeno da studiras, da li je moguce?
Ambrozija

#839 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

izvinjavam se...greska...ocito moram, posto neke osobe sve prate :) Svakome se moze desiti...

(ovdje valjda nema gresaka? ili?)
Halleluhwah

#840 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Halleluhwah »

Ambrozija wrote:izvinjavam se...greska...ocito moram, posto neke osobe sve prate :) Svakome se moze desiti...

(ovdje valjda nema gresaka? ili?)
Ima grešaka. Kaže se izvinjajem se.
sunshine_AK

#841 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

alica.k wrote: pa sekretara odsjeka. zove se vedad lihovac, kad se popnes na zadnji sprat desnim stepenicama (tamo gdje je oglasna ploca za romanistiku, na suprotnoj strani od anglistike). on je stvarno fin onako i trebalo bi da ti moze pomoci.

pazi, oni dole na studentskoj imaju sve odsjeke, i naravno da ce ti i nesto pogresno rec, nesto nece znat, i eto ti problema, i onda se ljudi bune jer oni su kao neljubazni i blage veze nemaju. fino na odsjek i oni ce ti sve rec sto te zanima.

aha, ok.. hvala puno. valjda me nece taj vedad istjerati i reci da pitam na studentskoj lol :-D
duboka_misao

#842 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by duboka_misao »

Halleluhwah wrote: Ima grešaka. Kaže se izvinjajem se.
shimma :D
lala_sa

#843 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala_sa »

Baby Jane wrote:
lala_sa wrote:Sto se tice psihologije, ono za stelu je totalni mit. Ja sam je upisala sasvim regularno, i iskreno, ne znam ni za jednog studenta koji je primljen ili polozio neki ispit na stelu..
Hvala ti puno :) Zanima me, je li se mozes opredijeliti za odredjenu oblast ili je sve opci smjer do magistarskog? Takodje, je li moguce ne biti na predavanjima npr ako imas posao, i hoces povremeno da studiras, da li je moguce?
Nema na cemu:)

Opci je smjer do magistarskog, zbog cega sam ja do sada uvijek negodovala, dok nisam shvatila logiku: Mogucnosti zaposlenja su male, pa bi se sa smjerovima jos vise smanjile. Sva predavanja i vjezbe su obaveza, moguce je izostati samo tri puta sa jednih predavanja ili vjezbi. Obzirom da obicno predmete imamo po jednom sedmicno, to bi znacilo da student moze izostati neke tri sedmice sa faxa u jednom semestru..
shambho

#844 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by shambho »

Baby Jane wrote:
Ja mogu na drugi dio pitanja odgovoriti.. Zaista je Bolonja tako koncipirana da je nemoguce raditi i ici na fakultet.. U toku semestra dozvoljena su dva, maksimalno tri (a i tu poneki znaju praviti probleme) izostanka.. Mene su jedva pustili da ne obnavljam kada sam u bolnici mjesec dana zavrsila, a i tad sam morala molbe razne pisati i procedure silne prolaziti. Tako da nazalost, prisustvo je na svim vjezbama i predavanjima obavezna eventualno ima par profa kod kojih te neko moze potpisat kad su dosadna predavanja..
zikshe

#845 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

zdraavoo:DD

Trenutacno sam student Zurnalistike i mada je to ono sto sam oduvijek htjela studirati i time se baviti, taj fakultet me doveo do toga da zamrzim tu profesiju i ljude koji rade na tom faksu... Zelim promijeniti faks, istovremeno radim pa bih upisala vanredno... Htjela bih zamoliti ako mi neko moze preporuciti, jer koliko sam shvatila Historija umjetnosti i Bibliotekarstvo se ne moze studirati zajedno, tj kombinirano, mada su mi u Studentskoj sluzbi rekli da jos sacekam konkurs dok izadje. Ali zanima me sta preporucujete da izaberem od ovo dvoje kao prvi predmet, ja sam vise zainteresirana za Historiju umjetnosti, pa da vidim sta mislite s cime bi bilo dobro da ovo kombiniram, osim Historije i Pedagodije, to me ne zanima... Mozda Komparativna knjizevnost, ali ne znam koliko je to tesko? Razmisljala sam o Engleskom jeziku ali posto radim nisam sigurna da bi se mogla posvetiti dovoljno da bi oboje stigla kako treba pa bi mi trebalo nesto sto ne oduzima toliko vremena kao jezik...
I jos jedno pitanje, kada upisujem kao dvopredmetni studij da li moze oboje vanredno ili mora jedno vanredno, jedno redovno, i ako moze oboje, da li placam kao za jedan predmet 900 km ili za oba?

Hvala unaprijed na svim odgovorima, procitala sam sve postove prije, i Historija umjetnosti mi se cini kao super izbor i steta sto je samo katedra pa moram jos nesto izabrati, pa bi bilo super ako mi mozete preporuciti i pomoci:DDD

hvaaalaaa:DD
lala_sa

#846 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala_sa »

Da se razumijemo, mozes ti stici nesto honorarno raduckati (ima takvih studenata, licno sam jedna od njih), pod uslovom fleksibilnog radnog vremena. Ako se vrijeme organizuje dobro, sve se moze stici...
zikshe

#847 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

pa ja radim vec dvije godine i zbog finansija mi je super to posao i ne mogu ga napustiti, fleksibilan je jer ne radim vikendom, pa mi vanredan studij odgovara, i stvarno bih voljela Historiju umjetnosti upisati ali ne znam sta bih s tim kombinirala da nije previse tesko, znam da je sve tesko na svoj nacin, sve zahtijeva trud i rad, ali mozda je Komparativna knjizevnost laksa od Engleskog jezika ili tako nesto, ne striktno ovo dvoje... zato pitam za prijedloge, nisam najbolje upucena kakvi su zasebno studiji i najbolje mi je to saznati preko iskustava studenata tih odsjeka:D
suncica24

#848 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

zikshe wrote:pa ja radim vec dvije godine i zbog finansija mi je super to posao i ne mogu ga napustiti, fleksibilan je jer ne radim vikendom, pa mi vanredan studij odgovara, i stvarno bih voljela Historiju umjetnosti upisati ali ne znam sta bih s tim kombinirala da nije previse tesko, znam da je sve tesko na svoj nacin, sve zahtijeva trud i rad, ali mozda je Komparativna knjizevnost laksa od Engleskog jezika ili tako nesto, ne striktno ovo dvoje... zato pitam za prijedloge, nisam najbolje upucena kakvi su zasebno studiji i najbolje mi je to saznati preko iskustava studenata tih odsjeka:D
Ja studiram historiju umjetnosti i komparativnu, kao vanredni student - radim puno radno vrijeme, i ako vec zelis izbjeci "tezak studij", preporucujem ti da ipak ne kombinujes komparativnu sa umjetnosti.
Cini se da je lako, ali... stoji gomila knjiga koju trebas procitati, plus naravno eseji, seminarski i ostali radovi, tako da cesto posvetim vise vremena komparativnoj nego historiji, a najcesce ne znam gdje udaram danima kako bih sve stigla.
Mada, meni je prezanimljivo i bas volim to, tako da... :)
zikshe

#849 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

aha, hvala na odgovoru, onda da znam da to ne spajam:D

ajde valjda ce se jos neko javiti da preporuci:D ako ne onda cu se ipak morati i ja ubiti malo od posla pa kombinirati nesto teze...

i jos da te pitam samo ovo, je li kao vanredan placas na dvopredmetnom studiju samo 900 kao za jedan predmet ili nesto vise?
alica.k

#850 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

zikshe wrote:Hvala unaprijed na svim odgovorima, procitala sam sve postove prije, i Historija umjetnosti mi se cini kao super izbor i steta sto je samo katedra pa moram jos nesto izabrati, pa bi bilo super ako mi mozete preporuciti i pomoci:DDD

hvaaalaaa:DD
ne moze vanredno kombinovano. ili jedno il drugo. barem kad sam ja upisivala i htjela tako, rekli su da ne moze.
mozes mozda vanredno jedno i vanredno drugo - al ni to ti nisam bas sigurna, i tada placas PO 900KM (na nekim odsjecima, znam da je na jezicima 100% toliko, imas cjenovnik negdje na sajtu).
Post Reply