Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
pOZz

#826 Re: Pravni fakultet

Post by pOZz »

Lakat Jebić wrote:zakonski je 55 na svim fakultetima... koliko ja znam. ako prof samo inicijativno to mijenja, ne radi po zakonu :skoljka: :skoljka: :run:
Nisam baš u toku... Taj zakon je definitivno prošao? Gdje se može vidjeti, da ne piše neka klauzula ili nešto slično o ovoj fori za desetke?
Incub

#827 Re: Pravni fakultet

Post by Incub »

Ma bjezi sa prava oni tamo hoce j.bat.
Lakat Jebić

#828 Re: Pravni fakultet

Post by Lakat Jebić »

pOZz wrote:
Lakat Jebić wrote:zakonski je 55 na svim fakultetima... koliko ja znam. ako prof samo inicijativno to mijenja, ne radi po zakonu :skoljka: :skoljka: :run:
Nisam baš u toku... Taj zakon je definitivno prošao? Gdje se može vidjeti, da ne piše neka klauzula ili nešto slično o ovoj fori za desetke?
pa taj zakon je odavno, koliko ja znam, mislim da je to na federalnom nivou, pa vidi na njihovoj stranici
elSaik

#829 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Evo pitanja iz ustavnog...

Image

Image

edit: U drugoj glavi fali pitanje Sporazumi Tito - Subašić.
Eborg

#830 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Je li ovo znači da ovo najčešće pita ili da samo ovo pita? Pošto ima par pravo dosadnih podnaslova recimo u ovoj prvoj glavi koji nisu na listi (npr. O pojmu politike i vlasti, Odnos ustavnog prava i političkih znanosti, Odnos ustavnog prava i drugih grana pravnog sustava itd.).
JThomas

#831 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

odnos sa drugim granama je vala u moje vrijeme pitao. ne znam kako je sad.
elSaik

#832 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Eborg wrote:Je li ovo znači da ovo najčešće pita ili da samo ovo pita? Pošto ima par pravo dosadnih podnaslova recimo u ovoj prvoj glavi koji nisu na listi (npr. O pojmu politike i vlasti, Odnos ustavnog prava i političkih znanosti, Odnos ustavnog prava i drugih grana pravnog sustava itd.).
Kao Thomas reče pita i odnos ustavnog i drugih pravnih grana. I to pitanje fali gore. Ma imate na bh-pravnici.com ili na usp.ba najdetaljniji spisak, taj je najbolji. Ja sam pokušao malo dopuniti ovaj, ali mi promakne ponešto, očito.

Ne znam po kojoj knjizi učiš, ali treba po onoj iz 98.. Pita samo spisak. Niš' mimo njega.
Eborg

#833 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

elSaik wrote:
Eborg wrote:Je li ovo znači da ovo najčešće pita ili da samo ovo pita? Pošto ima par pravo dosadnih podnaslova recimo u ovoj prvoj glavi koji nisu na listi (npr. O pojmu politike i vlasti, Odnos ustavnog prava i političkih znanosti, Odnos ustavnog prava i drugih grana pravnog sustava itd.).
Kao Thomas reče pita i odnos ustavnog i drugih pravnih grana. I to pitanje fali gore. Ma imate na bh-pravnici.com ili na usp.ba najdetaljniji spisak, taj je najbolji. Ja sam pokušao malo dopuniti ovaj, ali mi promakne ponešto, očito.

Ne znam po kojoj knjizi učiš, ali treba po onoj iz 98.. Pita samo spisak. Niš' mimo njega.
Učim po toj iz '98. Potražit ću spisak, hvala! :thumbup:
confused20

#834 Re: Pravni fakultet

Post by confused20 »

hvala vam puno........ :-D
elSaik

#835 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Nego, da pitam ove starije (i donekle uspješnije) kolege - da li se iz Predsjedničkog i Parlamentarnog sistema, tj. Švicarske i Amerike, uči zaista baš sve?! :-?
JThomas

#836 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

u moje vrijeme je na tome najviše peglao i vraćao, fakat je tražio i najveće sitnice, imena onih akata, checks and balances, administrativne agencije, ma baš SVE. a nema razloga da se išta promijenilo, budući da se kod njega i od vremena mog oca ništa nije promijenilo :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#837 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

JThomas wrote:u moje vrijeme je na tome najviše peglao i vraćao, fakat je tražio i najveće sitnice, imena onih akata, checks and balances, administrativne agencije, ma baš SVE. a nema razloga da se išta promijenilo, budući da se kod njega i od vremena mog oca ništa nije promijenilo :lol:
upravo tako. u zadnjem pasusu polupredsjedničkog sistema (dakle i taj, ne samo ona dva prethodna) se nalazi primjer kada je težište vlasti otišlo na vladu i naveden je primjer Miterana, kad je bio predsjednik, a njegova stranka bila opozicija u parlamentu, kad se dobrovoljno odrekao nekih poslova. mislim da ima i neki naziv... :)

a za Ameriku ne da pita sve, nego pita i godine donošenja zakona :) znači od slova do slova uči, nije da ima mnogo :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#838 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

confused20 wrote:hvala vam puno........ :-D
uvijek na usluzi ;-)
confused20

#839 Re: Pravni fakultet

Post by confused20 »

e super....od sada samo tebe pitam za savjet kad vidim da ih tako nesebicno dajes!!!!!!!! :idea: :-D
Eborg

#840 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Evo i novi ELSA newsletter sa stažiranjima za studente prava iz Bosne i Hercegovine. Idemo u Evropu! :)

ELSA BiH Newsletter - SAZNAJ VIŠE
bez_ideje

#841 Re: Pravni fakultet

Post by bez_ideje »

A da ja priupitam,ove s druge godine,hoce li potpise iz krivicnog sutra davat u obje smjene?
elSaik

#842 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Jel se može bez jednog potpisa ovjeriti semestar?
Eborg

#843 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

elSaik wrote:Jel se može bez jednog potpisa ovjeriti semestar?
Meni je jednom falio potpis iz krivičnog i pitao sam na studentskoj šta ću. Onaj momak što radi tamo se nasmijao i rekao da neće biti frka. Tako da kod njega prolazi. :D
elSaik

#844 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Eborg wrote:
elSaik wrote:Jel se može bez jednog potpisa ovjeriti semestar?
Meni je jednom falio potpis iz krivičnog i pitao sam na studentskoj šta ću. Onaj momak što radi tamo se nasmijao i rekao da neće biti frka. Tako da kod njega prolazi. :D
E, odlično. Ne moram onda sutra na fucks. :thumbup:
Eborg

#845 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Don't kill the messenger, neki su imali problema zbog tog jednog potpisa. :)
elSaik

#846 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Eborg wrote:Don't kill the messenger, neki su imali problema zbog tog jednog potpisa. :)
E, jbg. Odluči se. :-)
wildflower

#847 Re: Pravni fakultet

Post by wildflower »

pa, ne bi trebalo biti problema, jer koliko se ja sjecam na oglasnoj (kod kantine) stoji odluka u kojoj pise da se semestar moze ovjeriti bez jednog potpisa. tako je bar bilo prosli semestar, ja sam ga ovjerila tako...
Eborg

#848 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Ili može bez potpisa ili onaj lik sa studentske ima neke nemoralne planove sa mnom. :D
JThomas

#849 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

po starom sistemu se moglo ovjeriti bez jednog potpisa i nikad nisam čuo da je neko zbog toga imao problema. kako je sad, stvarno ne znam...
bez_ideje

#850 Re: Pravni fakultet

Post by bez_ideje »

Kad su konsultacije kod Tomica?
Ja ostala bez indexa :x ....pa ne uzeh potpis kod njega
Post Reply