drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
žutija

#826 Re: drzavni ispit

Post by žutija »

zvrk wrote:žutija eto ti gore pravilnika i linkova - iscitaj brate

inace, konkurs u opcini novi grad ?
LOl :D
Zvrk ,hvala , evo sad viđoh... :roll:

"Da te volim nebo zna
draga moja BiH .."
:thumbup: :thumbup:
SSemir

#827 Re: drzavni ispit

Post by SSemir »

evo i moj doprinos. pitanja su vecinom ona koje svi imamo od ranije, dok smo pripremali. znaci nema nekih vanrednih. mene je malo iznenadilo sto nije nikako bilo pitanja sa rokovima, na koliko dana, i tak to. znaci, prilicno lagana. ali opet se treba fino pripremit. ja sam samo iscitavao zakone, a ona pitanja sam ucio jbg. i koristite se demonstratorom sa ads.gov., jer iako sam radio ispit sa federalne agencije, pomogne dosta.
pitanja kojih se mogu sjetiti
koje su drzavae potencijalne clanice EU?
Ko saziva sastanke Europske komisije?=
koja je zemlja u eurozoni?
Nesto u vezi Mape puta za bih.
Na koliko godina se donosi budzet EU?
koje su boje na omotima? u vezi kancelarijskog.
kako se numerisu kancelarije?
ko otvara postu u vezi tendera?
ko otvara postu van radnog vremena?
ako se ne zavede posta u isti dan, kad se zavodi.
znog cega se vodi evidencija o poslanoj posti?
ko zastupa RS na sudovima? (PRavobranilac)
ko zastupa opcine na sudovima?
ko snosi trosak izvrsenja (nesto tako)?
jji he badkezan za medjuentitetski transport?
koliok ministarstava ima Vijece ministara bih?
ko zastupa bih u medjunarodnim...nesto. odg. je predsjednistvo uz suglasnost parlamenta..
dallia

#828 Re: drzavni ispit

Post by dallia »

Hvala na informacijama :)

SSemir wrote:evo i moj doprinos. pitanja su vecinom ona koje svi imamo od ranije, dok smo pripremali. znaci nema nekih vanrednih. mene je malo iznenadilo sto nije nikako bilo pitanja sa rokovima, na koliko dana, i tak to. znaci, prilicno lagana. ali opet se treba fino pripremit. ja sam samo iscitavao zakone, a ona pitanja sam ucio jbg. i koristite se demonstratorom sa ads.gov., jer iako sam radio ispit sa federalne agencije, pomogne dosta.
pitanja kojih se mogu sjetiti
koje su drzavae potencijalne clanice EU?
Ko saziva sastanke Europske komisije?=
koja je zemlja u eurozoni?
Nesto u vezi Mape puta za bih.
Na koliko godina se donosi budzet EU?
koje su boje na omotima? u vezi kancelarijskog.
kako se numerisu kancelarije?
ko otvara postu u vezi tendera?
ko otvara postu van radnog vremena?
ako se ne zavede posta u isti dan, kad se zavodi.
znog cega se vodi evidencija o poslanoj posti?
ko zastupa RS na sudovima? (PRavobranilac)
ko zastupa opcine na sudovima?
ko snosi trosak izvrsenja (nesto tako)?
jji he badkezan za medjuentitetski transport?
koliok ministarstava ima Vijece ministara bih?
ko zastupa bih u medjunarodnim...nesto. odg. je predsjednistvo uz suglasnost parlamenta..
Cossack

#829 Re: drzavni ispit

Post by Cossack »

zanima me da li moram polagati ispit općeg znanja na federanom nivou ako sam već položio javni ispit na državnom nivou?
Chuckie

#830 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

Cossack wrote:zanima me da li moram polagati ispit općeg znanja na federanom nivou ako sam već položio javni ispit na državnom nivou?
Jesi dobio potvrdu o polozenom javnom ispitu? Ako jesi ne trebas.
Cossack

#831 Re: drzavni ispit

Post by Cossack »

Chuckie wrote:
Cossack wrote:zanima me da li moram polagati ispit općeg znanja na federanom nivou ako sam već položio javni ispit na državnom nivou?
Jesam, priložio sam je uz prijavu na konkurs. Hvala na pomoći! :thumbup:
mema1986

#832 Re: drzavni ispit

Post by mema1986 »

Evo da vas obradujem, Priručnik za polaganje stručnog upravnog ispita možete preuzeti na ovom linku

http://www.scribd.com/doc/120941488/Pri ... cijama-BiH
žutija

#833 Re: drzavni ispit

Post by žutija »

jeli neko polagao javni ispit nedavno ili ispit općeg znanja i koja forma uvjerenja treba da bi se dokazalo radno iskustvo u struci. Ima li neki urnek za uvjerenje kao što sam vidjela na stranici ADSFBiH ?
žutija

#834 Re: drzavni ispit

Post by žutija »

[quote="Angel_of..."]Da li je neko u posljednje vrijeme polagao javni ispit? Imam polozen ispit opceg znanja, medjutim sad trebam polagati javni ispit jer sam se prijavila na konkurs preko ADS BiH:-) Sta me ceka? Sta da ponovim? :skoljka:[/quote
POzz svima

Angel_of ,ima li šta novo? Jesu li te kontaktirali iz Agencije?

:bih:
žutija

#835 Re: drzavni ispit

Post by žutija »

Cossack wrote:
Chuckie wrote:
Jesam, priložio sam je uz prijavu na konkurs. Hvala na pomoći! :thumbup:

Kad si polagao javni ispit,jesi li ove godine.Čula sam da sada ispit položen u konkursnoj proceduri važi samo za taj konkurs i da ne izdaju nikakva uvjerenja kad položiš?

:bih:
žutija

#836 Re: drzavni ispit

Post by žutija »

...ako nekom treba priručnik za IOZ- konačno ga nađoh :)

http://www.scribd.com/doc/136412278/Pri ... ceg-Znanja
AndreaDea

#837 Re: drzavni ispit

Post by AndreaDea »

Pozdrav,

zanima me je li neko od psihologa zaposlenih u Centrima za socijalni rad polagao stručni ispit u Ministarstvu pravde i kako izgleda taj stručni dio ?
dallia

#838 Re: drzavni ispit

Post by dallia »

Da podijelim s vama utiske sa IOZ-a jutros, riješila sam se i ove brige :) S obzirom koliko su meni značile ovakve informacije, po sjecaju cu pokusati napisati neka od pitanja. Uglavnom, EU integracije-katastrofa, imala sam čak 5 netačnih. Što se tiče onih pitanja iz EU, što imaju na netu, ma nijedno bukvalno nije bilo...Moj savjet za EU je wikipedia i sl stranice, jer se nema odakle učiti...Bilo je tipa koje izvršno-zakonodavno tijelo EU moze predlagati zakone, ko je bio predsjednik EU parlamenta 2010, šta je europsko partnerstvo, koliko ima političkih opcija u EU parlamentu, ko imenuje rukovodioca Agencije za državnu službu, mora li usmeno rješenje biti i pismeno, gdje treba da se nalazi pisarnica, koji dokumenti se odlažu u arhivu, koliko traje porodiljsko, ko može otvoriti strogo povjerljivu poštu izvan radnog vremena (ako ima dežurna služba), kako će se zavesti akti koji nisu mogli odmah biti zavedeni (pod kojim datumom), dostavljanje pošte na ime službenika vrši se putem, ko rješava o sukobu nadležnosti između dva kantona, ko zastupa Federaciju na sudovima, noćno radno vrijeme maloljetnika, kada radnik ima pravo podnijeti otkaz bez poštivanja otkaznog roka, odbor za žalbe koliko ima članova, koji je najveći procenat invalidske penzije od osnova penzije, koliko zastupnika ima predstavnički dom parlamenta F BiH, koliko ima predstavnički dom parlamenta BiH, kako se imenuje guverner centralne banke nakon prvog mandata, ko bira zastupnike u dom naroda FBiH, ko vrši sudsku vlast u FBiH, ko vrši izvšnu vlast u Brčko distriktu, način izbora sudija Ustavnog suda nakon prvog mandata itd...toliko se mogu sjetiti. Helem, bilo nas je 10-tak, možda 2/3 su položile...Nije jednostavno uopce, ja sam bas ucila i opet sam "vagala". Iznenadila sam se što je samo a,b i c, što je odlično. Eto sretno ostalima...
FemaleMe

#839 Re: drzavni ispit

Post by FemaleMe »

I ja sam se prijavila na jedan konkurs u drzavnoj sluzbi u kojem se trazi moja struka. Posto nisam upoznata s procedurom... tek sam to shvatila nakon sto sam predala papire, da se ide na polaganje ispita opceg znanja, pa zatim na polaganje strucnog upravnog ispita. Ja sam polozila strucni ispit iz svoje struke (ne u drzavnoj sluzbi) znaci to nije isto sto i strucni upravni ispit? Jesam li dobro shvatila?
Sad cekam da izadje termin za polaganje ispita opceg znanja, i jel svi mi koji smo se prijavili pristupamo, nece me zvati licno ili? Jer na konkursu pise termin ce biti na stranici, imena kandidata se ne objavljuju...Sad me zanima, sta ce biti na tom ispitu opceg znanja, i pise ko to polozi ide na strucni upravni ispit, a sta podrazumijeva taj ispit?
FemaleMe

#840 Re: drzavni ispit

Post by FemaleMe »

Niko ne odgovara :(
Je li na IOZ izlaze svi koji su konkurisali, ili samo oni koji zadovoljavaju kriterije, meni recimo fali dokaz o poznavanju engelskog jezika, ali imam struku i staz.
I jel za IOZ dovoljan ovaj prirucnik za polaganje ispita opceg znanja, sto je neko stavio? Jel samo se to treba znati? :-)
Trece pitanje: Je li vi vjerujete da se na ove poslove u drzavnoj sluzbi moze doci "legalnim" putem, ili mislite da se vec zna ko ce biti primljen na radno mjesto, ja recimo mislim da se vec zna (stela), a konkurs reda radi?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#841 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

FemaleMe wrote:Niko ne odgovara :(
Je li na IOZ izlaze svi koji su konkurisali, ili samo oni koji zadovoljavaju kriterije, meni recimo fali dokaz o poznavanju engelskog jezika, ali imam struku i staz.
I jel za IOZ dovoljan ovaj prirucnik za polaganje ispita opceg znanja, sto je neko stavio? Jel samo se to treba znati? :-)
Trece pitanje: Je li vi vjerujete da se na ove poslove u drzavnoj sluzbi moze doci "legalnim" putem, ili mislite da se vec zna ko ce biti primljen na radno mjesto, ja recimo mislim da se vec zna (stela), a konkurs reda radi?
Pročitaj temu i naći ćeš odgovore na sva postavljena pitanja. :wink: Ako ti nedostaje uvjerenje o znanju jezika ne možeš izaći na ispit, oni pregledaju dokumentaciju i pozovu one čija je dokumentacija zadovoljila. U suprotnom ti napišu pismo kući zašto te nisu pozvali. Za jezik ti vrijedi i ovjerena ocjena iz indexa , ako imaš.
Za staž isto vodi računa da ti u PIO gdje vadiš dokaz, dešifruju zanimanja.
hande3

#842 Re: drzavni ispit

Post by hande3 »

Pošto se stalno vode rasprave o priznavanju ispita općeg znanja kao javnog ispita, ja sam danas zvala ADSBiH, i dobila odgovor...Ispit općeg znanja se priznajaje kao javni za sve konkurse na državnom nivou ukoliko imate potvrdu o položenom ispitu. To znači da ste oslobođeni polaganja javnog ispiti, i izlazite samo na stručni ispit.
Dva puta sam zvala i oba puta dobila ispi odgovor od različitih službenika.
Chuckie

#843 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

Da tako je.

Dakle Ispit općeg znanja prolazi na konkursima i na ADSBIH i na ADSFBIH, dakle idete odmah na stručni ako imate položen IOZ.

Javni ispit prolazi samo na konkursima ADSBIH i polaže se uvijek nanovo. Kada položite Javni imate pravo izići na stručni na državnom nivou samo, tj. ADSBIH.

Ko je ranije položio Javni ispit, i ima onu potvrdu, on prolazi odmah na stručni na oba nivoa.
FemaleMe

#844 Re: drzavni ispit

Post by FemaleMe »

Izasao je termin za polaganje ispita opceg znanja, a mene nisu pozvali da pristupim, niti sam dobila obavjestenje da ne zadovoljavam kriterije, te da ne mogu pristupiti IOZ. hmmm...Jel uobicajeno da zovu i obavijeste kandidate koji zadovoljavaju, a i one koji ne zadovoljavaju?
Chuckie

#845 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

Nema obavjestenja, prati web stranicu Agencije.
hande3

#846 Re: drzavni ispit

Post by hande3 »

FemaleMe wrote:Izasao je termin za polaganje ispita opceg znanja, a mene nisu pozvali da pristupim, niti sam dobila obavjestenje da ne zadovoljavam kriterije, te da ne mogu pristupiti IOZ. hmmm...Jel uobicajeno da zovu i obavijeste kandidate koji zadovoljavaju, a i one koji ne zadovoljavaju?
Ukoliko ti je dokumentacija potpuna i abrazac uredno popunjen trebaju te pozvati da pristupiš polaganju IOZ-u. Zbog velikog broja prijava mogu te pozvati tek dan ranije. Ako te ne pozovu do dana polaganja pozovi ti ADSFBiH i provjeri razlog zašto te nisu pozvali ;).
FemaleMe

#847 Re: drzavni ispit

Post by FemaleMe »

hande3 wrote:
FemaleMe wrote:Izasao je termin za polaganje ispita opceg znanja, a mene nisu pozvali da pristupim, niti sam dobila obavjestenje da ne zadovoljavam kriterije, te da ne mogu pristupiti IOZ. hmmm...Jel uobicajeno da zovu i obavijeste kandidate koji zadovoljavaju, a i one koji ne zadovoljavaju?
Ukoliko ti je dokumentacija potpuna i abrazac uredno popunjen trebaju te pozvati da pristupiš polaganju IOZ-u. Zbog velikog broja prijava mogu te pozvati tek dan ranije. Ako te ne pozovu do dana polaganja pozovi ti ADSFBiH i provjeri razlog zašto te nisu pozvali ;).
zvala sam jutros agenciju, kaze poslali su mi postom obavjestenje trebalo bi stici danas, kaze da misli da mi je nepotpuna dokumentacija (nisam imala dokaz o znanju engleskog jezika), ali eto nadala sam se :sad:
hande3

#848 Re: drzavni ispit

Post by hande3 »

FemaleMe wrote:
hande3 wrote:
zvala sam jutros agenciju, kaze poslali su mi postom obavjestenje trebalo bi stici danas, kaze da misli da mi je nepotpuna dokumentacija (nisam imala dokaz o znanju engleskog jezika), ali eto nadala sam se :sad:
Pa da, znam da uvijek zovu ako je sve uredno...Ja poznavanje informatike i jezika uvijek dokazujem dodatkom uz diplomu, jer sam na fakultetu sve to polagala. Ukoliko u toku školovanja nisi imala te predmete i kurseve, položi to na nekom kursu, šteta je da propuštaš konkurse zbog toga. Sretno ;)
Chuckie

#849 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

Mene zadnjih 10 konkursa federalna agencija nije pozvala na strucni. Uvijek bi obavijest upratio na webu. Mozda obavjestavaju ove sto izlaze na IOZ.
hande3

#850 Re: drzavni ispit

Post by hande3 »

Chuckie wrote:Mene zadnjih 10 konkursa federalna agencija nije pozvala na strucni. Uvijek bi obavijest upratio na webu. Mozda obavjestavaju ove sto izlaze na IOZ.
Na IOZ agencija pozove sve kandidate, a za stručni ispit obavijest postave na webu :)
Post Reply