blentava wrote:AVATAR888 wrote:Kad muka prođe, odjednom shvatimo kako smo mogli i više izdržati
Biseri mudrosti
-
f1deL
#826 Re: Biseri mudrosti
-
f1deL
#827 Re: Biseri mudrosti
Idu dvije puske ulicom i pucaju od smijeha
Igraju 2 babe nogometa dodje treca ugasi playstation.
Igraju 2 babe nogometa dodje treca ugasi playstation.
- dr.Gonzo
#828 Re: Biseri mudrosti
Dobar KiplingGreat Cornholio wrote:Ako - Rađard Kipling
"Ako možeš
da sačuvaš prisebnu glavu,
kada svi oko tebe gube svoju, i okrivljuju te za to,
Ako možeš da veruješ sebi,
kada svi u tebe sumnjaju i sam pridodaješ njihovim sumnjama,
Ako možeš da čekaš - a da ti ne dosadi čekanje,
ili ako si prevaren - da sam ne varaš,
ili ako si omrznut - da sam ne mrziš,
a da pritom ne izgledaš predobar ili premudar,
Ako možeš da sanjariš
a da snovi ne ovladaju tobom,
Ako možeš da maštaš, a da ti maštanje ne bude cilj,
Ako možeš da se suočiš sa uspehom i neuspehom
i smatraš te dve varke kao da su potpuno iste,
Ako možeš da podneseš da istinu koju si rekao
izvrnu nitkovi kako bi od nje napravili zamku za budale,
ili da posmatraš propast onoga čemu si posvetio sav život,
i da pogrbljen, sa dotrajalim alatom opet novo stvaraš,
ako možeš da prisiliš svoje srce, nerve i tetive,
da te služe dugo, iako si ih nemilice trošio,
i da izdržiš kada nema nišega više u tebi sem volje koja ti dovikuje ISTRAJ,
Ako možeš da razgovaraš sa nižima od sebe
i ne istakneš svoju superiornost,
ili da u društvu sa višima od sebe sačuvaš svoje dostojanstvo,
Ako ni prijatelj, ni neprijatelj ne mogu da te uvrede,
Ako te svi cene, ali ne previše,
Ako možeš da ispuniš jedan minut sadržajem koji traje šezdeset sekundi,
tvoja je zemlja i sve što je na njoj,
i iznad svega
bićeš ČOVEK, sine moj."
-
statixx
#829 Re: Biseri mudrosti
"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we." --Washington, D.C., Aug. 5, 2004
"There's an old saying in Tennessee — I know it's in Texas, probably in Tennessee — that says, fool me once, shame on — shame on you. Fool me — you can't get fooled again." —Nashville, Tenn., Sept. 17, 2002

"There's an old saying in Tennessee — I know it's in Texas, probably in Tennessee — that says, fool me once, shame on — shame on you. Fool me — you can't get fooled again." —Nashville, Tenn., Sept. 17, 2002
-
statixx
#830 Re: Biseri mudrosti
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
Woody Allen
Woody Allen
-
Great Cornholio
#831 Re: Biseri mudrosti
Mnogi ljudi bi uspjeli u malim stvarima, da ih ne muče velike ambicije. – Henri Longfelou
-
Great Cornholio
#832 Re: Biseri mudrosti
Što se praviš englezstatixx wrote:"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we." --Washington, D.C., Aug. 5, 2004
![]()
"Naši neprijatelji su inovativni i snalažljivi, a i mi smo. Oni nikad ne prestaju smišljati nove načine kako da naude našoj zemlji i narodu, a ni mi "
"Postoji stara izreka u državi Tenesi, znam da postoji u Teksasu, vjerovatno i u Tenesiju - koja glasi, prevari me jednom, sramota na - sram te bilo. Prevari me - ne možeš biti prevaren ponovo."
Predsjednik najmoćnije države
-
Great Cornholio
#833 Re: Biseri mudrosti
Vježbam malo prevođenje , ne zamjeristatixx wrote:If you want to make God laugh, tell him about your plans.
Woody Allen
"Ako želiš nasmijati Boga, saopšti mu svoje planove".
-
ejshan
#834 Re: Biseri mudrosti
dobar (Y)chinese_water wrote:Sta me ne ubije, nek' pokusa ponovo!
JA!
-
statixx
#835 Re: Biseri mudrosti
Na duhovit nacin prikazan problem slobodne volje i bozije predodređenosti.Great Cornholio wrote:Vježbam malo prevođenje , ne zamjeristatixx wrote:If you want to make God laugh, tell him about your plans.
Woody Allen![]()
"Ako želiš nasmijati Boga, saopšti mu svoje planove".
Moj slobodni prevod: Ako zelis nasmijati Boga, pricaj mu o svojim planovima.
- fatamorgana
#836 Re: Biseri mudrosti
Pa što na nama vježbaš pobogu,Great Cornholio wrote:Vježbam malo prevođenje , ne zamjeristatixx wrote:If you want to make God laugh, tell him about your plans.
Woody Allen![]()
-
A1B
#837 Re: Biseri mudrosti
Ide lijenost ulicom, i odmah mu se pridruzi siromastvo

-
Great Cornholio
#838 Re: Biseri mudrosti
Pa dalo bi se o tome pričati, ne znam da li ima takva tema, ili da je otvorimostatixx wrote:Na duhovit nacin prikazan problem slobodne volje i bozije predodređenosti.Great Cornholio wrote:Vježbam malo prevođenje , ne zamjeristatixx wrote:If you want to make God laugh, tell him about your plans.
Woody Allen![]()
"Ako želiš nasmijati Boga, saopšti mu svoje planove".![]()
Moj slobodni prevod: Ako zelis nasmijati Boga, pricaj mu o svojim planovima.
@fata, znam ja da vi ne znate engleski, pa da ispadnem pametan
-
Great Cornholio
#839 Re: Biseri mudrosti
" Dobri — oni koji nisu kadri da stvaraju, koji su uvek početak kraja —
— oni na krst raspinju one koji na novim tablicama pišu nove vrednosti, oni sebi žrtvuju budućnost, na krst raspinju svu budućnost čoveka!
Dobri — uvek su bili početak kraja ...
I kakvu god mogli štetu da načine klevetnici sveta, šteta dobrih je najštetnija šteta".
Fridrih Niče (Ecce homo)
— oni na krst raspinju one koji na novim tablicama pišu nove vrednosti, oni sebi žrtvuju budućnost, na krst raspinju svu budućnost čoveka!
Dobri — uvek su bili početak kraja ...
I kakvu god mogli štetu da načine klevetnici sveta, šteta dobrih je najštetnija šteta".
Fridrih Niče (Ecce homo)
-
bizet
#840 Re: Biseri mudrosti
istina...no jako je tesko ne postati isti, tj. imati snage biti bolji onda kad otkrijes da si i sam sklon istim osjecanjima te da si i sam samo prosjek...preziruci druge shvatis da si u biti prezirao sebe i da ste na istoj daredzi...sretni su oni koji uspiju sebe slagatiPartijaner wrote:U zivotu mrznje, najvise mrze onog ko ne ume da mrzi- Ivo Andric
"ljenost je bolest"...vjerovatno narodna izreka, meni je mati svakodnevno ponavljala dok sam studirala, a sad, od silnog slusanja, sama se pjevusi
"be yourself, everybody else is already taken", Oscar Wilde...evo nesto i za prevodioca
-
Great Cornholio
#841 Re: Biseri mudrosti
Ne kaže džaba Isus " Voli neprijatelja svog kao samog sebe". On nam tim riječima želi dati savjet kako pobijediti u borbi protiv neprijatelja ,a ne kao što to mnogi pogrešno misle, da nam želi poslati poruku da se ne trebamo boriti, da su nam svi prijatelji. Mržnja muti razum, a bez bistrog razuma borba može samo na zlo izaći.bizet wrote:istina...no jako je tesko ne postati isti, tj. imati snage biti bolji onda kad otkrijes da si i sam sklon istim osjecanjima te da si i sam samo prosjek...preziruci druge shvatis da si u biti prezirao sebe i da ste na istoj daredzi...sretni su oni koji uspiju sebe slagatiPartijaner wrote:U zivotu mrznje, najvise mrze onog ko ne ume da mrzi- Ivo Andric
"ljenost je bolest"...vjerovatno narodna izreka, meni je mati svakodnevno ponavljala dok sam studirala, a sad, od silnog slusanja, sama se pjevusi![]()
"be yourself, everybody else is already taken", Oscar Wilde...evo nesto i za prevodioca
Čovjek je sebi najveći neprijatelj, prvo treba pobijediti loše u sebi da bi se mogao izboriti protiv lošeg u drugima.
Teško je to učiniti, rijetko ko od nas sebe smatra neprijateljem, ali eto kad čovjek postane toga svjestan onda postoji nada da će se jednog dana prestati lagati i otkloniti prepreku koja ga koči u borbi da postane Čovjek.
E baš ti hvala, ja sam polijen, pa zato vježbam engleski samo kad me neko natjera
Ostani svoj, svi ostali su već zauzeti - Oscar Wilde
-
bizet
#842 Re: Biseri mudrosti
nemoj me tjerati da prije vremena postanem kao svoja matiGreat Cornholio wrote: E baš ti hvala, ja sam polijen, pa zato vježbam engleski samo kad me neko natjera![]()
-
Great Cornholio
#843 Re: Biseri mudrosti
Koliko god se ti opirala to je sad kasno, postaćeš ista kao svoja mati, a djeca će ti biti ista tibizet wrote:nemoj me tjerati da prije vremena postanem kao svoja matiGreat Cornholio wrote: E baš ti hvala, ja sam polijen, pa zato vježbam engleski samo kad me neko natjera![]()
Pa u pravu ti je mama, ne valja biti lijen, i stalno se treba boriti protiv te slabosti duha.
-
Great Cornholio
#844 Re: Biseri mudrosti
Možda je sreća bila glavni faktor koji nas je doveo do neke velike pobjede, pa bi možda, da se ponovo sretnemo sa istim problemom doživjeli poraz, koji bi na nas djelovao mnogo štetnije nego kad nismo previše samouvjereni, jer kad smo 100 % sigurni u pobjedu poraz nam puno teže pada.ejshan wrote:dobar (Y)chinese_water wrote:Sta me ne ubije, nek' pokusa ponovo!
JA!
I zato, ne treba nikad biti previše samouvjeren, ne treba "izazivati" sudbinu, ali treba vjerovati u sebe i u svoju sposobnost da se izborimo sa problemima koji nas snađu.
Misliš da bi Čelzi izbacio Barselonu da nisu ubacivali u turbe
-
dijak_Omar
#845 Re: Biseri mudrosti
"Niko nije zadovoljan svojim položajem ali je svako zadovoljan svojom pameću. " Tolstoj
-
Great Cornholio
#846 Re: Biseri mudrosti
Eh da je bogdom drugačije, đe bi nam bio kraj.dijak_Omar wrote:"Niko nije zadovoljan svojim položajem ali je svako zadovoljan svojom pameću. " Tolstoj
-
bizet
#847 Re: Biseri mudrosti
ovo je utjesno, da budem iskrena, i pravi komplimentGreat Cornholio wrote: Koliko god se ti opirala to je sad kasno, postaćeš ista kao svoja mati, a djeca će ti biti ista ti![]()
![]()
Lao Tse: "Da bi mogao uzeti, prvo moraš dati"...u biti trebas nauciti davati kako bi umio cijeniti ono sto ti je dato, tako je dozivljavam...a ne koliko das, toliko dobijes...nije to bas uvijek slucaj, niti treba ocekivati da ce ti se vratiti istom mjerom
-
Great Cornholio
#848 Re: Biseri mudrosti
I taj Lao Tse pametan bio, znači ima pametnih i među poznatim a i onim koji to nisubizet wrote:ovo je utjesno, da budem iskrena, i pravi komplimentGreat Cornholio wrote: Koliko god se ti opirala to je sad kasno, postaćeš ista kao svoja mati, a djeca će ti biti ista ti![]()
![]()
...da ne spamam, nema dangubljenja, cak ni na forumu
![]()
Lao Tse: "Da bi mogao uzeti, prvo moraš dati"...u biti trebas nauciti davati kako bi umio cijeniti ono sto ti je dato, tako je dozivljavam...a ne koliko das, toliko dobijes...nije to bas uvijek slucaj, niti treba ocekivati da ce ti se vratiti istom mjerom
Davati,a ne očekivati ništa zauzvrat mogu samo jako "bogati", ali opet ne treba samo uživati u davanju, na taj način kao da šalješ drugoj osobi da si vredniji od nje, treba uživati i onom što nama drugi daju, na taj način priznajemo da smo svi jednako vrijedni.
U svakom slučaju, ne može čovjek biti vrijedan ako nema druge osobe kojoj će darovati neku svoju vrijednost, i na taj način dokazati sebi da je vrijedan.
-
bizet
#849 Re: Biseri mudrosti
zapetljas li se ti ikad u svojim mislima?Great Cornholio wrote: Davati,a ne očekivati ništa zauzvrat mogu samo jako "bogati", ali opet ne treba samo uživati u davanju, na taj način kao da šalješ drugoj osobi da si vredniji od nje, treba uživati i onom što nama drugi daju, na taj način priznajemo da smo svi jednako vrijedni.
U svakom slučaju, ne može čovjek biti vrijedan ako nema druge osobe kojoj će darovati neku svoju vrijednost, i na taj način dokazati sebi da je vrijedan.
koliko ko vrijedi je tesko odrediti...da li vise vrijedi covjek koji uradi posao kako treba ali nema osjecaja prema radnim kolegama ili vise vrijedi neki slabiji radnik koji opet ima takt i kojeg vise vole?...ili primjer djeteta koje nije tu da sa svojim roditeljima podijeli srecu ili tugu ali im salje novac kako bi zivjeli dobro, ili dijete koje je tu i pomaze u svemu te dijeli sudbinu sa svojim roditeljima ali im ne moze priustiti nesto vise od sebe samoga?
misao je opcenita vjerujem i ne odnosi se na nekakvu vrijednost pojedinca...nesto kao trebas nauciti reci hvala, a kako ces bolje nauciti nego sam nekome nesto dati pa onda pratiti reakciju...tako najbolje vidimo ko su ljudi sa kojima dijelimo bilo koji dio sebe, te na osnovu njihovih reakcija mozemo znati sta je nekome stvarno bitno...davajuci ne samo da naucimo reci hvala nego naucimo i vidjeti ljude oko nas
da li covjek moze biti vrijedan bez prisustva druge, trece ili pete, osobe?...uh, previse razmisljas Cornholio i imas slobodnog vremena (zavidim)...kad upoznas ko si onda znas i svoje vrijednosti (kao i mane), te nemas potrebe davati drugima kako bi sebi dokazao koliko vrijedis...dajes jer zelis, jer mozes, zato sto nije stela
ispasce da cu sama probati svog lijeka...raspisah se kao sestre Bronte
-
Great Cornholio
#850 Re: Biseri mudrosti
Nikad, dovedite mi Muhameda Filipovića da mu ja kažem neke stvaribizet wrote:
zapetljas li se ti ikad u svojim mislima?..hej, zeza...nema ljutnje?
koliko ko vrijedi je tesko odrediti...da li vise vrijedi covjek koji uradi posao kako treba ali nema osjecaja prema radnim kolegama ili vise vrijedi neki slabiji radnik koji opet ima takt i kojeg vise vole?...ili primjer djeteta koje nije tu da sa svojim roditeljima podijeli srecu ili tugu ali im salje novac kako bi zivjeli dobro, ili dijete koje je tu i pomaze u svemu te dijeli sudbinu sa svojim roditeljima ali im ne moze priustiti nesto vise od sebe samoga?
misao je opcenita vjerujem i ne odnosi se na nekakvu vrijednost pojedinca...nesto kao trebas nauciti reci hvala, a kako ces bolje nauciti nego sam nekome nesto dati pa onda pratiti reakciju...tako najbolje vidimo ko su ljudi sa kojima dijelimo bilo koji dio sebe, te na osnovu njihovih reakcija mozemo znati sta je nekome stvarno bitno...davajuci ne samo da naucimo reci hvala nego naucimo i vidjeti ljude oko nas
da li covjek moze biti vrijedan bez prisustva druge, trece ili pete, osobe?...uh, previse razmisljas Cornholio i imas slobodnog vremena (zavidim)...kad upoznas ko si onda znas i svoje vrijednosti (kao i mane), te nemas potrebe davati drugima kako bi sebi dokazao koliko vrijedis...dajes jer zelis, jer mozes, zato sto nije stela, a prihvatas takodje ono sto zelis, a ne sve sto ti se nudi, jer si vec naucio reci "hvala", a uz hvala vremenom se nauci reci i "ne, hvala"
ispasce da cu sama probati svog lijeka...raspisah se kao sestre Bronte
Bez drugih osoba čovjek ne bi mogao postati ono što je postao. Mi vremenom razvijamo iluziju kako smo mi ti od kojih zavisi doživljaj vlastite vrijednosti, ali istina je drugo. Mi vremenom postajemo "nezavisni" ne zato što smo to stvarno postali, već zato što nam je okolina to priznala. Koliko smo stvarno nezavisni možemo procijeniti u situacijama kad nam okolina prestane davati podršku, rijetko ko u takvim situacijama ne promijeni mišljenje o sebi.
Čovjek ima potrebu za samoaktualizacijom, ima potrebu da potvrdi svoje vrijednosti u društvu, i ako mu to pođe za rukom osjećaće se vrijednim, ako ono što on čini, ili njegova pojava, okolinu ostavi ravnodušnom ili izazove negativnu reakciju, čovjek će početi da sumnja u svoju vrijednost. Lijepo bi bilo kad bi sve bilo isključivo do nas, ali to nije tako, čovjek je bio-psiho-socijalna struktura, ako jedan dio te strukture ne funkcioniše kako treba čovjek se ne može ostvariti u potpunosti.
Ne želim ja da ljudima pošaljem poruku da se ne treba boriti za nezavisnost, ali postići potpunu nezavisnost, ne dozvoliti da uticaji okoline djeluju na naše vrednovanje samog sebe, je nemoguće, ali se čovjek treba truditi da bude što više nezavisan.