BH fudbalski/nogometni talenti

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
kamen

#826 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by kamen »

A1fa wrote:
komeba wrote:U iznimnim prilikama treba zaobici neke principe i pravila,a prica o Seferovicu jeste iznimna i zato mislim da ga sto prije trebamo pozvati u A selekciju,a ne cekati da pocne zabijati u Fiorentini.
Ne mora poceti zabijati, ali mislim da bi moglo se sacekati da udje u konkurenciju prvih 18 pa da mozda pokoji put i udje u igru i onda mu uputiti poziv. Sad mu treba dati sansu da se dokaze da nije samo ,,talenat'' vec i da je igracina, u sta svi vjerujemo! Na primjeru njegovog suigraca Ljajica se fino vidi da Ljubicice daju prostor i mladjima ako to zasluze i zato se ne treba brinuti ;)
Kad smo vec kod Ljajica i price o talentima, naumpade mi jedan drugi sandzaklija koji je bio u vakat mozda i veca nada od Seferovica, a umjesto Srbije je izabrao BIH 8-) i odigrao par utakmica za mladu selekciju. Taj momak je sa 19 godina bio vec par puta u pocetnom sastavu Herthe, a kao i ova dvojica nastupao je i za Fiorentinu i mnogi su tad mislili da ce biti jedan od nosilaca igre nase reprezentacija. Ali on nikada nije napravio taj skok od velikog talenta do vrhunskog nogometasa. Zadnjih nekoliko godina se potuca po slovenackoj ligi igrajuci trenutno za Dravu Ptuj :roll:
Oni koji ovu selekciju prate malo duze, vec su prepoznali da se radi o Seadu Zilicu, nadam se samo da Seferovic nece zavrsiti kao on, ali da Ljajic hoce :D
- sead žilić je zaista bio jedan od rijetkih talenata...
ako me sjećanje dobro služi, dok je bio u partizanu, proglašen je za naj-talenta yu-fudbala...
nastupao je za mladu selekciju bih koju je tada vodio kreso i u kojoj su još igrali jahić, mešić, škoro...
zašto nije uspio to on sam najbolje zna...
- haris seferović: poznate su smicalice u velikim klubovima i daj bože da uspije kod italijana...
njegov prelazak u fiorentinu treba promatrati kao "glad za parama", ne s njegove strane, već sa strane njegovih roditelja (prelazak iz gc-a njegov menadžer, mešetar obojen svim vrstama boja, nazvao je "izričitom željom roditelja")...
seferovića selektor švajcarske direktno nikad nije kontaktirao, dok njegovog reprezentativnog kolegu seada hajrovića jeste)...
vjerojatno je tome doprinijela "igra na dvije stolice" i izjave u ch i bih medijima tipa: "danas igram za ch", "sutra igram za bih"...
seferović je inače prošle sezone zabilježio samo dva ulaska u igru u prvoj ekipi gc-a (u odnosu na njega, njegov vršnjak i klupski i reprez. kolega ben khalifa, koji je prodan za više para wolfsburgu, u isto vrijeme je zabilježio daleko više utakmica)...
- u zadnje vrijeme često u medijima osvanu priče o "supertalentima" (prije "talenti" iz skandinavije, neki dan nekakav muskić ili muškić, poslije neki talenat" iz francuske) - pitam se da li su autori tih tekstova imali priliku vidjeti igru tih dječaka ili mladića...
ne sporim da u ch ima dosta dobrih mladih igrača i talenata, ali mislim da "loptu treba spustiti na zemlju" i za savjet kontaktirati naše trenerske stručnjake kojih u toj zemlji ima također dosta...
kamen

#827 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by kamen »

...
jeza u ledja

#828 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by jeza u ledja »

buzzer wrote:
jeza u ledja wrote: Ako je normalno pozvati ga u seniore BiH, logicno pitanje koje se postavlja je - zasto to onda do sad nisu uradili Svicarci?
mozda zato sto svicarci imaju mnogo bolju ligu i vecu bazu. sto im manje gori pod nogama jer im je odliv talenata neuporedivo manji nego nama. svicarcima se ne zuri, on je trenutno njihov. povedu li ga na svjetsko...
Svicarci imaju mnogo manje talenata od nas, oni 'uvoze' strane talente poput 'naseg' Seferovica, gomile drugih Jugosa, Turaka, Albanaca.
S obzirom da je Seferovic u opasnosti da bude preotet od strane nasih, valjda bi logicno bilo da ga Svicarci kao tolikog talenta (po toj vasoj nekoj logici) pozovu u A tim.

Nadjite mi primjer jednog jedinog 18-godisnjaka koji je igrao za A tim neke reprezentacije, a nije jos igrao na klupskom seniorskom nivou? Ko ce ba pozivati klinca u reprezentaciju, a ovaj jos nije ni postao pravi igrac? Svasta.
jeza u ledja

#829 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by jeza u ledja »

kamen wrote:
A1fa wrote:
komeba wrote:U iznimnim prilikama treba zaobici neke principe i pravila,a prica o Seferovicu jeste iznimna i zato mislim da ga sto prije trebamo pozvati u A selekciju,a ne cekati da pocne zabijati u Fiorentini.
Ne mora poceti zabijati, ali mislim da bi moglo se sacekati da udje u konkurenciju prvih 18 pa da mozda pokoji put i udje u igru i onda mu uputiti poziv. Sad mu treba dati sansu da se dokaze da nije samo ,,talenat'' vec i da je igracina, u sta svi vjerujemo! Na primjeru njegovog suigraca Ljajica se fino vidi da Ljubicice daju prostor i mladjima ako to zasluze i zato se ne treba brinuti ;)
Kad smo vec kod Ljajica i price o talentima, naumpade mi jedan drugi sandzaklija koji je bio u vakat mozda i veca nada od Seferovica, a umjesto Srbije je izabrao BIH 8-) i odigrao par utakmica za mladu selekciju. Taj momak je sa 19 godina bio vec par puta u pocetnom sastavu Herthe, a kao i ova dvojica nastupao je i za Fiorentinu i mnogi su tad mislili da ce biti jedan od nosilaca igre nase reprezentacija. Ali on nikada nije napravio taj skok od velikog talenta do vrhunskog nogometasa. Zadnjih nekoliko godina se potuca po slovenackoj ligi igrajuci trenutno za Dravu Ptuj :roll:
Oni koji ovu selekciju prate malo duze, vec su prepoznali da se radi o Seadu Zilicu, nadam se samo da Seferovic nece zavrsiti kao on, ali da Ljajic hoce :D
- sead žilić je zaista bio jedan od rijetkih talenata...
ako me sjećanje dobro služi, dok je bio u partizanu, proglašen je za naj-talenta yu-fudbala...
nastupao je za mladu selekciju bih koju je tada vodio kreso i u kojoj su još igrali jahić, mešić, škoro...
zašto nije uspio to on sam najbolje zna...
- haris seferović: poznate su smicalice u velikim klubovima i daj bože da uspije kod italijana...
njegov prelazak u fiorentinu treba promatrati kao "glad za parama", ne s njegove strane, već sa strane njegovih roditelja (prelazak iz gc-a njegov menadžer, mešetar obojen svim vrstama boja, nazvao je "izričitom željom roditelja")...
seferovića selektor švajcarske direktno nikad nije kontaktirao, dok njegovog reprezentativnog kolegu seada hajrovića jeste)...
vjerojatno je tome doprinijela "igra na dvije stolice" i izjave u ch i bih medijima tipa: "danas igram za ch", "sutra igram za bih"...
seferović je inače prošle sezone zabilježio samo dva ulaska u igru u prvoj ekipi gc-a (u odnosu na njega, njegov vršnjak i klupski i reprez. kolega ben khalifa, koji je prodan za više para wolfsburgu, u isto vrijeme je zabilježio daleko više utakmica)...
- u zadnje vrijeme često u medijima osvanu priče o "supertalentima" (prije "talenti" iz skandinavije, neki dan nekakav muskić ili muškić, poslije neki talenat" iz francuske) - pitam se da li su autori tih tekstova imali priliku vidjeti igru tih dječaka ili mladića...
ne sporim da u ch ima dosta dobrih mladih igrača i talenata, ali mislim da "loptu treba spustiti na zemlju" i za savjet kontaktirati naše trenerske stručnjake kojih u toj zemlji ima također dosta...
Bravo. :thumbup:
buzzer

#830 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by buzzer »

jeza u ledja wrote:
buzzer wrote:
jeza u ledja wrote: Ako je normalno pozvati ga u seniore BiH, logicno pitanje koje se postavlja je - zasto to onda do sad nisu uradili Svicarci?
mozda zato sto svicarci imaju mnogo bolju ligu i vecu bazu. sto im manje gori pod nogama jer im je odliv talenata neuporedivo manji nego nama. svicarcima se ne zuri, on je trenutno njihov. povedu li ga na svjetsko...
Svicarci imaju mnogo manje talenata od nas, oni 'uvoze' strane talente poput 'naseg' Seferovica, gomile drugih Jugosa, Turaka, Albanaca.
S obzirom da je Seferovic u opasnosti da bude preotet od strane nasih, valjda bi logicno bilo da ga Svicarci kao tolikog talenta (po toj vasoj nekoj logici) pozovu u A tim.

Nadjite mi primjer jednog jedinog 18-godisnjaka koji je igrao za A tim neke reprezentacije, a nije jos igrao na klupskom seniorskom nivou? Ko ce ba pozivati klinca u reprezentaciju, a ovaj jos nije ni postao pravi igrac? Svasta.
eto ti si pobjedio na svjetskom prvenstvu. nisam znao da si tako upucen u situaciju sa svicarskim talentima, vjerovatno znas i proporciju u odnosu na broj stanovnika po kantonima. koliko imaju veznih plavokosih do 17 godina u st. galenu, koliko ih je naturaliziranih, koliko ima lijevonogih golmana, itd.
jel ono marko vesovic izmislio izraz mudroser? svaka mu dala! :mrgreen:
Murat Sabanovic

#831 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Murat Sabanovic »

jest vala,koliko smo samo o kucukovicu pisali prije 2 godine,a od njega danas ni habera....
za mlade igrace je najbolja francuska liga.misilm da tu mogu najvise napredovati,a onda poslije odskociti na veci nivo.
jeza u ledja

#832 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by jeza u ledja »

buzzer wrote: eto ti si pobjedio na svjetskom prvenstvu. nisam znao da si tako upucen u situaciju sa svicarskim talentima, vjerovatno znas i proporciju u odnosu na broj stanovnika po kantonima. koliko imaju veznih plavokosih do 17 godina u st. galenu, koliko ih je naturaliziranih, koliko ima lijevonogih golmana, itd.
Izvini Harise nisam te prepozno.

Ne kontam cemu ovakvi izljevi gluposti? Fino ti je napisano i obrazlozeno kako i sta i koji su razlozi protiv. Umjesto da nesto napises konkretno odgovori ti se svode na ovo iznad. Cuj mudroser?!

PS: Marko Vesovic je nesvjesno govorio o samom sebi, pa tako i ti.
rado_vidjen

#833 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by rado_vidjen »

jeza u ledja wrote:
buzzer wrote:
jeza u ledja wrote:Ja mislim da igrac koji ne igra u seniorskom timu u svom klubu ne moze dobiti nikakav poziv za A selekciju BiH.
Prosto i jednostavno.

Dakle nije pitanje da li je Seferovic 'nosioc igre', 'u prvih 11' ili 'sjedi na klupi' Fiorentine, vec da li je on uopste u prvih 18 kad igra Fiorentina (ili bilo koji drugi klub). To je znacajna razlika.

Mnogi klinci nisu uopste fizicki sposobni igrati sa seniorima, ma koliko talentovani bili.

Mislim to jednostavno ne ide.

A naravano da se i ja slazem da se talenti ne smiju gubiti, samo se to treba raditi u mladim selekcijama, a ne cekati da igrac postane zvijezda. Medjutim ovaj period 'izmedju', u kom je igrac ociegledan talenat, ali jos nije senior, a jeste junior neke strane repke, je zajeban. Nije u redu pozivati prakticno stranog igraca koji ne moze igrati kako treba kao senior da bude dio nase A ekipe, pa makar to bilo i u hotelu. Za takva 'druzenja' postoje stvari poput one dodjele nagrada nedavno, na kojoj je bio Seferovic, inace rodjeni Svicarac.
lijepo rado vidjen spomenu primjer jedne spanije sa krkicem, al dzaba majcin sine, neda @jeza pardona titi dragom. :D
druze popusti malo, znamo svi da si pametan i da se kuzis u fudbal. sasvim je u redu pozvati "prakticno stranog igraca..." i time mu odati priznanje za do sada postignuto, te ga motivirati da se nastavi dokazivati jer se na njega ozbiljno racuna.
Bojan Krkic je vec bio clan seniorskog tima Barcelone, jedne od 2-3 najbolje ekipe u Evropi, igrao Ligu Sampiona, davao golove i sta sve ne, prije nego je pozvan u A tim Spanije (na prijateljsku). Za Spaniju je inace zvanicno zaigrao nakon sto je iza sebe imao vrlo uspjesnu sezonu u seniorskom timu Barcelone.
Koliko Seferovic ima seniorskih utakmica u nogama? Mozda se na prste ruke moze izbrojati, ako i to. Koliko znam jos ga nema u sastavima Fiorentine. U tome je razlika.

Kad istci sa dresom ljiljana, treba mu dati poziv za ljiljane. :P
Ako je normalno pozvati ga u seniore BiH, logicno pitanje koje se postavlja je - zasto to onda do sad nisu uradili Svicarci?
Nije to bila poenta. Da li ti tvrdis da je Bojan Krkic zasluzio taj (jedini) poziv svojim igrama, ili je nesto drugo u pitanju? Mislis da nije bilo boljih u Spaniji u tom trenutku?

Igrao je i poslije pa ga nije bilo. Zasto ga nije bilo?

Sta misls racunaju li u buducnosti na njega? Ja mislim da racunaju najozbiljnije, ali je sada na cekanju. I siguran, dakako. Nema mu mrdanja.

Govorimo o Spaniji. Znaci, kada jedna Spanija cini takve poteze, onda bi to bilo kao kada bi Bosna zvala nekog 15-godisnjaka Bellinzone.

Evo, mene samo zanima sta je to sto mozemo izgubiti pozivajuci ovog momka u nekoj prijateljskoj utakmici?

Cijenu karte na relaciji Firenca-Sarajevo
Narusavanje nepostojeceg ugleda i davanjem loseg primjera (kome, cemu?)
Nekakvo zamajavanje momka

Sta?

A necemo pricat sta mozemo potencijalno dobit, ako to bude to.
jeza u ledja

#834 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by jeza u ledja »

Evo mojih pitanja tebi:

Zasto bi ga zvali?
Koji su kriteriji, ako postoje, da neki igrac bude pozvan da igra za BiH, a neki ne? Te kada?

Pitas kome se daje los primjer?
Daje se los primjer svim igracima koje recimo 'kamen' gore spomenu koje guraju pojedini menadzeri u saradnji sa korumpiranim novinarima da obljecu nas savez i guraju im koverte ne bi li njihov pulen zaigrao (ne kazem da je to slucaj za Seferovica, ali ne bi me nista zacudilo). Dajemo pogresan primjer svim mladim narastajima koji su rodjeni, odrasli i stekli osnovno fudbalsko znanje u BiH, a sto je bitno jer na njima (a ne na dijaspori) lezi nasa buducnost. Moje je misljenje da NIKAD BiH fudbal nece stati na dobre noge, pa makar ucestvovali na 3 SP za redom, ako igraci koji stasaju u BiH ne poboljsaju svoj status i cijenu u Evropi. Zato je to bitno, a ne radi nekog laznog patriotizma.
Normalan tok razvoja jednog reprezentativca je kroz mlade uzraste te zemlje. Jeste, mi to nemamo pa pokusavamo na foru maznnjavati igrace koji su stasali drugdje. Uopste nije u redu pozivati nekoga ko je jos formalno dijete (u smislu profesionalnog igraca) da preskace mlade reprezentacije i igra u A timu ispred svih mladih reprezentativaca BiH. Pitanje je na kraju krajeva koliko je takav jedan igrac u buducnosti spreman davati za 'svoju' zemlju.

Nego sve ovo je nevazno ako Seferovic ove sezone zaigra timu Fiorentine. Recimo nek udje u igru 4-5 puta u ovoj polusezoni odmah ga treba pozvati u A tim BiH na ljeto. Ako pak igra u nekoj 'primaveri' onda stvarno dok se ne probije nema smisla da igra medju odraslima.
Seferovic nije Pjanic, Miralem je igrao sa 17 godina i to vodio glavnu rijec u timu Lige Petice. Seferovic nije Krkic, nije Balotelli, ili Pato.
Moj rezon je da je buducnost nekoga ko je jos tako mlad i ko ne igra medju seniorima jos uvijek neizvjesna i da je njegova kvaliteta kao neizgradjenog igraca jos uvijek upitna.

Usput, samo u drugim ili mladim timovima klubova Lige Petice postoji bar 15-20 mladih igraca koji bi mogli igrati za BiH, a koji nisu napravili uspjeh sa nekom mladom reprezentacijom i o kojima se ne prica toliko, a u sustini su bar na papiru na potpuno istom nivou kao Seferovic. Koji je kriterij da se oni pozovu?

Sto se tice Krkica, ja sam naveo zasto je on drasticno razlicit od Seferovica. Momak je bio zvijezda njihovoh U17 tima i zvijezda juniora Barcelone. Kad je poceo igrati za seniorski tim kluba i tu se dokazao - tek tada je pozvan da igra za Spaniju. Zasto nije pozivan dalje - pa zato sto je ofalio i u Barceloni je sljedece sezone igrao manje i davao manje golova, a konkurencija u prvom timu Spanije je ogromna.

U stvari, evo fakat, daj primjer nekoga ko nikad jos nije igrao u seniorskom klubu, a ko je zaigrao za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje, mozda ih stvarno ima, pa cu poceti misliti drukcije.

Inace mislim da bi mu Susic trebao uputiti neki telefonski poziv ili nesto i malo popricati sa momkom.
HarnagaHarnaga

#835 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by HarnagaHarnaga »

A zasto taj ne bi bio pozvat u mladu reprezentaciju U21. Mislim da bi to bio logican redosled, cak sta vise on bi preskocio nekoliko stepenica. Ludost je pozivati ga u A reprezentaciju ako tako reci nije odigrao niti jedne profesionalne utakmice, meni ta pomisao stvare neku mucninu i bljutavost.
Valjda sto sam posten i neiskvaren :D :D :D
Isto mu dodje da nastupi za U21 ili A reprezentaciju, mora promjeniti sportsko drzavljanstvo i trebao bi da je kaparisan.
HarnagaHarnaga

#836 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by HarnagaHarnaga »

buzzer wrote:
eto ti si pobjedio na svjetskom prvenstvu. nisam znao da si tako upucen u situaciju sa svicarskim talentima, vjerovatno znas i proporciju u odnosu na broj stanovnika po kantonima. koliko imaju veznih plavokosih do 17 godina u st. galenu, koliko ih je naturaliziranih, koliko ima lijevonogih golmana, itd.
Iskreno receno Jez ga zna daviti ponekad, ali ono sto sam procitao od tebe do sada - ovaj izraz je kao stvoren da bi se to sve sumiralo u jednu rijec.
buzzer

#837 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by buzzer »

HarnagaHarnaga wrote:
buzzer wrote:
Iskreno receno Jez ga zna daviti ponekad, ali ono sto sam procitao od tebe do sada - ovaj izraz je kao stvoren da bi se to sve sumiralo u jednu rijec.
od tebe je ovo kompliment avduka rodoljube.
burek_in_space

#838 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by burek_in_space »

@HarnagaHarnaga, opomena i bilo kakav gaf u narednom periodu te iskljuchuje sa foruma na period od 14 dana.

@buzzer - opomena takodje.
rado_vidjen

#839 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by rado_vidjen »

jeza u ledja wrote:Evo mojih pitanja tebi:

Zasto bi ga zvali?
Koji su kriteriji, ako postoje, da neki igrac bude pozvan da igra za BiH, a neki ne? Te kada?

Pitas kome se daje los primjer?
Daje se los primjer svim igracima koje recimo 'kamen' gore spomenu koje guraju pojedini menadzeri u saradnji sa korumpiranim novinarima da obljecu nas savez i guraju im koverte ne bi li njihov pulen zaigrao (ne kazem da je to slucaj za Seferovica, ali ne bi me nista zacudilo). Dajemo pogresan primjer svim mladim narastajima koji su rodjeni, odrasli i stekli osnovno fudbalsko znanje u BiH, a sto je bitno jer na njima (a ne na dijaspori) lezi nasa buducnost. Moje je misljenje da NIKAD BiH fudbal nece stati na dobre noge, pa makar ucestvovali na 3 SP za redom, ako igraci koji stasaju u BiH ne poboljsaju svoj status i cijenu u Evropi. Zato je to bitno, a ne radi nekog laznog patriotizma.
Normalan tok razvoja jednog reprezentativca je kroz mlade uzraste te zemlje. Jeste, mi to nemamo pa pokusavamo na foru maznnjavati igrace koji su stasali drugdje. Uopste nije u redu pozivati nekoga ko je jos formalno dijete (u smislu profesionalnog igraca) da preskace mlade reprezentacije i igra u A timu ispred svih mladih reprezentativaca BiH. Pitanje je na kraju krajeva koliko je takav jedan igrac u buducnosti spreman davati za 'svoju' zemlju.

Nego sve ovo je nevazno ako Seferovic ove sezone zaigra timu Fiorentine. Recimo nek udje u igru 4-5 puta u ovoj polusezoni odmah ga treba pozvati u A tim BiH na ljeto. Ako pak igra u nekoj 'primaveri' onda stvarno dok se ne probije nema smisla da igra medju odraslima.
Seferovic nije Pjanic, Miralem je igrao sa 17 godina i to vodio glavnu rijec u timu Lige Petice. Seferovic nije Krkic, nije Balotelli, ili Pato.
Moj rezon je da je buducnost nekoga ko je jos tako mlad i ko ne igra medju seniorima jos uvijek neizvjesna i da je njegova kvaliteta kao neizgradjenog igraca jos uvijek upitna.

Usput, samo u drugim ili mladim timovima klubova Lige Petice postoji bar 15-20 mladih igraca koji bi mogli igrati za BiH, a koji nisu napravili uspjeh sa nekom mladom reprezentacijom i o kojima se ne prica toliko, a u sustini su bar na papiru na potpuno istom nivou kao Seferovic. Koji je kriterij da se oni pozovu?

Sto se tice Krkica, ja sam naveo zasto je on drasticno razlicit od Seferovica. Momak je bio zvijezda njihovoh U17 tima i zvijezda juniora Barcelone. Kad je poceo igrati za seniorski tim kluba i tu se dokazao - tek tada je pozvan da igra za Spaniju. Zasto nije pozivan dalje - pa zato sto je ofalio i u Barceloni je sljedece sezone igrao manje i davao manje golova, a konkurencija u prvom timu Spanije je ogromna.

U stvari, evo fakat, daj primjer nekoga ko nikad jos nije igrao u seniorskom klubu, a ko je zaigrao za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje, mozda ih stvarno ima, pa cu poceti misliti drukcije.

Inace mislim da bi mu Susic trebao uputiti neki telefonski poziv ili nesto i malo popricati sa momkom.
Reko sam sto puta - zovemo ga zbog buducnosti. Jer je dobar projekat za buducnost. Nisma vidovit, ali ovaj momak ima odredjenu podlogu, odredjenu potvrdu kvalitete/talenta. Nije to nikakav Bicakcic iz Stuttgarta, Fazlic iz Werdera i sl. - niti se moze poredit.

Gdje su tih ostalih 15-20 igraca osvajali svjetska do prvenstva do 18 g. i bili prvi strijelci? (odnosno dijelili prvo mjesto) Ja ne znam za takve. I nesto ne vjerujem da su mu novinari stimali te golove.
Nemojte mi se sad hvatat za Kucukovica.

Ta prica o oslanjanju i gradjenju baze na domacoj ligi je u redu, ali mi nismo na tom stepenu sada. Mi sada moramo maznjavati tudje igarce; boriti se za svakog od njih ako iole vrijedi. Zasto je tako ima x razloga. A ako dublje zagrebes, doci ces do Radovana Karadzica i onih sa brda. Oni su krivi sto smo u situaciji u kakvoj jesmo. Oni su cak krivi i za pojavu jednog Muniba Usanovica, ako shvatas sta hocu reci.

Ja samo kazem - sta mozemo izgubiti psiljivom pozivnicom? Sta? Ako je mogu dobivati razni sadovici, husici, radeljici, hrgovici (druga liga) zasto je ne moze dobit momak, za kojeg postoje dobri nagovjestaji da ce biti nesto od njega. Naravno, niko ne moze proreci sta ce biti dalje u njegovom razvoju (mozda ja, kad bi ga pogledo na par treninga :D ) ali mi nemamo pravo na luxuz pogresne procjene i kockanja. NE-MA-MO.

U redu je prica da treba sacekat da krene ulazit... kad bi mi bili normalna zemlja. Ali nismo, jbg. Mislis da ce Svicarci sjedit skrstenih ruku kad krene ulazit u septembru? Mi imamo takav ugled (dakle nikakav) da mi nismo u pozicji cak ni jedne Hrvatske. Hrvati mogu pustit nekog momka, iz recimo Zrinjskog, da cak igra za nasu mladu rep. Ali budi siguran, da ako oni procjene da je materijal za njihov A tim - slijedi akcija na obostrano zadovoljstvo.( i igraca i njihove rep.)
Jedino im je Papac promakao, jer nisu mogli predvidjet da ce iz jedne Austrije otici u Glasgow.

Znao sam da ce neko povikat PJANIC JE IGRAO U SENIORIMA. :-)
Da, i? Ja sam ga tada gurao u A tim (ima tema) dok su mnogi govorili da treba prvo igrat za U-21 selekciju. Da ga nismo ovjerili na vrijeme, mozda bi decku puko film pa prihvatio poziv Francuza, jer ga Bosna ignorise i tretira ga kao govno? (ima raznih karaktera) Pogotovo jer je poslije otisao u Lyon. Ego raste, menadzeri svasta savjetuju... i td.
I budimo realni, ne moze se poredit zadnjeplasirani klub Francuske lige sa jednom Fiorentinom (da, sirim spiskom Fiorentine)

Ja ne znam da li je Seferovic novi Messi (vjerovatno nije) ili novi Baloteli i Krkic (promaseno poredjenje, Krkic i Messi) ali zato znam da Seferovic ne konkurise da igra za reprezentaciju SPANIJE, ITALIJE, ARGENTINE - vec Bosne i Hercegovine, 50-e reprezentacije u Svijetu. Tako da spusti malo letvicu. Ne moze se to poredit. :wink:
A i kada ce taj Seferovic debitovat za seniore Fiorentine, u ovoj polusezoni ili u septembru, mislim da je sada nebitno. Ja ga ocekujem tek u sepetembru. Pa?

Vidi nesto. Ako postoji neki drugi nacin, neka garancija (sportsko drzavljanstvo kao Begovic) onda je OK da ga se ne zove dok ne krene zabijat ili ulazit pomalo. Nemam nista protiv toga. To bi bilo najpostenije. Ali i da bi dobili neke garancije, treba ga zvati na neko okupljanje reprezentacije.

Dakle, sve sto hocu da kazem je da se mi nismo u situaciji da se kockamo s buducnoscu zbog cijene karte na relaciji Firenca-Sarajevo i sl.

over & out

BOJKOOOOOOOOOOOT :mrgreen:
buzzer

#840 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by buzzer »

jeza u ledja wrote:
buzzer wrote: eto ti si pobjedio na svjetskom prvenstvu. nisam znao da si tako upucen u situaciju sa svicarskim talentima, vjerovatno znas i proporciju u odnosu na broj stanovnika po kantonima. koliko imaju veznih plavokosih do 17 godina u st. galenu, koliko ih je naturaliziranih, koliko ima lijevonogih golmana, itd.
Izvini Harise nisam te prepozno.

Ne kontam cemu ovakvi izljevi gluposti? Fino ti je napisano i obrazlozeno kako i sta i koji su razlozi protiv. Umjesto da nesto napises konkretno odgovori ti se svode na ovo iznad. Cuj mudroser?!

PS: Marko Vesovic je nesvjesno govorio o samom sebi, pa tako i ti.
da su mi bogdo njegove godine...
ni ja ne kontam zasto izljevas gluposti. i to takve da te avduka podrzava, heej.
fino ti napisano da momka treba pozvati u sasvim je nevazno koji sastav - u19, seniore, trete, mrte, samo i jedino da se momku da do znanja da se na njega ozbiljno racuna, pa nek on i dalje radi na sebi, nek se bori za mjesto pod suncem. da decko ne dodje u iskusenje pa postane svicarski senior. nije ni on idiot da ocekuje mjesto u prvih 11 prije nego postane standardan u svom timu. ukoliko se to i desi.

ako si ti shvatio da bih ja dzeku ostavio na klupi protiv francuske u njegovu korist, onda najblaze receno imas problema sa slusanjem sugovornika. momak osvojio zlato na svjetskom, a ti bi ga kod maestra tulica na shlifovanje. mudroser, bezbeli.
jeza u ledja

#841 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by jeza u ledja »

@ rado vidjen
Hajd dobro, mozda si i u pravu.

Mozda su u stvari u pitanju samo nijanse - 1) izmedju totalnog nedostatka bilo kakvog kontakta na relaciji savez/selektori - seferovic i 2) trpanja u A selekciju.
Pitanje je u kakvom obliku i okviru cega ga pozvati - koja prijateljska (velika je razlika utakmica protiv Rijeke ili ona protiv Njemacke), da li ga pozivati u mladu repku, da li da ga samo Susic pozove ili ode mu na razgovor,...
Al eto sto kazes mozda je korist veca od stete.

Sad, pitanje je na kakvu tekmu bi se momak odazvao, ipak prijateljska protiv Rijeke je kita, zasto bi on riskirao svoj odnos sa maticnom zemljom (Svicom) zbog toga? Znaci sad bi on mogao vuci da igra u malo jacoj tekmi, ovo ono. Ne znam. Uostalom vidjecemo to uskoro u narednih godinu dana.

Kontam nekako, iz iskustva sa Pjanicem i Begovicem, ipak nekako imam osjecaj da ako lik odluci da igra za nas da se to nikad nece promjeniti, kao i obratno. Ti kazes da se ne poredimo sa Italijom, Spanijom, Brazilom...ali vala mozemo sa Svicom.
Last edited by jeza u ledja on 23/02/2010 00:58, edited 2 times in total.
buzzer

#842 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by buzzer »

burek_in_space wrote:@HarnagaHarnaga, opomena i bilo kakav gaf u narednom periodu te iskljuchuje sa foruma na period od 14 dana.

@buzzer - opomena takodje.
primljeno k znanju, odoh namah :D u krevet. :zzzz:
jeza u ledja

#843 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by jeza u ledja »

buzzer wrote: fino ti napisano da momka treba pozvati u sasvim je nevazno koji sastav - u19, seniore, trete, mrte, samo i jedino da se momku da do znanja da se na njega ozbiljno racuna,
Kontradiktoran si.
buzzer wrote: momak osvojio zlato na svjetskom, a ti bi ga kod maestra tulica na shlifovanje.
Na jednom mjestu ti je nevazno u koji sastav, na drugom se ismijavas ako ode kod Tulica.

Rijec je o pozivanju u A tim. Naravno da s njim treba imati nekog kontakta i da ga treba pozvati u neki tim.
buzzer

#844 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by buzzer »

jeza u ledja wrote:
buzzer wrote: fino ti napisano da momka treba pozvati u sasvim je nevazno koji sastav - u19, seniore, trete, mrte, samo i jedino da se momku da do znanja da se na njega ozbiljno racuna,
Kontradiktoran si.
buzzer wrote: momak osvojio zlato na svjetskom, a ti bi ga kod maestra tulica na shlifovanje.
Na jednom mjestu ti je nevazno u koji sastav, na drugom se ismijavas ako ode kod Tulica.

Rijec je o pozivanju u A tim. Naravno da s njim treba imati nekog kontakta i da ga treba pozvati u neki tim.
dobro jutro

nisam kontradiktoran. samo ne ocekujem od rukovodstva saveza, bas kao ni od tulica da se potrudi da nam se ne desi novi ibrahimovic. zato se nadam i smatram ispravnim da pape pozove momka koji pokazuje potencijal, kako se ne bi kasnije kajali kad i ako ga budemo gledali kao seniora u svicarskom dresu.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#845 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by A1fa »

Ne znam koliko je to i do selektora, ja opet kazem, to je samo do saveza i ni do kog vise! Ali sta i ocekivati kada znamo da bi barem polovici njih bilo draze da Bilbija recimo izabere Srbiju, a istovremeno se potajno raduju ovom slucaju sa ovim malim Damirom. Da ima ljudi koji bi pomogli-ima! Ko to od vas misli da bi Barbarez odbio recimo i tu funkciju skauta, da ode i na lice mjesta pogleda i porazgovara sa svakim od ovih momaka? Zamislite da vam je 17 godina, igrate tamo u nekom St. Galenu, imate trening, a na tribinama pored tvojih mame i tate sjedi-Sergej Barbarez :D I hajd onda da vidim tog koji ce reci ,,eto ja sam odrastao u Svicarskoj, oni su mi sve dali pa je red da im se oduzim'' :-) :-)

Ali za to nema (slobodno cu reci) politicke volje, jer to nezanimanje i prepustanje mladih talenata i ljudi koji treba da predstavljaju ovu drzavu drugima, to vise nije sport, to se planski radi vec evo 10 godina od kad se savez ujedinio i od kad se pitaju i oni koji bi najvise voljeli da ove drzave i nema!!! :x A oni od kojih bismo ocekivali da stite nase interese su notorni alkoholicari i sitni kokosari! Nisu to ni kriminalci, jer kriminalac je gospodin covjek, svi ga optuzuju ali njemu niko ne moze dokazati da je kriminalac! Ovim nasim i dokazu i daju crno na bijelo da su lopovi, i opet nikom nista :-)
jeza u ledja

#846 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by jeza u ledja »

Po mom misljenju bolje je nego sto je bilo. Mi smo u zadnjem ciklusu dobili tri nova igraca koji su kao malci igrali za mlade reprezentacije drugih zemalja (Pjanic, Begovic i Medunjanin). Jeste, sad je malo lakse zbog promjene pravila FIFA, ali opet ide nabolje. Medjutim, sva ta tri igraca su odmah bila dovoljno dobra da ulete u A tim.
Evo sad mozda uleti i ovaj Bahtiyaroglu.
respo

#847 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by respo »

koja je sljedeca prijateljska bih? cini mi se mijajlovic pomenu svedsku al nema veze

seferovica odmah pozvati i da ima pravo nastupa za bih

da ne bude kao sa ibrahimovicem
covjek se nudi da samo jednu odigra u A timu a ne nasi strucnjaci ga hoce u U19 ili U21 nevazno

i sada ga gledamo po barceloni klincima palcima a tada bio u malmeu
HarnagaHarnaga

#848 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by HarnagaHarnaga »

respo wrote:koja je sljedeca prijateljska bih? cini mi se mijajlovic pomenu svedsku al nema veze

covjek se nudi da samo jednu odigra u A timu a ne nasi strucnjaci ga hoce u U19 ili U21 nevazno

Dokaz!!!!!!!!!! Link!!!!!!!
Kako ljudi mogu svjesno lagati, nikada mi nece biti jasno. Ima deset Zlatanovih izjava u kojima kaze da NIKADA NIJE BILO SANSE DA IGRA ZA BIH i nemoguce je da za to ne znaju ovi sto stalno jedno te isto podmecu. Napale atmosferu, prvo ko fol savez a kad se Zlatana tu ubaci to djeluje tako uvjerljivo...pa onda predju na selektora koji bezbeli cuva ledja savezu. I sve tako u krug. Nista ne predlazu, da im kazes da idu da razbijaju noseve onima u savezu po cjenu robije, da im kazes da uzmu puske da se Bosna uredi kako prilici... sve bi to prhnulo ko jato preplasenih jarebica. PIH, ne mogu samo za Ushljanovica (Beograd)da kazem da je bolji od bilo koga na svijetu, ali ovi drugi su sto puta bolji od vas. Idite bojkotujte, idite u pustinju gdje nema ni TV ni radio prijenos...idite do vraga, pustite normalne ljude da prate svoju reprezentaciju, pustite Safeta Papeta da pokusa nesto...Nedo Bog kiksa, kako bi ga rastrgnuli ovi lesinari...Verbalno naravno jer za nista drugi niste ni sposobni. PIH.
HarnagaHarnaga

#849 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by HarnagaHarnaga »

buzzer wrote:
jeza u ledja wrote:
Kontradiktoran si.

dobro jutro

nisam kontradiktoran. samo ne ocekujem od rukovodstva saveza, bas kao ni od tulica da se potrudi da nam se ne desi novi ibrahimovic. zato se nadam i smatram ispravnim da pape pozove momka koji pokazuje potencijal, kako se ne bi kasnije kajali kad i ako ga budemo gledali kao seniora u svicarskom dresu.
Seferovic je u juniorskoj ekipi Fiorentine i sve dok ne pocne igrati za prvu ekipu ja ga ne bi pozvao...pa nismo dotle vala spala...ili trebamo da zacepimo gubice kad nam Subotici, i ovi neki gorazdani igraju za reprezentacije Srbije, Hrvatske...Smiri te se, ipak je ovdje rijec samo o fudbalu, a kad se vide sve te kombinacije (o kradji Seferovica) komotno nam se moze reci "nedo im Bog furcata".
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#850 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by A1fa »

HarnagaHarnaga wrote:
respo wrote:koja je sljedeca prijateljska bih? cini mi se mijajlovic pomenu svedsku al nema veze

Dokaz!!!!!!!!!! Link!!!!!!!
Kako ljudi mogu svjesno lagati, nikada mi nece biti jasno. Ima deset Zlatanovih izjava u kojima kaze da NIKADA NIJE BILO SANSE DA IGRA ZA BIH i nemoguce je da za to ne znaju ovi sto stalno jedno te isto podmecu. Napale atmosferu, prvo ko fol savez a kad se Zlatana tu ubaci to djeluje tako uvjerljivo...pa onda predju na selektora koji bezbeli cuva ledja savezu. I sve tako u krug. Nista ne predlazu, da im kazes da idu da razbijaju noseve onima u savezu po cjenu robije, da im kazes da uzmu puske da se Bosna uredi kako prilici... sve bi to prhnulo ko jato preplasenih jarebica. PIH, ne mogu samo za Ushljanovica (Beograd)da kazem da je bolji od bilo koga na svijetu, ali ovi drugi su sto puta bolji od vas. Idite bojkotujte, idite u pustinju gdje nema ni TV ni radio prijenos...idite do vraga, pustite normalne ljude da prate svoju reprezentaciju, pustite Safeta Papeta da pokusa nesto...Nedo Bog kiksa, kako bi ga rastrgnuli ovi lesinari...Verbalno naravno jer za nista drugi niste ni sposobni. PIH.
Hajd ti daj link za ovo....;)

To je u sustini sada skoro nebitno, sta se zeli time dokazati nakon 10 godina?? Da smo ga mogli imati-jesmo, ds li bi se on na kraju ipak odlucio za Svedsku i pored nasih vrbovanja-ne znamo jer nije se ozbiljno nista pokusalo... to je ono jedino sto je jasno i nedvosmisleno.
Post Reply