"uvjek dobar gost"
Najlakše je kao ispričati priču, nekako naivno se postaviti, praviti se finjak dok se u stvari stvari nisu ni izbliza naivne, nevine i fine.
Svako ima svoje shvatanje svijeta oko sebe, to shvatanje zavisi od iskustva, od proživnjenog i doživljenog, od znanja, od odgoja i još malog miliona stvari... šta su djeca proživila sa svojih četri ili pet godina... šta ona mogu promišljati kada im vjeroučitelji prijete drvenim jeziko, kad im navode neke stvari koje djeca ne mogu da pojme.... nemojte se sada pravit opet finjaci pa govoriti kako to nije tačno... nema niko pravo da pita djecu u obdaništu jesu li im majke pokrivene...
Ja bih se usudio da kažem da je na sceni devijantno tumačenje vjerskih knjiga, da je na sceni nešto što se zove prikrivanje lopovluka i osiguranje ostanka na vlasti... da je na sceni na neki način agresivno sprovođenje zacrtanih ciljeva bez obzira na nesagledive posljedice...
Imate li Vi o zaštitnici vjeronauke u vrtićima u stvari poma šta time štitite, imate li pojma sa kim su nas uporedili i to iskoristili kao argument za uvođenje pomenutog sadržaja u vrtiće...
Sve u svemu svak zase travu pase, ja neću dati svoje djete u tom uzrastu na vjeronauku, neću i boriti ću se protiv toga... jer ne želim da mi kadar koji je pogodan Reisu tumači vjeru mome djetetu...
Vi mene možete smatrati radikalnim građaninom, možete me pljuvati i raditi šta već najbolje znate.. no jednostavno se ne slažemo jednostavno imamo drazličita viđenje svijeta oko sebe i imamo drugačije poglede na budućnost nas i ove sad tužne zemlje...
Samo Vas molim pustite se demagogije i zaštite kriminalaca !
Pustite djecu na miru, Vi i oni koji se predstavljaju da su ono što ni izbliza nisu !
Predrasude, predrasude, predrasude.
Ne slagati se s nekim je u redu, ali optuživati zastupnike drugačijeg mišljenja da se prave fini, da su demagozi i zaštitnici kriminalaca i da se predstavljaju onakvim kakvi nisu i sve to bez bilo kakve argumentacije nije demokratska razmjena mišljenja. Da bi dao takvo mišljenje o nekome morao bi ga znati. A reći za zastupnike vjeronauke u vrtićima da su zaštitnici kriminalaca, to je bezobrazluk prve vrste. Inače ne bi bio problem što se ne slažemo i što imamo različite poglede na svijet oko sebe i budućnost, kada bi priznali jedni dugima jednaka prava.
Ono što tražimo za sebe priznajmo to pravo i drugima. Ako tražimo pravo da djeca u vrtiću imaju vjeronauku, onda je normalno da se omogući roditeljima koji ne žele za svoju djecu vjeronauku da ne trebaju je pohađati. I obratno, ako tražimo pravo za roditelje da njihova djeca ne pohađaju vjeronauku, treba omogućiti roditeljima koji žele da svoju djecu šalju na vjeronauku da ih šalju. To je jednako pravo za sve. A mišljenje ja ne želim vjeronauku za svoje dijete i ne dozvoljavam niti da tuđa djeca pohađaju vjeronauku bilo bi jednako onome mišljenju koje bi zastupalo da sva djeca moraju na vjeronauku - nametanje svoje volje. Sloboda izbora zagarantovana je Konvencijom UN o pravima djeteta i Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Traženje ovog prava nije nezakonito, nego naprotiv ima svoje uporište u međunarodnom i domaćem zakonodavstvu.
Vaše je pravo da vjerujete ili nevjerujete, i ako vjerujete da vam vjeru tumači koga vi hoćete. Svako zaslužuje šejha kakvog ima. Ali upitajte se: ako ne želite da vam Reis IZ u BiH tumači vjeru, koga želite? IZ u BiH je zastupnik tzv. tradicionalnog islama (neki kažu i bosanskog).
Na kraju, zamolio bih da se okanite demagogije i da pustite tuđu djecu na miru (ne mislim da ste tako zabrinuti za njih), oni imaju svoje roditelje i oni će izabrati najbolje za svoju djecu.