Haj` da malo sutimo, ...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Zlata M.

#826 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Beautiful

Every day is so wonderful
And suddenly, i saw debris
Now and then, I get insecure
From all the pain, I'm so ashamed

I am beautiful no matter what they say
Words can't bring me down
I am beautiful in every single way
Yes, words can't bring me down
So don't you bring me down today

To all your friends, you're delirious
So consumed in all your doom
Trying hard to fill the emptiness
The piece is gone left the puzzle undone
That's the way it is

You are beautiful no matter what they say
Words can't bring you down
You are beautiful in every single way
Yes, words can't bring you down
Don't you bring me down today...

No matter what we do
(no matter what we do)
No matter what they say
(no matter what they say)
When the sun is shining through
Then the clouds won't stay

And everywhere we go
(everywhere we go)
The sun won't always shine
(sun won't always shine)
But tomorrow will find a way
All the other times

'cause we are beautiful no matter what they say
Yes, words won't bring us down, oh no
We are beautiful in every single way
Yes, words can't bring us down
Don't you bring me down today

Zlata M.

#827 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Zlata M.

#828 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Image

Pesma za nas dvoje

Znam,
mora biti da je tako:
nikad se nismo sreli nas dvoje,
mada se trazimo podjednako
zbog srece njene
i srece moje.
Pijana kisa siba i mlati,
vrbama vetar cupa kosu.

Kuda cu?
U koji grad da svratim?

Dan je niz mutna polja prosut.

Vucaram svetom dva prazna oka
zurim u lica prolaznika.
Koga da pitam,gladan i mokar,
zasto se nismo sreli nikad?

Il je vec bilo?
Trebao korak?
Mozda je sasvim do mene dosla.
Al' ja,
u krcmu svratio gorak,
a ona
ne znajuci-prosla.

Ne znam.
Ceo svet smo obisli
u zudnji ludoj
podjednakoj,
a za korak se mimoisli.

Da,mora da je tako

M. Antic
Zlata M.

#829 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Zlata M.

#830 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Zlata M.

#831 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Sumrak.
U tihim bastama skriven harem suti.
Dvije zene same na konaku sjede
I potajno sapcu.
Dok vecernje slutnje u mislima jezde
Jedna od njih sapnu:
- A sad, draga, sta cu?
Sapnu tako tiho, plasljivo i bolno
Ko da i zidove zlobne usi rese.
A jezivi sapat kao slutnje drhtaj
Oba srca strese.

H.Humo
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#832 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Admir_1984 »

Zlata M.

#833 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Zlata M.

#834 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Buona notte, amore!
Ti vedro nei miei sogni.
Buona notte a te, che sei lontana.
potočanka

#835 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by potočanka »

Zlata M.

#836 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

vaca

#837 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by vaca »

zelenashica

#838 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by zelenashica »

Djevojka je čekala avion u čekaonici velikog aerodroma.Pošto je trebala dugo da čeka odlučila je da kupi knjigu i prekrati vrijeme čekanja čitanjem.
Pored knjige kupila i paketić keksa.Sjela je u čekaonicu.Pored nje na stolici je bio paketić sa keksom,a sa druge strane gospodin koji je čitao novine.Kada je ona uzela keks i gospodin je uzeo jedan keks.Ona se šokirala ali nije ništa rekla.
Nastavila je da čita knjigu a u sebi je pomislila:ma gledaj ti ovo,da sam imam malo više hrabrosti do sad' bi ga udarila.
Svaki puta kada je ona uzimala keks,gospodin pored nje je takođe uzimao,neobazirući se na nju.
Nastavili su tako dok u paketiću nije ostao samo jedan keks.Djevojka je pomislila,šta li će sad' da uradi?
Čovjek uze taj keks i podijeli ga na pola.
Djevojka je ostala nijema.Pokupila je svoje stvari,uela knjigu i pošla u drugu čekaonicu.Našla je drugo mjesto gdje nije bilo nikoga pored nje.Kad' se malo pribrala i kada ju je prošao bijes otvorila je torbu da vrati knjigu i vidjela paketić keksa koji je bio netaknut.
Postdjela se kao lopov i tek tad je shvtila da je keks,isti kao njen,bio od gospodina ,koji je sjedio pored nje,ali koji je bez šokiranja i nervoze podijelio s njom i posljednji komad keksa.Sasvim suprotno od nje,koja se čak osjećala i povrijeđenom u sopstvenom ponosu i osjećanjima.
Koliko puta smo u našem životu pojeli tuđi keks,a da toga nismo bili ni svjesni i nikada nećemo saznati?

Često situacija nije onakva kakvom nam se čini na prvi pogled!
Image
zelenashica

#839 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by zelenashica »

"Dakle, ti bi zelio da razgovaras sa mnom?" rece Bog.

"Ako imas vremena" rekoh.

Bog se nasmesi."Moje je vreme vjecnost" .

"Sta si me htio pitati?"

"Sta te najvise iznenadjuje kod ljudi?"

Bog odgovori:

"Sto im je detinjstvo dosadno. Zure da odrastu, a potom bi zeleli ponovo biti djeca.

Sto trose zdravlje da bi stekli novac, pa potom trose novac da bi vratili zdravlje.

Sto razmisljaju tjeskobno o buducnosti, zaboravljajuci sadasnjost. Na taj nacin ne zive ni u sadasnjosti ni u buducnosti.

Sto zive kao da nikada nece umreti, a onda umiru kao da nikada nisu ziveli."

Bog me primi za ruku. Ostadosmo na trenutak u tisini.

Tada upitah: "Kao roditelj, koje bi zivotne pouke zelio da tvoja djeca nauce?"

Osmehujuci se, Bog odgovori:

"Da nauce da nikoga ne mogu prisiliti da ih voli.
Mogu samo voleti.
Da nauce da nije najvrednije ono sto poseduju, nego ko su u svom zivotu.

Da nauce kako se nije dobro uporedjivati s drugima ...

Da nauce kako nije bogat onaj covek koji najvise ima, nego onaj kojem najmanje treba.

Da nauce kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se duboko povredi voljeno bice, a potom su potrebne godine da se izlijeci.

Da nauce oprastati.... tako da sami oprastaju.

Da spoznaju kako postoje osobe koje ih njezno vole, ali to ne znaju izreci niti pokazati.

Da nauce, da se novcem moze kupiti sve. Osim srece i ljubavi.

Da nauce da dve osobe mogu promatrati istu stvar, a vidjeti je razlicito.

Da nauce da je pravi prijatelj onaj koji zna sve o njima ... a ipak ih voli.

Da nauce kako nije uvek dovoljno da im drugi oproste. Moraju i sami sebi oprastati.

Ljudi ce zaboraviti sto si rekao.
Ljudi ce zaboraviti sto si ucinio.
Ali nikada nece zaboraviti kakve si osecaje u njima pobudio."

Image
zelenashica

#840 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by zelenashica »

Svaki dan je specijalan!

Čovjek je otvori jednu od ladica koja je pripadala njegovoj ženi. Izvadi jedan zamotuljak u pirinčanom papiru i reče: "Ovo nije bilo šta, ovo je nešto specijalno." Odmotao je paketić i odbacio papir, i onda se duboko zagledao u biranu svilu i čipku. Ona je ovo kupila kad smo bili prvi put u New Yorku, pre otprilike osam ili devet godina. Nije ga nikada upotri***ila. Čuvala je to za neku "specijalnu priliku".
"Dobro... ja mislim da je sada prigodna prilika za to.
"Prišao je krevetu i položio rublje pored druge garderobe, koju će ona imati na pogrebu. Njegova žena je umrla.
Okrenu se prema djeci i reče: "Ne čuvajte nikada ništa za neke specijalne prilike, svaki dan u vašem životu je specijalan".

Image

Uploaded with ImageShack.us
zelenashica

#841 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by zelenashica »

Kako obuzdati ljutnju

Nekada davno živio je dječak koja je imalo lošu narav. Njegova majka mu je dala kesu punu eksera i kazala mu da svaki puta kad izgubi živce mora zabiti jedan ekser u ogradu.
Prvi dan je morao zabiti cak 37 eksera! Tokom sljedecih nekoliko nedelja kako se je ucio kontrolisati, broj eksera zabijenih smanjivao se iz dana u dan.
Shvatio je da joj je lakše obuzdavati ljutnju nego zabijati ekser u tvrdu ogradu.
Napokon, stigao je dan kada dječak nije izgubio živce ni jedanput! Kazao je to majci i ona mu je savjetovala da svaki takav dan koji prode u miru - izvuce jedan ekser.
Stigao je dan kada je dječak rekao majci da više nema niti jednog eksera u ogradi! Majka je uzela sina za ruku i odvela je do ograde, i rekla mu:
"Dobro si ucinio sine moj...ali pogledaj rupe koje su ostale u ogradi...ograda više nikada nece izgledati isto! Kada kažeš nekome nešto u ljutnji povrijediš ga. Kao da zabiješ nož u tu osobu i potom ga izvadiš napolje. Nema veze koliko puta kazes: "Žao mi je"..rana je ipak još uvijek tu. Povrijediti nekoga rijecima je ponekad gore nego fizicki. Prijatelji su naše rijetko bogatstvo i treba ih cuvati. Oni te nasmijavaju kada si tužan, ohrabruju te kada trebaš uspjeti nešto u životu, pozajmljuju ti rame za plakanje, uši za slušanje i otvaraju ti srce."

Cuvajte svoje prijatelje i izvinite im se ako ste ikada napravili kakvu rupu u njihovoj ogradi!

Image
zelenashica

#842 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by zelenashica »

Jednom davno, djevojka zvana Li –Li se udala i otisla da zivi kod svog supruga i njegove majke.
Za veoma kratko vrijeme Li-Li je shvatila da nikako nece uspjeti da se slozi sa svojom svekrvom.

Njihovo ponasanje je bilo toliko razlicito, da se Li-Li jako ljutila zbog mnogih svekrvinih navika, na sto je svekrva pak odgovarala kritikom.
Prolazili su dani, prolazile su sedmice…

Li-Li i njena svekrva nikako nisu prestajale da se raspravljaju i svadjaju. Medjutim, cinjenica da je Li-Li, shodno staroj kineskoj tradiciji, duzna pokoravati se svekrvi i ispunjavati njene prohtjeve, dodatno je otezavala situaciju.
Zbog svih tih svadja i nesreca u kuci muz je jako patio.

Na kraju Li-Li vise nije imala snage da izdrzi losu narav i ponasanje svoje svekrve, pa je odlucila da sto prije nesto poduzme.

Li-Li je otisla kod ocevog dobrog prijatelja, gospodina Huanga koji prodaje cajeve . Ispricala mu je o cijeloj situaciji i pitala da li bi on imao da joj proda neki otrov, kako bi ona mogla rijesiti problem.
Gospodin Huang se malo zamislio i na kraju rekao: “Li-Li , pomoci cu ti da rijesis svoj problem, ali moras me dobro poslusati i ispuniti ono sto ti budem rekao.” Li-Li rece : “Da, gospodine Huang , ucinit cu sta god mi kazete ”

Gospodin Huang ode u straznju soBiću i vrati se nakon par minuta sa paketom cajeva.

Rekao je: “Mozes koristiti otrov koji brzo djeluje da bi se oslobodila svoje svekrve, medjutim, to moze izazvati sumnje kod ljudi. Zbog toga sam ti dao dosta caja koji ce polako trovati njen organizam. Svakog drugog dana pripremi ukusno jelo i stavi pomalo ovih trava u njen obrok. Ipak, moras paziti da neko ne posumnja na tebe kad ona umre, moras biti veoma oprezna i promjeniti ponasanje prema njoj, budi ljubazna. Nemoj se svadjati, postuj ono sto kaze i odnosi se prema njoj kao da je kraljica”

Li-Li je bila jako sretna. Zahvalila je gospodinu Huangu i pozurila kuci da sto prije zapocne sa njenom zaverom ubistva svekrve. Prolazile su sedmice, prolazili su mjeseci... Li-Li je svaki drugi dan servirala specijalno zacinjeno jelo svojoj svekrvi. Sjecala se sta joj je gospodin Huang rekao kako da izbjegne sumnju u ljudi, tako da je kontrolisala svoju narav, bila je poslusna prema svojoj svekrvi i ophodila se prema njoj kao prema svojoj majci.

Nakon sest mjeseci cijela kucna atmosfera je bila izmjenjena.

Li-Li je naucila kako da kontrolise svoju narav toliko dobro da se cak nikad vise nije ljutila ili bila nervozna. Nije imala cak ni jedan razlog za to od svoje svekrve tokom posljednjih sest mjeseci. Svekrva je djelovala puno njeznije, pa se obostrano slaganje zaista primjecivalo.

Njeno ponasanje prema Li-Li se promijenilo, pocela je da voli svoju snahu kao svoju rodjenu kcerku.
Bez prestanka je pricala svojoj rodbini i prijateljicama kako je Li-Li najbolja snaha koju bi ikad pozeljela.
Li-Li i njena svekrva su se sada mnogo bolje ophodile jedna prema drugoj, bas kao majka i kcerka.

Muz joj je bio jako sretan vidjevsi sta se dogadja u poslednje vrijeme.

Jednoga dana, Li-Li je ponovo otisla kod gospodina Huanga i ponovo ga zamolila za pomoc : „Dragi gospodine Huang, molim vas pomozite mi da sprijecim otrov da ubije moju svekrvu! Ona je postala divna zena i volim je kao svoju majku. Ne zelim da umre od otrova koji sam joj davala!”

Gospodin Huang se nasmjesi i zavrti glavom „ Li-Li , nemoj nista brinuti . Nikada ti nisam dao nikakav otrov. Cajevi su bili puni vitamina da poboljsaju njeno zdravlje. Jedini otrov je bio otrov u tvojim mislima i ponasanju prema njoj, ali ni toga vise nema, jer je tvoja ljubav prema njoj sve izmijenila.”

Jeste li ikada razmisljali da onako kako tretirate sebe, tako ce vas tretirati i drugi?

U Kini kazu: Osoba koja voli druge je osoba koju i drugi vole.

Image

Uploaded with ImageShack.us
zelenashica

#843 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by zelenashica »

Dva muškarca, obojica jako bolesni zajedno su ležali u bolnici. Jedan od njih je svaki dan imao mogućnost sjediti u svom krevetu zbog izdvajanja vode iz njegovih pluća. Njegov krevet je stajao uz jedini prozor u sobi.

Drugi muškarac je morao stalno ležati na leđima.

Brzo su se upoznali i razgovarali po cijele dane. Pričali su o svojim obiteljima, svojim domovima, poslu, gdje su bili u vojsci, i gdje na odmoru. Svaki dan je muškarac koji je sjedio uz prozor opisivao drugome muškarcu stvari koje je vidio vani.

Muškarac na drugom krevetu je počeo živjeti za te jednosatne trenutke kada je njegov prijatelj sjedio i pričao o događanjima i bojama vanjskoga svijeta. Prozor je gledao na park uz jezero s labudovima.
Guske i labudovi su se igrali u vodi, a mala su djeca spuštali svoje male čamce u vodu.
Mladi parovi su zagrljeni šetali uz cvijeće svih boja. Veliko, staro i snažno drveće je uljepšavalo pokrajinu, a u daljini su se vidjela svjetla grada.
Kada je muškarac uz prozor detaljno objašnjavao sve to, njegov je prijatelj na drugom krevetu zatvorio oči te zamišljao sve te slikovite prizore.
Jednoga dana mu je muškarac uz prozor opisivao paradu, koja se kretala uz jezero. Bez obzira što njegov prijatelj nije čuo tu muziku, on ju je vidio u svom umu. Tako su prolazili dani i tjedni.

Jednoga jutra je jutranja sestra donijela vodu za umivanje i uz prozor pronašla tijelo muškarca koji je u snu mirno umro. Bila je tužna i pozvala je medicinsko osoblje koje je tijelo odnijelo van.

Odmah kada je to bilo moguće, drugi muškarac je zamolio da ga pomaknu uz prozor. Sestra mu je sa zadovoljstvom udovoljila, pobrinula se da se je udobno namjestio te ga ostavila samog.
Uz veliki napor podigao se polako na laktove kako bi po prvi puta ugledao vanjski svijet.
Konačno je imao priliku sam uživati u vanjskim ljepotama. Pogledao je kroz prozor i ugleda prazan zid.
Muškarac je pitao sestru koji je to bio razlog da je pokojni prijatelj tako lijepo opisivao stvari u vanjskom svijetu. Sestra mu je rekla da je bio slijep i da nije mogao vidjeti zid koji je stajao ispred prozora.
Reče: »A, možda je hteo usrećiti vas?«
Image
Zlata M.

#844 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

potočanka

#845 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by potočanka »

sad je na mom srcu devet brava, čvrstih i sigurnih, da nikad više, nikome, ne moram reci - razumijem, kad mi kaže da me ne voli.
ja imam svoju noć i tebe u njoj, zauvijek tako.......

Image

Loulou

#846 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Loulou »

amiria

#847 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by amiria »

Hey You

Hey you, out there in the cold
Getting lonely, getting old
Can you feel me?
Hey you, standing in the aisles
With itchy feet and fading smiles
Can you feel me?
Hey you, don't help them to bury the light
Don't give in without a fight.

Hey you, out there on your own
Sitting naked by the phone
Would you touch me?
Hey you, with you ear against the wall
Waiting for someone to call out
Would you touch me?
Hey you, would you help me to carry the stone?
Open your heart, I'm coming home.

But it was only fantasy.
The wall was too high,
As you can see.
No matter how he tried,
He could not break free.
And the worms ate into his brain.

Hey you, standing in the road
always doing what you're told,
Can you help me?
Hey you, out there beyond the wall,
Breaking bottles in the hall,
Can you help me?
Hey you, don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall.
Zlata M.

#848 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

Heart Of Gold

I wanna live,
I wanna give
I've been a miner for a heart of gold.
It's these expressions I never give
That keep me searchin´ for a heart of gold
And I'm gettin´ old.
Keep me searchin´ for a heart of gold
And I'm gettin´ old.

I've been to Hollywood
I've been to Redwood
I crossed the ocean for a heart of gold
I've been in my mind, it's such a fine line
That keeps me searchin´ for a heart of gold
And I'm gettin´ old.
Keeps me searchin´ for a heart of gold
And I'm gettin´ old.
cat lover

#849 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by cat lover »

:thumbup: za Younga
sa2101

#850 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by sa2101 »

DO NOT GO GENTLE INTO THAT GOOD NIGHT

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

Though wise men at their end know dark is right,
Because their words had forked no lightning they
Do not go gentle into that good night.

Good men, the last wave by, crying how bright
Their frail deeds might have danced in a green bay,

Wild men who caught and sang the sun in flight,
And learn, too late, they grieved it on its way,

Grave men, near death, who see with blinding sight
Blind eyes could blaze like meteors and be gay,

And you, my father, there on the sad height,
Curse, bless, me now with your fierce tears, I pray.
Post Reply