Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vares City wrote:GO OBAMA GOOO!!!!!!!!
Vrati svoje sinove u Cemeriku!!!!

Ovi sto ih tamo poslase(Irak,Afganistan,...)ni sami ne znaju sto su ih tamo poslali,i sto se neki od njih nikada vise nece vratiti,.....
Terorizam,...
U panjevima,....

Evo tip je kao svoj izborni cilj najavio povratak vojnika kuci,.....
Da li je to samo izborna navlakusa ili,....

Sta ti kontas Pitt-e?, Ti si mi nekako najrazboritiji?
Pa eto postoji namjera da ih vrate sto prije, sad kako ce to uraditi ne znam. Sigurno je da ce americko vojno prisustvo u nekom obliku tamo postojati barem jos nekoliko godina.
Ovo ne vazi za Afganistan.

Definitivno veceras Obama uzima Washington i Nebrasku sa omjerom 2:1, jos ostaje da vidimo sta ce se desiti sa Louisianom, koja zbog crnacke populacije vjerovatno ide takodje njemu.
Ocekujem da nakon veceras Obama definitivno izbije na celo. :)
Vares City

Post by Vares City »

jefferson wrote:

Ovi sto ih tamo poslase(Irak,Afganistan,...)ni sami ne znaju sto su ih tamo poslali,i sto se neki od njih nikada vise nece vratiti,.....
Terorizam,...
U panjevima,....

Nece to bas tako lako ici! Ko god uzme primaries poslije ce se okrenuti centru malo vise u generalnim izborima.
Iz Iraka nema povratka jos 4-5 godina ko god dodje, jer napustanje iraka sada bi bila najveca greska. To bi destabiliziralo region skroz, a Irak odvelo u totalni gradjanski rat. Treba govna pokupit za Bushom, ali to treba uraditi na odgovoran nacin. Destabiliziranje regiona znaci jos vece cijene nafte i potencijalno uvlacenje S. Arabije u sve to. Najbolje bi bilo da se ovo nije uopce desilo, ali sad povuc vojsku, pa ovo sad sto se desava bi licilo na djeciju igru!
Pa sta mu drugo preostaje ,...
razlozi za invaziju su i maloj djeci poznati,...
On bi u svakom slucaju u S.Arabiji imao saveznika na duze staze,....ugovori ,...baze,...,

Mozda Obama i ima najbolje sanse da u miru pstigne daleko vise nego sto je ovaj Hajvan postigao(gubio)ovim ratovima do sada,...

On po mom misljenju ima najvise sansi,...
jefferson

Post by jefferson »

Vares City wrote:
jefferson wrote:

Terorizam,...
U panjevima,....

Nece to bas tako lako ici! Ko god uzme primaries poslije ce se okrenuti centru malo vise u generalnim izborima.
Iz Iraka nema povratka jos 4-5 godina ko god dodje, jer napustanje iraka sada bi bila najveca greska. To bi destabiliziralo region skroz, a Irak odvelo u totalni gradjanski rat. Treba govna pokupit za Bushom, ali to treba uraditi na odgovoran nacin. Destabiliziranje regiona znaci jos vece cijene nafte i potencijalno uvlacenje S. Arabije u sve to. Najbolje bi bilo da se ovo nije uopce desilo, ali sad povuc vojsku, pa ovo sad sto se desava bi licilo na djeciju igru!
Pa sta mu drugo preostaje ,...
razlozi za invaziju su i maloj djeci poznati,...
On bi u svakom slucaju u S.Arabiji imao saveznika na duze staze,....ugovori ,...baze,...,

Mozda Obama i ima najbolje sanse da u miru pstigne daleko vise nego sto je ovaj Hajvan postigao(gubio)ovim ratovima do sada,...

On po mom misljenju ima najvise sansi,...
Ma nisu ugovori i baze u S.Arabiji problem, problem je sto se ovo sranje moze prenjeti vrlo lako na S. Arabiju, a to bi onda bio kurslus bez presedana.
Mislim da je Obama spreman da razgovara sa iranom, i to je najbitnije u cijeloj prici. Ako Iran i USA uspostave neke odnose, krenu razgovori, amerika malo popusti sto se tice sankcija, onda to moze vise pomoci americi a pogotovo iraku nego povlacenje!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ono sto Obama govori nije samo to da treba okoncati americko prisustvo u Iraku, vec da treba promjeniti uopste mentalni sklop koji je doveo americku vojsku u Irak. Sad kako ce to uraditi, i da li je u stanju vidjecemo, ali ako nista na taj nacin se razlikuje od vecine drugih predsjednickih kandidata, ukljucujuci i Clintonovu, koja je glasala za taj rat.
artzy

Post by artzy »

Go Obama!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

U Maineu danas vodi Obama, 57%-42%. Mala drzava, ali jos jedna za Baracka.

Obama je sad definitivno u vodjstvu u broju delegata, po raznim racunicama ima izmeju 50 i 80 boba prednosti.

Medjutim u superdelegatima pisulja vodi 89 boba. Tako kad se sabere sve ona ima prednost od 10-ak boba, ali jebo superdelegate, oni ce se okrenuti na kraju kako nOarod bude glasao.

Clintonova ceka mart te prajmariz u velikim drzavama (Texas, Ohio i poslije Pennsylvania), jer tamo navodno ima prednost u anketama. Medjutim ako Obama nastavi uzimati ove manje drzave (u utorak Virginia, Maryland i DC) i onda kasnije u februaru svoje rodne Havaje i vjerovatno Wisconsin, onda se postavlja pitanje hoce li Hillary i dalje biti toliko popularna u Tx, Oh, Pa.

Hillary danas dala otkaz svom sefu kampanje, to nikad nije dobar znak.

Ja i dalje ne mogu da vjerujem da je Obama ovoliko dogurao, stvarno ce biti interesantno ako on bude stvarni kandidat. Ali nece se Clintonovi dati tako lako. :roll:

Go Obama!!! :)
walkabout

Post by walkabout »

Par pasusa iz jednog ovdasnjeg taze clanka...

---------------------------------

A new count by RealClearPolitics.com, an independent poll-tracking website, showed Obama was fast racking up delegates shredding Clinton's lead. By late Sunday he had some 1,120 delegates, just three behind Clinton on 1,123 delegates.

....

Looking ahead, Wisconsin votes on February 19, with bigger primaries due in Texas and Ohio on March 4.

On the Republican side, John McCain has yet to convince the party's core conservatives, a fact drummed home when he lost on Saturday in Kansas and Louisiana to Mike Huckabee.

Even though he is the most likely party nominee after main rival Mitt Romney quit the race last week, ordained Baptist minister Mike Huckabee has vowed to fight on despite having little chance of overcoming McCain's huge delegate lead.

A Vietnam war hero, McCain, 71, has some 724 delegates to 234 for Huckabee. A total of 1,191 are needed for the nomination.

McCain won the Republican caucuses in Washington state, but his narrow victory -- 26 percent against 24 percent for Huckabee and 21 percent for Texas Congressman Ron Paul -- showed conservatives remain suspicious of him.

"I'm prepared to stay in until somebody has 1,191 delegates because that's the magic number at which a person is the nominee of the party," Huckabee told CBS television.

President George W. Bush, who defeated McCain for the nomination in 2000, said in an interview with Fox on Sunday that he would help his one-time rival if he secures the nomination, saying there was "no doubt in my mind he's a true conservative."

But he added, "I think that if John's the nominee, he has got some convincing to do to convince people that he is a solid conservative."

-------------

Ova zadnja recenica je mrak - mnogi ce je svrstati u jednu od "bisera" kojih je bilo i ranije, mada ja nisam bash ubijedjen - radije, da li je ovo javna (upozoravajuca?) poruka "u boci" za McCain-a, ali i za ostale...
jefferson

Post by jefferson »

Ovo ti je izgradjena politicka svijest na djelu!
walkabout

Post by walkabout »

jefferson wrote:Ovo ti je izgradjena politicka svijest na djelu!
Je li ovo komentar na moj post ili onaj prethodni, od Jezha?
jefferson

Post by jefferson »

Mislim na post jezha. Ali generalno, nakon 8 godina vladavine onog religijskog fanatika koji drugi mandat moze zahvaliti dogadjajima iz Septembra 2001, drustvo se budi, i konacno im je preko glave i Bush i Clinton familije i hoce nesto drugo.
A bosancima bi preporucio da izbore prate i uce!
walkabout

Post by walkabout »

jefferson wrote:Mislim na post jezha.

U redu... Bilo bi dobro da je tako kao sto kazes o izgradjenoj politickoj svijesti Amerikanaca, ali ja bash nisam ubijedjen. Jeste da primjecujem ali po meni nema je josh dovoljno dosta, nazalost.

Ali generalno, nakon 8 godina vladavine onog religijskog fanatika

Ne treba zaboraviti da je on samo javno lice ispred mocne skupine ljudi...

koji drugi mandat moze zahvaliti dogadjajima iz Septembra 2001,

Moze li se reci i obrnuto?

drustvo se budi,

Prije jedno 8-9 godina jedan visoki politicar je rekao (glede zainteresovanosti prosjecnog Amerikanca za vazna drustveno-politicka pitanja americke drzave/drustva): "Oni ce poceti da obracaju paznju tek kada neboderi pocnu da se rushe!"
Hemon je rekao da treba oko 10-ak hiljada americkih zrtava u Iraku za "budjenje" americkog drustva...da li ovo sto je rekao ima smisla?

i konacno im je preko glave i Bush i Clinton familije i hoce nesto drugo.

Mogu oni da hoce sta god hoce ali sta ce dobiti moze biti sasvim druga prica - mada se obraca paznja i na to sto se zeli...

A bosancima bi preporucio da izbore prate i uce!

Sigurno - narocito da analiziraju sta je bilo a ne sto izgleda da je bilo.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Hehe, citam kako je neko utvrdio kako je Dick Chenney Obamin dalji rodjak.

Pa mi palo na pamet da nadjem nesto o njemu i njegovim roditeljima.

Ovo su mu roditelji, jedno iz Kansasa, drugo iz Kenije. Otac ga je napustio kad je imao dvije godine, od kada ga je samo par puta vidio, jer je ubrzo umro. I majka mu je umrla prije desetak godina.

Image
Image

Ovo mu je ocuh iz Indonezije
Image

Ovo mu je indonezijsko-americka polusestra
Image

Ovo su mu deda i baka koji su ga najduze odgajali
Image

Inace 'Barry' je rodjen i odrastao na Havajima, te jedno vrijeme u Indoneziji.

I zamislite sad ovakav mix-max covjek da bude predsjednik Amerike umjesto tamo nekog bogatog bezveznog bjelcuge? :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote: I zamislite sad ovakav mix-max covjek da bude predsjednik Amerike umjesto tamo nekog bogatog bezveznog bjelcuge? :)
Sad si me uvrijedio...
I to na rasnoj osnovi!!! :x

Uhhhh, zamalo svih pet rijeci boldira... :shock: :D :D
repeater

Post by repeater »

jezice, odavno te namjeravam pitati .. sta ti zapravo podrazumijevas pod amer. sandzakom ?? :D :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

repeater wrote:jezice, odavno te namjeravam pitati .. sta ti zapravo podrazumijevas pod amer. sandzakom ?? :D :D
Pogodi. :D

I gdje d fak je Yoktahpawa Kaunti? Zvuci ko upstate nju jork.
Vares City

Post by Vares City »

jeza u ledja wrote:Ono sto Obama govori nije samo to da treba okoncati americko prisustvo u Iraku, vec da treba promjeniti uopste mentalni sklop koji je doveo americku vojsku u Irak. Sad kako ce to uraditi, i da li je u stanju vidjecemo, ali ako nista na taj nacin se razlikuje od vecine drugih predsjednickih kandidata, ukljucujuci i Clintonovu, koja je glasala za taj rat.
Ja sam je prestao cijeniti od onda kad je progutala Monikino "pusenje" :lol:
repeater

Post by repeater »

jeza u ledja wrote:
repeater wrote:jezice, odavno te namjeravam pitati .. sta ti zapravo podrazumijevas pod amer. sandzakom ?? :D :D

texas?
cuj ne znas za yoknapatawpha county .. :-?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

repeater wrote:
jeza u ledja wrote:

texas?
Ma ne znam ba, ne citam ti ja te knjige. :D

Jeste Tx. ;)
artzy

Post by artzy »

repeater wrote:
jeza u ledja wrote:

texas?
aaaa sege... ? ne zna gdje je joktapaua kaunti... ts ts ts :D :D
walkabout

Post by walkabout »

Odma kad se prodje Yarramalong pa malo desno... :D
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

jeza u ledja wrote:U Maineu danas vodi Obama, 57%-42%. Mala drzava, ali jos jedna za Baracka.

Obama je sad definitivno u vodjstvu u broju delegata, po raznim racunicama ima izmeju 50 i 80 boba prednosti.

Medjutim u superdelegatima pisulja vodi 89 boba. Tako kad se sabere sve ona ima prednost od 10-ak boba, ali jebo superdelegate, oni ce se okrenuti na kraju kako nOarod bude glasao.
Clintonova ceka mart te prajmariz u velikim drzavama (Texas, Ohio i poslije Pennsylvania), jer tamo navodno ima prednost u anketama. Medjutim ako Obama nastavi uzimati ove manje drzave (u utorak Virginia, Maryland i DC) i onda kasnije u februaru svoje rodne Havaje i vjerovatno Wisconsin, onda se postavlja pitanje hoce li Hillary i dalje biti toliko popularna u Tx, Oh, Pa.

Ja i dalje ne mogu da vjerujem da je Obama ovoliko dogurao, stvarno ce biti interesantno ako on bude stvarni kandidat. Ali nece se Clintonovi dati tako lako. :roll:

E, bas si se u ovome z...bo!! Upravo obrnuto, "superdelegati" su tu da bi ponistili volju vecine, tj. glasaca, ako to nije u interesu partije!!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

e sanđžak ježu jesil ovo cito

Doris Lessing: "Ako pobijedi, Barack Obama će biti ubijen"

*** SPAM *** - Dobitnica Nobelove nagrade za književnost, 88-godišnja Britanka Doris Lessing, smatra da će Barack Obama, ukoliko postane predsjednik SAD-a, biti ubijen. Upitana koga lično smatra boljim izborom u američkoj predsjedničkoj utrci, Obamu ili Hillary Clinton, Lessing je rekla da to zapravo i nije toliko bitno, ali smatra da bi demokrate trebale ujediniti snage u ogledu sa republikancima.

"On (Obama, op. a.), ako pobijedi, vjerovatno neće dugo izdržati kao crni predsjednik. Ubiće ga", smatra Lessing, ali nije otkrila odakle bi prema njenom mišljenju stigla inicijativa za ubistvo.

Inače, pomenute stavove poznata je nobelovka iznijela u intervjuu štokholmskom listu "Dagens Nyheter".

Što su špekulacije pocele izgleda da je i u Hamerici,moguce cranje.
walkabout

Post by walkabout »

seiko22 wrote:
jeza u ledja wrote:U Maineu danas vodi Obama, 57%-42%. Mala drzava, ali jos jedna za Baracka.

E, bas si se u ovome z...bo!! Upravo obrnuto, "superdelegati" su tu da bi ponistili volju vecine, tj. glasaca, ako to nije u interesu partije!!
Slazem se... samo bih ja dodao umjesto partije ovo "najjace struje unutar partije".
A tu onda dolazimo do...???
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ja nisam polemisao oko toga cemu sluze superdelegati vec kako bi na kraju oni glasali. Glasati protiv volje vecine je politicko samoubistvo i za njih kao pojedince i za stranku, to zna svaki od tih superdelegata. Kad bi se to desilo veliki broj ljudi koji bi inace glasali za njih bi u novembru ostali kod kuce. Ne treba biti mnogo pametan da se to shvati.
Prema tome, prevelika se vaznost pridaje njima.

Moje shvatanje tih superdelegata, kao i svih ovih silnih 'endorsements' je tipovanje na konja koji ce pobjediti od kojeg ces poslije imati hajra.

Evo, dodje Obama u lupam Richmond, VA. Od tamo ga podrzava lokalni guverner te drzavni senatori. Na mitingu se skupi 20,000 dusa da vide Obamu, a kao uvod pojavi se lokalni guverner i odrzi mali govor. Poslije dodje Obama i izrecituje zahvalnice lokalnom guverneru, senatorima i sl. Oni inace nikad ne bi mogli skupiti toliku publiku. I tako podrska njemu, on spomene njih, raja sve to pusi i tako to fercera.
Slicno vazi za politicke dilove izmedju buduceg predsjednika i tih politicara. Ti se kandidujes, ja te podrzim, ako postanes predsjednik ucinices mi kakvu uslugu, itd. Ako se desi to da recimo Obama i Clinton budu izjednaceni, svi ovi superdelegati koji jos nikome nisu dali glas ce podrzati onoga ko ima najvece izglede da postane predsjednik, a to sigurno nece biti onaj koji ima manje glasova prije konvencije.

Neki dan, jedan od CNNovih komentatora, Donna Brazile koja je neka demokratski kongresvumen mescini, rekla doslovce na tv "ako superdelegati odluce kandidata ja cu istupiti iz stranke". Howard Dean, sef stranke, je rekao da ako ne bude ociglednog pobjednika do kraja proljeca da ce pozvati oba kandidata na 'dogovor'.

Mislim da ce vece pitanje biti sudbina glasova iz Michigana i Floride, nego pitanje superdelegata, al eto.

Zato se nadam da ce Obama napraviti iznenadjenje u martu i uzeti ili Texas ili Ohio, ili biti pola-pola (3. marta). Jer ako se to desi Clintonova je gotova.

Nego evo zatvaraju se izborna mjesta danas, u Virginiji Obama pobjeduje sa duplo vise boba!!!! Ocekivalo se da ce pobjediti, ali ne sa ovolikom razlikom.

Obama ce veceras definitivno preci u vodjstvo ukljucujuci i tih stotinjak boba kojih Hillary ima vise od njega.
jefferson

Post by jefferson »

Mislim, brat je "odero" Hillary veceras :D
Post Reply