jeza u ledja wrote:Evo mojih pitanja tebi:
Zasto bi ga zvali?
Koji su kriteriji, ako postoje, da neki igrac bude pozvan da igra za BiH, a neki ne? Te kada?
Pitas kome se daje los primjer?
Daje se los primjer svim igracima koje recimo 'kamen' gore spomenu koje guraju pojedini menadzeri u saradnji sa korumpiranim novinarima da obljecu nas savez i guraju im koverte ne bi li njihov pulen zaigrao (ne kazem da je to slucaj za Seferovica, ali ne bi me nista zacudilo). Dajemo pogresan primjer svim mladim narastajima koji su rodjeni, odrasli i stekli osnovno fudbalsko znanje u BiH, a sto je bitno jer na njima (a ne na dijaspori) lezi nasa buducnost. Moje je misljenje da NIKAD BiH fudbal nece stati na dobre noge, pa makar ucestvovali na 3 SP za redom, ako igraci koji stasaju u BiH ne poboljsaju svoj status i cijenu u Evropi. Zato je to bitno, a ne radi nekog laznog patriotizma.
Normalan tok razvoja jednog reprezentativca je kroz mlade uzraste te zemlje. Jeste, mi to nemamo pa pokusavamo na foru maznnjavati igrace koji su stasali drugdje. Uopste nije u redu pozivati nekoga ko je jos formalno dijete (u smislu profesionalnog igraca) da preskace mlade reprezentacije i igra u A timu ispred svih mladih reprezentativaca BiH. Pitanje je na kraju krajeva koliko je takav jedan igrac u buducnosti spreman davati za 'svoju' zemlju.
Nego sve ovo je nevazno ako Seferovic ove sezone zaigra timu Fiorentine. Recimo nek udje u igru 4-5 puta u ovoj polusezoni odmah ga treba pozvati u A tim BiH na ljeto. Ako pak igra u nekoj 'primaveri' onda stvarno dok se ne probije nema smisla da igra medju odraslima.
Seferovic nije Pjanic, Miralem je igrao sa 17 godina i to vodio glavnu rijec u timu Lige Petice. Seferovic nije Krkic, nije Balotelli, ili Pato.
Moj rezon je da je buducnost nekoga ko je jos tako mlad i ko ne igra medju seniorima jos uvijek neizvjesna i da je njegova kvaliteta kao neizgradjenog igraca jos uvijek upitna.
Usput, samo u drugim ili mladim timovima klubova Lige Petice postoji bar 15-20 mladih igraca koji bi mogli igrati za BiH, a koji nisu napravili uspjeh sa nekom mladom reprezentacijom i o kojima se ne prica toliko, a u sustini su bar na papiru na potpuno istom nivou kao Seferovic. Koji je kriterij da se oni pozovu?
Sto se tice Krkica, ja sam naveo zasto je on drasticno razlicit od Seferovica. Momak je bio zvijezda njihovoh U17 tima i zvijezda juniora Barcelone. Kad je poceo igrati za seniorski tim kluba i tu se dokazao - tek tada je pozvan da igra za Spaniju. Zasto nije pozivan dalje - pa zato sto je ofalio i u Barceloni je sljedece sezone igrao manje i davao manje golova, a konkurencija u prvom timu Spanije je ogromna.
U stvari, evo fakat, daj primjer nekoga ko nikad jos nije igrao u seniorskom klubu, a ko je zaigrao za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje, mozda ih stvarno ima, pa cu poceti misliti drukcije.
Inace mislim da bi mu Susic trebao uputiti neki telefonski poziv ili nesto i malo popricati sa momkom.
Reko sam sto puta - zovemo ga zbog buducnosti. Jer je dobar projekat za buducnost. Nisma vidovit, ali ovaj momak ima odredjenu podlogu, odredjenu potvrdu kvalitete/talenta. Nije to nikakav Bicakcic iz Stuttgarta, Fazlic iz Werdera i sl. - niti se moze poredit.
Gdje su tih ostalih 15-20 igraca osvajali svjetska do prvenstva do 18 g. i bili prvi strijelci? (odnosno dijelili prvo mjesto) Ja ne znam za takve. I nesto ne vjerujem da su mu novinari stimali te golove.
Nemojte mi se sad hvatat za Kucukovica.
Ta prica o oslanjanju i gradjenju baze na domacoj ligi je u redu, ali mi nismo na tom stepenu sada. Mi sada moramo maznjavati
tudje igarce; boriti se za svakog od njih ako iole vrijedi. Zasto je tako ima x razloga. A ako dublje zagrebes, doci ces do Radovana Karadzica i onih sa brda. Oni su krivi sto smo u situaciji u kakvoj jesmo. Oni su cak krivi i za pojavu jednog Muniba Usanovica, ako shvatas sta hocu reci.
Ja samo kazem - sta mozemo izgubiti psiljivom pozivnicom? Sta? Ako je mogu dobivati razni sadovici, husici, radeljici, hrgovici (druga liga) zasto je ne moze dobit momak, za kojeg postoje dobri nagovjestaji da ce biti nesto od njega. Naravno, niko ne moze proreci sta ce biti dalje u njegovom razvoju (mozda ja, kad bi ga pogledo na par treninga

) ali mi nemamo pravo na luxuz pogresne procjene i kockanja. NE-MA-MO.
U redu je prica da treba sacekat da krene ulazit... kad bi mi bili normalna zemlja. Ali nismo, jbg. Mislis da ce Svicarci sjedit skrstenih ruku kad krene ulazit u septembru? Mi imamo takav ugled (dakle nikakav) da mi nismo u pozicji cak ni jedne Hrvatske. Hrvati mogu pustit nekog momka, iz recimo Zrinjskog, da cak igra za nasu mladu rep. Ali budi siguran, da ako oni procjene da je materijal za njihov A tim - slijedi akcija na obostrano zadovoljstvo.( i igraca i njihove rep.)
Jedino im je Papac promakao, jer nisu mogli predvidjet da ce iz jedne Austrije otici u Glasgow.
Znao sam da ce neko povikat
PJANIC JE IGRAO U SENIORIMA.
Da, i? Ja sam ga tada
gurao u A tim (ima tema) dok su mnogi govorili da treba prvo igrat za U-21 selekciju. Da ga nismo ovjerili na vrijeme, mozda bi decku puko film pa prihvatio poziv Francuza, jer ga Bosna ignorise i tretira ga kao govno? (ima raznih karaktera) Pogotovo jer je poslije otisao u Lyon. Ego raste, menadzeri svasta savjetuju... i td.
I budimo realni, ne moze se poredit zadnjeplasirani klub Francuske lige sa jednom Fiorentinom (da, sirim spiskom Fiorentine)
Ja ne znam da li je Seferovic novi Messi (vjerovatno nije) ili novi Baloteli i Krkic (promaseno poredjenje, Krkic i Messi) ali zato znam da Seferovic ne konkurise da igra za reprezentaciju SPANIJE, ITALIJE, ARGENTINE - vec
Bosne i Hercegovine, 50-e reprezentacije u Svijetu. Tako da spusti malo letvicu. Ne moze se to poredit.
A i kada ce taj Seferovic debitovat za seniore Fiorentine, u ovoj polusezoni ili u septembru, mislim da je sada nebitno. Ja ga ocekujem tek u sepetembru. Pa?
Vidi nesto. Ako postoji neki drugi nacin, neka garancija (sportsko drzavljanstvo kao Begovic) onda je OK da ga se ne zove dok ne krene zabijat ili ulazit pomalo. Nemam nista protiv toga. To bi bilo najpostenije. Ali i da bi dobili neke garancije, treba ga zvati na neko okupljanje reprezentacije.
Dakle, sve sto hocu da kazem je da se mi nismo u situaciji da se kockamo s buducnoscu zbog cijene karte na relaciji Firenca-Sarajevo i sl.
over & out
BOJKOOOOOOOOOOOT