KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Moderator: anex
-
staradis
#826 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Bez zezanja nabavi tati marihuane i neka pusi. Moj prijatelj je vec dva puta otklanjao tumore niz problema nakon toga. Kriminalno jeste ali mislim da ga je to spasilo od jakih lihekova
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
Tanjamika
#827 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Dragi moji,
MOja majka se vec godinu i po bori sa cetvrtim stadijem karcinoma pluca sa metastazom na mozgu. Prilikom dijagnoze pojedini doktori su joj davali tri mjeseca. Ja u to ni danas ne zelim vjerovati i niko ne treba! Treba se boriti do zadnjeg atoma snage jer nam jedino to preostaje!
Od terapija prosli smo svasta. Prvo sam surfajuci na netu nasla mogucnost gamma knife operacije za metastazu na mozgu koju smo odradili u Turskoj. Kome trebaju detalji neka se javi! To je zasada hvala bogu mirno. Onda smo krenuli na kemoterapiju Cisplatin/Gemzar, 4 ciklusa koja nije dala nikakve rezultate. Onda sam ponovo poslala nalaze na kliniku u Tursku gdje su rekli da mogu odraditi targetirano zracenje pluca. To smo odradili u septembru prosle godine. Mama je to hvala bogu dobro podnijela. Finansijski smo se iscrpili, ali vrijedilo je. Do marta je bila OK, a onda su joj opet na PET CT-u (koji smo opet odradili vani, dok CT ovdje nije pokazao nista) otkrili nove metastaze na plucima u drugom reznju. Onkoloski konzilij joj je predlozio Alimtu, to je lijek novije generacije. Za njega se sastaje posebna komisija u federalnom zavodu samo jednom mjesecno. Vec drugi mjesec ne prolazimo na toj komisiji!
Vec sam ocajna i ne znam sta da radim! Cak sam pitala da li mi mozemo sami krenuti sa terapijom misleci da posudim novce jer vise zaista nemam, pa da mi refundiraju, na sta su mi u Zavodu rekli, ukoliko to ucinim oni mi NECE refundirati nista.
Kako dalje? Ima li pacijenata koji su primali Alimtu i kako su do nje dolazili? KOga traziti u Zavodu?
MOja majka se vec godinu i po bori sa cetvrtim stadijem karcinoma pluca sa metastazom na mozgu. Prilikom dijagnoze pojedini doktori su joj davali tri mjeseca. Ja u to ni danas ne zelim vjerovati i niko ne treba! Treba se boriti do zadnjeg atoma snage jer nam jedino to preostaje!
Od terapija prosli smo svasta. Prvo sam surfajuci na netu nasla mogucnost gamma knife operacije za metastazu na mozgu koju smo odradili u Turskoj. Kome trebaju detalji neka se javi! To je zasada hvala bogu mirno. Onda smo krenuli na kemoterapiju Cisplatin/Gemzar, 4 ciklusa koja nije dala nikakve rezultate. Onda sam ponovo poslala nalaze na kliniku u Tursku gdje su rekli da mogu odraditi targetirano zracenje pluca. To smo odradili u septembru prosle godine. Mama je to hvala bogu dobro podnijela. Finansijski smo se iscrpili, ali vrijedilo je. Do marta je bila OK, a onda su joj opet na PET CT-u (koji smo opet odradili vani, dok CT ovdje nije pokazao nista) otkrili nove metastaze na plucima u drugom reznju. Onkoloski konzilij joj je predlozio Alimtu, to je lijek novije generacije. Za njega se sastaje posebna komisija u federalnom zavodu samo jednom mjesecno. Vec drugi mjesec ne prolazimo na toj komisiji!
Vec sam ocajna i ne znam sta da radim! Cak sam pitala da li mi mozemo sami krenuti sa terapijom misleci da posudim novce jer vise zaista nemam, pa da mi refundiraju, na sta su mi u Zavodu rekli, ukoliko to ucinim oni mi NECE refundirati nista.
Kako dalje? Ima li pacijenata koji su primali Alimtu i kako su do nje dolazili? KOga traziti u Zavodu?
- Lacrosse
#828 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Bori se ti do bankrota, a onaj koji se skolovao 25 godina kad ti kaze da nije niko prezivjeo to sto ti mati ima, je debil kojem se ne treba vjerovati.Tanjamika wrote:Dragi moji,
Sad kreni po bankama pa kupi jos koji mjesec mami zivota a onda poslje gledaj kako ces odplatiti.
Izgleda da je postala sramota biti ljekar u trecerazrednoj zemlji. Odes u Tursku i tamo sve sredis, s parama bezbeli, ako moze jos jedno 20 godina zivota u Turskoj da joj kupis, nije problem, jer ti kao kcerka ne mozes da prihvatis da ti mati umire. Kako ti mati to prihvata, jel ona rekla sceri draga ako trebas raditi jedno 10 godina da odplacujes ove moderne ljekove, a ti udri i zapni? Zena ima metastazirani rak. Metastaza ko u prici, svaki PET CT nove metastaze, a ti jos jurisas?
Mozda je bolje malo da se pitas jel bolje umrti lako ili je bolje umirati u ratama.
I na kraju price, nije niko ostao iza.
A jedom kad imas metastazirani rak, nijedan rak nije isti, svaki je kao i covjek kojeg pogadja, nekom pogoduje ova nekom ova kemoterapija, ali ako je cilj kemoterapija odlaganja neizbjeznog, to nema smisla. Ako je cilj dokuciti odredjeni datum jer ce se neko ozeniti, udati, fakultet zavrsiti i slicno, onda je to nesto drugo.
Ja sam ljekar u Americi. Slucajeve kao tvoja mati saljem u hospice tj. saljem da umru. Alimtu placa medicare, hvala bogu, pa ih ja opet saljem da umru jer ljudi umiru dok ih kemoterapija razvaljuje. Na kraju pusti mater da sama donosi odluke i vidi sa njom koliko agresivna zeli da bude u svom tretmanu. Obisla je svojom patologijom par zemalja, mozda je vrijeme da se smiris ti prva, a onda i ona iza tebe.
-
Zoya
#829 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ja ne mogu da vjerujem da si ovo napisao/la
Covjek se bori dokle god ima i trunka nade. Moja prijateljica se takodjer borila sa ovom bolescu i izgubila bitku na kraju, ali ni par dana prije smrti nije gubila nadu, cak je i rekla da bi i sa tim bolovima mogla da zivi, samo da bi vidjela svoju djecu kako rastu i da im bude podrska. I sama je ona govorila da iako su joj doktori rekli da je sansa da prezivi 1%, ona se za taj 1% uhvatila i nadala da ce biti jedna od rijetkih koja ce biti izlijecena, umjesto par mjeseci zivota koliko su joj doktori davali, ona je zivjela 7 godina, funkcionisala normalno koliko je to moglo biti. Ti bi takvu zenu poslala na "umiranje"? Ma ko si ti da izigravas Boga i da odredjujes ko ce koliko zivjeti?
-
eman
#830 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
o Boze kakvih ljudi ima
evo i ja da iznesem iskustvo,baka jedne zene ovdje nadzivjela je doktora koji je bukvalno rekao IMAS 1 DO 3 MJESECA NE OCEKUJ CUDO,imala je tezak oblik raka,i uz to i upalu pluca!!!!!!!!
proslo je 10 godina,eno je ziva i puna elana,a doktor je rahmetlija,dakle nadzivjela je njega
Poenta? doktor nije Bog,i treba dok je pacijent ziv da se bori. jer nikad se ne zna! eto ova baka je ocit primjer
evo i ja da iznesem iskustvo,baka jedne zene ovdje nadzivjela je doktora koji je bukvalno rekao IMAS 1 DO 3 MJESECA NE OCEKUJ CUDO,imala je tezak oblik raka,i uz to i upalu pluca!!!!!!!!
proslo je 10 godina,eno je ziva i puna elana,a doktor je rahmetlija,dakle nadzivjela je njega
Poenta? doktor nije Bog,i treba dok je pacijent ziv da se bori. jer nikad se ne zna! eto ova baka je ocit primjer
Last edited by eman on 29/05/2013 21:11, edited 1 time in total.
-
sustinca
#831 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Previse se cesto dogodi da doktori nekoga "osude" na smrt,a taj prezivi...kao da se radi o Bozijoj volji da im kaze "nisi ti Bog JA SAM" 
-
kerima1
#832 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ne daj Boze dopast tebi saka da lijecis pesimisto gdje ti je postovanje prema bolesnom?Sacuvaj Boze iš iš svakakvih ljekaraJa sam ljekar u Americi.
-
pop_corn
#833 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ne može on pušiti....staradis wrote:Bez zezanja nabavi tati marihuane i neka pusi. Moj prijatelj je vec dva puta otklanjao tumore niz problema nakon toga. Kriminalno jeste ali mislim da ga je to spasilo od jakih lihekova
-
pop_corn
#834 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
van helsing šta ima, kako si danas, kako je prošlo?
kerima 1, hvala na savjetu, pročitat ću, mada se ja nadam da kod nas nije metastaza
nadam se da je, jednostavno, težak oporavak i da vrijeme trba svoje odraditi, vidjet ćemo.....
Zadnjih par dana je solidan, nema one strašne bolove, čak je 2 dana uspio bez tableta za bolove
kerima 1, hvala na savjetu, pročitat ću, mada se ja nadam da kod nas nije metastaza
Zadnjih par dana je solidan, nema one strašne bolove, čak je 2 dana uspio bez tableta za bolove
-
kerima1
#835 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
MasAllahpop_corn wrote:van helsing šta ima, kako si danas, kako je prošlo?
kerima 1, hvala na savjetu, pročitat ću, mada se ja nadam da kod nas nije metastazanadam se da je, jednostavno, težak oporavak i da vrijeme trba svoje odraditi, vidjet ćemo.....
Mislila sam da je metastaza,poznajem dva slucaja isti problem kao kod tvog oca i zive,oporavljeni su,samo ne mogu pricati,presjecene glasne zice.
-
suamua
#836 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Pozdrav,Tanjamika wrote:Dragi moji,
puno srece zelim vama i vasoj majci. Svaka cast na hrabrosti. Prosla sam nevjerovatno slicno iskustvo.
Alimtu odobrava Komisija za skupe citostike za cijelu FBIH, prema njihovim kriterijima. Na celu Komisije je prof.dr. Bakir Mehic – klinika Podhrastovi, pa pokusajte doci do njega. Inace, prema mom iskustvu, Alimtu ne ceka puno pacijenata, ali jako malo odobre (mozda 3 mjesecno za FBIH). Komisija zasjeda jednom mjesecno (posljednji cetvrtak u mjesecu). Ne znam samo, ja sam imala informacije da je Alimta opcija ukoliko nema metastaza u drugim organima, jer u protivnom je nece odobriti, pa da to mozda provjerite. Inace, mi smo je cekali 2 mjeseca, te nakon brojnim mail-ova zalbi upucenih mnogima u Zavodu, odobrena ja treci mjesec, ali je nazalost bilo prekasno. Da vam ne detaljisem previse.
Vjerovatno vec znate, ali eto nije naodmet -informacije o tome dokle je vas slucaj mozete dobiti u Službi za medicinsko-farmaceutske poslove, kod Kadribegović Albina 033 651317 [email protected]
Zelim vam puno srece, nadam se da ce vasa majka biti dobro.
Puno pozdrava.
-
Dendrlix
#837 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ostani tamo i nikada, ali bas nikada, ne pomisljaj da se vratis ovamo. Ni u penziju! O ti veliki i mocni doktore iz Amerike!Lacrosse wrote: Ja sam ljekar u Americi. Slucajeve kao tvoja mati saljem u hospice tj. saljem da umru. Alimtu placa medicare, hvala bogu, pa ih ja opet saljem da umru jer ljudi umiru dok ih kemoterapija razvaljuje. Na kraju pusti mater da sama donosi odluke i vidi sa njom koliko agresivna zeli da bude u svom tretmanu. Obisla je svojom patologijom par zemalja, mozda je vrijeme da se smiris ti prva, a onda i ona iza tebe.
- _mufljuz_
-
Tanjamika
#839 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Draga suamua hvala najljepsa na informacijama. Evo i ja cijelo jutro ganjam sta i kako dalje.
Sustinski, nama je onkoloski konzilij predlozio Alimtu. Uprkos metastazi na mozgu, ona je stavljena pod kontrolu i mama hvala bogu nema nikakvih smetnji sto se toga tice.
PET CT krajem marta je pokazao progresiju samo u plucima. Uradicemo ovih dana jos neke kontrolne preglede pa cemo vidjeti.
Na negativnu energiju ovog clana iz Amerike necu zaista da gubim ni energiju, a ni zivce. Molim i ostale clanove da u potpunosti zanemare ovakve apsolutne zlonamjerne komentare. Srecom i kod nas ima divnih doktora koji vole svoj posao i pacijente.
Moja majka ima 56 godina, jutros sadi cvijece, seta i pravi rucak i da, boricu se do posljednjeg atoma snage i feninga koji imam da do kraja zivi kvalitetan zivot i da joj ga koliko mogu produzim.
Sustinski, nama je onkoloski konzilij predlozio Alimtu. Uprkos metastazi na mozgu, ona je stavljena pod kontrolu i mama hvala bogu nema nikakvih smetnji sto se toga tice.
PET CT krajem marta je pokazao progresiju samo u plucima. Uradicemo ovih dana jos neke kontrolne preglede pa cemo vidjeti.
Na negativnu energiju ovog clana iz Amerike necu zaista da gubim ni energiju, a ni zivce. Molim i ostale clanove da u potpunosti zanemare ovakve apsolutne zlonamjerne komentare. Srecom i kod nas ima divnih doktora koji vole svoj posao i pacijente.
Moja majka ima 56 godina, jutros sadi cvijece, seta i pravi rucak i da, boricu se do posljednjeg atoma snage i feninga koji imam da do kraja zivi kvalitetan zivot i da joj ga koliko mogu produzim.
-
Narya
#840 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
tanjamika, želim i tebi i tvojoj mami puno snage.
nadam se da ćete uspjeti dobit lijek koji vam treba.
svi mi želimo svojim najdražima koji se bore protiv raka omogućiti adekvatno liječenje. porodica će pomoći koliko god je u njihovoj moći. neko će se i zadužiti i to je njegova stvar. zadnje što čovjeku u ovoj situaciji treba jeste da mu neko drži pridike. i dobronamjernih primjedbi je nekada pun kofer, a kamoli zlonamjernih. zato se nećemo obazirati.
najviše volim kada na ovoj temi pročitam konkretne savjete kao što je ovaj od suamua.
ako ima neko ko je na herceptinu i hormonskoj terapiji nolvadex, rado bih da razmijenimo informacije u vezi nuspojava, jer moja mama ovo uzima.
nadam se da ćete uspjeti dobit lijek koji vam treba.
svi mi želimo svojim najdražima koji se bore protiv raka omogućiti adekvatno liječenje. porodica će pomoći koliko god je u njihovoj moći. neko će se i zadužiti i to je njegova stvar. zadnje što čovjeku u ovoj situaciji treba jeste da mu neko drži pridike. i dobronamjernih primjedbi je nekada pun kofer, a kamoli zlonamjernih. zato se nećemo obazirati.
najviše volim kada na ovoj temi pročitam konkretne savjete kao što je ovaj od suamua.
ako ima neko ko je na herceptinu i hormonskoj terapiji nolvadex, rado bih da razmijenimo informacije u vezi nuspojava, jer moja mama ovo uzima.
-
Tanjamika
#841 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Dajem vam dva linka gdje se javljaju ljudi iz cijelog svijeta i gdje se mogu dobiti jako dobre informacije za razlicite tipove karcinoma.
Narya, pokusaj tamo naci sve o nus pojavama lijekova. Sa cim god se mama susrela tamo je bilo ljudi koji su imali ista ili slicna iskustva.
Linkovi su: http://www.inspire.com/ i http://cancergrace.org/
Na drugom forumu odgovaraju i onkolozi tako da mozete postaviti pitanja. Ukoliko neko ima problem sa jezikom neka se javi pa cemo prevoditi i postavljati.
Puno srece
Narya, pokusaj tamo naci sve o nus pojavama lijekova. Sa cim god se mama susrela tamo je bilo ljudi koji su imali ista ili slicna iskustva.
Linkovi su: http://www.inspire.com/ i http://cancergrace.org/
Na drugom forumu odgovaraju i onkolozi tako da mozete postaviti pitanja. Ukoliko neko ima problem sa jezikom neka se javi pa cemo prevoditi i postavljati.
Puno srece
- Grover
-
pop_corn
#843 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Nalaz MRI vrata:
Zaključak:
......... opisana ovalna zona izmjenjenog intenziteta signala može odgovarati recidivu osnovnog oboljenja, opisana promjena je u direktnom kontaktu sa jednjakom koji u tom nivou izgleda komprimiran.
Tako sam tužna......
Zaključak:
......... opisana ovalna zona izmjenjenog intenziteta signala može odgovarati recidivu osnovnog oboljenja, opisana promjena je u direktnom kontaktu sa jednjakom koji u tom nivou izgleda komprimiran.
-
Tanjamika
#844 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Draga pop_corn,
Kao sto si i ti napisala u nekom od svojih ranijih postova, glavu gore i idemo dalje. Izbora nemamo.
I tvoja mama je pregurala, pa ce i tvoj tata. Tako svi trebamo razmisljati!
A da imamo losih dana, naravno...pa ljudska smo bica. Ja proslu sedmicu tri dana nisam jela, isplakala rijeku suzu...tako ti nekada dodje i to je normalno.
Sta su opcije sada?
Kao sto si i ti napisala u nekom od svojih ranijih postova, glavu gore i idemo dalje. Izbora nemamo.
I tvoja mama je pregurala, pa ce i tvoj tata. Tako svi trebamo razmisljati!
A da imamo losih dana, naravno...pa ljudska smo bica. Ja proslu sedmicu tri dana nisam jela, isplakala rijeku suzu...tako ti nekada dodje i to je normalno.
Sta su opcije sada?
-
pop_corn
#845 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Hvala tanjamika!
Ma znaš šta, ja sam zaista optimista i bez obzira na sve, stvarno se nadam da će se on nekim čudom izvući.
Kad napišem nekim čudom - mislim na njegovo odbijanje ponovne operacije. Skoro mi je rekao bez obzira šta da se desi da on ne želi biti opet podvrgnut op. zahvatu. Fizički je jako slab pa ne znam da li bi i mogao podnijeti novi zahvat jer je, inače, ta op. jako komplikovana.
Oni (mama i on) ne znaju odnosno ne razumiju značenje MRI nalaza, znaju da nešto opet ima ali im je nagovješteno da bi moglo biti nešto sa krvnim sudovim
U petak je radio kardio pregled odnosno sinmanje, znam da je pio kredu i da su mu radili snimanje. U četvrtak će mu biti gotov taj nalaz i sa MRI i tim nalazom treba ići na ORL gdje će dobiti upute šta i kako dalje......
Najgore je što on ne može da jede, jedva guta, osjeća se isto kao prije operacije a da ne spominjem bolove
Vidjet' ćemo šta dalje.....
Ma znaš šta, ja sam zaista optimista i bez obzira na sve, stvarno se nadam da će se on nekim čudom izvući.
Kad napišem nekim čudom - mislim na njegovo odbijanje ponovne operacije. Skoro mi je rekao bez obzira šta da se desi da on ne želi biti opet podvrgnut op. zahvatu. Fizički je jako slab pa ne znam da li bi i mogao podnijeti novi zahvat jer je, inače, ta op. jako komplikovana.
Oni (mama i on) ne znaju odnosno ne razumiju značenje MRI nalaza, znaju da nešto opet ima ali im je nagovješteno da bi moglo biti nešto sa krvnim sudovim
Najgore je što on ne može da jede, jedva guta, osjeća se isto kao prije operacije a da ne spominjem bolove
Vidjet' ćemo šta dalje.....
-
Narya
#846 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
tanjamika, hvala ti na linkovima.
popcorn, šta da kažem osim da vam poželim sreće i snage da izdržite sve.
popcorn, šta da kažem osim da vam poželim sreće i snage da izdržite sve.
-
vivace
-
vivace
#848 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
micio kusi je najbolji. mislim da je bila u prodaji njegova knjiga o makrobiotici u beogradu. mamina prijateljica je pobedila rak dojki hraneci se tom hranom.sve po knjizi se hranila.
-
eman
#849 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
A jel se lijecila ljekovima?vivace wrote:micio kusi je najbolji. mislim da je bila u prodaji njegova knjiga o makrobiotici u beogradu. mamina prijateljica je pobedila rak dojki hraneci se tom hranom.sve po knjizi se hranila.
-
Tanjamika
#850 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Cini mi se, ali nisam sigurna da se ova knjiga ima kupiti u Makroviti u BBI centru na 5-om spratu.
Imam jos nekih knjiga o alternativi u pdf formatu. Ko zeli neka mi posalje pp i mail adresu pa saljem odmah!
Takodjer sam htjela vidjeti da li znate ima li kod nas neko udruzenej za oboljele od karcinoma koje bi mozda moglo djelovati?
Imam jos nekih knjiga o alternativi u pdf formatu. Ko zeli neka mi posalje pp i mail adresu pa saljem odmah!
Takodjer sam htjela vidjeti da li znate ima li kod nas neko udruzenej za oboljele od karcinoma koje bi mozda moglo djelovati?