Sjajna zamisao!!
Jos samo da se nadje projektant da uradi vjerni projekt i polako u realizaciju!

Znao sam! hahahaha
Nema frke.kuli1961 wrote: ↑14/04/2023 22:49Znao sam! hahahaha
Druže, ne može kuja zeca stići od drugih obaveza, poslova, tj. ti plastikaneri su tu samo temporary, služe svrsi, dok ne nabavim odgovarajuce drvene..
A moram paziti i na budžet- kad se vrijeme proljepša, slijedi naredni sloj HI terase, pa keramika- gres ploče, ljepilo, fugmasa, majstorske "ruke", pa ograda verande 6,30 m+3,5m, ograda terase-13 m....da ne nabrajam..![]()
Polako, strpljen, spašen
Projektanta ću morati uganjati jer ide i dodatnih sadržaja a da ne bi kasnije kukao što nisam ovako,što nisam onako
Da li si ti primjetio dizanje cijena gradjevinskog materijala i svega ostalog u zadnje godinu dvije?kaw_liga wrote: ↑19/04/2023 22:51 Da li ste primijetili veliki porast cijena vikendica u BiH....skuplje je nego u Hrvatskoj..Do prije par godina si mogao za 5.000e kupiti nešto devastirano ne previše i onda sređivati a sad to isto dodje 15.000e.. To uglavnom dijaspora digla cijene a i razumljivo je njima 5€ ne znači ništa može biti mjesecna plata jedne familije..
U pogledu cijena budi jako oprezan, zbog jako velikih staklenih povrsina. Da bi u tehničkom smislu imalo smisla stavljati staklo, i da bi se sto vise smanjio veliki gubitak toplote, po nekoj mojoj laičkoj logici bi trebalo da se stavi 3-komorno izo-staklo, punjeno argonom. A cijena takve staklene stijene, imajuci u vidu povrsinu sa slike, ce sigurno biti strava. Da ne spominjem veliki trosak dovoza, posebno jake okvire/stokove (izo-argon staklo je vrlo tesko)...
Ma korona je u prošlost a u BiH se takoreći nije ni osjetila kao u ostatku Europe..prije da je standard porastao..citroen xm wrote: ↑20/04/2023 06:55 Kakva dijaspora. Oni ako kupuju, kupuju stanove. Cijenu vikendica i zemljišta za vikendice je digla korona, tj. izolacija. Tada je potražnja eksplodirala. Inače do prije 10 godina si za 5000 evra mogao kupiti useljivu vikendicu sa finim placem.
Pa nisam pričao o izgradnji novog objekta nego o vec izgrađenim polu devastiranimsumirprimus wrote: ↑20/04/2023 10:43Da li si ti primjetio dizanje cijena gradjevinskog materijala i svega ostalog u zadnje godinu dvije?kaw_liga wrote: ↑19/04/2023 22:51 Da li ste primijetili veliki porast cijena vikendica u BiH....skuplje je nego u Hrvatskoj..Do prije par godina si mogao za 5.000e kupiti nešto devastirano ne previše i onda sređivati a sad to isto dodje 15.000e.. To uglavnom dijaspora digla cijene a i razumljivo je njima 5€ ne znači ništa može biti mjesecna plata jedne familije..
Tada se počelo buditi tržište vikendica i placeva van grada, posle se nastavilo sa rastom cijena kada su počele rasti cijene svih drugih nekretnina, a i svega ostalog.
Za moj kraj, tj BL regiju:kaw_liga wrote: ↑19/04/2023 22:51 Da li ste primijetili veliki porast cijena vikendica u BiH....skuplje je nego u Hrvatskoj..Do prije par godina si mogao za 5.000e kupiti nešto devastirano ne previše i onda sređivati a sad to isto dodje 15.000e.. To uglavnom dijaspora digla cijene a i razumljivo je njima 5€ ne znači ništa može biti mjesecna plata jedne familije..
Tako sam i ja uradio, identicno i nisam požalio.sumirprimus wrote: ↑20/04/2023 12:03 Moje iskustvo, najbolje kupit sam plac i gradit po svom, ako i kosta vise barem radis po svome.