Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ambrozija

#826 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ambrozija »

perfect_guy wrote:
Ambrozija wrote:
Visoki napon wrote:Ma Sarajevo-taxi teski lopovluk.Relacija Malta-Kosevsko brdo 6 KM;Radnik-Kosevsko brdo 4 KM :? :?:
Cudni neki taximetri :)
u dva dana, relacija Mercator - Kosevo, jucer 6,50KM, danas 5,30KM :?
je li bilo neke velike razlike u gužvi ili stajanju na semaforima?
Cini mi se da smo jucer dva pta stali na semaforu i bila je malo veca guzva u Alipasinoj ulici, danas jednom na semaforu i manja guzva kroz Alipasinu, ali nije velika razlika. Na kojem principu uopce radi taximetar?
Eborg

#827 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eborg »

Kilometraža + vrijeme.
perfect_guy

#828 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by perfect_guy »

Ambrozija wrote:

Cini mi se da smo jucer dva pta stali na semaforu i bila je malo veca guzva u Alipasinoj ulici, danas jednom na semaforu i manja guzva kroz Alipasinu, ali nije velika razlika. Na kojem principu uopce radi taximetar?
vožnja je oko 1,5-2 KM za kilometar, a stajanje 10-12 KM sat (izgubio sam iz vida tačne cijene)
burek_in_space

#829 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by burek_in_space »

Start - 1,5 KM.
Kilometar - 1 KM.
Chekanje sat vremena - 10 KM.

E sad je fazon kako su im bazhdareni taksimetri, i tu nastaju mahinacije.
Ambrozija

#830 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ambrozija »

Ne znam, s obzirom da nije bilo velike razlike u voznji izmedju dvojice taksiste, nije mi jasna razlika u 1,20KM...mozda mi se samo cini da nije bilo razlike, ne znam
johntra

#831 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by johntra »

Basketas8 wrote:Danas sletio na aerodrom. S obzirom da relativno blizu stanujem i da ne cekam dugo neki drugi taksi odlucim se da uzmem taxi s aerodroma. Zvao sam i crveni i zuti, ali bilo je zauzeto. Krenuli mi lagano i vidim ja da on ne pali taksimetar. Kazem mu ja mozes li ukljuciti taksimetar trebat ce mi racun. Kaze on voznja ti je 10 KM.(Alipasino). Nasmijem ti se ja i kontam hajd dobro. Bitno mi je da dodjem do kuce i nije mi puno dati 10 KM s obzirom na trenutnu situaciju u gradu. U jednom trenutku poceo on meni da govori kako ne trebam uzimati s aerodroma taksi zbog ovih kratkih voznji. Kao ono nece te htjeti voziti, psovat ce ti. Izadji na ulicu i zaustavi neki drugi. Ja mu kazem neces ti meni govoriti koji cu taksi uzimati. Tvoje je da vozis i to sto radite je protuzakonito. Kad on kakav zakon. "Mi smo ovdje zakon. Imamo svoja pravila. Necu da sjedam u auto bez 10, 20 KM. Moje vozilo. Mogu da radim sta hocu. Kakva musterija. Nema to ovdje." Ja mu samo rekoh sreca pa ima izuzetaka pa niste bas svi takvi. Nije mi se dalo zapisivati ni da ga prijavljujem. Samo sam gledao da dodjem kuci.
Mislim da je vrijeme da se ovakvim stane u kraj. Ja fakat ne koristim inace taksi. Ovo je bio izuzetak jer mi je auto zatrpano. Precesto su se poceli zaliti stranci da ih deru taksisti. Ono sto mene nervira je ovako otvoren stav taksiste. Kao da su oni neka mafioza. Ja bi im fino izbacio stand s aerodroma i dao nekom drugom. Ponasaju se kao da im ne moze niko nista. A kako stvari trenutno stoje izgleda da i ne moze...
uskoro zvanično sa radom počinje agencija City Car, što je jedna austrijska firma...ubacuju svoja vozila za prevoz od aerodroma ka destinacijama po gradu, cijena će biti 60 feninga po minuti, iste cijene kao u Gracu...neće imati štand na aerodromu, ali će biti njihov info pult, gdje priđete i kažete da želite njihovo vozilo, koje dolazi u kratkom vremenskom roku...ovaj način vožnje postoji na svim svjetskim aerodromima, a neko je možda do sada i vidio njihovo vozilo, bijela Astra H karavan...uglavnom, SA taxi je već poludio zbog ovoga, tražili sastanak sa direktorom aerodroma, ali samo mogu još više popušiti foru, jer im je direktor rekao da uskoro raspisuje tender za štand na aerodromu....ko god želi rentati štand, morat će zadovoljiti određene standarde, od vozača, do auta, pa do uslužnosti....što se tiče cijene koju SA Taxi plaća za štand, ona iznosi pet milja godišnje...
drndalo

#832 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Na pivu da te vodim za mustuluk !
kurty

#833 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kurty »

burek_in_space wrote:Start - 1,5 KM.
Kilometar - 1 KM.

Ja tako jednom, kad je bilo okupljanje sa teme "Haram im bilo... "... Bio u cajtungu zbog faxa i sjedem na taxi...Elem, taksi stand kod mamceta na kraju Kralja Tomislava i do VF-a... Elem, krenuli, kad neki zastoj na Marin dvoru... A taksimetar samo vrti, vrti... Pitam taksistu "jel ovo normala da vako ide" a on kulturno "nema sjedit dzabe..."... Elem, tura me izasla, ako se sjecam vise od 6KM.

Par dana poslije, ja na istom mjestu i naleti onaj kratkotrajni pljusak... Pogledam kad taj isti taksista, prvi u redu... Udjem i sjedem, kad on "dokle???"... A ja odgovorim "dok primahne ovaj pljusak... sat vremena je 8KM, tako vam pise, pa stopat cemo vrijeme... Znam da nema sjedit djabaluka, neki dan ste mi to rekli..."

Sjedio oko 5 minuta, ostavio marku, a ovaj se sav osafunjao od muke
niko_niko_kao_ja

#834 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by niko_niko_kao_ja »

kurty wrote:
Kilometar - 1 KM.

Ja tako jednom, kad je bilo okupljanje sa teme "Haram im bilo... "... Bio u cajtungu zbog faxa i sjedem na taxi...Elem, taksi stand kod mamceta na kraju Kralja Tomislava i do VF-a... Elem, krenuli, kad neki zastoj na Marin dvoru... A taksimetar samo vrti, vrti... Pitam taksistu "jel ovo normala da vako ide" a on kulturno "nema sjedit dzabe..."... Elem, tura me izasla, ako se sjecam vise od 6KM.

Par dana poslije, ja na istom mjestu i naleti onaj kratkotrajni pljusak... Pogledam kad taj isti taksista, prvi u redu... Udjem i sjedem, kad on "dokle???"... A ja odgovorim "dok primahne ovaj pljusak... sat vremena je 8KM, tako vam pise, pa stopat cemo vrijeme... Znam da nema sjedit djabaluka, neki dan ste mi to rekli..."

:thumbup: :lol:
legendo, svaka cast
žulijan asanž

#835 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by žulijan asanž »

kurty wrote:
Kilometar - 1 KM.

ja ti ne vjerujem dok ne pokažeš šljivu ispod oka. jer moro te je prebit radi štandovske časti :D
kurty

#836 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kurty »

Ma nekad se moze i pricom rjesiti...bez saketanja...

p.s. dva dana prije prve scene sa ovim taksistom, imao voznju sa drugim, koji je iz iste firme (sa taxi) i u po frke kad sam zavrsio razgovor na mobitel, covjek skontao da se radi o nekoj humanitarsnoj akciji i voznja bila besplatna, s tim da pare od voznje prebacim za hum akciju...
StupskaBitanga

#837 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by StupskaBitanga »

Svaka čast direktoru aerodroma za ovo :thumbup:
Toffee karamela

#838 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Toffee karamela »

kurty wrote:

Ili si nabildan ili imaš zajeban pogled ili "bujnu maštu" (no offense)....Ovo je ravno ritualnom samoubistvu. Kako god okreneš neprimjenjivo za žene, djecu, starce, niske i dobroćudne muškarce....oni su njihove redovne žrtve. :x
Basketas8

#839 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Basketas8 »

johntra wrote:
Basketas8 wrote:Danas sletio na aerodrom. S obzirom da relativno blizu stanujem i da ne cekam dugo neki drugi taksi odlucim se da uzmem taxi s aerodroma. Zvao sam i crveni i zuti, ali bilo je zauzeto. Krenuli mi lagano i vidim ja da on ne pali taksimetar. Kazem mu ja mozes li ukljuciti taksimetar trebat ce mi racun. Kaze on voznja ti je 10 KM.(Alipasino). Nasmijem ti se ja i kontam hajd dobro. Bitno mi je da dodjem do kuce i nije mi puno dati 10 KM s obzirom na trenutnu situaciju u gradu. U jednom trenutku poceo on meni da govori kako ne trebam uzimati s aerodroma taksi zbog ovih kratkih voznji. Kao ono nece te htjeti voziti, psovat ce ti. Izadji na ulicu i zaustavi neki drugi. Ja mu kazem neces ti meni govoriti koji cu taksi uzimati. Tvoje je da vozis i to sto radite je protuzakonito. Kad on kakav zakon. "Mi smo ovdje zakon. Imamo svoja pravila. Necu da sjedam u auto bez 10, 20 KM. Moje vozilo. Mogu da radim sta hocu. Kakva musterija. Nema to ovdje." Ja mu samo rekoh sreca pa ima izuzetaka pa niste bas svi takvi. Nije mi se dalo zapisivati ni da ga prijavljujem. Samo sam gledao da dodjem kuci.
Mislim da je vrijeme da se ovakvim stane u kraj. Ja fakat ne koristim inace taksi. Ovo je bio izuzetak jer mi je auto zatrpano. Precesto su se poceli zaliti stranci da ih deru taksisti. Ono sto mene nervira je ovako otvoren stav taksiste. Kao da su oni neka mafioza. Ja bi im fino izbacio stand s aerodroma i dao nekom drugom. Ponasaju se kao da im ne moze niko nista. A kako stvari trenutno stoje izgleda da i ne moze...
uskoro zvanično sa radom počinje agencija City Car, što je jedna austrijska firma...ubacuju svoja vozila za prevoz od aerodroma ka destinacijama po gradu, cijena će biti 60 feninga po minuti, iste cijene kao u Gracu...neće imati štand na aerodromu, ali će biti njihov info pult, gdje priđete i kažete da želite njihovo vozilo, koje dolazi u kratkom vremenskom roku...ovaj način vožnje postoji na svim svjetskim aerodromima, a neko je možda do sada i vidio njihovo vozilo, bijela Astra H karavan...uglavnom, SA taxi je već poludio zbog ovoga, tražili sastanak sa direktorom aerodroma, ali samo mogu još više popušiti foru, jer im je direktor rekao da uskoro raspisuje tender za štand na aerodromu....ko god želi rentati štand, morat će zadovoljiti određene standarde, od vozača, do auta, pa do uslužnosti....što se tiče cijene koju SA Taxi plaća za štand, ona iznosi pet milja godišnje...

To bi bilo odlicno. Trebalo je to dosta ranije uraditi....
Tina SA

#840 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Tina SA »

Sve je dobro ,haj vozi te,pa umres od smrada auta ,pa pusi i otvori prozor-pa vidis covjek nezna volan drzati a oci mu idu nakrivo ali kad te jos pita kad cemo na kafu pa to je kulminacija bezobrazluka :P .
respo

#841 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

trabala si mu reci ima ko mene zove na kafu
kad cemo na kafu? :)
Coppertone

#842 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

Basketas8 wrote:To bi bilo odlicno. Trebalo je to dosta ranije uraditi....
Pa ne bas. Gorivo je poskupo, ubit ce i ovo malo profita sto domaci uspiju zaraditi. Mozda bi najbolje rjesenje bilo start od 2 ili 2,5 KM, malo smanjiti cijenu 10-15% po predjenom Km. Naravno licence se trebaju malo rigoroznije izdavati, uvazavati prituzbe, pa ako neko ponavlja prestup suspendovati ga na par mjeseci ili mu oduzeti licencu.
Jon Spencer

#843 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

kurty wrote:
Kilometar - 1 KM.

Valjda si bio u cajtnotu (zeitnot)!? Htio si reći da si bio u vremenskoj oskudici a ne u novinama - ZEITUNG - CAJTUNG. Kakvi su ovo studenti kad ih taxisti moraju učiti. Šta li ti studiraš jadna ti Njemačka. Ovu si priču izmislio 100% ili se desila nekom drugom. A ako ti je toliki merak da sjediš u taxiju pustiću te ja da sjediš besplatno i da mi guraš auto na štandu dok ja pijem kafu!
PS Da nisi bio u Algemeine Zeitung-u?
Basketas8

#844 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Basketas8 »

Coppertone wrote:
Basketas8 wrote:To bi bilo odlicno. Trebalo je to dosta ranije uraditi....
Pa ne bas. Gorivo je poskupo, ubit ce i ovo malo profita sto domaci uspiju zaraditi. Mozda bi najbolje rjesenje bilo start od 2 ili 2,5 KM, malo smanjiti cijenu 10-15% po predjenom Km. Naravno licence se trebaju malo rigoroznije izdavati, uvazavati prituzbe, pa ako neko ponavlja prestup suspendovati ga na par mjeseci ili mu oduzeti licencu.
Koliko sam shvatio ovo se osnosi samo na aerodrom. Tako da to ne bi znacajno utjecalo na ostale. Sami su krivi sto ubijaju sebi zaradu. Ja sam prvi koji bi platio domacem nego nekom stranom. Ali ovakvo bahato ponasanje ne mogu da tolerisem. Mislim da bi najbolja kazna bila oduzimanje licenci, ali toga nema. Ono sto mogu uraditi je samo privremeno iskljucivanje. Nove licence se ne izdaju, odnosno ne bi se smjele izdavati zbog toga sto imamo previse taksista po glavi stanovnika. Takodjer, licenca je prenosiva unutar porodice. Tako da otac moze prenijeti sinu licencu i tako to uglavnom ide.
Nije problem ni da stave skluplju tarifu od aerodroma. Ali neka je to definisano. Tolika je cijena i gotovo. A ne da oni to rade kao neki reketari. Uzimaju stranica po 20 i vise eura do grada. Ne zasluzuju ni sekunde povlasten polozaj.
kurty

#845 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kurty »

Toffee karamela wrote:
kurty wrote:

Ili si nabildan ili imaš zajeban pogled ili "bujnu maštu" (no offense)....Ovo je ravno ritualnom samoubistvu. Kako god okreneš neprimjenjivo za žene, djecu, starce, niske i dobroćudne muškarce....oni su njihove redovne žrtve. :x
Slagao sam, jel moze tako...
poznanik

#846 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by poznanik »

kurty wrote:Slagao sam, jel moze tako...
I prestani čitati njemačke novine, čitaj Avaz... i taksisiti svoje obrazovanje najčešće crpe iz Avaza :D
kurty

#847 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kurty »

Jon Spencer wrote:
kurty wrote:
Kilometar - 1 KM.

Valjda si bio u cajtnotu (zeitnot)!? Htio si reći da si bio u vremenskoj oskudici a ne u novinama - ZEITUNG - CAJTUNG. Kakvi su ovo studenti kad ih taxisti moraju učiti. Šta li ti studiraš jadna ti Njemačka. Ovu si priču izmislio 100% ili se desila nekom drugom. A ako ti je toliki merak da sjediš u taxiju pustiću te ja da sjediš besplatno i da mi guraš auto na štandu dok ja pijem kafu!
Vidi prijatelju... Nema potrebe za uvredama... Postoje mnogi termini, koji nemaju veze sa realnim prevodom, pa tako ni ovaj, al ga ja kao seljak, koristim u ovu svrhu... Ipak nismo svi imali priliku da boravimo u Njemackoj, pa da se stelimo sa jezikom...
Drugo... Zbog cega mislis da se ova prica ili izmislila ili desila nekom drugom???
Trece... Ne zelim sjediti u tvom taxiju... Ne zelim ga gurati na standu... Ako kad negdje (ne dao Bog) zapnes negdje, ili se zaglavis, tu te mogu pogurati, ili ti pomoci... A na kafu svakako.. To nije problem... Jbg, ljudi smo, nekad nekom neko moze zatrebati... :D

p.s. a za staudiranje... Vjeruj da mi je takav fakultet da kroz mnoge projektice, spominjem vas (taksiste) kao jednu od alternativa rjesavanju mnogih problema
Jon Spencer

#848 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

kurty wrote:
Jon Spencer wrote:Valjda si bio u cajtnotu (zeitnot)!? Htio si reći da si bio u vremenskoj oskudici a ne u novinama - ZEITUNG - CAJTUNG. Kakvi su ovo studenti kad ih taxisti moraju učiti. Šta li ti studiraš jadna ti Njemačka. Ovu si priču izmislio 100% ili se desila nekom drugom. A ako ti je toliki merak da sjediš u taxiju pustiću te ja da sjediš besplatno i da mi guraš auto na štandu dok ja pijem kafu!
Vidi prijatelju... Nema potrebe za uvredama... Postoje mnogi termini, koji nemaju veze sa realnim prevodom, pa tako ni ovaj, al ga ja kao seljak, koristim u ovu svrhu... Ipak nismo svi imali priliku da boravimo u Njemackoj, pa da se stelimo sa jezikom...
Drugo... Zbog cega mislis da se ova prica ili izmislila ili desila nekom drugom???
Trece... Ne zelim sjediti u tvom taxiju... Ne zelim ga gurati na standu... Ako kad negdje (ne dao Bog) zapnes negdje, ili se zaglavis, tu te mogu pogurati, ili ti pomoci... A na kafu svakako.. To nije problem... Jbg, ljudi smo, nekad nekom neko moze zatrebati... :D

p.s. a za staudiranje... Vjeruj da mi je takav fakultet da kroz mnoge projektice, spominjem vas (taksiste) kao jednu od alternativa rjesavanju mnogih problema
Kao prvo nisam ti prijatelj.
Kao drugo ne znam šta te to toliko uvrijedilo.
Kao treće ovaj termin ima tačan prevod i zna se gdje se koristi.
Kao četvrto nisam ni ja boravio u Njemačkoj pa ipak imam dovoljno opšteg obrazovanja da znam da se izraz cajtnot koristi kao oskudica vremena (najčešće u šahu - stara indijska igra), također iz svog skromnog taxističkog opšteg znanja poznajem i par njemačkih dnevnih novina Suddeutche zeitung, Algemeine zeitung. Ti kao student bi također trebao vladati materijom koja spada u opšte znanje.
Peto mora da su neki jaki projekti gdje sam ti ja (taxista) alternativa rješavanju mnogih problema.
cigara

#849 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by cigara »

Mene je pashica kreno izlevatiti, vracam se kuci oko 4 onako pripit, uhvatim taxi na skenderiji reko mozel tu i tu kaze moze, znam da ce ispasti izmedju 3 i po i 4 marke ko zadnjih 1000 voznji.
Ugl, skontam nakon po minute frajko nije taximetar upalio i nista ja sutim. Dosli gore, kad on nesto brzo fol na taximetar opali lafo da restartuje kaze 10KM ti je ovo, reko haj ti fino nadji kakvog debila pa ga pravi budalom i izadjem, on se poce derat nisi mi platio, reko nemoj se meni pravit budala s tim taximetrom i odem.
Naletio sam na njega jos jednom, isto u kasne sate, ovaj put je sutio i upalio taximetar, doslo oko 4KM, platio mu regularno i izaso.

I sad kad je ovaj snijeg bio, sjeo s djevojkom da je odvucem kuci, bilo prehladno, vozimo se ja vidim taximetar ugasen, reko "haj jara pali to ako hoces da ti platim ista" i sjeba se frajer upali i normalno doslo mu jedno 2 marke manje
kurty

#850 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kurty »

Jon Spencer wrote:
Kao prvo nisam ti prijatelj.
Kao drugo ne znam šta te to toliko uvrijedilo.
Kao treće ovaj termin ima tačan prevod i zna se gdje se koristi.
Kao četvrto nisam ni ja boravio u Njemačkoj pa ipak imam dovoljno opšteg obrazovanja da znam da se izraz cajtnot koristi kao oskudica vremena (najčešće u šahu - stara indijska igra), također iz svog skromnog taxističkog opšteg znanja poznajem i par njemačkih dnevnih novina Suddeutche zeitung, Algemeine zeitung. Ti kao student bi također trebao vladati materijom koja spada u opšte znanje.
Peto mora da su neki jaki projekti gdje sam ti ja (taxista) alternativa rješavanju mnogih problema.
OK...

Hvala Bogu sto mi nisi prijatelj (jbg, zalosno, ali je tako)
Rekao si da lazem i to me uvrijedilo
Zargon gospodine, zargon
Hvala ti sto si me naucio ovo oko saha i jako je lijepo sto poznajes par njemackih novina...
Vi ste ionako strucnjaci za sve
Post Reply