Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
therrarrius

#826 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by therrarrius »

ikrime wrote::lol:

Zaista nespretan izbor riječi
''Da li si ti upoznat sa falsifikovanjem Kurana u Fahdovoj stampariji koja dnevno odstampa preko 20000 primjeraka i u kojim se poziva na ubijanje zidova i krscana a u nekim surama se pominju tenkovi i helikopteri !!?
Da li znas za to?''

Odakle ti ovo?
Link?
ikrime

#827 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

therrarrius wrote:
ikrime wrote::lol:

Zaista nespretan izbor riječi
''Da li si ti upoznat sa falsifikovanjem Kurana u Fahdovoj stampariji koja dnevno odstampa preko 20000 primjeraka i u kojim se poziva na ubijanje zidova i krscana a u nekim surama se pominju tenkovi i helikopteri !!?
Da li znas za to?''

Odakle ti ovo?
Link?
Druže, ja to nisam tvrdio, i mene iskreno zanima otkud mu ta nebuloza. Replicirao sam na taj post, ali iz razloga tehničke prirode, post je "ispao" neuredan, sigurno te je to zbunilo.

link na org. post:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p3459915
homerus

#828 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by homerus »

A ko su već te ''vehabije''? Objasnite mi tu misteriju već jednom. :-D

p.s.. kako vam se više mili o tome razglabati. stvarno ste majstori sizifovskog posla.
ikrime

#829 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

homerus wrote:A ko su već te ''vehabije''? Objasnite mi tu misteriju već jednom. :-D

p.s.. kako vam se više mili o tome razglabati. stvarno ste majstori sizifovskog posla.
Saće to tebi bogumil objasnit, pričekaj malo.
ikrime

#830 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

bogumil-8 wrote:
The Nightwatchman wrote:sad na hrt-u bila emisija ona sto ide svake subote o duhovnosti i vjeri.

prica neki efendija zagrebacki sta su to ustvari selefije....

kaze, to su muslimani kao i svi drugi. u nicemu se ne razlikujemo. jedina stvar koju im umjereni muslimani zamjeraju je agresivnost u tumacenju kur'ana i ta neka eksplozivnost koju imaju
Radije ovo tretiram kao neupućenost (neznanje, ne poznavanje) nego kao svjesno prikrivanje istine.
Dovoljno je istaknuti neslaganje:
- o wehabijskoj zabrani korištenja muzičkih instrumenata, slušanje muzike, pjevanje;
- o wehabijskoj zabrani učešća u demokratski izabranoj vlasti; dužnosti da se takvoj vlasti (i državi sa tako uspostavljenom vlašću) suprotstavljaju;
- o obavezi uspostave šerijatske vlasti i šerijatskih propisa (ako treba i silom, prinudom,...).
pa ćemo odmah uvidjeti da efendija ili ne zna o čemu govori ili namjerno govori neistinu.
1.Zabrana muzike, muzičkih instrumenta, i ženskog pjevanja, nije izum "vehabija". Davno prije njih te su se mesele obradile, i ulema je zauzela različite stavove.

2. Lično ja znam bar 20 "vehabija" koje redovno glasaju na izborima. btw. moj prvi komšija je čak bio i kandidat na prošlim opštinskim izborima, a "vehabija" je. Šta ćemo sad?! Uostalom, svi selefijski alimi u BiH, ljude su pozvali da glasaju. Jedini za kojeg ja znam da zauzima drugačiji stav, je Nusret Imamović.

3. Opet, stav koji ne zastupaju samo "oni", nego i mnogi "tradicionalisti" širom svijeta. Kad je riječ o upotrebi sile, tj. ratu, a vezano za nas u BiH, navedi mi riječi bilo koga od vodećih selefijskih alima u BiH, u kojima pozivaju da sad digne na oružje kako bi se uspostavio Šerijat.

Ti si paša moj zadojen mržnjom, i zarobljen u predrasudama. Već davno si ti odlučio ko su, i šta su "vehabije", i sad samo trčkaraš po internetu tražeći potvrdu svog već donijetog zaključka. Uživaj!
ikrime

#831 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

Etiketiranje iz neznanja: Vehabije nisu bauk?

U zadnje vrijeme, u Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu, svi muslimani koji nose bradu i skraćene pantalone, a koji su etiketirani kao vehabije, obično se dovode u vezu sa različitim terorističkim aktima i smatraju se uzrocima brojnih društvenih problema.

Kako za San ističe profesor sarajevske Medrese Mustafa Spahić, za tako nešto nema opravdanog razloga i "ti ljudi ni krivi ni dužni, nose tu etiketu i na udaru su samo zato što su drugačiji". Prema njegovim riječima, najgore je to što su ljudi iz neznanja i predrasuda vehabije već unaprijed proglasili teroristima i ekstremistima, te ih osudili, ne ulazeći u suštinu njihovog učenja...

"Ja nikada riječ "vehabija" ne izgovaram, jer se ta riječ upotrebljava i zloupotrebljava krajnje pežorativno i negativno u političkom smislu, i ona zadobiva jedno ekstremističko značenje. Zadobiva ustvari značenje "megazločinca 21. vijeka". Zaista je nevjerovatno da su pravni i moralni sistemi građanskog društva, koje počiva na vladavini prava, toliko pali da ljude etiketiraju po vanjskim obilježjima kao što su kratke pantalone ili brada i da ih automatski poistovjećuju sa nekom krivičnom radnjom. Ja mislim da se tu više ne radi ni o kakvim bradama, nošnji i slično, radi se o jednom sveukupnom urušavanju svijeta", ističe Spahić. Njega posebno zabrinjava to što se "urušava svjetski poredak, kako ekonomski tako i pravni".

"Kad se počnu ljudi etiketirati po nekom vanjskom izgledu, ne ulazeći u suštinu njihovog učenja, ponašanja, odnosa, onda dolazi do pada kompletnog svjetskog sistema. A dokaz je i prethodna godina, koja je označila urušavanje svjetskog ekonomskog, privrednog i monetarnog sustava svijeta".

Na BiH je od 1992. godine do 1996. godine, pred čitavim dunjalukom, urušen međunarodni, pravni i politički poredak, jer se poslije 1945. godine zaklelo da se više neće dozvoliti genocid. I šta bi? Sad su odjednom problemi brada, pantalone, jedenje lijevom ili desnom rukom, krštenje, križanje...Treba da se zabrinemo nad sobom - smatra ovaj profesor.

Njegovo mišljenje dijeli i sociolog Srđan Vukadinović. On tvrdi da "kad se u bh. društvu pojave bilo kakve različitosti, u bilo kojem segmentu, izazivaju već u startu određene netrpeljivosti".

"Upravo to jasno pokazuje netoleranciju ovog društva. Tim je ta netolerancija neshvatljivija, jer se u ovom slučaju radi o religijskim zajednicama koje po svojim izvornim načelima propovijedaju mir među ljudima i određenu toleranciju. Kada su u pitanju, uslovno rečeno, vehabije, kao jedan pokret, oni se proglašavaju kao faktor nestabilnosti društva, a ne navodeći pri tom nijedan konkretan razlog niti primjer zašto i zbog čega. Međutim, jasno je da su vehabije sada najbolja meta da se nedostaci društva i određene negativne tendencije u društvu usmjere na njih. Tim prije što oni svojom vizuelnom pojavom skreću pažnju, nose kratke pantalone, dugu bradu..., i onda je to dovoljan razlog da u jednoj sredini koje je bila na margini društva budu proglašeni uzročnicima za sve nevolje. Sigurno da to nije tako, jer oni imaju svoje učenje i ne ugrožavaju nikoga", kaže za San Vukadinović.

On podvlači da je poistovjećivanje osobe koja nosi bradu i kratke pantalone "plod jedne opšte histerije".

"Obično je to neka asocijacija za terorizam, jer je to javno mnijenje kreiralo. Usmjerili su se na neku metu, a u ovom slučaju to su vehabije. Svi zaboravljaju da teroristi mogu biti svi. Potpuno je pogrešno izjednačavati vehabije ili ljude islamske vjeroispovijesti s terorizmom. Šta je sa IRA-om, ETA-om..", pita se Vukadinović.

"Najžalosnije je što danas uopšte ljudi ne znaju značenje riječi vehabija, ali su oni određenu grupu ljudi etiketirali tako i na sam spomen vehabija već u glavi zamišljaju teroristu, ekstremistu..."

Ko imenuje vehabije kao takve, morao bi dati definiciju sadržaja - šta se zapravo podrazumijeva pod vehabijama. Ali, on ne zna šta je vehabija i u čemu je razlika između vehabija i drugih muslimana. A s druge strane, onima koji su imenovani kao takvi, nije ni na kraj pameti da se slažu s tim da su vehabije. A i ako jesu, onda tu nema ništa čudno, jer je Muhamed Abdul Vehab, po kome su vehabije i dobile naziv, čovjek koji je živio u 18. stoljeću i koji se zalagao za apsolutni i čisti monoteizam. U osnovi, ako postoji kakva politička platforma koja je izrasla na njegovom vjerskom učenju, to je bila univerzalna, politička i antiosmanska komponenta - objašnjava Musatafa Spahić.

(24sata.info)
bogumil-8

#832 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Dok ti ne pripremim cjelovitiji odgovor na tvoje:
ikrime wrote:
3. Opet, stav koji ne zastupaju samo "oni", nego i mnogi "tradicionalisti" širom svijeta. Kad je riječ o upotrebi sile, tj. ratu, a vezano za nas u BiH, navedi mi riječi bilo koga od vodećih selefijskih alima u BiH, u kojima pozivaju da sad digne na oružje kako bi se uspostavio Šerijat.
Razmisli o smislu ovakve rečenice (izjave) (jednog od autoriteta u BiH):
"U borbi za islamski poredak dozvoljena je upotreba svih sredstava, svih osim jednog - osim zločina."
"Moramo, dakle, biti prvo propovjednici, a zatim vojnici. Naša prva sredstva su lični primjer, knjiga, riječ. Kad će se ovim sredstvima pridružiti i sila?"
"Izbor ovog trenutka uvijek je konkretno pitanje i zavisi o nizu faktora. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: Islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi novu islamsku vlast."

Kako vidiš, ovdje nije riječ o bradi, pantalonama ili o ratnim prilikama. Razmišljaj, čovječe, ne budi pijun na šahovskoj tabli!
Edit: Evo ti još teksta za promišljanje:
Evo ti još malo teksta za razmišljanje (ne odnosi se na pantalone, brade, nikab,...):
- „Značenje nevjerovanja u taguta podrazumijeva odricanje od svega onoga u što se vjeruje mimo Allaha od: džina, ljudi, drveća, kamenja i sličnog. Da svjedočiš da je kafir onaj ko to čini i da je u zabludi, da ga mrziš, makar on bio tvoj otac ili brat. A onaj ko kaže:
Ja ne obožavam nikoga osim Allaha, ali se neću suprotstaviti uglednicima niti kupolama nad kaburovima (turbetima), i slično tome, ovaj laže kad kaže ´La ilahe illalah´ i nije uznevjerovao u taguta“.
- „O ti kojem je Allah dao blagodat islama i koji si spoznao da nema drugog božanstva koje zaslužuje ibadet osim Allaha, nemoj misliti ako kažeš: „ovo je istina i ja se klonim svega što je mimo nje, ali se neću suprotstavljati mušricima, niti ću o njima govoriti bilo šta“.
Nemoj misliti da ćeš samo time ući u islam, nego naprotiv mora postojati mržnja prema njima, mržnja prema onima koji ih vole, mora ih se ponižavati i neprijateljski se prema njima odnositi.“
- „Kad se kaže, „kloni se taguta“ misli se na mržnju prema njemu, neprijateljstvo srcem, njegovo ponižavanje i izrugivanje jezikom, te ako je moguće njegovo uklanjanje sa rukom i odvajanje od njega. Onaj ko tvrdi da se kloni taguta a ne čini ovo, onda ne govori istinu.“
............................
„Svaka država koja ne sudi po Allahovom zakonu i koja se ne potčinjava njemu je paganska, nevjernička, nepravedna i griješnička država, i to na osnovu ajeta.
Obaveza svih muslimana je da je mrze i da se prema njoj odnose neprijateljski, a zabranjeno im je da je vole i da se odnose prijateljski prema njoj.“
„Muslimanu nije dozvoljeno da traži presude u sudstvu koje nije muslimansko.“
„Onaj ko bude pozivao na suđenje po ljudskim zakonima propisao je Allahu ortaka u pokornosti i zakonodavstvu. Onaj što bude sudio po nečemu što nije od Allaha, misleći da je to bolje ili identično sa onim što je Allah objavio od svog šerijata, ili da smatra da je dozvoljeno suditi po tom zakonu, on je kafir, makar on tvrdio da je mu'min, jer je Allah negirao iman onome ko sudi po nečemu što nije Njegov šerijat, ukazujući na njihovu laž u tvrdnjama da su mu'mini.“
...................
Neću citirati još radikalnije stavove (kojim wehabije opravdavaju „sveti rat“, London, Madrid, Njujork, ...). Misao zagrebačkog efendije da su wehabije muslimani kao i svi drugi i da se ni u čemu ne razlikujemo, upravo nas svrstava tamo gdje ne pripadamo i opisuje nas onakvim kakvi nismo.
Također, čitav tekst Mustafe Spahića predstavlja „guranje problema pod tepih“, jer govori o sporednim i nebitnim detaljima vezanih za wehabije i wehabizam. Vjerujem da to on čini svjesno i namjerno, jer iz sljedećeg citata vidim da ih opravdava, razumije i podržava ( i vidi se da nije neupućen): ( "Ko imenuje vehabije kao takve, morao bi dati definiciju sadržaja - šta se zapravo podrazumijeva pod vehabijama. Ali, on ne zna šta je vehabija i u čemu je razlika između vehabija i drugih muslimana. A s druge strane, onima koji su imenovani kao takvi, nije ni na kraj pameti da se slažu s tim da su vehabije. A i ako jesu, onda tu nema ništa čudno, jer je Muhamed Abdul Vehab, po kome su vehabije i dobile naziv, čovjek koji je živio u 18. stoljeću i koji se zalagao za apsolutni i čisti monoteizam. U osnovi, ako postoji kakva politička platforma koja je izrasla na njegovom vjerskom učenju, to je bila univerzalna, politička i antiosmanska komponenta - objašnjava Musatafa Spahić.)

(značenje termina „tagut“: http://fetve.org/index.php?option=com_c ... &Itemid=42 ),
(značenje pojma: „wehabizam“, „vehabije“ potržate putem google tražilice i pročitajte mnogobrojne tekstove o tome, od kojih su mnogi nastali i prije nego smo se mi i rodili).
ikrime

#833 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

"U borbi za islamski poredak dozvoljena je upotreba svih sredstava, svih osim jednog - osim zločina."
Ja nemam apsolutno nikakvih problema s ovom rečenicom.
Ne vidim problem neki ni u ostatku teksta, pogotovo zato što vjerujem da je pasus izvučen iz konteksta teme o kojoj se govorilo. I ti ga sad pokušavaš ubaciti u kontekst koji tebi odgovara, kao i obično. Nije ti prvi put na ovoj temi da podvaljuješ, generaliziraš i sl.

Također, molio bi izvor; ime i prezime autora.
Kako vidiš, ovdje nije riječ o bradi, pantalonama ili o ratnim prilikama. Razmišljaj, čovječe, ne budi pijun na šahovskoj tabli!
:lol:
Paša moj, ja za razliku od tebe, imam gro prijatelja "vehabija",neki od njih su i učenjaci, u svakodnevnom sam kontaktu s tim ljudima, i znam kako ti ljudi razmišljaju, poznajem njihove stavove i ubjeđenja. Tako da, ovim babaroga - pričama me samo možeš nasmijati.

Ovaj drugi dio teksta, pogađam, izvor je ---NO LINKS---.com, ili neka slična dijasporska stranica. Zar nije malo čudno, da se obično slični sadržaji, radikalni, mogu naći jedino na stranicama koje uređuju ljudi u dijaspori, i koji uživaju svu blagodat tih nevjerničkih zemalja - socijalnu skrb i sl. a trube ovu priču i to pod plaštom anonimnosti, simptomatično..
Također, čitav tekst Mustafe Spahića predstavlja „guranje problema pod tepih“, jer govori o sporednim i nebitnim detaljima vezanih za wehabije i wehabizam.
Inače, mudžahid Mustafa Spahić je poznat po tome što gura stvari pod tepih :-)
ikrime

#834 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

Sad očekujem tekst Esada Hećimovića sa dnevnika.ba :D
arzuhal

#835 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

Selam alejkum, ahi Ikrime :D

Čuj nešto...uznemirit ćeš @bogumila-8, ako tako nastaviš... :D pa u tebe brate ništa nema crno-bijelo, il je dobro il je zlo, nego sve u nekom koloritu, sve neke nijanse :D
Jedino što ti je dobro je to da si pijun na tabli...jer ako dovoljno osaburiš i stigneš do kraja, onda postaješ kraljica, top, šta ho'š... :D
ikrime

#836 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

arzuhal wrote:Selam alejkum, ahi Ikrime :D

Čuj nešto...uznemirit ćeš @bogumila-8, ako tako nastaviš... :D pa u tebe brate ništa nema crno-bijelo, il je dobro il je zlo, nego sve u nekom koloritu, sve neke nijanse :D
Jedino što ti je dobro je to da si pijun na tabli...jer ako dovoljno osaburiš i stigneš do kraja, onda postaješ kraljica, top, šta ho'š... :D
:D

we alejkumusselam, brate arzuhale :-D

taki sam ti, kaže mi hanuma da sam "naopak insan". Vjeruj joj. :D

Ja bi da budem lovac...kao Zdravko Čolić, i da imam kosu kao Zdravko Čolić :D
madner

#837 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Libijski lave sto pade od strasnih i mocnih Italijana i sivi sahisto, cemu ovo skretanje sa teme?
ikrime

#838 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

madner wrote:Libijski lave sto pade od strasnih i mocnih Italijana i sivi sahisto, cemu ovo skretanje sa teme?
Ćeif.
madner

#839 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

A meni se ucinilo da sivi sahista indirektno podrzava stavove, samo nece da kaze direktno. Mudar je sto jest jest.

Nista onda, nastavite sa izjavama medjusobnog uvazavanja :D
bogumil-8

#840 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

arzuhal wrote:
Jedino što ti je dobro je to da si pijun na tabli...jer ako dovoljno osaburiš i stigneš do kraja, onda postaješ kraljica, top, šta ho'š
Jest, kada bi on o tome odlučivao (prije će ga "crna ruka" žrtvovati). Ni hodati sam ne umije, pomiče ga tuđa pamet i tuđa ruka!
Ovu rečenicu prepiši. Za domaću zadaću dodatno odgovori: Šta spada u dozvoljena sva ostala sredstva (osim zločina): "U borbi za islamski poredak dozvoljena je upotreba svih sredstava, svih osim jednog - osim zločina." Naravno da ovu rečenicu ne čitaš kako piše, ali časove edukacije, bar tebi, posebno naplaćujem.
Last edited by bogumil-8 on 07/02/2010 17:57, edited 1 time in total.
ikrime

#841 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

bogumil-8 wrote:
arzuhal wrote:
Jedino što ti je dobro je to da si pijun na tabli...jer ako dovoljno osaburiš i stigneš do kraja, onda postaješ kraljica, top, šta ho'š
Jest, kada bi on o tome odlučivao (prije će ga "crna ruka" žrtvovati). Ni hodati sam ne umije, pomiče ga tuđa pamet i tuđa ruka!

:sax: :D
arzuhal

#842 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

madner wrote:A meni se ucinilo da sivi sahista indirektno podrzava stavove, samo nece da kaze direktno. Mudar je sto jest jest.

Open mind for a different vieeeew

and

nothing

else

matteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeers
:sax:

..al' šta da pričam sa čovjekom koji nije čitao ni ''Psihologiju šahovskog stvaralaštva'' od čuvenog sovjetskog velemajstora i psihologa, N. V. Krogiusa.. ;-)
bogumil-8

#843 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Safet Kuduzović (koga, također, nazivam "vehabijom") izveo je ovakav zaključak: "Na osnovu spomenutog možemo konstatovati da je igranje šaha zabranjeno i da nije dozvoljeno učestvovati na takmičenjima, seminarima ili kursevima koji su vezani za šah, a Allah najbolje zna."
Ako želiš skretanje od ideoloških problema vezanih za islamsku vlast, državu, parlament i njene zakone - samo nastavi. Skreni pažnju sa bitnog na nebitno i sporedno (baš kako je to uradio i Mustafa Spahić u citiranom tekstu).
Nikako se ne trebamo poistovjetiti sa wehabiskom ideologijom (bar muslimane u BiH ne trebaju svrstavati u isti koš, odnosno ne trebamo davati povoda i razloga da nas tako tretiraju).
..al' šta da pričam sa čovjekom koji nije čitao ni ''Psihologiju šahovskog stvaralaštva''
Ćuj, ćito!? Hodo po njoj, bolan!
madner

#844 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

arzuhal wrote:
madner wrote:A meni se ucinilo da sivi sahista indirektno podrzava stavove, samo nece da kaze direktno. Mudar je sto jest jest.

Open mind for a different vieeeew

and

nothing

else

matteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeers
:sax:

..al' šta da pričam sa čovjekom koji nije čitao ni ''Psihologiju šahovskog stvaralaštva'' od čuvenog sovjetskog velemajstora i psihologa, N. V. Krogiusa.. ;-)
Gdje me nadje, sah - seh - suh :D

Ahko nadjem protabirim, mada vehabije bas ne gotive drevnu sejtansku igru sah :D
ikrime

#845 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

bogumil-8 wrote:Safet Kuduzović (koga, također, nazivam "vehabijom") izveo je ovakav zaključak: "Na osnovu spomenutog možemo konstatovati da je igranje šaha zabranjeno i da nije dozvoljeno učestvovati na takmičenjima, seminarima ili kursevima koji su vezani za šah, a Allah najbolje zna."
Ako želiš skretanje od ideoloških problema vezanih za islamsku vlast, državu, parlament i njene zakone - samo nastavi. Skreni pažnju sa bitnog na nebitno i sporedno (baš kako je to uradio i Mustafa Spahić u citiranom tekstu).
Nikako se ne trebamo poistovjetiti sa wehabiskom ideologijom (bar muslimane u BiH ne trebaju svrstavati u isti koš, odnosno ne trebamo davati povoda i razloga da nas tako tretiraju).
..al' šta da pričam sa čovjekom koji nije čitao ni ''Psihologiju šahovskog stvaralaštva''
Ćuj, ćito!? Hodo po njoj, bolan!
Opet podvaljuješ nešto kao "vehabijski" izum. Što on ustvari nije.

Indžoj. I ubuduće, zamolio bi, ili da postiraš cjelu fetvu, ili da daš link na istu.

Poznata su tri mišljenja

Prvo od njih kaže da je igranje šaha dozvoljeno. To je stav imama Ebu Jusufa, učenjaka hanefijske pravne škole, (Fethu-l-Kadir, Ibni-l-Humam, 6/498), te nekih učenjaka malikijskog mezheba. Jedini uslov je da ne odvraća igrače od ibadeta. (Ez-Zhire, El-Karafi,13/283) Na istom stanovištu su neki učenjaci šafijskog mezheba. Oni uslovljavaju dozvoljenost time da se ne igra često. U protivnom biva jako pokuđeno. (Revdatu-t-Talibin, En-Nevevi, 8/203)

Po drugom mišljenju igranje šaha je pokuđeno. To je stav jednog broja Malikija (El-Mudevvenetu-l-Kubra, 6/1934) i većine Šafija. Uslovljava se da u igri ne bude kockanja, da ne odvraća od onog što je vadžib, poput namaza, i da se ne igra sa fasicima (grješnicima) na javnim mijestima. U protivnom, igrač šaha se smatra zulumčarom (nepravednim) i njegovo svjedočenje pred kadijom se ne prihvata. Ukoliko vodi ka činjenju harama postaje zabranjenim. Rekao je imam Šafija, Allah mu se smilovao: "Ne volimo igranje šaha, a on je lakši od nerda (igranja kockom). (El-Umm, Eš-Šafi'i, 8/189)

Po trećem mišljenju igranje šaha je haram. Na ovom stanovištu je većina Hanefija (kerahetu-t-tahrim). A ukoliko se u to umješa kocka ili ako zaokuplja igrača od namaza onda mu se ne prima svjedočenje. (Fethu-l-Kadir, Ibni-l-Humam, 6/483) Ovakvog mišljenja su i mnogi drugi učenjaci, naročito ako se često igra ili ako ruši čovjekov ugled. Sa ovim se slaže većina Malikija, (El-Istizkar, Ibn Abdu-l-Ber, 8/462) Hanbelije,(El-Mugni, Ibnu-l-Kudame, 12/37) i određeni broj Šafija (Revdatu-t-Talibine, Nevevi, 8/203). Isto mišljenje dijele Ibnu Tejmijje (El-Fetava El-Kubra, 4/455) i šejh El-Usejmin, (El-Fetava Eš-Šeri'je fi El-Kadaja El-Mua'sire, El-Džurejsi, 875) Allah svima zadovoljan bio.

cjeli tekst na ovu temu na: http://www.el-asr.com/tekst/fikh/%C5%A1 ... -%C5%A1ahu
ikrime

#846 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

@ Bogumil-8

Zanima me, šta misliš o Mladim muslimanima i njihovoj ideologiji ?
ikrime

#847 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

Sad mi je jasno otkud ti ovoliki elan za ovaj "sveti rat" protiv "vehabija" :D
Kur'an ne predviđa hadise, dovoljan je sam sebi, i to bi im bilo dovoljno (ako imaju mudrosti) da odbace najveću novotariju (što su oni sami izmislili, bez ikakvog oslonca u Božijoj poruci). Plašeći tebe džehenemskom vatrom, sami džehenemu teže. Nikakvi dokazi njima nisu dovoljni! Oni su čvrsti u svojoj zabludi.
e moj bogumilu, sektašu stari
madner

#848 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Jaka linija argumentacije, nisu oni jedini uveli umobolan propis :thumbup:

A konj ne smije biti u obliku konja :D
zonbirile

#849 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

homerus wrote:A ko su već te ''vehabije''? Objasnite mi tu misteriju već jednom. :-D

-------------------------------------------
fina raja,preko njih Englezi zavladaše Kuvajtom i S.Arabijom,doduše nasta dinastija Saud,a i vjerska dinastija.Valjda su i ovde na istom zadatku,znaju se i plemena/familije kako u svjetovnoj,tako i vjerskoj vlasti koje bi se ustoličile,onako po zakonu,pa sa sina na sina narednih 200g.Šta fali,fali nafta.E koliko je "znanja" prosuto na ovakvim i sličnim temama,onda i ne čudi što jedan Hafiz ovako zbori.I mi smo dostigli pismenost od 40% u KS,samo na jebe sada EU standard pa će se pismenim smatrati ko završi obavezno srednje obrazovanje i IT pismen da je.Ode nam procenat u helač.

Dio govora Hafiza A.B. Muhammeda, direktora Al-Baraka Banke:

Demografski podaci:
- Svjetska populacija jevreja: 14 miliona
Nastanjenost: 7 miliona u Americi
5 miliona u Aziji
2 miliona u Evropi
100 hiljada u Africi

- Svjetska populacija muslimana: 1,5 milijarda
Nastanjenost: 1 milijarda u Aziji i Srednjem istoku
400 miliona u Africi
44 miliona u Evropi
6 miliona u Americi
- Svaki peti insan je musliman.
- Na jednog pripadnika hinduističke religije idu dva muslimana. (statistički)
- Na jednog pripadnika budizma idu dva muslimana. (statistički)
- Na jednog jevreja ide 107 muslimana. (statistički)

Ali, 14 miliona jevreja su jači od 1,5 milijarde muslimana. Zašto? Evo razloga:

-Pokretači promjene historije:
Albert Einstein, Sigmund Freud, Karl Marx, Paul Samuelson, Milton Friedman - Jevreji

-Medicinska otkrića:
Vakcinacija - Benjamin Ruben
Vakcinacija dječije paralize - Jonas Salk
Lijek za leukemiju - Gertrude Elion
Hepatitis B - Baruch Blumberg
Lijek za sifilis - Paul Ehrlich
Embriologija - Stanley Cohen
Bubrežna dijaliza - Willem Kloffcame
- Svi navedeni su jevreji

-Nobelovci:
U posljednjih 104 godine, jevreji su osvojili 180 Nobelovih nagrada, a muslimani samo 3.

-Naučna otkrića koja su promijena svijet:
Mikroprocesorski čip - Stanley Mezor
Nuklearni lančani reaktor - Leo Sziland
Optički kabal - Peter Schultz
Semafori - Charles Adler
Nehrđajući čelik - Benno Strauss
Filmovi sa zvukom - Isador Kisee
Telefonski mikrofon - Emile Berliner
Video rekorder - Charles Ginsburg

(Preskočit ću mnoge)

Zašto su oni moćni, a muslimani ne?

-U cijelom islamskom svijetu (57 muslimanskih država) postoji samo 500 univerziteta.
-Samo u SAD-u postoji 5758 univerziteta.
-Samo u Indiji postoji 8407 univerziteta.
-Nijedan od muslimanskih univerziteta nije u Top 500 svjetskih univerziteta.
-Pismenost u kršćanskom svijetu - 90%
-Pismenost u muslimanskom svijetu - 40%
-Pismenost u 15 najjačih kršćanskih zemalja - 100%
-Muslimani nemaju "najjačih" država
-98% u kršćanskim državama je završilo osnovnu školu
-50% u muslimanskim državama je završilo osnovnu školu
-40% kršćanskog stanovništva je pohađalo univerzitetsko obrazovanje
-2% muslimanskog stanovništva je pohađalo univerzitetsko obrazovanje
-Najjače muslimanske države imaju 230 naučnika po milionu stanovnika
-SAD ima 5000 naučnika po milionu stanovnika
-Kršćanski svijet ima 1000 tehničkih znansvenika po milionu stanovnika
-Cijeli arapski prostor ima 50 tehničkih znansvenika po milionu stanovnika