Radovan Karadžić u Haagu!

Post Reply
@Bošnjak

#826 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by @Bošnjak »

Bosnohercegovac wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
felipe kajetano wrote: Mediji uvijek manipulisu, bez ikakve razllike.....npr.ja sam tek prije par mjeseci gledao integralni govor Karadzica u skupstini BiH gdje je izrekao onu poznatu o "nestanku i odbrani", kad gledas tako onda ta poruka gubi ostrinu i dobija jedan sasvim blazi ton, ovako je ostalo upamcena samo prijetnja a citav smisao govora je po meni izvrnut naopacke.
:?

Pa de, ziv mi bio, objasni sta je u tom govoru Karadzic ponudio "genetskom otpadu"(rijeci babe Bilje). Objasni nam smisao tog "blazeg tona". Razuvjeri nas i prosvjetli.
Felipe samo kaže da jedna rečenica izvađena iz konteksta nema isti smisao kao i kad se nalazi u kontekstu.

Jedna rečenica

Cijeli govor

Samo se je malo zeznuo Rašo. Pripremili su genocid Bošnjacima i Hrvatima ti njegovi extremisti , porušili džamije, otvorili logore, ali ne lezi vraže, da ne bi Daytona , ode Velika Srbija nizbrdo, ali spasi ih Dayton sigurnog poraza !!!
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#827 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Bosnohercegovac wrote:
Pa de, ziv mi bio, objasni sta je u tom govoru Karadzic ponudio "genetskom otpadu"(rijeci babe Bilje). Objasni nam smisao tog "blazeg tona". Razuvjeri nas i prosvjetli.
Ponudio im je riješenje ostanka u Jugi, a takođe nagovjestio da će u Bosni nastati pakao ako se krene sa nasiljem.
Oktobar 1991. Skupština BiH

Srbi u BiH mogu da spriječe Hrvate i Muslimane ako je stani pani, da izađu iz Jugoslavije. Ali, mi nećemo da vas sprečavamo. Mi nećemo da vas sprečavamo, jer smo suvereni narod. Gospodo, nisam ja ovde nastupio kao Bog rata, kako me neko počastio epitetom iz HDZ-a. Nego vam kažem po 100-ti put i u našim razgovorima sam to rekao, ne kreira SDS volju srpskog naroda, ona je tumači. Mi bi smo vas krvavo slagali kad bi smo rekli da vi ovo možete da izglasate i da možete da uradite nešto sa ovim u Evropi.

Evo gospodo iz SDA, mi 3 mjeseca govorimo o drugim stvarima, razgovaramo slobodno i otvoreno o posebnoj i drugačijoj organizaciji BiH, gdje će neka trostepenost omogućiti da Bosna ostane cijela i da u Jugoslaviji budu Srbi koliko oni hoće, Muslimani koliko oni hoće i Hrvati koliko oni hoće. To je jedno trostepeno rješenje, jer bi se suverenitet naroda ostvarivao ne samo na nivou republike i savezne države, već i na nivou oblasti ili autonomije, kako smo mi predlagali.

A ako nećete to, možemo se dogovoriti da vas ne sprečavamo da izađete iz Jugoslavije plebiscitom naroda, ali istim plebiscitom po istom pravu mi ćemo sprečiti vas da izađete i da nas izvedete iz Jugoslavije. Mi ne branimo da vi podneste inicijativu da se promjeni ustav BiH, ali to ne ide ovako. To mora da ide na ustavnu komisiju pa na vijće građana, pa da se tamo o tome glasa.

Ja pokušavam na najmirniji način da vam kažem, srpski narod zna šta vi hoćete. Vi hoćete u Hagu da postignete da je ovo treća ili četvrata republika koja neće da živi u Jugoslaviji. A to ne možete, jer mi hoćemo da živimo u Jugoslaviji, to možete da kažete za sebe. Suvereni narodi u BiH to mogu da kažu za sebe, ne mogu za drugi narod.

MI ćemo vas onemogućiti pred domaćom i svjetskom javnošću da izvršite nasilje na srpskim narodom, ustavno nasilje. A nakon ustavnog nasilja, slijede sva druga nasilja. MI se više ne pitamo sa situacijom. Ne pitamo se sa situacijom ako dospijemo u stanje u koje su dospjele Slovenija i Hrvatska, a naročito Hrvatska. S tim što bi taj pakao u BiH bio 1000 puta teži i ne bi bilo načina da se zaustavi.

Ja vas još jedanput molim,....ne prijetim... nego molim , da ozbiljno shvatite tumačenje političke volje srpskog naroda koji ovde zastupa SDS. Molim vas da dobro shvatite, ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi hoćete da izvedete BiH. Ista ona autostrada pakla i stradanje kojim su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti BIH u pakao, a muslimanski narod možda u nestak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovde.

Molim vas, neka su velike riječi. Velike situacije zahtjevaju velike riječi. Kako ćete vi spriječiti da svak svakoga ne ubija u BiH??? Kako se može spriječiti rat u Hrvatskoj?
:-)

Kojoj, ba, Jugi ? Onoj kako su je velikosrbi zamisljali ? Bez Slovenije, Hrvatske i Makedonije (koja svakako nije zeljela ostati, a niko nije uzimao za ozbiljno plan Izetbegovica i Gligorova) Jugoslavija bi se transferisala u Srboslaviju,a koliko je ona bila dobra uvjerili su nas Albanci na Kosovu i Crnogorci.
Plan velikosrba je bilo cjepanje Jugoslavije i stvaranje velike Srbije, a izgovor im je uvjek bio "Jugoslavija".
Srecom, nije im se ostvario. ;-)
zemomak

#828 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zemomak »

Karadžić: Srbi nikada ne bi ubili Aliju Izetbegovića... Mi nemamo tradiciju terorizma!?
27. 05. 2010. • 22:45 A. B.
Veličina slova: Standardna veličina slova Srednja veličina slova Najveća veličina slova

*** SPAM *** - Optuženi Radovan Karadžić tvrdio je danas prd Haškim tribunalom da "Srbi nikad ne bi ubili Aliju Izetbegovića", uzvraćajući na izjavu svjedoka optužbe Colm Doylea da je u aprilu 1992. Izetbegović strahovao da će biti ubijen ako krene na sarajevski aerodrom.

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bh. opština, artiljerijske napade na civile u Sarajevu, etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.

Irski pukovnik Doyle 1992. je bio posmatrač Evropske zajednice i lični predstavnik međunarodnog mirovnog posrednika, lorda Petera Carringtona u Sarajevu. Dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao, Doyle je potvrdio da je u aprilu 1992. imao teškoća da uvjeri Izetbegovića, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH i "lidera muslimana", da krene na pregovore u Lisabon.

Prema Doyleovim riječima, Izetbegović je strahovao da će na putu prema sarajevskom aerodromu, koji su kontrolisali Srbi, biti ubijen.

"Srbi nikad ne bi ubili Izetbegovića... Puštali su na punktovima čak i generala Rasima Delića... Vaša špekulacija da bi Srbi ubili Izetbegovića je neosnovana, zato što mi nemamo tradiciju terorizma i protiv smo ubijanja", odgovorio je Karadžić.

Svjedok je, međutim, uzvratio da se kasnije pokazalo da su Izetbegovićeva strahovanja bila "opravdana, jer ga je po povratku iz Lisabona, početkom maja 1992, JNA uzela za taoca". Doyle je dodao i da je sa srpskih barikada jednom pucano na njega, dok je pokušavao da se probije do aerodroma.

Prema Karadžićevim riječima, međutim, lideri "bosanskih muslimana u to vrijeme već su se bili odlučili na rat, zato što su krajem aprila naredili blokiranje sarajevskih kasarni JNA, a početkom maja i ubijanje vojnika u napadima po gradu i u Dobrovoljacckoj ulici".

Doyle je, sa druge strane, podsjetio optuženog da je tada širom BiH već bilo u toku "široko etničko čišćenje koje su provodili Srbi" i da je Sarajevo bilo "u opsadi".

Na Karadžićevo pitanje da li je Sarajevo bilo "u opsadi ili u okruženju", svjedok je odgovorio da je to "terminološka razlika", a da je suština da su srpske snage uskraćivale stanovništvu slobodu kretanja.

"Ako nije bila opsada, zašto su morali da iskopaju tunel ispod aerodroma da bi u grad dopremali potrebne stvari", pitao je Doyle.

Na Karadžićevu ponovljenu tvrdnju da su "muslimanske snage bile dobro naoružane", svjedok je odvratio da je količina oružja koje su one imale bila "mala" u poređenju sa arsenalom JNA i bosanskih Srba.

Karadžić je Doyleu predočio svoju naredbu iz aprila 1992. o zabrani premještanja nesrpskog stanovništva i poništavanju prenosa imovine na srpske vlasti.

Napominjući da je zadovoljan što je njegov pritisak na Karadžića, tokom susreta u Bruxellesu, urodio tim naređenjem, Doyle je konstatovao da ono potvrđuje da su snage bosanskih Srba premještale nesrpsko stanovništvo i oduzimale mu imovinu.

"Ja sam to tada prvi put čuo od vas... Toga je bilo samo u dvije opštine, Ključu i Sanskom Mostu, sa kojim nismo imali veze... A kada tjerate nekog da prenese svoju imovinu, on stane da se misli, i to je ometanje, a ne uspjeh u premještanju stanovništva", rekao je Karadžić.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Doylea, Karadžić će završiti sutra.

(fena)

sta je xtio sa ovim reci, da su bosnjaci teroristi sa tradicijom :) vise ni sam ne zna sta lupeta na sudjenju
GandalfSivi

#829 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by GandalfSivi »

"Ja sam to tada prvi put čuo od vas... Toga je bilo samo u dvije opštine, Ključu i Sanskom Mostu, sa kojim nismo imali veze... A kada tjerate nekog da prenese svoju imovinu, on stane da se misli, i to je ometanje, a ne uspjeh u premještanju stanovništva", rekao je Karadžić.
Ova mu je ipak definitivno najjaca do sada, nema dalje svega mi :-) :-) :-)
BHCluster

#830 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by BHCluster »

Zipa ove!
Karadžić: Srbi nikada ne bi ubili Aliju Izetbegovića... Mi nemamo tradiciju terorizma!
Kako ono poće Prvi Svjedski Rat?
nokia6170

#831 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by nokia6170 »

felipe kajetano wrote:
nokia6170 wrote: Meni je tuznije to sto danas 2010. godine vecina stanovnika RS-a zaista vjeruje da sve to istina sto prica Karadzic u vezi sa Markalama i Sarajevom....cak i u javnom servisu-dnevniku RTRS-a su pustali upravo te dijelove sudjenja u kojima on to navodi...i u mnogim drugim emisijama.

Kolektivna odgovornost itekako postoji...cak i kada sam nekada sumnjao da ne postoji, svake godine u zadnjih 15 godina uvijek se pojavi neki dogadjaj koji me na lijep nacin uvjeri u suprotno.

Krivica ne, ali odgovornost itekako.
Mediji uvijek manipulisu, bez ikakve razllike.....npr.ja sam tek prije par mjeseci gledao integralni govor Karadzica u skupstini BiH gdje je izrekao onu poznatu o "nestanku i odbrani", kad gledas tako onda ta poruka gubi ostrinu i dobija jedan sasvim blazi ton, ovako je ostalo upamcena samo prijetnja a citav smisao govora je po meni izvrnut naopacke.
Kad stvari posmatras sa vremenske distance od 15-20 godina, onda i najstravicnije stvari mogu poceti izgledati coolerski, simpaticno i humano. Da to sve nije ispalo tako, potrudio se sam Karadzic koji je svoja "upozorenja" sproveo itekako u djela i pokazao da: ili je utjelovljenje svetog ilije proroka ili je vrlo dobro znao sta je posrijedi, a bogami i po cetvrku u naredne 3 godine.

Perverznost humanizacije lika Dabica-Karadzica, na kojem je jos uvijek zasnovana drustveno-politicka svijest vecine stanovnika RS-a, se ogleda u tome da se njegova recenica shvata kao topla preporuka Bosnjacima i Hrvatima da ne rade ono sto ih moze odvesti u propast, pa onda ispadne da u propast Bosnjake nije otjeralo sistemsko i plansko etnicko ciscenje i ubijanje, pa i genocid, organizovan od strane srpske politicke elite, vec jedino i samo jedino to sto nisu poslusali doktorov topli bratski savjet....da su poslusali onda im se nista od toga ne bi desilo u naredne tri godine i svi bi smo zivjeli u bratstvu i jedinstvu.

Eto znate, Bosnjaci su nas primorali da ih pocnemo trijebiti...nisu bili poslusni kad smo ih upozoravali...a mi smo naravno bili vrlo spremni za situaciju ukoliko ne poslusaju topli savjet naseg doktora. Morate nas ipak shvatiti da smo mi Srbi branili evropske principe i tradiciju...islam je to ljudi dragi, a oni se mnogo brze mnoze no mi hriscani, pa je potrebno preventivno sasjeci stvar u korijenu. Mi Srbi smo Evropi, ustvari, cinili uslugu.
GandalfSivi

#832 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by GandalfSivi »

GandalfSivi wrote:
Da se malo ispravim, ipak ima dalje...
Karadžić je kazao da svjedok “prekovremeno radi za Tužilaštvo”, jer u svojim odgovorima daje šira objašnjenja od traženih “kako Srbi ne bi ispali bolji”.
and

#833 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by and »

Srbi nikad ne bi ubili Izetbegovića... Puštali su na punktovima čak i generala Rasima Delića... Vaša špekulacija da bi Srbi ubili Izetbegovića je neosnovana, zato što mi nemamo tradiciju terorizma i protiv smo ubijanja", odgovorio je Karadžić.
čuj,još i protiv ubijanja?ljudi koji nisu imali milosti prema djeci,trudnicama.....
hajde da to priča marsovcima,ali cijela zemaljska kugla zna za nastavak njihove tradicije,sve je lijepo dokumentovano,što izvještajima un,što presudama međunarodnih sudova,što rezolucijama vijeća evrope i mnogih svjetskih zemalja.
a šta bi sa potpredsjednikom vlade,rahmetli Hakijom Turajlićem?
Hemel

#834 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hemel »

GandalfSivi wrote:

nikada ne reci ''nema dalje''. sa skotom ce biti jos toga...

Alija Izetbegovic je bio prijatelj sa Hitlerovim prijateljem... :lol: :lol: nekim muftijom

Drugi korpus ABiH je u aprilu 1992. god. izvodio puna ofanzivna dejstva u punom kapacitetu na vise lokacija i u okolini Zvornika... :lol: :lol: (JNA je do 15. maja bila u kasarni Husinska buna a Prva tuzlanska brigada je formirana 16.05.1992.god...)

hebo ovo sudjenje...od sada pratim samo bisere
Građanin

#835 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Građanin »

Bosnohercegovac wrote:
simonese wrote:najbolja izjava da su strani novinari stali iza bodljikave zice(iza koje se cuvao alat) i fotografisali slobodne ljude(logorase od kosti i koze)
Supporters of LM magazine draw attention to the fact that in his judgement, Justice Morland said 'Clearly Ian Williams and Penny Marshall and their TV teams were mistaken in thinking they were not enclosed by the old barbed wire fence, but does it matter?

Image

http://en.wikipedia.org/wiki/Penny_Mars ... ccusations
http://en.wikipedia.org/wiki/LM_Magazine

The picture that fooled the world
http://whatreallyhappened.com/RANCHO/LI ... osnia.html
Video:
http://www.guba.com/watch/3000055895

Šta misliš prijatelju da je tvoja porodica imala, "lijep tretman u izbjegličkom centru", kao što su ga Bošnjaci i Hrvati imali u Omarskoj, Keratermu, Batkovićima i inim koncetracionim logorima ? Je li stvarno pravdaš srpske zločine u zadnjem ratu ? Ja tebi i tvojima nikada ne bih poželio ono što su pojedini pripadnici / extremisti iz reda srpskoga naroda uradili drugim narodima u BiH! Da li će Srbi ikada pogledati istini u oči ! Bošnjaci nemaju problema da osude one minimalne i pojedinačne zločine koje su u ratu učinili pojedini komandanti i mi nikada nećemo stati iz pojedinačnih zločina Zuke, Cace i sličnih „junaka“. Vi ste, učinili , naravno ne cijeli narod, ali zvanična vlast na teritoriji pod srpskom teritorijom u BiH, od 92-95 na području; Bratunca, Višegrada, Zvornika, Rudog , Čajnića, Zapadne Krajine ukratko gdje ste god bili u mogućnosti sistematske , masovne i potpuno organizovane zločine i umjesto da se narod ogradi od tih par hiljada ljudi iz srpskog rukovodstva i komandnoga kadra vojske RS i policije RS, niko nema hrabrosti, čast rijetkima, da ih osudi ! Žalosno !!!
Građanin

#836 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Građanin »

Bosnohercegovac wrote:
Ponudio im je riješenje ostanka u Jugi, a takođe nagovjestio da će u Bosni nastati pakao ako se krene sa nasiljem.

Srbi u BiH mogu da spriječe Hrvate i Muslimane ako je stani pani, da izađu iz Jugoslavije. Ali, mi nećemo da vas sprečavamo. Mi nećemo da vas sprečavamo, jer smo suvereni narod. Gospodo, nisam ja ovde nastupio kao Bog rata, kako me neko počastio epitetom iz HDZ-a. Nego vam kažem po 100-ti put i u našim razgovorima sam to rekao, ne kreira SDS volju srpskog naroda, ona je tumači. Mi bi smo vas krvavo slagali kad bi smo rekli da vi ovo možete da izglasate i da možete da uradite nešto sa ovim u Evropi.

Evo gospodo iz SDA, mi 3 mjeseca govorimo o drugim stvarima, razgovaramo slobodno i otvoreno o posebnoj i drugačijoj organizaciji BiH, gdje će neka trostepenost omogućiti da Bosna ostane cijela i da u Jugoslaviji budu Srbi koliko oni hoće, Muslimani koliko oni hoće i Hrvati koliko oni hoće. To je jedno trostepeno rješenje, jer bi se suverenitet naroda ostvarivao ne samo na nivou republike i savezne države, već i na nivou oblasti ili autonomije, kako smo mi predlagali.

A ako nećete to, možemo se dogovoriti da vas ne sprečavamo da izađete iz Jugoslavije plebiscitom naroda, ali istim plebiscitom po istom pravu mi ćemo sprečiti vas da izađete i da nas izvedete iz Jugoslavije. Mi ne branimo da vi podneste inicijativu da se promjeni ustav BiH, ali to ne ide ovako. To mora da ide na ustavnu komisiju pa na vijće građana, pa da se tamo o tome glasa.

Ja pokušavam na najmirniji način da vam kažem, srpski narod zna šta vi hoćete. Vi hoćete u Hagu da postignete da je ovo treća ili četvrata republika koja neće da živi u Jugoslaviji. A to ne možete, jer mi hoćemo da živimo u Jugoslaviji, to možete da kažete za sebe. Suvereni narodi u BiH to mogu da kažu za sebe, ne mogu za drugi narod.

MI ćemo vas onemogućiti pred domaćom i svjetskom javnošću da izvršite nasilje na srpskim narodom, ustavno nasilje. A nakon ustavnog nasilja, slijede sva druga nasilja. MI se više ne pitamo sa situacijom. Ne pitamo se sa situacijom ako dospijemo u stanje u koje su dospjele Slovenija i Hrvatska, a naročito Hrvatska. S tim što bi taj pakao u BiH bio 1000 puta teži i ne bi bilo načina da se zaustavi.

Ja vas još jedanput molim,....ne prijetim... nego molim , da ozbiljno shvatite tumačenje političke volje srpskog naroda koji ovde zastupa SDS. Molim vas da dobro shvatite, ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi hoćete da izvedete BiH. Ista ona autostrada pakla i stradanje kojim su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti BIH u pakao, a muslimanski narod možda u nestak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovde.

Molim vas, neka su velike riječi. Velike situacije zahtjevaju velike riječi. Kako ćete vi spriječiti da svak svakoga ne ubija u BiH??? Kako se može spriječiti rat u Hrvatskoj?
U kojoj Jugoslaviji, moliću? "Jugoslaviji" u kojoj bi Bošnjaci imali udio od 15% življa. Srbija C. Gora i BiH , nisu Jugoslavija. Vi koji ste u BiH bili drugi narod po brojnosti sa skoro 1/3 stanovništva, ste izazvali rat i belaj da ne bi bili "marginizirani", a Bošnjaci i Hrvati su trebali ostati u krnjoj "Jugoslaviji" gdje bi činili, 5%, odnosno 15 % od ukupnoga stanovništva?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#837 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pici »

Bosnohercegovac wrote:

de .BA nebudalasaj veĆ se prihvati transkripta koji su uhvaČeni u razgovoru s čika geđžom,zlobom i ostalim planerima "Čuvara Jugoslavije"......takvi što su je tobože najviše čuvali su je zapravo najviše i rušili.....neumanjujuĆi i uloge ostalih tornjaka....pišHopija je zapravo malji pijunĆiĆ koji je u datom momentu zatrebao i sad je žrtvovan i koprca se......moreš ti i bolje al valjda lijepo vrijeme vani pa mami izaĆi ;-) :bih:
zemomak

#838 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zemomak »

KARADŽIĆ TVRDI: 'Broj silovanih Muslimanki u ratu je dvocifren'
Ponedjeljak | 31.05.2010.

Optuženi Radovan Karadžić danas je pred Haškim tribunalom tvrdio da je tokom rata u BiH broj silovanih Muslimanki bio 'dvocifren', na što je svjedok optužbe, britanski novinar Arnaut van Linden podsjetio da je već dokazano da je u ratu silovano '20.000 muslimanskih žena, a možda i više', piše Press

karadzic-sudnica

Bivši predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bosanskih opština, te etničko čišćenje putem zločina širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca u periodu od 1992-95.

Britanski novinar tv kuće Sky News, Van Linden i svjedok optužbe na ovom suđenju, izvještavao je iz Sarajeva u ljeto i jesen 1992.

Kao dokaz za tvrdnju da su međunarodni mediji bili pristrasni u korist vlade u Sarajevu, a na štetu Srba, Karadžić je naveo izvještaje o silovanju 80.000 Muslimanki tokom rata, koji su se, kako je rekao, kasnije pokazali neosnovanim.

"Znate li koliko je Muslimanski bilo silovano...Broj silovanih Muslimanki je dvocifren", sugerisao je optuženi svedoku.

Napominjući da to ne odgovara njegovim saznanjima, Van Linden je odgovorio da je utvrđeno da je silovano "20.000 Muslimanki, a možda i više".

Citirajući dokument "obavještajne uprave Armije BiH", Karadžić je tvrdio i da su strani novinari za novac izvodili mještane iz Sarajeva, prethodno im pribavljajući novinarske akreditacije.

Svedok je to odbacio kao netačno, rekavši da se novinari time nisu bavili.

Pozivajući se na knjigu britanskog generala Michaela Rosea, koji je bio komandant Unprofora, Karadžić je sugerisao i da su međunarodni izvještači bili 'pod uticajem lijepih prevoditeljki koje im je dodjeljivala vlast u Sarajevu'.

Van Linden je i to nazvao neistinitim.

Iz knjige generala Rosea, optuženi je citirao i da su među rijetkim "hrabrim" novinarima u Sarajevu koji su tragali za istinom bili Reutersov dopisnik Kurt Shork i izvještač pariskog Monda Remi Urdan.

SvJedok je Karadžića tad podsjetio da je po Shorku nazvana ulica u Sarajevu, upravo zato što je bio kritičan prema bosanskim Srbima.

Na Karadžićevo pitanje da li je slika o bosanskim Srbima u svjetskim medijima bila nepravična, Van Linden je odvratio da je slika bila onakva kakvom su je stvorili sami bosanski Srbi.
:bih:
Po okončanju unakrsnog ispitivanja Van Lindena, tužioci će pred sudije izvesti svog slijedećeg svedoka protiv Karadžića, a ti bi trebalo da bude vještak za historiju BiH, američki profesor Robert Donija.

(PRESS/** No links **/em)

jos jedan dabicev antologijski biser :-D
Građanin

#839 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Građanin »

@Bosnohercegovac
Ja ne kontam što atakiraš namene kad sam samo citiro wikipediju i još neke sajtove (a dao sam i izvore), a takođžer tvoj odgovor nema veze sa mojim postom koji si citiro niti sa postom od "simonese" na koji sam ja odgovorio.

Ne atakiram na tebe, samo te pitam pošto si citirao wikipediju, da li bi ti svojoj porodici poželio ovakav smještaj u „izbjegličkom centru?“ Naravno da ne bi poželio jer znaš dobro da se radi o koncetracionom logoru za Bošnjake i Hrvate i da je ovaj izvor, „smeće od izvora“.Zašto iz te iste wikipedije ne citira na desetine drugih izvora koji govore o zločinima pristalica dr. Karadžića ? I samo te pitam , do kada će se zločinci , nekoliko hiljada zločinaca, skrivati iza srpskoga naroda, pa valjda je narod koji je iznjedrio mnoge velikane, na polju nauke, književnosti, borce za ljudska prva i antifašiste, zaslužio bolje od toga da se skriva iza zločinaca i fašista?
s_bjelava

#840 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by s_bjelava »

Danasnja vijest:
"Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je u utorak od sudskog vijeća Haškog tribunala da isključi iz procesa svjedočenje eksperta za vojna pitanja Richarda Phillipsa, navodeći da njegov iskaz ni na koji način ne bi bio koristan u tom procesu.
Tužilaštvo je predložilo da se Phillips sasluša kao ekspert za strukturu i organizaciju vojske bosanskih Srba u Romanijskom korpusu."

Ovo bi trebalo biti interesantno svjedocenje.
Romanijski korpus je drzao Sarajevo pod opsadom, volio bih cuti i vidjeti kako je bio organizovan i komandnu strukturu.
pici

#841 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pici »

Bosnohercegovac wrote:
pici wrote:de .BA nebudalasaj veĆ se prihvati transkripta koji su uhvaČeni u razgovoru s čika geđžom,zlobom i ostalim planerima "Čuvara Jugoslavije"......takvi što su je tobože najviše čuvali su je zapravo najviše i rušili.....neumanjujuĆi i uloge ostalih tornjaka....pišHopija je zapravo malji pijunĆiĆ koji je u datom momentu zatrebao i sad je žrtvovan i koprca se......moreš ti i bolje al valjda lijepo vrijeme vani pa mami izaĆi ;-) :bih:
Jes vala, lijepo vrijeme, jedvah doćekao. :-D
Biče bolje, biče bolje bačo, nek si ti meni samo živ i zdrav. 8-)

eee baČko,baČko ne idu ti te kontra teze od noge....hebaji ga povijest-historija-istorija se je napisala sad koliko Ćeš moĆi progutat i svarit to štHo se upravo ispisuje i peČati u mrskome Haagu sve zavisi od svete vodice,bijelog luka i glogolovog kolca za onog štHo je ukopan pod trešnjom :mrgreen: .....nadajmo se da se "branitelji vaskolikog" neĆe latiti lopata da iskopavaju i vaskrsavaju.....mada živ je ČiČa :mrgreen:
zemomak

#842 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zemomak »

Donia na suđenju Karadžiću: "Etničko čišćenje je bilo politika vođa bosanskih Srba"
01. 06. 2010. • 20:39 A. K.

*** SPAM *** - Vještak optužbe za historiju Robert Donia posvjedočio je u utorak na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu da je etničko čišćenje bilo politika vodstva bosanskih Srba tokom rata u BiH 1992.- 1995. godine.

Kao dokaz za svoju tvrdnju, američki profesor se pozivao na dokumente organa Republike Srpske i Karadžićeve govore, koje je proučio pripremajući ekspertski izvještaj za tužilaštvo.

Citirajući Karadžićeve riječi iz 1992. da "Srbi više nemaju razloga da se bore, jer su oslobodili sve svoje teritorije", i da mogu "i vratiti neka sela koja nam ne pripadaju", Donia je prokomentarisao: "Karadžić time izjavljuje da su osvajanja bosanskih Srba otišla mnogo dalje nego što su prethodno tvrdili da im je cilj. On je, zatim, te teritorijalne dobitke koristio kao ulog u pregovorima".

Vještak je rekao da je "politika" vrha RS-a bila da "tehnički očisti teritorije koje su zauzeli, uklanjanjem nesrpskog stanovništva. Proklamovani cilj da se zadrže srpske teritorije bio je znatno prevaziđen", naznačio je Donia.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da Donia nije stručan da bude vještak za historiju u Tribunalu, iako je, kako je sam rekao, svjedočio već "15 puta".

Donia je, na sugestiju optuženog, potvrdio da "tu i tamo predaje", na primjer na univerzitetima u Kaliforniji i Michigenu, od kada je prije 10 godina prestao da radi u finansijskoj kompaniji Meryll-Lynch, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bivši predsjednik RS-a optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bh. opština, progon nesrpskog stanovništva širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992.- 1995.

(fena)
zlatiborka

#843 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zlatiborka »

Smatram da je ovo sudjenje predstava za javnost, da je Rasi vec zapecacena sudbina - dozivotni zatvor. Po osnovu predhodnih osuda je jasno da je u BiH izvrsen genocid od strane bosanskih srba na celu sa Radovanom i potpomognut Milosivicevom armijom i paravojnim formacijama iz Srbije.

Steta da je Slobo umro (neki kazu sumnjivo) neposredno prije izricanja presude, ne znam hoce li ovaj monstrum Raso doziviti kraj sudjenja i izricanja presude.

Ne mogu da shvatim da je jedan lijecnik-neuropsihijatar bio u stanju da postane ratni zlocinac prve klase! Gdje je tu lijecnicka i ljudska etika?

Pitanje je da li ce Ratko Mladic ikad stici pred sud, zato je jako vazno da se sudjenje Karadzicu kvalitetno zavrsi i da sa sazna i dokumentuje istina (koliko-toliko) o ratu u BiH.
BHCluster

#844 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by BHCluster »

Konacno i ovo...
Image
HAG/DEN HAAG, 30.05.2010.
[Radovan Karadžić u sudnici Tribunala]

[Radovan Karadžić u sudnici Tribunala]
Strpljenje sudija je na izmaku i optuženi je u petak upozoren da će, ukoliko ne shvati ozbiljno njihove savete i nastavi da rasipa dragoceno sudsko vreme, veće biti prinuđeno da mu nametne vremenska ograničenja za unakrsno ispitivanje svedoka optužbe. U suprotnom, suđenje bi moglo da potraje i do 2020. godine!

Suđenje Radovanu Karadžiću bi, prema planu rada koji je predsednik Tribunala prošle godine izložio Savetu bezbednosti UN, trebalo da traje najviše 30 meseci. Sudeći, međutim, po prvih sedam sedmica dokaznog postupka optužbe, minimalni su izgledi da u tom roku tužilac završi sa izvođenjem svojih dokaza. Za to bi, ukoliko se postupak bude odvijao dosadašnjim tempom, tužiocu trebalo čitavih 75 meseci!

Računica je jednostavna: za sedam radnih sedmica tužilac je uspeo da izvede samo osam, odnosno tek 2 odsto od ukupno planiranih 400 svedoka. Statistika za april pokazuje da je tužilac za glavno ispitivanje svojih svedoka utrošio manje od 20, a Karadžić za unakrsno ispitivanje više od 70 odsto sudskog vremena. Budući da je tužilac u međuvremenu dodatno skratio ispitivanje svojih svedoka, svodeći ga uglavnom na čitanje sažetka njihovih pisanih izjava koje se uvode u dokaze, majska statistika utroška sudskog vremena će, svi su izgledi, biti još drastičnija.

Mada su, uoči početka izvođenja dokaza optužbe, Karadžićeve procene vremena potrebnog za unakrsno ispitivanje ocenile "nerazumnim i nerealnim", sudije su mu u proteklih sedam sedmica dopuštale da neke svedoke ispituje čak i duže nego što je tražio. Za Kolma Dojla/Colm Doyl je, na primer, tražio 10 a ispitivao ga je više od 12 sati. Sudije su to učinile, kako je na kraju rasprave u petak rekao predsedavajući Kvon/Kwon, jer su svesne da optuženi "nije advokat po profesiji" i da "vođenje unakrsnog ispitivanja može biti veoma teška veština". A možda su se sudije potajno nadale da će Karadžić, ako mu daju dovoljno vremena, uvideti da ne vlada tom "veštinom" i prepustiti ispitivanje nekom od svojih pravnih savetnika.

Sudije su u proteklih sedam sedmica bezbroj puta upozoravale Karadžića da se uzdrži od izjava, komentara i govora, da ne postavlja "otvorena pitanja" jer je to "loša i neefikasna tehnika", kao i da su dokazi samo odgovori svedoka a ne i njegova pitanja ili dokumenti koje prilaže a o kojima svedoci ne znaju ništa. Čak se i jedan od svedoka požalio sudijama da u svojih sedam svedočenja pred Tribunalom nije bio podvrgnut tako "zbrkanom i zbunjenom" ispitivanju kao ovom prilikom, od strane Karadžića. Posmatrači haških suđenja, uključujući i brojne advokate, ocenjuju da čak i general Tolimir, koji se takođe sam brani, bolje i efikasnije ispituje svedoke od Karadžića.

Strpljenje sudija je na izmaku i Karadžiću je u petak upućeno poslednje upozorenje da će, ukoliko ne shvati ozbiljno njihove savete i nastavi da rasipa dragoceno sudsko vreme, veće biti prinuđeno da mu nametne vremenska ograničenja za unakrsno ispitivanje svedoka. Jer, nastavi li se dosadašnjim tempom, suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske, optuženom za genocid i druge teške zločine tokom rata u BiH, ne bi bilo okončano ni do 2020. godine, što je "luksuz" koji Tribunal ne može sebi da priušti.
Fair Life

#845 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Fair Life »

zemomak wrote:Karadžić: Srbi nikada ne bi ubili Aliju Izetbegovića... Mi nemamo tradiciju terorizma!?
...
(fena)

sta je xtio sa ovim reci, da su bosnjaci teroristi sa tradicijom :) vise ni sam ne zna sta lupeta na sudjenju
http://www.e-novine.com/feljton/37960-U ... rolie.html

http://www.e-novine.com/feljton/37994-e ... janje.html

Image
zemomak

#846 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zemomak »

:shock:

Karadžić "dotakao dno": Alija Izetbegović je bio uz Hitlera!

07. 06. 2010. • 15:07 S. B.
Image
Alija Izetbegović / 24sata.info

*** SPAM *** - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić sugerisao je danas pred Haškim sudom da je osnovni razlog za napetosti u BiH bila promjena stava Alije Izetbegovića od očuvanja Јugoslavije do izlaska BiH iz zajedničke države, ali je svjedok Tužilaštva američki istoričar Robert Donia odbacio takav stav.

Dok je svjedok tvrdio da su Srbi težili stvaranju velike Srbije, Karadžić je insistirao da su "Srbi Јugoslaviju smatrali svojom kućom", javio je dopisnik Srne. Na pitanje "da li bi se Srbi odvajali iz BiH da je ostala Јugoslavija", Donia je odgovorio da "u to nema uvid i da bi to bilo čisto nagađanje".

Svjedok i optuženi izložili su i različita viđenja o stvaranju zajednica srpskih opština, jer je Karadžić naglašavao da su razlozi bili ekonomski, a prema Doniai, oni su bili separatistički.

Karadžić je svjedoku predočio niz tvrdnji za koje je tražio da samo kaže da li se sa njima slaže, kao na primjer "da su Srbi imali određene prioritete koji su za njih imali hijerarhiju i da li je za njih na prvom mjestu bilo očuvanje Јugoslavije", te da je "kod Srba postepeno došlo do promjene hijerarhije prioriteta".

Karadžić je svjedoku postavljao i pitanja o stavovima Adila Zulfikarpašića, uz napomenu da je on "bio antifašišta, a ne kao Izetbegović uz Hitlera", na šta je svjedok konstatovao da je "to sada nešto sasvim novo i prilično odvratno". Upitan "zašto bi naučna činjenica bila odvratna", Donia je odgovorio da "naučne činjenice nisu odvratne, ali kontekst u kome se pominju mogu da budu", prenosi Srna.

Karadžić će sutra nastaviti da unakrsno ispituje svjedoka o historijskom sporazumu između Srba i Muslimana. Pretresno vijeće tek treba da donese odluku da li će odobriti da ispitivanje traje 40 sati.

Donia, koji je mnogo pisao o području bivše Јugoslavije, u Tribunalu je do sada svjedočio u 12 predmeta, a u jednom je njegov iskaz uvršten u dokaze.

Radovan Karadžić je u 11 tačaka optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Suđenje je počelo 26. oktobra prošle godine iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva. Karadžić je uvodnu riječ izložio 1. i 2. marta, a dokazni postupak počeo je 13. aprila.

(24sata.info)
zemomak

#847 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zemomak »

ROBERT DONIA NA SUĐENJU KARADŽIĆU: Srpski narod u BiH je separatistički
Ponedjeljak | 07.06.2010.
Image
Svjedok Tužilaštva u Haagu Robert Donia danas je u nastavku unakrsnog ispitivanja kazao da se Radovan Karadžić angažirao na separatističkim aktivnostima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i prije nestanka mogućnosti održanja Jugoslavije

Robert DoniaOdgovarajući na unakrsna pitanja optuženog, američki historičar Robert Donia, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), rekao je da smatra srpski narod u BiH “separatističkim”.

- Vi ste formirali različite zajednice općina koje su imale separatističke političke namjere u prvim mjesecima 1991. godine, takozvane srpske autonomne oblasti. U međuvremenu ste se angažirali na stvaranju odnosa s vojnim stranama koje su također promovirale separatizam -pojasnio je Donia.

Karadžić se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Između ostalog, u optužnici stoji da je učestvovao u osnivanju i podržavanju političkih i državnih organa bosanskih Srba, paravojnih snaga i dobrovoljačkih jedinica preko kojih se ostvarivao udruženi zločinački poduhvat s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo.

Na upit Karadžića da li je “prva opcija” srpskog naroda u BiH 1991. godine bio ostanak u Jugoslaviji, Donia je odgovorio potvrdno. Drugi cilj, pojasnio je Donia, ako bi došlo do proglašenja nezavisnosti saveznih republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bio je zadržavanje svih teritorija koje su većinski naseljene srpskim narodom u takozvanoj velikoj Srbiji.

Karadžić je također pitao svjedoka da li smatra da je izbijanje sukoba u Hrvatskoj 1991. utjecalo na stvaranje straha kod srpskog naroda u BiH, što je Donia prihvatio.

- Dešavanja u Hrvatskoj su utjecala na sve Bosance. Međutim, odbacujem da je srpski narod homogeno tijelo, koje nema razlika unutar sebe i koje može predstavljati samo jedan glas i pojedinac. Znam da je to ideja prema kojoj vi živite, to je središte vašeg uvjerenja, ali bilo je različitih stavova kod srpskog naroda u BiH u vezi sa sukobom u Hrvatskoj - dodao je svjedok, prenio je BIRN.

Unakrsno ispitivanje Donije nastavit će se 8. juna.

(FENA, ** No links **/eb)
zemomak

#848 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zemomak »

Donia na suđenju Karadžiću: "Svaljujete sve na srpski narod, a radilo se o Vašoj odluci"
08. 06. 2010. • 19:44 A. K.

*** SPAM *** - Šestog dana svjedočenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) američki historičar Robert Donia je kazao da je Radovan Karadžić 1991. godine davao izjave u kojima diktira ponašanje i prijeti muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Donia, stručnjak za jugoistočnu Evropu s ekspertizom o BiH i bivšoj Jugoslaviji, kazao je da je optuženi u političkim govorima tvrdio kako će u slučaju izbijanja rata u BiH "muslimani nestati", i da su takve izjave zaoštravale napetosti i dovele do priprema za rat.

Karadžić se usprotivio tvrdnjama svjedoka Donije i kazao da srpski narod u BiH kao ni Srpska demokratska stranka (SDS) nisu mogli prihvatiti izdvajanje BiH iz Jugoslavije.

"Mislim da srpski narod pretvarate u apsolut, sa jednom željom i voljom, a sebe u tumača te volje i želje, i tako se izvlačite iz vlastite odgovornosti, jer Vi svaljujete sve na neku imanentnu volju srpskog naroda, a ustvari se radilo o Vašoj odluci", odgovorio je Donia, koji je sa svjedočenjem počeo 31. maja ove godine.

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku SDS-a i Republike srpske, pred ICTY-em sudi se za genocid u Srebrenici i u još sedam bh. općina, kao i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene između 1992. i 1995. godine.

Na pitanje da li je Karadžić rukovodio strankom SDS na demokratski ili autokratski način, Donia je odgovorio da je rukovođenje bilo demokratsko, ali da je optuženi Karadžić iskazivao namjere da postane autokrat.

Na ovom ročištu Karadžić je svjedoku Doniji predstavio veliki broj izjava za koje je objasnio kako dokazuju da se on uvijek zalagao za mirno rješenje sukoba u BiH i da su Bošnjaci 1991. godine tražili "alibi da se krene u rat".

"Po meni, ne možete spojiti Vaše nuđenje lijepih komentara o želji za mirom, a onda govoriti o scenariju uništenja muslimana koji je teško i zamisliti, i to gura ustranu bilo kakav značaj koji ste mogli dati ranije o miru", prokomentarisao je Donia.

Karadžić je kazao da je razlog početka sukoba u BiH bio čin Skupštine Republike Bosne i Hercegovine o usvajanju memoranduma o suverenosti BiH u oktobru 1991. godine, pa ga opisao "neustavnim".

"Mislim da ste to pitanje već postavili u niz navrata i ja sam već rekao da ne mogu da rješavam ustavna pitanja u vezi sa istupanjem BiH iz savezne države. Ne znam da li je to ustavno", rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je zakazan za srijedu, kada će biti okončano unakrsno ispitivanje svjedoka Donije, prenio je Justice Report.

(fena)
Chisum

#849 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Chisum »

Fair Life wrote:
zemomak wrote:Karadžić: Srbi nikada ne bi ubili Aliju Izetbegovića... Mi nemamo tradiciju terorizma!?
...
(fena)

http://www.e-novine.com/feljton/37960-U ... rolie.html

http://www.e-novine.com/feljton/37994-e ... janje.html

Image

Satro u uniformi... :)
Krme kilavo... upishano.
pici

#850 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pici »

Suđenje oficirima Vojske RS
Popoviću i Beari doživotne kazne za zločine u Srebrenici
Pretresno vijeće Haškog tribunala proglasilo je krivim sedmoricu oficira Vojske Republike Srpske za zločine počinjene u Srebrenici nad oko 7.000 Bošnjaka u ljeto 1995.
Sud je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu osudio na doživotni zatvor, Dragu Nikolića na 35 godina, Radivoja Miletića na 19 godina zatvora, Ljubomira Borovčanina na 17 godina, Milana Gveru na pet godina i Vinka Pandurevića na 13 godina.

Vrijeme provedeno u pritvoru bit će im uračunato u kaznu.

Predsjedavajući sudija Carmel Agius rekao je da su u julu 1995. godine poslije pada Srebrenice snage bosanskih Srba sistematski ubile više od 7.000 muslimana "u jasnoj namjeri da eliminišu svakog zarobljenog muslimanskog muškarca, što je dokaz genocida". Sudija je precizirao da je pretresno vijeće utvrdilo da je do sada identifikovano više od 5.000 žrtava, ali da je uvjereno da će taj broj rasti i da bi mogao dostići 7.827.Potpukovnik Popović (53), u kritično vrijeme načelnik za sigurnost Drinskog korpusa, i pukovnik Beara, koji je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu VRS, po presudi, imali su "genocidnu namjeru" da unište zarobljene Bošnjake kao etničku grupu, koju su proveli kroz operaciju organizovanog streljanja oko 7.000 zarobljenih.

Za pomaganje i podržavanje genocida, Tribunal je na 35 godina zatvora osudio Draga Nikolića (53), koji je bio sigurnosni oficir Zvorničke brigade VRS, utvrdivši da on nije imao genocidnu namjeru, ali je značajno pridonio provođenju genocida.

Tadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčaninu (50), Tribunal je izrekao kaznu od 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava, istrebljenja i progona.

Komandantu Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću (51) izrečena je zatvorska kazna od 13 godina zbog pomaganja i podržavanja ubistva, progona i prisilnog premještanja stanovništva.

Radivoje Miletić (63), koji je bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, proglašen je krivim za ubistva, progon i prisilno premještanje iz Srebrenice i Žepe i osuđen na 19 godina zatvora.

Milanu Gveru (73), takođe Mladićevom pomoćniku, izrečena je kazna od pet godina zatvora, takođe, zbog progona Bošnjaka iz tih enklava.

Suđenje sedmorici oficira počelo je pred Tribunalom sredinom jula 2006, a završeno je u septembru 2009. godine. To je do sada bio najveći postupak u ICTY-u: trajao je 425 dana, a saslušano je 315 svjedoka, od kojih je 182 izvela optužba, a 132 odbrana.
(Sarajevo-x.com)
Ovo Će se pišHopiji staviti kao kamen oko vrata .....

Karadžić izdao i usmeno i pismeno naređenje da se zauzme Srebrenica
Karadžić: 0215-4264 – 0215-4265

“Sjećate se kada sam naglo sazvao Vrhovnu komandu i sve predsjednike opština da se ona tri kilometra, da se obuku policajci u civile da kažu, uredu, dio pripada i nama ta tri kilometra, nemojte da se tako ne radi, tako da se ne radi sa svojom državom, da smo Srebrenicu uzeli i ušli u nju kada je bio Morion, nas bi bombardovali, ali znate kako, tepih bombama ... došao je trenutak, ja sam direktivu broj sedam i to signirao da se uzme i Teočak, Srebrenica, Žepa i Goražde, sve je to potpisano i išli smo snažno u to. Vi ste sami u telegramu opisali po prvi put sam se čudio zašto Tolimir ovako fino poštuje predsjednika Republike, izvještavate kako je predsjednik Republike veoma zadovoljan, ohrabruje vojsku da nastavi, dok mi ljudi nisu rekli, pa čoveče, on tebe hoće da umiješa da slučajno ne bi ti rekao da ti nisi za to, ja sam za sve naše odluke i ja stojim iza njih, i snimljene su vrhovne komande i sve u njima stoji i usmeno i pismeno sam naredio da se ide na Žepu i Srebrenicu. ... Nismo mogli u tom trenutku uzeti Goražde, nismo mogli i sada ga ne možemo uzeti, jer su prijetnje su ozbiljne ...”[156] (Na 54. sednici Skupštine Karadžić je ponovo pomenuo da ima punu odgovornost za sedam direktiva koje je potpisao, ali je porekao odgovornost za direktive br. 8 i 9. Vidi odlomak sa 54. sednice na strani 0215-4554.)
Post Reply