ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sunceKOtepsija

#827 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

SmokingMan wrote:
karanana wrote:
SmokingMan wrote:Svjesni su da snimci koji će se ubuduće sačinjavati pomoću svemirskog teleskopa Kepler neće biti dovoljni za sačinavanje detaljnijih analiza,potrebno je poslati neku sondu koja bi morala uraditi neke detaljnije analize tla,atmosfere,etc.Sa trenutnom dostupnom tehnologijom potrbnp je oko 1,000 ili nešto više godina,kako bi sonda prešla toliku udaljenost,plus slanje povratnih informacija.Preveliki entuzijazam mogao bi veoma lahko mogao postati i veliko razočarenje.A eventualno naseljavanje planete na kojoj bi,po nekoj gruboj procjeni,život mogao egistirati bi moglo biti izvodljivo za nekih 7-10.000 godina,međutim,ukoliko bi se desio neki radikalniji skok u svemirskom programu,to bi moglo biti i mnogo mnogo ranije,ali sve prvenstveno zavisi od konkretne analize,jer prije svega ovakav tip istraživanja zahtjeva i kooperativan rad svih organizacija koja se bave svemirskim programom,te veliku količinu novca,koji se za sada uglavnom slijeva iz džepova izuzetno bogatih filantropa,a tek onda iz državnih budžeta,kao i dobrotvornih priloga kompanija.Lično sam veoma oprezan kada su u pitanju ovakva i slična otkrovljenja.
dakle ova planeta je udaljena 1400 svjetlosnih godina. dakle da sonda leti brzinom svjetlosti bilo bi joj potrebno 1400 godina da dodje do tamo. to je nepojmljivo, a evo probacu da izracunam i da docaram koliko bi vremena trebalo sondi da dodje do keplera sa tehnologijom/brzinama koje sada postizemo:

ova sonda new horizons sto je dosla do plutona je putovala blizu nekih 70.000 km na sat ako se ne varam. a u poredjenju sa ovom brzinom, svjetlost predje 330.000 km al u sekundi. new horizons je, takodjer ako se ne varam, najbrzi man made leteci objekat u svemiru. ili je mozda drugi po brzini, ima ona neka sonda koja je poodavno napustila solarni sistem, mozda ona pichi brze ali nije ni bitno za ovu moju kalkulaciju.
dakle, ovoj sondi je uzelo cca. 9 godina da predje razdaljinu od neka 4 svjetlosna sata.
e hajmo sad raditi prosto mnozenje, ispravite me ako me upratite: u jednoj godini ima 8760 sati. znaci jedna svjetlosna godina je 8760 "svjetlosnih" sati. do plutona je 4 svjetlosna sata ili 9 godina putovanja, znaci da bi se doslo do mjesta koje je udaljeno jednu svjetlosnu godinu potrebno je: 8760/4*9=
19.710 godina putovanja brzinom new horizonsa da se predje jedna svjetlosna godina
znaci do keplera: 19.710*1400=27.594.000
27 i po miliona godina putovanja. vau. nesto sam zajebo, puno je ovo. jelde?
Svakako sam dao grubu procjenu koja nije meritorna,sve zavisi od vrste pogona na koji bi se sonda trebala oslanjati.Putovanje teoretski može trajati jako kratko,a može i znatno duže.Ali i sama lokacija svake zvijezde unutar sazviježđa (kao i njenih pratilaca) se vremenom mjenjaju,primjera radi ni jedan prepoznatljivi oblik sazviježđa Orion neće u narednih 500.000 godina biti isti kao što je to slučaj danas,zvijezde se jednostavno kreću u svojim putanjama.Signal koji je 1974 godine poslat iz Areciba u pravcu globularne skupine M13 će uprkos s svojoj izuzetnoj brzini uveliko promašiti svoju destinaciju.Skupina zvijezda "sedam sestara" (Pleiades) se postepeno kreće u pravcu "stopala" sazviježđa Orion.o je priroda kosmosa,o jednostavno se širi,što mu je i u prirodi.Niko ne bi mogao grantovati da bi sonda poslata u pravcu "potencijalne nove zemlje" mogla stići na svoje odredište i za približno proračunati period,prvenstveno iz tehničkih razloga,uslova u kosmosu,etc.Sve predhodno navedeno je samo primjer naše nemoći nasprav golemog prostora unutar Univerzuma.Koja je garancija da se u skorije vrijeme neće ugasiti i naše Sunce,uprkos tome što se radi o zvijezdi glavne sekvence,i što za nju postoji računica da će njezin životn vijek trajati još nekih +/-5 milijardi godina,jedno je od pravila da procjena ostaje samo procjena,stvarno trenutno stanje zvijezda,dalekih planeta te objekata dubinskog neba je sasvim nešto drugo.
nije takvo razmisljanje dovelo do napretka nakue, s "ne moze" niko nigdje nije dosao
takvi su se smijali ljudima koji su govorili hajmo na mjesec
SmokingMan

#828 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Posotoje ograničenja u svemu,nema potrebe da se ljudi tek tako zanose na osnovu par priloga,ja cijenim napore i entuzijazam (bez ikakvog omalovažavanja),ali prije svega za sve je potrebna detaljnija analiza,i tim koji je dugo vremena radio na ovome je toga svjestan,sada je druga stvar kako to mediji prenose,prenapuhano po običaju.Lično bih volio da ne postoje neke zapreke u naseljavanju dalekih prostranstava,ali ja se prvenstveno držim razumnih teza,teorija se može dokazati ili odbaciti,trećeg nema.To ostavljam stručnim ljudima,a ja pratim pomno njihov rad i čitam njihove skripte koje se periodično objavljuju,te koje koristim za vlastite potrebe.Ukoliko vas više zanima ova tematika,sve potrebno možete proaći na ovome linku....

http://mnras.oxfordjournals.org
sunceKOtepsija

#829 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

SmokingMan wrote:Posotoje ograničenja u svemu,nema potrebe da se ljudi tek tako zanose na osnovu par priloga,ja cijenim napore i entuzijazam (bez ikakvog omalovažavanja),ali prije svega za sve je potrebna detaljnija analiza,i tim koji je dugo vremena radio na ovome je toga svjestan,sada je druga stvar kako to mediji prenose,prenapuhano po običaju.Lično bih volio da ne postoje neke zapreke u naseljavanju dalekih prostranstava,ali ja se prvenstveno držim razumnih teza,teorija se može dokazati ili odbaciti,trećeg nema.To ostavljam stručnim ljudima,a ja pratim pomno njihov rad i čitam njihove skripte koje se periodično objavljuju,te koje koristim za vlastite potrebe.Ukoliko vas više zanima ova tematika,sve potrebno možete proaći na ovome linku....

http://mnras.oxfordjournals.org
jesil ti mozda fizicar?
SmokingMan

#830 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Po struci nisam,ali imam svoga mentora koji radi sa mnom,inače prijatelja iz školskih dana,koji već 10 godina živi i radi na relaciji Durham-Toronto-Seattle i,inače će je završio i postiplomski na Durhamu,nimalo lahak Univerzitet.On me je prije 4 godine i uveo u sve ovo.Kamo sreće da se čujemo češće kao prije,malo kaskam sa štivom,tako da se za sada samo držim prevođenja tekstova.Ja se držim amaterske astronomije,i to mi jako dobro ide...
Last edited by SmokingMan on 24/07/2015 20:01, edited 2 times in total.
splinter

#831 Re: ASTRONOMIJA

Post by splinter »

karanana

#832 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

Sjo jesam majstor. Evo citam da bi do te planete trebalo letiti 25,8 miliona godina. Fulio sam za samo 1,7 miliona.
SmokingMan

#833 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Zanimljiv tekst o "velikom procijepu" unutar Mliječnog puta

Image

Image

Image

Image
RoastedPumpkin

#834 Re: ASTRONOMIJA

Post by RoastedPumpkin »

Ljudi, da li postoji ikakav kurs astronomije u Sarajevu?
Prosle godine u novembru je bio neki kurs AD Oriona, ne znam da li moze i ove godine... Poslala sam im mail.
Je li iko isao?
SmokingMan

#835 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Trenutno sam na jednom projektu gdje su mi potrebni oni koji pokazuju veliki interes za astornomiju,a prije svega imaju slobodnog vremena.Naime počeo sam sa kreiranjem jednog besplatnog.pfd astronomskog časopisa,kojeg trenutno radim u programu Adobe ID.Planirao sam da ovo bude prije svega jedan kvalitetan časopis informativnog karaktera,gdje bi se koristili tekstovi (koji se naravno moraju adekvatno prevesti) iz različitih pouzdanih izvora,priznatih knjiga,časopisa.Imao sam u vidu da se ovaj časopis sastoji od nekoliko "sekcija",kao što su npr vijesti iz astronomije,biografije osoba koje su dale svoj doprinos u ovoj branši,pa zatim poglavlje o sazviježđima i najvećim zvijezdama unutar istih,poglavlje o galaksijama,o solarnom sistemu i tijelima unutar njega,iz arhive (važniji tekstovi iz starijih brojeva određenih časopisa,knjiga,publikacija,etc,planirana tematika za ovu sekciju bi se doticala velikog praska,razvoja niverzuma...Na ovome već uveliko radim,i do sada su dvije obimnije teme završene,tj prevedene).Da skratim svaka od ovih predviđenih sekcija bi zauzimala svoje određeno mjestu unutar.pdf časopisa,koji bi po nekoj gruboj procjeni trebao izlaziti svakih 60 dana.Naravno,potrebno je dobro poznavanje engleskog jezika,osnovno ili napredno poznavaje rada u programu Adobe InDesign,Photoshop CS,Illustrator (budući da je nephodna i obrada fotografija).

Pitanja i prijedlozi na....
statixx

#836 Re: ASTRONOMIJA

Post by statixx »

Image
lacrima

#837 Re: ASTRONOMIJA

Post by lacrima »

Danas u 17:30 po našem vremenu je vanredna press konferencija NASA-e na kojoj će se objaviti veliko otkriće vezano za Mars. Pretpostavlja se da je u pitanju otkriće vode na Marsu. :thumbup:
House

#838 Re: ASTRONOMIJA

Post by House »

pronašli vodu na marsu :izet:

Voda na Marsu teče tokom ljetnih mjeseci kroz kanjone i kratere, a to povećava mogućnosti da na toj planeti ima i nekih oblika života.

8)
lacrima

#839 Re: ASTRONOMIJA

Post by lacrima »

Klix objavio, a press konferencija tek sad počinje :D
lacrima

#840 Re: ASTRONOMIJA

Post by lacrima »

Upravo je potvrđeno i na press konferenciji: Mars nije suha planeta, on posjeduje tekuću vodu koja se cijedi zidovima kratera u toku ljetnih mjeseci. Ovo povećava mogućnost pronalaska života na ovoj planeti.
:thumbup:
lacrima

#841 Re: ASTRONOMIJA

Post by lacrima »

Image

Tekuća voda se cijedi zidovima kratera Marsa u toku ljetnih mjeseci. (prstolike strukture na desnoj slici)
Haris.ba

#842 Re: ASTRONOMIJA

Post by Haris.ba »

A kako znaju da je voda?

P.S.
I kod njih nema vode tokom cijele godine? Da im ViK nije zadužen za vodosnadbjevanje? :D
lacrima

#843 Re: ASTRONOMIJA

Post by lacrima »

Haris.ba wrote:A kako znaju da je voda?

P.S.
I kod njih nema vode tokom cijele godine? Da im ViK nije zadužen za vodosnadbjevanje? :D
Rad koji objašnjava tehničke stvari oko ovog pronalaska objavljen je tek danas, tako da ćemo sačekati oko ovakvih stvari. Na press konferenciji su objasnili da je u pitanju spektroskopska analiza, ne znam detalje.
lacrima

#844 Re: ASTRONOMIJA

Post by lacrima »

http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop ... o2546.html

Evo i članak o kojem sam pričao. U pitanju je spektralna analiza kojom je dokazana voda.
34sf4drgu67d25

#845 Re: ASTRONOMIJA

Post by 34sf4drgu67d25 »

RoastedPumpkin wrote:Ljudi, da li postoji ikakav kurs astronomije u Sarajevu?
Prosle godine u novembru je bio neki kurs AD Oriona, ne znam da li moze i ove godine... Poslala sam im mail.
Je li iko isao?
https://www.edx.org/course/super-earths ... x-spu30x-0#!

Evo neki kurs na Harvardu
ljuspica

#846 Re: ASTRONOMIJA

Post by ljuspica »

Moj prijatelj trazi manji teleskop (za sebe/za kuce da navecer posmatra zvijezde sa balkona) na podrucju Sarajeva ili Zenice. Da li mi vi ljubitelji astronomije mozete reci gdje ima da se kupi takav teleskop i po kojoj cijeni?
Arminovski

#847 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

ljuspica wrote:Moj prijatelj trazi manji teleskop (za sebe/za kuce da navecer posmatra zvijezde sa balkona) na podrucju Sarajeva ili Zenice. Da li mi vi ljubitelji astronomije mozete reci gdje ima da se kupi takav teleskop i po kojoj cijeni?

Prvo treba da zna sta zeli da vidi i gdje da gleda. :) Ako nije nikad ranije imao iskustva sa ovim hobijem, preporucujem da prvo kupi dvogled 7x50 i li 10x50 uz kartu neba (zvjezdana karta, moze i na mobilnom). Jeftinije, lakse, jednostavnije i osjetice da li je astronomija za njega ili nije. Ako nema snazne ruke, onda definitivno 7x50. Kad to sve prodje i osjeti je li za njega hobi ili nije, tek je onda na redu teleskop a usput ce mu ostati i dvogled sto ce mu omoguciti da lakse nadje sitnije mete na nebu.

U vezi dvogleda, pri kupovini neka pogleda u unutarnje reflekcije dok ima neku sijalicu ili neko svjetlo iza sebe. Sto vise "obojenih" reflekcija to bolje. Na jednostavnijim ce biti zelene ili plavkaste boje. Od zutog/crvenog/narandzastog stakla/plastike bjezi sto dalje.

Dvogledom ce lako vidjeti kratere na mjesecu, jupiterove mjesece, veneru, mars, merkur, orion, plejade, andromedu, mozda koje kuglasto jato kao neku flekicu na nebu, otvorena jata, izvjestan broj duplih zvijeda a sve ostale u prelijepim grupama i donekle u boji. Dakle sve sto moze i sa malim teleskopom uz dodatni bonus da ce se osjecati kao da seta nebom dok sjedi u fotelji a ne viriti kroz shlauf :) Uz dvogled ce vecinu vremena provesti posmatrajuci ono sto zeli vidjeti (sto je astronomija) a malim jeftinim teleskopom vjerovatno trazeci iste objekte (sto je frustracija)

Sretno.
Last edited by Arminovski on 11/10/2015 22:44, edited 2 times in total.
SmokingMan

#848 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

ljuspica wrote:Moj prijatelj trazi manji teleskop (za sebe/za kuce da navecer posmatra zvijezde sa balkona) na podrucju Sarajeva ili Zenice. Da li mi vi ljubitelji astronomije mozete reci gdje ima da se kupi takav teleskop i po kojoj cijeni?
Imaš u Konradu prilčno solidne Teleskope do 200 KM.

Dva idealna teleskopa za početnike

49TN Tasco,135 Kermi,tu ti je i uključen nekakav mikroskop.

http://conrad.ba/product_refrakcijski-t ... asco_81598_

LUNAR 60/700 AZ 4660700

http://conrad.ba/product_bresser-optika ... skop_94535_
popi

#849 Re: ASTRONOMIJA

Post by popi »

Znam da je bila negdje čak i tema o nekom astro forumu, ali ne mogu sad naći, pa ću pitati ovdje:

Slikajući oblake, na jednoj od današnjih fotografija mi se pored sunca vidi i neka mala bjelkasta tacka sa crvenom aureolom,
i prvo pomislim mjesec, mada, kako pade mrak, vidim da mjesec nije okrugao tonight :)

Zna li neko šta bi to moglo biti, a što se može uhvatiit najobičnijom kamerom, jer na još jednoj fotografiji se vidi?!

Hvala

Edit:
Image
Avetinho

#850 Re: ASTRONOMIJA

Post by Avetinho »

popi wrote:Znam da je bila negdje čak i tema o nekom astro forumu, ali ne mogu sad naći, pa ću pitati ovdje:

Slikajući oblake, na jednoj od današnjih fotografija mi se pored sunca vidi i neka mala bjelkasta tacka sa crvenom aureolom,
i prvo pomislim mjesec, mada, kako pade mrak, vidim da mjesec nije okrugao tonight :)

Zna li neko šta bi to moglo biti, a što se može uhvatiit najobičnijom kamerom, jer na još jednoj fotografiji se vidi?!

Hvala

Edit:
Image
Probaj ovo:

http://lmgtfy.com/?q=photo+flare
Post Reply