Aktuelnosti: FK Sarajevo

Sve o FK Sarajevo...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
vjecnobordo

#826 Re: FK Sarajevo

Post by vjecnobordo »

@kijameta, ne seri Boga ti.
BocaJuniors

#827 Re: FK Sarajevo

Post by BocaJuniors »

kijameta wrote: Sine igrali ste prijateljske utakmice,kao sto ja igram sa rajom.Zeljeznicar NIJE BIO REGISTROVAN u nijednom fudbalskom nogometnom savezu.Ne znam kakav si sa citanjem ali procitaj monografije zeljeznicara,tamo vam to sve lijepo pise.Prva ZVANICNA-SLUZBENA utakmica zeljeznicara je odigrana 1946,kada je i zeljeznicar PRVI put REGISTROVAN u nogometnom savezu.
Mislim da bi moderatori,trebali brisati sve postove zeljeznicara na topicu Sarajeva kao i postove Sarajlija na topicu zeljeznicara,ovako se samo useravaju teme.
Zeljeznicar je 1926 god. usao u prvu Sarajevsku ligu u ovom takmicenju ostaje do pocetka drugog svjetskog rata 1941 god

kako je igrao, ako nije bio registrovan...

da ti mozda nacrtam da bolje shvatis ;)
shadow

#828 Re: FK Sarajevo

Post by shadow »

since1921 wrote:

pa umrijecu od smijeha jao blama
zar ti vec nisi umro od ljubomore?
shadow

#829 Re: FK Sarajevo

Post by shadow »

HAVANA wrote:
kijameta wrote: Zeljeznicar je registrovan u fudbalski savez tek 1946 godine kada i Sarajevo a to sto su zeljeznicari za svoj ceif trcali po livadi prije toga,to se ne racuna.Na tu 1921 vam se dobro napisam. PRVU SLUZBENU UTAKMICU ste odigrali 1946,kada i ponos grada FK Sarajevo, klub osnovan 1946,sastavljen od najboljih igraca SASK-a i Slavije a ne od smijesnih NEREGISTROVANIH amatera zeljeznicara.
Toliko o vasoj 'starini' i lazima.

Torpedo,psssstttt.

rece lik koji se na nekom topiku (ne sjecam se kojem ali naci cemo ako zapne :-D ) izjasnio kao navijac zeljeznicara a istovremeno izjavio i da ne voli fudbal...taman to dvoje nekako idu zajedno :D
kijameta

#830 Re: FK Sarajevo

Post by kijameta »

BocaJuniors wrote:
kijameta wrote: Sine igrali ste prijateljske utakmice,kao sto ja igram sa rajom.Zeljeznicar NIJE BIO REGISTROVAN u nijednom fudbalskom nogometnom savezu.Ne znam kakav si sa citanjem ali procitaj monografije zeljeznicara,tamo vam to sve lijepo pise.Prva ZVANICNA-SLUZBENA utakmica zeljeznicara je odigrana 1946,kada je i zeljeznicar PRVI put REGISTROVAN u nogometnom savezu.
Mislim da bi moderatori,trebali brisati sve postove zeljeznicara na topicu Sarajeva kao i postove Sarajlija na topicu zeljeznicara,ovako se samo useravaju teme.
Zeljeznicar je 1926 god. usao u prvu Sarajevsku ligu u ovom takmicenju ostaje do pocetka drugog svjetskog rata 1941 god

kako je igrao, ako nije bio registrovan...

da ti mozda nacrtam da bolje shvatis ;)
Nema potrebe za crtanjem imaju pisana dokumenta, arhive. zeljeznicar NIJE BIO REGISTROVANI fudbalski klub ni u fudbalskom savezu Kraljevine Jugoslavije niti u nogometnom savezu NDH. Za vrijeme kraljevine Jugoslavije jedini pravi registrovani klub iz Sarajeva je Slavija a za vrijeme NDH SASK. Takmicenje u toj tkz 'sarajevskoj ligi' je nezvanicno druzenje raznih drustava,igrao sam i ja aktivno u ligi medija Sarajeva od 1998 do 2002,to je otprilike taj nivo. Prvu ZVANICNU utakmicu zeljeznicar je odigrao 1946 godine.Procitaj malo almanahe i monografije zeljeznicara,tamo ti to lijepo pise,jeste doduse tesko ih je nabaviti,smece se stampalo u malom tirazu,to nikoga i nije zanimalo. A pitanje je da li si i pismen,jer da si pismen tesko bi vjerovao u bajku o 'klubu' zeljeznicaru iz 1921.
BocaJuniors

#831 Re: FK Sarajevo

Post by BocaJuniors »

kijameta wrote: Nema potrebe za crtanjem imaju pisana dokumenta, arhive. zeljeznicar NIJE BIO REGISTROVANI fudbalski klub ni u fudbalskom savezu Kraljevine Jugoslavije niti u nogometnom savezu NDH. Za vrijeme kraljevine Jugoslavije jedini pravi registrovani klub iz Sarajeva je Slavija a za vrijeme NDH SASK. Takmicenje u toj tkz 'sarajevskoj ligi' je nezvanicno druzenje raznih drustava,igrao sam i ja aktivno u ligi medija Sarajeva od 1998 do 2002,to je otprilike taj nivo. Prvu ZVANICNU utakmicu zeljeznicar je odigrao 1946 godine.Procitaj malo almanahe i monografije zeljeznicara,tamo ti to lijepo pise,jeste doduse tesko ih je nabaviti,smece se stampalo u malom tirazu,to nikoga i nije zanimalo. A pitanje je da li si i pismen,jer da si pismen tesko bi vjerovao u bajku o 'klubu' zeljeznicaru iz 1921.
konstatovat cu ti da sam posdiplomac (ne po bolonji!) pa ti vidi koliko sam pismen.

I molim te nemoj vise ni pokušavati da se praviš pametan, jer ne ide ti. Najbolji ti je komentar tvom "timskog kolege" vjecnobordo-a. ;)

"Takmičenje u okviru Sarajevskog podsaveza

Prvu takmičarsku sezonu Željezničar je igrao u drugom razredu sarajevskog podsaveza, gdje su jos nastupali: Troja, Šparta, Barakohba. Ekipu je vodio Silvio Alkalaj, a prva Željina utakmica u službenom takmičenju odigrana je 2. novembra 1921. protiv Troje. Rezultat je bio 1:1. Prvu pobjedu u službenim utakmicama "plavi" su zabilježili u proljetnom dijelu prve sezone protiv Barakohbe. Rezultat je bio uvjerljiv 7:0. Napokon u sezoni 1925/1926 Željezničar uspjeva ući u Prvi razred Sarajevskog podsaveza. Nadmoćno, sa 4 pobjede nad konkurentima i gol razlikom 18 – 4 Željo se konačno dokopao dugo željenog cilja. Sezonu prije ostvarena je i rekordna pobjeda u dosadašnjoj historiji Željezničara 18-0. Ova pobjeda ostvarena je u sezoni 1924/25 nad ekipom Barkohoba, u drugom razredu Sarajevskog podsaveza. Prvi stadion na kojem je Željezničar igrao svoje utakmice je bilo vojno vježbalište na Čengić Vili - Egzercir. Egzercir je korišten jer Željo kao radnički "Željezničarski sportski klub" nije imao novca za iznamljivanje nekog od gradskih terena kojima su gazdovali SAŠK, Hajduk i Slavija. "

obrati paznju na ovu recenicu => "Većinu svog ligaškog staža Željezničar je proveo u Sarajevskoj ligi, dok je takmičenje u prvoj ligi Jugoslavije bilo rezervisano za tada bolji SAŠK." znači takmičio se i bio registrovan.

have a nice day !
vjecnobordo

#832 Re: FK Sarajevo

Post by vjecnobordo »

Joj glupe rasprave. Pa kijameta gdje ti je mozak?
Klub psotoji od 1921. i glupost je sad ova neka rasprava koju pokreces. To je jednako njihovoj priči da je Sarajevo osnovano 1949. Nit' je jedno, nit' drugo tačno. Željo postoji od 1921., bile ove utakmice na amaterskom nivo ili službene, to je tako, isto ko što Sarajevo postoji od 1946. Ja fakat ne shvatam kako se možete o tome raspravljati? Zbog čega je bitno jel neko osnovan 1921 ili 1946, ako u periodu između, ovaj put Željo, nije imao nekih značajnih rezultata? Apsolutno glupa i nepotrebna rasprava. I šta kijameta kad dokažeš da su nastali 1946, šta si dobila s tim? Apsolutno ništa.
Vjerujem da će brzo početi i dokazivanja kako je Željino polufinale sa Videotonom bilo samo lažnjak, to nije Željo, a onda i da je Safet Sušić vjerni navijač Želje, kao i Hase, koji je zakopan zajedno sa zastavom Želje :roll:
misolino

#833 Re: FK Sarajevo

Post by misolino »

Zvanično ime našeg stadiona je STADION FUDBALSKOG KLUBA CRVENA ZVEZDA, ali većina ga jednostavno zove „Marakana“ ... a zašto, saznaćete u nastavku teksta.
Teren sa tribinama koji je prvobitno sagrađen 1927. godine na mestu na kome je danas naš stadion, pripadao je FK „Jugoslavija“, a sam izgled je bio primeren tom vremenu. Tribine su bile drvene, gledaoci su uglavnom stajali na utakmicama, a kapacitet je iznosio 20 hiljada stajaćih mesta.

Tokom Drugog svetskog rata, FK „Jugoslavija“ se gasi, a osnivanjem FK „Crvena zvezda“, 4. marta 1945. godine, stadion nekadašnje FK „Jugoslavije“ a na kome je današnja „Marakana“, ustupljen je našem klubu.

27. decembra 1959. godine Crvena zvezda je odigrala poslednju utakmicu na svom starom stadionu. Ekipa Novog Sada bila je rival na oproštaju od dotrajalog igrališta.

Sa njim je otišao i deo fudbalske istorije. Na tom igralištu Moša Marjanović je dao gol Zamori , savladan je Planička, a posle Drugog svetskog rata odigrane su mnoge lepe i uzbudljive utakmice.

Posle oproštajne utakmice stadion je porušen i na njegovim temeljima počeo je da se gradi nov, moderan sportski objekat. Prethodno, da bi se došlo do površine novog terena, 12 metara nižeg od ranijeg, trebalo je da se izbaci preko 350.000 kubika zemlje i 15.000 kubika kamena. Pored velelepnog izgleda, stadion je dobio i u to vreme izuzetnu travu na igralištu, sa drenažom i svim slojevima nepohodnim za "život" travnatog terena.
Kapije novog „fudbalskog hrama“ zvanično su prvi put otvorene 1. septembra 1963. godine, na utakmici koju je Zvezda igrala sa Rijekom (2 : 1), a toj utakmici prisustvovalo je 55 hiljada gledalaca, da bi rekord te jeseni bio zabeležen u derbiju sa Partizanom, kada je na tribinama bilo 74 hiljade duša.

Već naredne godine, kada je izgradnja stadiona potpuno završena, kapacitet je iznosio čitavih 110 hiljada gledalaca! Zbog svoje grandioznosti i velikog kapaciteta, navijači su sa pravom stadion poredili sa tada najvećim na svetu – „Marakanom“ u Rio de Žaneiru. Od tih dana, pa sve do danas, to ime je ostalo sastavni deo priče o Crvenoj zvezdi, a naš voljeni stadion je postao sinonim uspeha i pobeda!
http://www.oaza.rs/sport/delije/index.p ... d=1&id=445
Prvi gol na Zvezdinoj "Marakani" postigao je Trifun Mihajlović, u susretu pionira Crvene zvezde i Jedinstva iz Zemuna, predigri prvenstvenog meča sa Rijekom. Prvi zvanični, prvoligaški, pogodak delo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravić, na istoj utakmici.
Da je stadion „Marakana“ pravi fudbalski hram, najbolje potvrđuje činjenica iz 1975. godine, kada se na njoj okupilo 96.070 duša na utakmici koju je Zvezda, 23. aprila u okviru polufinala Kupa kupova, igrala sa mađarskim Ferencvarošem (2 : 2).

Prema zvaničnim podacima toliko je gledalaca bilo sa kupljenim kartama, ali se procenjuje da je te aprilske noći, na našoj „Marakani“ bilo prisutno 110 hiljada gledalaca, koliki je tada iznosio i kapacitet stadiona.

Evropska finala na „Marakani“
Finale Kupa UEFA, 9. maj 1979, Crvena zvezda – Borusija Menhengladbah (1:1), finale Kupa šampiona, 30. maj 1973, Ajaks – Juventus (1:0) i finale Evropskog prvenstva, 20. jun 1976, Čehoslovačka – SR Nemačka (2:2, penalima 5:3)

Da malo spustimo na zemlju ove grupice tkz.navijača.....
BocaJuniors

#834 Re: FK Sarajevo

Post by BocaJuniors »

nesto smiješno ? :roll:
vjecnobordo

#835 Re: FK Sarajevo

Post by vjecnobordo »

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
BocaJuniors

#836 Re: FK Sarajevo

Post by BocaJuniors »

ćiro wrote: Eto nije?
:lol: :lol:
još jedan neuspijeli pokušaj da ispadnes pametan (u tvom slucaju normalan) ??? keep tryin'... ;-)
pa tvoji ti se smiju i sažaljevaju te...
udrch

#837 Re: FK Sarajevo

Post by udrch »

Emir Spahić potpisuje za FK Sarajevo na pola godine, prvu polusezonu..
Sad sjedio u kafiću i onaj menager ćelavi, onaj albanac priča sa jednim likom..kaže dogovoreno sve..
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#838 Re: FK Sarajevo

Post by -LIBERO- »

:D
mladoliki

#839 Re: FK Sarajevo

Post by mladoliki »

udrch wrote:Emir Spahić potpisuje za FK Sarajevo na pola godine, prvu polusezonu..
Sad sjedio u kafiću i onaj menager ćelavi, onaj albanac priča sa jednim likom..kaže dogovoreno sve..
Sad mi Galiani posl`o poruku, kaže da traže kvalitetnog i perspektivnog golmana i da je najveći kandidat za prelazak u Milan Muhamed Alaim, narodni poslanik! Za Alaima FK Sarajevo dobija Pirla i Gatussa i 47% od idućeg transfera našeg vijećnika. Kaže mi Galiani da ga i Berlusconi treba, jer je iskusan političar, a uz to je još i iz reda ostalih što je u Italiji izuzetno cijenjeno. Ukupan transfer našeg golmana trebao bi iznositi oko 1300 KM mjesečno + topli obrok, a Pirlo i Gatuso su izjavili da dolaze u veliki klub i igraće samo za prosječnu platu u FBiH, te hranu kod Muće! Sad sjedio u Aqui i onaj manager kosaner-Sandžaklija kaže da je sve dogovoreno!!!
mladoliki

#840 Re: FK Sarajevo

Post by mladoliki »

udrch wrote:Emir Spahić potpisuje za FK Sarajevo na pola godine, prvu polusezonu..
Sad mi Galiani posl`o poruku, kaže da traže kvalitetnog i perspektivnog golmana i da je najveći kandidat za prelazak u Milan Muhamed Alaim, narodni poslanik! Za Alaima FK Sarajevo dobija Pirla i Gatussa i 47% od idućeg transfera našeg vijećnika. Kaže mi Galiani da ga i Berlusconi treba, jer je iskusan političar, a uz to je još i iz reda ostalih što je u Italiji izuzetno cijenjeno. Ukupan transfer našeg golmana trebao bi iznositi oko 1300 KM mjesečno + topli obrok, a Pirlo i Gatuso su izjavili da dolaze u veliki klub i igraće samo za prosječnu platu u FBiH, te hranu kod Muće! Sad sjedio u Aqui i onaj manager kosaner-Sandžaklija kaže da je sve dogovoreno!!!
Drina Light

#841 Re: FK Sarajevo

Post by Drina Light »

mladoliki wrote:
:lol: :lol: :lol: :sax: :sax:
Fordas

#842 Re: FK Sarajevo

Post by Fordas »

Eeee nema vise ni Muce ni graha. Recesija je, nema luksuza, u granap po frtalj hljeba i pavlaku... :D
hepek071

#843 Re: FK Sarajevo

Post by hepek071 »

jao i ovaj dio foruma za navijače najviše liči na tribine naših stadiona...žalosno brate žalosno...džaba nove tehnologije kad majmun ostaje majmun
Rz88

#844 Re: FK Sarajevo

Post by Rz88 »

Kakvo Sarajevo. Plaća mu 1000km a tamo može igrati mjesećno za 10x veći novac. Nemoj se izvaljivati molim te.

Pametan potez uprave Sarajeva, 300.000km je dobra cijena za mladoga igraća, dobro pa su ga na vrijeme prodali jer se ne može niko afirmisati u našoj ligi.
lolo_lolo

#845 Re: FK Sarajevo

Post by lolo_lolo »

uzeti toliki novc za igraca koji i nije neki ekstremni talenat je super,ali te pare ne idu sarajevu,nego poganoj upravi,dace pola plate igracima,i ostalo sebi :x

steta,jer bi se za te pare moglo prosetati nasom ligom,odigrati 5,6 evropskih utakmica,vratiti navijace,stabilizovati klub
El_comadante

#846 Re: FK Sarajevo

Post by El_comadante »

ja mislim da bi za Sarajevo bilo mnogo bolje da općina/kanton prepusti jednom čovjeku da rukovodi timom i tek tada se možemo nadati nekom uspjehu, jer ovako krade cijeli UO a nako bi samo jedan čovjek i valjda kad bi se nakupio sastavio ekipu. dakle ja bih dao klub recimo Hadžibegiću ili Sušiću i nešto para iztvojio iz buđeta i napravio ekipu da valja. sve dok nebude tako nas će krasti i dalje. kaže dugovi. kakvi dugovi pa zar ih u zimskoj pauzi nevrtaše sve od prodaje igraća? ili jođ bolje kad i gdje napraviše taj novi dug?!
ibizza

#847 Re: FK Sarajevo

Post by ibizza »

El_comadante wrote:ja mislim da bi za Sarajevo bilo mnogo bolje da općina/kanton prepusti jednom čovjeku da rukovodi timom i tek tada se možemo nadati nekom uspjehu, jer ovako krade cijeli UO a nako bi samo jedan čovjek i valjda kad bi se nakupio sastavio ekipu. dakle ja bih dao klub recimo Hadžibegiću ili Sušiću i nešto para iztvojio iz buđeta i napravio ekipu da valja. sve dok nebude tako nas će krasti i dalje. kaže dugovi. kakvi dugovi pa zar ih u zimskoj pauzi nevrtaše sve od prodaje igraća? ili jođ bolje kad i gdje napraviše taj novi dug?!
Sušica treba zaboraviti po tom pitanju...
A Hadzibegic se uvijek vrti oko kluba,tako da bi on vjerovatno prihvatio mjesto predsjednika kluba...
Cuo sam neki dan,da se Fahro vrti oko Sarajeva...kao,zeli da od sarajeva napravi ono sto Gracic radi sa Olimpikom...
ice tea

#848 Re: FK Sarajevo

Post by ice tea »

Rz88 wrote: Pametan potez uprave Sarajeva, 300.000km je dobra cijena za mladoga igraća, dobro pa su ga na vrijeme prodali jer se ne može niko afirmisati u našoj ligi.
U pitanju je 650 000 eura od kojih ide 300 Sarajevu. Da su neki drugi ljudi u klubu, to bi bio odlican potez, ali posto su te pare vec nestale vjerovatno, svedno je dal dobili 600 000 ili 6 miliona. Klub od toga nema hajra.
Vitamin C

#849 Re: FK Sarajevo

Post by Vitamin C »

bermiin wrote:Cuo sam neki dan,da se Fahro vrti oko Sarajeva...kao,zeli da od sarajeva napravi ono sto Gracic radi sa Olimpikom...
Je li to onaj Fahro koji je vlasnik bosanskih najtiražnijih i svjetskih najgorih novina ili neki drugi Fahro koji ima para?
strong69

#850 Re: FK Sarajevo

Post by strong69 »

Vitamin C wrote:
bermiin wrote:Cuo sam neki dan,da se Fahro vrti oko Sarajeva...kao,zeli da od sarajeva napravi ono sto Gracic radi sa Olimpikom...
Je li to onaj Fahro koji je vlasnik bosanskih najtiražnijih i svjetskih najgorih novina ili neki drugi Fahro koji ima para?
To je sigurno neki drugi... Cisto sumnjam da bi ovaj THE Fahro ulagao u ovom trenutku u nesto sto mu nece donijeti brzu zaradu i o cemu se nece pricati da je naj naj na Balkanu.
Niko nije lud unijeti kapital u ovakav klub. Mozda bi Fahro, Imamovic i drugi i dosli kad bi postali vlasnici kluba a ovako... Svako je pobjegao od ovih.
Locked