Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

Compact

#826 Re: Hidžab-mahrama

Post by Compact »

BHF_Manijak wrote: vidim Compact se vec "skucio",mashalla... :D
I to kad sam napunio cvanciku + 1! :D

Fakat je to cool, izabereš da valja, kloniš se bluda, mladi roditelji, lakše je podnositi sve probleme, itd... Evo sad kći se upisala u srednju školu, a stari se osjeća k'o tinejdžer! :D

Kada dođeš na roditeljski imaš osjećaj da si u domu penzionera... :D

I još nešto, aBd ako Allah da života i zdravlja, zamisli dedo od 4 ili 4 i p'o banke! :lol:
Compact

#827 Re: Hidžab-mahrama

Post by Compact »

travar wrote:OMG nije valjda da sam jedini bez nekoga za gledati :shock:
*odoh u potragu* :D
Za početak upali tv! :D
ružmarin-a

#828 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

a je l više ova manjina slobodnih prefeira zapakovane ili nezapakovane, pa da se onda one zapakuju in the name of God :oops: a njihovim sebepom
travar

#829 Re: Hidžab-mahrama

Post by travar »

http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... imanke.pdf
Compact wrote:
Upaljen, šta sad :D
bosna123

#830 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

Compact wrote:
travar wrote:Nemoj bona plakati, naći ćemo mi tebi jednog hairliju da se gledate, naravno sve po redu :D
bosna123 wrote:Ako ce te utjesiti ja sam uvijek bila ono sto i dragi mi u mene... Prakticna zena... Momentalno sam u BHF_Manijak taboru, a dali ce se mijenjati ne znamo :-D
E da, moji porodicno navijaju za Zelju, ali se bas nisam striktno mogla drzati te tradicije... Iskreno, da nam je poslijeratni nogomet bolji bila bih daleko cvrsca navijacica, to je obrazlozenje nezainteresiranosti, da mi se ne predbaci labilnost karaktera...
Plemenita je već sebi našla supruga, to smo već upratili, i sigurno joj je dobro šta je briga! Samo je mahana što su željovci, ali nema veze! :D

Ne mora k'o @bez_ideje "Let's get naked" da bi bila primjećena! :D
:lol: Joj dobri ste, sto se ismijah... Nije mi to muz, nisam se jos udala, pogledajte ovo boldirano... Eh da sam udata, bas bih se s vama ispricavala po forumu, eventualno tamo s nekim mamama i kuharicama ;-)

@travar, eno sestra @ruzmarinka je slobodna cini mi se (mozda mi se samo cini, @ruzmarinka ne ljuti se :)), ganja je @Lud i ponosan pa pozuri... Bas mi je drago za tebe Compact, neka ti Allah dz.s. da svaki hajr u tvojoj porodici, a i nama ostalima... Pa da jednom u dzennetu prepricavamo ove dogodovstine sa foruma...Amin...
Compact

#831 Re: Hidžab-mahrama

Post by Compact »

travar wrote:http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... imanke.pdf
Compact wrote:
Upaljen, šta sad :D
Pročitaj post iznad! :D
Compact

#832 Re: Hidžab-mahrama

Post by Compact »

Nipošto se ne smije zanemariti činjenica da je muslimanima dozvoljeno imati više od jedne, a manje od četiri supruge! :D
bosna123

#833 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

Mislis manje ili jednako cetiri, nisi bas precizan...
Compact

#834 Re: Hidžab-mahrama

Post by Compact »

bosna123 wrote:Mislis manje ili jednako cetiri, nisi bas precizan...
Svejedno, mogu i četiri, a mogu i tri! Naravno mogu i dvije! E sad da li je dosta jedna to je stvar vlastite procjene svojih mogućnosti!
bosna123

#835 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

ružmarin-a wrote:a je l više ova manjina slobodnih prefeira zapakovane ili nezapakovane, pa da se onda one zapakuju in the name of God :oops: a njihovim sebepom
Ruzmarinka, to moras sama odluciti u ime Allaha, meni je marama bila sebep da izgubim veliku ljubav svog zivota, koju jos nisam prebolila, al' znam da ce biti hajr na kraju i nisam se pokajala... Ljubav prema Allahu mora biti jaca od svega... Meni je marama farz i nema dalje...
Last edited by bosna123 on 21/06/2009 16:20, edited 1 time in total.
ružmarin-a

#836 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

@bosna 123 tebe svašta basta

jošsi i provodadžika postala

c-c-c-c-c :) :-D :D

a dobro li sve zapaža ova naša seja :oops:
oldplague

#837 Re: Hidžab-mahrama

Post by oldplague »

bosna123 wrote:
ružmarin-a wrote:a je l više ova manjina slobodnih prefeira zapakovane ili nezapakovane, pa da se onda one zapakuju in the name of God :oops: a njihovim sebepom
Ruzmarinka, to moras sama odluciti u ime Allaha, meni je marama bila sebep da izgubim veliku ljubav svog zivota, koju jos nisam prebolila, al' znam da ce biti hajr na kraju i nisam se pokajala... Ljubav prema Allahu mora biti jaca od svega... Meni je marama je farz i nema dalje...
Ako si je zbog marame izgubila, onda smatraj da ništa nisi ni izgubila.
BHF_Manijak

#838 Re: Hidžab-mahrama

Post by BHF_Manijak »

Mudro zbori i Oldplague...
nego @Ruzmarina,na maramu te niko ne moze natjerati,stvar je srca ne logike i tjeranja ;-) sto se tice ko sta preferira sve je to individualno,neko voli bule(pokrivene)neki otkrivene itd..ja vise preferiram "upakovane" kako ih ti nazva :D ne zbbog predrasuda i nekog pogled sa mrznjom na ove nepokrivene,nego eto,vise me privlace prve... :D
bosna123

#839 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

Da, to svakako, mada ne mogu reci da me covjek nije volio, mislim da me i danas voli... Ali su nam svjetonazori i suvise udaljeni...

Hocu da joj kazem da su to tako kompleksne stvari da ce ih morati sama iznijeti u zivotu... Nema tu muza, nema porodice... Sama ti i tvoj Gospodar, kao na Sudnjem danu...
NIN

#840 Re: Hidžab-mahrama

Post by NIN »

Compact wrote:Nipošto se ne smije zanemariti činjenica da je muslimanima dozvoljeno imati više od jedne, a manje od četiri supruge! :D
Naravno da se ova cinjenica ne smije niposto zanemariti al' haj' ti to objasni nasim Bosnjakinjama. :D
BHF_Manijak

#841 Re: Hidžab-mahrama

Post by BHF_Manijak »

NIN to bi i ti prihvatio taj dio serijata?! :D :lol:
NIN

#842 Re: Hidžab-mahrama

Post by NIN »

BHF_Manijak wrote:NIN to bi i ti prihvatio taj dio serijata?! :D :lol:
Pa..., hmmm..., kad se ono sve sabere, mogu ti rec', i ne bi bilo toliko lose al' ipak, kad malo bolje skontas, ko bi ih trpio sve cetiri.
:lol: :lol: :lol:
BHF_Manijak

#843 Re: Hidžab-mahrama

Post by BHF_Manijak »

Mah suti haveru,jedva se na kraj sa jednom izlazi a kamo li 4 da za kokodacu... :D
bosna123

#844 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

Otkud znas kada nisi ni ozenjen, niti si kada zivio sa zenom? Eto kokodacemo...cccc... Nemas ti pojma kakve mi sve vjestine posjedujemo... Izvini se nama sestrama, jer inace postoji mogucnost da fakat dobijes neku kokodakalicu...

Mada cetiri zene je previse, eventualno za neke svjetske putnike koji su svaku sedmicu na drugom kontinentu...
andrija2007

#845 Re: Hidžab-mahrama

Post by andrija2007 »

Jednom sam cuo na TV, u emisiji u kojoj se govorilo uopsteno o Islamu, na pitanje u vezi pokrivanja glave kod zena,
jedan sejh koji je ucestvovao u razgovoru, je rekao, da po Buharijevoj "verziji" Kurana, koja je po ovom sejhu jedna
od mjerodavnijih, da se ne preporucuje nigdje pokrivanje glave zenama, vec golih grudim salom ili maramom.
Unaprijed se izvinjavam ako grijesim, prenosim ono sto sam cuo, zna li mozda neko objasnjenje za ovo.
bez_ideje

#846 Re: Hidžab-mahrama

Post by bez_ideje »

Shoshana wrote:
bez_ideje wrote:Ja ne znam kakva je to gadost prema ljudskom tijelu :-? Da li je ono ruzno da ga se mora sakrivati ?
Ovo k'o da se sa Zlatiborkom druzis...

Tvoje pitanje implicira da bi tebi pokrivanje tijela is estetskih razloga bilo sasvim prihvatljivo. Hajde, eto, ako je ruzno, nek se pokrije, da ne izaziva bezveze gadjenje :roll:

MIslim, bilo bi lijepo ponekad malo razmisljati i o vlastitim ubjedjenjima, a ne samo o tudjim.
Ja ne znam sta je nejasno u vezi mojih ubjedjenja :-?
Da, odjeca ima samo zdravstvenu i estetsku svrhu ! Daleko od toga da ja ne postujem tudja ubjedjenja,al ovo je forum zar ne? tako da je neslaganje sa istim dozvoljeno,stavise -pozeljno ;-)
ružmarin-a

#847 Re: Hidžab-mahrama

Post by ružmarin-a »

znam i za farz ali ja jednostavno još nisam spremna, a kad dođem do tog stupnja ako Bog da biće i to, trenutno ne ispunjavam sve uslove da bih mogla biti upakovana
sad zasad se sasvim pristojno oblačim (važno da se lijepo ja osjećam) - moje pakovanje sasvim neutralno i ležerno, bliže zapakovanom nego otpakovanom (jako volim "suknju na pola koplja"- ispod koljena)
isto tako mislimda dosta sestara treba prvo da raščisti sa sobom i svojim načinom ponašanja kao nekim ko nosi maramu
za mene je marama sinonim odmjerene, uljudne, kulturne osobe, nema keserenja s drugaricama, nema glasnog smijeha, nema nikakvih nedoličnosti...jednom riječju primjer lijepog ponašanja i sad da ne bude mahala, mala manjina se zaista ponaša u skladu nošenja marame koja je za mene jako jako važna i sveta stvar jer simbolizuje nešto najljepše i najsvjetlije, a toje pripadnost vjeri i razlog zbog koje se nosi a to je Gospodar
svaka odgoda pokrivanja i izmišljanje razloga (zabrana ili ostalog) je samo dobijanje na vremenu...jer je i tu ostavljena mogućnost izbora
ne znam sad ni sebe opravdati, ali držim se one: "Islam u skladu sa vremenom, prostorom i situacijom", ima i ljudi sa bradama koji poštuju odluke nepokrivenih žena i kažu Allah najbolje zna šta u čijem srcu leži, i ne smatraju nepokrivene manje vrijednim od pokrivenih :oops:

dozvolite mi i da prokomentarišem ove brojke: 1, 2, 3, 4: za BiH prostore, dosada jedino opravdanje za bigamiju

mali je broj primjera ovih koji imaju više od jedne (jedva i s jednom i njenim prohtjevima izlaze na kraj, a ne da im još koja zakamliče i nešto zaište)
bosna123

#848 Re: Hidžab-mahrama

Post by bosna123 »

andrija2007 wrote:Jednom sam cuo na TV, u emisiji u kojoj se govorilo uopsteno o Islamu, na pitanje u vezi pokrivanja glave kod zena,
jedan sejh koji je ucestvovao u razgovoru, je rekao, da po Buharijevoj "verziji" Kurana, koja je po ovom sejhu jedna
od mjerodavnijih, da se ne preporucuje nigdje pokrivanje glave zenama, vec golih grudim salom ili maramom.
Unaprijed se izvinjavam ako grijesim, prenosim ono sto sam cuo, zna li mozda neko objasnjenje za ovo.
:lol: :lol: Znaci da niposto ne hodamo golih grudi okolo, dobro da znamo... Ne postoji Buharijina verzija Kur'ana, vec Hadisa...

I tacno da se u Kur'anu nigdje striktno ne spominje pokrivanje glave vec ima ajet: I neka spuste vela svoja na grudi svoje... I drugi ...neka spuste haljine svoje niza se...Ova obaveza se izvodi iz prakse Poslanika saws, kao i nacin obavljanja namaza, post i mnogi drugi propisi koji nisu striktno opisani u Kur'anu...
andrija2007

#849 Re: Hidžab-mahrama

Post by andrija2007 »

bosna123 wrote:
andrija2007 wrote:Jednom sam cuo na TV, u emisiji u kojoj se govorilo uopsteno o Islamu, na pitanje u vezi pokrivanja glave kod zena,
:lol: :lol: Znaci da niposto ne hodamo golih grudi okolo, dobro da znamo... Ne postoji Buharijina verzija Kur'ana, vec Hadisa...

I tacno da se u Kur'anu nigdje striktno ne spominje pokrivanje glave vec ima ajet: I neka spuste vela svoja na grudi svoje... I drugi ...neka spuste haljine svoje niza se...Ova obaveza se izvodi iz prakse Poslanika saws, kao i nacin obavljanja namaza, post i mnogi drugi propisi koji nisu striktno opisani u Kur'anu...
Hvala lijepo na odgovoru! :)
beautyfool

#850 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

Pre neki dan sam igrom slucaja provela jako dosta vremena na bascarsiji, podne/ikindiju/aksam sam klanjala u begovoj dzamiji.U abdesthani dzamije sam sretala razne djevojke i zene, neke su bile pokrivene a neke ne, nemogu vam opisati kakvu sam toplinu i srecu u srcu osjecala kad sam vidjela da zaista puno djevojaka koje nisu pod hidzabom dolaze na namaz :) elhamdulillah, Allah uputi onog koga ON hoce...sve ce doci na svoje a i te djevojke ce jednog dana uz Allahovu volju staviti i svoju krunu na glavu i biti kompletne mumininke InshaAllah, hvala Uzvisenom pa bar znaju osnovne obaveze muslimana a to je namaz. :) Da ih Allah Uzviseni nagradi.
Post Reply