Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

harka

#826 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by harka »

seln wrote:
Ne provaljujem ofucanu robu.
:lol: :lol: 8)
chuchumbamayumbe

#827 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

Ma ne mogu se sve stvari na fin nacin zavrsiti niti se treba sa svakim na fin nacin popricati.
Nekada jednostavno trebas nekome jebati mater da bi te ovaj razumio, kontas.
Reci mi da tebi to nikada nije palo na pamet, da nekome kazes sve sto mislis, pogotovu ako imas posla sa papanom posebne vrste.
Ipak, ako ces se koristiti Brankovicevskim "finim" (hinjskim) govorom i shupljom, mozda to kod nekoga i moze proci, ali nisam ja papak i neobrazovan.
travar

#828 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by travar »

...Ipak, doznajemo se kako je ona i ove godine prepustila osoblju u svakom od 24 gradska vrtića da organiziraju novogodišnja druženja s Djedom Mrazom samo ukoliko većina roditelja pokrene takvu inicijativu.

Navodno je takav poziv za suradnju upućen i Vrhbosanskoj nadbiskupiji i mitropoliji SPC-a, ali oni, kako je nedavno izjavila direktorica Mahmutović, nisu dostavili program za 
vjeronauk, a ni roditelji nebošnjačke djece u anketi nisu pokazali interes za uvođenje katoličkog, odnosno pravoslavnog vjeronauka. (bljesak info)
Ne nije mi dosadno citirati jedan te isti text svaki put, zašto, jer jednostavno ovdje većina želi preći preko toga i nastaviti sa svojom, više patetičnom, pričom o nasilnom uvođenju vjeronauke i zabranjivanju djeda mraza u vrtićima!
Draga gospodo, umjesto što provodite vrijeme ovdje naglabajući gluposti i vrijeđajući svakoga ko ima drugačije mišljenje, iako znate da od toga nemate ništa, odete do obližnjeg vrtića i organizujete peticiju!
Isto kao što važi za 8. Mart, da ženi treba poklanjati pažnju svaki dan, tako je i sa djecom, njima je potreban poklon sreća svaki dan, a ne taj jedan dan, pa kad nešta krene po zlu onda se diže halabuka i svi su krivi osim vas samih!
seln

#829 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by seln »

travar wrote:
...Ipak, doznajemo se kako je ona i ove godine prepustila osoblju u svakom od 24 gradska vrtića da organiziraju novogodišnja druženja s Djedom Mrazom samo ukoliko većina roditelja pokrene takvu inicijativu.

Navodno je takav poziv za suradnju upućen i Vrhbosanskoj nadbiskupiji i mitropoliji SPC-a, ali oni, kako je nedavno izjavila direktorica Mahmutović, nisu dostavili program za 
vjeronauk, a ni roditelji nebošnjačke djece u anketi nisu pokazali interes za uvođenje katoličkog, odnosno pravoslavnog vjeronauka. (bljesak info)
Ne nije mi dosadno citirati jedan te isti text svaki put, zašto, jer jednostavno ovdje većina želi preći preko toga i nastaviti sa svojom, više patetičnom, pričom o nasilnom uvođenju vjeronauke i zabranjivanju djeda mraza u vrtićima!
Draga gospodo, umjesto što provodite vrijeme ovdje naglabajući gluposti i vrijeđajući svakoga ko ima drugačije mišljenje, iako znate da od toga nemate ništa, odete do obližnjeg vrtića i organizujete peticiju!
Isto kao što važi za 8. Mart, da ženi treba poklanjati pažnju svaki dan, tako je i sa djecom, njima je potreban poklon sreća svaki dan, a ne taj jedan dan, pa kad nešta krene po zlu onda se diže halabuka i svi su krivi osim vas samih!
Hocemo li peticiju o ezanima? Crkvenim zvonima? Bozicnim ukrasima? Doceku nove godine na platou? O svim onim uvrijezenim stvarima koje do sada nisu nikome smetale?
A onda dodje neka Azralija, j..o je onaj ko je postavi na to mjesto.
beautyfool

#830 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by beautyfool »

travar wrote:

:thumbup:
travar

#831 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by travar »

@seln
Čini mi se da sad govorimo o Deda Mrazu u vrtićima, zato se pustite tih folova skretanja sa konkretne teme!
HAVANA

#832 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by HAVANA »

beautyfool wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
beautyfool wrote:@seln
Nije mi cilj raspravljati se i nametati moje razmisljanje ni tebi niti bilo kome drugom, ali zaista ne shvatam zasto svaka od tema zavrsi na pljuvanju po tudjim ubijedjenjima i drugacijem vjerovanju,zar se problem ako uopste postoji problem ne moze rijesiti nekim normalnim i razumnim putem bez svadje, vrijedjanja,omalozavanja i slicno.Nikad nece biti moguce da svi razmisljamo isto ali uvijek treba postovati tudje razmisljanje i pokusati naci ili kompromis ili eventualno pokusati udovoljiti svojim zeljama bez da skodimo nekome drugom.Bosna je mala drzava i sa ovakvim neslaganjima i mrznjom zaista necemo puno postici a i djeci ako nastavimo sa predrasudama i ispoljavanjem mrznje prema drugacijem mozemo samo naskoditi tako sto cemo im dati los primjer.
Dakle sto se deda mraza tice i vrtica zasto da ne, ako se roditelji slazu i zele da se organizuje prikladan program za to onda sam sigurna da ce vrtic reci ok na sve to,ne vidim u cemu problem,na taj program ce svakako doci ono dijete ciji se roditelji slazu a oni koji ne zele nece prisustvovati i to je to :?

@ponosna_manjina - post koji je pun osude i zakljucaka o osobi koju ne poznajes i koji je dokaz tvojih predrasuda zaista puno govori o tebi i nema potrebe da ga komentarisem!

Ugodan dan :)
Jesi li bas sigurna, ili pretpostavljas?!
a jeste li pokusali to fino pricati sa vaspitacicama u vrticima pa dolazite do zakljucka da brane ??? Sve se moze dogovoriti na fin nacin,zar ne ?

Jok, eto ti si popričala.
zonbirile

#833 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

beautyfool wrote:
travar wrote:

:thumbup:
govori o
pa ti ,ili si luda ,ili bezobrazna,još se dičiš time.Sam natpis za koji misliš da je afirmativan,a i sama kažeš navodno da je tako,je odraz primitivnog tumačenja vlasti i majorizacije.
Azrija&com. nije tu da dozvoljava da se organizuje doček,već da ga organizuje,bez uslovljavanja većine,ili manjine.
Tvoje"navodno",govori a autentičnosti,a i da autentično jest, ne dokazuje ništa osim bahatosti tipa-ja uvela protiv vaše volje,a evo uvedite i vi ko vam brani,nema veze što ste u principu protiv.Hvala za savjet za peticiju,ali tako nisi drćna na temama tipa- Diskriminacija muslimanke u Evropi.
chuchumbamayumbe

#834 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

travar wrote:

Navodno?
Prave od obdanista vjerske ustanove i onda, """NAVODNO""" zele jos da za svoje nacionalizme i fundamentalizme dobiju podrsku i od SPC-a i Vrhbosanske nadbiskupije.
Roditeljima ne-bosnjacke djece u Sarajevu ne pada na pamet da odvajaju svoju djecu od ostale djece i jos da budu zigosana zato sto ce im "cetnik" ili "ustasa" doci i drzati vjeronauku! Nemoj mi samo reci da nije tako.
Roditelji koji misle da ce njihova djeca na vjeronauci da nauce ono sto bi ih ti isti roditelji trebali uciti kod kuce su u zabludi.
To je ista ona sorta koja izlazi na Bazene ili u Akvu za Bajram, a 'vamo se brine da mu dijete ima vjeronauku u obdanistu i da Djeda Mraz slucajno ne prismrdi blizu.
Gade mi se takvi bezveznjakovici.
Pod hitno ukinuti vjeronauku u svim skolama i obrazovnim ustanovama, ukljucujuci i obdanista, koje su pod ingerencijom drzave i one koji zele vjeronauku uputiti na adrese vjerskih zajednica u ovoj nam nasoj laickoj i nadasve sekularnoj Bosni i Hercegovini.
Ako nekome trebaju daljnje informacije i adrese gdje se to osim u obdanistu i skoli moze pohadjati vjeronauka, neka mi se slobodno obrati.
beautyfool

#835 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by beautyfool »

zonbirile wrote: govori o
pa ti ,ili si luda ,ili bezobrazna,još se dičiš time.Sam natpis za koji misliš da je afirmativan,a i sama kažeš navodno da je tako,je odraz primitivnog tumačenja vlasti i majorizacije.
Azrija&com. nije tu da dozvoljava da se organizuje doček,već da ga organizuje,bez uslovljavanja većine,ili manjine.
Tvoje"navodno",govori a autentičnosti,a i da autentično jest, ne dokazuje ništa osim bahatosti tipa-ja uvela protiv vaše volje,a evo uvedite i vi ko vam brani,nema veze što ste u principu protiv.Hvala za savjet za peticiju,ali tako nisi drćna na temama tipa- Diskriminacija muslimanke u Evropi.
Jeli to meni da sam luda ili bezobrazna??? Pa nije zakonom odredjeno da se mora organizovati neki novogodisnji program ili jeste :? ??? Dakle ako u vrticu idu djeca ciji su roditelji zainteresovani da se odrzi takav program pa neka se organizuje, ja uopste nisam protiv, to je obican program isto kao sto bi roditelji recimo zelili da se odrzi neka predstava recimo za 1 april ili slavljenje nekog rodjendana ili slicno.Dakle to je program za djecu, ako roditelji zele da se organizuje sto da ne nek se organizuje, ja mislim da ti mene nisi dobro shvatio, ja sam samo navodila da napadanjem i vrijedjanjem ljudi koji ne zele da im djeca prisustvuju takvim programima je zaista suvisno a ja uopste ne napadam osobe koje su za deda mraza, svako ima prava da odluci sta mu je najbolje za dijete i kako ga zeli odgojiti, zar ne ? btw I sta hoces da kazes da nisam dicna na temama tipa diskriminacije muslimanke u Evropi !?!?
Uglavnom,kao sto sam rekla moj motiv nije uopste da se svadjam sa bilo kim ovdje ili da namecem svoje razmisljanje samo sam prvenstveno htjela komentarisati da nema razloga za svadju i pljuvanje i omalozavanje ljudi koji razmisljaju drugacije !
Lijep Pozdrav !
zonbirile

#836 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

čuču
uvijek sam ljude u životu dijelio na tri po ,meni moguće vrste,a to se pokazalo i ovde na forumu.

1.Idealiste,koji stvarno vjeruju u ono o čemu pričaju
2.Oportuniste,hinjake koji pričaju što je poželjno za čuti
3.Budale
chuchumbamayumbe

#837 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

beautyfool wrote:
zonbirile wrote: govori o
Jeli to meni da sam luda ili bezobrazna??? Pa nije zakonom odredjeno da se mora organizovati neki novogodisnji program ili jeste :? ??? Dakle ako u vrticu idu djeca ciji su roditelji zainteresovani da se odrzi takav program pa neka se organizuje, ja uopste nisam protiv, to je obican program isto kao sto bi roditelji recimo zelili da se odrzi neka predstava recimo za 1 april ili slavljenje nekog rodjendana ili slicno.Dakle to je program za djecu, ako roditelji zele da se organizuje sto da ne nek se organizuje, ja mislim da ti mene nisi dobro shvatio, ja sam samo navodila da napadanjem i vrijedjanjem ljudi koji ne zele da im djeca prisustvuju takvim programima je zaista suvisno a ja uopste ne napadam osobe koje su za deda mraza, svako ima prava da odluci sta mu je najbolje za dijete i kako ga zeli odgojiti, zar ne ? btw I sta hoces da kazes da nisam dicna na temama tipa diskriminacije muslimanke u Evropi !?!?
Uglavnom,kao sto sam rekla moj motiv nije uopste da se svadjam sa bilo kim ovdje ili da namecem svoje razmisljanje samo sam prvenstveno htjela komentarisati da nema razloga za svadju i pljuvanje i omalozavanje ljudi koji razmisljaju drugacije !
Lijep Pozdrav !
Pa zar ne bi bilo normalnije i logicnije da vrtic organizuje Djeda Mraza, a ne da se roditelji samoorganizuju?
Treba li slati peticije da se organizuje podjela paketica, treba li pisati peticije, treba li citava Hrvatska i Srbija da likuju kako Bosnjaci opet protjeruju Djeda Mraza i, precutno ili ne, ne dozvoljavaju njegovo pojavljivanje u obdanistu?
hoce li biti pofjele paketica, ako vec ne moze da dodje Djeda Mraz?
vratnik

#838 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

Ma ja.. Samo tako.
(ljigavac na ovoj temi dobija sasvim drugo znacenje)

Jeli to meni da sam luda ili bezobrazna??? Pa nije zakonom odredjeno da se mora organizovati neki novogodisnji program ili jeste
Da li je zakonom spomenuta vjeronauka u obdanistu?

Dakle ako u vrticu idu djeca ciji su roditelji zainteresovani da se odrzi takav program pa neka se organizuje, ja uopste nisam protiv, to je obican program isto kao sto bi roditelji recimo zelili da se odrzi neka predstava recimo za 1 april ili slavljenje nekog rodjendana ili slicno.Dakle to je program za djecu, ako roditelji zele da se organizuje sto da ne nek se organizuje

A da onda pocnu kupovati i lego kockice, pisu plan i program, jer zaboga nije to obaveza vaspitacica (mislim djetinjstvo..)

Ako je poenta u nesvadjanju i nenapadanju: zasto ti napadas?

I zasto ponavljas Pozdrav i sta ti ja zna? to kao, ja sam svoje rekla i sad idem? (a ja se dzaba svaki put obradujem)..
Nije ovo nista vrijedjanje. Ovo je bilo postavljanje cinjenica o radosti djece, i kontriranje VAS kojim je trenutno poluga u ruci da to sve treba gledati kroz prizmu vjere.. Ugrozenost, paranoja, da ne kazem cetnistvo.
chuchumbamayumbe

#839 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

zonbirile wrote:čuču
uvijek sam ljude u životu dijelio na tri po ,meni moguće vrste,a to se pokazalo i ovde na forumu.

1.Idealiste,koji stvarno vjeruju u ono o čemu pričaju
2.Oportuniste,hinjake koji pričaju što je poželjno za čuti
3.Budale
Drug moj, ja sam ti u ovoj drzavi izgleda upravo taj pod rednim brojem 3 - jebeni.
Moram ti reci da mislim da je Milosevic zaista vjerovao u ono sto je radio, isto kao i Sheshelj. Siguran sam da je unjihovim glavama jedino njihova istina bila ispravna, a sve ostalo je bilo negativno.
Mislim da na ovom forumu i u ovoj drzavi najvise ima onih pod rednim brojem 2.
Ne do Bog da se komunisti vrate, eto ti invazije Djeda Mrazova, ja mislim da bi ti isti pod rednim brojem 2 bili prvi koji bi obukli kostime.
Kakav smo mi ljudski shljam i odron, bolje bi bilo preorati i zasijati cijelu Bosnu i Hercegovinu kumpijerima, mislim da bi kumpijeri bili korisniji od nas 'vakih kak'i smo.
Nikak'i.
zonbirile

#840 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

vratnik wrote:Ma ja.. Samo tako.
(ljigavac na ovoj temi dobija sasvim drugo znacenje)

Jeli to meni da sam luda ili bezobrazna??? Pa nije zakonom odredjeno da se mora organizovati neki novogodisnji program ili jeste
Da li je zakonom spomenuta vjeronauka u obdanistu?

Dakle ako u vrticu idu djeca ciji su roditelji zainteresovani da se odrzi takav program pa neka se organizuje, ja uopste nisam protiv, to je obican program isto kao sto bi roditelji recimo zelili da se odrzi neka predstava recimo za 1 april ili slavljenje nekog rodjendana ili slicno.Dakle to je program za djecu, ako roditelji zele da se organizuje sto da ne nek se organizuje

A da onda pocnu kupovati i lego kockice, pisu plan i program, jer zaboga nije to obaveza vaspitacica (mislim djetinjstvo..)

Ako je poenta u nesvadjanju i nenapadanju: zasto ti napadas?

I zasto ponavljas Pozdrav i sta ti ja zna? to kao, ja sam svoje rekla i sad idem? (a ja se dzaba svaki put obradujem)..
Nije ovo nista vrijedjanje. Ovo je bilo postavljanje cinjenica o radosti djece, i kontriranje VAS kojim je trenutno poluga u ruci da to sve treba gledati kroz prizmu vjere.. Ugrozenost, paranoja, da ne kazem cetnistvo.

Ma poentirala si sa ovim na kraju,ako ništa olakšala si dušu,samo više je ustaša,pa nemoj njih zaboraviti drugi put.
Vrtić je nominalno odgojna ustanova,tako da plan i program izvodi osoblje ,a ne roditelji.To i jeste bio "demokratski" fol,da je većina roditelja htjela vjeronauk.To se svugdje zove majorizacija-teror većine nad manjinom.Manjina nije htjela,šta ćemo sad.Djed mraz je dan,a vjeronauk cijelo vrijeme,ne pravi se naivna.Ne može nečije dijete sjediti u hodniku,da bi se tvoje "obrazovalo".Ne u JU (javnoj ustanovi),napravljenoj novcem svih nas,i finansiranim novcem svih nas.Svi ovi "dragovoljci" koji djecu izvrgavaju vjerskoj naobrazbi s tuđih leđa imali su priliku to i lokalnim vjerskim ustanovama obaviti,ako je to bila tolika potreba,ali jebi ga to je zahmetli,a nedaj bože još da moraju platiti.
port4l

#841 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by port4l »

koliko znam niko NICIJE dijete ne tjera da IDE NA VJERONAUK!

Nicija djeca ne sjede ni po kakvim hodnicima i coskovima dok ostali idu na VJERONAUK!

Niko nikome nije zabranio da POKLONOM obraduje djecu!

I za vjeronauku i za paketice POSTOJI SLOBODA IZBORA!

Isto tako postoji SLOBODA IZBORA I ZA DJEDA MRAZA!

Sta od ovoga nije tacno?
chuchumbamayumbe

#842 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

port4l wrote:koliko znam niko NICIJE dijete ne tjera da IDE NA VJERONAUK!

Nicija djeca ne sjede ni po kakvim hodnicima i coskovima dok ostali idu na VJERONAUK!

Sta od ovoga nije tacno?
Nije tacno da postoji sloboda izbora za Djeda Mraza.
On je nepozeljan kao takav u JU Djeca Sarajeva i kao takav se moze jedino osjecati "kao krme u Teheranu" ako bi svratio da djeci da poklone.
Sloboda vjeronauka ne postoji, posto moje katolicko ili pravoslavno, ili jevrejsko dijete, ili bilo koje dijete ne-Bosnjak ne moze pohadjati vjeronauk koji zeli u JU Djeca Sarajeva.
Eto, da ne moze preciznije i konciznije.
Je li opet nesto nije jasno?
zonbirile

#843 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

port4l wrote:koliko znam niko NICIJE dijete ne tjera da IDE NA VJERONAUK!

Sta od ovoga nije tacno?

dobro si rekao,"koliko znam"-a ne znaš mnogo

1.tačno-niko nikoga ne tjera samo jedni,protiv volje drugih ,to hoće u JU vrtići
2.tačno,sjede u krilu teta Arzije ,ili hođe
3.bravo,pa to je rješenje,kupiš poklon i daš hođi da ti preda djetetu,jer DM ne može
4.objašnjeno u tačkama 2. i 3.
5.postoji sloboda,ali ne objasni šta si mislio,da mu djeca idu kući ,ili on njima i nek usput očisti dimnjak

Pa nije tačno da će hođa zlorabiti prostorije JU vrtići Sarajeva 2h,a DM cijelu godinu i brati platu.
cartman

#844 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by cartman »

Ne mogu da vjerujem...30 i kusur stranica o Deda Mrazu, pa to je da ponovo povjerujem u njega. Meni se cini da je ovim "ukidacima" samo krivo zato jer im Santa nije nista ostavio ispod bora kad su bili mali.Il ga mrze zato sto su kasno skontali da ne postoji, pa se zdusno bore za ukidanje sve u sloganu "Ako ga nema za nas, nema ga ni za vas". Jebi ga... djetinjstvo je cudna stvar.

Eh, dosta zezanja. Zasto nekom ikako moze smetat Deda Mraz ? Jel zato sto se djeca pravo raduju kad ga vide ? Ako iko pokusava ukinut Deda Mraza to jest Vatikan, zato jer Deda Mraz dolazi iz cisto paganske i komercijalne pozadine. E sad nasi muslimani zele bit veci muslimani od svih ostalih muslimana svijeta, pa zele da ukinu Deda Mraza zato jer on toboze siri kriscanstvo ? Kako ste samo smijesni, a niste ni svijesni. Mozda bi ga i prihvatili da ima crveni fes umjesto crvene kapice, i da je malo tamnije puti. onda bi bio okej. ocemol sad morat i novu godinu ukinut zato jer je papa 1582 uveo grigorijanski kalendar?

Nebih da temu uvodim u relgiju, posto je na prijasnjim stranicama neko konstantovo da je kriscanska vijera cisto nasilnicka vjera, sto i nije laz, kriscanstvo je ustvari samo maska ispod dubokoukorijenjenih zaboravljenih paganskih rituala,gdje se crkva maltene uvijek ponasa nasilniki, al molim vas, sta je bilo kad je Muhammed a.s tek sirio religiju? Sta pokusavam rec... sve religije imaju svoje krvnike, nemojte se zavaravat, izbacite religiju iz sistema. BiH je sekularna drzava, bar je bila zadnji put kad sam provjerio, a opet vjera uvijek dolazi u prvu ruku.. kako to ?

Sve u svemu... pustite djecu da odluce dal da se ukine deda mraz ili ne.
chuchumbamayumbe

#845 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

BiH je odavno prestala da bude sekularna drzava, osim pomalo na papiru, ali time mozes obrisati guzicu, ako je vec ne peresh.
minci

#846 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by minci »

Zaista ima nekih koji se napuse Havane :-D pa sjednu da pisu na neku temu i vrijedjaju druge omalovazavajuci njihove komentare. Svako ima pravo da pise na otvorenom forumu ono sto taj za ispravno nalazi u vezi te teme a sto se tice mene osobno @shuriken nemam namjeru pisati u nedogled na ovu temu jer meni je poznata istorija deda mraza za novu godinu i u svijetu i kod nas na ex-yu prostorima. U svijetu je to bio Sveti Nikola koji potice iz Turske u vrijeme hriscanstva kasnije se prosirilo i u ostale dijelove svijeta. U SAD se prenijelo iz Evrope i forsiralo u sklopu marketinga samo sto mu se oduzelo zezlo i umjesto vjerske kape sa krstom stavila ova obicna crvena. Neke firme danas u Evropi cak umjesto krsta koji je bio prije sada na omote figura deda mraza stavljaju mjesec i zvijezde :roll: razlog; komercijalna dobit, da tako privuku i islamsku djecu. Kod nas se uvelo u socijalizmu, prije nije poznat taj obicaj za novu godinu osim za Bozice kod hriscana, jer nova godina nije slavljena svuda u svijetu u isto vrijeme zbog toga moj navod sto se tice gregorijanskog kalendara a i julijanskog ali postoje i drugi kalendari i nove godine samo im se ne pridaje tolika vaznost kao ovoj novoj godini pocevsi od navedenih godina u mome zadnjem komentru.

To nikada nije bio islamski obicaj nego je uveden, nametnut od strane vladajuce Titove partije prije nekih 60-ak godina. Danasnja vlast isto to radi na podrucjima BiH te namece neke stvari od strane svake osobe koja dodje na vlast bilo da se taj zove Pero, Djuro ili Haso na onom podrucju gdje neki od doticnih vladajucih ima vlast.

Sto se tice vjeronauka koji je uveden sto vas vecina forsira uz ovu temu da kazem da u nekim Evropskim zemljama hriscanski vjeronauk je godinama bio sastavni dio nastave i oko toga se nije pravio problem ali iz tog razloga jer je u tim zemljama bilo vecinsko hriscansko stanovnistvo. Danas vise nije tako, ljudi razlicitih vjera su se izmijesali ili dobrovoljno uzeli drugu vjeru a onu staru odbacili i traze svoje pravo da i oni praktikuju svoju vjeru iako ja kao muslimanka ne mogu reci da odbacujem vjeru i knjigu zidova i hriscana jer mi knjiga Kur'an ne dozvoljava da to cinim cak sta vise naredjuje mi da moram vjerovati u te knjige prije, inace nisam muslimanka. Jedna je stvar sto su sljedbenici islama: (bivsi pagani, nevjernici, zidovi ili hriscani) preuzimanjem islama odbacili ono sto je od Boga naredjeno, a to je: kipove, slike, ikone ili svete ljude koji imaju posrednistvo do Boga a druga je stvar sto je jos uvijek ostalo vecina onih koji to i dalje slijede i vjerski i putem vlasti.

Ne osporavam nikome sta ce slijediti i Djuro i Pero u BiH, mogu imati vjeronauk gdje god hoce pocevsi od vrtica(neka organizuju putem svoje stranke a imali su ga i oduvijek ako su htjeli ali borim se za to da i ja kao "zaostali :roll: Haso ili Fata" imam neosporeno pravo da to upraznjavam i odbacujem ono sto mi vjera nalaze a sto nisam imala u bivsem sistemu jer musliman je dobio neka prava tek ustavom 1974 do tada se morao izjasnjavati kao Srbin ili Jugosloven u nekim kasinijim slucajevima kao neopredijeljen.
a krivica je na onima koji istinu ne mogu da akceptiraju da je doslo vrijeme da se eto po nekima zaostali muslimani izbore za svoja prava a koja su im prije bila uskracena, a sada vracena nakon Srbske agresije na BiH 1992 jer nije prihvatila medjunarodno priznatu BiH!

Pocevsi od stvaranja kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca je vodjena genocidna politika prema Bosnjacima-muslimanima, kako u Sandzaku i na Kosovu, tako i u BiH a zakljucite sami iz ovog originalnog telegrama od Svetozara Pribicevica, tadasnjeg ministra unutrasnjih poslova. Telegram upucen 1918. Zemaljskoj vladi u Sarajevu: "Ako bi se produzilo genocidno proganjanje muslimana od strane pravoslavnih Srba, to moze vrlo hrdjavo I kobno djelovati na unutrasnje odnose u zemlji I polozaj u inostranstvu." Upucena je protestna rezolucija kralju Aleksandru od strane Pribicevica sa slijedecim sadrzajem: "Po cijeloj zemlji i samom gradu Sarajevu ucestali su otvoreni zlocinacki napadi na licnu slobodu I imovinu golorukih muslimana, u takvoj mjeri, da covjek nije vise siguran ni po bijelom danu kretati se. Vapaji iz cijele zemlje mnoze se I traze pomoc od narodne vlade, ali te zastite nema, pa su stoga muslimani gotovo poceli gubiti povjerenje u volju nasih vlasti tim vise sto se ova nasilja vrse jedino nad muslimanima, dok sve ostale vjere, pa i sami tudjinci nesmetano uzivaju tekovine novostecene slobode. Obracam se vasem velicanstvu da se zauzmete za ovu stvar, te da licno poduzmete shodne mjere da se cim prije sprijeci o nemoguci vrsenje ovakvih sramotnih djela. Da se svi krivci pronadju i najstrozije kazne a oteti imeci vlasnicima vrate te stete namire."

Nakon pocetka 2 svjetskog rata na BiH biva izvrsen pravi kulturni genocid. Totalna I nasilna asimilacija jednog naroda. Naziv Bosna I Hercegovina je od jeseni 1941. g. nije se smio ni spomenuti u javnim sredstvima informisanja, na radiu I novinama, a bosanska krajina postala je hrvatska krajina. Ante Pavelic je krajnje licemjerno nazivao Bsonjake "cvjecem Hrvata". Ustaska propaganda je isticala fotografije Ante Pavelica sa fesom na glavi sa vanjskim obiljezjem, a u praksi nisu nista poduzimali da ih zastite od cetnicki pokolja."Ustaski nadporucnik Kurelac izvrsio je strahoviti pokolj nad muslimanskim ziteljima u Srebrenici. Zrtve su bili predsjednik kotorskog suda Aganovic, zatim njegova supruga I troje nejake djece, te upravnik poste Dzemal Kliska." Ustanovilo se da je Kurelac licno pobio sve ove Bosnjake. Nakon tog pokolja Kurelac je jos I unaprijedjen u cin satnika, pa je po toj osnovi vrsio funkciju zamjenika zapovjednika ustaskog satnika u Sarajevu, a potom je upucen u Cazin, iskljucivo muslimanski kraj da I tamo ponovi svoje krvavo djelo.

Korijen hrvatsko-srpskog genocida u istrebljenju Bosnjaka-muslimana lezi u tradiciji balkanskih vlastodrzackih krugova da tim putem stvaraju etnicki ciste teritorije. Srbi su svoja klanja Bosnjaka u najvecoj mjeri izvrsili na mostovima Foce (8 hiljada zaklanih u februaru 1941.), te Gorazda i Visegrada.
U izvjestaju kotarske ispostave Gorazde pise: "Na most su dovodili cijele grupe ljudi od 300 osoba pa I vise. Tada bi na jednoj strani mosta donijeli harmonike I svirali a na drugoj bi postavili motor, te bi ga upalili I dodali puni gas da bi prigusili vrisak nesretnih zrtava koje bi za to vrijeme klali I mucili na najsvirepiji nacin. Samo na tri mosta u Gorazdu poklano je preko 7 hiljada Bosnjaka, a na relaciji Foca-Ustipraca Drina je progutala oko 20 hiljada Bosnjaka-muslimana." (Iz knjige prof. Dr. S.Cekica "Genocid nad Bosnjacima u II Svj. Rata", izdavac MAG, Sarajevo 1996.godine).
Poseban vid zlocina nad Bosnjacima bilo je pokrstavanje, o cemu ima veliki broj dokaza. Tako Devla Hadzimusic, kci Muratova iz Potpeci, opcina Dragacevo kod Foce, izjavila je: "Cetnici Milan , Acim, Ljubo i Milovan Perisic iz Potpeci, ti nasi susjedi pokrstiuli su oko 80 muslimana iz naseg sela. Medju njima je bilo najvise zena i djece, a bio je i jedan starac Hasan Kovac. Spomenuti cetnici su najprije izdali proglas, pozivajuci sve muslimane sela Potpec da se pokrste, naglasivsi pri tome da ce svi oni koji se prekrste uzivati sve povlastice I da ce biti spaseni, dok ce svi koji to odbiju biti poklani ili protjerani."
(Izvod iz knjige Muhameda Hadzijahica "Posebnost BiH I stradanje Muslimana", 1991.)

Genocid se nastavio i sa smrcu Tite i nastavio nepriznavanjem BiH kao samostalne drzave 0d 1992-1995!

Ako je uopste i moguce rangirati zlocine po snazi, najaveci zlocin je predstavljalo masovno, genocidno, ubijanje civila. Tako je u Kozarcu od 26-29 maja 1992 godine ubijeno oko 7000 civila, a ukupno u tom dijelu BiH 11.000, od kojih su vecina intelektualci. U Prijedoru je od 30. Maja do 4.juna 1992g.ubijeno oko 1000 civila. U istom gradu, krajem juna - samo u jednom danu – samo u jednom satu, surovo je ubijeno oko 2.500 civila, uglavnom muslimana. U prijedorskom selu Hambarine izmedju 23 i 25. Maja 1992. ubijeno je preko hiljadu civila. Masovni zlocini su izvrseni u rudniku Ljubija. Zna se zasigurno da je ubijeno i zatrpano 8 hiljada civila, zena, djece i staraca. U logoru rudnika Tomasica u pecima za topljenje rude spaljeno je preko 5000 civila muslimana. U logoru Omarska je ubijeno 9.500 muslimana. Tu su cetnici ubijali najmonstruoznijim metodama (motornim pilama su odsijecali glave).
Masovne pokolje cetnici su izvrsili u logoru Keraterm, gdje su ubili nekoliko hiljada logorasa muslimana. Brcaci su ubijani u logoru Luka. Samo za dva mjeseca, u maju i junu 1992, ubijeno je preko 3000 civila koji su spaljeni u fabrickoj rafineriji u Brckom. Iz izvoda biltena drzavne komisije za prikupljanje cinjenica o ratnim zlocinima u BiH broj 2, marta 1993. godine, srpski zlocinci su leseve bacali u Savu gole, a poslije su ih spaljivali u rafineriji. Na putu iz Brckog prema fabrici Interplet, kamionima su prevozeni i tamo masakrirani izmuceni civili muslimani sa iscupanim polnim organima, odsjecenim nosovima i usnama. U logoru Susica kod Vlasenice ubijeno je preko 3000 zena, staraca i djece.
Sredinom jula 1995, nakon sto UN predali Srebrenicu-zasticenu zonu UN cetnicima, cetnici su izvrsili masovne zlocine nad nenaoruzanim Bosnjacima. Uz prisustvo UNPROFORA, noseci njihove uniforme i oznake crvenog krsta, cetnici su klali i ubijali nezasticene civile, silovali zene, djevojke , curice i pljackali sve sto se jos opljackati moglo. Izdvajali su muskarce i musku djecu pa ih kamionima i autobusima odvodili u okolna mjesta gdje su ih svirepo ubijali. Ubijeno je od 10-ak hiljada Srebrenicana.

E PA DOSTA VISE GENOCIDA I NAMATANJA VASE TAKVE GENOCIDNE KULTURE NAMA ZAOSTALIMA!!

Svojoj djeci mogu kao i vecina ljudi danas hvala Bogu priustiti poklon u koje god doba dana, mjeseca ili godine zelim ne obaziruci se na islamske praznike ili hriscanskog Nikolu ili doticnog izmisljenog deda mraza, deda bozicnjaka umjesto Svetog Nikole. Mnoga djeca danas u svijetu kada prime poklon za Bozic ili Novu godinu koji im je izabran ne znam tamo od koga bace odmah cim dodju kuci jer im se ne svidja to sto su dobila, ako je slatkis neki u paketicu to "mozda" pojedu ali ni toga nisu vise zeljna a kod nas u ovoj nasoj poslednjim agresorskim ratom napacenoj Bosni zeljna svega pa ne bitno ko je taj deda mraz i sta on znaci kome ali dijete ne razlikuje to jer kako, kad nije dovoljno umno razvijeno nego samo vidi trenutni pokloncic koji mu se pruza.

Bogom dato roditelj je taj koji ga rodi i koji je zaduzen da ga odgoji bez obzira na koju vjeru da ga uputi najbitnije je da mu ukaze na put dobra a ne put zla koje su mnoga djeca prozivjela u poslednjem ratu u BiH nikom kriva a sada ste vi ti koji zele da ih nasmiju pruzanjem pakeitica od kulturnog deda mraza.

Vecina je odlucila za NE deda mraz u vrticima a Vi koji zelite takvo sto nastavite sa svojom djecom dalje slaviti novu godinu i deda mraza u vrticima koji mozete privatno otvoriti po svojoj zelji vecina vas nikad nas muslimane niste ni htjeli sa vama a mi se uvijek klanjali vasoj politici samo zato sto imamo dusu i ne zelimo nikome zlo nanositi, vrijeme je da se tu nesto ucini i Sarajevo ostavite vec jednom na miru dosta ste mu zla nanijeli i nanosili!!

Es selamu alejkum braci i sestrama
JThomas

#847 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by JThomas »

pazi ovog čušpajza, genocid, srebrenica, prilisno pokrštavanje, kralj aleksandar, pavelić...i deda mraz?

evo ja sam jadan glup, objasnite vi meni kakve sve to veze ima?

a pazi i ovog prosvjetljenog zaključka, mi koji smo za deda mraza "u većini" "nikad nismo ni željeli muslimane s nama" :roll:

znači, ako hoćeš deda mraza, sve su šanse da mrziš muslimane :run: ono :run: naravoučenije onim muslimanima koji su za deda mraza, vi ste ustvari prikriveni mrzitelji vlastite vjere.
Air Ramiz

#848 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

cartman wrote:Ne mogu da vjerujem...30 i kusur stranica o Deda Mrazu, pa to je da ponovo povjerujem u njega. Meni se cini da je ovim "ukidacima" samo krivo zato jer im Santa nije nista ostavio ispod bora kad su bili mali.Il ga mrze zato sto su kasno skontali da ne postoji, pa se zdusno bore za ukidanje sve u sloganu "Ako ga nema za nas, nema ga ni za vas". Jebi ga... djetinjstvo je cudna stvar.

Eh, dosta zezanja. Zasto nekom ikako moze smetat Deda Mraz ? Jel zato sto se djeca pravo raduju kad ga vide ? Ako iko pokusava ukinut Deda Mraza to jest Vatikan, zato jer Deda Mraz dolazi iz cisto paganske i komercijalne pozadine. E sad nasi muslimani zele bit veci muslimani od svih ostalih muslimana svijeta, pa zele da ukinu Deda Mraza zato jer on toboze siri kriscanstvo ? Kako ste samo smijesni, a niste ni svijesni. Mozda bi ga i prihvatili da ima crveni fes umjesto crvene kapice, i da je malo tamnije puti. onda bi bio okej. ocemol sad morat i novu godinu ukinut zato jer je papa 1582 uveo grigorijanski kalendar?

Nebih da temu uvodim u relgiju, posto je na prijasnjim stranicama neko konstantovo da je kriscanska vijera cisto nasilnicka vjera, sto i nije laz, kriscanstvo je ustvari samo maska ispod dubokoukorijenjenih zaboravljenih paganskih rituala,gdje se crkva maltene uvijek ponasa nasilniki, al molim vas, sta je bilo kad je Muhammed a.s tek sirio religiju? Sta pokusavam rec... sve religije imaju svoje krvnike, nemojte se zavaravat, izbacite religiju iz sistema. BiH je sekularna drzava, bar je bila zadnji put kad sam provjerio, a opet vjera uvijek dolazi u prvu ruku.. kako to ?

Sve u svemu... pustite djecu da odluce dal da se ukine deda mraz ili ne.
A sta je bilo kad je Muhammed a.s sirio religiju?
Air Ramiz

#849 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

Nakon ove teme mogao bih da zakljucim sljedece:

Drugovi i drugarice, morate se naviknuti na cinjenicu da muslimani postaju bitan faktor drustva i drzave nakon 100 godina potapanja, i nakon 4 godine nedavnog genocida. U toj demokratiji ima svega, ima tolerantnih, netolerantnih, radikalnih, pacifista, hiljade i jedno misljenje, prkosa, inata, osvete, progresivnih snaga itd. medjutim to je fakat. Prije su Beograd i u manjoj mjeri Zagreb odredjivali nacin zivljenja, sad vise nije tako. Ako velika vecina danas moze slobodno reci da ne zeli Deda Mraza, to je apsolutno njihovo pravo, isto kao sto je i vase da kazete da ga zelite. Vase pravo nije da nekom namecete Deda Mraza, niti je njihovo pravo da vama namecu Mevlud. Ako imate primjedbe pozivajte se na zakon, a ne na linc, ako zakon to ne regulise trazite promjenu regulative, ali opet ne pozivajte na linc, jer onda izazivate tek pravi belaj, posto poziv na linc od nemuslimana prema muslimanima u Bosni asocira ruzne uspomene na nedavni rat, ne pozivajte se na huskacke medije, jer nama je ovdje zivjet jedni pored drugih, a onom seronji u Zagrebu je cesat muda i smijat se kako se mi koljemo posto je on na tom zaradio platu. Sta se na kraju desilo sa tim jebenim Deda Mrazom, za kojeg se i ja zalazem. Jel on fakat ukinut? Nije! Ostavljeno je roditeljima da pokrenu inicijativu, i neka je pokrenu. Ako se pokrecu razne peticije i grupe za druzenje sa Deda Mrazom, brate mili pokrenite inicijativu i predajte potpise direktorici, a ako ona tad ne udovolji vasem zahtjevu, onda angazujte advokata i na sud.
zonbirile

#850 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

[
minci

Da si zastranila vidi se,ali da si toliko bezobrazna,vidi iz tvoga tjeranja fanova DM iz JU vrtići.Pazi DM je tu 2h u vrh glave i panika,a hođa cijele godine i ništa.Ako nisi sanđaklijka,onda je Djed Mraz, a Dedo je neko drugi,to bi bar trebala znati.A i onaj početak uvijaš o Evropskim,zemljama,izvini ali lažeš da je vjeronauk u vrtićima,već ima vrtića koje drži crkva.Drugo,krikni do bola po analogiji " I mi smo većinska muslimanska država",kao što su oni katolička(i to ne znaš od španije dijagonalno po sred Poljske-južno je katoličko,sjeverno protestantsko),pa možemo se organizovati,po svome.E,eto idu izmjene ustava,pa bujrum,znam da bi volila se riješiti terora kjafira,ali gdje je tu put u EU.
Locked