trebalo bi biti u coin in casa.. a vidjela sam ih jucer u Interexu na pofalicima.. ja trazila kalupe za sape imaju mali ne bi do sutra s onim..tako da ako neko zna gdje ima.. zahvalna samSheytanela wrote:Jel zna neko mozda gdje se imaju kupiti oni kalupi za rolnice od lisnatog tijesta??
Recepti
Moderator: anex
- Irm@
#826 Re: Recepti
- yellow cat
#827 Re: Recepti
kiki-miki wrote:Drage moje i moji![]()
Naletih na jednu zanimljivu stranicu na Fb o kuhanju.Teta postavlja i slike takoreći u koracima kako nešto napraviti.
Pa ako vam zatreba pogledajte![]()
http://www.facebook.com/pages/IZ-MOJE-K ... 932?v=wall
Super stranica, ima super jela, tačno se vidi da uživa kuhajući... Katarininu tortu i one njene pogačice sa sirom ću obavezno probati.
- yellow cat
#828 Re: Recepti
Naatasha wrote:vjeruješ li da je meni najbolji recept onaj najjeftiniji. stavljala sam ja u tijesto i mineralnu i jaja i mlijeko i šećera bla bla sve dok mi jedan kuhar nije rekao da je najbolji recept brašno, voda, so i germa.
znači pomiješaš brašno, germu i so i zakuhaš mlakom vodom kao hljeb. ni prečvrsto ni rijetko. ostaviš na toplom minimalno 1 sat da dobro nakvasa ili 2 ako nije na toplom. pobrašniš čaršaf, kratko ga prekuhaš i razvaljaš skroz skroz tanko pa prebaciš u okruglu namaštenu tepsiju i prstima još doradiš. odmah je premažeš paradajz sosom pa nabacaš što ide. ali znači da je tanka kora dobro.
evo moje pizze
http://www.coolinarika.com/preview/slika/449807/
http://www.coolinarika.com/preview/slika/449809/
probala danas, bila odlična! Moram zvati mamu i reći da izbaci jaje i jogurt iz recepta za tijesto.![]()
probaj tako
- Dori
#829 Re: Recepti
Moze li mi neko dati recept za peksimete? Znam da je jedno od najjednostavnijih jela, ali nikako da pogodim mjeru. Trazila sam na net-u, ali u neke ide germa, u neke ne, neki se ostave da stoje, drugi se odmah peku....
Pravila sam neke sa brasnom, jajetom, jogurtom, germom, soli, secerom, p. za pecivo, ali nekako mi tijesto potvrdo ispalo....i nisu se digli kako treba. Help!
Pravila sam neke sa brasnom, jajetom, jogurtom, germom, soli, secerom, p. za pecivo, ali nekako mi tijesto potvrdo ispalo....i nisu se digli kako treba. Help!
- Bihnela
#830 Re: Recepti
http://www.coolinarika.com/recept/peksimeti/
ja pravim po ovom receptu i nema fule....jedino ako nemam vremena da odstoje onda ne narastu dobro....ali uvijek su ukusni i mekani
ja pravim po ovom receptu i nema fule....jedino ako nemam vremena da odstoje onda ne narastu dobro....ali uvijek su ukusni i mekani
-
moona
#832 Re: Recepti
Meni bi trebao recept za slane kiflice, nesto jako jako jednostavno za napraviti 
- Nadinka
#833 Re: Recepti
Hej zakacila sam ja recept na temi Sta za rucak/veceru, bas je jednostavan, pa da ne kopiram ovamo,zrakni, a super budu, ja sam probala a i jos jedna forumasicamoona wrote:Meni bi trebao recept za slane kiflice, nesto jako jako jednostavno za napraviti
-
moona
#834 Re: Recepti
"Zraknula" sam, hvala punoNadinka wrote:Hej zakacila sam ja recept na temi Sta za rucak/veceru, bas je jednostavan, pa da ne kopiram ovamo,zrakni, a super budu, ja sam probala a i jos jedna forumasicamoona wrote:Meni bi trebao recept za slane kiflice, nesto jako jako jednostavno za napraviti
- suncokret_1984
#835 Re: Recepti
evo moj recept za peksimeteDori wrote:Moze li mi neko dati recept za peksimete? Znam da je jedno od najjednostavnijih jela, ali nikako da pogodim mjeru. Trazila sam na net-u, ali u neke ide germa, u neke ne, neki se ostave da stoje, drugi se odmah peku....
Potrebno:
300 gr brasna
1 mala kasika germe (ni velika ni skroz mala, nego ona srednja, isto vazi i za so)
1 jaje
1,5 kasika pavlake (velika kasika)
2 kasike ulja (velike kasike)
pola praska za pecivo
1 mala kasika soli
ostavit 1 sat da nadodje, nakon toga napravit jufku i razvit je na oko 1cm debljine i rezat na kvadratice. Przit u dubljem ulju.
nadam se da ce ti se recept svidjet
- Irm@
#836 Re: Recepti
drage dame evo nesto Valentinovsko
nisam probala ali na slici izgleda mnogo socno
http://www.marthastewart.com/recipe/bro ... 2011_02_14
http://www.marthastewart.com/recipe/bro ... 2011_02_14
-
leticija
#837 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Humus je arapsko jelo - namaz, od leblebija (slanutka).
Potopiti navece u vodu oko 200-250 gr. leblebija,
sutradan kuvati u slanoj vodi oko 1,5 - 2 sata (ili u pretis loncu, mnogo krace)
Omeksane leblebije procijediti (ostaviti fildzan tecnosti na stranu)
Izgnjeciti ih stapnim mikserom zajedno sa 2 cena bijelog luka
dodati vodu koju smo ostavili na stranu
3 kasike Tahin paste (krema od susama)
sok od 1 limuna, malo soli i bibera,
persunov list
1 fildzan kvalitetnog maslinovog ulja - virgen
Isprobati ukus, pa po potrebi jos zaciniti.
Ukus Humusa zavisi od dobro doziranih dodataka; ulje, bijeli luk, so, biber, limunov sok....
Gotovu smjesu istresti u zdjelu, blago preliti odozgo maslinovim uljem i ukrasiti po zelji.
Humus se jede uz tanke arapske lepinje, tzv. pite, taan, a moze i u kombinaciji s povrcem.
Ako nemate Tahin pastu dodajte saku preprzenog susama
U Humus se moze staviti i jedna pecena i oguljena crvena paprika.
Moze se dodati i malo rastvorenog safrana radi ljepse zute boje.
Potopiti navece u vodu oko 200-250 gr. leblebija,
sutradan kuvati u slanoj vodi oko 1,5 - 2 sata (ili u pretis loncu, mnogo krace)
Omeksane leblebije procijediti (ostaviti fildzan tecnosti na stranu)
Izgnjeciti ih stapnim mikserom zajedno sa 2 cena bijelog luka
dodati vodu koju smo ostavili na stranu
3 kasike Tahin paste (krema od susama)
sok od 1 limuna, malo soli i bibera,
persunov list
1 fildzan kvalitetnog maslinovog ulja - virgen
Isprobati ukus, pa po potrebi jos zaciniti.
Ukus Humusa zavisi od dobro doziranih dodataka; ulje, bijeli luk, so, biber, limunov sok....
Gotovu smjesu istresti u zdjelu, blago preliti odozgo maslinovim uljem i ukrasiti po zelji.
Humus se jede uz tanke arapske lepinje, tzv. pite, taan, a moze i u kombinaciji s povrcem.
Ako nemate Tahin pastu dodajte saku preprzenog susama
U Humus se moze staviti i jedna pecena i oguljena crvena paprika.
Moze se dodati i malo rastvorenog safrana radi ljepse zute boje.
-
Lounge Act
#838 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 11:57, edited 1 time in total.
- jedna tamo
#839 Re: Recepti
preslatka torta
mogu mislit kako se mala curica obradovala 
-
Lounge Act
- Partizzanka
#841 Re: Recepti
imam pitanje nije bas vezano za recepte ali ne mogu nigdje naci onu drugu temu ....
kupila sam neko meso na cijem pakovanju pise (kod mene je svo meso pakovano kao kod nas cekin pileci fileti i sl) "odredjeni dijelovi mesa moguce su bili prethodno sledjeni" ...
ono je sada svjeze fasirano meso - i ja ga kontala opet zalediti
jel s eto smije??
hocemo se potrovati??
kupila sam neko meso na cijem pakovanju pise (kod mene je svo meso pakovano kao kod nas cekin pileci fileti i sl) "odredjeni dijelovi mesa moguce su bili prethodno sledjeni" ...
ono je sada svjeze fasirano meso - i ja ga kontala opet zalediti
jel s eto smije??
hocemo se potrovati??
-
Lounge Act
- Partizzanka
#843 Re: Recepti
eee hvala enisa znaci u principu se moze zalediti opet
mah ko zna sta mi ovdje kupujemo - ovima je sve svejedno totalni su svastojedi
e posto ja ne znam ni koliko je tu mesa bilo odledjeno i zaledjeno i sta vec (ono je sada u svjezoj fazi)
ja cu njega danas izdinstati ... pa ga onda zamrznuti
mah ko zna sta mi ovdje kupujemo - ovima je sve svejedno totalni su svastojedi
e posto ja ne znam ni koliko je tu mesa bilo odledjeno i zaledjeno i sta vec (ono je sada u svjezoj fazi)
ja cu njega danas izdinstati ... pa ga onda zamrznuti
-
Lounge Act
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#845 Re: Recepti
Pa i nije ti to bas pametno zamrzavati vec jednom odledjeno meso bilo koje vrste.
- kinderlada
#846 Re: Recepti
Treba mi savjet iskusnih kuhara i kuharica
Neki dan sam kupila meso od curke, nasjeckano na vece komade, slicno kao pileca prsa, (Truthan-mislim da je to kod nas curka), medjutim nisam znala da mi se bas nece svidjeti jer je jaceg ukusa puno vise od piletine ili puretine. Pravila sam to kao umak sa sampinjonima, i bilo je onako potvrdo meso iako sam skroz sitno isjeckala.
Zao mi je da ostatak mesa koje sam zamrzla bacim, pa ako imate kakav savjet kako da najbolje iskoristim meso, da tu jacinu ubijem ili neki nacin pravljenja da omeksam meso pa da bude bar priblizno kao piletina.
Savjeti su dobro dosli
PS: nikad vise necu kupiti to jer piletina je piletina i nema zamjene, ali kako nisam nasla taj dan piletinu, zalutam na curku
Neki dan sam kupila meso od curke, nasjeckano na vece komade, slicno kao pileca prsa, (Truthan-mislim da je to kod nas curka), medjutim nisam znala da mi se bas nece svidjeti jer je jaceg ukusa puno vise od piletine ili puretine. Pravila sam to kao umak sa sampinjonima, i bilo je onako potvrdo meso iako sam skroz sitno isjeckala.
Zao mi je da ostatak mesa koje sam zamrzla bacim, pa ako imate kakav savjet kako da najbolje iskoristim meso, da tu jacinu ubijem ili neki nacin pravljenja da omeksam meso pa da bude bar priblizno kao piletina.
Savjeti su dobro dosli
PS: nikad vise necu kupiti to jer piletina je piletina i nema zamjene, ali kako nisam nasla taj dan piletinu, zalutam na curku
-
duboka_misao
#847 Re: Recepti
skuhaj u pretis loncu pa zapeci or ostavi da se marinira citavu noc u jogurtu ili maslinovom ulju sa zacinimakinderlada wrote:Treba mi savjet iskusnih kuhara i kuharica![]()
Savjeti su dobro dosli
-
Lounge Act
#848 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:00, edited 1 time in total.
- zvrzgana
#849 Re: Recepti
Recept za punjeni krompir i filovane banane
Oprati krompir i neoguljenog ga obariti, vrlo kratko. Prerezati na pola, izdubiti sredinu i od izbuljenog krompira napraviti klasicni pire krompir. U pire dodati sir, moze mladi ali najbolje ide masni sir za pizzu, po ukusu. Nafilovati izdubljene polovine i posuti sa zacinima. Staviti u rernu i pojesti sa uzitkom, polizati prste
Filovane banane su jednostavne i brze za napraviti. Usjeci banane sa jedne strane, ne do kraja. Nafilovati kockicama cokolade i staviti u rernu. Kada su gotove, banane su u unutrasnjosti "gnjecave" a jedu se tako da se ne gule nego samo se kasicicom sluzis i ovog proreza, da se tako izrazim
tople banane sa toplom, otopljenom cokoladom - fantazija 

Oprati krompir i neoguljenog ga obariti, vrlo kratko. Prerezati na pola, izdubiti sredinu i od izbuljenog krompira napraviti klasicni pire krompir. U pire dodati sir, moze mladi ali najbolje ide masni sir za pizzu, po ukusu. Nafilovati izdubljene polovine i posuti sa zacinima. Staviti u rernu i pojesti sa uzitkom, polizati prste
Filovane banane su jednostavne i brze za napraviti. Usjeci banane sa jedne strane, ne do kraja. Nafilovati kockicama cokolade i staviti u rernu. Kada su gotove, banane su u unutrasnjosti "gnjecave" a jedu se tako da se ne gule nego samo se kasicicom sluzis i ovog proreza, da se tako izrazim

-
zijancer
#850 Re: Recepti
ChukaDon - plodovi mora i povrce & riza