Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#826 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

dino111 wrote:
uvjek dobar gost wrote:Naravno Dino, to i jeste bit demokratije, analogno tome moj je stav da se oko vjeronauke pomenuta anketa treba provesti ponovo... te da opet treba preispitati njeno uvođenje u jednu javnu ustanovu za predškolski odgoj... jer i ukoliko recimo iste ne bude tamo postoje vjerske institucije i ustanove koje mogu da pruže djeci onih roditelja koji to žele adekvatnu podlogu u pomenutom odgoju. Vjeruj mi da je sada situacija takva da roditelji koji neće da im djeca idu na vjeronauku skoro pa i nemaju alternativu. Sve u svemu super je to što diskutujemo i razmjenjujemo stavove.
Vi znate da međureligijskom vjeću, a i sporazumu sa Vatikanom stoji mogućnost vjeronauke u obraništu.
Prema tome ako 1000 roditelja želi vjeronauku, a 10 000 ne želi, vjeronauka se mora organizovati.
Dakle, nema potrebe za ponavljanjem ankete
ako od 10.000 roditelja ti anketiras 75 roditelja, i 74 anketirana kazu DA, sta ti je raditi?
Trazim da dokazes te brojke koje navodis, vecina anketirana, vecina za.
shuriken

#827 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by shuriken »

za potebe ankete, Kečo bi mogao napraviti glasacke kutije od stakla pa da bude sve transparentno i po zakonu
coctail

#828 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by coctail »

mericak wrote:Moja drugarica je silom dala dijete od 7 god. na vjeronauk, bas zbog istog fazona....Gijete od 7 god.usred nastave samo na ulici...Gdje ce? I silom prilika je konstatovala da je bolje da bar sjedi na sigurnom u ucionici neg da okolo hoda kao muha bez glave....
Znaci da im je to promisljena politika koju sprovode u svim skolama!
e, pa neznam koliko joj je dijete na vjeronauci "na sigurnom"....
dino111

#829 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

coctail wrote:
mericak wrote:Moja drugarica je silom dala dijete od 7 god. na vjeronauk, bas zbog istog fazona....Gijete od 7 god.usred nastave samo na ulici...Gdje ce? I silom prilika je konstatovala da je bolje da bar sjedi na sigurnom u ucionici neg da okolo hoda kao muha bez glave....
Znaci da im je to promisljena politika koju sprovode u svim skolama!
e, pa neznam koliko joj je dijete na vjeronauci "na sigurnom"....
Neka ga dobro čuva. Tamo ujedaju i ubijaju djecu. Uče ih kako se koristi oružje, kako se pravi atomska bomba, isl.
dino111

#830 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

mIRCerka wrote:
dino111 wrote:
uvjek dobar gost wrote:Naravno Dino, to i jeste bit demokratije, analogno tome moj je stav da se oko vjeronauke pomenuta anketa treba provesti ponovo... te da opet treba preispitati njeno uvođenje u jednu javnu ustanovu za predškolski odgoj... jer i ukoliko recimo iste ne bude tamo postoje vjerske institucije i ustanove koje mogu da pruže djeci onih roditelja koji to žele adekvatnu podlogu u pomenutom odgoju. Vjeruj mi da je sada situacija takva da roditelji koji neće da im djeca idu na vjeronauku skoro pa i nemaju alternativu. Sve u svemu super je to što diskutujemo i razmjenjujemo stavove.
Vi znate da međureligijskom vjeću, a i sporazumu sa Vatikanom stoji mogućnost vjeronauke u obraništu.
Prema tome ako 1000 roditelja želi vjeronauku, a 10 000 ne želi, vjeronauka se mora organizovati.
Dakle, nema potrebe za ponavljanjem ankete
ako od 10.000 roditelja ti anketiras 75 roditelja, i 74 anketirana kazu DA, sta ti je raditi?
Trazim da dokazes te brojke koje navodis, vecina anketirana, vecina za.
Ako od 10.000 roditelja ti anketiras 75 roditelja, i 74 anketirana kazu DA, IZ ima osnova da od kantona traži uvođenje
mIRCerka

#831 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

Ako od 10.000 roditelja ti anketiras 75 roditelja, i 74 anketirana kazu DA, IZ ima osnova da od kantona traži uvođenje
Ok, ja cu anketirati 10 roditelja, i svi ce biti za uvodjenje predmeta hvatanje zjala, i platu ce profesor toga primati, naravno, iz budzeta obdanista :D
dino111

#832 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

mIRCerka wrote:
Ok, ja cu anketirati 10 roditelja, i svi ce biti za uvodjenje predmeta hvatanje zjala, i platu ce profesor toga primati, naravno, iz budzeta obdanista :D
Nakon izvršene ankete ćeš zahtjev poslati Skupštini koja će se izjasniti ima li osnova i potrebe, i ako ima onda će se uvesti i hvatanje zjala.
uvjek dobar gost

#833 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

Logikom kojom se vode zaštitnici uvođenje vjeronauke u predškolski odgoj meni liči na logiku Milorada kada se radi o ustavnim promjenama...

To se zove zloupotreba postulata demokratije... po meni bi logično bilo da je vjeronauka prisutna u privatnim obdaništima u vjerskim ustanovama (kao što je uvijek i bila) ali po meni vjeronauka nema šta da traži u Javnoj Ustanovi Djeca Sarajeva... jer svi mi od svojih plata izdvajamo šolde a recimo nismo svi za tu opciju.. ne slažemo se svi sa time što se radi...

Primjer ja sam recimo Rastafarianac... hoće li mom djetetu imati ko da tumači osnove moje religije u obdaništu...?
mIRCerka

#834 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

dino111 wrote:
mIRCerka wrote:
Nakon izvršene ankete ćeš zahtjev poslati Skupštini koja će se izjasniti ima li osnova i potrebe, i ako ima onda će se uvesti i hvatanje zjala.
:lol: ko je anketirao? Ko je u kameru rekao ANKETIRANI SVI RODITELJI :D

dzizs dinno...
Vozdra raja :-)

#835 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Vozdra raja :-) »

@Mircerko,

Je li tvoje dijete natjerano da pohadja vjeronauku??

Ovdje neki stvarno ne mogu da skontaju da je vjeronauka izbor svakog roditelja i da se nikome ne namece!

Zasto su neki protiv prava roditelja da im dijete uci vjeronauku?? :?
mIRCerka

#836 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

Vozdra raja wrote:@Mircerko,

Je li tvoje dijete natjerano da pohadja vjeronauku??

Ovdje neki stvarno ne mogu da skontaju da je vjeronauka izbor svakog roditelja i da se nikome ne namece!

Procita li ti ista na ovoj temi?
negativ

#837 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by negativ »

Nemam ništa protiv vjeronauke ali ona treba da se predaje na mjestima gdje joj je mjesto, a to su džamije, crkve, sinagoge itd...
Ja odrastao u mahali i koliko se sjećam da smo svi, barem većina išli u mekteb u našoj džamiji (sad će neki reći da su komunisti branili to - e pa nisu, svjedok sam) i ništa loše nisam naučio. Koliko znam i sada u istu tu džamiju idu djeca mojih vršnjaka isto kao što smo mi išli, pa mi nije kako nam se to najednom nametnula potreba da u javnim ustanovama poput obdaništa i škola uvodimo vjeronauku.
Ako ništa, bolje bilo da se uči istorija religija ili kako god to nazvali, ali tek u osnovnoj školi od 5 razreda pa naviše. Kad nauče nešto o drugima i o njihovoj vjeri i kulturi moći će rezonovati na ispravan način i neće jedni druge zvati vlasima, balijama, šokcima i drugim imenima koja koriste jer drugačije ih niko nije naučio.
Neka se ovaj predmet vrati na svoj izvor u džamije i crkve i bit će svima bolje, a jadna nam djeca manje opterećena ovim manijačkim pokušajima da ih od najranije mladosti uvučemo u svijet politike i to kakve - idiotske.
hadzinicasa

#838 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by hadzinicasa »

mIRCerka wrote:
dino111 wrote:
Anketa je provedena i IZ-u ne treba saglasnost direktorice već odluka skupštine kantona za uvođenje vjeronauke.
I nije tačno da ti dijete samo sjedi na hodniku dok je vjeronauka, u tom periodu djeca koja nisu na vjeronauci vrijeme provode sa odgajateljicom.
Ni ja za mnogo šta ne želim plaćati porez ali moram jer ostali tako žele.
Što se tiče osnovne škole otvori novu temu pa ćemo o tome (ne kontam kako može dobiti keca iz Fatihe ako ne ide na vjeronauku :? :? ).
Čini mi se da polahko otkrivaš svoje pravo JA. Do sada si pričala kako ti ne želiš ukinuti vjeronauku, a sada svim srcem to želiš.
Pogresno ti se cini.
Ja ti sad opet ponavljam, milioniti put, Arzija je slagala da su svi roditelji anketirani, evo pregledaj forum samo koliko je roditelja CIJA SU DJECA U VRTICIMA ove JU reklo da nisu anketirani.
Ja smatram da trebaju da se poredaju prioriteti, i da ovakvim NAMETANJEM (da ja placam vjeronauk kroz porez!! sto bi reko edu SIC!!) samo stvaraju averziju prema tom programu.
Dalje, moje pravo lice je lice sa obrazom, cistim obrazom.
Niti kome sta namecem, niti kome sta podmecem. Navedoh ti ja cinjenice, HAVANA ti rece da njegovo dijete sa rajom u holu bude dok traje vjeronauka, ali ipak mislim da samo ti znas istinu (zar to nije osobina Boga?) i da si samo ti neprikosnoveno u pravu. Nista transparentno nije. I IZ ne moze bez direktora nista uvoditi u JAVNU USTANOVU SEKULARNE DRZAVE. Ili tebi to nije jasno?
Vidite:

umjesto da pitaju roditelje koji program dodatni (specijalizirani) žele da im djeca izučavaju i transparentno ponude izbor između 7 ili 8 ravnopravnih (ples, likovno, ekologija, lutkarstvo, strani jezik, vjeronauk) oni su pitali: da li ste za vjeronauk ako da - koji.

naredne godine (ove) su podijelili ISTE TE kvazi anketne listiće. Kada sam ja pitala mogu li ja popuniti listić - rekli su mi NEMA DOVOLJNO - nema za mene. Kako nema? Fino anketiraju je SAMO ONI RODITELJI ČIJA DJECA VEĆ IDU NA VJERONAUK. (po toj logici, od 100 anketiranih - 100 ih je za vjeronauk :))

Ja bih recimo voljela da mi se dijete bavi lutkrastvom jer je to kreativno - izrađuje lutke, razvija maštu, osmišljava likove i sl. Ne mora to čak biti ni strani jezik - on je dijete, njegovo je da se IGRA!!!!! Ali - ne može.

strašno.
chuchumbamayumbe

#839 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by chuchumbamayumbe »

Presmjesni su nacionalisti iz redova bosnjackog naroda.
Za cetnike i ostale znamo kakvi su i sta misle, ali IZ i perfidnost kojom se infiltriraju u sve pore sekularnog BH drustva, to je cudo jedno.
Najbolje bi bilo da se proglasi dzamahirija, uvede serijat, tada bi bili najzadovoljniji.
Ovo nema veze ni sa demokratijom niti sa ljudskim pravima, ovo je cista islamizacija.
Svaka vam cast.
JThomas

#840 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

dino111 wrote:
kakva je to demokratija, majke ti tvoje? da izvineš, jesi li ti normalan? to je vaša demokratija, anketa na manje od 1% cjelokupnog "biračkog tijela" odražava mišljenje cijelog tog tijela?
e pa malo su te zajebali u centrali stranke i ispostavi IZ, 1% u civilizovanom demokratskom svijetu NIJE dovoljan uzorak da se na osnovu njega sazna volja cijelog tijela.

to ti je otprilike k'o kad bi referendum za otcjepljenje RS-a od BiH proveo samo u laktašima, i pošto bi "ZA" bilo nekih 99.5%, proglasio da je to volja cijele BiH...ili da na izborima odaberemo 1% koji će glasati i odabrati vlast, i to proglasimo voljom cijelog naroda :-) :-) :-)

tu anketu niko osim arzije nije vidio, brojki nema, statistika nema, papira nikakvih nema, evo vidi koliko roditelja tvrdi da NIJE anketirano (zašto je njihova volja manje relevantna od volje drugih? drugih, "podobnih", za koje čisto sumnjam da su slučajno odabrani), nema NIŠTA, pojela maca sve, nema ništa osim arzijine riječi da je to tako.
a od nas se očekuje da vjerujemo njenoj riječi, umjesto svojim očima i ušima...
Nur40

#841 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

"uvjek dobar gost"
Najlakše je kao ispričati priču, nekako naivno se postaviti, praviti se finjak dok se u stvari stvari nisu ni izbliza naivne, nevine i fine.
Svako ima svoje shvatanje svijeta oko sebe, to shvatanje zavisi od iskustva, od proživnjenog i doživljenog, od znanja, od odgoja i još malog miliona stvari... šta su djeca proživila sa svojih četri ili pet godina... šta ona mogu promišljati kada im vjeroučitelji prijete drvenim jeziko, kad im navode neke stvari koje djeca ne mogu da pojme.... nemojte se sada pravit opet finjaci pa govoriti kako to nije tačno... nema niko pravo da pita djecu u obdaništu jesu li im majke pokrivene...
Ja bih se usudio da kažem da je na sceni devijantno tumačenje vjerskih knjiga, da je na sceni nešto što se zove prikrivanje lopovluka i osiguranje ostanka na vlasti... da je na sceni na neki način agresivno sprovođenje zacrtanih ciljeva bez obzira na nesagledive posljedice...
Imate li Vi o zaštitnici vjeronauke u vrtićima u stvari poma šta time štitite, imate li pojma sa kim su nas uporedili i to iskoristili kao argument za uvođenje pomenutog sadržaja u vrtiće...
Sve u svemu svak zase travu pase, ja neću dati svoje djete u tom uzrastu na vjeronauku, neću i boriti ću se protiv toga... jer ne želim da mi kadar koji je pogodan Reisu tumači vjeru mome djetetu...
Vi mene možete smatrati radikalnim građaninom, možete me pljuvati i raditi šta već najbolje znate.. no jednostavno se ne slažemo jednostavno imamo drazličita viđenje svijeta oko sebe i imamo drugačije poglede na budućnost nas i ove sad tužne zemlje...
Samo Vas molim pustite se demagogije i zaštite kriminalaca !
Pustite djecu na miru, Vi i oni koji se predstavljaju da su ono što ni izbliza nisu !
Predrasude, predrasude, predrasude.
Ne slagati se s nekim je u redu, ali optuživati zastupnike drugačijeg mišljenja da se prave fini, da su demagozi i zaštitnici kriminalaca i da se predstavljaju onakvim kakvi nisu i sve to bez bilo kakve argumentacije nije demokratska razmjena mišljenja. Da bi dao takvo mišljenje o nekome morao bi ga znati. A reći za zastupnike vjeronauke u vrtićima da su zaštitnici kriminalaca, to je bezobrazluk prve vrste. Inače ne bi bio problem što se ne slažemo i što imamo različite poglede na svijet oko sebe i budućnost, kada bi priznali jedni dugima jednaka prava. Ono što tražimo za sebe priznajmo to pravo i drugima. Ako tražimo pravo da djeca u vrtiću imaju vjeronauku, onda je normalno da se omogući roditeljima koji ne žele za svoju djecu vjeronauku da ne trebaju je pohađati. I obratno, ako tražimo pravo za roditelje da njihova djeca ne pohađaju vjeronauku, treba omogućiti roditeljima koji žele da svoju djecu šalju na vjeronauku da ih šalju. To je jednako pravo za sve. A mišljenje ja ne želim vjeronauku za svoje dijete i ne dozvoljavam niti da tuđa djeca pohađaju vjeronauku bilo bi jednako onome mišljenju koje bi zastupalo da sva djeca moraju na vjeronauku - nametanje svoje volje. Sloboda izbora zagarantovana je Konvencijom UN o pravima djeteta i Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Traženje ovog prava nije nezakonito, nego naprotiv ima svoje uporište u međunarodnom i domaćem zakonodavstvu.
Vaše je pravo da vjerujete ili nevjerujete, i ako vjerujete da vam vjeru tumači koga vi hoćete. Svako zaslužuje šejha kakvog ima. Ali upitajte se: ako ne želite da vam Reis IZ u BiH tumači vjeru, koga želite? IZ u BiH je zastupnik tzv. tradicionalnog islama (neki kažu i bosanskog).
Na kraju, zamolio bih da se okanite demagogije i da pustite tuđu djecu na miru (ne mislim da ste tako zabrinuti za njih), oni imaju svoje roditelje i oni će izabrati najbolje za svoju djecu.
bogumil-8

#842 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

Vozdra raja wrote:
Ovako postavljeno pitanje podrazumijeva i tvoju tvrdnju: "Neki su (roditelji) protiv prava roditelja da ima dijete uči vjeronauku".
U čemu nađe osnova za ovakvu tvrdnju? Koji roditelji (navedi primjere, nemaš li ih - izmišljaš!). Pravo roditelja da im dijete uči vjeronauku niko, nikad i ničim nije doveo u pitanje! Dakle, i z m i š lj a š!
Vozdra raja :-)

#843 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Vozdra raja :-) »

bogumil-8 wrote:
Vozdra raja wrote:
Ovako postavljeno pitanje podrazumijeva i tvoju tvrdnju: "Neki su (roditelji) protiv prava roditelja da ima dijete uči vjeronauku".
U čemu nađe osnova za ovakvu tvrdnju? Koji roditelji (navedi primjere, nemaš li ih - izmišljaš!). Pravo roditelja da im dijete uči vjeronauku niko, nikad i ničim nije doveo u pitanje! Dakle, i z m i š lj a š!
Pa u cemu je onda problem sto mnogi roditelji ZELE da im djeca pohadjaju vjeronauku??
bogumil-8

#844 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

Ako si se sa prethodnim zapažanjem složio (1. Nema nekih roditelja koji su protiv prava drugih roditelja, i 2. Niko, nikad i nigdje u BiH nije osporio prava roditelja da im dijete uči vjeronauku) idemo na pojašnjenje sljedećeg tvog pitanja:
Vozdra raja wrote:Pa u cemu je onda problem sto mnogi roditelji ZELE da im djeca pohadjaju vjeronauku??
Nema nikakvog problema u želji roditelja da im djeca pohađaju vjeronauku!
Razmišljaj i pitaj dalje, pa ćeš naići šta je pravi i suštinski "problem" (samo piši ovako kratko i precizno, pa ćeš i sam nadoći na suštinu "problema", kojeg ili nisi svjestan ili ga namjerno zaobilaziš).
negativ

#845 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by negativ »

Vozdra raja wrote: Pa u cemu je onda problem sto mnogi roditelji ZELE da im djeca pohadjaju vjeronauku??
Nije problem u tome što neko želi da mu dijete pohađa vjeronauku, nego što sistem pokušava da nas natjera da vjeronauku uvede u obdaništa na silu i time razdvaja djecu. Vjeronauka je oblast kojoj je mjesto u bogomoljama bilo koje konfesije, na kraju zar hodže i popovi i drugi vjerski službenici nisu najkompetentniji za to.
Kad ti dijete želi trenirati nešto ili pohađati neki kurs, zahtijevaš li od vaspitača u obdaništu da uvede i to u program i zaposli trenera ili profesora iz te neke oblasti za koju si zainteresovan? Mislim da ne, već ga odvedeš tamo gdje je to već organizovano i Boga mi platiš dodatno za to. Pa brate što djecu ne šalju u mektebe u džamije ili na vjeronauk u crkve i tamo ih uče osnovama svoje religije, bilo koje???
Sve je ovo politika koja preko djece ulaz
negativ

#846 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by negativ »

Vozdra raja wrote: Pa u cemu je onda problem sto mnogi roditelji ZELE da im djeca pohadjaju vjeronauku??
Nije problem u tome što neko želi da mu dijete pohađa vjeronauku, nego što sistem pokušava da nas natjera da vjeronauku uvede u obdaništa na silu i time razdvaja djecu. Vjeronauka je oblast kojoj je mjesto u bogomoljama bilo koje konfesije, na kraju zar hodže i popovi i drugi vjerski službenici nisu najkompetentniji za to.
Kad ti dijete želi trenirati nešto ili pohađati neki kurs, zahtijevaš li od vaspitača u obdaništu da uvede i to u program i zaposli trenera ili profesora iz te neke oblasti za koju si zainteresovan? Mislim da ne, već ga odvedeš tamo gdje je to već organizovano i Boga mi platiš dodatno za to. Pa brate što djecu ne šalju u mektebe u džamije ili na vjeronauk u crkve i tamo ih uče osnovama svoje religije, bilo koje???
Sve je ovo politika koja preko djece ulazi u naše živote i truje nas sve, žali Bože djece....
Raz

#847 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Raz »

34 strane postova, i jos uvijek neki ljudi nikako da skontaju u cemu je problem.

Ministarstvo ima para za 1 (jedan) specijalizirani program. Pod specijaliziranim programom podrazumjevam ono sto je vec neko naveo na ovoj temi (vjeronauka, strani jezik, gluma, lutkarstvo...). Dalje, posto se promijenio nacin finansiranja dosadasnjeg specijaliziranog programa (vjeronauke) i sada se placa iz djepova svih gradjana kantona pa bi posteno (i po zakonu) bilo napraviti anketu koja bi glasila:

Za koji specijalizirani program bi se Vi odlucili (napisati redoslijed izbora, 1, 2, ...):
1. vjeronauka (i koja)
2. strani jezik (i koji)
3. gluma
4. lutkarstvo
...

(izbor specijaliziranih programa napraviti nakon nalazenja kompetentnih "predavača" za svaki od ponuđenih programa, da ne bi došli u situaciju da se odabere neki specijalizirani program pa da poslije nema predavača za isti)
U slučaju da Ministarstvo kaže da ima para i za više od jednog programa to navesti u anketi. Odabrati one programe koji su dobili najviše glasova. Ostale programe takođe obezbjediti uz uslov da roditelji plaćaju (kao što je i do sada slučaj) po 10KM za pohađanje dodatnih programa koje ne bi finansiralo Ministarstvo.
Anketirati sve roditelje čija djeca pohađaju bilo koje javno obdanište na području kantona Sarajevo.

Istu anketu raditi pocetkom svake "obdanišne" godine jer se svake godine pojavljuju novi roditelji (djeca) kojima treba omogućiti da učestvuju u izboru specijaliziranog programa.

Ja stvarno ne vidim niti jedan problem u ovom gore navedenom. Niko ovdje ne zabranjuje nekom da svoje dijete šalje na vjeronauku, ples, glumu, strani jezik... Čak štaviše, daje se izbor roditeljima da odluče (svake godine) šta će se finansirati iz đepova svih građana kantona pri čemu se ne ukida i organizovanje ostalih specijaliziranih programa pod uslovom da se dodatno plaćaju.
Last edited by Raz on 26/02/2009 09:38, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#848 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

.... predrasude....
Jeste to je ona priča koji sada često čujem.. da su prava vijernika ugrožena... da se njih šikanira ... da ih se ne razumije.. da smo mi kao vaki i naki, da smo puni predrasuda....
Pogledajmo malo oko sebe, vidimo šta je danas ostalo od ove zemlje, od ovog grada... gdje su nas doćerali oni koji kao krajnji metod ostanka na vlasti uvode vjeronauku u obdaništa...

Ko je čitao moje postove mogao je zaključiti da ja nisam protiv toga da vjeronauka bude dostupna onim koji je žele... ja sam SAMO protiv vjeronauke u J.U Djeca Sarajeva jer joj tamo (po meni) nije mjesto. Postoje privatni vrtići, postoje vjerske ustanove i institucije.. na ovaj način kako je danas uvedena vjeronauka u obdaništa je kontraproduktivno i loše (opet po meni naravno). Pored toga tvrdnje nekih da je sada gotovo, da je vjeronauka uvedena i to je to... mene lično nerviraju jer roditelji koji tek misle upisati svoju djecu na vjeronauku imaju pravo i obavezu da odluče šta i kako...
dino111

#849 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

JThomas wrote:
dino111 wrote:
kakva je to demokratija, majke ti tvoje? da izvineš, jesi li ti normalan? to je vaša demokratija, anketa na manje od 1% cjelokupnog "biračkog tijela" odražava mišljenje cijelog tog tijela?
e pa malo su te zajebali u centrali stranke i ispostavi IZ, 1% u civilizovanom demokratskom svijetu NIJE dovoljan uzorak da se na osnovu njega sazna volja cijelog tijela.

to ti je otprilike k'o kad bi referendum za otcjepljenje RS-a od BiH proveo samo u laktašima, i pošto bi "ZA" bilo nekih 99.5%, proglasio da je to volja cijele BiH...ili da na izborima odaberemo 1% koji će glasati i odabrati vlast, i to proglasimo voljom cijelog naroda :-) :-) :-)

tu anketu niko osim arzije nije vidio, brojki nema, statistika nema, papira nikakvih nema, evo vidi koliko roditelja tvrdi da NIJE anketirano (zašto je njihova volja manje relevantna od volje drugih? drugih, "podobnih", za koje čisto sumnjam da su slučajno odabrani), nema NIŠTA, pojela maca sve, nema ništa osim arzijine riječi da je to tako.
a od nas se očekuje da vjerujemo njenoj riječi, umjesto svojim očima i ušima...
Ja tebe neću pitati da li si normalan, jer se to vidi iz tvojih izlaganja.

Ako uvođenje vjeronauke porediš sa ocjepljenjem RS onda to poređenje moraš raditi ovako:

Grupa građana provede anketu u Laktašima i 99.5% se izjasni ZA (u našem slučaju grupa roditelja se izjasni da su za uvođenje vjeronauke. Doduše nisu svi roditelji ankentirani, ali nije ni čitava BiH anketirana). onda ta grupa građana nađe jednog poslanika u državnom parlamentu koji će tu inicijativu progurati na dnevni red (u našem slučaju grupa građana našla zastupnika skupštine kantona koji je progurao inicijativu).
Tada se parlament izjašnjava o pokretanju referenduma (u našem slučaju se izjasnili da se uvede vjeronauka).

Dakle, ako grupa građana (pa makar njih bilo i 10) se uspije okupiti oko neke inicijative i uspiju se izboriti za nju (naravno ne namećući je drugima) ja im skidam kapu i četitam na organizovanošću.
mIRCerka

#850 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

dino111 wrote:
Ja tebe neću pitati da li si normalan, jer se to vidi iz tvojih izlaganja.

Ako uvođenje vjeronauke porediš sa ocjepljenjem RS onda to poređenje moraš raditi ovako:

Grupa građana provede anketu u Laktašima i 99.5% se izjasni ZA (u našem slučaju grupa roditelja se izjasni da su za uvođenje vjeronauke. Doduše nisu svi roditelji ankentirani, ali nije ni čitava BiH anketirana). onda ta grupa građana nađe jednog poslanika u državnom parlamentu koji će tu inicijativu progurati na dnevni red (u našem slučaju grupa građana našla zastupnika skupštine kantona koji je progurao inicijativu).
Tada se parlament izjašnjava o pokretanju referenduma (u našem slučaju se izjasnili da se uvede vjeronauka).

Dakle, ako grupa građana (pa makar njih bilo i 10) se uspije okupiti oko neke inicijative i uspiju se izboriti za nju (naravno ne namećući je drugima) ja im skidam kapu i četitam na organizovanošću.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Legendarno :D

Ako pricamo o vjeronauci u obdanistima u Sarajevu, i ako tu ima recimo 2,000 djece, pretpostavimo da ima 4,000 roditelja.
Od te 4 milje roditelja, koliko ih je anketirano?
Dalje, kako se zove poslanik koji je to progurao?
Dalje, zasto je Arzija Mahmutovic rekla da su svi roditelji anketirani, kad nisu?
Zasto uporno izbjegavas odgovoriti na to jednostavno pitanje?
Post Reply