Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- R'n'B
#826 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pozdrav,
Zna li neko porijeklo prezimena Doračić? Na net-u, piše da je izvorno hrvatsko prezime, međutim moja nana pričala mi je da je porijeklo Doračića iz Ljubuškog. Ako ko ima kakvu informaciju, voljela bih da je podijeli.
Hvala.
Zna li neko porijeklo prezimena Doračić? Na net-u, piše da je izvorno hrvatsko prezime, međutim moja nana pričala mi je da je porijeklo Doračića iz Ljubuškog. Ako ko ima kakvu informaciju, voljela bih da je podijeli.
Hvala.
-
Al Debeel
#827 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Da li zna porijeklo prezimena Tomić, ima ih pravoslavnih i katolika, a najstarije zabilježeno je kod hajduka Mijata Tomića, pa sad me zanima da li su pravoslavni Tomići nastali od katolika ili obrnuto.
-
Turan
#828 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Kulić?Poznato mi je da ima Hrvata i Srba s ovim prezimenom ali ako neko zna nešto više bilo bi dobro! 
-
dno
#829 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Imaš i značajan broj Bošnjaka prilično sa tim prezimenom. Malo je drugačiji akcenat kod izgovora. Romanija, Rogatica i okolina.
-
popić
#830 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ovdje su mahom pitanja o prezimenima i porijeklu porodica.
Odgovara li ko na ova pitanja, možda privatnim porukama?
-
Turan
#831 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Bolje je javno da se svi okoristepopić wrote:Ovdje su mahom pitanja o prezimenima i porijeklu porodica.
- R'n'B
#832 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ja još uvijek čekam odgovor.popić wrote:Ovdje su mahom pitanja o prezimenima i porijeklu porodica.
-
momerba
#833 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ako može neko pomoći bio bih jako zahvalan da postavi neki link na pregled bosanskih rodoslovnih stabala besplatno,konkretno istražujem prezime Omerbašić i imam dosta podataka ali u gruntovnim spisima moga pradjeda piše samo ime i prezime ali ne i odakle je došao u B.Novi oko 1880.g ili koju godinu kasnije,a problem je taj što stari znaju samo da je došao iz Krajine ali koje?Ako ima neko s istim prezimenom a zainteresiran je može mi se javiti na mail
-
riko-ga
#834 Re: Porijeklo porodica i prezimena
@Fratris je svojevremeno odgovarao na ovakva pitanja i mnogima pomogao.Kako istoga vec odavno nema na temi tako da se samo redaju pitanja bez odgovora.popić wrote:Ovdje su mahom pitanja o prezimenima i porijeklu porodica.
-
Nucleo1985
#835 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Odakle je nabolje krenuti kad se trazi/ispituje porijeklo ? 
-
majstorina
#836 Re: Porijeklo porodica i prezimena
U matičnom uredu ili džamiji/crkvi. Postoji vjerovatnoća da je tamo sačuvano nešto dokumenata i naravno pažljivo ispituj starije članove porodice.Nucleo1985 wrote:Odakle je nabolje krenuti kad se trazi/ispituje porijeklo ?
-
majstorina
#837 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ko bi ga znao ? Pravoslavni Tomića ima u Drobnjaku i uz Ceroviće, Đurđiće, Vuloviće i Kosoriće po predanju pripadaju drobnjačkim Novljanima. Novljani su navodno nekada protjerali Kriče i naselili se u Drobnjak.Al Debeel wrote:Da li zna porijeklo prezimena Tomić, ima ih pravoslavnih i katolika, a najstarije zabilježeno je kod hajduka Mijata Tomića, pa sad me zanima da li su pravoslavni Tomići nastali od katolika ili obrnuto.
- Sherlock_Holmes
#838 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Last edited by Sherlock_Holmes on 31/05/2013 23:48, edited 1 time in total.
-
Nucleo1985
#839 Re: Porijeklo porodica i prezimena
@majstorina, hvala ti.majstorina wrote:U matičnom uredu ili džamiji/crkvi. Postoji vjerovatnoća da je tamo sačuvano nešto dokumenata i naravno pažljivo ispituj starije članove porodice.Nucleo1985 wrote:Odakle je nabolje krenuti kad se trazi/ispituje porijeklo ?
S obzirom da zivim vani do maticnog ureda ili dzamije tesko da mogu
tako da mi jedino preostaje ovo drugo.
- fortaleza
#840 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pretpostavljam da za prezime Tomić nije nastalo od jednog nego da je u pitanju mnogo rodova zbog raširenosti samog prezimena, u pitanju je patronim, znači da se neki predak zvao Tomo ili slično pa su po nekoj osobi prozvani nasljednici, to jest potomci. Znači prezime izvedeno iz osobnog imena Tom(a). Upravo zato ne možemo govoriti o tome jesu li jedni nastali od drugih i obrnuto, to je besmisleno.Al Debeel wrote:Da li zna porijeklo prezimena Tomić, ima ih pravoslavnih i katolika, a najstarije zabilježeno je kod hajduka Mijata Tomića, pa sad me zanima da li su pravoslavni Tomići nastali od katolika ili obrnuto.
Razmjerno najviše Tomića u proteklih sto godina rođeno je u srednjobosanskoj općini Kakanj, gdje se svaki pedeseti stanovnik prezivao Tomić. U Hrvatskoj danas živi preko 10 000 Tomića.
-
Montana1
#841 Re: Porijeklo porodica i prezimena
"Imaš i značajan broj Bošnjaka prilično sa tim prezimenom. Malo je drugačiji akcenat kod izgovora. Romanija, Rogatica i okolina."Turan wrote:Prezime Kulić?Poznato mi je da ima Hrvata i Srba s ovim prezimenom ali ako neko zna nešto više bilo bi dobro!
Kulica ima i u Tuzlanskom kantonu (Kalesija, Zivinice, Tuzla), Zenici, Zavidovicima, Sarajevu...takodje ima Hrvata (u Zivinicama dosta), Srba (uglavnom u Srbiji)...ovo je sto ja znam gdje ima, vjerovatno i u dr. gradovima...
Last edited by Montana1 on 28/02/2013 22:24, edited 1 time in total.
- Zatamnjena stakla
#842 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Hajmo ko zna, Salihbegović?
-
festiç
#843 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Enteresujeme prezime Duranbaşiç mislim dasu zivjeli u hercegovini okoline stocca
znali iko işti o ovom prezimenu
znali iko işti o ovom prezimenu
-
sencix28
#844 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pozdrav.....Nurkić ...volio bih znati ca. porijeklo hvala unaprijed
-
Zulum
#845 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Zulum, ako neko nešto zna, cak bi ga i nagradio hehe, hvala unaprijed 
- ioannes
#846 Re: Porijeklo porodica i prezimena
kad se pita za osobno prezime onda mora dat malo vise informacija
prezime,mjesto prebivalista,i koja vjera
jedino se tako mogu skupit informacije
prezimena u dosta slucajeva nista ne znace,mjenjala su se cesto
prezime,mjesto prebivalista,i koja vjera
jedino se tako mogu skupit informacije
prezimena u dosta slucajeva nista ne znace,mjenjala su se cesto
-
TetkaSara
- Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.
#847 Re: Porijeklo porodica i prezimena
.
Last edited by TetkaSara on 02/08/2015 22:15, edited 1 time in total.
-
Zulum
#848 Re: Porijeklo porodica i prezimena
E ovako Zulum prezime danas ima na podrucju Bugojnog i Fojnice, muslimanska vjeroispovijest... porijeklo kao iz Turske da smo došli nemam tih podataka, pa bi volio saznati..ako pomognete dao bi novac cak..a Zulum znaci nasilje ili nasilnik...et toliko informacija fojnica je pripadala Visockoj nahiji, al nisam nista pronašao konkretno i mislim da smo se naselili odnekuda al ne znam odakle..???hvala
- ioannes
#849 Re: Porijeklo porodica i prezimena
meni je to prezime poznato ali
tesko je to ispitat...
najvjerovatnije je da to nije prije bilo pravo prezime
nego je postalo prezime nadimkom
i vjerovatno ostali zulumi u Bosni nisu istog roda
tesko je to ispitat...
najvjerovatnije je da to nije prije bilo pravo prezime
nego je postalo prezime nadimkom
i vjerovatno ostali zulumi u Bosni nisu istog roda
-
Zulum
#850 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Moze biti sve...al ako znate da se negdje spominje u nekoj knjigi, bilo kakva informacija, puno bi mi pomoglo, a ja bi bio zahvalan...ima recimo Zelum beg spahija iz Osijeka, Zulim prezime iz hrvatske, Zulumovic koji su iz Hrvatske...a Zulum samo sto sam našao nalazi se u epskoj pjesmi o otkupu đulića, koji Zadranin ban trazi aćik dora Zulum Jusuf-age, koliko je to tacno ne znam, to je podrucje Udbine gdje su Hrnjice bile, ta epska pjesma, al ako nadzete nesto spreman sam vam platit..Pozdrav