Cernobil-20 godina poslije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#826 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by dječak sa šibicama »

Problem Sovjetskog Saveza je bio Sovjetski Savez, nema tu puno neke dileme niti tajni.

Totalitarno drustvo kao i svako drugo, tu sefa tajne sluzbe slijede njegovi agenti po naredbi nekog "odozgo", uvijek ima neko "odozgo".

Kad izgubis rat kao general Crvene Armije, ti nisi izgubio rat jer Crvena Armija ne moze izgubiti rat, ti nisi pobijedio jer si nesposoban. I ides u gulag ili vjerovatnije pred metak.

Oni su gulage punili ljudima zbog nebuloza, procitajte 7000 dana u Sibiru. Knjiga jeste dosta sterilna, neemotivna, pisao je ipak komunisticki aparatcik. Ali svjedocenje je stravicno i u isto vrijeme edukativno.
To su bizarne stvari, sovjetski sportisti kad idu na neko takmicenje, ako nisu najbolji prijeti im neka sankcija kod kuce. U Rumuniji su djevojcice odvajali od porodica, mislim na talentovane gimnasticarke, isle su u posebne skole/internate i imale su povlastice u odnosu na vecinu Rumuna (sad, sta je tamo povlastica to je posebna tema, recimo redovni i kvalitetni obroci su povlastica) samo sa jednim zadatkom, da osvajaju medalje i dokazu da je socijalisticki covjek napredniji od "trulog zapadnog kapitaliste".

Njima je zabranjen film, muzika sa zapada, jer ona truje dusu i tijelo. U cemu ima istine, ali da ne idemo sada na tu temu.

Treba li dalje od bizarnosti komunizma, imali smo i mi takve primjere. Prime te u Partiju, ti si radnik, udarnik, vojnik Partije, strogo vjerujes u sve sto ti Partija govori. Ona te uci da je Staljin sve i svja, da je on sunce sto sa neba sja, i onda jednog dana drug Stari i Staljin se pokefaju a od tebe se ocekuje da preko noci vise ne volis Staljina. Tu su najebali istincki sljedbenici Partije, koji nisu shvatili igru i nisu licemjeri, prelivode, presvlakaci dresova, njima je Staljin bio ono sto ih je Partija ucila godinama, bozanstvo.

Kako kaze onaj vic, Tito u lovu na patke i puca on puca ali nijedna patka ne pada, njegovi pratioci gledaju i sa namjestenim cudjenjem kazu "svasta, mrtve patke a lete!".

Kako ce oni priznati da imaju gresku na nuklearnom reaktoru, kad je sovjetski savez bezgresan.
Naslovnica

#827 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Naslovnica »

Jbte, kada čovjek skonta da je taj i takav sistem još uvijek funkcionisao i u 1986 godini...sve do raspada CCCP-a.
SanskiBiser

#828 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by SanskiBiser »

Gulag Arhipelag Aleksandra Solzenjicina je "biblija" na temu gulaga, cistki - samo tesko naci kod nas u bibliotekama a koristene, sve tri dijela, prodaju se i do 300 KM ako su dobro ocuvane...citao sam englesku skracenu abridged verziju i na momente od pocetka citanja pa do kraja desavalo se da stanem i odmahujem glavom u nevjerici na ono sto sam procitao, kao da citas scenario vise epizoda Zone Sumraka...

jedna od prica za Monti Pajton skec da se napravi:

"A district Party conference was under
way in Moscow Province. It was presided over by a new secretary of the District Party Committee,
replacing one recently arrested. At the conclusion of the conference, a tribute to Comrade Stalin was
called for. Of course, everyone stood up (just as everyone had leaped to his feet during the
conference at every mention of his name). The small hall echoed with "stormy applause, rising to an
ovation." For three minutes, four minutes, five minutes, the "stormy applause, rising to an ovation,"
continued. But palms were getting sore and raised arms were already aching. And the older people
were panting from exhaustion. It was becoming insufferably silly even to those who really adored
Stalin. However, who would dare be \hQ first to stop? The secretary of the District Party Committee
could have done it. He was standing on the platform, and it was he who had just called for the
ovation. But he was a newcomer. He had taken the place of a man who'd been arrested. He was
afraid! After all, NKVD men were standing in the hall applauding and watching to see who quit first!
And in that obscure, small hall, unknown to the Leader, the applause went on — six, seven, eight
minutes! They were done for! Their goose was cooked! They couldn't stop now till they collapsed
with heart attacks! At the rear of the hall, which was crowded, they could of course cheat a bit, clap
less frequently, less vigorously, not so eagerly — but up there with the presidium where everyone
could see them? The director of the local paper factory, an independent and strong-minded man,
stood with the presidium. Aware of all the falsity and all the impossibility of the situation, he still
kept on applauding! Nine minutes! Ten! In anguish he watched the secretary of the District Party
Committee, but the latter dared not stop. Insanity! To the last man! With make-believe enthusiasm
on their faces, looking at each other with faint hope, the district leaders were just going to go on and
on applauding till they fell where they stood, till they were carried out of the hall on stretchers! And
even then those who were left would not falter. . . . Then, after eleven minutes, the director of the
paper factory assumed a businesslike expression and sat down in his seat. And, oh, a miracle took
place! Where had the universal, uninhibited, indescribable enthusiasm gone? To a man, everyone
else stopped dead and sat down. They had been saved! The squirrel had been smart enough to jump
off his revolving wheel.

That, however, was how they discovered who the independent people were. And that was how they
went about eliminating them. That same night the factory director was arrested. They easily pasted
ten years on him on the pretext of something quite different. But after he had signed Form 206, the
final document of the interrogation, his interrogator reminded him:

"Don't ever be the first to stop applauding!"
Anno Domini

#829 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Anno Domini »

u to doba sam nekada upoznao Galinku iz sankt-peterburga, prezimena se ne sjećam, preljep stvor/plavi anđeo u životu ljepše ništa vidio nisam, sjećam se bila je neka razmjena studenata/izviđača :( :( :(
pirmin

#830 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by pirmin »

Je li svijetlila u mraku?
radostan dan

#831 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by radostan dan »

sve i da jeste, boli je kurac....
Haris.ba

#832 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote:Jbte, kada čovjek skonta da je taj i takav sistem još uvijek funkcionisao i u 1986 godini...sve do raspada CCCP-a.
Funkcioniše i danas njegov derivat. Od Rusije, Bjelorusije, pa ostalih istana. Pun je svijet sličnih sistema, samo sa jednom razlikom - teško je taj naučni, umjetnički i svaki intelektualni potencijal naći u drugim društvima kakav je imala SSSR.

Pa i kod nas ima i dan danas derivat tog sistema. Samo što nema toliko naučnog potencijala. Sovjeti, kakvi god da su, imali su ipak sa čime raditi.
karanana

#833 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

svjetlila samo kad je ushtekas. fino vidis akciju.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#834 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by plain vanilla »

Gledam prvu epizodu, bas je gadna i mucna. Moze li mi neko reci koliko epizoda je sama katastrofa?
karanana

#835 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

tesko ti je to tacno reci. ja bih rekao svih 5 u sustini.
plain vanilla

#836 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by plain vanilla »

karanana wrote:tesko ti je to tacno reci. ja bih rekao svih 5 u sustini.
Mislim da necu gledati. Ovdje ne pomaze ono da je samo film/serija i da je sve izmisljeno. Nikad ne gledam teske filmove, ovo sam htjela jer je istinito. Ali nemam zeludac za to.
Dosad mi je najgori film bio Variola vera.
Anno Domini

#837 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Anno Domini »

plain vanilla wrote:
Mislim da necu gledati. Ovdje ne pomaze ono da je samo film/serija i da je sve izmisljeno. Nikad ne gledam teske filmove, ovo sam htjela jer je istinito. Ali nemam zeludac za to.
Jedino što je u seriji mučno je to što je narod u osnovi samo meso i ništa više, država, nacija, religija, pripadnost nekome sve je laž i to ova serija umnogome razotkriva, jednostavno politika i političari FUJ.

Sve su žrtvovali samo da sakriju svoju nesposobnost.
plain vanilla

#838 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by plain vanilla »

Pa to sam znala i bez serije.
Inace, ni kod nas se nije na vrijeme.pricalo o tome.
Mamina prijateljica je tad bila trudna. S obzirom da nije bilo nekih upozorenja znacajnijih, bila je na izletu i pokisla. Poslije je rodila sina kojem su kao dvogodisnjaku dijagnosticirali karcinom, i taj su mu organ morali odstraniti.
Ubrzo nakon toga i njoj su dijagnosticirali karcinom.
Ne znam imal to veze s tom kišom, ali uvijek se njij.sjetim kad se spomene Cernobil.
90minut

#839 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by 90minut »

plain vanilla wrote:
U jednoj epizodi rokaju na stotine kerove i pale ih.
Anno Domini

#840 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Anno Domini »

Serija je užas u smislu na koji način su žrtvovati ljude koji fanatizam i primitivizam kao i bukvalna shvatanja kolektiva, na ovoj planeti ne postoji civilizacija a nema je ni danas. Mnogo poučna serija sa velikom dozom gađenja prema ljudima u globalu.
plain vanilla

#841 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by plain vanilla »

90minut wrote:
Iskljucila sam na pola prve, nije.ovo za mene.
karanana

#842 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

a da li ste znali da se prva nesreca na nuklearnom reaktoru desila u jugoslaviji, tacnije srbiji na institutu vinca?
1958. je ekplodirao eksperimentalni nulti reaktor te je radijacija ozracila sestero naucnika koji su prebaceni u pariz na lijecenje i transpataciju kostane srzi (valjda je to rjesenje, ne znam je li dokazano nakon toga da nije). jedan je naucnik umro nakon par dana. ostalih 5 su prezivjeli, ne znam koliko dugo su zivjeli poslije i je li to bio normalan zivot i zivotna dob.
plain vanilla

#843 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by plain vanilla »

karanana wrote:a da li ste znali da se prva nesreca na nuklearnom reaktoru desila u jugoslaviji, tacnije srbiji na institutu vinca?
1958. je ekplodirao eksperimentalni nulti reaktor te je radijacija ozracila sestero naucnika koji su prebaceni u pariz na lijecenje i transpataciju kostane srzi (valjda je to rjesenje, ne znam je li dokazano nakon toga da nije). jedan je naucnik umro nakon par dana. ostalih 5 su prezivjeli, ne znam koliko dugo su zivjeli poslije i je li to bio normalan zivot i zivotna dob.
To nisam znala. Samo se Haka sjecam. Nije nuklearka, ali mogli smo se potrovati.
džakailibu

#844 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by džakailibu »

plain vanilla wrote:
90minut wrote:
Iskljucila sam na pola prve, nije.ovo za mene.
IIIIIIII, jos jedna zrtva filma Variola Vera. cestitam
karanana

#845 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

variola vera je strasniji. ili sam bio dijete pa je i na mene ostavio strasan utisak. nisam ga pogledao ponovo kako sam porasto.
plain vanilla

#846 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by plain vanilla »

karanana wrote:variola vera je strasniji. ili sam bio dijete pa je i na mene ostavio strasan utisak. nisam ga pogledao ponovo kako sam porasto.
Nisam ni ja. Niti namjeravam :skoljka:
karanana

#847 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by karanana »

scena kad medicinska sestra u podrumu bolnice u mraku nailazi na bolesnika punog variola je zauvijek ostala ucrtana u mom sjecanju i podsvijesti i unistila me je kao covjeka.
plain vanilla

#848 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by plain vanilla »

Ima onaj lozac u podrumu
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#849 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by bitanga_sa_otesa »

karanana wrote:a da li ste znali da se prva nesreca na nuklearnom reaktoru desila u jugoslaviji, tacnije srbiji na institutu vinca?
jesmo ,samo je jos jedan ziv od njih sviju,ima neki video na youtube gdje je dao intervju :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#850 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by bitanga_sa_otesa »

evo nadjoh

Post Reply