Apple Mac - All about
Moderator: Benq
- Šeha
#826 Re: Apple MAC all about
Ne vjerujem da ce to uraditi, barem ne dok je Steve Jobs na celu Apple-a.
Onda bi morali podrzavati hiljade "3rd party" proizvodjaca hardware-a, naravno da bi bilo propusta u tome i izgubio bi se onaj "Mac" smek kad sve samo jednostavno radi. Kad ne moras misliti na odrzavanje racunara nego samo na ono sto hoces da uradis, a to je za mene najveca blagodat / prednost Mac-a.
Predobar OS, super sofware sa prelijepo dizajniranim mada preskupim hardware-om. Eh sada sto neko ne vidi dalje od hardware-a jeb'ga, njegov problem.
Onda bi morali podrzavati hiljade "3rd party" proizvodjaca hardware-a, naravno da bi bilo propusta u tome i izgubio bi se onaj "Mac" smek kad sve samo jednostavno radi. Kad ne moras misliti na odrzavanje racunara nego samo na ono sto hoces da uradis, a to je za mene najveca blagodat / prednost Mac-a.
Predobar OS, super sofware sa prelijepo dizajniranim mada preskupim hardware-om. Eh sada sto neko ne vidi dalje od hardware-a jeb'ga, njegov problem.
-
febo_acm
#827 Re: Apple MAC all about
Znam da neće, u tome možda i jeste draž Apple-a. To bi sa sobom povuklo mnoge probleme, više korisnika, više virusa i nesigurnosti... Neka ih u ekskluzivi
Ja planiram ove godine da uzmem iMac, pala im je i cijena u Sarajevu, gledam polovni se mogu naći od 1400 KM, a nov oko 2300 KM. To nije strašno toliko 
mb950zh/a iMac 21.5" Core 2 Duo 3.06GHz/4GB/500GB/GeForce 9400M/SD, no Kbd Active 2,398 KM sa PDV
mb950zh/a iMac 21.5" Core 2 Duo 3.06GHz/4GB/500GB/GeForce 9400M/SD, no Kbd Active 2,398 KM sa PDV
- Halftime
#828 Re: Apple MAC all about
Evo sad citam komentare i ista sablonska prica kao i za iPhone, nema ovo, nema ono i ko zna vec sta nema, a kad se malo vratimo unazad vidimo kako je isti iPhone imao uticaj na druge proizvodjace telefona. Mozete pricati koliko god hocete i protiv istog iPad.a ali ja njeg vidim kao jednostavnu stvarcicu koju mogu koristi i ljudi koji nisu bas u trendu sa tehnologijom. I tako ti isti ljudi ce dolaziti lakse do pojednih informacija koje im trebaju jer njegov isti touchscreen je da jetnostavno kazem prirodan, ono sto te zanima dotaknes prstom bez vecih komplikacija.
Eh sad za ove sto pljuju po svakom proizvodu sa znakom jabuke:
ne vjerujem da neko ko je fan tehnologije moze ovako nesta pisati jer svaki novi proizvod, koji privuce ovoliku paznju za sobom donese 10 slicnih klonova koji su jeftiniji i na neki svoj naci funkcionalni. Npr. mene je odusevio onaj Microsoftov multimedijalni sto koji kosta oko 20 hiljada KM nek mi neko kaze da je to realna cijena. Isto tako kad izadje novi sony, toshiba, hp, apple i sl. proizvod meni je drago i nemam razloga da ga popljujem. Nije da nemam al jednostavno se ne smatram osobom koja bi trebala da kritikuje proizvod koji nema u svom vlasnistvu ili makar prilku da se sa njim svakodnevno koristi.
Ljudi najbolji dokaz kvaliteta Apple proizvoda mozete naci i na ovom forumu samo pogledajte teme: houdu.exe - da li je neko čuo za ovaj proces? , Hardware & Devices all about, HITNO POTREBAN SERVIS ZA HP LAPTOP!!! , i slicne probleme. Znam i sam koliko sam puta instalirao Windows kad mi najvise treba i znam da sad nemam problema i to naravno ima svoju cijenu koju sam spreman da platim.
ne vjerujem da neko ko je fan tehnologije moze ovako nesta pisati jer svaki novi proizvod, koji privuce ovoliku paznju za sobom donese 10 slicnih klonova koji su jeftiniji i na neki svoj naci funkcionalni. Npr. mene je odusevio onaj Microsoftov multimedijalni sto koji kosta oko 20 hiljada KM nek mi neko kaze da je to realna cijena. Isto tako kad izadje novi sony, toshiba, hp, apple i sl. proizvod meni je drago i nemam razloga da ga popljujem. Nije da nemam al jednostavno se ne smatram osobom koja bi trebala da kritikuje proizvod koji nema u svom vlasnistvu ili makar prilku da se sa njim svakodnevno koristi.
Ljudi najbolji dokaz kvaliteta Apple proizvoda mozete naci i na ovom forumu samo pogledajte teme: houdu.exe - da li je neko čuo za ovaj proces? , Hardware & Devices all about, HITNO POTREBAN SERVIS ZA HP LAPTOP!!! , i slicne probleme. Znam i sam koliko sam puta instalirao Windows kad mi najvise treba i znam da sad nemam problema i to naravno ima svoju cijenu koju sam spreman da platim.
- taxi_driver
#829 Re: Apple MAC all about
Halftime wrote:Evo sad citam komentare i ista sablonska prica kao i za iPhone, nema ovo, nema ono i ko zna vec sta nema, a kad se malo vratimo unazad vidimo kako je isti iPhone imao uticaj na druge proizvodjace telefona. Mozete pricati koliko god hocete i protiv istog iPad.a ali ja njeg vidim kao jednostavnu stvarcicu koju mogu koristi i ljudi koji nisu bas u trendu sa tehnologijom. I tako ti isti ljudi ce dolaziti lakse do pojednih informacija koje im trebaju jer njegov isti touchscreen je da jetnostavno kazem prirodan, ono sto te zanima dotaknes prstom bez vecih komplikacija.
evo hajde ti meni reci sad sta da radim.upravo sam postavio isto pitanje na par foruma koji se bave samo apple proizvodima.moj imac je star godinu i tri mjeseca i vec ima par sedmica mi ledi pri startanju.Znaci dodje do jabuke i ni makac dalje.moram ga restartovati da bi se pokrenuo.Kad je vec tolika kvaliteta zasto se moj imac vec poceo kvariti posliej godinu dana,zasto daju garanciju samo na godinu dana (kod pc-a je dvije).Kupio sam ga najvise sto sam par puta imao problema sa virusima i zato sto sam povjerovao ljudima da je kvalitet.Izgleda da od kvaliteta nema nista jer su puni forumi sa problemima oko apple-a.
-
febo_acm
#830 Re: Apple MAC all about
Hoćeš da kažeš da imaš PC on se nebi nikad pokvario ili šta?
Svaka stvar nije imuna na kvarove pa tako i iMac. Jesi li probao novu instalaciju? Možda su se poremetili sistemski fajlovi. A viruse si dobio sigurno jer si čačkao torrente ili slične maliciozne stvari
Svaka stvar nije imuna na kvarove pa tako i iMac. Jesi li probao novu instalaciju? Možda su se poremetili sistemski fajlovi. A viruse si dobio sigurno jer si čačkao torrente ili slične maliciozne stvari
- taxi_driver
#831 Re: Apple MAC all about
AMD wrote:Hoćeš da kažeš da imaš PC on se nebi nikad pokvario ili šta?
nisam probao novu instalaciju jer mi na provjeri hd-a kaze da je sve ok.ali ipak nije. zar postoje virusi za mac?
-
febo_acm
#832 Re: Apple MAC all about
Ja koliko sam nedavno čitao da postoji nešto malo smeća za Mac, ali se oni skoro iskljčivo mogu navući putem torrenta ili ovih crackovanih aplikacija, mada i to je jako jako rijetko.
Broj Mac korisnika je u ekspanziji, pa je onda i zanimljivije za hakere
- hakazvaka
#833 Re: Apple MAC all about
mac <> virusAMD wrote:Ja koliko sam nedavno čitao da postoji nešto malo smeća za Mac, ali se oni skoro iskljčivo mogu navući putem torrenta ili ovih crackovanih aplikacija, mada i to je jako jako rijetko.
-
DYD666
#834 Re: Apple MAC all about
@taxi_driver: ima neki razlog zasto se to desava. Nemoj se naljutiti ali meni nekako djeluje kao da si mu sam slucajno cacnuo neke fileove koje mozda nisi trebao. Bez obrzira, cim se pali iz drugog puta kako treba, znaci da nije nista previse strasno.
Jesi li updateovao sistem na zadnju mogucu verziju, i eventualno instalirao security updates takodje? A imas i onaj Hardware Check CD koji dodje uz njega, ubaci pa vidi kad preskenira jeli sve OK. Probaj i kad vec udjes u OS iz drugog puta otici na Sys Preferences vidjeti koji ti je HDD, ili particija, zadata kao Startup Disk, djeluje mi da se tu mozda nesta pobrkalo. Imas li kakav externi HDD spojen?
Znam da se OSX nakon updatea sistema voli 2x restartovati ali iskustvo kao tvoje nisam imao jer ga restartujem samo kad moram, dakle jako rijetko. O gasenju nema govora.
Nemoj da te prepadaju ovi sa virusima, ako iko skida "opasne" crackovane soft sa jos sumnjivijih torrent siteova, to sam ja, i vjeruj mi - daleko je to od nivoa koji bi te trebao brinuti. Da budem precizniji - ignorisi skroz i ne misli o tome.
A vizavi kvaliteta, tako nesto mi se nije nikad desilo evo u 8 i kusur godina rada na Macu, zapravo nikada nisam imao bilo kakav problem, tacnije receno, ako i jesam, bio je tako "strasan" da ga se ne sjecam uopste, a "dusu sam mu vadio", prema tome ipak je cinjenica da je to kod tebe nesto nestandarno za Mac, sto na Win nazalost nije slucaj, vec, ako cemo posteno, maltene svakodnevnica.
P.S.
Skromno cu ti predloziti/preporuciti da ga, nevezano za temu, radije gasis sto je rijedje moguce. Ne trosi puno, tih je, a kad stvari pregaraju, pregaraju pri paljenju/gasenju a ne iz cista mira.
Jesi li updateovao sistem na zadnju mogucu verziju, i eventualno instalirao security updates takodje? A imas i onaj Hardware Check CD koji dodje uz njega, ubaci pa vidi kad preskenira jeli sve OK. Probaj i kad vec udjes u OS iz drugog puta otici na Sys Preferences vidjeti koji ti je HDD, ili particija, zadata kao Startup Disk, djeluje mi da se tu mozda nesta pobrkalo. Imas li kakav externi HDD spojen?
Znam da se OSX nakon updatea sistema voli 2x restartovati ali iskustvo kao tvoje nisam imao jer ga restartujem samo kad moram, dakle jako rijetko. O gasenju nema govora.
Nemoj da te prepadaju ovi sa virusima, ako iko skida "opasne" crackovane soft sa jos sumnjivijih torrent siteova, to sam ja, i vjeruj mi - daleko je to od nivoa koji bi te trebao brinuti. Da budem precizniji - ignorisi skroz i ne misli o tome.
A vizavi kvaliteta, tako nesto mi se nije nikad desilo evo u 8 i kusur godina rada na Macu, zapravo nikada nisam imao bilo kakav problem, tacnije receno, ako i jesam, bio je tako "strasan" da ga se ne sjecam uopste, a "dusu sam mu vadio", prema tome ipak je cinjenica da je to kod tebe nesto nestandarno za Mac, sto na Win nazalost nije slucaj, vec, ako cemo posteno, maltene svakodnevnica.
P.S.
Skromno cu ti predloziti/preporuciti da ga, nevezano za temu, radije gasis sto je rijedje moguce. Ne trosi puno, tih je, a kad stvari pregaraju, pregaraju pri paljenju/gasenju a ne iz cista mira.
- taxi_driver
#835 Re: Apple MAC all about
Imam externi HD Lacie od 750 Gb i nadam se da je do njega (probat cu ga par dana startovati sa ugasenim externim HD-om).Sad sam gledao,startup disc mi je dobro podesen.A hardware check cu veceras uraditi jer sad nemam vremena,picim na posao.Malo me brine jer sam citao da se cesto pojavi problem sa internim HD-om kod iMaca poslije godinu i po vremena.A danas cu zvati i radnju gdje sam ga kupio pa da vidim da li poslije godinu dana apple garancije imam jos jednu godinu od prodavaca.Neki dan su se korisnici apple-a zalili da im je malo godina dana garancije ,jer svi elektronski uredjaji ovdje imaju minimalno dvije godine.
- Halftime
#836 Re: Apple MAC all about
http://support.apple.com/kb/HT1379?viewlocale=en_US
Evo probaj ovo, ali prvo procitaj sve ako nisi nikad restartovao PRAM. i ako ti nije mrsko napisi koji je iMac
Evo probaj ovo, ali prvo procitaj sve ako nisi nikad restartovao PRAM. i ako ti nije mrsko napisi koji je iMac
- Qler
#837 Re: Apple MAC all about
klasican post gdje ljudi pokusavaju pomoci nekome sa win OS-om... tj vidite da i MacOS nije savrsen. I da garant je nesto cacnuo, isto kao sto i 99% ljudi nesto cacne na windowsu pa se pokvari...DYD666 wrote:@taxi_driver: ima neki razlog zasto se to desava. Nemoj se naljutiti ali meni nekako djeluje kao da si mu sam slucajno cacnuo neke fileove koje mozda nisi trebao. Bez obrzira, cim se pali iz drugog puta kako treba, znaci da nije nista previse strasno.
P.S.
- Halftime
#838 Re: Apple MAC all about
Ma nije nista cackao, vjerovatno ga iz nepoznatih razloga buni externi disk ili ima problema sa naponom pa mu se malo zbunio PRAM. PMU ili SMC i ko zna sta vec. Citao sam par puta to isto se desava ako ima Boot Camp instaliran.
-
DYD666
#839 Re: Apple MAC all about
- ne bih ja to bas poredio, koliko poznajem Mac - jos vise i duze poznajem Win iz prve ruke, nema potrebe da mi iko objasnjava, sve mi je jasnoQler wrote:klasican post gdje ljudi pokusavaju pomoci nekome sa win OS-om... tj vidite da i MacOS nije savrsen. I da garant je nesto cacnuo, isto kao sto i 99% ljudi nesto cacne na windowsu pa se pokvari...
-
DYD666
#840 Re: Apple MAC all about
- imam oboje znatno duze od pomenutog perioda i nisam imao problem slican tome...bice to OK.taxi_driver wrote:Malo me brine jer sam citao da se cesto pojavi problem sa internim HD-om kod iMaca poslije godinu i po vremena.
Sta je bilo sa update-om sistema i security updates? Ako ti to nije na zadnjoj verziji mozda samo da to probas poskidati i instalirati, vrlo moguce da nakon toga "procepi". A probaj i ovo sto ti je HalfTime napisao.
- taxi_driver
#841 Re: Apple MAC all about
zoom66 wrote:chujesh li periodichne klikove u la cie drive-u narochito pri startanju mac-a? ako chujesh i ako ti je josh pod garancijom, trazi novi napojni adapter putem njihovog supporta. standardni problem kod svih la cie driveova proizvedenih izmedju 2006-2008taxi_driver wrote:Imam externi HD Lacie od 750 Gb i .
ne znam kad se proizveo ali sam u isto vrijeme kupio dva.jedan meni a jedan sestri.i njen se uopste ne cuje ,a mom se ponekad cuje ventilator par sekundi i tad mi zaledi citav mac.Ali ovo zaledjivanje pri paljenju mi se pojavilo prije dvadesetak dana.radio sam update redovno i nisam skidao ni jedan program ilegalno .Evo od juce mi ne ledi ali ga palim sa ugasenim Lacie-em.kasnije cu cu stavito SL disc i uraditi hardware check.Instaliran je bootcamp odkako sam ga kupio tako da nije do njega jer bi se onda ranije to pojavilo.Da li ima kakav program da se sa sigurnoscu moze utvrditi da li je dio internog hd?Da li je moguce da je do memorije?Odnijeo bih ga ja na servis ali sta da im kazem sta je?Kad ni sam siguran nisam.
I nisam nista cackao,jer bas i ne volim cackati ako se bas u to ne razumijem.
-
DYD666
#842 Re: Apple MAC all about
Mislis do externog? Jer interni ti je ocito OK cim se pali kako treba kad ukines externi, a i sve drugo ponajvise ukazuje da je do externog. Sumnjam da je ista do memorije, nema tih simptoma. U svakom slucaju ako imas ikakav hardwareski problem, taj CD ce ti ga dijagnosticirati, ukljucujuci i interni HDD. Nema potrebe za 3rd party alatima.taxi_driver wrote:Da li ima kakav program da se sa sigurnoscu moze utvrditi da li je dio internog hd?Da li je moguce da je do memorije?.
Jeli ti externi na USB ili FireWire? Ako je USB, probaj ga ustekati u neki drugi port, mozda ti je USB port poceo zezati ali cisto sumnjam.
Last edited by DYD666 on 01/02/2010 17:48, edited 1 time in total.
- Šeha
#843 Re: Apple MAC all about
Tech Tools ti je dobar program za to. Zadnja verzija je 5 meni se cini.
Nezahvalno je ovako govoriti sta je ali sve zvuci kao da ti je taj LaCie u kvaru. Samo da ti kazem, a i Zoom ti moze potvrditi da su ti HDD imali puno problema. Kod mene na poslu od pedeset prvih koji mi je palo pod ruke 4 nisu radila odmah, iz kutije izvadjena, a jos 5-6 je pocelo "krcati" pri prvom poslu. Poslije toga smo ih prestali upotrebljavati i savjetovali klijente da ih ne koriste.
Cujem da je ova nova serija (znaci ne sa glatkim kucistem nego oni sto izgledaju kao radijator) malo bolja ali k'o se jednom o mlijeko opece... (vise LaCie ne kupuje)
Nezahvalno je ovako govoriti sta je ali sve zvuci kao da ti je taj LaCie u kvaru. Samo da ti kazem, a i Zoom ti moze potvrditi da su ti HDD imali puno problema. Kod mene na poslu od pedeset prvih koji mi je palo pod ruke 4 nisu radila odmah, iz kutije izvadjena, a jos 5-6 je pocelo "krcati" pri prvom poslu. Poslije toga smo ih prestali upotrebljavati i savjetovali klijente da ih ne koriste.
Cujem da je ova nova serija (znaci ne sa glatkim kucistem nego oni sto izgledaju kao radijator) malo bolja ali k'o se jednom o mlijeko opece... (vise LaCie ne kupuje)
-
DYD666
#844 Re: Apple MAC all about
Evo znaci ima i OK alat za to. Super, ja fakat nisam znao, niti sam to puno cackao, radije izbjegavam 3rd party ako bilo sta mogu uraditi sa onim sto vec imam regularno. Taj tool je onda ako nista koristan sto bar ne moras ubacivati ROM i raditi restart...
A sto se tice externih HDD uopste, ne znam oko brandova ali sam generalno primjetio da bilo sta preko 500GB malo cudno radi jer su to ipak veliki prostori i u najboljem slucaju bude problema ako nista ono sa brzinom. Imam prijatelja koji je kupio externi HDD od 1TB i stanje ja onako
A sto se tice externih HDD uopste, ne znam oko brandova ali sam generalno primjetio da bilo sta preko 500GB malo cudno radi jer su to ipak veliki prostori i u najboljem slucaju bude problema ako nista ono sa brzinom. Imam prijatelja koji je kupio externi HDD od 1TB i stanje ja onako
- taxi_driver
#845 Re: Apple MAC all about
idem preko firewire 400.e sad sam opet uradio test internog hd-a ali mi je javio da je on ok.kad uradim test externog isto mi jevi da je sve ok.ebo lud zbinjenog.a preko cd-a nisam nigdje nasao da mogu taj test uraditi.ili sam corav ili ne znam.DYD666 wrote:Mislis do externog? Jer interni ti je ocito OK cim se pali kako treba kad ukines externi, a i sve drugo ponajvise ukazuje da je do externog. Sumnjam da je ista do memorije, nema tih simptoma. U svakom slucaju ako imas ikakav hardwareski problem, taj CD ce ti ga dijagnosticirati, ukljucujuci i interni HDD. Nema potrebe za 3rd party alatima.taxi_driver wrote:Da li ima kakav program da se sa sigurnoscu moze utvrditi da li je dio internog hd?Da li je moguce da je do memorije?.
Jeli ti externi na USB ili FireWire? Ako je USB, probaj ga ustekati u neki drugi port, mozda ti je USB port poceo zezati ali cisto sumnjam.
- taxi_driver
#846 Re: Apple MAC all about
seha ovaj program se placa.ima li gdje za djaba?
- Šeha
#847 Re: Apple MAC all about
Ima... ali ti ne ides na torrentetaxi_driver wrote:seha ovaj program se placa.ima li gdje za djaba?
-
DYD666
#848 Re: Apple MAC all about
Ja taj CD nisam korisio fakticki nikada pa ne znam najbolje, jednom sam ga samo koristio kada mi je przac pravio problem a ima tome 5-6 god, uglavnom koliko se sjecam procedura je da ga samo ubacis, restartujes komp i on ce sam naci sve errore ukoliko ih ima te ih prijaviti (eventualno mozda treba pri tome drzati neku tipku, nisam siguran) ali evo svakako probaj ovaj alat koji je Seha predlozio.taxi_driver wrote:a preko cd-a nisam nigdje nasao da mogu taj test uraditi.ili sam corav ili ne znam.
- taxi_driver
#849 Re: Apple MAC all about
evo stavio sam sestrinu napojnu i vidjet cemo do cega je.A stvarno kod nje se HD nista ne cuje a kod mene zuji ponekad.A mozda je do toga sto su kod nje windowsi?snimio sam oba programa,i onaj sehin i ovaj tvoj zoom.Vidjet cemo kako ce se u buducnosti ponasati.
- taxi_driver
#850 Re: Apple MAC all about
koliko vremena mu treba da sa tech tools skenira citav imac?