05-02-2011 02:00
Ne znamo ni da li smo sahranili našu kćerku

Dara Kovačević imala je samo sedam mjeseci kada je umrla, sahranjena je 11. maja prošle godine na derventskom groblju i od tada njeni roditelji Sretko i Slobodanka Kovačević traže istinu o smrti svoje kćerke.
Injekcija u Derventi
Ako nadležni ne utvrde od čega je umrla naša Dara, obratićemo se svim međunarodnim institucijama, ići ćemo i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - saopštili su medijima supružnici Kovačević. Oni imaju dvojicu sinova - 24-godišnjeg Sinišu i dvije godine mlađeg Slavišu.
Sedmomjesečna djevojčica je iznenada dobila temperaturu i roditelju su je odvezli u Dom zdravlja u Derventi. Dežurni ljekar Radovan Todorović kazao je da dijete ima upalu grla, dao joj injekciju i poslao ih kući. Tokom noći, zdravstveno stanje djevojčice se pogoršalo pa je ujutro majka ponovo dovela u Dom zdravlja Isti ljekar napisao je uputnicu za bolnicu u Doboju i tamo su prebačeni vozilom Hitne pomoći. Dežurni ljekar je pogledao bebu i kazao da je mora uputiti u bolnicu u Banjaluku, a onda joj rekao da izađe i sačeka u hodniku. Nakon petnaestak minuta pojavio se dr. Jović i kazao da je mala Dara umrla.
- Nisu mi dali da vidim dijete. Smjestili su me u neku prostoriju, a ubrzo su došli moj muž i stariji sin. Došla su i dvojica policajaca i pitali pristajemo li na obdukciju. Pojavila se i dr. Nataša Kovačević i kazala da nema potrebe da se vrši obdukcija jer će potvrditi sve što ona kaže i dodala da je moja Dara bolovala od teške zarazne bolesti i da su zbog toga odmah morali da dezinfikuju prostoriju u kojoj je bila - ispričala je novinarima Slobodanka Kovačević i dodala da je doktorica Kovačević predlagala da mala Dara bude kremirana, a kada su roditelji to odbili, kazala je da će dijete biti sahranjeno u limenom sanduku.
Poruka iz bolnice
Kada je Sretko Kovačević 10. maja došao da preuzme tijelo, doživio je šok pošto mu nisu dali da identifikuje svoje dijete. Nakon sahrane on i njegova supruga zatražili su od Okružnog tužilaštva da se pokrene istraga.
- Sumnjamo u ono što su ljekari kazali o uzroku smrti. Dijete je bilo i redovno vakcinisano o čemu postoji uredna dokumentacija. Nismo sigurni ni da je u sanduku bilo tijelo naše Dare - kazali su supružnici Kovačević.
Krajem decembra dobili su obavijest iz Tužilaštva da se istaga neće voditi uz pravnu pouku da se na takvo rješenje mogu žaliti. Žalbu su podnijeli u zakonskom roku.
- Ljekari nisu obavili potrebne pretrage kako bi se utvrdilo od čega je naše dijete eventualno bilo bolesno, moguće je da je uzrok smrti i injekcija koju je dobila u Domu zdravlja u Derventi. Tražili smo da se izvrši i ekshumacija, da se ispitaju ljekari - objasnili su Kovačevići.
Iz dobojske bolnice „Sveti apostol Luka" medijima su poslali kratko saopštenje da je djevojčica Dara Kovačević bila mrtva kada je stigla u tu bolnicu.
D.D.
(San)
http://www.san.ba/index.php?id=16520